Dodaj do ulubionych

Nowy POMNIK w Białymstoku !!!

20.05.02, 13:36
Wiele pomników jest w Białymstoku wymyślonych przez naszych miejskich rajców. A
gdyby to od nas zależało jaki nowy pomnik miałby powstać - to co by to było i
gdzie by stanęło?
Moja propozycja jest taka:
Skoro nazywają nas śledzie to niech to będzie pomnik ŚLEDZIA. Wielki srebrzysty
śledź z mordą dumnie uniesioną do góry. A mógłby stanąć gdzieś w okolicach
Dojlid na przykład. Żeby na wodę se mógł popatrzeć.
Obserwuj wątek
    • ralston Re: Nowy POMNIK w Białymstoku !!! 20.05.02, 15:30
      bix1 napisał(a):

> Wiele pomników jest w Białymstoku wymyślonych przez naszych miejskich rajców. A
      >
      > gdyby to od nas zależało jaki nowy pomnik miałby powstać - to co by to było i
      > gdzie by stanęło?
      > Moja propozycja jest taka:
      > Skoro nazywają nas śledzie to niech to będzie pomnik ŚLEDZIA. Wielki srebrzysty
      >
      > śledź z mordą dumnie uniesioną do góry. A mógłby stanąć gdzieś w okolicach
      > Dojlid na przykład. Żeby na wodę se mógł popatrzeć.

No to trzeba by jeszcze wyfasować pomnik ŻUBRA - ten też by pasował w Dojlidach.
      Zastępczo może być pomnik puszki Żuberka - choć to jednak nie to samo...
      No i może jeszcze BIAŁEGO NIEDŹWIEDZIA biegającego po ulicach. Ten musiałby
      koniecznie stanąć na naszym deptaku w ciągu ulicy Lipowej :))))
      • bix1 Re: Nowy POMNIK w Białymstoku !!! 20.05.02, 16:04
        ralston napisał(a):
        > No to trzeba by jeszcze wyfasować pomnik ŻUBRA - ten też by pasował w Dojlidach
        > .
        > Zastępczo może być pomnik puszki Żuberka - choć to jednak nie to samo...
        > No i może jeszcze BIAŁEGO NIEDŹWIEDZIA biegającego po ulicach. Ten musiałby
        > koniecznie stanąć na naszym deptaku w ciągu ulicy Lipowej :))))

Niestety, ale z Żubra nici - wyprzedziła nas już Hajnówka; puszka Żuberka - wole
        składać jej hołd osobiście; ale BIAŁY NIEDŹWIEDŹ i do tego np. ze świeżo
        upolowanym śledzikiem w mordzie - to jest niezłe... :)
        • ralston Re: Nowy POMNIK w Białymstoku !!! 20.05.02, 16:10
          bix1 napisał(a):

>
          >
          > Niestety, ale z Żubra nici - wyprzedziła nas już Hajnówka; puszka Żuberka - wol
          > e
          > składać jej hołd osobiście; ale BIAŁY NIEDŹWIEDŹ i do tego np. ze świeżo
          > upolowanym śledzikiem w mordzie - to jest niezłe... :)

A jeszcze do tego jakie piękne nawiązanie do koncepcji nadmorskich regionów...
        • Gość: yyy Re: Nowy POMNIK w Białymstoku !!! IP: *.tkb.pl / *.sav.tkb.net.pl 20.05.02, 16:38
          bix1 napisał(a):

...ale BIAŁY NIEDŹWIEDŹ i do tego np. ze świeżo
          > upolowanym śledzikiem w mordzie - to jest niezłe... :)

biały niedżwiedź ze swieżo upolowanym śledzikiem w mordzie... siedzący w ładnej
          limuzynie z super-laską i konieczmnie z żelem na głowie:)

• bix1 Re: Nowy POMNIK w Białymstoku !!! 21.05.02, 10:25
            Gość portalu: yyy napisał(a):
            > biały niedżwiedź ze swieżo upolowanym śledzikiem w mordzie... siedzący w ładnej
            >
            > limuzynie z super-laską i konieczmnie z żelem na głowie:)
            >

To jest niezłe tylko nie kapuję kto ma na głowie żel: laska, niedźwiedź czy
            śledź ? A może wszyscy... :)))
    • ralston Re: Nowy POMNIK w Białymstoku !!! 24.05.02, 22:27
      Dziś na czacie padł pomysł, żeby był to kopiec śledzia.
    • Gość: ryhor Re: Nowy POMNIK w Białymstoku !!! IP: *.g7.pl 31.05.02, 11:55
      Jak już jest na Dziesięcinach dupa to może jeszcze postawić obok pomnik fiuta i
      tylko czekać, aż się zaroi od kolejnych pomników.
    • Gość: bernard Re: Pomnika bialostockiego SLEDZIA nad Bialka... IP: *.swipnet.se 31.05.02, 16:41
      ...popieram!
      bernard/ aus Schweden
    • azjata3 Re: Nowy POMNIK w Białymstoku !!! 06.06.02, 13:41
      no, no wy z tymi pomnikami to juz az tak nie przesadzajcie. Wystarczajaco tego
      mamy z kosciolami wlacznie.
      • poziomk Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! 07.06.02, 12:37
        Teraz kosciol stawiaja co 3 ulice, a potem ksieza sie dziwia, czemu wiernych
        tak malo. Skoro czesc przejdzie do innego kosciola to nic dziwnego, ze sa
        pustki na mszach i na tacach... Lepiej by ktos pomyslal o szpitalach, kazdy
        choruje leczyc trzeba a warunki jakie sa, kazdy widzi. Ksiadz nie wyleczy, a
        modlic sie mozna i u Kowalskiego w piwnicy. Bog jest wszedzie :)
        • bix1 Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! 07.06.02, 12:47
          Gość portalu: ryhor napisał(a):
          > Jak już jest na Dziesięcinach dupa to może jeszcze postawić obok pomnik fiuta

No dobra, tylko czyjego ???
          :)
          • Gość: chatka Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! IP: *.BIAWAR.COM.PL 07.06.02, 16:26
            A moze by w koncu zadowolic reszte swiata i postawic zubry na ulicy. Hajnowka
            ma jeden my mozemy miec wiecej, niech sobie pochodza, np. obok modrzewi (?)
            przy fontannie przy Ratuszu?
            • sluggard Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! 07.06.02, 21:15
              Gość portalu: chatka napisał(a):

> zubry (...) niech sobie pochodza, np. obok modrzewi (?) przy fontannie przy
              > Ratuszu?

Chatko, a kto będzie po takich "atrakcjach turystycznych" sprzątał?
              • freewolf Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! 08.06.02, 11:53
                To może pomnik internauty, ku chwale tych, dzięki którym to forum tak się
                rozrasta.
                • Gość: chatka Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 20:28
                  freewolf napisał(a):

> To może pomnik internauty, ku chwale tych, dzięki którym to forum tak się
                  > rozrasta.

Jakby taki pomnik mialby wygldac? Mam pomysl na makiete: W tle panorama miasta
                  Ormond, lasek i Poziomki, w poziomkach Leniwiec z podrecznikiem do anatomii,
                  jakas samotna Chatka na kolkach (czyli przyczepa kempingowa) , obok plynalaby
                  Oka, dalej z drzewem czailby sie Wilk a celowal by do niego General, do Chatki
                  zmierzalby Czerwony Kapturek zwany Maratem, a 1 planie bylaby dziewczynka o
                  imieniu Anka.
                  • sluggard Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! 08.06.02, 20:33
                    > Jakby taki pomnik mialby wygldac? Mam pomysl na makiete: W tle panorama miasta
                    > Ormond, lasek i Poziomki, w poziomkach Leniwiec z podrecznikiem do anatomii,
                    > jakas samotna Chatka na kolkach (czyli przyczepa kempingowa),obok plynalaby
                    > Oka, dalej z drzewem czailby sie Wilk a celowal by do niego General, do Chatki
                    > zmierzalby Czerwony Kapturek zwany Maratem, a 1 planie bylaby dziewczynka o
                    > imieniu Anka.

Hehehe - świetne

Tak na margiesie:
                    a) Ty tutaj, a nie w "kinie"?
                    b) koło Chatki postawiłbym jeszcze Saun(n)ę z wiatraczkiem symbolizującym Annabl
                    w Holandii
                    c) wypraszam sobie nazywanie mnie Leniwcem!!!

• Gość: chatka Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 20:37
                      Hej Sluggy, kino???? hahahahhha, dzieci nam padly po 4 filmach, a my padlismy i
                      tarzalismy sie ze smiechu, szczegoly jutro bo jestem w kafejce i konczy mi sie
                      czas i kasa!
                      • sluggard Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! 08.06.02, 20:41

> szczegoly jutro

Trzymam za słowo!

• annabl Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! 08.06.02, 20:51
                          Sluggard, jak ja mialabym symbolizowac ta Hol.? Bo padlam ze smiechu jak to
                          przeczytalam. Maja tu takie cukierki-solniaki, cale czarne, nazywaja sie
                          <dropy>, i nawet jest czarna odmiana <mentosa>, moze wiec bede rozrzucac dropy?
                          Kurcze, chyba bede rozrzucac dropy, hihihi.
                          • sluggard Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! 08.06.02, 21:00
                            > Kurcze, chyba bede rozrzucac dropy, hihihi.

To dobry sposób na przyciągnięcie dzieciaków! Tylko musisz się za coś
                            charakterystycznego przebrać - "jestem sobie mały tulipanek" czy coś takiego:)

• sluggard Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! 09.06.02, 18:57

> Hej Sluggy, kino???? hahahahhha, dzieci nam padly po 4 filmach, a my padlismy i
                        > tarzalismy sie ze smiechu, szczegoly jutro bo jestem w kafejce i konczy mi sie
                        > czas i kasa!

"Jutro" powoli dobiega końca, a o szczegółach "ni widu ni słychu".
                        • Gość: chatka Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! IP: *.BIAWAR.COM.PL 09.06.02, 20:11
                          sluggard napisał(a):

> Gość portalu: chatka napisał(a):
                          >
                          > > Hej Sluggy, kino???? hahahahhha, dzieci nam padly po 4 filmach, a my padli
                          > smy i
                          > > tarzalismy sie ze smiechu, szczegoly jutro bo jestem w kafejce i konczy mi
                          > sie
                          > > czas i kasa!
                          >
                          > "Jutro" powoli dobiega końca, a o szczegółach "ni widu ni słychu".

Hej Sluggy jestem tu ale mecze sie nad innym watkiem zreszta twoim, bo chodzi za
                          mna od wczoraj...
                          Jesli chodzi o kino... w piatek mialm odzyskac swoj projektor ktory wieki temu
                          pozyczyklam siostrom, okazalo sie ze zaden z dwoch nie jest moj, i ze zadnego
                          bez litra wodki nie rozbieriosz. Jak to okresil moj szwagier wymyslil je ktos
                          pomiedzy jednym a drugim litrem ani wczesniej ani pozniej. Jeden okazal sie
                          sprawny, ale soczewke mial tak skomplikowana, ze najpierw nastwialismy ostrosc na
                          tekst a potem na obrazek. Zaczelismy od Lech, Czech i Rus (tatus historyk) Dalej
                          wybor filmow odbywal sie wedlug zasady: cos dla chlopczyka i dziewczynki. Byly
                          wiec przymiarki do Calineczki, ale kreska byla wyjatkowa artystyczna, a kreski
                          na filmie wyjatkowe geste! dalej Ostatni Mohikanin, ale dzieci zaczely sie
                          wiercic bo tatus, pamietliwy czytelnik krytykowal niezgodnosc z filmu z
                          orginalem! A gdy Wika poszla ogladac telewizor, wlaczylismy Krolewne Sniezke by
                          ja z powrotem zainteresowac! I to byl juz koniec kina! Dzieci zupelnie nie
                          wiedzialy o co chodzi, i co raz trzeba im bylo tlumaczyc co znaczy kochloz albo
                          krasnoarmijcy, mialy byc przeciez krasnoludki i zamek!!! POszly sobie a my
                          tarzalismy sie ze smiechu gdy towarzyszka Sniezka spolem z ludem wsi pracowala
                          polu!Bajka okazala sie byc po prostu strasznie propagandowa, czerwona, oczywiecie
                          nie w slownictwie ktore same sobie wymyslalismy, ale w ideologii.
                          Powtorka za tydzien, postaram sie by na lepszym projektorze. Nie obejrzelismy
                          jeszcze Muszkieterow! Jesli oczywiscie nie masz nic przeciwko ze przetrzymam
                          filmy jeszcze...
                          • sluggard Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! 09.06.02, 20:30
                            > Hej Sluggy jestem tu ale mecze sie nad innym watkiem zreszta twoim, bo chodzi
                            > za mna od wczoraj...

Przeczytałem, co napisałaś na tamtym wątku, ale też muszę pochodzić za
                            odpowiedzią, żeby ją jakoś ładnie (i sensownie) w słowa oprawić.

> dalej Ostatni Mohikanin, ale dzieci zaczely sie wiercic bo tatus, pamietliwy
                            > czytelnik krytykowal niezgodnosc z filmu z orginalem!
                            > A gdy Wika poszla ogladac telewizor, wlaczylismy Krolewne Sniezke by
                            > ja z powrotem zainteresowac!

Aż mnie coś w gardle ścisnęło. To ja już taki stary jestem?! Przeżyłem jakby
                            całą epokę. Za moich czasów takie filmy były jedną z niewielu rozrywek, jakie
                            były dostępne dla dziecka po godzinie 19-tej. Teraz maluchy zalewane są masą
                            tandetnej rozrywki, nie wymagającej większego wysiłku intelektualnego. Więc jak
                            miałyby je zainteresować nieruchome obrazki, pod którymi podpisy trzeba jeszcze
                            samemu czytać.

> tarzalismy sie ze smiechu gdy towarzyszka Sniezka spolem z ludem wsi pracowala
                            > polu!Bajka okazala sie byc po prostu strasznie propagandowa, czerwona, oczywiec
                            > ie nie w slownictwie ktore same sobie wymyslalismy, ale w ideologii.

Muszę koniecznie tę Śnieżkę obejrzeć!!! Nie pamiętam, żeby była aż taka ciekawa:)

> Jesli oczywiscie nie masz nic przeciwko ze przetrzymam filmy jeszcze...

Możesz je trzymać, jak długo będziesz miała ochotę, przecież też nie mam
                            projektora, a jak próbowałem oglądać pod światło, to mi palce zdrętwiały:)

• Gość: chatka Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! IP: *.BIAWAR.COM.PL 10.06.02, 06:58
                              sluggard napisał(a):

> > Hej Sluggy jestem tu ale mecze sie nad innym watkiem zreszta twoim, bo cho
                              > dzi
                              > > za mna od wczoraj...
                              >
                              > Przeczytałem, co napisałaś na tamtym wątku, ale też muszę pochodzić za
                              > odpowiedzią, żeby ją jakoś ładnie (i sensownie) w słowa oprawić.
                              >
                              > > dalej Ostatni Mohikanin, ale dzieci zaczely sie wiercic bo tatus, pamietli
                              > wy
                              > > czytelnik krytykowal niezgodnosc z filmu z orginalem!
                              > > A gdy Wika poszla ogladac telewizor, wlaczylismy Krolewne Sniezke by
                              > > ja z powrotem zainteresowac!
                              >
                              > Aż mnie coś w gardle ścisnęło. To ja już taki stary jestem?! Przeżyłem jakby
                              > całą epokę. Za moich czasów takie filmy były jedną z niewielu rozrywek, jakie
                              > były dostępne dla dziecka po godzinie 19-tej. Teraz maluchy zalewane są masą
                              > tandetnej rozrywki, nie wymagającej większego wysiłku intelektualnego. Więc jak
                              >
                              > miałyby je zainteresować nieruchome obrazki, pod którymi podpisy trzeba jeszcze
                              >
                              > samemu czytać.
                              >
                              > > tarzalismy sie ze smiechu gdy towarzyszka Sniezka spolem z ludem wsi praco
                              > wala
                              > > polu!Bajka okazala sie byc po prostu strasznie propagandowa, czerwona, ocz
                              > ywiec
                              > > ie nie w slownictwie ktore same sobie wymyslalismy, ale w ideologii.
                              >
                              > Muszę koniecznie tę Śnieżkę obejrzeć!!! Nie pamiętam, żeby była aż taka ciekawa
                              > :)
                              >
                              > > Jesli oczywiscie nie masz nic przeciwko ze przetrzymam filmy jeszcze...
                              >
                              > Możesz je trzymać, jak długo będziesz miała ochotę, przecież też nie mam
                              > projektora, a jak próbowałem oglądać pod światło, to mi palce zdrętwiały:)
                              >

Sluggy musze stanac w obronie dzieci mojej siostry, dzieci jak dzieci sa male
                              niecierpliwe, szybko traca koncentracje, dlugo przed telewizorem tez nie
                              wysiedza, a te sa szczegolnie energiczne i nadpobudliwe (maly przyklad
                              Piotrus :"Maooomoooo nuuuuuuuudze sie"... pochwili... "Pobiegam sobie!!" i
                              zaczyna biegac w kolko pokoju! :)))))

Sprobujemy naprawic drugi projektor, chyba jest do odratowania, prawdopodobnie
                              brakujace szkielko jest w srodku, miejmy nadzieje ze ten bedzie lepszy i jeszcze
                              pare sesji kina z dziecimi a potem raz z dorslymi zrobimy i pewnie w lipcu bede
                              mogla ci pozyczyc!
                    • Gość: chatka Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! IP: *.BIAWAR.COM.PL 09.06.02, 20:35
                      sluggard napisał(a):

> > Jakby taki pomnik mialby wygldac? Mam pomysl na makiete: W tle panorama mi
                      > asta
                      > > Ormond, lasek i Poziomki, w poziomkach Leniwiec z podrecznikiem do anato
                      > mii,
                      > > jakas samotna Chatka na kolkach (czyli przyczepa kempingowa),obok plynal
                      > aby
                      > > Oka, dalej z drzewem czailby sie Wilk a celowal by do niego General, do C
                      > hatki
                      > > zmierzalby Czerwony Kapturek zwany Maratem, a 1 planie bylaby dziewczynka
                      > o
                      > > imieniu Anka.
                      >
                      > Hehehe - świetne
                      >
                      > Tak na margiesie:
                      > a) Ty tutaj, a nie w "kinie"?
                      > b) koło Chatki postawiłbym jeszcze Saun(n)ę z wiatraczkiem symbolizującym Annab
                      > l
                      > w Holandii
                      > c) wypraszam sobie nazywanie mnie Leniwcem!!!

Dzieki Sluggy, bynajmniej nie chcialam nikogo pominac ale pomyslu zabraklo.
                      A porpos Leniwca, trzeba bylo sie wytlumaczyc w watku nik, nie byloby
                      nieprozumien!Az sprawdze w slowniku, jestem pewna ze sluggard to leń!:)Ktos
                      jeszcze sobie cos wypraszal hm...??????? , aaaaaa ze poeta nazwalam! ale do
                      wieszcza sie nie czepial, tylko skromnosc udawal! ;)
                      • sluggard Re: Nowy POMNIK w Bia?ymstoku !!! 09.06.02, 20:48
                        > A porpos Leniwca, trzeba bylo sie wytlumaczyc w watku nik, nie byloby
                        > nieprozumien!Az sprawdze w slowniku, jestem pewna ze sluggard to leń!:)

Nie musisz sprawdzać, słowo "sluggard" napewno znaczy leń (podstawowe znaczenie
                        to bardziej "próżniak"), ale ja mam taki nick bardziej z przekory, niż żeby miał
                        oddawać mój rzeczywisty charakter;)

PS1: Był już wątek o nickach? Może opłaca się go wyciągnąć?
                        PS2: Zaczęłaś świetny wątek o mężczyznach, szykuje się zapewne ciekawa dyskusja,
                        ale ja niestety nie będę miał do czwartu czasu, żeby ustosunkować się pełnymi
                        zdaniami.
    • Gość: Dzitka Re: Nowy POMNIK w Białymstoku !!! IP: *.cvx29-bradley.dialup.earthlink.net 07.06.02, 22:19
      A zobaczcie co w Bydgoszczy komuchy wymyśliły!

GW chce w środku miasta nazwać aleję Aleją "Wolności" i urządzać tam sadzenie
      drzewek na koszt miasta przez przejezdnych żydofilnych gości ze świata,
      aby zwiększyć liczbę czytelników Gazety.

GW umyśliła sobie, że zmonopolizuje kampanię sadzenia drzewek
      i tym sposobem zapewni sobie na lata darmową autoreklamę.

Sadzenie byłoby zabronione temu, kogo GW nie lubi. Sfora pinczerków Michnika
      obsmarowałaby natychmiast kandydata, co jest trefny.

GW ściągnęła ten pomysł od Yad Vashem Museum w Tel Avivie i to się wydało.

Kliknij portal: >> BYDGOSZCZ <<
      i post: >> ALEJA WOLNOŚCI - prosimy o Wasze opinie (125) <<

Ubaw po pachy!
      • Gość: igua Re: Nowy POMNIK w Białymstoku !!! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 00:36
        dziwne masz poczucie "ubawu", ale ok, kazdy ma prawo tu wyrazic swoje zdanie,
        wiec nie moglam sie powstrzymac od lekkiego komentarza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka