Dodaj do ulubionych

Interesuje mnie WIZNA

27.05.02, 11:30
Interesuje mnie Wizna - historia, dzien dzisiejszy, placowki publiczne
rozmaite, przyroda itd. Jednym slowem wszystko. W encyklopedii jest niewiele
informacji na ten temat, nieco wiecej w Internecie, ale tez nieduzo.
Napiszcie, prosze, co wiecie.
Wielkie dzieki (z gory) i pozdrowionka cieplutkie:)))
Okonka
Obserwuj wątek
    • okonka Re: Interesuje mnie WIZNA 01.06.02, 17:29
      Przeciez Wizna to powiat lomzynski. Czy nikt tam nie mieszka z waszych
      znajomych, czy tam jest ladnie, czy brzydko, czy warto tam pojechac? Powiedzcie
      cos.....
      pozdr:)))))
      • Gość: Poli Re: Interesuje mnie WIZNA IP: 157.25.119.* 05.06.02, 15:50
        Powiem tylko tyle, ze WIZNA to chyba nie jest wymarzone miejsce do spedzenia
        wakacji. Polecam jednak jej okolice, na wycieczki: piesze, rowerowe i kajakowe.
        PZDR
        • okonka Re: Interesuje mnie WIZNA 05.06.02, 20:11
          Poli, dzieki wielkie za odpowiedz. Ty jedyna z calej, i to niemalej przeciez,
          okolicy bylego wojewodztwa lomzynskiego, a dzis powiatu, odpowiedzialas mi na
          pytanie. Nie wierze doprawdy, aby tylko jedna osoba cos wiedziala o sporawej
          gminnej miejscowosci, jaka jest Wizna i miala dostep do komputera.
          Ludzie, przekonajcie mnie ze mam racje (ze nie wierze itd...)
          A Poli jeszcze raz dzieki:))))))))
          Okonka
          • Gość: POLIK Re: Interesuje mnie WIZNA IP: 157.25.119.* 06.06.02, 12:20
            Mowiac prawde nie mieszkam w Lomzy od wielu lat. Znam jednak okolice.
            Pamietam, ze u moich rodzicow widzialem jakas ksiazke o Wiznie lub o Lomzy i
            okolicach. Jezeli jestes zainteresowana to napisze Ci autora i tytul tych
            pozycji. Niestety aby to zrobic musze byc w Lomzy a w najblizszym czasie sie
            tam nie wybieram
            PZDR
            • okonka Re: Interesuje mnie WIZNA 06.06.02, 22:44
              Poliku, dzieki za reakcje. Nie spieszy mi sie na tyle, abym nie mogla poczekac,
              az dojedziesz w wolnej chwili do Lomzy. Bede Ci baaaardzo wdzieczna.
              Widzisz, mnie sie te okolice podobaja. Jak i caly ten wasz nadnarwianski teren.
              Nigdzie nie ma takich klimatow. Czuje do nich sentyment i nie tylko.
              Z gory dziekuje i pozdrawiam
              Okonka
    • Gość: Robert Re: Interesuje mnie WIZNA IP: *.tpl.on.ca / 205.189.176.* 24.09.02, 21:45
      To pedaly, nawet zonaci .
      • Gość: Wujek Re: Interesuje mnie WIZNA IP: *.zambrow.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 12:08
        Widze ze spoko jestes Okonka. Mozna z toba pogadac a to sie zadko zdarza w
        dzisiejszych czasach. Szczegolnie w internecie. Kazdy sie tylko madrzy i
        cwaniakuje. A o Wiznie wiem niewiele. Bylem tam kilka razy kapac sie w rzece.
        Raz przejazdem rowerem, wlasnie podziwiac okolice. Tez sie interesuje historia
        reginu: Lomza, Zambrow, Wizna, Wysokie Mazowieckie. Troche czytalem.
        Szczegolnie interesuje mnie okres 1900-1945. To chyba na tyle. Zajrze tu
        jeszcze. Pozdrawiam. Czesc!
        • Gość: Marek Re: Interesuje mnie WIZNA IP: 62.233.138.* 17.12.02, 23:24
          Wizna to supersympatyczna miejscowość. Spędzałem tam przed laty wakacje, a i
          teraz odwiedzam tę wieś dość często.
          Wydaje mi się, że jest w Wiźnie parę miejsc, które warto odwiedzić, ale nie
          warto chyba zatrzymywać sie tu na dłużej (chyba, że zamierzasz obserwować
          ptactwo, albo łowic rybki). Polecałbym:
          - kościół; miejsce z tradycjami, bardzo stary, obok stoi jeszcze starsza
          dzwonnica, z superatmosferą...
          - tzw. Góra Zamkowa- usypane nad Narwią w średniowieczu wzniesienie na którym
          stał kiedyś zamek. Teraz masz stamtąd wspaniały widok na płynącą w dole Narew
          (szczególnie ślicznie prezentuje sie to w kwietniu-maju, gdy występują jeszcze
          rozlewiska a wszystko zaczyna się zielenić)
          - miejsca pamięci narodowej: pomnik na Rynku, armata przy cmentarzu, bunkier i
          grób kpt. Raginisa obok Strękowej Góry (ok. 10 km od Wizny przy drodze do
          Białegostoku)
          - musisz zobaczyć jak codziennie (ale nie zimą) o godz. 18 kilkadziesiąt
          krówek przepływa Narew po całodziennym wypasie i wraca do zagród (uwaga na
          placki!!!!)- dzieje sie to u podnóżą Góry Zamkowej, nad rzekę prowadzi w dół
          stroma brukowana droga
          Jeśli chodzi o okolice:
          - warto przejechać się drogą do Bronowa a nawet do Łomży (przez Drozdowo),
          szczególnie rowerkiem. Bardzo miłe klimaty rolniczo-rzeczne, czasem ręczny
          prom w Niwkowie, fajowy most drewniany w pobliżu Bronowa.
          - obraz nędzy i rozpaczy to pobliska miejscowość Grądy-Woniecko, gdzie upadł
          PGR- można zerknąć (droga do Rutek po drugiej stronie Narwi tam prowadzi,
          zresztą bardzo malownicza)
          - odwiedź słynne Jedwabne (ok. 10 km od Wizny)
          - przejedź się do Burzyna, do niedawna brukowaną drogą wdłuż rzeki, widoki
          dobre.
          Jak mi się coś jeszcze przypomni dam znać, a na razie trzymajcie się!
          • okonka Re: Interesuje mnie WIZNA 19.12.02, 11:03
            Wujku, dzieki za miłe słowa. Ciesze się, że tez Cie ciągnie w te okolice:)))

Marku, jestem pod wrażeniem Twoich wiadomości na temat Wizny. Napisałes więcej,
            niz znalazłam w rozmaitych przewodnikach po tym rejonie. Ja dopiero odkrywam te
            okolice i kto wie, czy kiedys nie wybiore ich na miejsce swojego życia.
            A czy Ty tez stamtad pochodzisz, czy tylko spedzałes wakacje swego czasu (u
            rodziny?)
            Dzieki:))))
            pozdrawiam
            okonka
            • Gość: Roman Re: Interesuje mnie WIZNA IP: 62.233.138.* 19.12.02, 22:32
              Co tu można jeszcze dodać po Marku:

- Wizna dzieli się na kilka dzielnic: kopeć (od częstych pożarów), rynek,
              kaleń, poświątne (od cmentarza)
              - Na górze zamkowej ostatni drewniano-murowany zamek został spalony w czasie
              potopu Szwedzkiego(Wizna była prawie granicą Polski)
              - Wizna sąsiaduje z Biebrzańskim Parkiem Narodowym - Polecam spływ kajakiem
              Biebrzą !! - super
              - Modernizowana jest infrastruktura - budowana jest kanalizacja i
              oczyszczalnia ścieków
              - Jest kapliczka w której "podobno" widać Maryję z Jezusem
              - Niedaleko jest "struga" czyli mała rzeczka - w drodze do Bronowa - tam jest
              mnóstwo bobrów i rybek "miętusów"
              - Podobno z góry zamkowej są lochy aż do kościoła (około 2 km)

Może jeszcze coś mi się przypomni, (jest jeszcze remiza z "wiejskimi"
              zabawami).

Jeśli chcesz wiedzieć więcej napisz ....

RR
    • Gość: andy Re: Interesuje mnie WIZNA do okonka IP: proxy / 24.102.99.* 20.12.02, 15:06
      na 72 stronach internetowych mozesz cos przeczytac o Wiznie.Jesli twierdzisz
      ze to malo na temat miejscowosci o ok 2000 mieszkancow to trudno
      • okonka Re: Interesuje mnie WIZNA do okonka 20.12.02, 21:38
        Roman, dzieki wielkie za zainteresowanie oraz za informacje - bardzo dla mnie
        cenne:)))

andy, zamiast sie mądralować, podaj mi lepiej adresy chociaz kilku z tych 72.
        stron. Bedę Ci prawdziwie wdzięczna - może brak umiejetności (ub cierpliwości)
        sprawił, ze ja do nich nie dotarłam. {Podziel sie zatem swoja wiedzą.

Pozdrawiam:)))
        o.
        • Gość: fan club wizna Re: Interesuje mnie WIZNA do okonka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.03, 16:34
          Cześć.
          Cieszę się że interesujecie się Wizną.
          Chociaż mieszkam ok. 150km stąd, już od kilkunastu lat rokrocznie przyjeżdżam
          tu i w okolice: na spacery, na ryby, na grzyby. Ostatnio jednak robi się tu
          tłoczno ... .
          Tym nie mniej okolica ta ma niepowtarzalny klimat, a i ludzie bardzo mili i
          sympatyczni. Trzeba tylko uważać wieczorem, bo niektórzy jeżdzą tu ciągnikami
          bez świateł i hamulców, a tak poza tym to jest bardzo fajnie. Pzdr.
    • hiuppo Re: Interesuje mnie WIZNA 06.01.04, 09:47
      Na swojej stronie Zamki Mazowsza poswiecilem Wiznie troche miejsca.
      www.zamki-mazowsza.turystyka.net

Pozdrawiam i zapraszam,
      H.
      • okonka Re: Interesuje mnie WIZNA 08.01.04, 13:47
        Wielkie dzieki Hiuppo:-))))
        Strona jest znakomita i dodałam ja juz do swoich ulubionych.
        Pozdrawiam:)))
        okonka
        • okonka Problem 08.01.04, 13:54
          Jest jednak problem - wczoraj zajrzałam pod podany przez Ciebie adres i bylo
          wszystko OK. Dzisiaj natomiast, gdy znowu chciałam sobie poogladac, wchodzi mi
          jakies biuro turystyczne. O co chodzi? Jakies przekierownie, czy co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka