Dodaj do ulubionych

Chcesz pracować szukaj żółtych papierów

27.01.05, 16:27
Dziś Rada Powiatu Suwalskiego zdecyduje, czy w mieście powstanie biuro Egual,
zajmujące się przywracaniem na rynek pracy osób po chorobie psychicznej.
Biuro ma powstać w gmachu po byłym urzędzie wojewódzkim przy ulicy Noniewicza
10.
Będzie zatrudniało pięciu fachowców. Mają za zadanie pomagać w szukaniu pracy
ludziom z powiatów suwalskiego, sejneńskiego, oleckiego i augustowskiego,
którzy przeszli chorobę psychiczną.
- Takich osób w naszym regionie jest bardzo dużo. Sami bezrobotni popadają w
różnorakie depresje - powiedział Radiu 5 Sławomir Renkiewicz, wicestarosta
suwalski.
Pieniądze na powołanie biura, ponad siedem milionów złotych, przekaże
starostwu Unia Europejska.
Od najbliższego poniedziałku zapisujemy się do psychiatrów. Skoro jest
decyzja o tym że tylko chorym psychicznie będą pomagać to normalni nie mają
na co liczyć .Jedynym wyjściem jest zdobycie odpowiednich papierów. My mniej
więcej normali zaczynamy walczyć o swoje.
A swoja droga pogratulować pomysłu radzie w regionie gdzie bezrobocie
wśród tych mniej więcej normalnych sięga ponad 20%.Czy w tej radzie są mniej
więcej normalni?
Obserwuj wątek
    • ryba368 Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 27.01.05, 17:32
      Nie wiem czy śmiać sie czy płakac!!!!!!!!!!
      Debilizm i glupota w naszym miescie ma sie dobrze!!!!
      • grana1 Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 30.01.05, 20:12
        Bardzo przepraszam, Panie Pierre Dutow i Panie Ryba, ale chyba powierzchownie
        polecieliście po temacie.
        Czy zadaliście sobie trud, by się dowiedzieć, ile jest osób niepełnosprawnych ?
        Co one mają w swoim życiu robić? Przecież wielu tzw. pełnosprawnych głośno
        całkiem krzyczy, że nie chce utrzymywać tej rzeszy rencistów, a przecież nie
        wszyscy niepełnosprawni mają to szczęście w postaci renty.
        Czy wiecie Panowie, jak wielu ludzi spotyka depresja? Rozumiem, że łatwiej
        wtedy tzw. zdrowym przyjąć do wiadomości, że ktoś jest leń, niechluj i niech za
        to pokutuje, niż że jest chory.
        Skoro kasa idzie z Unii (prawdopodobnie z funduszy przeznaczonych na pomoc
        niepełnosprawnym), to co wam szkodzi?
        A jeśli Pan Ryba pójdzie na komisję ds. orzekania o stopniu niepełnosprawności,
        to niech nie zapomni poprosić amina o poświadczone kopie swoich postów i
        załączy je do dokumentacji.
        Na pewno pomogą.
        Nie gniewajcie się na mnie za moje złośliwości, mimo wszystko lubię Was
        grana
    • wojtek_kosynier Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 31.01.05, 10:23
      Pierdutow, Ty mi powiedź, jakim prawem twierdzisz, iż masz poglądy lewicowe!!!
      Chyba że mamy tu do czynienia z narodowym socjalizmem... Mało kto pamięta, że
      naziści próby masowych mordów (aczkolwiek, nie na taką skalę, jak później, w
      obozach koncentracyjnych) podjęli właśnie na chorych psychicznie, tyle tylko,
      że nie używano jeszcze Cylkonu-B, a dwutlenku węgla...
      Co prawda nie postulujesz jeszcze takich rozwiązań, ale i tak Twój stosunek do
      mniejszości (w tym przypadku osób z zaburzeniami psychicznym) bardzo źle mi się
      kojarzy...
      Zapisz się do LPR-u, tam Twoje miejsce...
      • pierdutow Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 31.01.05, 11:50
        Szanowny wielce Kosynierze Wojtku wraz z twoim poprzednikiem Grana 1. Gratuluję
        spostrzegawczości. Nie trzeba iść do wróżki aby zauważyć że tym w radzie nie
        chodzi o niepełnosprawnych a o biura, kasę i etaty dla szwagrów. Ostatnio modne
        było robienie kasy na niepełnosprawnych. Było modne bowiem do Suwałk dociera to
        z opóźnieniem. Nie mam komentarza wobec wyciągania wniosków przez dyskutantów.
        Każdy robi to jak może. Nie wiem skąd wniosek o moich poglądach ? Tu nic do
        rzeczy nie mają poglądy. Tu chodzi o kolejne szachrajstwo albo próbę
        przygotowania go w sposób możliwy do zaakceptowania przez społeczeństwo z
        aprobatą dla urzędników. Nigdzie nie pisałem o mordowaniu chorych psychicznie a
        jeśli ktoś tak twierdzi to uważam że nie należy do kategorii zdrowych.Tym
        bardziej jeśli zbyt często występują skojarzenia. Niektórym wszystko się
        kojarzy. Na marginesie zapraszam do Urzędu Pracy po to żeby posłuchać co mówią
        i myślą ci co oczekują na podpisanie kolejnej gotowości do pracy. Zmienicie
        państwo zdanie. Nie przypominam abym był z Kosynierem na ty ale skoro tak to
        niech tak będzie.
        • wojtek_kosynier Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 31.01.05, 12:34
          Po pierwsze: nie każdy szwagier jest chyba psychiatrą..
          Do drugie tak się składa, że znam kogoś z UP, to się sam spytam
          Po trzecie: Wiesz wydawało mi się, że dawno jesteśmy na Ty (musiałbym
          powertować w archiwum, ale nie mam czasu). A jak nie z Tobą, to na pewno z
          Twoimi kumplami: NY4 i Poziom-ką.
          • pierdutow Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 31.01.05, 14:13
            Po pierwsze i po ostatnie. Trafiłem w czuły punkt! Kogo tak zajadle bronisz?
            • wojtek_kosynier Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 31.01.05, 14:32
              Po prostu mam poglądy lewicowe(choć nigdy nie głosowałem na SLD).
              Sam należę do jednej z mniejszości, jestem - co już wiele razy wspominałem -
              bezwyznaniowcem.
              A czy jestem upośledzony? A jakże, ale (no, mam taką nadzieję) nie psychicznie
              i nie intelektualnie.
              • wolfgang87 Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 31.01.05, 14:54
                zmienię trochę tor dyskusji, bo nie mam znajomych w UP
                dziś onet podaje: "papież jan paweł II ma grypę"
                to mi przypomina tekst w stylu: "towarzysz stalin jest chory. niech cał naród
                pamięta o jego cierpieniu"
                kurde....w kwestii wyznań, mam podobnie jak wojtek i też mnie cholera bierze gdy
                czytam takie newsy...
                • wojtek_kosynier Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 31.01.05, 15:01
                  Wiesz nie chcę się tu mądrzyć, ale wątpię czy "Prawda" czy
                  inna "Izwiestia"(dobrze piszę?) podawałyby taki komunikat:
                  "towarzysz stalin jest chory. niech cały naród pamięta o jego cierpieniu...".
                  Już nie chodzi o to, że miał jakiś stopień wojskowy..
                  Ale czy Bóg może chorować..?
                  O realia historyczne mógłbym się spytać mamy, ale może lepiej będzie
                  Wujka - jest kustoszem wystawy socrealizmu w Kozłówce.

• wolfgang87 Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 31.01.05, 15:05
                    nie no. bladego pojęcia nie mam, czy takie komunikaty padały w radzieckiej
                    prasie. ale jest pewien stereotyp utrwalony przez setki dowcipów. i dlatego ów
                    news o naszym papiezu ostro mi to przypomina.
                    ja się powtórzę zapewne, ale czekam na pozytywne wiadomości o tym co dobrego
                    dzieje się w kraju,a nie o wypadkach, aferach,teczkach(które mnie absolutnie nie
                    obchodzą) albo też, ze papież jest chory...toż to wiadomości-pierdułki. powinny
                    trafiac gdzieś na dalsze strony, a nie jako top10-news. esz...
                    jednakże to wszystko to tylko moja opinia :) i cieszę się bardzo że mogę ją
                    wyrazić i nic mi nikt nie zrobi :))
              • grana1 Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 31.01.05, 15:23
                Panie Pierutow,
                Jeśli pan wie bez wróżki, że chodzi o stołki i biura, a nie o
                niepełnosprawnych, to niech Pan zrewiduje swoje poglądy na donosicielstwo i po
                prostu przypilnuje sprawy, środki Equal chyba są obwarowane dość dobrze przez
                mechanizmy kontroli. Ja nie jestem mieszkanką Suwałk i nie znam oczywiście
                bieżących realiów, tzn. władz, kto z kim, kto u kogo itd.
                Lecz z pańskiego postu, jak i Pana Ryby wynikało, że radni to głupcy, tj Pan
                zapytał, czy w tej radzie są mniej więcej normalni, a Pan Ryba ochoczo Panu
                odpisał, że to debilizm i głupota. Ale z ostatniego Pana postu wynika, że to
                nie debilizm, nie głupota, tylko obrzydliwe draństwo.
                Po co pisze Pan tak, by przeciwstawiać tych „normalnych”
                przeciwko „nienormalnym”?
                Radzi pan posłuchać, co mówią w kolejce do UP. Ja znam kolejki od czasów
                Gomułki.
                Jeśli się znajdzie cwaniak, co rzuci kolejce na żer niepełnosprawnych ( a
                zwłaszcza w kontekście siedmiu milionów), to kolejka zrozpaczonych i ubogich
                rzuci się na niepełnosprawnych. A jeśli inny cwaniak umiejętnie rzuci kolejce
                Panów Pierdutowa i Rybę, to kolejka ich zeżre z takim samym apetytem.
                Dwa razy w miesiącu pełnię dyżury w pewnej fundacji jako doradca środowiskowy
                osób niepełnosprawnych. Jestem trochę jak Kwiatkowska z czterdziestolatka, więc
                piszę podania, wypełniam PIT-y, szukam ratunku w sprawach beznadziejnych, tłukę
                się po gabinetach NFZ. itp. W trakcie dyżuru przyjeżdżają lub są przywożone
                osoby niepełnosprawne i wie Pan co? Prawie wszystkie chcą uczyć się lub
                pracować. Jeśli ktoś z psychiatryczną przypadłością (nawet epizodyczną i
                minioną) ujawni się wobec pracodawcy to niech pan zgadnie, jaki to ma skutek? A
                z padaczką?
                A jak są traktowane osoby z lekkim niedorozwojem, np. po przebytym w
                dzieciństwie zapaleniem opon mózgowych? Pan X pracował od 1978 roku. Najpierw
                na umowę o pracę na czas nieokreślony, później na czas określony, później na
                zlecenie, później na czarno…
                Taki podpisze każdy papierek, który mu podsunie dobra pani z kadr. ZUS
                stwierdzi: zdolny do pracy” (nic to, że miał tzw 3 grupę KIZ od dzieciństwa)
                komisja ds. orzecznictwa o niepełnosprawności zakwalifikuje lekki stopień
                niepełnosprawności, który nie daje specjalnych przywilejów.. Mój podopieczny
                jest pracowitym człowiekiem, pracuje u sąsiadów i znajomych: kosi, kopie
                ogródki, nosi węgiel, odśnieża i utrzymuje się z tego i z pomocy rodziny.
                Celowo opisałam przypadek mało dramatyczny – nie chcę wstrząsającymi opisami
                nieszczęść ludzkich pozyskiwać przychylności na tym forum.
                Jeśli ktoś dostał pieniądze, by pomóc takim ludziom, bo nie radzą sobie – to
                chwała mu za to, że te unijne środki zostaną spożytkowane o nas, a jeśli
                możecie monitorować jak są wydawane – to proszę, róbcie to.
                I szlag mnie trafia na posty, z których bezpośrednio lub pośrednio wynika, jak
                dobrze być niepełnosprawnym. Bierzecie Panowie w ten sposób (może nieświadomie)
                udział w trwającej od kilku lat i sterowanej w białych rękawiczkach nagonce.
                z poważaniem
                grana
                • wolfgang87 Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 31.01.05, 15:31
                  świetnie, grana, że jesteś blisko całej sprawy. ciekawy post. niestety ja nie
                  dodam nic nowego w tej dyskusji, poza dyplomatycznym tekstem:
                  pomocy udzielać, monitorować wszystko, wprowadzić jasne i klarowne przepisy,
                  żeby nei było naduzyć.

dziś onet pisze o tym, że jakieś lekarstwo na prostatę kosztuje parę złotych.
                  natomiast dokładnie to samo lekarstwo stosuje się też w zapłodnieniach in vitro,
                  które są nie refundowane - i wtenczas lek kosztuje 1200zł.
                  niech ten przykład posłuzy jak obraz tego, jak nie powinna wyglądać pomoc dla
                  niepełnosrpawnych.

a inną sprawą jest, że większość chorych psychicznie miała tylko 1-2 ciężkie
                  ataki psychozy i poza tym zyją sobie prawie normalnie. jednak gdyby statystyczny
                  pracodawca dowiedział się o takich atakach, natychmiast wywaliłby taką osobę z
                  pracy pod byle pozorem.

a że jest kupa ludzi, którzy by z chęcią wychachmęcili trochę kasy od państwa
                  nieuczciwie ? ano jest i trzeba na tym trzymać łapę
                  • grana1 Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 31.01.05, 16:15
                    A tytuł tego newsa był zdaje się: dziadek zapłaci zł 3,20, kobieta zł 1200,00.
                    Kto ten tytuł wymyślił? Po co? Czy ktoś mu tak kazał?
                    A tak bardzo się staram trzymać z daleka od wszelkich teorii spisku....
                    grana
                    • wolfgang87 Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 31.01.05, 18:33
                      tytuły prasowe sa często nieadekwantne do treści. albo też są strasznie
                      krzykliwe i wyolbrzymione. na onecie często tak jest. od znajomego, który tam
                      miał tam staż wiem, jak to działa:
                      "a wrzucimy dziś na pierwszą stronę takie coś" przy czym takie coś, to coś
                      bardzo kontrowersyjnego. np w/w albo o jakichś prezerwatywach, albo o tym, ze
                      ktoś będzie mimo wszystko głosował na SLD, albo że opublikowano listę
                      agentów(przy czym co naprawdę opublikwano - wszyscy chyba wiemy),etc etc

żadna tu teoria spisku wg mnie, jeno przyciąganie klienteli do portalu
            • wojtek_kosynier Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 01.02.05, 08:09
              Dodam jeszcze parę słów.
              Co do mówienia na TY, oto dowód:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=74&w=18429100&v=2&s=0
              (pierwszy z brzegu), że wcześniej jakoś to Ci nie przeszkadzało, ba, pozwalałeś
              sobie na niezbyt grzeczne zwroty typu: „Trzeba czytać chłopie”.
              A co trafiania w czuły punkt. Wychodzisz z błędnego toku rozumowania, że jak
              ktoś staje w czyjejś obronie, to ma w tym interes, a w najgorszym przypadku
              reprezentuje grupę bronioną. A przecież liczne dowody wskazują na to, że tak
              wcale nie musi być. Bywa, że o prawa homoseksualistów biją się
              heteroseksualiści, niepełnosprawnych – sprawni, mężczyzn (na przykład samotnych
              ojców) - kobiety i tak dalej... A czy udałaby się abolicja w USA, gdyby nie
              chciała tego jakaś tam część społeczności „białej”? Śmiem wątpić. Przecież w
              XIX wieku, Czarni sami by nic nie wywalczyli. Inna sprawa, że od abolicji do
              pełnego uprawnienia daleka droga...Inaczej Martin Luther King nie miałby, w
              połowie XX wieku, co robić...
              • wolfgang87 Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 01.02.05, 10:35
                nie wiem co wam odbija, ale na forum to sie mówi per Ty :>
                łot macie problemy :) życzę takich do końca życia!
                • wojtek_kosynier Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 01.02.05, 10:39
                  Ależ nie ja tę dyskusję (chodzi o zwracanie się Per Ty) zacząłem...
                  Ale myslę, że wszystko, co miałem na ten temat do powiedzenia, już powiedzałem.
                  • ryba368 Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 01.02.05, 15:05
                    Oj chopki chopki WERSALU wam sie zachcialo!!!!!!!!!!!!!
                    • wolfgang87 Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 01.02.05, 15:11
                      a czemu by nie :>
                      przypominam, że forum.onet.pl jest wciąż aktywne...
    • omarta Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 01.02.05, 15:26
      juz sam temat brzmi debilnie!
      poza tym jedno rozróżnienie: osoby niepełnosprawne to nie to samo co osoby po
      chorobie psychicznej, o których pisze Pierdutow
      ja pomysł popieram! a jakże!
      i nie chodzi drogi pierr o szwagrów tylko o problemy z adaptacją do
      społeczeństawa po wyjściu z takiego przybytku jakim jest szpital psyciatryczny
      w naszych polskich realiach
      • pierdutow Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 01.02.05, 15:52
        To czym się różni taki ktoś kto opuścił szpital psychiatryczny od kogoś kto
        bezskutecznie szuka pracy przez 10 lat bez skutku. Pytanie wydaje się z serii
        pytań retorycznych. Adresuję wszystkim adwersarzom. Osobiście znam kilkanaście
        przypadków takich osób które wskutek bezrobocia znalazły się w psychiatryku.
        Gdzie jest przyczyna? A co do szwagrów , większość afer w tym kraju od tego się
        zaczyna.
        • wolfgang87 Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 01.02.05, 16:01
          zadziwiająca jest jedna rzecz...
          że pracy jest tak mało a jakoś ludzie z głodu nie umierają w polsce masowo.
          szara strefa daje im jakies zatrudnienie.
          praca zawsze jest. nie znam nikogo, kto by szukał pracy i jej nie znalazł. nie
          mówię tu o kokosach. ale o pieniądzach na przeżycie. a mam tu na myśli osoby w
          różnym wieku i z różnym wykształceniem. i bynajmniej nie piszę o krakowie tylko
          o ludziach z suwałk, gdzie swego czasu było prawie 30% bezrobocia.

natomiast co do ludzi po psychiatryku...im trzeba pomóc. nawet liberał z PO musi
          się zgodzić, że im trzeba pomóc. a jeśli procedury przyznawania pomocy są do
          dupy, to inna sprawa...zupelnie inna! i bynajmniej nie można na tej podstawie
          negować samej istoty pomocy
        • omarta Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 01.02.05, 16:29
          nie o tym pisałam ser pierr tylko o niepełnosprawnych vs chorych psychicznie bo
          to nie ta sama kategoria
          wiesz, jest cos takiego jak depresja, i of kors, że ktos mógł trafić do
          psychiatryka z powodu długotrwałego bezrobocia lub tez z powodu utraty pracy
          co nie zmnienia faktu, że sam pomysł nie jest zły!
          ale to nie wina bezrobotnych czy też chorych psychicznie, że w takich gminach,
          urzedach pracy i innego rodzaju przybytkach nikt nie kontrolujke przepływu
          pieniedzy (zwłaszcza tych unijnych) i kasa zamiast do potrzebujących trafia do
          szwagrów!
          • pierdutow Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 03.02.05, 08:48
            Omarta proszę o wnioski z poniższego artykułu GW. Przypuszczalnie o to idzie o
            czym piszemy.
            Starostwo Powiatowe w Suwałkach dostanie prawie 1,9 mln euro na realizację
            projektu ”Wchodzenie, utrzymanie, powrót na rynek pracy osób po chorobie
            psychicznej”. Wczoraj ruszyło biuro projektu ”EQUAL”, które zatrudniać będzie
            pięć osób. Przypuszczalnie znaczna część pieniędzy z pierwszej transzy, czyli
            około 200 tys. zł, pójdzie na wynagrodzenia.

- Zmarnowane pieniądze, zostaną przejedzone przez urzędników - twierdzą
            suwalczanie.
            - Nieprawda - zaprzecza Stanisław Dziemian, który został szefem biura.
            Dziemian, teolog z wykształcenia, jest zarazem dyrektorem Powiatowego Centrum
            Pomocy Rodzinie przy suwalskim starostwie. Ma łączyć obie funkcje.
            - Jeszcze dokładnie nie wiadomo, jakie to będą pobory - irytuje się Dziemian. -
            Poza tym wystąpiłem do starosty o zgodę na łączenie funkcji. W biurze będę
            pracował na umowę-zlecenie.
            W ubiegłorocznym oświadczeniu majątkowym, publikowanym w Internecie w
            rubryce ”dochody osiągane z tytułu zatrudnienia”, napisał - ”nie dotyczy”.
            Szlachetne założenia
            Dużo chętniej mówi o projekcie.
            - Tu są same konkrety - zapewnia świeżo upieczony szef biura. - Tworzyłem ten
            projekt od podstaw, został zaakceptowany, są pieniądze na realizację pierwszego
            etapu.
            Najkrócej: wszystko polega na ułatwieniu wchodzenia i powrotu na rynek pracy
            ludziom po przeżytym kryzysie psychicznym.
            - Takim osobom jest szczególnie trudno - tłumaczy Dziemian i przytacza cyfry: w
            województwie podlaskim jest około 30 tys. osób, które doświadczyły kryzysu
            psychicznego.
            Obecnie w realizację projektu zaangażowało się już 13 instytucji i organizacji,
            a wśród nich - być może - przyszli pracodawcy. Czy zatrudnią w przyszłości
            osoby ”po przejściach”, nie wiadomo. Dzisiaj nikt też nie jest w stanie
            zagwarantować, że program przyniesie korzyści nie tylko zatrudnionym przy nim,
            ale przede wszystkim tym, do których jest adresowany.
            Taki duży tort
            Zadaniem biura ”EQUAL” będzie koordynacja działań między poszczególnymi
            instytucjami. Do 31 maja ma powstać wspólny projekt i, jeśli zostanie
            pozytywnie oceniony, na dalsze działania popłyną naprawdę duże pieniądze -
            ponad 7 mln zł.
            - Fakt, to niemało - przyznaje Szczepan Ołdakowski, starosta suwalski.
            Dziwi się natomiast pytaniom o tworzenie biura i płacenie zatrudnionym tam
            pracowników. Jak twierdzi, rada powiatu podjęła w tej sprawie stosowną uchwałę.
            - Owszem, pan Dziemian został szefem, ale jest przecież autorem projektu.
            Będzie jeszcze asystentka kierownika, sekretarka, księgowa i konsultant. Nie
            potrafię teraz dokładnie określić, ile będą wynosiły ich pensje - kończy
            Ołdakowski.

Jest wszystko szwagry też!
            • omarta Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 03.02.05, 10:12
              Ser Pier, ja dalej bede obtawać przy tym, że idea jest słuszna.
              Niestety, nikt nie jest w stanie, zwałszcza w takich instytucjach, wyeliminowac
              szwagrów i znajomych królka. Tak ten swiat juz jest skonstruowany.
              Wiem, chrzanie truizmami....
              Co nie zmienia faktu, że moze się udac taki plan, ale rozliczani z finansów
              powinni byc baaardzo skrupulatnie
            • wojtek_kosynier Re: Chcesz pracować szukaj żółtych papierów 03.02.05, 10:23
              Muszę Ci w tym miejscu przyznać rację. Widocznie nie wyrosłem jeszcze z
              naiwnego postrzegania świata i nie wziąłem poprawki na suwalskie układy i
              układziki.
              Ten pan to typowy świetojebliwy. Pozuje się na niemal świętego, ruchy ma jak
              ksiądz (złośliwy porównałby to kogoś innego...), ale prawdę mówiącą jaki jest
              naprawdę, oddaje w dużej mierze powyższy artykuł. Typowy, zakłamany i obłudny
              katol
              Zresztą miałem wątpliwą okazję poznać go osobiście. Na pewnej imprezie (mam na
              myśli coś w rodzaju festynu) nie przypadła mu do gustu moja koszulka (z pewnym
              emblematem i napisem) i chciał nasłać na mnie... ekipę Telewizji Białystok
              oddział w Suwałkach. Pozostawię to bez komentarza.
              Co nie zmienia postaci rzeczy, że idea jest słuszna. Jak to się kiedyś mówiło
              socjalizm tak, wypaczenia – nie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka