Dodaj do ulubionych

WYDZIAŁ ARCHITEKTURY

IP: *.home.intelcom.pl 31.05.02, 16:57
wszyscy dobrze widzą co sie w białym buduje. nie wszyscy jednak wiedzą, że ci
co to projektują uczą niestety nowych architektów.
wydział architektury jest ruiną, jednak wiekszą ruiną jest głowa dziekana,
który ostatnio NAKAZAŁ wykładowcom prowadzącym stawiac w swoich grupach
seminaryjnych minimum 7 ocen negatywnych. nie mam pojęcia co ten wspaniały
pedagog (uczący studentów ortografi i sposobów obrażania a nie architektury -
czy on jest architektem?) miał na celu, jednak w ostatnim czasie prof. Ullman
zachowuje sie jak tonocy łapiący się brzytwy. ma to zapewne jakis związek z
krytyką wydziału ze strony stowarzyszenia architektów polskich.
pan dziekan poczuł chyba drżenie w kolankach i ucieka się do praktyk minionego
systemu. miał 4 lata na uzdrowienie wydziału i choć wiedział o kiepskiej
sytuacji, to przez te cztery lata pierdział w ciepły fotelik. teraz odprawia
jakieś cyrki przenosząc logikę swego abstrakcyjnego humoru do strategii
zarządzania wydziałem politechniki białostockiej.
może gazeta zainteresuje się tym fenomenem błyskotliwego umysłu?
Obserwuj wątek
    • annabl Re: WYDZIAŁ ARCHITEKTURY 31.05.02, 16:59
      niech ktos odpowie...
      Anna B.
      (swego czasu na I roku w Bialymstoku)
      pozdrowienia
      • Gość: habitus Re: WYDZIAŁ ARCHITEKTURY IP: *.zigzag.pl 31.05.02, 22:28
        Nie ma o czym! Wszędzie jest tak samo. Umysł inzyniera po pewnym czasie
        degeneruje się i to jest ten przypadek. Słyszę od znajomych o dziwnych
        posunięciach "czołowych" czyli najlepiej ustosunkowanych białostockich
        architektów i żal mi tego miasta. Żałosne knoty ich geniuszu będą stały
        kilkadziesiąt lat!!!
        • Gość: my Re: WYDZIAŁ ARCHITEKTURY IP: *.home.intelcom.pl 01.06.02, 00:54
          niestety wszędzie jest inaczej. proste zasady oceny prowadzących chociażby
          poprzez wybieranie katedry w której chce się robić projekt, skutecznie pokazuje
          kto naucza a kto nauczyciela udaje, bo projektowanie mu nie wychodzi.
          na zachodnich uczelniach są komisje, które robią wywiad wśród studentów,
          oceniają wartość prac naukowych prowadzących, osiągnięcia studentów w danej
          katedrze i wystawiają im oceny - tam jest to normą - tu fikcją wręcz baśnią.
          ta kadra potrzebuje ludzi z zewnątrz. dlaczego nie szuka się asystentów wśród
          studentów gliwickich czy warszawskich, zamiast tego ograniczając się, zamykają
          się w tym samym zobojętnieniu i braku zaangarzowania (bo trzeba być zajebistym
          żeby cokolwiek się tu nauczyć). kojarzy mi się to ze zwierzątkiem, które po
          wydaleniu tatla się i sporzywa ponownie to samo (studenci bez obrazy). studenci
          też mogliby robić więcej. samorząd? nie mam pojęcia czym oni się zajmują. grupy
          dyskusyjne - brak.
          wszędzie jest inaczej, bo ten wydział jest na szarym końcu.
          • Gość: habitus Re: WYDZIAŁ ARCHITEKTURY IP: *.zigzag.pl 01.06.02, 19:36
            Może go sprywatyzować?
            • Gość: my Re: WYDZIAŁ ARCHITEKTURY IP: *.home.intelcom.pl 02.06.02, 20:42
              ja bym nie kupił
    • Gość: odpowiem Re: WYDZIAŁ ARCHITEKTURY IP: *.Oxford.caffe.pl 03.06.02, 15:33
      1. widze panie kolego ze nie wiesz co mowisz. czy zdajesz sobie sprawe z tego,
      ile wydzial architektury dostaje pieniedzy z dotacji ministerstwa? bedzie tego
      okolo 1,3 mln rocznie. a wiesz jakie sa wydatki? ok 3 mln rocznie. i ty sie
      zastanawiasz dlaczego jest zle?
      2. dr Ullman jest architektem od okolo 45 lat
      3. gdyby nie on, to ten wydzial padlby juz okolo 10 lat temu. po prof.
      czarneckim pozostal taki dlug, ze wydzial mial byc wlaczony do budownictwa.
      mimo zlej sytuacji w polsce, dr. Ullmanowi udalo sie zmniejszyc ten dlug o
      ponad polowe.
      4. uwazaj tez co piszesz, nie chcesz chyba niekogo obrazic na forum, prawda? a
      jezeli ci zle, to idz do dziekana i sam mu to powiedz. kazdy wie przeciez, ze
      anonimy sa najglupsza forma protestu.
      • Gość: odpowiem Re: WYDZIAŁ ARCHITEKTURY IP: *.Oxford.caffe.pl 03.06.02, 15:38
        jeszcze cos. to co powstaje w miescie nie ma zwiazku z dr. Ullmanem. robia to
        rozni ludzie, czesto nie wiadomo skad (czasem z wydzialu) bez uzgodnienie z
        nikim. a dopuszcza to wszystko przeciez architekt miejski a nie dziekan
        architektury.
        i jeszcze raz: czy wiesz kto tworzyl ten wydzial w 74 roku? ja ci powiem. dr
        Ullman. wiec nie powiesz mi chyba, ze teraz chce go zniszczyc.
      • Gość: annabl Re: WYDZIAŁ ARCHITEKTURY IP: *.bwk.tue.nl 03.06.02, 16:17
        Gość portalu: odpowiem napisał(a):
        dr Ullman jest architektem od okolo 45 lat
        >>>>> czy jest tez nauczycielem polskiego???

kazdy wie przeciez, ze
        anonimy sa najglupsza forma protestu.
        >>>>> wlasnie, "odpowiem"

• Gość: my Re: WYDZIAŁ ARCHITEKTURY IP: *.home.intelcom.pl 03.06.02, 20:54
        skoro dr Ullman ten wydział założył to dobrym ojcem nie jest. każdy wie że z
        dotacji taka instytucja sie nie utrzyma - a takie wspaniale rozwiązania jak
        zwiększanie liczby studentów (od łebka kasa) nic nie pomoze - a w przypadku tak
        małej kadry jest to krok samobójczy. nie do końca chodzi o kasę ale o poziom w
        pierwszej kolejności samej kadry w drugiej studentów. dlaczego studenci nie mogą
        wybierać katedr tak jak to ma miejsce na innych uczelniach? dlaczego nie szuka
        się asystentów np na wydziale gliwickim (tamtejsi studenci mają najwięcej
        sukcesów w konkursach). czy żeby to wprowadzić jest potrzebna kasa?
        z tego co napisałeś(-aś) wynika że dr Ullman jest dobrym ekonomistą - to dobrze!
        ale czy jest dobrym pedagogiem?
        nie interesuje mnie też prehistoria. dr Ullman jest dziekanem wydziału
        architektury, on decyduje o kadrze, kadra szkoli studentów - przyszłych
        architektów, ci po opuszczeniu szkoły budują głównie w białynstoku i okolicach.
        wszyscy dobrze wiemy jak to wygląda. czy dr Ullman nie ma żadnego wpływu na to
        jak białystok wygląda? i co najważniejsze jak wyglądać będzie??? - odpowiedz
        jeśli sądzisz że nie!

"uwazaj tez co piszesz, nie chcesz chyba niekogo obrazic na forum, prawda? a
        > jezeli ci zle, to idz do dziekana i sam mu to powiedz. kazdy wie przeciez, ze
        > anonimy sa najglupsza forma protestu"
        nie obrazić ale przynajmniej zawstydzić, a forum to forum anonimów i oto tu
        chodzi.
        • ivan.lukov Re: WYDZIAŁ ARCHITEKTURY 04.06.02, 17:21
          masz racje, ale nie mozna zatrudniac asystentow, skoro rektor boltryk nie
          wydaje na to zgody (brak pieniedzy)
          • Gość: my Re: WYDZIAŁ ARCHITEKTURY IP: *.home.intelcom.pl 05.06.02, 19:08
            ale tutejsi studenci są zatrudniani. chwalić ich nie mam zamiaru. w ogóle to
            kim oni są? czy wykazali się w jakiś pondprzeciętny sposób, czy brali udział w
            jakiś konkursach, czy może tylko grzecznie rysowali to co im mówiono. żadnej
            własnej inicjatywy. sorry, ale to nie jest materiał na asystenta
            są też inne sposoby na tą chorą sytuacje jak chociażby warsztaty. dlaczego by
            nie zrobić np. dwa razy w semestrze po dwa dni warsztatów - zajęć nie ma, za to
            studenci intensywnie główkują. a może przed każdym projektem dwutygodniowa
            rozbiegówka - postawienie samej koncepcji, jakiś mały temat, coś tam. itd...
            tu nie są potrzebne pieniądze. to jest tylko kwestją podjęcia decyzji przez
            dziekanów, czy radę wydziału, czy coś tam. proste!
      • Gość: student Re: WYDZIAŁ ARCHITEKTURY IP: 212.244.27.* 07.06.02, 17:33
        osobiście solidaryzuję się i popieram studentów V roku, którzy wysłuchawszy
        kolejnej chorej teorii dziekana Ullmana o sposobie zaliczenia zajęć najprościej
        w świecie wstali i wyszli z sali. popieram to, ponieważ tylko taka demonstracja
        może pana dziekana skłonić do zastanowienia się; i nie jest to, drogi/-
        ga 'odpowiem' działanie anonimowe... ale jeśli tak popierasz tego pana,
        odpowiedz mi na pytanie: czy uważasz że dziekan może wszystko? czy przychodząc
        we wtorek na zajęcia (których termin został wywieszony dzień wcześniej, a
        tematyka jest do dnia dzisiejszego nieznana) ma prawo ogłosić, że właśnie za 5
        minut wszyscy zdają egzamin? z zagadnien, o których nikt wcześniej nie raczył
        poinformować studentów??? jeżeli nie znasz odpowiedzi, w takim razie ja ci
        podpowiem - otóż nie może, jest to sprzeczne nie tylko z regulaminem studiów,
        ale także ze zdrowym rozsądkiem; a zasługi pana dziekana g... mnie i innych
        zapewne też obchodzą, bo nie przeszłość się liczy w tej chwili;
      • Gość: student Re: WYDZIAŁ ARCHITEKTURY IP: 212.244.27.* 07.06.02, 17:41
        a poza tym, drogi/-ga 'odpowiem' czytając twój list rzygać mi się chce od
        obłudy i hipokryzji, która tu nam serwujesz... przypomina mi się także 'Miś'
        Bareji i słynna scena przy szafie...
        "łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje prezes naszego klubu...!"
        • Gość: my Re: WYDZIAŁ ARCHITEKTURY IP: *.home.intelcom.pl 08.06.02, 00:51
          wyjście z sali było fajne. trzeba działać. studenci na tym wydziale muszą sobie
          uzmysłowić, że oni też mogą coś zrobić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka