Dodaj do ulubionych

Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku :)

01.03.05, 17:36
jak wyżej ;) podajemy propozycje :D
Obserwuj wątek
    • anka1 Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 01.03.05, 17:37
      Nekroskop to prowokacja ? zmuszasz Ludzie zeby koscioly pozwiedzali :)))
      • nekroskop88 Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 01.03.05, 17:40
        trzeba się czasami poświęcić :P:P
        • max39 Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 01.03.05, 17:43
          Na ulicy Mazowieckiej jest kosciol przerobiony z przedszkola:)
          • nekroskop88 Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 01.03.05, 17:44
            wiem, to moja parafia ;p
            • max39 Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 01.03.05, 17:47
              Jeszcze na ul Prowiantowej niedaleko Zwyciestwa jest kosciol przerobiony z magazynu.
              • nekroskop88 Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 01.03.05, 17:59
                o tym nie słyszałem :P
                • Gość: Łobin Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : IP: 195.177.196.* 01.03.05, 19:35
                  zdecydowanie najbrzydszy jest kościół pw Św. Kazimierza na Berlinga, na mój gust
                  to to jest nie wiadomo co, nie trzyma się kupy, jakieś wielkie ramy na
                  fronotnie, sam kształt to również porażka,
                  robiony przez 20 lat? a nic a nic nie przypomina to estetycznej i gustownej
                  budowli jaką powienien być kościół
                  PS jego przeciwieństwem jest cerkiew na Antoniukowskiej, jakieś 500 metrów w
                  linii prostej od kościoła
                  • Gość: Monia Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 01.03.05, 20:07
                    A ja uważam że wszystkie kościoły projektu pana Chwaliboga!!!
                    Są ohydne, zwróćcie uwagę ze wszystkie tak naprawdę robione według jednego
                    projetu a koleś wziął kasę za kazdy poszczególny, a teraz jest architektem
                    miejskim
                    te kościoły są na:
                    Pogodnej
                    Ciołkowskiego
                    Kolbego
                    Zielonogórskiej ( Św Jadwigi)

• habitus Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 01.03.05, 21:01
                      :)
                      Witam w fan-klubie.
                      • Gość: Nessa Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : IP: *.cs.bialystok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 21:42
                        Taaak! Zdecydowanie kosciol na Pogodnej! Co to kosciola na Kolbego
                        polemizowalabym.
                        • nekroskop88 Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 02.03.05, 10:15
                          co do pogodnej to sie zgadzam ;)
                          • Gość: Stefan Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : IP: *.osiedle.net.pl 02.03.05, 12:55
                            a zapomnieliscie o tym na Piasta - św Ducha czy jak mu tam:)
                            • alex.4 Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 02.03.05, 13:16
                              a może byłoby prosciej wskazać NIEBRZYDKI kościól???? Byłaby znacznie mniejsza
                              konkurencja:)
                              • nekroskop88 Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 02.03.05, 13:22
                                za najladniejszy kosciol w Bialymstoku uwazam katedre ;) i na tym sie koncza
                                wedlug mnie ladne koscioly ;p ale moze sie nie znam na wspolczesnej
                                architekturze sakralnej ;P
                                • Gość: hubert najbrzydszy kościół w Białymstoku : IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 14:23
                                  najbrzydszy - św. Kaziemierza na Dziesięcinach - bez dwóch zdań: maszkara i
                                  poczwara. a pomnik Jezusa przed schodami stylizowany chyba na (za
                                  przeproszeniem) małpiszona - długie, nieproporcjonalne zwisające ręce w geście
                                  proszącego o banana. koszmar brrrrrrr!!!!!!
                                  najładniejszy - Katedra i św. Rocha
                                  • max39 Re: najbrzydszy kościół w Białymstoku : 02.03.05, 16:53
                                    Dla kosciola Sw Kazimiera brakuje wysokiej wiezy dlatego wyglada on tak dziwnie.
                                  • Gość: Oka Re: najbrzydszy kościół w Białymstoku : IP: 160.109.101.* 02.03.05, 17:44
                                    Co prawda nie widzialam w oryginale, ale moja wyobraznia tak podzialala, ze
                                    omal nie udlawilam sie kanapka!
                                    Dzieki, Hubert!!!
                                    :)))
                                    • nekroskop88 Re: najbrzydszy kościół w Białymstoku : 02.03.05, 20:53
                                      nie jedz kanapki jak czytasz wpisy na forum - to moze byc niebezpieczne :P
                                      • alex.4 Re: najbrzydszy kościół w Białymstoku : 02.03.05, 20:59
                                        ale udławienia nie zyczymy:)
                                        • Gość: gryzmol Re: najbrzydszy kościół w Białymstoku : IP: 62.29.199.* 03.03.05, 06:43
                                          5 minusów daje kosciołowi przy ulicuy Ciołkowskiego /pomiedzy Nowowarszawska i
                                          Mickiewicza/ "piekny chrystus na bramie wejsciowej, stojacy wbrew zasadom
                                          statyki i reklama zakładu pogrzebowego na bramie wejściowej.
                                  • Gość: rodia Re: najbrzydszy kościół w Białymstoku : IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 03.03.05, 19:40
                                    > najbrzydszy - św. Kaziemierza na Dziesięcinach - bez dwóch zdań: maszkara i
                                    > poczwara. a pomnik Jezusa przed schodami stylizowany chyba na (za
                                    > przeproszeniem) małpiszona - długie, nieproporcjonalne zwisające ręce w
                                    geście
                                    > proszącego o banana. koszmar brrrrrrr!!!!!!

Podpisuje sie obiema rekoma. Ja mialem skojarzenia z koszykarzem-inwalida, a
                                    pomnik papieza wyglada jak wychodzacy ze sciany zombie.

> najładniejszy - Katedra i św. Rocha

Nic dodac.

• nekroskop88 Re: najbrzydszy kościół w Białymstoku : 03.03.05, 19:46
                                      koscioly powinny byc stylizowane na epoki historyczne (np. neogotyk, neobarok
                                      itp.) :)
                                • Gość: olka Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 13:49
                                  Ja nie mieszkam w B-stoku, ale spośród tych nielicznych kościołów, które znam,
                                  za najładniejszy uważam św. Rocha i katedrę oczywiście też. O kościele św.
                                  Rocha i o Sosnowskim (architekcie) piszą w książkach jako o szczególnym
                                  przykładzie architektury miedzywojennej. Położenie św. Rocha i jego
                                  architektura są chyba najładniejsze w Polsce. Nie znam piękniej położonego
                                  koscioła. Kiedy jadę warszawską szosą i widzę wylaniający się przede mną
                                  kościół św. Rocha, od razu robi mi się ciepło na sercu. To wizytówka B-stoku.
                                  Podoba mi się też z zewnątrz (w środku nie byłam) ten kościół po lewej stronie
                                  warszawskiej szosy (jadąc w stronę miasta) wybudowany na wzór kościoła w Wilnie.
                                  Odróżnia się wyglądem od tych nowoczesnych, podobnych do siebie kościołów.
                      • ormond Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 03.03.05, 12:46
                        habitus napisała:

> :)
                        > Witam w fan-klubie.

...a moze ktos rzuci namiary na jakies zdjecia w internecie dziel Jedrka Ch. i
                        innych obiektow sakralnych tez.
                    • Gość: karol Popieram !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 16:33
                      Czego się Chwalibóg nie dotknął to brzydacwo ! kościoły budynek na sienkiewicza
                      dno podziękować temu Panu.!!!!!!!!!!!

Gość portalu: Monia napisał(a):

> A ja uważam że wszystkie kościoły projektu pana Chwaliboga!!!
                      > Są ohydne, zwróćcie uwagę ze wszystkie tak naprawdę robione według jednego
                      > projetu a koleś wziął kasę za kazdy poszczególny, a teraz jest architektem
                      > miejskim
                      > te kościoły są na:
                      > Pogodnej
                      > Ciołkowskiego
                      > Kolbego
                      > Zielonogórskiej ( Św Jadwigi)
                      >
    • Gość: Zbyniu Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : IP: *.antoniuk.sdi.tpnet.pl 03.03.05, 18:06
      Do ładnych kościołó dorzucam ten z Antonika Fabrycznego (na cmentarzu - na
      prawdę miło się wraca z Auchan...;)))
      • Gość: Ula Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 22:57
        Widzę że nikt z Was nie wie co przedstawia budynek kościoła św. Kazimierza na Dziesięcinach. To jest oczywiście ARKA NOEGO, tyle że do góry dnem.
        • Gość: hubert kazimierz c.d IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 08:05
          Gość portalu: Ula napisał(a):

> Widzę że nikt z Was nie wie co przedstawia budynek kościoła św. Kazimierza na
          D
          > ziesięcinach. To jest oczywiście ARKA NOEGO, tyle że do góry dnem.

ja to wiem, tylko że dam sobie uciąć rękę, nogę i co tam jeszcze chcecie jeśli
          ta arka popłynie.
          wieża - to śruba okrętowa (domyśliłem się symboliki)
          ale te ekrany, kwadraty? a wewnątrz? estetystyka pozostawia duużo do życzenia -
          - jedna wielka hala fabryczna z dującym w d....wiatrem i wyjącym
          niemiłosiernie organistą. koszmarrrrr brrrrrr!!!!!!!

czuję się jak
          • ulakoszula Re: kazimierz c.d 09.03.05, 08:44
            Gość portalu: hubert napisał:
            > ja to wiem, tylko że dam sobie uciąć rękę, nogę i co tam jeszcze chcecie jeśli
            > ta arka popłynie.

Oto fragment tekstu ze strony kościoła www.sw-kazimierz.bialystok.opoka.org.pl/hist.htm
            " Świątynia jest nakryta nałożonym płaszczem dachu z wyładowanymi okapami obiegającymi wzdłuż jego krawędzi. Wizualnie na tle nieba dach robi wrażenia płynącej łodzi."

Tak, ta łódź popłynie!
            • nekroskop88 Re: kazimierz c.d 09.03.05, 16:13
              wiara czyni cuda :P
              • zahn44 Re: kazimierz c.d 10.03.05, 04:44
                a ktos wie ile on byl budowany ? :>>>
          • Gość: ja Re: kazimierz c.d IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 10.03.05, 17:18
            Mojemu kuzynowi dach owego kościoła kojarzy się z pewną częścią damskiego ciała
            (odwróconą do góry nogami).
            Co do ładnych kościołów to uważam, że św. Wojciecha na Warszawskiej ma swój
            urok. Ogólnie te starsze kościoły są milsze dla oka niż te nowoczesne.
            Może ktoś wyjaśni mi po co teraz buduje się tyle tych budowli, nie lepiej dać
            biednym ludziom??
    • zahn44 Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 10.03.05, 04:39
      MUSZE TO NAPISAC !
      KAZIMIERZA NA DZIESIECINACH :>
      • zenon_smiglo Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 10.03.05, 05:10
        Ja, Zenon Smiglo, ostatni rycerz Ukochanego Przedmurza Europy z przykroscia
        musze przyznac, ze projekty pana Chwaliboga sa moim zdaniem rowniez do dupy.

Kiedys (przed remontem) kosciol Sw, Wojciecha byl tym miejscem, gdzie myslalo
        mi sie najlepiej. Farny" ma "cos" w swoich murach. Najciekawsze jest to, ze
        wielu moich przyjaciol czuje to samo.

Kiedys tez podobala mi sie architektonicznie jedna z bialostockich cerkwi,
        chociaz nie bylem nigdy tam w srodku. Pozniej dowiedzialem sie, ze jest to
        replika jakiejs cerkwi moskiewskiej. I co? Jak reka odjal!

Dziwne sa ludzkie gusta i upodobania.
        • Gość: Radecki Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : IP: *.elpos.net / *.elpos.net 10.03.05, 17:26
          > Ja, Zenon Smiglo, ostatni rycerz Ukochanego Przedmurza Europy z przykroscia
          > musze przyznac, ze projekty pana Chwaliboga sa moim zdaniem rowniez do dupy.

Ależ Zenonie, kawalerowi zakonu UPK nie przystoi chyba używać takiego słownicta
          w stosunku do dzieł pana Chwaliboga. Mi podobają się kościoły św. Wojciecha,
          Fara, św. Rocha no i oczywiście ten kościół przy wylocie na Warszawę.

> Kiedys tez podobala mi sie architektonicznie jedna z bialostockich cerkwi,
          > chociaz nie bylem nigdy tam w srodku. Pozniej dowiedzialem sie, ze jest to
          > replika jakiejs cerkwi moskiewskiej. I co? Jak reka odjal!

Niestety nie mamy w Białymstoku repliki żadnej ze wspaniałych moskiewskich
          cerkwi, ale kto wie kiedyś może taka powstanie. Jedyną repliką szanowny panie
          Zenonie jest replika cerkwi Hagia Sophia z Konstantynopola, która mieści się na
          Jaroszówce. Zapraszam do jej odwiedzenia.
          • zenon_smiglo Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 12.03.05, 03:29
            Chyba Radecki ma racje
    • Gość: olka Re: Wybieramy najładniejsz kościół w Białymstoku : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 13:54
      Sorry, coś chyba źle zrobiłam, bo już raz mi się to wydrukowało, ale nie tam,
      gdzie powinno. Jeszcze raz:

Ja nie mieszkam w B-stoku, ale spośród tych nielicznych kościołów, które znam,
      za najładniejszy uważam św. Rocha i katedrę oczywiście też. O kościele św.
      Rocha i o Sosnowskim (architekcie) piszą w książkach jako o szczególnym
      przykładzie architektury miedzywojennej. Położenie św. Rocha i jego
      architektura są chyba najładniejsze w Polsce. Nie znam piękniej położonego
      koscioła. Kiedy jadę warszawską szosą i widzę wylaniający się przede mną
      kościół św. Rocha, od razu robi mi się ciepło na sercu. To wizytówka B-stoku.
      Podoba mi się też z zewnątrz (w środku nie byłam) ten kościół po lewej stronie
      warszawskiej szosy (jadąc w stronę miasta) wybudowany na wzór kościoła w Wilnie.
      Odróżnia się wyglądem od tych nowoczesnych, podobnych do siebie kościołów.

• nekroskop88 Re: Wybieramy najładniejsz kościół w Białymstoku 10.03.05, 19:11
        eeee nie wiem o jaki kosciol chodzi... warszawska szosa?! to z niej widac
        Kosciol sw. Rocha :>
        • Gość: ja Re: Wybieramy najładniejsz kościół w Białymstoku IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 10.03.05, 20:15
          Jeżeli to było do mnie, to nie chodzi o szosę warszawską a ulicę Warszawską...
          • nekroskop88 Re: Wybieramy najładniejsz kościół w Białymstoku 10.03.05, 20:43
            to nie bylo do ciebie tylko do olki ;)
            • Gość: olka Re: Wybieramy najładniejsz kościół w Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 16:28
              Nie widać, mówisz? Na pewno masz rację, ale w Bstoku ja ten kościół widzę z
              każdego miejsca. Trochę może oczami wyobraźni, bo bardzo go lubię i miasto z
              tym kościołem głównie utożsamiam. Zresztą nie tylko ja, bo kiedy czasami
              wspominam ludziom, że od czasu do czasu jeżdżę do Bstoku, często słyszę: "o,
              tam jest taki piękny biały kościół na wzgórzu".
    • Gość: Aga Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : IP: 81.15.254.* 12.03.05, 00:06
      Najbrzydszy jest na pewno kościól pw. św. Kazimierza, ale przy mojej pierwszej
      warszawskiej parafii (pw. św. M.M. Kolbego, w ksztalcie krematorium!!!) to
      wszystkie wydają się jakies ladniejsze...
      • nekroskop88 Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 12.03.05, 10:04
        to moze jakies zdjecie tego warszawskiego kosciolka :)
        • nekroskop88 Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 13.03.05, 16:58
          i w górę! :)))
          • nekroskop88 Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 16.03.05, 17:25

• Gość: ewka Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : IP: *.elpos.net / *.elpos.net 16.03.05, 18:28
      mi sie nie podoba Sw. Rocha ale od wewnatrz nie ma takiego nastroju jak np. w
      Farnym za malo jest miejsc do siedzenia, za dlugie sa msze a te schody zima to
      juz masakra
      • nekroskop88 Re: Wybieramy najbrzydszy kościół w Białymstoku : 16.03.05, 18:31
        popieram, rocha to brzydki kosciol i na zewnatrz i wewnatrz, caly bialy i taki
        byle jaki, nie to co fara :)
        • Gość: idzikczortu Re: Wybieramy najladniejszy kościół w Białymstoku IP: *.cable.mindspring.com 17.03.05, 05:19
          Aczkolwiek od czasow rzymskich mowi sie de gustibus non est disputandum tzn.,
          jezeli sie cos komus podoba to poprostu podoba i tyle, to ja jednak tu chce
          wsadzic swoje trzy grosze bo opinie wielu wydaja mi sie byc wyssane z palca.
          Odnosnie kosciola Sw. Rocha, to pod koniec lat 20-tych XX-wieku (nie mam czasu
          teraz zweryfikowac dokladnie), owczesny proboszcz (o ile sie nie myle ksiadz
          Abramowicz, imienia nie pamietam, byl w stanie oplacic ogolnopolski konkurs
          architektoniczny na "Kosciol Opatrznosci" jako wotum za przywrocenie
          niepodleglej Polski (niech ktos dzisiaj sprobuje podjac sie takiego
          zamierzenia). Jury, w ktorego skladzie byli wybitni architekci, glownie z
          Warszawy, wybralo projekt dobrze zapowiadajacego sie architekta warszawskiego
          ktory nie tylko wspaniale rozwiazal lokalizacje na wzgorzu ale do tego
          architekture obiektu "ubral" w najbardziej wowczas modny styl ktory rozblysnal
          byl na paryskiej wystawie swiatowej w 1925 roku (zwany dzisiaj z angielska Art
          Deco) - Oskar Sosnowski. Szybko potem stal sie znanym architektem i zostal
          zatrudniony jako profesor architektury na wydziale warszawskim. Stad to wcale
          nie jest dzielem przypadku, ze sylweta gmachu kosciola i wiezy staly sie
          autentyczna i piekna dominanta miasta Bialegostoku.
          Inna dominanta o rownie duzych walorach wizualnych pozostaje ciagle kosciol
          Farny, rozpoczety w XIX wieku a dokonczony na poczatku XX-go wieku. Tutaj
          podobnie, owczesni ksieza (proboszcz?), mial na tyle odwagi (dobrego gustu?),
          aby szukac najlepszego architekta, w koncu znalazl w Warszawie Jozefa
          Dziekonskiego (pozniejszego profesora architektury warszawskiej), ktory byl
          znany z projektow kosciolow w stylu neo-gotyckim (stylu przyjetym jako wiodacy
          przez owczesne imperium swiatowe - Wikorianska Anglie). Z mnostwa innych -
          autorstwa prof.Jozefa Dziekonskiego jest takze kosciol Sw. Floriana na Pradze w
          Warszawie.
          W koncu, aby sie nie rozpisywac, bylem ciekaw jak wyglada ten kosciol ktorego
          architekture tak wielu "odsadzalo od czci i wiary" tj., - Sw. Kazimierza; Bogu
          dzieki odnalazlem. Hejze, a coz tu zlego?
          Tak jak go widze na internecie, to jest stosunkowo maly kosciol i dlatego
          architekt, moim zdaniem slusznie, uzywa malych form nadajac im rozne formalne
          funkcje. Tradycyjny element wiezy, architekt zmuszony zapewne skromnym
          budzetem, rozwiazal w sposob bardzo ciekawy bo bo nie mogac wyodrebnic jej z
          bryly budynku skala -wyodrebnil ja poprzez znakomity detal. Dach fikusny? Moj
          Boze toz to minimum architektonicznej frywolnosci a kazdy architekt ma pelne
          prawo gdzies zaszalec swa wylaczna "licentia poetica". Slowem, architekt p.
          Krutul jest prawdziwym profesjonalista.
          Klaniam sie nisko innym czlonkom jury oceniajacym architekture obiektow
          sakralnych Bialegostoku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka