Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc w interpretacji

24.01.12, 10:28
Chciałabym Was poprosić o pomoc w interpretacji wyników.
Odebrałam wczoraj wyniki i
LH 2,7 przy normie dla fazy folikularnej 1,7 - 13,2
FSH 10,8 przy normie dla fazy folikularnej 3 - 20.

No i powiem Wam,że się troszkę podłamałam bo ich stosunek u mnie to 0,25sad
Z tego co przeczytałam to może świadczyć o niedomodze ciałka żółtego. Jak 3 miesiące temu robiłam badania progesteronu to rzeczywiście w fazie lutealnej wynosił 8,59 a moja ginka powiedziała,że wolałaby, żeby był powyżej 20, ale że nie jest jakiś straszny...

Napiszcie proszę co o tym sądzicie. Czy wiecie jak wygląda leczenie i jakie są szanse?Wizytę mam dopiero we wtorek a nie chciałabym zwariować w między czasiewink
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: Prośba o pomoc w interpretacji 24.01.12, 14:40
      Tu nie chodzi o niedomoge cialka żółtego tylko niewydolność przysadki mózgowej. Mialaś badaną prolaktynę, sprawdzaną owulację, czy występuje? Badanie robiłaś w 3-5 dc?
      • vocativa Re: Prośba o pomoc w interpretacji 24.01.12, 17:42
        Dzięki za odpowiedźsmile
        Tak prolaktynę miałam badaną(ale tylko spoczynkową)i jest w normie.
        Badania robiłam w 5 dniu rano,ale że @ dostałam wieczorem to było to 3,5 doby od rozpoczęcia krwawienia. Miałam 3 cykle monitorowane na usg. za każdym razem pęcherzyk rósł, występował pik lh(robiłam testy owulacyjne). W jednym cyklu ginekolog powiedziała, że "owulacja jest w trakcie i jest już płyn w zatoce Douglasa". Z tego więc zrozumiałam,ze chyba u mnie jest potwierdzone występowanie owulacji.
        A nie wiesz, czy coś się da zrobić z tą niewydolnością przysadki mózgowej?To się da jakoś leczyć?
        • mewa000 Re: Prośba o pomoc w interpretacji 24.01.12, 17:55
          Szczerze to nie wiem bo w necie ciężko coś na ten temat znaleźć. ale jeśli faktycznie masz owu, hormony są ok to myślę że nie ma się czym martwić wink
          • vocativa Re: Prośba o pomoc w interpretacji 24.01.12, 18:57
            Dzięki za odpowiedź. Zobaczę co mi powie ginka.Mam nadzieję,że tylko tu tkwi problem i że da się go jakoś w miarę łatwo rozwiązać bo staramy się od 9 miesięcy i zaczynam się niecierpliwićwink
    • hanna79 Re: Prośba o pomoc w interpretacji 24.01.12, 22:27
      vocativa u mnie stosunek LH do FSH też niespecjalny: 0,48 (FSH 4,4 mlU/ml (3,5 - 12,5) LH 2,1 mlU/ml (2,4 - 12,6))
      Wiem, że lekiem, ale homeopatycznym, regulującym pracę przysadki jest Hormeel, właśnie zaczęłam go znowu zażywać, sprawdzę swoje wyniki za dwa, trzy miesiące. Krople te zapisał mi ok 4 lata temu homepata, kiedy po poronieniu, już dwa lata bezskutecznie starałam się o ciążę (do homeopaty trafiłam w sumie przez przypadek i z zupełnie inną dolegliwościąwink). Oczywiście nie robiłam sobie żadnych nadziei, a zaszłam po trzech miesiącach smile
      • vocativa Re: Prośba o pomoc w interpretacji 25.01.12, 00:34
        Dzięki bardzosmileTo daje nadzieję,że może się udaćsmileWygooglałam ten lek i cenę ma nawet spokosmileMam nadzieję,że u Ciebie zadziała drugi raz już niedługosmilesmile
        • hanna79 Re: Prośba o pomoc w interpretacji 25.01.12, 16:24
          vocativa jeśli mogłabyś, to daj znać po swojej wizycie u lekarza smile Ciekawa jestem jak lekarz ustosunkuje się do Twoich wyników. Ja na wizyte wybieram się dopiero po feriach.
          • vocativa Re: Prośba o pomoc w interpretacji 25.01.12, 20:34
            Pewnie!smileJa idę we wtorek- po wizycie dam znaćsmile
          • vocativa Re: Prośba o pomoc w interpretacji 31.01.12, 21:36
            Hej!Byłam na wizycie i lekarka powiedziała,że mały stosunek LH do FSH do żaden problem...
            W ogóle strasznie mnie to podłamało bo lekarka powiedziała,że wszystko właściwie tak na oko jest w porządku i sumie to nie wiadomo czemu nie wychodzi...
            Mąż ma powtórzyć badanie nasienia, ja mam skonsultować moje wyniki z endokrynologiem i jeśli endokrynolog powie, że ok i nasienie męża wyjdzie ok. to zostaje badanie drożności jajowodów i histerektomia.
    • kozica111 Re: Prośba o pomoc w interpretacji 03.02.12, 15:39
      Mój bywał koło 9 a w ciąże zaszłam, ale brałam te luteiny i inne dziwa, ale już po pozytywnym teście.
    • kozica111 Re: Prośba o pomoc w interpretacji 03.02.12, 15:40
      A co to znaczy prolaktyna w normie? Bo żeby zajść w ciąże jak jest w górnej normie to niedobrze, powinna oscylować około 10 ng.Bierz castagnus to lek bez recepty, naturalny, obniża prolaktynę.
      • vocativa Re: Prośba o pomoc w interpretacji 03.02.12, 21:46
        Dzięki za odpowiedźsmileProlaktyna 13,3 ng/ml przy normie 0,33-27,33.
        Ale uśmiałam się bo wczoraj wieczorem zamówiłam castagnussmile Także musiałam podświadomie wyczuć,że mi to poradziszwink
        A tak na serio to zamówiłam go bo przeczytałam,że to normuje stosunek LH do FSH i wzmacnia fazę lutealną i obniża prolaktynę gdyby był z nią problem, a szczerze mówiąc wysiłkowej nie robiłam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka