Dodaj do ulubionych

Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata

12.03.05, 10:03
Po tej akcji mogę stwierdzić jedno: moherowym beretom odwaliło.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2597700.html
Obserwuj wątek
    • justusz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 11:35
      wałesa jest byłym prezydentem i osoba o trwałym miejscu w historii. A kto to
      jest Bogusław Rogalski i Jan Moczulski. Zwykłe gwiazdy jedengo sezonu lub
      kadencji w najlepszym razie. POten nawet na smietniku historii do recyklingu
      takiego kogos nie przyjma.
      • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 12:51
        Na tym polega strategia PR Unii Wolności i „Gazety Wyborczej”. Wyciąga się
        jakieś ekstremalne stanowiska skrajnych środowisk z Giżycka ws. Wałęsy i
        wstawia się to jako na informację na pierwszą stronę portalu czy na czołówkę w
        Gazecie (vide artykuł: „Powstaje Paria Maryja”; najważniejsze wydarzenie dnia?),
        po to, żeby potem przeciwstawić temu (już przebierającą nogami) nie lubiącą
        ekstremy, mądrą, rozważną, światłą, inteligentną oraz tolerancję i pokój
        miłującą Unię Wolności i jej młodszą siostrę Partię Demokratyczną.
        • lordbyron Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 15:42
          Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Na tym polega strategia PR Unii Wolności i „Gazety Wyborczej”. Wyciąga się
          jakieś ekstremalne stanowiska skrajnych środowisk

Mądry ma strategię, a głupi jej nie ma.
          • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 15:53
            LPR we wszystkim reprezentuje skrajne stanowisko...
          • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 15:55
            lordbyron napisał:

> Mądry ma strategię, a głupi jej nie ma.

Mówisz o "dyskryminacji mniejszości narodowych"?
            • lordbyron Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 16:33

> lordbyron napisał:
              >
              > > Mądry ma strategię, a głupi jej nie ma.
              >
              > Mówisz o "dyskryminacji mniejszości narodowych"?

Wyraznie popier.... ci sie wątki. Nim publicznie spuścisz gaz, wstaw
              katalizator.

• Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 16:35
                Myślałem, że rozmawiamy o strategiach.
                • lordbyron Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 16:55

> Myślałem, że rozmawiamy o strategiach.

Zgoda. Więc jaką, Twoim zdaniem, strategię w stosunku do mniejszości moze
                  zaprezentowac PO, jaką LPR, a jaką PD (UW)? Jest trochę głosow do
                  zagospodarowania po nieboszczce SLD.
                  • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 17:21
                    Nie jestem strategiem. Pojęcia nie mam. Myślę tylko, że mniejszości pod własnym
                    szyldem (w sensie własnego komitetu) nie mają szans.

Z wymienionych partii ewentualny alians byłby moim zdaniem możliwy z PO, UW/PD,
                    SdPl, SLD, a nawet z PiS. Na LPR mniejszości nie mają co liczyć, zresztą pewnie
                    sami by nie chcieli (chyba nikt zdrowy by nie chciał ;-). Sądzę, że jeśli
                    wystartują to raczej z list UW/PD, ewentualnie SLD/SdPl.
                    • lordbyron Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 17:29
                      Czytając odpowiedz doszedlem do wniosku, ze nie rozumiem pytania. Chodzilo mi,
                      co mają zrobic PO, PiS, LPR, PD zeby pozyskac sympatię i głosy.
                      • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 17:44
                        Zaproponować dobry i realny program gospodarczy. Na razie nikogo takiego nie
                        widać, same frazesy.
                        • lordbyron Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 18:00

> Zaproponować dobry i realny program gospodarczy.

Ty mi tu - jak mawiał Pawlak - gazetów nie czytaj. Program gospodarczy to nie
                          jest strategia pozyskiwania głosow. SLD robi to np. tak: sadza jednego goscia
                          na stolku vicemarszalkowskim, drugiego na vicevojewodzim, a oni w zamian
                          pilnują elektoratu. To jest strategia.
                          Mozliwe w wykonaniu PiS, LPR, PO?
                          • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 18:20
                            lordbyron napisał:

> Ty mi tu - jak mawiał Pawlak - gazetów nie czytaj. Program gospodarczy to nie
                            > jest strategia pozyskiwania głosow. SLD robi to np. tak: sadza jednego goscia
                            > na stolku vicemarszalkowskim, drugiego na vicevojewodzim, a oni w zamian
                            > pilnują elektoratu. To jest strategia.

Strategia z ukierunkowaniem na stołki? Tylko tyle?

> Mozliwe w wykonaniu PiS, LPR, PO?

Nie jestem kompetentny, by odpowiedzieć na te pytanie.
                            • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 18:23
                              Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): >
                              > Nie jestem kompetentny, by odpowiedzieć na te pytanie.

alex: to nie nowina.... powiedziałbym, że to norma
                              • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 18:42
                                Tradycyjnie proszę o podparcie się kilkoma linkami.

Ja z miejsca mogę podlinkować, podszywaczu, prowokatorze wątki, w których
                                zapędzono Cię w kozi róg.
                                • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 18:46
                                  ty? nie masz ani jednego przykładu...
                                  w końcu to ty powtarzasz informacje które zostały zdementowane kilka dni
                                  temu...
                                  • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 18:48
                                    Nie wiem, o jakim zdementowaniu chodzi.

Może odpisz tutaj:
                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21328415&a=21368075
                                    • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 18:53
                                      udowodnij mi że sie myle...
                                      Jak tam kontakty Kulczyka z PO? Sprawa gruntów w Poznaniu... Nie widzę abyś
                                      skomentował to... dlaczego prezydent poznania związany z PO sprzedał znacznie
                                      poniżej wartości ziemie Kulczykowi????
                                      • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 18:57
                                        Nie będę - tak jak Ty - komentować czegoś, o czym nie mam zielonego pojęcia.
                                        Nie będę, tak jak Ty - szukać gazet czy książek i je tutaj przepisywać.
                                        • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 19:00
                                          za to potarfisz pomawiać i kłamać....
                                          • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 19:02
                                            Poproszę link.
                                            • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 19:27
                                              zamieściłeś wywiad z Sztaniskis który zawierał zdementowaną wiadomość.
                                              Wiedziałeś juz że wiadomość jest nieprawdziwa. Ale przytoczyłeś kłamstwo
                                              • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 19:28
                                                Nie wiedziałem i nie wiem nic o żadnym kłamstwie.
                              • Gość: piecyk gazowy PS IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 18:47
                                A kompetentny nie jestem, podszywaczu, wielnikowcu, bo nie mam nic wspólnoego z
                                PiS, LPR i PO. Za to Ty jesteś kompetentny i możesz w imieniu swojej partii
                                pluć na "polaczków" i ustawiać hołotę ("zamknąć się" © by W. Frasyniuk).
                                • alex.4 Re: PS 12.03.05, 18:59
                                  czego się tak denerwujesz.... złapałem cię na powtarzaniou kłamstwa. Dlaczego
                                  nie skomentujesz kontaktów PO z Kulczykiem. Jakoś nigdy nie miałeś problemu z
                                  doszukiwaniem się kontaktó między lewicą a Kulczykiem. Przypadek? Nalezy oddać
                                  sparwiedliwość. Kulczyk finansował tak prawą stronę (Po) jak lewą (SLD).
                                  Finnasowanie prawicy jest równie naganne jak finansowanie lewicy, obłudniku i
                                  kłamco i podszywaczu
                                  • Gość: piecyk gazowy Re: PS IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 19:03
                                    alex.4 napisał:

> złapałem cię na powtarzaniou kłamstwa.

Jakiego kłamstwa?

> Dlaczego
                                    > nie skomentujesz kontaktów PO z Kulczykiem. Jakoś nigdy nie miałeś problemu z
                                    > doszukiwaniem się kontaktó między lewicą a Kulczykiem. Przypadek? Nalezy
                                    oddać
                                    > sparwiedliwość. Kulczyk finansował tak prawą stronę (Po) jak lewą (SLD).
                                    > Finnasowanie prawicy jest równie naganne jak finansowanie lewicy, obłudniku i
                                    > kłamco i podszywaczu

Buahahahahahahahah. Pewnie że obłudne - obojętne czy prawicy czy lewicy. Długo
                                    nad tym myślałeś?
                                    • alex.4 Re: PS 12.03.05, 19:05
                                      jakoś nie komentujesz poczynań prawicy lub bagatelizujesz je. Nie zdarza ci się
                                      to robić jesli chodzi o lewicę. Przypadek obłudniku, kłamco????
                                      • Gość: piecyk gazowy Re: PS IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 19:11
                                        alex.4 napisał:

> jakoś nie komentujesz poczynań prawicy lub bagatelizujesz je.

Nie rozpłacz się.

> Nie zdarza ci się
                                        >
                                        > to robić jesli chodzi o lewicę. Przypadek obłudniku, kłamco????

Ha, ha, ha, ha. Nie rozśmieszaj mnie. :-DDD Kto teraz rządzi? Lewica. Mam pisać
                                        o Goryszewskim i Krzaklewskim?

Lewica powołała komisję ds. PZU, żeby po Rywinie i Orlenie odbić pałęczkę w
                                        drugą stronę ("nie tylko lewica kradnie") - a i tak wszystko wraca do nich.
                                        Czyja to wina? He, he!
                                        • alex.4 Re: PS 12.03.05, 19:26
                                          Nie bądz smieszny... PO rządzi Gdańskiem, Poznaniem, Wrocłąwiem. PiS rz ądzi
                                          warszawą. Prawica rządzi takze Białymstokiem. W warszawie ostatnio Kaczyński
                                          przegrał sprawę w sądzie gdy nie chciał wydać pzowolenie na budowę, bo ziemia
                                          została sprzedana przez Kozaka (PO). ostatnio PO warszawska została rozwiązana
                                          przez tą partię. Poznaniu jest afera z PO w roli głównej i Kulczykiem.
                                          Oprzytomnij oszołomie.
                                          • Gość: piecyk gazowy Re: PS IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 19:29
                                            Przerzuciłeś się z Giertycha na PO? Takie wytyczne od kierowcy ciężarówki?
                                            • alex.4 Re: PS 12.03.05, 19:35
                                              piecyku brzydi mnie twoja moralność kalego. Jesli prawica dokonuje świństwa to
                                              milczysz. Jeśli lewica dokonuje świństw to głosno krzyczysz. Należy pietnować
                                              wszystkie naganne poczynania
                                              • Gość: piecyk gazowy Re: PS IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 19:38
                                                Bzdury wyssane z palca, pogarda wobec innych to Twoja specjalność, ale spytam
                                                jeszcze... Teraz rządzi lewica, skoro prawica tak zła i dokonują przestępst -
                                                na co czekają prokuratura, służby specjalne i sądy?
                                                • alex.4 Re: PS 12.03.05, 19:44
                                                  Zawsze zabiearasz głos jeśli dochodziło do afer z udziałem lewicy. Milczysz gdy
                                                  afery zamieszane są osoby z prawicy. To moralność kalego. Nie widzę powodu aby
                                                  inaczej traktować R.Grobelnego (PO), czy J.Hertla (PO), czy J.M.Jackowskiego
                                                  (LPR) jak aferzystów ze strony lewej.
                                                  Udowodnij że gdzies pisze wyssane z palca bzdury
                                                  • Gość: piecyk gazowy Re: PS IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 19:49
                                                    alex.4 napisał:

> Zawsze zabiearasz głos jeśli dochodziło do afer z udziałem lewicy. Milczysz
                                                    gdy
                                                    >
                                                    > afery zamieszane są osoby z prawicy. To moralność kalego. Nie widzę powodu

Teraz tak się składa - nie wiem czy mieszkasz w kraju - rządzi lewica i sposób
                                                    zawłaszczania państwa przekroczył wszekie granice, Pałac Prezydencki drży w
                                                    posadach. Nie sprawiła tego prawica.

> aby
                                                    > inaczej traktować R.Grobelnego (PO), czy J.Hertla (PO), czy J.M.Jackowskiego
                                                    > (LPR) jak aferzystów ze strony lewej.

A czy ja ich inaczej traktuję? Zachowaj odpowiednie proprcje. Na szkoleniach
                                                    bojówkarzy z UW nie uczyli? Próbujesz porównać aferę Jackowskiego (jedyne co mi
                                                    przychodzi do głowy to to, że był pijany w Sejmie) do próby sprzedania
                                                    polskiego rynku naftowego Rosjanom (i to nie LPR - zauważ - chciał sprzedać)?

> Udowodnij że gdzies pisze wyssane z palca bzdury

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21328415&a=21368075
                                                  • alex.4 Re: PS 13.03.05, 09:26
                                                    Jackowski posuada 4 mieszkania w warszawie na wymajem, a przy okazji postarał
                                                    się o mieszkanie komunalne z gminy.
                                                    Afery z LPR są małe, bo LPR nie ma władzy. W kazdym razie udział czołowych
                                                    polityków LPR w kolejnych aferach pokazuje, jak bardzo jest to pozbawione
                                                    moralności i zdeprawowane środowisko. Można sobie wyobrazić co by się stało
                                                    gdyby doszło do włądzy. Na szczęście do tego nie dojdzie.
                                                    Skandale wokół PO są na porządku dziennym. Trudno ich nie zauważyć. Warszawa,
                                                    Poznań...
                                                  • alex.4 Re: PS 13.03.05, 09:26
                                                    Rzeczpospolita jest silnie powiązana z PO.
                                                  • Gość: piecyk gazowy Re: PS IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.03.05, 10:48
                                                    alex.4 napisał:

> Rzeczpospolita jest silnie powiązana z PO.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz, na takiej, że „GW” to tuba propagandowa
                                                    UW/PD?
                                                  • Gość: piecyk gazowy Manipulacja „Gazety Wyborczej” IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.03.05, 11:32
                                                    W Onecie
                                                    Powstaje nowy ruch polityczny
                                                    info.onet.pl/1067292,11,item.html

W „Rzeczpospolitej”
                                                    Macierewicz: powstaje nowy ruch polityczny
                                                    rzeczpospolita.pl/news/10,3997.html#3997

W Interii
                                                    Nowy ruch polityczny
                                                    fakty.interia.pl/news?inf=601802

W Wirtualnej Polsce
                                                    Macierewicz: powstaje Ruch Patriotyczny Obóz Polski
                                                    wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=6828553

Telewizja Polska
                                                    Ugrupowanie patriotyczne z Macierewiczem
                                                    - tvp.pl/120,20050313186517.strona

A w "Gazecie Wyborczej"
                                                    Powstała partia Radia Maryja -
                                                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2598358.html

A to nie jest żadna partia Radia Maryja. Ta w sumie niewielka, ale manipulacja
                                                    jest elementem od dawna realizowanej strategii (niedobry, ekstremalny Giertych
                                                    i jego LPR, a na drugim biegunie mądra, światowa, rozważna, wybawicielska,
                                                    umiarkowana UW ["zamknąć się" ] i jej siostra PD ["opozycja niech się
                                                    zamknie"]).
                                                  • alex.4 Re: PS 13.03.05, 12:31
                                                    program UW rózni sie od spojrzenia na świat Gazety.
                            • lordbyron Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 18:56

> Nie jestem kompetentny, by odpowiedzieć na te pytanie.

Chciałeś przeciez rozmawiac o strategiach (vide kilka postow wyzej). Więc w
                              jakim temacie jestes kompetentny? (Jezeli to nie tajemnica).

• Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 18:58
                                Z polskiego na maturze miałem 5.
                                • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 19:01
                                  odpowiedz godna piecyka... dlaczego się więc wypowiadasz jeśli nie masz o
                                  niczym pojęcia...
                                  • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 19:06
                                    alex.4 napisał:

> odpowiedz godna piecyka...

> dlaczego się więc wypowiadasz jeśli nie masz o
                                    > niczym pojęcia...

Niby jakiego nie mam pojęcia. Mam pojęcie. Ale nie jestem strategiem partii
                                    politycznych.

A Ty dlaczego uciekłeś z tego wątku z podwiniętym ogonem, specjalisto od
                                    wszystkiego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10955&w=16941721&v=2&s=0 ?
                                • lordbyron Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 19:02

> Z polskiego na maturze miałem 5.

Na jaki temat pisałes?
                                  • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.03.05, 19:08
                                    Interpretacja porównawcza wiersza

Jeśli chodzi o strategie partii moim zdaniem jest jeszcze za wcześnie, bo
                                    jeszcze do wyborów wiele może się zmienić. Sytuacja polityczna nie jest
                                    stabilna.
                                    • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 19:22
                                      odpowiedz godna piecyka... można zapytać jaki nauczyciel postawił ci 5... bład
                                      czy przypadek...
    • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 15:52
      dopiero teraz to odkryłeś??????:)))))
      • competer1 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 16:45
        alex.4 napisał:

> dopiero teraz to odkryłeś??????:)))))

alex, do kogo to pytanie skierowałeś?
        • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 18:17
          do ciebie
          • competer1 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 18:30
            alex.4 napisał:

> do ciebie

Aha, w przyszłości postaram się domyśleć :). A Ty może cytuj.
            • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 12.03.05, 18:33
              odpowiadałem na pierwszy post (kolejnych nie widziałem)
              • Gość: konflikt A Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 11:07
                opalone dzieci z domu starców w foczej skórze i kapturze
                • justusz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 13.03.05, 17:27
                  ..obejrzałem w teleekspresie relacje z Gizycka. Załosne... Ci młodziency
                  plujacy jadem, zaopatrzeni w gwizdki.
                  Nie lubie Wałesy ale go szanuje jako byłego prezydenta i wielkiego polaka i
                  jestem mu wdzieczny ze stawił czolo tej dziczy.
                  • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 13.03.05, 17:40
                    żałosne... wiem dlaczego MW jest tak antysolidarnościowa... pzrecież M.Giertych
                    był stronnikiem Jaruzelskiego
                    • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.03.05, 17:55
                      Wolność tylko dla Unii Wolności, demokracja tylko dla Partii Demokratycznej - a
                      reszta - "zamknąć się", jak to mawiają prawdziwi demokraci Frasyniuk i Belka.
                  • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 13.03.05, 18:28
                    justusz napisał:

> ..obejrzałem w teleekspresie relacje z Gizycka. Załosne... Ci młodziency
                    > plujacy jadem, zaopatrzeni w gwizdki.
                    > Nie lubie Wałesy ale go szanuje jako byłego prezydenta i wielkiego polaka i
                    > jestem mu wdzieczny ze stawił czolo tej dziczy.

Jak widać Polska jest krajem gdzie osoba która kolaborowała z jaruzelskim i
                    współpracowala z SB występuje przeciwko bohaterowi który przyczynił się do
                    obalenia komunizmu w Polsce...
                    • justusz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 13.03.05, 19:39
                      niestety nie moge sie z Toba zgodzic. Moim zdaniem to niewazne kto z kim
                      wspólpracował i kto z kim kolaborował. istotne jest co chce moze i co zrobił
                      dla Polski.Wałesy nie lubie i nigdy nie utozsamiałem sie z jego stylem metodami
                      i pogladami ale jest to czowiek o wielkim dorobku i przed tym czlowiekiem chyle
                      czoła. I niedopuszczalne jest aby mlodziency sterowani przez REydzyka Giertycha
                      i podjudzani przez moherowe berety urzadzali takie widowiska. Oni nie
                      reprezentuja zadnych pogladów a jedynie osmieszja Polske.
                      • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.03.05, 20:02
                        justusz napisał:

> czoła. I niedopuszczalne jest aby mlodziency sterowani przez REydzyka
                        Giertycha
                        >
                        > i podjudzani przez moherowe berety urzadzali takie widowiska. Oni nie
                        > reprezentuja zadnych pogladów a jedynie osmieszja Polske.

Za granicą nikt nie wie kto to jest Giertych, za to – jeśli już mowa o
                        ośmieszaniu Polski – ostatnio w zagranicznych telewizjach w programach
                        informacyjnych pokazują Kwaśniewskiego z podpisem „Poland’s corruption”.
                        • justusz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 13.03.05, 20:09
                          no własnie. Ale czy sadzisz ze to dlatego ze Kwasniewski jest skorumpowany czy
                          tez dlatego ze Giertych go atakuje. Bo ja uwazam ze to dlatego ze giertych sie
                          osmiesza ale w anglii Giertych jest i bedzie nikim a Kwasniewskiego znaja
                          • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.03.05, 20:19
                            Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem – uważasz, że Kwaśniewskiego pokazują za
                            granicą z podpisem „Korupcja w Polsce” dlatego, że go Roman Giertych z LPR
                            atakuje?
                            • justusz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 13.03.05, 20:24
                              ze Polska jest krajem niesamowitej korupcji to fakt...ale ze informacja ta
                              ozdabiana jest fotograqfia kwasniewskiego nie oznacza ze to on jest
                              skorumpowany raczej dlatego ze jest utozsamiany z Polska bo jest jej
                              Prezydentem.
                              • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.03.05, 20:48
                                Hm... Czyli jakby był dajmy na to materiał o kradzieży samochodów, to też
                                mogliby pokazać utożsamianego z Polską Kwaśniewskiego z podpisem „Kradzieże
                                samochodów w Polsce”?
                                • justusz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 13.03.05, 20:59
                                  tez...to troche na podobnej zasadzie jak ilustracja z flaga ,godlem lub mapą
                                  POLSKI.
                                  • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.03.05, 21:22
                                    He, he, he, he! :-)))
                                    • Gość: justusz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.stnet.pl 13.03.05, 21:24
                                      i własnie to "he...he..he" jest nasza narodowa tragedia
                                      • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.03.05, 21:58
                                        Buahahahahaha!
                                      • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.03.05, 22:00
                                        Prezydent Kwaśniewski zapowiedział, że stanie przed komisją śledczą, a potem
                                        niczym Emil Zola, który w sprawie Dreyfusa powtarzał "Oskarżam!", tak i nasz
                                        prezydent krzyczał "Odmawiam!". Argumentował Giertychem, Dochnalem,
                                        Wieczerzakiem, ubeckim - jak go nazwał - tygodnikiem "Wprost". Było to nawet
                                        chwilami przekonujące, bo rzeczywiście kilku plugawców niezłych w tej komisji
                                        tyłki grzeje. I z szacunku dla argumentów prezydenta, aż kapelusz zdjąłem przed
                                        nim, oglądanym w telewizorze. I wtedy prezydent Kwaśniewski dał jeszcze jeden
                                        argument - powiedział, że jego przesłuchanie to marnowanie dorobku Polski
                                        demokratycznej i on się na to zgodzić nie może. Powiedział o jeden argument za
                                        dużo. I wtedy zrozumiałem, że skoro prezydent odmawia zeznań, bo robi to dla
                                        dobra Polski, to znaczy, że niestety, zupa się wylała...

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_050312/plus_minus_a_16.html
                                      • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 13.03.05, 22:05
                                        Wałęsa został oszyszczony przez IPN z wszelkich zarzutów. Powtarzanie ich jest
                                        bezczelnością. I zawiścia. Jeśli jakiś polski polityk dokona czegoś dobrego, to
                                        od razu pojawia się tacy którzy będą chcieli go zdeptać. L.Wałęsa był fatalnym
                                        prezydentem. Ale jest wybitnym Polakiem. Spektakl MW i beretów rydzyka był
                                        neizmaczny i gorszący
                                        • zenon_smiglo Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 14.03.05, 00:26
                                          Rzeczywiscie, Walesa jest swiatowym autorytetem i byl niezbyt dobrym
                                          prezydentem. Tylko z przyczyn mu znanych postanowil zatrzymac rozpoczeta przez
                                          siebie rewolucje. Skutki okazaly sie tragiczne. Komunisci zaczeli bezkarnie
                                          rozkradac Polske, wzrosla przestepczosc a kraj nasz z lidera przemian stal sie
                                          niemrawym i niesprawnym gospodarczo biurokratycznym molochem.

Ojcem i patronem wszystkich negatywnych zjawisk byl Kwasniewski. Dawny
                                          komunistyczny dzialacz mlodziezowy, ktory bezkarnie przez wiele lat okradal
                                          panstwo pobierajac przy kazdej wyplacie dodatek nalezny ludziom ze wyzszym
                                          wyksztalceniem. Pozniej jego kumpel - skompromitowany prezes telewizji
                                          Kwiatkowski wraz z michnikowska Wyborcza skutecznie wmowili spoleczenstwu, ze
                                          Kwachu ma wyzsze wyksztalcenie, tylko brakuje mu tytulu magistra.

Prawda jest jednak taka, ze do absolutorium brakuje Kwasniewskiemu dwoch wpisow
                                          do indeksu.

Swiadomy ewentualnych konsekwencji prawnych - pragne zadac na tym forum pytanie:

KWACHU - TY ZLODZIEJU, PIERD.LONY! Czy oddales pieniadze, ktore systematycznie
                                          kradles deklarujac, ze masz wyzsze wyksztalcenie? Jezeli (w co watpie) oddales
                                          te pieniadze, to co z odsetkami?

O nowych przekretach Kwacha nawet nie chce mi sie pisac.
                                          • justusz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 14.03.05, 04:04
                                            o kurcze... skad w ludziach tyle zła, taka siła kalania własnego gniazda.
                                            Oczywiscie tez nie bede nowatorski gdy stwierdze ze wine ponosi komunizm ,
                                            który tak usilnie przez wiele lat budowano. Ksiadz Tichner uzył kiedys
                                            okreslenia homosowietikus - czlowiek radziecki. Wiem ze zostane
                                            zakrzyczany ,,,ale to własnie takie osoby jak "piecyk gazowy" i "zenon śmiglo"
                                            sa najlepszymi przykładami takiego gatunku. jak zgrane płyty gduy nie maja
                                            argumentów beda krzyczeli o komuchach , gatunku który wymarł ale oczywiscie
                                            został w ludziach jako efekt wychowania. Dla takich ludzi panstwo jest niczym,
                                            flaga jest niczym, godlo jest niczym, autorytety sa niczym. Bo oni chca lepszej
                                            polski stworzonej na własny obstalunek.Ale takich panstw nie ma i nie bedzie ,
                                            przykładem jest załosna hucpa w Gizycku gdzie podjudzona młodziez gwizdami
                                            uniemozliwia Lechowi Wałesie wygłoszenie kilku słow do ludzi, i Roman giertych
                                            któremu naród powierzył reprezentowanie siebie dajac zaszczytny tytuł posła
                                            preperujacy dowody na przezydenta Kwasniewskiego.
                                            W swiecie jest mnóstwo dobrych przykładów prawdziwej demokracji, przykłady te
                                            sa w Niemczech ,hiszpanii, Stanach zjednoczonych , nie ma ich i nie było w
                                            Zwiazku radzieckim. Ale te wzorce sa blizsze i bardziejj lotne nawet gdy dla
                                            kamuflazu nada sie im epitety komunizmu.
                                            • Gość: tidi Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 14.03.05, 04:48
                                              Wiesz co "justusz" ..???
                                              Zmien babe , po dobroci - zmien babe albo odejdz od kompa !!!
                                            • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.03.05, 07:42
                                              justusz napisał:

> o kurcze... skad w ludziach tyle zła, taka siła kalania własnego gniazda.
                                              > Oczywiscie tez nie bede nowatorski gdy stwierdze ze wine ponosi komunizm ,
                                              > który tak usilnie przez wiele lat budowano. Ksiadz Tichner uzył kiedys
                                              > okreslenia homosowietikus - czlowiek radziecki. Wiem ze zostane
                                              > zakrzyczany ,,,ale to własnie takie osoby jak "piecyk gazowy" i "zenon śmiglo"
                                              > sa najlepszymi przykładami takiego gatunku. jak zgrane płyty gduy nie maja
                                              > argumentów beda krzyczeli o komuchach , gatunku który wymarł ale oczywiscie
                                              > został w ludziach jako efekt wychowania. Dla takich ludzi panstwo jest niczym,
                                              > flaga jest niczym, godlo jest niczym, autorytety sa niczym. Bo oni chca lepszej
                                              >
                                              > polski stworzonej na własny obstalunek.Ale takich panstw nie ma i nie bedzie ,
                                              > przykładem jest załosna hucpa w Gizycku gdzie podjudzona młodziez gwizdami
                                              > uniemozliwia Lechowi Wałesie wygłoszenie kilku słow do ludzi, i Roman giertych
                                              >
                                              > któremu naród powierzył reprezentowanie siebie dajac zaszczytny tytuł posła
                                              > preperujacy dowody na przezydenta Kwasniewskiego.
                                              > W swiecie jest mnóstwo dobrych przykładów prawdziwej demokracji, przykłady te
                                              > sa w Niemczech ,hiszpanii, Stanach zjednoczonych , nie ma ich i nie było w
                                              > Zwiazku radzieckim. Ale te wzorce sa blizsze i bardziejj lotne nawet gdy dla
                                              > kamuflazu nada sie im epitety komunizmu.

Ad rem: jak myślisz - prezydent wszystkich Polaków oddał pieniądze, które
                                              bezprawnie pobierał?
                                            • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 14.03.05, 08:19
                                              justusz napisał:

> o kurcze... skad w ludziach tyle zła, taka siła kalania własnego gniazda.
                                              > Oczywiscie tez nie bede nowatorski gdy stwierdze ze wine ponosi komunizm ,
                                              > który tak usilnie przez wiele lat budowano. Ksiadz Tichner uzył kiedys
                                              > okreslenia homosowietikus - czlowiek radziecki. Wiem ze zostane
                                              > zakrzyczany ,,,ale to własnie takie osoby jak "piecyk gazowy" i "zenon
                                              śmiglo"
                                              > sa najlepszymi przykładami takiego gatunku. jak zgrane płyty gduy nie maja
                                              > argumentów beda krzyczeli o komuchach , gatunku który wymarł ale oczywiscie
                                              > został w ludziach jako efekt wychowania. Dla takich ludzi panstwo jest
                                              niczym,
                                              > flaga jest niczym, godlo jest niczym, autorytety sa niczym. Bo oni chca
                                              lepszej
                                              >
                                              > polski stworzonej na własny obstalunek.Ale takich panstw nie ma i nie
                                              bedzie ,
                                              > przykładem jest załosna hucpa w Gizycku gdzie podjudzona młodziez gwizdami
                                              > uniemozliwia Lechowi Wałesie wygłoszenie kilku słow do ludzi, i Roman
                                              giertych
                                              >
                                              > któremu naród powierzył reprezentowanie siebie dajac zaszczytny tytuł posła
                                              > preperujacy dowody na przezydenta Kwasniewskiego.
                                              > W swiecie jest mnóstwo dobrych przykładów prawdziwej demokracji, przykłady te
                                              > sa w Niemczech ,hiszpanii, Stanach zjednoczonych , nie ma ich i nie było w
                                              > Zwiazku radzieckim. Ale te wzorce sa blizsze i bardziejj lotne nawet gdy dla
                                              > kamuflazu nada sie im epitety komunizmu.

alex: zgadzam się z jusztusem... awantura wokół Wałesy pokazuje tylko jak
                                              bardzo nisko upadła nasza peudo-prawica (bo tosocjały a nie prawica....). Myśla
                                              po bolszewicku.
                                              • zenon_smiglo Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 15.03.05, 05:46
                                                Pieknie! Justosz wyzywa zenona smiglo i piecyka gazowego od "homo soviecticus"
                                                jak tak dalej pojdzie to zacznie nas wyzywac od bolszewikow, anypolskich swin i
                                                Bialorusinow.

I to dopiero bedzie zabawne!

• alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 15.03.05, 08:37
                                                  Jesli ktoś próbuje chamsko fałszować historię, nie jest w stanie znieś krytyki
                                                  pod adresem Rydzyka (słusznej zresztą), opluwa najbardziej zasłużone osobyw
                                                  Polsce (takie jak wałęsa), próbuje przedstawiać zwolenników Jaruzelskiego z lat
                                                  osiemdziesiatych jako antykomunistów (takiego żartu to nawet Urban nie
                                                  wymysliłby) to trudo aby nie spotkał się z poważną krytyką.
                                                  A bolszewizm jest w polsce często spotykany... i to po stronie pseudoprawicy...
                                                  brak szacunku dla prawa, rewolucyjne metody,, to cechy bolszewików, a i
                                                  Giertycha czy Kaczyńskiego. Dekomunizacja powinnapolegać na zdekomunizowaniu
                                                  mentalnych bolszewikówtakich jak wyżej wymienieni...
                                                  • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.03.05, 08:40
                                                    alex.4 napisał:

> Jesli ktoś próbuje chamsko fałszować historię, nie jest w stanie znieś krytyki
                                                    > pod adresem Rydzyka (słusznej zresztą), opluwa najbardziej zasłużone osobyw
                                                    > Polsce (takie jak wałęsa), próbuje przedstawiać zwolenników Jaruzelskiego z lat
                                                    >
                                                    > osiemdziesiatych jako antykomunistów (takiego żartu to nawet Urban nie
                                                    > wymysliłby) to trudo aby nie spotkał się z poważną krytyką.

Kogo masz na myśli pisząć "ktoś"?
                                                  • zenon_smiglo Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 16.03.05, 04:07

> alex.4 napisał:
                                                    >
                                                    > > Jesli ktoś próbuje chamsko fałszować historię, nie jest w stanie znieś kr
                                                    > ytyki
                                                    > > pod adresem Rydzyka (słusznej zresztą), opluwa najbardziej zasłużone osob
                                                    > yw
                                                    > > Polsce (takie jak wałęsa), próbuje przedstawiać zwolenników Jaruzelskiego
                                                    > z lat
                                                    > >
                                                    > > osiemdziesiatych jako antykomunistów (takiego żartu to nawet Urban nie
                                                    > > wymysliłby) to trudo aby nie spotkał się z poważną krytyką.
                                                    >
                                                    > Kogo masz na myśli pisząć "ktoś"?
                                                    --------------------------------------
                                                    Wszystkich, ktorzy jeszcze nie zapisali sie do jedynie slusznej partii
                                                    Frasyniuka.
                                                  • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 16.03.05, 08:22
                                                    Tylko jedno srodowisko probuje fałszować historię w Polsce. Dawni towarzysze
                                                    katoliccy działącze w zcasach PRL, którzy po 1989 r. stracili wpływy a teraz
                                                    przemalowali się na narodowych katolików i tworzą LPR i srodowiska RM. Tacy jak
                                                    M.Giertych, Nowak, Bartnik, Bender...
                                                  • Gość: piecyk gaozwy Walkę klasową wcielał w życie nie tylko słowem al IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.05, 09:08
                                                    Jerzy Hausner, zakładający dziś z Władysławem Frasyniukiem Partię Demokratyczną,
                                                    prezentowany jest w mediach jako wybitny ekspert ekonomiczny. Mało kto zna drugą
                                                    twarz wicepremiera – marksistowskiego ideologa z Komitetu Krakowskiego PZPR.

W latach 80. twórczością obecnego wicepremiera katowani byli krakowscy studenci
                                                    wszystkich kierunków, zmuszani na trzecim roku do wkuwania „podstaw nauk
                                                    politycznych”. W 1980 roku ukazał się „Przewodnik po studiowaniu podstaw nauk
                                                    politycznych”. Z publikacji dowiadujemy się, że autorem „konspektów ćwiczeń” dla
                                                    studentów jest Jerzy Hausner wraz ze współpracownikiem.

Konspekty zawierają sugestie, jaki cel propagandowy powinien osiągnąć
                                                    wykładowca. Gdy zajęcia dotyczyły Ameryki, Hausner i jego kolega zalecali
                                                    pracownikom naukowym „wykazanie rozbieżności między teoretycznymi założeniami a
                                                    praktyczną realizacją zasad demokracji w USA”. Z kolei ćwiczenia o doktrynie
                                                    społeczno-politycznej Kościoła winny zawierać podsumowanie wskazujące na „jej
                                                    ograniczoność, wewnętrzne sprzeczności oraz niemożność jej zastosowania w
                                                    praktyce”. Konieczne było też „wykazanie, iż realizacja polityki wyznaniowej
                                                    zmierza do umacniania ideowo-moralnej jedności obywateli”.

Jako znawca ekonomii Hausner zalecał „wykazanie, że rozszerzanie funkcji
                                                    współczesnego państwa burżuazyjnego odzwierciedla aktualny etap kryzysu
                                                    kapitalizmu, a zarazem świadczy o natężeniu konfliktów klasowych”. Kapitalizm
                                                    niósł jednak z sobą także inne nieszczęścia, o których studenci winni być
                                                    poinformowani. Niezbędne było „wykazanie, iż aktualne źródła polityczne
                                                    terroryzmu tkwią w nierozwiązanych problemach społeczno-ekonomicznych ustroju
                                                    kapitalistycznego”. Obecny wicepremier zalecał studentom odpowiednią literaturę:
                                                    dzieło Lenina „Imperializm jako najwyższe stadium kapitalizmu”.

Wyzysk robotnika przez klasę panującą

Za jedno ze swoich największych naukowych osiągnięć Hausner uznawał swoje opasłe
                                                    dzieło „Branżowe grupy interesu w gospodarce socjalistycznej” z 1988 roku.
                                                    „Wyzysk klasowy robotników w społeczeństwie kapitalistycznym dokonuje się nie
                                                    tylko w rezultacie pozbawienia ich własności środków produkcji, ale także w
                                                    rezultacie dominacji politycznej oraz ideologicznej (kulturowej) klasy
                                                    panującej” – pisał na rok przed okrągłym stołem.

Książkę „Elementy teorii polityki” napisaną w 1984 roku razem z Jerzym
                                                    Indraszkiewiczem poświęcił z kolei „omówieniu podstawowych kategorii
                                                    marksistowskiej teorii polityki”. Obecny polityk partii z demokracją w nazwie
                                                    polecał studentom lekturę fragmentów z Lenina: „Zadaniem naszej partii było
                                                    zdobycie władzy politycznej i zdławienie oporu wyzyskiwaczy”, a także „większość
                                                    robotników i chłopów w Rosji, jak to bezsprzecznie wykazał ostatni zjazd rad w
                                                    Moskwie, wyraźnie stoi po stronie bolszewików”.

Nie gorzej było w NRD, gdzie, jak pisał w 1978 r. Hausner wraz z innym
                                                    naukowcem, „ZSRR umożliwił utworzenie postępowym siłom politycznym na terenie
                                                    swej strefy okupacyjnej własnego państwa” („Problem niemiecki w warunkach
                                                    odprężenia i normalizacji w Europie” Erhard Cziomer, Jerzy Hausner).

Od programu gotajskiego do planu Hausnera

Fascynujące były też przygotowane przez Hausnera do spółki z Jerzym
                                                    Indraszkiewiczem konspekty wykładów („Przewodnik do studiowania nauki o
                                                    polityce”, Kraków 1986).

Już podczas pierwszego z nich wykładowca miał obowiązek „wskazać na klasowe
                                                    uwarunkowania polityki”, cytując „Manifest Komunistyczny” Marksa i Engelsa.
                                                    Podczas kolejnego omówić należało cechy systemu dyktatury proletariatu. W czasie
                                                    prelekcji „Międzynarodowy ruch komunistyczny i robotniczy” profesor winien
                                                    podkreślić wkład Lenina do marksizmu. Przydatna była tu lektura dzieła Marksa
                                                    „Krytyka programu gotajskiego”. Studenci poznać też mieli „klasowe i
                                                    ideologiczne uwarunkowania polityki zagranicznej PRL”.

Wykłady uzupełnić miała literatura: dzieła Lenina „Oportunizm a krach II
                                                    Międzynarodówki”, „Krok naprzód, dwa kroki wstecz” oraz „Dziecięca choroba
                                                    lewicowości w komunizmie”.

Uderzyć w pasożytów i spekulantów

Podczas swych telewizyjnych pogadanek Hausner uzasadniał decyzje partyjnych
                                                    kolegów. „Od poniedziałku płacimy przeciętnie o 50 proc. drożej za przejazdy
                                                    pociągami oraz autobusami. Decyzja o podwyżce cen biletów nie była dla nikogo
                                                    zaskoczeniem i biorąc pod uwagę ogólny wzrost cen jest niewątpliwie konieczna”.

Twardo polemizował z tymi, którzy za chwilowe braki na rynku winili system. „To
                                                    nie ideologia socjalistyczna uniemożliwia nam efektywne gospodarowanie” –
                                                    dowodził. Omawiał pomysły, jakie na uzdrowienie gospodarki ma władza. Pisał o
                                                    „sklepach wzorcowych” i o tym, że „konsultacje w sprawie cen były konieczne”.

Bronił istnienia prywatnego, drobnego handlu, zastrzegając jednak, że „to
                                                    dobrze, że kontrola uderzy w pasożytów i spekulantów”.

Walkę klasową towarzysz Hausner wcielał w życie nie tylko słowem ale i czynem.

11 lutego br. krakowski „Dziennik Polski” ujawnił, że Jerzy Hausner jako
                                                    sekretarz Komitetu Krakowskiego PZPR, któremu podlegał Wydział Nauki i Oświaty,
                                                    odpowiadał za blokowanie awansów profesorskich krakowskich naukowców związanych
                                                    z „Solidarnością”. „Podległy mi Wydział Nauki i Oświaty Komitetu Krakowskiego
                                                    PZPR przygotowywał opinie dotyczące wniosków uczelni o powołanie na stanowiska
                                                    samodzielnych pracowników nauki” – przyznał wicepremierna łamach gazety. „Opinie
                                                    te, przekazywane do Wydziału Nauki i Oświaty KC PZPR, były formułowane na
                                                    podstawie pisemnego stanowiska komitetu uczelnianego”. W całym kraju zablokowano
                                                    77 awansów, z czego kilkanaście w Krakowie. Wśród krakowian związanych z
                                                    „Solidarnością”, których awanse zablokowano, byli obecni członkowie Unii
                                                    Wolności, m.in. prof. Andrzej Gaberle, któremu zaszkodziły donosy konfidenta o
                                                    pseudonimie Antoni.

kiosk.onet.pl/1218815,1,2,237,druk.html
                                                  • alex.4 Re: Walkę klasową wcielał w życie nie tylko słowe 16.03.05, 09:27
                                                    M.Giertych w 1990 chciał zachować Układ warszawski i RWPG....
                                                    Wiekszego debilizmu nie sposób znaleźć
                                                  • alex.4 "Wybitna" wiedza ekonomiczna R.Giertycha DZIŚ 16.03.05, 09:33
                                                    Orlen, cena i wróżka - o dociekaniach Romana Giertycha

ZOBACZ TAKŻE

• Miodowicz: co na tej sali robi Wąsacz? (15-03-05, 09:02)

ToP 16-03-2005, ostatnia aktualizacja 15-03-2005 20:53

Sprawa wyceny akcji PKN Orlen sprzedawanych w ramach prywatyzacji wraca jak
                                                    bumerang w wystąpieniach posła Romana Giertycha. Uważa on, że drugą transzę
                                                    akcji w 2000 r. - po 20,5 zł - sprzedano za tanio.

We wtorek o zasady ustalania tej ceny pytał b. ministra skarbu w rządzie
                                                    Jerzego Buzka Emila Wąsacza. - Proszę pana, ile dzisiaj wynosi cena akcji PKN
                                                    Orlen? - dopytywał się Giertych. - Ponad 40 - odparł Wąsacz. - 45 dokładnie -
                                                    uściślił Giertych. - Być może, nie interesuje mnie to - stwierdził minister. -
                                                    A pan sprzedał za 20,5 zł - dodał triumfalnie poseł.

Czy można w ten sposób porównywać ze sobą bieżącą cenę i tę sprzed blisko
                                                    pięciu lat? Zapytaliśmy o to Raimondo Egginka, doświadczonego licencjonowanego
                                                    doradcę inwestycyjnego, obecnie członka rady nadzorczej PKN Orlen. - To
                                                    porównanie jest tak absurdalne, że chyba nawet nie warto o tym pisać. PKN Orlen
                                                    zarabia w zależności od marży na przerobie ropy naftowej. Dzisiaj ropa kosztuje
                                                    ponad 50 dol. za baryłkę, a pięć lat temu było to ze dwa razy mniej. Zyski,
                                                    jakie osiąga teraz PKN Orlen, wynikają z bardzo korzystnych uwarunkowań
                                                    makroekonomicznych, przede wszystkim z wysokich cen ropy i marż przerobowych.
                                                    Trzeba byłoby być wróżką, aby przewidzieć pięć lat temu, że ropa podskoczy do
                                                    takiego poziomu. Równie dobrze mogłaby kosztować dzisiaj 10 dol. I co by było,
                                                    gdyby minister nie sprzedał tych akcji? Trzeba spuścić zasłonę milczenia na
                                                    tego typu zarzuty.
                                                  • alex.4 PO broni Wałęsy orzed gó..arzami z LPR 16.03.05, 09:35
                                                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2601926.html
                                                • Gość: justusz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.stnet.pl 16.03.05, 12:44
                                                  nawet nie musze sami dajecie sobie swiadectwo i sam sie nazwałes....gdybys znał
                                                  troche bardziej hustorie i rozumiał ja obiektywnie a nie tylko na swój własny
                                                  obstalunek to zapewne tez bys doszedł do takeigo wniosku. Bolszewizm jest
                                                  straszny....
                                                  • Gość: justusz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.stnet.pl 16.03.05, 12:46
                                                    to było do ...zenona śmigło.
                                                    I brawo Alex absolutnie zgadzam sie z Twoim zdaniem w kwestii bolszewizmu
                                                  • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 16.03.05, 23:03
                                                    przeciwko skandalicznemu zachowaniu MW są wszyscy... nawet RM ich się wstydzi...
                                                  • zenon_smiglo Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 17.03.05, 03:38
                                                    Jak mnie to cieszy, ze dwoch zatwardzialych bolszewikow - alex i justosz, nie
                                                    lubi bolszewikow.

Kto jeszcze nie lubi bolszewikow? Nie krepujcie sie - wpisujcie sie!
                                                  • justusz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 17.03.05, 04:48
                                                    wybacz ze nie zrobie wykładu na temat "bolszewizmu". TY i tak go nie zechcesz
                                                    zrozumiec...wiec nie warto.Pozostanmy przy swoich ugruntowanych stanowiskach:
                                                    moim obiektywnym patrzeniu i Twoich epitetach i jadzie. Nie nam to oceniac .
                                                    Mysle ze postronni zrobia to najlepiej.
                                                  • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.03.05, 07:40
                                                    justusz napisał:

> wybacz ze nie zrobie wykładu na temat "bolszewizmu". TY i tak go nie zechcesz
                                                    > zrozumiec...wiec nie warto.Pozostanmy przy swoich ugruntowanych stanowiskach:
                                                    > moim obiektywnym patrzeniu

Dlaczego tak skromnie? Napisz po prostu, że jesteś wyrocznią i jesteś najmądrzejszy.
                                                  • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 17.03.05, 07:44
                                                    Justusz ludzie tacy jak piecyk czy smigło nic nie rozumieją. Nie mają
                                                    argumentów żadnych argumentów...
                                                  • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.03.05, 08:17
                                                    alex.4 napisał:

> Justusz ludzie tacy jak piecyk czy smigło nic nie rozumieją. Nie mają
                                                    > argumentów żadnych argumentów...

Ja czekałem, kiedy mi pokażesz argumenty nt. "silnych" związków "Rz" z PO. I się
                                                    nie doczekałem. I już nie czekam.
                                                  • Gość: tidi Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 17.03.05, 18:39
                                                    Ja tez nie jestem ciekaw "alexa" sofizmatow . Sam upodabnia klamstwo do prawdy
                                                    i sam z tego wyciaga falszywe wnioski . I jak widac ma kilku wielbicieli na tym
                                                    forum .
                                                  • justusz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 17.03.05, 18:52
                                                    no to sie uspokoilem. pisałem do zenona smiglo a odpowiedzial "piecyk gazowy"
                                                    czyzby to ta sama osoba./. jesli tak to lepiej...okazuje sie ze tych oszołomów
                                                    mniej niz sadziłem tylko dla tloku pisza pod róznimi nickami
                                                  • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.03.05, 18:57
                                                    Zadziwiła mnie po prostu Twoja skromność, dlatego się wtrąciłem.
                                                  • Gość: piecyk gazowy PS IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.03.05, 18:59
                                                    justusz napisał:

> mniej niz sadziłem tylko dla tloku pisza pod róznimi nickami

Nie sądź innych swoją miarą. Mam Ci pokazać (podlinkować) Twoje wpisy bez nicka
                                                    Justusz?
                                                  • alex.4 Re: PS 18.03.05, 12:04
                                                    ostatnio nawet LPR wstydzi sie młodych faszystów z MW...
                                                  • Gość: piecyk gazowy Re: PS IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.03.05, 12:29
                                                    A „Gazeta Wyborcza” nie tylko nie wstydzi się esbeków, ale nawet ich zatrudnia.
                                                  • alex.4 Re: PS 18.03.05, 17:12
                                                    Czy możesz udowodnić inny przypadek oprócz Maleszki????
                                                    W LPR są przypadki osób związanych z SB (jak M.Giertych). Czy wedle ciebie
                                                    należałoby uogólniać i zazywać ta partia esbecką...
                                                  • alex.4 Re: PS 19.03.05, 09:23
                                                    Teraz wiadomo kto atakuje Wałęsę.....
                                                    www.onet.pl/374
    • max39 Re: Wszechpolacy:-persona non grata 19.03.05, 09:44
      Jak mozna nazwac Lecha Walese persona non grata .Ten czlowiek przyczynil sie do
      upadku komunizmu itd.
      • alex.4 Re: Wszechpolacy:-persona non grata 19.03.05, 12:12
        to wcale nie jest dziwne. LPR występuje pzreciwko tym, którzy obalali komunizm...
        To zemsta za to że M. Giertych stracił sanowisko w Radzie konsultacyjnej przy
        Jaruzelskim...
    • Gość: tidi Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 19.03.05, 20:02
      popatrz...popatrz...ze zdziwienia oczy przecieram ! Jakaz jednosc mysli i
      dzialan . A jeszcze nie tak dawno slowo Walesa dla "michnikowszczyzny"
      stanowilo odraze . Ja rozumiem , ze Leszek w swym szalenstwie mogl zatoczyc
      kolo /taki juz jest/ , ale Wam duchowo i medialnie /komputerowo/ wspierac
      tego , ktory przed laty gromil Was , a nawet zabral to i owo ulubionej waszej
      GW - chyba nie przystoi .

Chlopcy z MW Gizycko maja jednak lepsza pamiec i tym sie od was roznia . Na
      plus !
      • competer1 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 19.03.05, 20:23
        Tidi, chciałbym abyś jasno określił, popierasz takie zagrania MW?
      • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 19.03.05, 21:14
        L. Wałęsa ma stałe miejsce w historii Polski. Nikt tego mu nie zabierza ani
        tidi ani chłopaki z Gizycka:)
        • zenon_smiglo Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 20.03.05, 03:15
          Od kiedy wy, komuchowskie pomioty tak kochacie Lecha Walese? A co myslicie o
          Kwasniewskim, Milerze, Kwiatkowskim, Rywinie, itd?

Jestem bardzo ciekaw.
          • Gość: tidi Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 20.03.05, 04:01
          • Gość: tidi Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 20.03.05, 04:39
            Mysle Zenek , ze "milosc" ich do zmarginalizowanych powraca zwlaszcza gdy
            bronia jak np. b.Prezydent michnikowskich racji , ktore dzis definitywnie
            przegrywaja .

"competer1" - jedno uswiadom , ze szyderstwem najnowszej naszej historii jest
            to , ze przywodca Sierpnia 80r. staje na czele obozu zmierzajacego do
            zatrzymania procesow demokratyzacyjnych . Wydarzenia z "lista Macierewicza" z
            roku 92 i obecne z Radiem Maryja ,a takze tubalne wychwalanie obozu
            liberalnego rodza smutne na Jego temat refleksje .
            • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 20.03.05, 08:27
              1 Lista macierewicza była dążeniem do zastraszenia sejmu (ZCHN, KPN) aby ni9e
              głosowaly przeciwko upadającego rządowi Olszewskiego.
              2 Radio Maryja występuje przeciwko wszystkim osobom zasłuzonym w obalenie
              komunizmu.
              3 Radio maryja jest finansowana przez konfidenta Gestapo który ukrywa się w
              Ameryce Południowej (patrz tekst rzeczpospolitej)
              4 Ataki na wałęsę, kłamstwa rozpowszechniane przez to radio najlepiej ilustruje
              zakłamanie środowisk Radia maryja - środowisk które po części wywodzą się z
              koncesjonowanych katolików, którzy byli przydupasami komunistów, i którzy są
              wzciekli na dawną solidarność, że ta obaliła poprzedni ustrój i odebrała im
              kontakt z władzą.
            • competer1 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 20.03.05, 14:07
              Gość portalu: tidi napisał(a):

>
              > "competer1" - jedno uswiadom , ze szyderstwem najnowszej naszej historii jest
              > to , ze przywodca Sierpnia 80r. staje na czele obozu zmierzajacego do
              > zatrzymania procesow demokratyzacyjnych . Wydarzenia z "lista Macierewicza" z
              > roku 92 i obecne z Radiem Maryja ,a takze tubalne wychwalanie obozu
              > liberalnego rodza smutne na Jego temat refleksje .

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie. Jakim trzeba być głąbem, aby twierdzić, że Lechu był agentem. Chyba był jakimś strasznie hu....wym jeśli doprowadził do wyprowadzenia sztandaru. A może miał bał bardziej zakręcone cele? Co jeszcze wymyślą moherki, aby zdobyć popularność?
          • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 20.03.05, 08:22
            Najpierw udowodnij swoje fantazje. Przytiocz statystyki z których będzie
            wynikało że w UW jest więcej osób którę są postkomunistami niż w innych
            partiach i tym podobne bzdury
    • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.03.05, 12:40
      W ostatnich dniach wybuchła sprawa ataku Wałęsy na Radio Maryja, rzekomo
      wywołana tym, że ja twierdzę, iż był o­n agentem SB, ale to jest
      nieporozumienie, ponieważ pierwszymi osobami, które tak mówiły to

Bogdan Borusewicz, Jacek Kuroń, Helena Łuczywo

i odpowiednio wielu ludzi, którzy mogliby dzisiaj powiedzieć, dlaczego w 1980 r.
      twierdzili, że należy koniecznie usunąć Wałęsę z „Solidarności”, jako agenta SB.
      Wtedy nie miałem żadnych wiarygodnych dowodów i informacji, poza takimi przekazami.

www.rkn.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1756&mode=thread&order=0&thold=0
      • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 20.03.05, 13:09
        od lat wiadomo, że SB ptzygotowała fałszywkę która sugerowała związki Wałęsy z
        SB. Powtarzanie teraz informacji o wspólpracy Wałęsy z SB jest potwarza i tylko
        pokazuje kłamliwe oblicze Ligi Przyjaciół Rosji
      • Gość: jj Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 20.03.05, 18:14
        Piecyku problem polega na tym, że są niejako dwa poziomy tego problemu.
        Pierwszy -realnej prawdy.
        Drugi - mitotwórczej kreacji konstytuującej obecną Polskę.
        Nie wykluczam, że to co pisze Wyszkowski miało miejsce. Sam w naszym
        białostockim środowisku bywam uczestnikiem sporów na temat , kto wtedy donosił
        polskiego (oczywiście są to problemy nie tak decydujące jak w Gdańsku -
        niemniej o tej samej genezie).
        Ale uważam, że robienie (po ponad 20 latach) z tego głównego politycznego sporu
        i podziałów jest Polsce bardzo szkodliwe.
        Jeśli przed 25 lat tego dylematu nie rozstrzygnięto (czy też uznano, że nie
        warto rozstrzygać) , a wprost przeciwnie postanowiono z Lecha uczynić symbol
        polskiej niepodległości to niechże już tak zostanie.I nie traktuj tego jako
        relatywizm.
        Tylko szalony twórca obala własne pomniki.
        Niech dyskusje o tym, kto co robił 25 lat temu, pozostaną dyskusjami
        kombatantów, a nie całego narodu bo naród miał to wszystko wtedy w duzym
        stopniu w .... .
        Tak dla Polski będzie lepiej.
        Zapewniam tematyka przeszłości nawet dla kombatantów bywa trudna i
        niejednoznaczna. Legenda jest zawsze ładniejsza niz rzeczywistość.
        • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.03.05, 18:19
          Zgadzam się z Panem, ale mnie razi hipokryzja tych „obrońców” Wałęsy, którzy
          pluli na niego, wyszydzali, śmiali się i nagle ni z tego ni z owego stali się
          jego obrońcami, pewnie tylko dlatego, że go zaatakowały oszołomy z MW (którym
          nb. ostatnio media „centrowe” poświęcają zadziwiająco dużo miejsca).
          • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 20.03.05, 18:31
            piecyku zapominasz, ze UW powstało z połączenia KLD i UD. O ile UD była w
            konklikcie z L.Wałęsą to nigdy nie potraktowała go jak MW. UD poparła L.Wałęsą
            w drugiej turze wyborów w 1990 i UW poparła go w drugiej turze wyborów
            prezydenckich w 1995 r.). Konflikt nie znaczy braku szacunku nawet jesli Wałęsa
            bbył bardzo złym prezydentem (a był)
            KLD popierał Wałęsę w wyborach prezydenckich w 1990 r.
            Piecyku zanim zaczniesz się wypowiadać to sprawdź to co psizesz,. Zamiast
            swoich fantazji pisz o rzeczywistości
          • competer1 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 20.03.05, 18:35

> Zgadzam się z Panem, ale mnie razi hipokryzja tych „obrońców” Wałęs
            > y, którzy
            > pluli na niego, wyszydzali, śmiali się i nagle ni z tego ni z owego stali się
            > jego obrońcami, pewnie tylko dlatego, że go zaatakowały oszołomy z MW (którym
            > nb. ostatnio media „centrowe” poświęcają zadziwiająco dużo miejsca)
            > .
            Widzisz, dzisiaj Wałęsa jutro kto inny. Lechu święty nie był i nie jest i nawet nie o niego samego tu chodzi. Ja mam wrażenie, że berety trezba zastopować, inaczej będziemy wszyscy cierpieć.
            • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.03.05, 18:46
              Wiele wkasuje na to, że te berety, Giertych-fuhrer-esbek to kreacja poprawnej
              politycznej GW. Oszołomy są wszędzie, ale Gazeta cytuje i eksponuje takich,
              które jej i UW/PD ("partii rozsądku i umiaru") na zasadzie kontrastu są wygodne.

Przykład: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=645&w=21889569
              • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 20.03.05, 18:57
                czyli jak rozumiem to podstępna gazeta oraganizuje kontrmanifestacje, czy
                wystepuje przeciwko wałęsie, nazywa swoja partię nazwą inicjatywy ogłoszonej
                wcześniej, albo organizuje spotkanie z Kulczykiem na Jasnej Górze. Albo to
                Michnik przebrał się za Giertycha aby zniszczyć jego wizerunek i poszedł
                wymuszać zdanie egzaminu zony Gietycha. To Gazeta fałszowała podpisy pod
                listami poparcia dla LPR w wyborach parlamentarnych:):):):)
                Piecyku to się układa w sensowną całośc. jesteś mitomanem, który zyje w swiecie
                fantazji a nie rzeczywistości...
        • zenon_smiglo Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 20.03.05, 18:39
          Piecyku, pozwole sobie zacytowac fragment przytoczonego przez ciebie artykulu:

"Dawni agenci nie chcą zmian, rozwiązanie przyjęte przy „okrągłym stole”
          wspólnego rządzenia Polską przez funkcjonariuszy i agentów jest najlepsza. o­ni

boją się zmian

sprzeciwiają się im, ponieważ każda zmiana mogłaby doprowadzić do tego, że
          stracą pozycję społeczną, stracą prestiż, stracą pracę, stracą luksusowe życie.
          Te środowiska są jak najbardziej życiowo zainteresowane, żeby nie dopuścić do
          lustracji. Lustracja zniszczyłaby ich, unicestwiła, ci ludzie musieliby odejść
          z zawodu. Z drugiej strony wydaje się, że lustracja jest szansą dla młodzieży
          dziennikarskiej, która przyszła do tego zawodu po 1989 r. Tymczasem i z tą
          grupą nie jest dobrze, ponieważ młodzież zaczynała pracę na stanowiskach
          niższych. Dziennikarzem zostawał ktoś, kto był wykształcony przez agenta,
          wykazał się spolegliwością wobec niego i całej agentury. To był warunek awansu,
          w ten sposób środowisko odtwarzało dawne chore mechanizmy. Dlatego ci młodzi
          ludzie są albo cyniczni i wyrachowani, albo sami zainteresowani w konserwowaniu
          starego układu."
          ------------------------

Tak wiec oddelegowali podrzednego gryzipiorka, dyspozycyjnego historyka -
          alexa, zeby sial zamet na tym forum.
          • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 20.03.05, 19:00
            nie będę komentował fantazji piecyka- smigły. Proponuje w końcu wytzreźwieć i
            zejść z chmur wsłasnej fantazji na ziemię. Zejście będzie bolesne,
            rzeczywistość jest daleka od waszych fantazji, ale kiedyś nalezy zacząć żyć
            rzeczywistością
            • hatra Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 28.03.05, 19:14
              www.nauka-edukacja.p4u.pl/forum.php?page=&pg=1&cmd=show&id=154&category=5
            • Gość: kotwicz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: .1.* / 63.205.61.* 28.03.05, 22:01
              Alexie;
              To moze nam wytlumaczysz, na czym polegaja fantazje piecyka-smigly i jaka
              byla/jest rzeczywistosc dotyczaca okraglego stolu.
              Tylko bez ogolnikow, prosze.

kotwicz
              • zenon_smiglo Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 29.03.05, 02:47
                Kotwiczu, chyba zbyt duzo wymagasz od tego niedorozwinietego pseudohistoryka.

Chyba wiesz jak to sie skonczy? Zabraknie mu argumentow, zacznie fantazjowac a
                na koniec obrzuci cie stekiem wyzwisk.
                • Gość: kotwicz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 29.03.05, 04:56
                  Nadal jednak oczekuje na jego wypowiedz.
                  Ciekaw jestem jego wizji rzeczywistosci okraglego stolu.

kotwicz
                  • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 29.03.05, 11:14
                    Ostatnio o okragłym stole ukazała się monografia A. Garlickiego. odsyłam do
                    niej.. Przypominam także, że ostatnio biskupi którzy brali udział w obradach
                    okrągłego stołu złozyli oświadczenie w tej materii dotyczące obrad.
                    • Gość: kotwicz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: .1.* / 63.205.61.* 29.03.05, 15:23
                      Alexie;
                      Dziekuje za rekomendacje, ale interesuje mnie twoje osobiste zdanie/ocena
                      wydarzen wokol okraglego stolu-jako ten zajmujacy sie zawodowo historia, jestem
                      pewien ze moglbys nam wszystkim zainteresowanym przyblizyc co/jak/dlaczego sie
                      wtedy wydarzylo.

kotwicz
                      • Gość: kotwicz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: .1.* / 63.205.61.* 29.03.05, 19:20
                        Alex;
                        Wciaz czekam, czyzby nic nie przychodzilo na mysl?
                        Jesli twierdzisz, ze inni uczestnicy forum maja wizje i fantazjuja, to ty
                        jako "prawdziwy" histeryk, oops historyk moglbys sie zdobyc na przedstawienie
                        wydarzen w ich rzeczywistym swietle.

kotwicz
                        • habitus Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 29.03.05, 19:29

:))) Alex ma wąską.... specjalność.
                          • Gość: kotwicz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: .1.* / 63.205.61.* 29.03.05, 19:31
                            A mozna wiedziec jaka ;)))?

• alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 29.03.05, 21:10
                              kotwiczu podałem ci najlepszą pracę o okragłym stole. Może zaczniesz czytać
                              ksiazki????:)
                              To dosyć proste, jeśli chcesz dyskutować zdobądź najpierw wiedzę z pewnego
                              źródła:)
                              Inaczej znowu będziesz powtarzał bałamutne nieprawdziwe dane...
                              • Gość: kotwicz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 29.03.05, 23:16
                                Oj Alus, Alus.
                                Jeszcze nie powiedzialem nawet jednego slowa, a ty juz twierdzisz, ze "...znowu
                                będziesz powtarzał bałamutne nieprawdziwe dane".
                                Czyzby tak miala wygladac tolerancja i zrozumienie w wydaniu UW?
                                Jak mozesz twierdzic, ze nie przeczytalem ksiazek badz nie zdobylem pewnej
                                wiedzy, jesli nawet slowem nie wyrazilem sie w tym temacie?
                                Czyzby zaocznie wydano na mnie wyrok, nie ladnie Alus, nie ladnie.
                                Nadal czekam na twoja wersje wydarzen, ale zapewne sie nie doczekam.
                                Ty tylko oskarzasz innych o fantazje i idiotyzmy bez przedstawienia
                                kontrargumentow.
                                Czego innego mozna sie spodziewac po Bananowym Alexie.

kotwicz
                                • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 30.03.05, 11:04
                                  kotwiczu nie zdarzyło się jeszcze abys nie powtarzał podczas róznych dyskusji
                                  jakiś bzdur. To wiedza babyta z prób powiedzenia ci dosyć prostych i
                                  oczywistych i najczęściej bezdyskusyjnych prawd.
                                  Kiedyś zamieściłem tekst P. Osęki o opatrzym patrzeniu na historię. Był on
                                  dedykowany osobom takim jak ty.
                            • kotwicz69 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 29.03.05, 21:11
                              Alex;
                              Przestan wiercic monografie Garlickiego i wal, tak od siebie i wlasnymi slowami
                              przybliz nam rzeczywistosc i okolicznosci towarzyszace rozmowom okraglego stolu-
                              plusy i minusy, bohaterow i zdrajcow.
                              Piszesz, ze piecyk nie odpowiada, a tu wyglada ze to ty wlasnie milczysz.

kotwicz
                              • hatra Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 30.03.05, 02:42
                                www.nauka-edukacja.p4u.pl/forum.php?cmd=show&id=154&category=5&pg=1#209
                                • zenon_smiglo Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 30.03.05, 02:50
                                  Aleksieju, napisz cos, skoro cie tak ladnie prosza.
                                • hatra Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 30.03.05, 14:44
                                  hatra napisała:

> www.nauka-edukacja.p4u.pl/forum.php?cmd=show&id=154&category=5&pg=1#209
                                  2005-03-30 12:48 Temat postu: Re: "Sierpniowe wspomnienia"

Jerzy L.

gość

Moje uznanie p. Elżbieto za wspomnienia z Grudnia 70. I ja
                                  pamiętam z własnych autopsji. Te tragiczne wydarzenia
                                  były powodem, że prawie że w ostatniej chwili udało mi się
                                  wybyć z kraju, aby po uzyskaniu azylu politycznego w RFN,
                                  niszczyć tajne wywiadowcze struktury nie tylko PRL, ale i
                                  całego sowieckiego imperium. Było to trudne, niebezpieczne,
                                  ale i owocne - imperium zła, dzięki polskiemu papieżowi,
                                  dzięki Solidarności upadło wreszcie. Książka moja, pierwsza
                                  z czterech, pt.:KUSZENIE SZPIEGA mówi wyraźnie kim byłem
                                  i co robiłem, zanim znalazłem się na Zachodzie. Wydawca
                                  warszawski określił ją jako powieść erotyczno-szpiegowską,
                                  opartą o fakty. Może i dobrze, bo nie jedna z modelek po
                                  pokazie mody w Mediolanie, czy np.we Frankfurcie n/Menem,
                                  zanim poszła do łóżka z Francuzem, czy Anglikiem, miała za zadanie skusić ich
                                  do współpracy z wywiadem PRLu. Nigdy
                                  nie wiedziałem, która z wyjeżdżających ze mną na Zachód
                                  modelek pracowała dla Rakowieckiej. Maskowały się niczym
                                  głośna niegdyś amerykańska Cyntia, która uwiodła prawie
                                  połowę najprzystojniejszych agentów polskiego sztabu
                                  generalnego, a więc popularnej "dwójki". Tych, które pracowały dla PRLu, nie
                                  było wiele. Wystarczyło jednak, że
                                  musiałem "zwijać żagle", ostrzeżony w porę, bo jedna z nich,
                                  piękna "hrabianka", kablowała na mnie i kapitan "Rudy" zaczął
                                  zastawiać na mnie sieć. Szybko więc znalazłem się w Paryżu.
                                  Każda z książek mówi o mnie i nie tylko, bo również o jednej
                                  z dziewczyn, której tragiczny los opisałem w dalszej części.
                                  Były przecież i modelki, które służyły wolnej Polsce.
                                  Z poważaniem, Jerzy L.

2005-03-30 14:20 Temat postu: Re: "Sierpniowe wspomnienia"

Elzbieta Gawlas

gość

Drogi Panie Jerzy !

Bardzo serdecznie dziekuje za tan list.

Nie czesto takie otrzymuje.

Podtrzymujac innych na duchu i ja sama w tej wieloletniej walce potrzebuje
                                  czasami troche cieplejszych slow.

Pozdrawiam.

Elzbieta Gawlas

30 marzec 2005

Toronto

pokaż stronę: 1, 2

• alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 30.03.05, 10:58
                                kotwiczu twój problem polega na tym, że nie masz wiedzy historycznej a
                                próbujesz zabierać głos w dyskusjach dotyczacych historii, w których
                                kompromitujesz się. Cytujesz nieaktualne dane, powołujesz się na parce o bardzo
                                watpliwej jakości, masz braki w podstawowych wydarzeniach, nie masz pojęcia o
                                metodologii.
                                Odsyłam Cię do dobrej pracy historycznej. Jesli będziesz miał jakieś pytania to
                                odpowiem ci.Możesz być partnerem do dyskusji dopiero gdy będziesz miał
                                elementarna wiedzę, której na arzie ci brakuje.
                                • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.03.05, 11:03
                                  alex.4 napisał:

> kotwiczu twój problem polega na tym, że nie masz wiedzy historycznej a
                                  > próbujesz zabierać głos w dyskusjach dotyczacych historii, w których
                                  > kompromitujesz się. Cytujesz nieaktualne dane, powołujesz się na parce o
                                  bardzo
                                  >
                                  > watpliwej jakości,

Dla Ciebie nawet encyklopedia jest „wątpliwej jakości”.
                                  • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 30.03.05, 11:07
                                    Kotwicz podawał szacunki, które okazały się 10 wyższe niż rzeczywiste liczby
                                    osób które znalazły smierć z rak sowieckich. W tej chwili podawanie takich
                                    danych jest kuriozalne.
                                    Co do haseł z tej encyklopedii PWN to zobacz hasło edykt mediolański. Jest
                                    całkowicie błędne:) Dziś żaden szanujacy się historyk nie powtarza bzdur o
                                    edykcie mediolańskim. Takowego nie było:)
                                    • Gość: kotwicz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: .1.* / 63.205.61.* 30.03.05, 14:22
                                      Alus;
                                      O czym ty tak gledzisz, bananie jeden.
                                      Nie napisalem jeszcze nic o okraglym stole, a ty mi zarzucasz pisanie falszu!?
                                      Czekam nadal na twoj "prawdziwy" przekaz wydarzen, aler ty dobrze wiesz, ze dla
                                      was-owieczek z UW to zbyt sliski temat.
                                      Czego sie boisz, zeby tak bez jednego postu z mojej strony nabierac wody usta i
                                      udawac gleba?
                                      Co do twojej wiedzy historycznej, to widac ze masz amnezje i szybko zapominasz
                                      o wlasnej opinii, ktora stwierdzala ze Sowieci wkroczyli w 1939r i dzieki temu
                                      na obszarach zajetych przez hordy bolszewickie zapanowal spokoj.
                                      Chcesz zeby piecyk odnalazl ten post, histeryku z UW?
                                      Bzdury powtarzane przez ciebie swiadcza jedynie, ze zadnego szacunku do twojej
                                      wiedzy nie ma i nie bedzie.
                                      Nic tylko banan i tyle.

kotwicz
                                      • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 30.03.05, 14:34
                                        Przytocz opinie, przekrecasz moja wypowiedź. Nie po raz pierwszy i zapewne nie
                                        po raz ostatni. Zawsze kłamstwa i pomówienia były często uzywanym przez ciebie
                                        arsenałem w dyskusji. Widzę że podobnie jak piecyk masz kłopoty z czytaniem.
                                        Albo świadomie przekręcasz czyjeś wypowiedzi. W obu przypadkach mało nadajesz
                                        się na powaznehggo partnera w dyskusji. Nie mówiąz o twoich licznych brakach w
                                        wiedzy...
                                        Aby odpowiedzieć na rolę okragłego stołu trzeba przypomnieć
                                        - jak wyglądała syuacja w Polsce w chwili gdy rozpoczynały się obrady okragłego
                                        stołu
                                        - jak wyglądała sytuacja w ZSRR i demoludach
                                        - trzeba odpowiedzieć na pytanie jak potoczyłaby się sytuacja gdyby nie było
                                        obrad okragłego stołu.
                                        Sporo pisania.
                                        Rozmowy okragłego stołu nie są sliskim tematem. To było wydarzenie
                                        niespodziewane (włdze partyjne nie musiały na to iść), a które przyniosły
                                        nadwyraz dobre rezultaty - doprowadziły Polskę do demokracji i rozwaliły
                                        komunistyczną dyktaturę.
                                        Dla oceny obrad okragłego stołu najważniejsze była odpowiedzieć na to trzecie
                                        pytanie.
                                        Jeśli chcesz to zadaj szczegółowe pytanie.
                                        • Gość: kotwicz Re: Pytanie # 1 IP: .1.* / 63.205.61.* 30.03.05, 14:52
                                          1.Skoro twierdzisz, ze wladze paryjne nie musialy isc na rozmowy, co wiec
                                          popchnelo Jaruzelskiego, Kiszczak i politbiuro do rozmow?

Co do opluwania i oceny mojej osoby, to wybacz ale jak juz wczesniej
                                          stwierdzilem, splywa to po mnie jak deszcz.

kotwicz
                                          • alex.4 Re: Pytanie # 1 30.03.05, 15:05
                                            to nie opluwanie tylko diagnoza. W końcu liczba błędów przez ciebie
                                            przytaczanym jest przerażajaca.
                                            Jak myslisz po co ci przytoczyłem powołanie na ksiązkę Garlickiego. Tam
                                            znajdziesz proste odpowiedzi oparte na dokumentach na ten temat. Ksiązka
                                            Garlickiego pokazuje jaka była droga włądz do decyzji o zaproponowaniu rozmów o
                                            okragłym stole. Przeczytaj A.Garlicki, Karuzela. Rzecz o okragłym stole,
                                            Warszawa 2003. To 360 stron, ale lektura jest pasnująca. Tam znajdziesz
                                            odpowiedz dlaczego włądze PRL zdecydowaly się na taki a nie inny wariant
                                            rozwoju sytuacji.
                                            Władze PRL, źle oceniły sytuacji, nie doceniły Solidarności. Szczefgóły
                                            znajdziesz w tej książce
                                            • alex.4 dostałeś wędkę a nie rybę:) 30.03.05, 15:07
                                              Kotwiczu pytanie jest dosyć proste. Myslę, że znacznie lepszą odpowiedzią na to
                                              pytanie jest wskazanie ci lektutry gdzie znajdziesz odpowiedź niż odpowiadanie
                                              ci w z natury krótkim poście. W pracy Garlickiego zobaczysz dzięki dokumentom
                                              jak wąłdze PZPR oceniały sytuacje i dlaczego wybrały taki wariant rozwoju
                                              sytuacji. Czasami wędka jest lepsza niż ryba
                                              • alex.4 Re: dostałeś wędkę a nie rybę:) 30.03.05, 15:12
                                                Kotwiczu i jeszcze jeden tekst który powinieneś przeczytać
                                                serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2585455.html
                                            • Gość: kotwicz Re: Pytanie # 2 IP: .1.* / 63.205.61.* 30.03.05, 16:37
                                              Alus;
                                              Bananie, diagnoze to najwyzej wystaw sobie.
                                              Jak widac, wybierasz zamiast odpowiedzi lawirowanie.
                                              Prof.A.Garlicki moze byc dla ciebie wyrocznia, ale ja pytam o twoje wlasne
                                              przemyslenia.
                                              Na to juz cie nie stac, rzeczywiscie musisz miec "waska specjalizacje".
                                              Pytanie kolejne:
                                              Dlaczego opozycja "konstruktywna"=godzaca sie na "danie ciala" i uklady z
                                              komuchami czytaj Walesa, Michnik, Kuron, Geremek,Mazowiecki, KIK, ludzie
                                              zwiazani z TP nie zrobila nic by polaczyc sie z opozycja niepodleglosciowa?
                                              Mam na mysli:Solidarnosc Walczaca, KPN, LDP "Niepodleglosc", PPS RD i inne.
                                              Coz stalo sie Kuroniowi, ktory z extremisty radykala przeksztalca sie w
                                              ugodowca?
                                              Co powodowalo Michnikiem w 1985r gdy pisal "Rzecz o kompromisie"?

kotwicz

• Gość: kotwicz Re: Pytanie # 3 IP: .1.* / 63.205.61.* 30.03.05, 17:14
                                                W czyim imieniu i w jakim celu A.Michnik, A.Wajda, G.Holubek rozmawiaja w
                                                1989r. z przedstawicielami ambasady sowieckiej i czlonkami Politbiura KC KPZR?
                                                W jakim celu A.Wajda jest wykorzystywany jako lacznik, posrednik pomiedzy
                                                opozycja "konstruktywna" a Kremlem?

kotwicz
                                                • Gość: kotwicz Re: Pytanie # 4 IP: .1.* / 63.205.61.* 30.03.05, 17:19
                                                  W jakim celu Michnik kazal prof.Janinie Zakrzewskiej-ekspertowi prawnemu
                                                  Solidarnosci zmiane ordynacji wyborczej, tak aby 33 mandaty, ktore przepadly
                                                  czerwonym z listy krajowej, przeniesc do okregow?
                                                  Zachowana jest wypowiedz Kiszczaka, ze "nasi prawnicy" sa przeciwni, ale ci z
                                                  Solidarnosci ja nam dali.

kotwicz
                                                  • Gość: kotwicz Re: Pytanie # 5 IP: .1.* / 63.205.61.* 30.03.05, 17:25
                                                    W jaki sposob do dzisiaj nie zostali wykryci zabojcy ksiezy:
                                                    Niedzielaka,Suchowolca i Zycha?
                                                    Co powodowalo Mazowieckim, ktory uzyl oddzialow ZOMO/POMO do usuniecia
                                                    dzialaczy FMW z budynku KC PZPR w Gdansku?
                                                    Pragne przypomniec, ze czlonkowie FMW zabezpieczali materialy partyjne i SB
                                                    przed spaleniem.
                                                    Zostali oni pobici i wyrzuceni z budynku, a zaraz potem proces palenia
                                                    dokumentow rozpoczeto na nowo.

kotwicz
                                                  • alex.4 Re: Pytanie # 5 30.03.05, 21:05
                                                    kotwicz możemy rozmawiać o faktach a nie twoich urojeniach. Podawaj zródła na
                                                    których opierasz swoje dywagacje.
                                                    Co do problemów mandatów po liście krajowej zobacz ksiązke Garlickiego.
                                                • alex.4 Re: Pytanie # 3 30.03.05, 21:02
                                                  Michnik, Wajda ani Holubek nie rozmawiali z członkami politbiura KC KPZR. Na
                                                  jakich źrółach się opierasz. Podał dokładne namiary.
                                                  Tradycyjnie piszesz bzdury bez pokrycia w źródłach.
                                              • alex.4 Re: Pytanie # 2 30.03.05, 21:00
                                                Kotwiczu i dlatego nie chcę z toba rozmawiać. Napisałęś chamski i pełen kłamstw
                                                list.
                                                1 "alus bananie" - takie zreczy możesz pisać o sobie
                                                2 Nie masz wiedzy więc trudno z toba prowadzić dyuskusję. Nie spełniasz norm
                                                postępowania dyskutowania
                                                3 Garlicki przygotowywał ksiązkę zbierał materiały. Miał w reku dokumenty,
                                                źródła. Wie co pisze. Jesli chcesz dyskutować musisz mieć wiedzę o tych
                                                dokumentach,. Inaczej wszelka rozmowa jest zupełnie bezproduktywna,. Ty po raz
                                                kolejny twierdzisz ja wiem lepiej, a profesorowie którzy badaja dokumenty na
                                                pewno się mylą. Mimo, że ty źródeł w rekach nie miałeś. To smieszne.
                                                Jesli chcesz dyskutować zdobądź najpierw wiedzę. Proste
                                                • Gość: kotwicz Re: Pytanie i odpowiedz ideologa UW IP: .1.* / 63.205.61.* 30.03.05, 21:25
                                                  Alex;
                                                  Co do chamstwa i klamstw, to wybacz ale juz to przerabialismy-faszysta,
                                                  bolszewik, antysemita itp.w twoim wykonaniu-banana jesli sie nie myle dostales,
                                                  za swoj "specyficzny" kunszt oratorski.
                                                  Taaak Garlicki mial w reku dokumenty, ale np:
                                                  G.Soltysiak, autor "Okragly Stol.Dokumenty i materialy" W-wa 2004
                                                  Krystyna Trembicka, autor "Okragly Stol w Polsce.Mity i stereotypy"
                                                  Antoni Dudek, autor "Pierwsze lata III Rzeczpospolitej 1989-2001" Krakow 2002
                                                  "Reglamentowana rewolucja.Rozklad dyktatury komunistycznej w Polsce 1988-1990"
                                                  Krakow 2004
                                                  to juz na pewno nie mieli dostepu i nie czytali zadnych dokumentow.
                                                  Tak wiec, cokolwiek stawia znak zapytania nad dzialaniami Mazowieckiego,
                                                  Geremka, Frasyniuka i innych poddanych i usluznych, to bee i won.
                                                  UW ponad wszystko, to jeszcze powiedz w wyniku czego Mazowiecki i A.Hall
                                                  zaprotestowali i nie kandydowali w wyborach czerwcowych?
                                                  Reasumujac:
                                                  1.Zabananowany zostales ty, nie zaprzeczysz-nagroda za klamstwa, propagande,
                                                  urojenia i chamstwo
                                                  2.Podziel sie swoja UWska wiedza, moze bedzie smieszniej
                                                  3.Nie tylko Garlickizbieral, przegladal i gromadzil wiedze, sa jeszcze
                                                  historycy/politolodzy wymienieni przezemnie.
                                                  Rozumiem, ze ich wypowiedzi sa nie po mysli UW, ale ich istnieniu nie
                                                  zaprzeczysz.
                                                  Powinienes rowniez zaprzestac bezsensownych postow o Giertychu i Giertychu
                                                  seniorze i jego udziale w Radzie Prymasowskiej.
                                                  To tylko spowoduje, ze zacznie sie wyciagac zyciorysy braci, ojcow dzialaczy
                                                  UW, badz ich sympatykow i fakty kontaktow jawnych jak i zakulisowych z
                                                  czlonkami KC PZPR, Kremlem, SB ludzi zgromadzonych wokol L.Walesy.

kotwicz
                                                  • alex.4 Re: Pytanie i odpowiedz ideologa UW 30.03.05, 21:36
                                                    1 Kotwicz na takim poziomie nie zamierzam dyskutować.
                                                    2 Garlicki mial w swoich rękach wiele archiwaliów. jakbyś zaglądał dfo jego
                                                    ksiązki to byś wiedział:). Polemika Garlickiego z Dudkiem była na łamach
                                                    Polityki. I Garlicki miał w niej rację.:) Reszta wspomnianych przez ciebie
                                                    autorów jest bez znaczenia. Ach zapomniałem masz awercje do historuków z
                                                    uniwersyteckimi tytułami. tacy ci nie odpowiadaja, bo nie podzielają twojej
                                                    urojonej i chorej wizji.
                                                    3 Ale M.Giertch był członkiem rady konsultacyjnej przy Jaruzelskim:)
                                                    4 Jesli chcesz prowadzić dyskusje to na poziomie. Napisałeś kilka tez.
                                                    Przedstaw źródła na poparcie ich.:)
                                                    5
                                                  • Gość: kotwicz Re: Pytanie i odpowiedz ideologa UW IP: .1.* / 63.205.61.* 30.03.05, 21:52
                                                    Alex;
                                                    Piszesz:"Ach zapomniałem masz awercje do historuków z
                                                    uniwersyteckimi tytułami. tacy ci nie odpowiadaja, bo nie podzielają twojej
                                                    urojonej i chorej wizji.".
                                                    Czyzby? Wiec spojrzmy:
                                                    K.Trembicka-historyk i politolog, adiunkt w Zakladzie Mysli Politycznej
                                                    Wydzialu Politologii UMCS w Lublinie
                                                    G.Soltysiak-historyk, prezes Archiwum Dokumentacji Historycznej PRL
                                                    A.Dudek-politolog i historyk, pracownik Uniwersytetu Jagiellonskiego oraz IPN

Zapomnialem magistrze, ze przewyzszasz powyzej wymienionych wiedza i dostepem
                                                    do materialow.
                                                    Zapomniales odpowiedziec, dlaczego Mazowiecki i Hall nie startowali w wyborach
                                                    czerwcowych, dlaczego Mazowiecki uzyl sily wobec FMW w Gdansku, o czym
                                                    rozmawial Wajda i Michnik w Moskwie, co laczylo Stelmachowskiego z Cioskiem,
                                                    Strzeleckiego z Barcikowskim, o czym pisal Wielowieyski do Jaruzelskiego, czyli
                                                    o czym gaworzylo tzw. "towarzystwo".
                                                    Co do twojej niecheci dalszej dyskusji, coz nic nowego.
                                                    Fakty negujace wersje UW napewno nie sa dla osob z tym ugrupowaniem mile.

kotwicz
                                                  • alex.4 Re: Pytanie i odpowiedz ideologa UW 30.03.05, 21:58
                                                    kotwiczu historycy zajmują się źródłami a nie twoimi urojeniemi:)
                                                    Przedstaw źródła:). To wszystko dopiero w takiej sytuacji możliwa jest
                                                    dyskusja. Ty nie chcesz dyskusji. Przedstawiasz insynuacje i tworzysz wizje
                                                    spiskowej ghistorii świata. Ale to nie problem historii tylko niestety twój:)
                                                    wtedy będę z toba rozmawiał.
                                                    Dudek nie miał wyraźnie racji w sporze z Garlickim.
                                                  • Gość: kotwicz Re: Pytanie i odpowiedz ideologa UW IP: .1.* / 63.205.61.* 30.03.05, 22:04
                                                    Alex, nie wal durnia.
                                                    Przedstawilem autorow, ich prace, to historycy a nie jak ty amatorzy.
                                                    Nie po linii UW, oops trudno-przedstaw kontrargumenty.
                                                    Dla kogo nie mial, dla kogo mial.
                                                    Masz link do sporu czy tylko piszesz co ci slina na jezyk przyniesie?

kotwicz
                                                  • alex.4 Re: Pytanie i odpowiedz ideologa UW 30.03.05, 22:05
                                                    Hall, Bujak, Frasyniuk i Mazowiecki odmówili kandydowania w wyborach w 1989 r.
                                                    gdyż protestowali przeciwko sposobowi wyboru kandydatów na posłów. cała czwórka
                                                    znalazła się w UD:)
                                                    Michnik zdawał relacje ze swojej wizyty wielokrotnie, bynajmniej nie spotykał
                                                    się z dysydentami, ale był na zaproszenie opozycjonistów, i tak dalej i tak
                                                    dalej... Kotwiczu albo będziesz podawał źródła swoich urojeń, albo rozmowa z
                                                    toba jest bezsensowna. Jeśli chcesz dyskutować musisz prowadzić dyskurs tak jak
                                                    się powinno go prowadzić:)
                                                  • Gość: kotwicz Re: Pytanie i odpowiedz ideologa UW IP: .1.* / 63.205.61.* 30.03.05, 22:11
                                                    "Hall, Bujak, Frasyniuk i Mazowiecki odmówili kandydowania w wyborach w 1989 r."
                                                    To jeszcze tylko nam powiedz, kto ksztaltowal sposob wyboru kandydatow?
                                                    A, zapomniales nadmienic o co chodzilo Michnikowi w sprawie z mandatami
                                                    wyborczymim i dlaczego doradca prawny, pani prof. miala lzy w oczach.

kotwicz

• alex.4 Re: Pytanie i odpowiedz ideologa UW 30.03.05, 22:20
                                                    co do protestu Mazowieckieco zobacz A. Garlicki, Karuzela, ss. 306-316
                                                  • alex.4 Re: Pytanie i odpowiedz ideologa UW 30.03.05, 22:24
                                                    na posiedzeniu komisji tóra zdecydowała o nowym podziale mandatów L.Wałęsa,
                                                    B.Geremek, M.Gil, L.Kaczyński, J.Kuroń, A.Michnik, L.Trzeciakowski,
                                                    A.Wielowieyski, A.Stelmachowski, J.Ślisz. Strona solidarnościpowa złożyła
                                                    propozycję aby wybory uzupelniające były w lipcu. Strona rżadowa nalegała aby
                                                    powtórzyć głosowanie na listę krajową razem z drugą turą wyborczą. W końcu
                                                    Solidaność zgodziła się na propozycje Cioska i Kiszczaka.
                                                    ADH PRL, Stenogram z posiedzenia Komisji Porozumiewawczej w dniu 8.06.1989 r.
                                                  • Gość: kotwicz Re: Pytanie i odpowiedz ideologa UW IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 30.03.05, 23:28
                                                    No widzisz, a M.Gil ktory tam byl mowi o tym inaczej.
                                                    To Michnik wymusil zmiane ordynacj.
                                                    Czerwoni byli bardzo mile wstrzasnieci-publicznie wypowiaal sie o tym Kiszczak.

kotwicz
                                                  • Gość: kotwicz Re: Pytanie i odpowiedz ideologa UW IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 30.03.05, 23:47
                                                    Alex pisze:"Michnik zdawał relacje ze swojej wizyty wielokrotnie, bynajmniej
                                                    nie spotykał się z dysydentami, ale był na zaproszenie opozycjonistów, i tak
                                                    dalej i tak
                                                    dalej..." -to juz nawet nie jest smieszne, to jest tragiczne.
                                                    Moze czas zapoznac sie z szyfrogramami Grupy Operacyjnej "Wisla", placowki
                                                    peerelowskiej bezpieki dzialajacej w Moskwie od 1961r?
                                                    Szyfrogram Nr6149 15/6/89 mowi o kontaktach A.Wajdy i J.Onyszkiewicza z
                                                    ambasada sowiecka w Warszawie.
                                                    Zrodlem informacji byl kierownik Wydzialu Zagranicznego KC KPZR W.Musatow.

Szyfrogram Nr7048 13/7/89 w czasie rozmowy z J.Jakowlewem w
                                                    redakcji "Moskowskije Nowosti" Michnik dal do zrozumienia, ze odbyl spotkania z
                                                    KC KPZR. Chodzilo o ewentualna wizyte L.Walesy w Moskwie.

Szyfrogram Nr7086 14/7/89 w dniu 12/7/89 Michnik byl przyjety przez kierownika
                                                    grupy konsultantow w Wydziale Zagranicznym KC KPZR.
                                                    O godz.15:00 14/7/89 W.Falin przyjmuje A.Wajde.
                                                    Wajda, Holubek i Michnik maja zorganizowac spotkanie z grupa moskiewskich
                                                    deputowanych.
                                                    Potwierdzono informacje, ze spotkania Michnika i Wajdy w KC KPZR maja na celu
                                                    doprowadzenie do zaprozenia L.Walesy do Moskwy.

Powyzsze dokumenty sa przechowywane w Archiwum IPN.

Czyli wszystko jasne, czlonkowie KC KPZR to wedlug naszego "nadwornego"
                                                    historyka opozycjonisci.
                                                    Zostaje pytanie, po co Alex robisz z siebie blazna?
                                                    Po co?

kotwicz
                                                  • alex.4 Re: Pytanie i odpowiedz ideologa UW 31.03.05, 08:22
                                                    kotwiczu przeczytaj scenogram to bedziesz wiedział, a nie powtarzał głupoty.
                                                    Komuniści zagrozili, zerwanie kompromisu, więc władza solidarnościowa zgodziła
                                                    się na proponowane przez komunistów rozwiązanie.
                                                    Ale co tam scenogram. Kotwicz wie lepiej. Kotwicz wie lepiej niż historycy
                                                    świadkowie. Kotwicz wie lepiej niż uczestnicy zdarzeń:)
                                                    Kotwicz to chore
                                                  • alex.4 Re: Pytanie i odpowiedz 31.03.05, 13:09
                                                    ciekawy jestem kiedy słynna odezwa uchwalona na pierwszym zjeździe Solidarności
                                                    skierowana do rbotników demoludów i ZSRR zostanie odczytana przez kotwicza jako
                                                    chęc Michnika do zawarcia kompromisu z KPZR:):):):):)
                                                    Naparwdę kotwicz pora zacząć czytać powazne opracowania:)
                                                    Widzę, że tekst P. Osęki nie został przez ciebie przeczytany:)
                                                  • Gość: kotwicz Re: Pytanie i odpowiedz IP: .1.* / 63.205.61.* 31.03.05, 14:32
                                                    Nie odwracaj kota ogonem.
                                                    Rozmawiamy o 1989, a nie o 1980r., pomiedzy tymi latami duzo sie zmienilo,
                                                    zmienil sie Walesa,Kuron, Michnik i reszta doradcow godna pozalowania.
                                                    Sytuacja w 1988/89 byla zupelnie inna i ty o tym doskonale wiesz.
                                                    Grupa Walesy byla przestraszona radykalizmem i sila strajkow, Nowa Huta wciaz
                                                    pokazywala do czego zdolny jest Jaruzelski i Kiszczak, zaczynalo brakowac czasu
                                                    dla obu stron.
                                                    Czerwoni bali sie ogolnokrajowych rozruchow, a Walesa utraty wplywow.
                                                    To jeszcze odpowiedz na koniec, dlaczego nasz pierwszy "wolny" premier
                                                    Mazowiecki uzyl sily przeciw FMW w Gdansku?
                                                    Wielki opozycjonista uzywa ZOMO/POMO przeciw innym opozycjonistom?
                                                    Cos tu nie tak, a materialy palily sie dalej!

kotwicz
                                                  • alex.4 Re: Pytanie i odpowiedz 31.03.05, 14:36
                                                    Kotwiczu a ty gdześ to wyczytał?
                                                    Czerwoni nie bali się rozruchów. Dokumnety niczego takiego nie pokazują. Wałęsa
                                                    nie obawiał się utraty wpływów:)
                                                  • Gość: kotwicz Re: Pytanie i odpowiedz IP: .1.* / 63.205.61.* 31.03.05, 15:24
                                                    Zajrzyj do IPN, sa tam materialy SB i PZPR ktore o tym swiadcza.
                                                    No ale to poraz kolejny wbrew wersji UW.

kotwicz
                                                  • Gość: kotwicz Re: Pytanie i odpowiedz ideologa UW IP: .1.* / 63.205.61.* 31.03.05, 14:24
                                                    Taaak, Dudek, Soltysiak i Trembicka to amatorzy-gdzie im do wiedzy Alexa,
                                                    wszystko co nie po mysli UW to klamstwo i falsz.
                                                    Z jednym sie moge zgodzic, ekipa Walesy byla tak przestraszona radykalizmem
                                                    mlodych uczestnikow strajkow i obawiala sie o strate wplywow.
                                                    Ta grupa byla skazana na dogadanie sie, bezwzgledu na warunki.
                                                    Alex to nieuleczlnie chore, pelne falszerstw i klamstw.

kotwicz
                                                  • alex.4 Re: Pytanie 31.03.05, 14:39
                                                    Zakwestionowano pomysły Dudka które nie mają oparcia w źródłach. Patrz polemikę
                                                    Dudka z Garlickim. Kotwiczu trzymajmy się faktów:)
                                                    a nie insynuacji:)
                                                  • Gość: kotwicz Re: Pytanie IP: .1.* / 63.205.61.* 31.03.05, 15:22
                                                    Alex;
                                                    Masz link do tej polemiki?
                                                    Ja jej nie widze.

kotwicz
                                                  • alex.4 Re: Pytanie 31.03.05, 20:21
                                                    kotwiczu nie udawaj głupiego. W jednej z dyskusji sam powływałes się na tą
                                                    dyskusję. jesli tego nie pamietaj idź do biblioteki i przeczytaj teksty. To nie
                                                    jest problem. Może w końcu zaczniesz korzystać z książek czy czasopism??????????
                                                  • kotwicz69 Re: Pytanie 31.03.05, 20:44
                                                    W tej do ktorej chodz nie ma "Polityki".
                                                    Myslisz, ze byla publikowana w Boston Herald lub Boston Globe?
                                                  • alex.4 Re: 31.03.05, 08:23
                                                    O wizycie Moskiewskiej i spotykania się z deputowanymi opozycyjnymi A.Michnika:
                                                    serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2177853.html
                                                  • Gość: kotwicz Re: IP: .1.* / 63.205.61.* 31.03.05, 14:35
                                                    Taak, Grupa Operacyjna "Wisla" klamala, a Michnikowi naprawde zalezy na
                                                    wyjasnieniu prawdy o jego i Wajdy wizytach w Moskwie ;)).

kotwicz
                                                  • alex.4 Re: 31.03.05, 14:37
                                                    zobacz jak opisywala ta sytuacje Gazeta w 1989 r. Człowieku przestań bredzić
                                                  • Gość: kotwicz Re: IP: .1.* / 63.205.61.* 31.03.05, 15:26
                                                    LOL!
                                                    Taak, GW opisywala Michnika w Moskwie, mozesz gazete w buty wlozyc.
                                                    Nie rozsmieszaj.

kotwicz
                                                  • alex.4 Re: 31.03.05, 20:18
                                                    Dudek nie miał lepszych źródeł dla swoich absurdalnych tez:)
                                                  • kotwicz69 Re: 31.03.05, 20:46
                                                    Tak, a skad to wierz i dlaczego to Dudka tezy sa absurdalne?
                                                    Bo nie w wydaniu UW?
                                                  • alex.4 Re: 31.03.05, 20:54
                                                    kotwicz masz wyraźnie kompleksy. Zobacz
                                                    serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,1823305.html
                                                  • alex.4 Re: 31.03.05, 21:00
                                                    Jedno nie ulega dyskusji. Okragły stół był mozliwy nie dlatego, że Komuniści
                                                    sądzili, że są słąbi, ale dlatego, iz uważali że wszystkie karty są w ich
                                                    rekach. Z dokumentów widać, że Komuniści byli pewni zwycięstwa w wyborach.
                                                    Uważali, że Solidarność będzie nowym znakiem. Opozycją bez znaczenia, która
                                                    weźnie odpowiedzialność za rządy komunistyczne i ulegną kompromitacji. To tak
                                                    jak złożenie propozycji kilku osobom z opozycji aby weszły do rządu Rakowskiego.
                                                    Proste i oczywiste. Dla wszystkich poza kotwiczem:)
                                                  • alex.4 Re: 31.03.05, 21:11
                                                    Opowieść z tezą

Źle, gdy zawodowi historycy sięgają po spiskową teorię dziejów

Spiskowa teoria dziejów to ulubiona teza niedouczonych polityków. Znacznie
                                                    gorzej, gdy sięgają po nią zawodowi historycy.

ANDRZEJ GARLICKI

Jeśli w książce poświęconej, jak głosi podtytuł, rozkładowi dyktatury
                                                    komunistycznej w Polsce w latach 1988–1990 nazwisko Leszka Balcerowicza
                                                    występuje tylko dwukrotnie, i w obu przypadkach bez słowa o jego programie, to
                                                    jest to sygnał jakiejś anomalii. Gdyby bowiem autor „Reglamentowanej rewolucji”
                                                    zakończył opowieść na powołaniu we wrześniu 1989 r. rządu Tadeusza
                                                    Mazowieckiego, absencja Balcerowicza byłaby zrozumiała, bo do tego czasu nie
                                                    odgrywał on żadnej roli politycznej. Skoro jednak wykład sięga do kwietnia 1990
                                                    r., to niezauważenie Leszka Balcerowicza jest co najmniej błędem.

Więcej na temat książki i autora w Czytelni

Chodzi bowiem o to, że przygotowany pod jego kierunkiem i przeprowadzony w
                                                    parlamencie pakiet reform był jednym z najważniejszych, jeśli nie wręcz
                                                    najważniejszym wydarzeniem pierwszego półrocza rządów Mazowieckiego. Pierwszy
                                                    niekomunistyczny premier uznał, a historia te racje potwierdziła, że reformy
                                                    gospodarcze muszą stanowić fundament przemian politycznych. Tylko wówczas
                                                    reformy polityczne staną się naprawdę nieodwracalne.

Należało więc w tym pierwszym półroczu unikać działań, które mogłyby otwierać
                                                    nowe fronty walki. W Sejmie kontraktowym zaplecze polityczne rządu
                                                    Mazowieckiego było kruche i niepewne, bo poza Obywatelskim Klubem
                                                    Parlamentarnym (OKP) opierało się na klubach ZSL i SD, dotychczasowych
                                                    sojusznikach PZPR.

Groźba radzieckiej interwencji militarnej już wówczas nie istniała, ale nie
                                                    wolno zapominać, że gospodarka polska była w tym czasie całkowicie zależna od
                                                    radzieckich surowców i nośników energii. Ograniczenie tych dostaw mogło
                                                    doprowadzić do nieobliczalnych konsekwencji. Dlatego też modne wśród
                                                    opozycyjnych radykałów „szarpanie rosyjskiego tygrysa za wąsy” było nie tylko
                                                    bezmyślne, ale i bardzo niebezpieczne.

Autor z żalem konstatu­je, że słabość radykalnego odłamu opozycji, „który nawet
                                                    w styczniu 1990 r. – gdy PZPR była już praktycznie martwa – nie był w stanie
                                                    nakłonić obywateli do masowego udziału w podejmowanych wówczas akcjach okupacji
                                                    partyjnych komitetów”, przesądziła m.in. o tym, że wydarzenia z lat 1988–1990
                                                    zasługują na miano reglamentowanej rewolucji (s. 489). Nawet jestem w stanie
                                                    zrozumieć ten żal u kogoś, kto miał wówczas 22 lata i bardziej kierował się
                                                    emocjami niż rozumem. Dojrzały historyk powinien się jednak wyzwolić z
                                                    młodzieńczych emocji.

Antoni Dudek uważa, że istniał „cały, gruntownie wcześniej przygotowany,
                                                    scenariusz Okrągłego Stołu”, który „udało się zrealizować bardzo sprawnie, a
                                                    jego główny cel – uzyskanie zgody Kościoła i opozycji na zastąpienie monopolu
                                                    PZPR rządami jej przywódcy jako prezydenta – został osiągnięty” (s. 487), lecz
                                                    przytaczany przezeń na kilkuset stronach materiał źródłowy tezy tej nie
                                                    potwierdza. Nie istniał bowiem żaden „gruntownie wcześniej przygotowany
                                                    scenariusz”. Proces dochodzenia do Okrągłego Stołu i rokowań w jego trakcie
                                                    miał charakter ewolucyjny. Po obu stronach. Zmieniały się założenia, zmieniały
                                                    się cele, bo zmieniała się sytuacja. To nie był gruntownie przygotowany
                                                    scenariusz, lecz wielka improwizacja, do której obie strony, przy czynnym
                                                    udziale Kościoła, okazały się zdolne.
                                                    Autor pilnie baczy, aby nie pozostawić czytelnika bez jedynie słusznej oceny
                                                    przywoływanych faktów. Pisze np. o silnym poparciu administracji amerykańskiej,
                                                    łącznie z prezydentem G. Bushem, dla wyboru Jaruzelskiego na urząd prezydenta i
                                                    widzi w tym ilustrację, „jak skuteczna była kampania pogróżek i kontrolowanych
                                                    przecieków zainicjowana przez kierownictwo PZPR nazajutrz po odniesieniu klęski
                                                    wyborczej” (s. 365).

Założenie, że naiwni Amerykanie ulegli perfidnej grze kierownictwa PZPR, jest
                                                    ponętne, lecz historyk powinien się jednak zastanowić, czy z punktu widzenia
                                                    Waszyngtonu istniała alternatywa dla wyboru Jaruzelskiego oraz czy aby
                                                    Amerykanie nie uważali, że ten właśnie wybór na jakiś czas stabilizuje w Polsce
                                                    sytuację polityczną.

Dominują w książce źródła wytworzone przez aparat partyjny i służbę
                                                    bezpieczeństwa. Można podzielić je na dwie kategorie: różnego rodzaju
                                                    informacje bieżące oraz przygotowywane dla gen. Jaruzelskiego analizy
                                                    polityczne. Najciekawsze są te właśnie analizy, przygotowywane przez ludzi
                                                    kompetentnych, nieunikające drastycznych dla władzy ocen. Autor cytuje je
                                                    bardzo obszernie. Osobnym źródłem są wykorzystane po raz pierwszy w mojej
                                                    książce („Karuzela. Rzecz o Okrągłym Stole”, Czytelnik 2003 r.) opracowania
                                                    tzw. zespołu trzech (Stanisław Ciosek, Władysław Pożoga i Jerzy Urban), który
                                                    powstał spontanicznie, a następnie został zaakceptowany przez gen.
                                                    Jaruzelskiego. Były to spisywane przez Urbana „burze mózgów”, dotyczące
                                                    najróżniejszych spraw i zawierające czasami bulwersujące propozycje (powołanie
                                                    bezpartyjnego premiera związanego z opozycją, wprowadzenie „twardej złotówki”
                                                    obok istniejącej itp.). Generał czytał te teksty z zainteresowaniem, ale był
                                                    bardzo wstrzemięźliwy w realizacji proponowanych pomysłów.

Książka Antoniego Dudka jest wyjątkowo niechlujnie wydana, co jest winą
                                                    wydawcy, a nie autora. Zdarza się, że umieszczane pod tekstem przypisy mają
                                                    numerację dotyczącą innej strony, a nawet jest błąd w tytule jednego z
                                                    rozdziałów. Książka była sponsorowana przez Instytut Pamięci Narodowej, którego
                                                    autor jest eksponowanym pracownikiem, oraz Uniwersytet Jagielloński, więc
                                                    wydawca mógł się bardziej postarać.

Zawiera też książka obszerne fragmenty żywcem przepisane z wcześniejszej pracy
                                                    tegoż autora pt. „Pierwsze lata IV Rzeczypospolitej”. Zdarza się, że autor
                                                    nieco zmienia zdanie. W „Pierwszych latach...” stwierdzał np., że przy Okrągłym
                                                    Stole zespoły negocjacyjne były zdominowane „przez polityków nie mających
                                                    pojęcia o ekonomii” (s. 38), podczas gdy w „Reglamentowanej rewolucji” są to
                                                    już politycy „o niezbyt wykrystalizowanych poglądach ekonomicznych” (s. 265).
                                                    To już prawie komplement.

• kotwicz69 Re: 31.03.05, 21:20
                                                    Nie zgodze sie w 100%, komunisci bali sie koleinych fal strajkowych.
                                                    Wiedzieli, ze jezeli nie proba dokoptowania grupy L.Walesy, to zachwile ruch
                                                    opozycyjny przejdzie w rece ludzi nowych, a ta grupa nie bedie miala nic do
                                                    znaczenia.
                                                    Przeciez nie dla jaj, bohater twego wieszcza-Kiszczak kazal tworzyc plany stanu
                                                    wojennego bis.
                                                    Co do opozycji bez znaczenia, to ten wariant juz przerabiano, OPZZ jednak
                                                    zaczal sie wymykac zpod kontroli i to wlasnie on stal na czele pierwszej fali
                                                    strajkow w 1988.
                                                    Sa powazne podejrzenia, ze pierwszy strajk, w Bydgoszczy byl prowokacja.
                                                    Chodzilo o odwolanie rzadu Messnera, a poza tym Miodowicz chcial zrobic skok do
                                                    przodu i powiekszyc liczbe sympatykow.
                                                    Wiedzial, ze komuchy beda sie ukladac z ludzmi Walesy, ci ostatni nie mieli nic
                                                    do stracenia oprocz twarzy.
                                                    Pytanie, ktore powinno padnac to dlaczego opozycja "konstruktywna" zgodzila sie
                                                    na te uklady?
                                                    Przeciez nie mogla wiedziec w momencie rozpoczecia rozmow, jak potocza sie
                                                    wybory i ile bledow popelni strona PZPR/MSW?
                                                    Czyzby tak bardzo bali sie utraty wplywow, ze zdecydowali sie na wspolprace z
                                                    czerwonymi?
                                                    Nadal jest to dla ciebie takie proste i oczywiste?

kotwicz
                                                  • alex.4 Re: 01.04.05, 11:57
                                                    Kotwiczu nie ważne jest czy ty się zgadzasz czy nie. Ważne że dokumenty dobitnie
                                                    o tym świadczą. Zrozumu, w końcu, że źródłą historyczne ważniejsze są od twoich
                                                    urojeń.
                                                  • Gość: kotwicz Re: IP: 198.51.251.* 01.04.05, 14:59
                                                    Przyjmujac twoj tok rozumowania,zrodla historyczne do ktorych naleza
                                                    szyfrogramy GO "Wisla" jasno mowia co robil i z kim spotykal sie Michnik, Wajda
                                                    i Holubek w Moskwie.
                                                    Podarzajac za twoim chorym rozumowaniem, twoje urojenia sa niewazne-dokumenty
                                                    mowia o spotkaniach z czlonkami KC KPZR.
                                                    Co do innych, to IPN posiada dokumenty KC PZPR i SB, ktore znacznie odbiegaja
                                                    od wersji Garlickiego.
                                                    No ale to nie po mysli twoich urojen badz urojen UW-znaczy wiec nic albo jest
                                                    klamstwem i falszem.

kotwicz
                                                  • alex.4 Re: 01.04.05, 15:36
                                                    A możesz przytoczyć owe źródła? Czy znacz je tylko dlatego ze ktoś je wspomina.
                                                    To dwie różne rzeczy. I w tym tkwi słabość twojego rozumowania. Przytaczasz coś
                                                    czego na oczy nie widziałeś.
                                                    Przytocz dokumenty. Posprawdzaj ich pochodzenie. Ich wiarygodność.
                          • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 30.03.05, 14:35
                            habitus jak zawsze nie na temat....
    • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 30.03.05, 21:47
      wiadomosci.wp.pl/kat,4892,wid,6857962,wiadomosc.html
      • Gość: kotwicz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: .1.* / 63.205.61.* 30.03.05, 22:00
        Przeciez nie rozmawiamy o Solidarnosci i Sierpniu, ale o okraglym stole i 1989.
        Mazowiecki,Geremek, Michnik, Kuron to na szczescie nie Solidarnosc.

kotwicz
        • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 30.03.05, 22:11
          Kotwiczu nie ośmieszaj się
          • Gość: kotwicz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: .1.* / 63.205.61.* 30.03.05, 22:13
            Przestan palancie z UW, przestan.
            • alex.4 kotwiczu osmieszyłeś się 30.03.05, 22:15
              kotwiczu klamstwo ma pewne granice. jeśli ktos kłamie w zywe oczy to naraża się
              na smieszność. Ty tą granicę przekroczyłeś zdecydowanie.
              Sprawdź biogramy wspomnianych wyżej osób i ich związki z Solidarnością:)
              • Gość: kotwicz Re: Alex, ja bym glosno sie nie smial IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 30.03.05, 23:22
                Biogramy mozna miec rozne, prawdziwe i stworzone.
                "Doradcy" na szczecie nie stanowili kregoslupa Solidarnosci.
                Wplywy to oni mieli, mozna sie o tym przekonac nawet po 15 latach tej
                tragikomedii.

kotwicz
                • alex.4 Re: 30.03.05, 23:24
                  wiesz zanim cos napiszesz zastanów się czy możesz to udowodnić. Twoje posty
                  osmieszaja cię. Własciwie mozna spokojnie pozostawi.c je bez komentarza. Są tak
                  bez sensu.:)
                  • Gość: kotwicz Re: IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 30.03.05, 23:30
                    Wiem, wszystko w ramach linii partyjnej-UW przewodnia sila narodu ;).
                    Mozesz nie komentowac, nawet bez tego jestes smieszny.

kotwicz
                    • alex.4 Re: 30.03.05, 23:32
                      kotwiczu ty lepiej poczytaj zanim zacziesz zabierać głos. Inaczej szkoda z tobą
                      dyskutować.
            • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 30.03.05, 22:25
              Gość portalu: kotwicz napisał(a):

> Przestan palancie z UW, przestan.

alex: co za elokwencja i kultura:)
              • Gość: McBride Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: 212.122.214.* 30.03.05, 22:56
                elokwnecja podbna do twojej...z tą różnicą ze u Ciebie jest to nagminne a
                kotwicza widać tym razem ponisoło

Solidarność była ruchem narodowym, katolickim...
                Germek? Michnik? - katolicy? narodowcy?
                (ehh te pamiętne kazania Michnika z ambon, ukrywanie sie pod sutanną
                Popieluszki...)

dosiedli sie do panny "S" jak do kobyły, ujechali z niej ile się da a potem po
                89 systemtycznie ją zarzynali, ośmieszajac i dezawuujac...
                polecam zwłaszcza lekturę GW z lat 90-93
                • Gość: hatra@interia.pl Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 30.03.05, 23:06
                  No mercy this time !

forum.patriota.pl/viewtopic.php?p=12242&sid=7017f13c0b60ae29691cd012839cabad#12242
                • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 30.03.05, 23:31
                  mcbride czy ty wiesz kto tworzył solidarność???? Chyba nie. Spójrz na włądze
                  Solidarności z lat 1980-1981 i zobacz jak duża część z nich to ludzie z UW. To
                  wystarczy za cały komentarz
                  • Gość: McBride Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: 212.122.214.* 30.03.05, 23:33
                    mało wiesz jak widzę chłopcze o historii Solidarnosci o tysiacach szczerze
                    zaangażowanych Polaków, których patriotyzm i non possumus wykorzystała grupka
                    lewicy z ludzka twarzą

a twoje komentarze i tak są zawsze do niczego, bo prawie nigdy nie odnosisz sie
                    do konkretów tylko odgrywasz swą katarynkę (rada konsultacyjna...haahahhaha)
                    • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 30.03.05, 23:43
                      Sprawdz co robili w 1980-1981 r. tacy ludzie jak Geremek, Kuroń, Wielowieyski,
                      Mazowiecki, Frasyniuk, Bujak, Lis, Lityński, Onyszkiewicz
                      i nie ośmieszaj się
                      Dziwne mcbride twoje uprzedzenia wobec Kuronia czy innych przywódców
                      Solidarności są takie same jak Trybuny Ludu. Przypadek?:)
                      • Gość: McBride Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: 212.122.214.* 30.03.05, 23:52
                        > Dziwne mcbride twoje uprzedzenia wobec Kuronia czy innych przywódców
                        > Solidarności są takie same jak Trybuny Ludu. Przypadek?:)

haahhahahahahaha
                        bez komentarza.....żal mi Ciebie z jednej strony...to zaślepienie...
                        ale z drugiej strony mam dość twej arognacji, pychy i klamstw...a przede
                        wszystkim pogardą wobec innych...co sie przejawia w lekceważeniu i
                        przeinaczaniu i przemilczaniu wypowiedzi innych

Ty chyba nie masz pojęcia co robił Kuroń w latach 40 i 50, szymbroska,
                        Michnik....

to są dla Ciebie naprawdę nowe rzeczy? nie wierzysz mi?
                      • Gość: kotwicz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 30.03.05, 23:53
                        Oops, nie widze K.Morawieckiego, Gwiazdy, Walentynowicz i innych.
                        Czyzby przypadek, czy tez amnezja?

kotwicz
              • Gość: kotwicz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 30.03.05, 23:24
                Elokwencja na miejscu i kultura wpelni odpowiadajaca osobie do ktorej sie
                zwracam.
                Najwyzszy czas przestac pochylac glowe i na stek klamstw i znieksztalcen
                zaprotestowac.

kotwicz
                • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 31.03.05, 08:18
                  Nie zapomniałem o udziale w Solidarności takich osób jak Komorowski,
                  L.Kaczyński, Modzelewskiego, Celińskiego czy Wałęsa (którzy w UW nie są,
                  wymieniłem tylko członków UW) z bardzo prostego powodu. Nie mozna pisać o
                  Solidarności bez ludzi UW.
                  Tymczasem na liście tej nie ma osób które teraz atakują wałęsę, osób które chcą
                  przepisywać na nowo historię.
                  Dlatego ataki MW na Wałęsę były niesmaczne i głupie. MW powtarzała co o Wałęsie
                  pisała w latach osiemdziesiatych Trybuna Ludu
                  • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 31.03.05, 13:10
                    Ataki LPR czy MW czy Radia Maryja na Wałęsę czy innych bohaterów Solidarności
                    przypominają to co pisała Trybuna Ludu.
                    • Gość: McBride Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: 212.122.214.* 31.03.05, 21:22
                      ppoczytaj sobie chłopcze Gazetę Wyborczą z czasów tzw. wojny na
                      górze....bedziesz widział Trybunę Ludu, jak atakowano Wałesę, jak robiono z
                      niego Duce, antysemitę i dyktatora o niejasnej przeszłosci...
                      taka krótka pamięć? czy teraz zakazują lektury GW z tamtych czasów u was na
                      zebraniach kolektywu patyjnego?>

• alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 01.04.05, 11:54
                        Wałęsa nie sprawdził się jako prezydent. To było smutne rozczarowanie, choć mimo
                        tego głosowałem na Wałęsę w 1995 r. w drugiej turze aby zatrzymać
                        Kwaśniewskiego. Niezależnie jak bardzo Wałęsa nie sprawdził sie jako prezydent,
                        to chwalebnej przeszłości nikt mu nie odbierze.
                        Łyse pały z MW na pewno nie.
                      • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 01.04.05, 11:55
                        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,2629572.html
                        • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.04.05, 11:57
                          Ludzie listy piszą

Ludzie listy piszą. Ludzie nauki i polityki. Do nas, współobywateli, w sprawach
                          najważniejszych. List jest o tym, że powinniśmy być dumni z Polski i że mamy
                          uważać na tych co nam tę dumę chcą zakłócić.

"Niżej podpisani przedstawiciele świata nauki i polityki zwracają się do
                          współobywateli o poparcie naszych starań o postawienie tamy skandalicznym
                          kłótniom i awanturom politycznym, a także działaniom obniżającym prestiż Polski
                          i wywołującym fatalne nastroje społeczne".

Niestety, autorytety nie wyjaśniają jakie ich starania mamy poprzeć, bo jako
                          żywo nie słyszałam, żeby coś wspólnie robili, ale jak widzę apel o "postawienie
                          tamy skandalicznym kłótniom i awanturom politycznym" i kilka tych samych
                          nazwisk z PeDe i okolic, domyślam się, że to kolejny apel intelektualistów o
                          poparcie dla "partii umiaru i rozsądku". Spodziewam się, że list nie pozostanie
                          bez odpowiedzi i wkrótce przeczytamy "odzew na apel".

"Nie do przecenienia jest wkład, jaki w tych najważniejszych dla kraju sprawach
                          wnieśli obaj Prezydenci niepodległej Polski. Atakowanie Prezydentów i próby
                          przypisania im roli agentów i aferzystów jest działaniem nieodpowiedzialnym,
                          które uderza w godność Polaków i Polską rację stanu."

Pomijając już zasadność porównywania sytuacji Wałęsy (którego oskarżają
                          nieliczni) i Kwaśniewskiego (któremu nieliczni wierzą), państwo sygnatariusze
                          zamiast apelować do nas i tłumaczyć nam co uderza w naszą godność, powinni
                          raczej namówić prezydenta Kwaśniewskiego do odważnego oczyszczenia się z
                          poważnych zarzutów. No chyba, że towarzystwo apelujące naprawdę nie widzi i nie
                          rozumie co i dlaczego zarzuca się prezydentowi Kwaśniewskiemu. A może im to po
                          prostu nie przeszkadza.

"Polsce potrzebny jest sprawnie działający system wymiaru sprawiedliwości,
                          którego nie powinny zastępować specjalne komisje poselskie do ścigania
                          prawdziwych i urojonych aferzystów. Polsce potrzebne są sprawne systemy opieki
                          społecznej, opieki zdrowotnej i edukacji. Polsce potrzebne są..."

Oj bolą te komisje śledcze, bolą. Ja też bym wolała, żeby to wszystko załatwiał
                          wymiar sprawiedliwości a nie sejmowe komisje, tylko jakoś tak się składa, że
                          wymiar sprawiedliwości jest bezradny. Papała, FOZZ, Rywin, można wymieniać w
                          nieskończoność. I myślenie życzeniowe nic tu nie poradzi, każdy by chciał, żeby
                          było normalnie ale normalnie nie jest i samo się nie zrobi.

"Apelujemy do wszystkich współobywateli, by bacznie przyjrzeli się programom
                          partii politycznych i poszczególnych polityków (...) apelujemy o to, by
                          krytycznie spojrzeć na wszystkich tych..."

To naprawdę jest irytujące. Całe lata cicho siedzieli, nie pamiętam żadnych
                          apeli w sprawie rozkradania i niszczenia państwa, przeszkadzać im zaczęło
                          dopiero gdy się pojawiła realna szansa, że ktoś wreszcie się weźmie za to czego
                          wszyscy woleli nie dostrzegać. Jest coś niesmacznego w tym apelu gdzie o
                          krytyczne przyjrzenie się politykom proszą politycy koalicji ciągle jeszcze
                          rządzącej z jednej, i partii rozpaczliwie próbującej wrócić do polityki z
                          drugiej strony. Dziwię się, że się rektorzy dali wciągnąć w coś co ewidentnie
                          jest elementem kampanii wyborczej.

Kolejne autorytety się powymądrzały przed głupim społeczeństwem, wytłumaczyły
                          mu czego potrzebuje, jak powinno myśleć i co czuć. A przede wszystkim na kogo
                          patrzeć krytycznie. I jak zwykle na apelu się skończy. Swoją drogą to chyba
                          pierwsza tak nachalna kampania, codziennie jakiś artykuł, wywiad, apel, analiza
                          w sprawie "umiaru i rozsądku".

kataryna.blox.pl/html
                          • Gość: kotwicz Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: 198.51.251.* 01.04.05, 15:02
                            Nic dodac, nic ujac.

kotwicz
                            • kotwicz69 Re: Czy jest w tym prawda? 01.04.05, 15:30
                              Przeszukujac net wpadlem na ten tekst:
                              www.polskiejutro.com/art/c.php?p=149pp2
                              kotwicz
                              • alex.4 Re: Czy jest w tym prawda? 01.04.05, 15:37
                                kotwiczu zamiast szukać w necie zacznij czytać poważne ksiązki. Inaczej nie
                                bedziesz pisal bzdur.
                                • Gość: kotwicz Re: Czy jest w tym prawda? IP: 198.51.251.* 01.04.05, 16:09
                                  Alex;
                                  Ja tego nie napisalem, zostalo to powtorzone za tygodnikiem "Wprost".
                                  Czyzby koleina kaczka dziennikarska, czy tez jest w tym zdzblo prawdy?
                                  Jesli to drugie, to stawia to pod znakiem zapytania tezy i wnioski pana
                                  profesora, nieprawdaz?
                                  Co do ksiazek, to roznica miedzy nami polega na tym, ze ty czytasz tylko to co
                                  pokrywa sie z linia UW.
                                  Zachwile zarzucisz, ze wszystkie dokumenty na ktorych opieram wlasne wnioski i
                                  ktore sa w archiwach IPN sa klamstwem i falszem.
                                  Tak wiec UW jest swiatlem prawdy, a IPN to kuznia falszerstw.

kotwicz
                                  • alex.4 Re: Czy jest w tym prawda? 01.04.05, 21:59
                                    1 Nie widziałeś żadnych dokumentów. Nie wypowiadaj się więc o tym o czym nie
                                    widziałeś. To pdostawowa zasada. Historyk zawsze musi docierać do źródeł.
                                    Następnie musi zdobyć wiedzę o samym źródle. Ocenić jego wiarygodność.
                                    Dowiedzieć się w gdzie i w jakich okolicznościach ono powstało. Ale kotwicz
                                    jest ponad to.
                                    Na poczatku powiedziałem ci że mogę dyskutować o faktach.
                                  • zenon_smiglo Za co gardze Aleksiejem i jemu podobnym? 01.04.05, 22:03
                                    Za jego konformizm, oblude i falsz.

Najpierw oczerniali Walese, wieszali psy na nim. Teraz nagle stali sie jego
                                    goracymi obroncami. Przyjmijcie obludnicy do wiadomosci, ze Walesa nie
                                    potrzebuje takich pierd.lonych obroncow i "przyjaciol", jak wy.
                                    Won, obludnicy!

Najpierw oczerniali Papieza, wieszali psy na nim. Pisali, ze kosciol katolicki,
                                    to jedno wielkie gowno. Teraz nagle stali sie bardzo troskliwi, pelni niepokoju
                                    o jego zdrowie. Przyjmijcie obludnicy do wiadomosci, ze ranicie Papieza swoja
                                    obludna troska.
                                    Zostawcie go w spokoju. Swoim zyciem zasluzyl on na to.

Im podobni zwalczali kiedys Solidarnosc. Straszyli, krzyczeli, ze do ostatniej
                                    kropli krwi beda bronic socjalizmu a wywrotowcow spotka zasluzona kara. Teraz
                                    nieudolnie probuja podpierac sie Solidarnoscia w chwilach im wygodnych.

Im podobni byli w PZPR. Za korzysci typu talon na samochod lub przydzial
                                    mieszkania w wielki miescie Bialystok terroryzowali i gnebili narod polski
                                    realizujac w ten sposob wytyczne Moskali. Teraz maja taka hucpe, ze wyzywaja
                                    innych od wspolpracownikow Moskwy.

MOZE JUZ CZAS ZACZAC WALCZYC Z KLAMSTWEM I OBLUDA?
                            • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 01.04.05, 22:01
                              zobacz jakie instytucje reprezentują owe osoby. Wszystkie najważniejsze
                              instytucje naukowe Polski. UW, PAN, PAU, KUL UAM z jednej strony z drugiej
                              piecyk i kotwicz:)
                              • Gość: piecyk gazowy Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.04.05, 22:02
                                TW, SLD i UW – takie instytucje.
                                • zenon_smiglo Dlaczego gardze Aleksiejem i im podobnym? 01.04.05, 22:09
                                  Powtarzam swoj post, bo znalazl sie w innym miejscu, niz powinien.
                                  -----------------------------------------------------

Za ich konformizm, oblude i falsz.

Najpierw oczerniali Walese, wieszali psy na nim. Teraz nagle stali sie jego
                                  goracymi obroncami. Przyjmijcie obludnicy do wiadomosci, ze Walesa nie
                                  potrzebuje takich pierd.lonych obroncow i "przyjaciol", jak wy.
                                  Won, obludnicy!

Najpierw oczerniali Papieza, wieszali psy na nim. Pisali, ze kosciol katolicki,
                                  to jedno wielkie gowno. Teraz nagle stali sie bardzo troskliwi, pelni niepokoju
                                  o jego zdrowie. Przyjmijcie obludnicy do wiadomosci, ze ranicie Papieza swoja
                                  obludna troska.
                                  Zostawcie go w spokoju. Swoim zyciem zasluzyl on na to.

Im podobni zwalczali kiedys Solidarnosc. Straszyli, krzyczeli, ze do ostatniej
                                  kropli krwi beda bronic socjalizmu a wywrotowcow spotka zasluzona kara. Teraz
                                  nieudolnie probuja podpierac sie Solidarnoscia w chwilach im wygodnych.

Im podobni byli w PZPR. Za korzysci typu talon na samochod lub przydzial
                                  mieszkania w wielki miescie Bialystok terroryzowali i gnebili narod polski
                                  realizujac w ten sposob wytyczne Moskali. Teraz maja taka hucpe, ze wyzywaja
                                  innych od wspolpracownikow Moskwy.

MOZE JUZ CZAS ZACZAC WALCZYC Z KLAMSTWEM I OBLUDA?

• kotwicz69 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 01.04.05, 22:06
                                Czlowieku;
                                Wez tabletke.
                                Dudek z UJ, inny historyk z UMSC, a ty gledzisz kotwicz i piecyk.
                                Ilu sprzedawcow bylo w lawach UW, PAN, PAU w latach PRL, ilu?
                                O kim ty wlasciwie mowisz?O jakich osobach?
                                A przepraszam, wedlug twoich pogladow ten ktory donosil, kapowal, byl na
                                uslugach, a prowadzil zajecia ciekawie, ten i tak nie zasluguje na potepienie.

kotwicz
                                • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 14.04.05, 09:26
                                  Paczkowski, Eisler, Friszke, P.Osęka, Garlicki,Kersten, Sowa...
                                  A pracą owej pani z UMSC której nazwiska nie pamietasz anwet nie wycieraj sobie
                                  ust. Zdaje się, że jej poglady nie są wcale bliskie tobie. Tam gdzie pogladay
                                  pseudoprawicy są dalekie od rzeczywistości stwierdza, że brak jest xródłowyxch
                                  poświadczeń takiej tezy
    • alex.4 Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata 11.04.05, 18:27
      Wałęsa chce isć do sądu przeciwko RM
      www.onet.pl/1bc
      • Gość: hatra Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 14.04.05, 05:06
        www.nexusmagazine.com/articles/bilderbergers.html
    • Gość: Takijeden. Re: Wszechpolacy: Wałęsa persona non grata IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 14.04.05, 05:28
      Zgoda buduje, niezgoda rujnuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka