IP: *.ld.euro-net.pl 21.03.05, 18:23
Nasza Telewizja Polska w B-stoku ...... zastanawiam sie czy Białystok jest
jeszcze w Polsce . 70% programu to o mniejszości białoruskiej. Nic do
Białorusi nie mam ale ile można słuchać tego. Czy naprawde nic u Nas się nie
dzieje?, że trzeba poruszać temat Białorusi...... Grodno chyba ma swoją TV i
tam niech wysyłają materiał. Ja chce usłyszeć o Białymstoku i Polakach !
Obserwuj wątek
    • fiat_lux Re: Obiektyw 21.03.05, 18:31
      Gość portalu: Polak napisał(a):

> Nasza Telewizja Polska w B-stoku ...... zastanawiam sie czy Białystok jest
      > jeszcze w Polsce . 70% programu to o mniejszości białoruskiej. Nic do
      > Białorusi nie mam ale ile można słuchać tego. Czy naprawde nic u Nas się nie
      > dzieje?,

widocznie nie. nawet koro kiedys probowal napisac liste ciekawych rzeczy na
      bialostocczyznie ale srednio mu to wszyszlo

> że trzeba poruszać temat Białorusi...... Grodno chyba ma swoją TV i
      > tam niech wysyłają materiał.

Grodno jest mniej zainteresowane Bialorusinami niz TVB

> Ja chce usłyszeć o Białymstoku i Polakach !

telewizja lokalna wiec chyba ma byc o bialostocczanach
      niemniej sie zgadzam, najgorzej ze placimi za to wszyscy a Lukaszenko ani Sokrates

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=20870424&a=20870424
    • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 19:20
      > Nasza Telewizja Polska w B-stoku ...... zastanawiam sie czy Białystok jest
      > jeszcze w Polsce .

Białystok jest w Polsce, ale na obszarze białoruskomownym i to zrozumiałe, że
      dużo tutaj mówi się o sprawach białoruskich. Nie byłoby takich zarzutów do TV,
      gdyby po wojnie uwzględniono czynnik etniczny i włączono Podlasie do
      Białoruskiej SRR. To historyczny błąd, ale trzeba się z tym pogodzić, może
      kiedyś sytuacja ulegnie zmianie, jak to już wiele razy bywało. Pożyjemy -
      zobaczymy.

www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_1.htm
      www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_2.htm
      • fiat_lux Re: Obiektyw 21.03.05, 19:28
        Gość portalu: Tkac napisał(a):

> > Nasza Telewizja Polska w B-stoku ...... zastanawiam sie czy Białystok jes
        > t
        > > jeszcze w Polsce .
        >
        > Białystok jest w Polsce, ale na obszarze białoruskomownym i to zrozumiałe, że
        > dużo tutaj mówi się o sprawach białoruskich. Nie byłoby takich zarzutów do TV,
        > gdyby po wojnie uwzględniono czynnik etniczny i włączono Podlasie do
        > Białoruskiej SRR. To historyczny błąd, ale trzeba się z tym pogodzić, może
        > kiedyś sytuacja ulegnie zmianie, jak to już wiele razy bywało. Pożyjemy -
        > zobaczymy.
        >
        > www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_1.htm
        > www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_2.htm

moze i bym sie z toba zgodzil gdyby choc jedno slowo bylo prawda
        • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 19:57
          > moze i bym sie z toba zgodzil gdyby choc jedno slowo bylo prawda

Uważasz mnie za kłamcę czy za źle poinformowanego i wprowadzającego innych w
          błąd?
          A co powiesz o zdaniu naukowców (polskich)? :
          www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_1.htm
          Alexa też nie "uważasz"? (to nie o moich słowach ale o cytacie przeze mnie
          umieszczonym):
          "Tkac ma wląściwie racje. Można tam skorygować drobne nieścisłości i dzowne
          sformułowania (jak to na końcu, germabizacja, kolonizacja na parwie niemeickim
          była fczymś bardziej skomplikowanym) ale generalnie ma rację."
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21791018&a=21852329
          Alex to "uczony", autor haseł do encyklopedii i artykułów w "Mówią wieki".
          • fiat_lux Re: Obiektyw 21.03.05, 20:04

> > moze i bym sie z toba zgodzil gdyby choc jedno slowo bylo prawda
            >
            > Uważasz mnie za kłamcę czy za źle poinformowanego i wprowadzającego innych w
            > błąd?

wprowadzajacego innych w blad tak. zle poinformowanego nie, bo robisz to z
            premedytacja.
            • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 20:20
              fiat_lux napisał:
              > wprowadzajacego innych w blad tak. zle poinformowanego nie, bo robisz to z
              > premedytacja.

Dziwny jesteś, albo strasznie uparty w swojej polskości.
              To nie sa moje wymysły, to zdanie badaczy gwar i osadnictwa. Ja też kiedyś
              chciałem, żeby Polska była "od morza do morza", ale musiałem przyznać, że
              etniczne ziemie polskie kończą się na wschodnich granicach Małopolski i
              Mazowsza. Dalej to Ruś.
              • fiat_lux Re: Obiektyw 21.03.05, 20:21

> fiat_lux napisał:
                > > wprowadzajacego innych w blad tak. zle poinformowanego nie, bo robisz to
                > z
                > > premedytacja.
                >
                > Dziwny jesteś, albo strasznie uparty w swojej polskości.
                > To nie sa moje wymysły, to zdanie badaczy gwar i osadnictwa. Ja też kiedyś
                > chciałem, żeby Polska była "od morza do morza", ale musiałem przyznać, że
                > etniczne ziemie polskie kończą się na wschodnich granicach Małopolski i
                > Mazowsza. Dalej to Ruś.

przed chwila pisales ze bialoruska bsr
                zdecyduj sie
              • Gość: Z.P. Re: Obiektyw IP: *.elpos.net 21.03.05, 20:24
                Szkoda, że nie byłeś doradcą Stalina.
                • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 20:53
                  > Szkoda, że nie byłeś doradcą Stalina.

On dostosował się do dawnej "linii Curzona" z czasów po I wojnie św. Ja bym to
                  inaczej urządził - prawidłowo.
          • Gość: Z.P. Re: Obiektyw IP: *.elpos.net 21.03.05, 20:05
            Tkacu, szanuję to, że wypisałeś się z KK. Wypisz się jeszcze z RP.
          • kamilar Re: Obiektyw 23.03.05, 00:29

> > moze i bym sie z toba zgodzil gdyby choc jedno slowo bylo prawda
            >
            > Uważasz mnie za kłamcę czy za źle poinformowanego i wprowadzającego innych w
            > błąd?
            > A co powiesz o zdaniu naukowców (polskich)? :
            > www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_1.htm
            > Alexa też nie "uważasz"? (to nie o moich słowach ale o cytacie przeze mnie
            > umieszczonym):
            > "Tkac ma wląściwie racje. Można tam skorygować drobne nieścisłości i dzowne
            > sformułowania (jak to na końcu, germabizacja, kolonizacja na parwie niemeickim
            > była fczymś bardziej skomplikowanym) ale generalnie ma rację."
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21791018&a=21852329
            > Alex to "uczony", autor haseł do encyklopedii i artykułów w "Mówią wieki".

Uczony też może być pierdołą a mapki z XVI_XVIII wieku coś takiego jak naród
            białoruski wtedy nie istniało. A Podlasie W wieku XX (bo nie wiem czy wiesz ale
            wtedy ustaliły się granice) było raczej polskie. Choć Stalin twierdził inaczej
            wg niego i Lomża była białoruska
            • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.05, 09:15
              kamilar napisał:
              > Uczony też może być pierdołą

Mówisz tak o Jerzym Wiśniewskim czy o Alexie?

"tytuł profesora nadzwyczajnego przyznano mu w 1974 roku."
              "Jerzy Wiśniewski był historykiem o wszechstronnych zainteresowaniach. Jego
              prace mają charakter interdyscyplinarny. Wykorzystywał w nich dorobek i metody
              różnych dyscyplin, przede wszystkim archeologii, językoznawstwa, geografii
              historycznej i kartografii. Obiektem jego szczególnego zainteresowania
              badawczego były ziemie północno-wschodnie."
              "Prace Jerzego Wiśniewskiego oparte na obszernej, często unikalnej podstawie
              źródłowej, posiadają trwałą wartość naukową. Dociekliwy współczesny badacz może
              wprawdzie zakwestionować niektóre szczegółowe
              ustalenia, ale nie podważy jego podstawowych tez."
              www.dziecionline.pl/Suwalki/ludzie/wisniewski.htm
              Również krytycznie o jego pracach:

"Punktem wyjściowym dla wielu historyków Podlasia, a często i dla
              językoznawców, są artykuły Jerzego Wiśniewskiego12. Tymczasem prace te nie są
              wolne od szeregu błędów metodycznych, które w znacznym stopniu wpływają na
              wynik badań. Przy analizie procesów osadniczych badany region powinien być w
              miarę spójny, charakteryzować się wspólną przeszłością historyczną.
              Niebezpieczeństwem dla ogólnych wniosków jest pomniejszanie badanego obszaru,
              wydzielanie sztucznego terytorium badawczego w oparciu o współczesne granice
              powiatów i województw."
              "Doceniając ogromny wysiłek, jaki włożył J. Wiśniewski w przeprowadzenie
              kwerendy archiwalnej, zastrzeżenie budzi jeszcze jedno jego założenie. Wiele
              miejsca poświęcił określeniu kierunków napływu osadników na tereny
              Białostocczyzny. Wszystko pozostaje w sferze hipotez, bowiem reprezentatywna
              podstawa źródłowa dla Podlasia pojawia się dopiero w pierwszej połowie XVI
              wieku. Niemniej autor wystąpił z tezą, że pomiędzy XIII a XIV wiekiem nastąpiło
              zniszczenie starego osadnictwa, a od Polesia przez zlewiska Narwi i Biebrzy na
              północ „wyrósł” szeroki pas puszczański13. Tymczasem istnienie owej pustki
              osadniczej, a przede wszystkim jej zasięg, są dyskusyjne."
              "Założenie pustki osadniczej pozwoliło jednak autorowi na kolejny budzący pewne
              wątpliwości krok — wyeliminowanie z rozważań ludności autochtonicznej17.
              Zdaniem Wiśniewskiego owe pustkowia kolonizowane były przez osadników
              sprowadzanych przez właścicieli poszczególnych włości z ich wcześniej nabytych
              majętności, co zdaje się jest podstawą klasyfikacji tej ludności nie tylko w
              sensie geograficznym, ale i językowym, jako nadbużańskiej, nadniemeńskiej czy
              północnoukraińskiej. Przyjęty przez niego sposób określania kierunków napływu
              osadników w oparciu o zbyt swobodne stosowanie kryterium antroponimicznego,
              spotkał się z krytyką Knuta Olofa Falka, przewodniczącego Kompleksowej
              Ekspedycji Jaćwieskiej18. Trudno też jest wyciągać wnioski bez poznania
              rozdawnictwa nadań i struktury własnościowej. Nie oznacza to, że J. Wiśniewski
              nie ma racji, jednak hipotez takich nie można stawiać bez kompleksowych badań
              osadniczych, własnościowych i językowych, obejmujących także teren owej
              domniemanej przez niego rekrutacji kolonistów."
              kamunikat.net.iig.pl/www/czasopisy/bzh/17/17art_michaluk.htm
              • zewsi Re: Obiektyw 26.03.05, 21:07
                Może Cię zdziwię, ale "profesor nadzwyczajny" ma mniejszy prestiż niż "profesor
                zwyczajny".
                • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.05, 21:15
                  zewsi napisał:
                  > Może Cię zdziwię, ale "profesor nadzwyczajny" ma mniejszy prestiż
                  niż "profesor zwyczajny".

Nie zdziwiłeś mnie.
                  Ale zawsze to profesor i należy się szacunek i uznanie dla jego wiedzy i
                  dokonań naukowych.
      • zewsi Re: Obiektyw 21.03.05, 20:12
        Zamieszczasz mapki z kierunkami osadnictwa z XIV w., a dlaczego nie sięgniesz
        wcześniejszych lat? Dlaczego według Ciebie osadnictwo białoruskie jest
        ważniejsze od innych, wcześniejszych. Dlaczego jest ważniejsze od późniejszych?
        Dlaczego, gdy pisze się tu na forum o osadnictwie Polskim w międzywojniu, to w
        tonie krytycznym? A może historycznym błędem było zostawienie Mińska po
        stronie radzieckiej w wyniku postanowień pokoju ryskiego? A może historycznym
        błędem było zostawienie Grodna po stronie radzieckiej po II wojnie światowej?
        Nie zdajesz sobie sprawy, Tkacu, że niebezpiecznie jest budzić demony
        rewizjonizmu? Brak Ci wyobraźni.
        • fiat_lux Re: Obiektyw 21.03.05, 20:18
          zewsi napisał:

> Zamieszczasz mapki z kierunkami osadnictwa z XIV w., a dlaczego nie sięgniesz
          > wcześniejszych lat? Dlaczego według Ciebie osadnictwo białoruskie jest
          > ważniejsze od innych, wcześniejszych. Dlaczego jest ważniejsze od późniejszych?
          > Dlaczego, gdy pisze się tu na forum o osadnictwie Polskim w międzywojniu, to
          > w
          > tonie krytycznym? A może historycznym błędem było zostawienie Mińska po
          > stronie radzieckiej w wyniku postanowień pokoju ryskiego? A może historycznym
          > błędem było zostawienie Grodna po stronie radzieckiej po II wojnie światowej?
          > Nie zdajesz sobie sprawy, Tkacu, że niebezpiecznie jest budzić demony
          > rewizjonizmu? Brak Ci wyobraźni.

akurat wyobraznie ma bujna
        • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 21:48
          zewsi napisał:
          >Dlaczego według Ciebie osadnictwo białoruskie jest ważniejsze od innych ,
          wcześniejszych. Dlaczego jest ważniejsze od późniejszych?

Jest dominujące na tym terenie, gdyby było inaczej, to gwary byłyby polskie
          (mazowieckie), a nie białoruskie czy ukraińskie.
          www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_4.htm
          > Dlaczego, gdy pisze się tu na forum o osadnictwie Polskim w międzywojniu, to
          > w tonie krytycznym?

Bo była to kolonizacja na zdobytych ziemiach.

> Nie zdajesz sobie sprawy, Tkacu, że niebezpiecznie jest budzić demony
          > rewizjonizmu?

Ja nie namawiam do żadnych działań odwetowych. Sam tylko czekam na dalszy bieg
          wydarzeń.
          • fiat_lux Re: Obiektyw 21.03.05, 21:57

> > Nie zdajesz sobie sprawy, Tkacu, że niebezpiecznie jest budzić demony
            > > rewizjonizmu?
            >
            > Ja nie namawiam do żadnych działań odwetowych. Sam tylko czekam na dalszy bieg
            > wydarzeń.

zacytuje ci cos z broszurki ktora tak bardzo cenisz a ktora nie zgadza sie z
            twoimi pogladami ktore tu prezentujesz: "Będzie On rozjemcą między licznymi
            ludami i wyda wyroki na narody potężne, odległe; i przekują miecze swe na
            lemiesze, a swoje włócznie na sierpy. Naród przeciwko narodowi nie podniesie
            miecza, nie będą się więcej zaprawiać do wojny"

ty widac lubisz kuc w odwrotna strone
            • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 22:10
              fiat_lux napisał:
              > zacytuje ci cos z broszurki ktora tak bardzo cenisz a ktora nie zgadza sie z
              > twoimi pogladami ktore tu prezentujesz: "Będzie On rozjemcą między licznymi
              > ludami i wyda wyroki na narody potężne, odległe; i przekują miecze swe na
              > lemiesze, a swoje włócznie na sierpy. Naród przeciwko narodowi nie podniesie
              > miecza, nie będą się więcej zaprawiać do wojny"

> ty widac lubisz kuc w odwrotna strone

To nie ja kuję. To polskie, białoruskie, ukraińskie, rosyjskie, litewskie,
              niemickie ... Ministerstwa Obrony(Wojny).
              • fiat_lux Re: Obiektyw 21.03.05, 22:12

> fiat_lux napisał:
                > > zacytuje ci cos z broszurki ktora tak bardzo cenisz a ktora nie zgadza si
                > e z
                > > twoimi pogladami ktore tu prezentujesz: "Będzie On rozjemcą między liczny
                > mi
                > > ludami i wyda wyroki na narody potężne, odległe; i przekują miecze swe na
                > > lemiesze, a swoje włócznie na sierpy. Naród przeciwko narodowi nie podnie
                > sie
                > > miecza, nie będą się więcej zaprawiać do wojny"
                >
                > > ty widac lubisz kuc w odwrotna strone
                >
                > To nie ja kuję. To polskie, białoruskie, ukraińskie, rosyjskie, litewskie,
                > niemickie ... Ministerstwa Obrony(Wojny).

ja i wiekszosc ludzi wypowiadajacych sie w tej sprawie widzimy to inaczej
                • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 22:24
                  fiat_lux napisał:
                  > ja i wiekszosc ludzi wypowiadajacych sie w tej sprawie widzimy to inaczej

Bo wy jesteście polskimi patriotami("nacjonalistami") i nie chcecie pogodzić
                  się z oczywistymi faktami o niepolskim pochodzeniu przeważającej części
                  ludności Podlasia (w tym i o swoim). Gotowi jesteście walczyć "do krwi
                  ostatniej kropli z żył" o polskość tej ziemi. Ja mogę spokojnie żyć i w Polsce,
                  i w Białorusi, i w Niemczech, gdyby do tego doszło. A rozmawiać o historii nikt
                  nigdzie nie zabrania, nawet u Łukaszenki.
                  • fiat_lux Re: Obiektyw 21.03.05, 22:35
                    > To nie ja kuję. To polskie, białoruskie, ukraińskie, rosyjskie, litewskie,
                    > niemickie ... Ministerstwa Obrony(Wojny).

nie. chodzilo mi o powyzsza wypowiedz (ktora jak zwykle wyciales aby zmienic
                    kontekst). twoje wypowiedzi sa skrajno nacjonalistyczne i klamliwe. i ty
                    przekuwasz sierpy i lemiesze na miecze i wlocznie odwrotnie niz nakazal bog
                    zydowski ktorego mienisz sie sluga. gowniany z ciebie sluga

i jeszcze mi zarzucasz nacjonalizm
                    wroc do podstawowki i naucz sie historii, choc z tego co tu wypisujesz to chyba
                    nauka nie szla ci zbyt dobrze
                    • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 22:55
                      Jak zwykle wykazujesz swoją przekorę.
                      Mogę Cię zapewnić, że nie odstrzelę do Ciebie z "kałacha", gdybyś bronił
                      Podlasia przed białoruskimi separatystami.
                      Historii naszych ziem możesz pouczyć się z:
                      www.harazd.net/~nadbuhom/ArxivNBiN/pod/pod_osadnictwo_jw.htm
                      www.harazd.net/~nadbuhom/ArxivNBiN/pod/pod_osadwschbialost_jw.htm
                      • fiat_lux Re: Obiektyw 21.03.05, 23:06

> Jak zwykle wykazujesz swoją przekorę.
                        > Mogę Cię zapewnić, że nie odstrzelę do Ciebie z "kałacha", gdybyś bronił
                        > Podlasia przed białoruskimi separatystami.

no tak. niczym mnie juz nie zaskoczysz

> Historii naszych ziem możesz pouczyć się z:

dzieki. wole jednak opracowania _historyczne_
                        • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 23:16
                          fiat_lux napisał:
                          > no tak. niczym mnie juz nie zaskoczysz

Ty być może z miłości do Polski byłbyś gotów do niebywale "bohaterskich"
                          czynów, takich jak np. dokonywano na Bałkanach po obu(wielu) stronach
                          konfliktów.

> dzieki. wole jednak opracowania _historyczne

To są opracowania historyczne, i to polskie. Możesz sptać Alexa, na pewno
                          potwierdzi.
                          • fiat_lux Re: Obiektyw 21.03.05, 23:28

> fiat_lux napisał:
                            > > no tak. niczym mnie juz nie zaskoczysz
                            >
                            > Ty być może z miłości do Polski byłbyś gotów do niebywale "bohaterskich"
                            > czynów, takich jak np. dokonywano na Bałkanach po obu(wielu) stronach
                            > konfliktów.

"Nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa jako świadek."

jestes zwyklym zerem
                            jako czlowiek i jako chrzescijanin
                            nie chce mi sie z toba wiecej gadac
                            • koczisss Re: Obiektyw 21.03.05, 23:41
                              Daj se na luz, jak czytam jego wypociny, to mi nie dobrze się robi, temu nie dopisuję się:)))
                              • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 00:00
                                koczisss napisał:
                                > Daj se na luz, jak czytam jego wypociny, to mi nie dobrze się robi, temu nie
                                do pisuję się:)))

Bo nerw by nie pozwolił używać stonowanych słów?
                                Tak, rozumiem, szkoda Kresów. I strach stracić Podlasie - historia "kołem się
                                toczy". Znamy to z książek i nie tylko.
                            • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 23:47
                              fiat_lux napisał:

> "Nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa jako świadek."

Nie widziałem Cię "w akcji", więc nie świadczę przeciwko Tobie.
                              Wielu "patriotów" dokonywało różnych "bohaterskich czynów" dobrowolnie albo "z
                              rozkazu". Ja bym nawet nie wstąpił do takich oddziałów i to pod groźbą.

> jestes zwyklym zerem
                              > jako czlowiek i jako chrzescijanin

Jestem porządnym, uczciwym człowiekiem i obywatelem polskim, mogę być takim
                              samym białoruskim albo niemieckim.
                              Ja nie jestem chrześcijaninem, bo żadna sekta mnie nie ochrzciła (oprócz
                              katolickiej, z której wystapiłem).

> nie chce mi sie z toba wiecej gadac

Wcale nie musisz. Dla mnie to też uciążliwe ciągle się z Tobą spierać i
                              udowadniać Ci różne "oczywistości". Może z czasem sam się do nich przekonasz, a
                              jak nie, to "mała bieda".
                  • kamilar Re: Obiektyw 23.03.05, 00:37

> fiat_lux napisał:
                    > > ja i wiekszosc ludzi wypowiadajacych sie w tej sprawie widzimy to inaczej
                    >
                    > Bo wy jesteście polskimi patriotami("nacjonalistami") i nie chcecie pogodzić
                    > się z oczywistymi faktami o niepolskim pochodzeniu przeważającej części
                    > ludności Podlasia (w tym i o swoim). Gotowi jesteście walczyć "do krwi
                    > ostatniej kropli z żył" o polskość tej ziemi. Ja mogę spokojnie żyć i w Polsce,
                    >
                    > i w Białorusi, i w Niemczech, gdyby do tego doszło. A rozmawiać o historii nikt
                    >
                    > nigdzie nie zabrania, nawet u Łukaszenki.
                    Wszystko zależy od koncepcji narodu. Dla ciebie jest to świadomość wspólnoty
                    etnicznej (w domyśle wspólnego przodka) dla mnie jest to tylko wewnętrzna
                    świadomość i poczucie przyanalężności kulturowej. A na początku przed rusinami
                    byli tu GERMANIE czyli byli wcześniej bo na początku naszej ery (kultura
                    przeworska lub wielbarska już dokładnie nie pamiętam). AND THE WINER IS GERMANY
                    ODDAJMY IM NADWOŁŻE BO TO TERENY OSADNICTWA NIEMIECKIEGO A KIJÓW NORMAŃSKIEGO O
                    CZYM ŚWIADCZĄ ZAPISKI NESTORA NT RUSI I ZNOWU GERMANIE A SŁOWIANIE ZA URAL
      • kamilar Re: Obiektyw 23.03.05, 00:26
        Co czynnik etniczny, w jakiej szkole sie pierdoło uczyłeś. Lomża też była
        Białoruska :) Bo Stalin tak twierdził
        • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 00:50
          kamilar napisał:
          > Co czynnik etniczny, w jakiej szkole sie pierdoło uczyłeś. Lomża też była
          > Białoruska :) Bo Stalin tak twierdził

Przecież napisałem: ">gdyby po wojnie uwzględniono czynnik etniczny". Łomża to
          nie Podlasie(historyczne).
          Poza tym, to proszę z "kulturą", bo nie będę odpowiadał.
          • kamilar Re: Obiektyw 24.03.05, 20:41
            Przepraszam za wyrażenie, nie powinienem a z podlasiem jest tak że był to teren
            ekspansji Rusi (co nie jest jednoznaczne z Białorusią, Mazowsza, Litwy,
            Jaćwiengów, Prusów,i jaki z tego wniosek - Żaden :)
            • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 21:08
              kamilar napisał:
              > Przepraszam za wyrażenie, nie powinienem a z podlasiem jest tak że był to
              teren ekspansji Rusi (co nie jest jednoznaczne z Białorusią, Mazowsza, Litwy,
              > Jaćwiengów, Prusów,i jaki z tego wniosek - Żaden :)

Wniosek taki, że każda z tych "nacji" miała udział w zasiedlaniu Podlasia, o
              czym piszą znawcy tematu. Z ich badań i z charakteru gwar występujących na
              Podlasiu widać, że we wschodniej części Podlasia Rusini, tj. dzisiejsi
              Białorusini i Ukraińcy, stanowili element dominujący. Ten stan zachował sie do
              czasów współczesnych i nie można temu uparcie zaprzeczać. Ruskomowni
              (białorusko czy ukraińsko) mieszkańcy Podlasia i ich potomkowie mogą śmiało
              uważać się za (odpowiednio) Białorusinów lub Ukraińców.
              etheo.h10.ru/imag/po001.jpg
      • Gość: kamilar Re: Obiektyw IP: *.net / *.net 24.03.05, 21:14
        Tkacu a tak przy okazji jako mała ciekawostka wiesz żę nazwa Rusi wywodzi sieo d
        plemienia Normanów(Wikingów) czego pośrednio dowodzi latopis Nestora. Ciekawe co?
        • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 22:12
          Wiem, to dla zainteresowanych znana sprawa.
      • Gość: kamilar Re: Obiektyw IP: *.net / *.net 05.04.05, 13:00
        www.przewodnikturystyczny.pogodzinach.net/modules.php?name=Przewodnikturystycznyopisy&file=article&sid=304
    • Gość: Radecki Re: Obiektyw IP: *.elpos.net / *.elpos.net 21.03.05, 20:46
      Nie no następny co nie wie, że TvB to skrót od telewizja białoruska. Pierwszym
      który nie bał się o tym powiedzieć był ks. Wierzbicki, jednak lobby kacapskie
      jest tak silne, że nic nie da się zrobic ;-)
      • fiat_lux Re: Obiektyw 21.03.05, 20:55
        Gość portalu: Radecki napisał(a):

> Nie no następny co nie wie, że TvB to skrót od telewizja białoruska. Pierwszym
        > który nie bał się o tym powiedzieć był ks. Wierzbicki, jednak lobby kacapskie
        > jest tak silne, że nic nie da się zrobic ;-)

a nie uwazasz ze podlasie sklada sie rowniez z mlodziezy ktora nie robi na
        codzien narodowych strojow bialoruskich? jest wiele ciekawych tematow jednak
        telewizja widocznie stara sie stworzyc konflikt na tle narodosciowym czy
        religijnym miedzy mieszkancami podlasia
        • Gość: mocniak Re: Obiektyw IP: *.stnet.pl 21.03.05, 21:19
          > a nie uwazasz ze podlasie sklada sie rowniez z mlodziezy ktora nie robi na
          > codzien narodowych strojow bialoruskich? jest wiele ciekawych tematow jednak
          > telewizja widocznie stara sie stworzyc konflikt na tle narodosciowym czy
          > religijnym miedzy mieszkancami podlasia

Zgadzam się w 100%. Chociażby Masa Krytyczna. O białoruskich śpiewankach mówiono
          w zeszłym roku dziesiątki razy, a nie widzą co się dzieje za płotem. Może
          dopiero jak się przebierzemy za kurpiowskie dziewczynki przyjadą? Chociaż będzie
          z tym problem się przejechać...
          • Gość: |andy| Re: Obiektyw IP: 81.15.254.* 21.03.05, 22:52
            Spróbuj ich powiadomić o masie (tylko proponuję np. czerwcową, bo teraz jest
            chyba mało ludzi).

Pozdrawiam
            Andrzej
            • fiat_lux Re: Obiektyw 21.03.05, 22:53
              a to nie oni powinni nas sluchaczy/telewidzow powiadamac?
        • Gość: Radecki Re: Obiektyw IP: *.elpos.net / *.elpos.net 21.03.05, 22:48
          Robicie z igły widły. To źle, że pokazują mniejszości w Obiektywie ??? Jeśli
          tak to piszcie protesty do TVP. Śmieszy mnie te ciągłe szukanie spisku. A to
          panie te kacapy to już i w telewizji, panie i w pracy...
          • fiat_lux Re: Obiektyw 21.03.05, 22:51

> Robicie z igły widły. To źle, że pokazują mniejszości w Obiektywie ??? Jeśli
            > tak to piszcie protesty do TVP. Śmieszy mnie te ciągłe szukanie spisku. A to
            > panie te kacapy to już i w telewizji, panie i w pracy...

oprocz ciebie nikt tu nie uzyl slowa kacapy
            nikt nie szuka spisku
            chcialem skonsultowac moje spostrzezenie ze telewizja jest bardzo monotematyczna
            i okazuje sie ze nie jestem sam
            moze byc?
            • Gość: ktoś Re: Obiektyw IP: *.elpos.net 21.03.05, 23:00
              nie od dziś nazywam ( i nie tylko ja) tą telewizję Telewizją Białoruś
            • Gość: Radecki Re: Obiektyw IP: *.elpos.net / *.elpos.net 21.03.05, 23:10
              > oprocz ciebie nikt tu nie uzyl slowa kacapy

No ale wielu by zapewno chciało ;-)

Może żeby nie było monotematycznie, należało by pokazywac mniejszosci raz w
              tygodniu, a reszta niusów była by np. o babciach spod Moniek które wyplatają
              koszyki. Może któs z telewizji będzie to czytał, więc należało by podsuwać im
              jakieś ciekawe pomysły.
              • fiat_lux Re: Obiektyw 21.03.05, 23:21

> > oprocz ciebie nikt tu nie uzyl slowa kacapy
                >
                > No ale wielu by zapewno chciało ;-)
                >

tak swiat sie uwzial na ciebie i czycha na kazdym rogu

>
                > Może żeby nie było monotematycznie, należało by pokazywac mniejszosci raz w
                > tygodniu, a reszta niusów była by np. o babciach spod Moniek które wyplatają
                > koszyki. Może któs z telewizji będzie to czytał, więc należało by podsuwać im
                > jakieś ciekawe pomysły.

jest powiedzmy 50 000 ktorzy sie czuja bialorusnami, przyjmijmy ze 100% mieszka
                na podlasiu (dla przechelania szali dla obecnej telewizji). w samym bstoku
                mieszka 300 000 ludzi. dla przechylenia tej szali jeszcze bardziej powiedzmy ze
                za bialymstokiem mieszka tylko 200 000 ludzi. czyli przy bardzo dobrym liczbach
                dla mniejszosci bialoruskiej co dziesiaty mieszkaniec jest narodowosci
                bialoruskiej. aby bylo sprawiedliwie co dzisiata godzina w telewizji powinna byc
                dla mniejszosci bialoruskiej i analogicznie propocjonalnie dla mniejszosci
                litewskiej, ukrainskiej, tatarow oraz polakow (ktorzy chyba sa tu wiekszoscia).
                czy taka sprawiedliwosc naprawde jest?

bedac zupelnie slepym i otpowiadajac twierdzaca na powyzsze pytanie. czy cala
                mniejszosc bialoruska interesuje sie kultuwowaniem swojej kultury poprzez szycie
                strojow i robienie jakiegos zarcia? czy nie ma tu mlodziezy bialoruskiej
                interesujacej sie np muzyka rokowa (na bialorusi), filmem bialoruskim, turystyka
                itp? jest takie zainteresowanie jest to czy telewizja prezentuje material dla
                tych ludzi?

• Gość: Radecki Re: Obiektyw IP: *.elpos.net / *.elpos.net 21.03.05, 23:50
                  Co dziesiąta godzina :-) Teraz zdaje się, że mniejszości mają swój program w
                  niedziele rano, kilkadziesiąt minut dla każdej z głownych mniejszości. Więc ta
                  co dziesiąta godzina mogła by się niespodobać obrońcom polskości. Z kolei w
                  Obiektywie ta tematyka również nie gości tak często jak niektórzy tu piszą,
                  więc po co robić z igły widły ??? Poza tym ile trwa Obiektyw 15 minut ?? jakiś
                  tam nudny reportaż o białorusach i już gwałtu rety !!! telewizja białoruska ;-)
                  Żałosne
                  • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 00:20
                    Oni chcieliby, żeby nie było nic ruskiego, bo tu jest Polska.
                    • fiat_lux Re: Obiektyw 22.03.05, 00:31
                      rozpisalem konkretne obliczenia
                      ty natomiast poraz kolejny piszesz oszczerstwa - najpierw zarzuciles mi
                      nacjonalizm pozniej chec dokonania mordu na tle narodowosciowym
                      sam jestes zasranym hitlerkiem podlaskim
                      kolo "uczciwego czlowieka" to ty nawet nie lezales bo bys znal znaczenie tego slowa
                      • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 10:14
                        To twoje zdanie, z którym ja się nie zgadzam i wątpię, czy dałbyś się
                        wyprowadzić z błędu, znając Twój upór i przekorę.
                        • koczisss Re: Obiektyw 22.03.05, 10:56
                          Człowieku, teraz tu jest Polska, czy tego chcesz czy nie. A że osadnictwo było kilka wieków temu, to co to za znaczenie ma teraz? Jakby w ten sposób patrzeć, to językiem urzędowym w USA powinno być jakieś narzecze mowy Indian, a nie angielski. Czy bliżej spoglądając, w Twe ukochane wschodnie rejony. A mianowicie Rosja, gdzie są jen granice, tzn. skąd wywodzą się plemiona ruskie, a jaki teraz obszar zajmuje?
                          Co było a nie jest nie pisze się w rejestr według powiedzenia.
                          Teraz czy Ci się podoba czy nie, tutaj jest Polska od wielu wieków, większość mieszkańców jest Polakami, za takich uważa się, i nie ważne są korzenie, sprzed kilku setek lat, na dzień dzisiejszy są Polakami, i temu nie podoba się dużej części, to że w tej śmiesznej telewizji większość czasu poświęca się sprawie białoruskiej, gdyż Białorusini stanową w tym województwie bardzo, bardzo małą mniejszość.
                          W całym województwie mieszka ponad 1200 tys. ludzi, z czego około 60 tys. uważa się za Białorusinów. To jest kropla w morzu Polskości!
                          • Gość: Radecki 20 minut raz w tygodniu IP: *.elpos.net / *.elpos.net 22.03.05, 11:07
                            Czy to większość czasu w TvB ???
                            • koczisss Re: 20 minut raz w tygodniu 22.03.05, 11:12
                              A w kochanym obiektywie, czasem tylko o tym mowa, nie twierdzę, ze zawsze!
                              • Gość: Radecki Re: 20 minut raz w tygodniu IP: *.elpos.net / *.elpos.net 22.03.05, 11:26
                                No więc gdzie ta większość czasu ???
                          • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 00:17
                            koczisss napisał:
                            >Człowieku, teraz tu jest Polska, czy tego chcesz czy nie. A że osadnictwo było
                            >kilka wieków temu, to co to za znaczenie ma teraz?

> Co było a nie jest nie pisze się w rejestr według powiedzenia.

Jeszcze całkiem nie spolonizowali się:

www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_19.htm
                            www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_18.htm
                            www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_17.htm
                            • kamilar Re: Obiektyw 23.03.05, 00:44

> koczisss napisał:
                              > >Człowieku, teraz tu jest Polska, czy tego chcesz czy nie. A że osadnictwo
                              > było
                              > >kilka wieków temu, to co to za znaczenie ma teraz?
                              >
                              > > Co było a nie jest nie pisze się w rejestr według powiedzenia.
                              >
                              > Jeszcze całkiem nie spolonizowali się:
                              >
                              > www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_19.htm
                              > www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_18.htm
                              > www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_17.htm

DOBRA Z INNEJ BECZKI PODLASIE NIE JEST I NIE BYŁO TERENEM OSADNICTWA RUSKIEGO
                              TYLKO LITEWSKIEGO I MAZOWIECKIEGO NO I JAĆWINGÓW TEŻ MOŻE MY JESTEŚMY JAĆWINGAMI
                              TYLKO O TYM NIE WIEMY. OŚWIEĆ MNIE I POWIEDZ MI ŻE JESTEM BIAŁORUSINEM I WSZYSCY
                              MOI ZNAJOMI SĄ TYLKO JAKOŚ NIKT O TYM NIE WIE
                              • fiat_lux Re: Obiektyw 23.03.05, 03:41
                                marnujesz klawiature. to jest niewyuczalny osiol
                                najpierw mnie uczyl bibli, teraz nie ma lepszych argumentow tylko jestem juz
                                morderca na tle narodowosciowym, a takze winnym zbrodni na ludnosci bialoruskiej
                                oraz wojen na balkanach. i jeszcze sie matol rzuca ze sie niepotrzebnie oburzam
                                niektorzy tu sie urodzili i mieszkaja cale zycie, zenia sie i rodza dzieci
                                niezaleznie od wyznania czy narodowosci i nie widza zadnego problemu, niektorym
                                zas nalozona klapki na oczy i jada przed siebie z tym samym tekstem
                              • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 19:15
                                kamilar napisał:
                                >PODLASIE NIE JEST I NIE BYŁO TERENEM OSADNICTWA RUSKIEGO
                                >OŚWIEĆ MNIE

Jeśli nie udajesz i rzeczywiście jesteś "ciemny", to możesz z łatwością sam
                                się "doświetlić". Jest wiele bogatych źródeł "światła":

www.harazd.net/~nadbuhom/ArxivNBiN/pod/pod_osadwschbialost_jw.htm
                                www.harazd.net/~nadbuhom/ArxivNBiN/pod/pod_osadnictwo_jw.htm
                                kamunikat.net.iig.pl/www/czasopisy/bzh/index.htm
                                • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 19:24
                                  Żółty kolor oznacza zasięg polskiej mowy w roku(?):
                                  etheo.h10.ru/imag/po001.jpg
                                • Gość: kamilar Re: Obiektyw IP: *.net / *.net 24.03.05, 21:08
                                  Ja poprostu zastosowałem twoją metodę tworzenia faktów, a udowodnij mi że tak
                                  nie było, zamiast podawać strony internetowe z artykułami podaj mi link do
                                  jakiegoś źródła (to takie odbicie faktu historycznego). Zawsze mogę się upierać
                                  żę nie byli to Rusini tylko zrusiali Litwini, takie zjawiskateż się zdarzały i
                                  to wśród litewskich elit. Bawienie się w etniczne spory jest naprawde bez sensu.
                                  A to dowód żę podlasianie sąNiemcami (materiał z pwn hasło kultura wielbarska)
                                  WIELBARSKA KULTURA, dawniej gocko-gepidzka kultura, archeol. kultura okresu
                                  wpływów rzym. i wczesnego okresu wędrówek ludów; nazwa od cmentarzyska w
                                  Malborku-Wielbarku (część m. Malbork, woj. pomor.); wykształciła się na
                                  przełomie er na miejscowym podłożu kultury oksywskiej przy silnych
                                  oddziaływaniach skand.; zmienny obszar występowania: we wczesnym okresie wpływów
                                  rzym. (do schyłku II w. n.e.) — Pomorze Gdańskie i Środk. aż do pn. Wielkopolski
                                  i ziemi chełmińskiej, w późnym okresie wpływów rzym. — zanik osadnictwa na zach.
                                  od Wisły i rozprzestrzenienie się na terenach zach. Mazowsza, Podlasia,
                                  Lubelszczyzny i Wołynia, gdzie widoczne są powiązania z kulturą czerniachowską,
                                  w okresie wędrówek ludów — zanik kultury wielbarskiej, najpóźniej (V w.) na
                                  Pomorzu Gdańskim; silnie zróżnicowany obrządek pogrzebowy: groby szkieletowe i
                                  ciałopalne (z przewagą popielnicowych), płaskie i kurhanowe, konstrukcje kam. o
                                  pochodzeniu skand. — kręgi, stele (Odry); żeński charakter wyposażenia pochówków
                                  — brak przedmiotów żel. (w tym broni), natomiast licznie występują ozdoby o
                                  nawiązaniach skand. i części stroju (fibule, metal. części pasa) częstokroć
                                  wykonane z metali szlachetnych przez lokalnych jubilerów, ponadto liczne importy
                                  rzym. (kolie paciorków szklanych, naczynia brązowe i szklane), zwł. na terenach
                                  Pomorza Gdańskiego; osady otwarte, słabo rozpoznane; ukształtowanie się kultura
                                  wielbarska i jej późniejsze przemieszczenia łączy się ze znaną ze staroż. źródeł
                                  pisanych migracją Gotów i Gepidów z terenów Skandynawii nad M. Czarne i w rejon
                                  środk. Dunaju.
                                  • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 21:25
                                    Gość portalu: kamilar napisał(a):
                                    > Ja poprostu zastosowałem twoją metodę tworzenia faktów, a udowodnij mi że tak
                                    > nie było, zamiast podawać strony internetowe z artykułami podaj mi link do
                                    > jakiegoś źródła (to takie odbicie faktu historycznego). Zawsze mogę się
                                    upierać
                                    > żę nie byli to Rusini tylko zrusiali Litwini, takie zjawiskateż się zdarzały i
                                    > to wśród litewskich elit. Bawienie się w etniczne spory jest naprawde bez
                                    sensu
                                    > A to dowód żę podlasianie sąNiemcami

Ty nie uznajesz ani mojej metody, ani dokonań mniej i bardziej wybitnych
                                    naukowców. Po prostu chcesz być Polakiem.
                                    • spec5150 Re: Obiektyw 24.03.05, 21:46

> Gość portalu: kamilar napisał(a):
                                      > > Ja poprostu zastosowałem twoją metodę tworzenia faktów, a udowodnij mi że
                                      > tak
                                      > > nie było, zamiast podawać strony internetowe z artykułami podaj mi link d
                                      > o
                                      > > jakiegoś źródła (to takie odbicie faktu historycznego). Zawsze mogę się
                                      > upierać
                                      > > żę nie byli to Rusini tylko zrusiali Litwini, takie zjawiskateż się zdarz
                                      > ały i
                                      > > to wśród litewskich elit. Bawienie się w etniczne spory jest naprawde bez
                                      >
                                      > sensu
                                      > > A to dowód żę podlasianie sąNiemcami
                                      >
                                      > Ty nie uznajesz ani mojej metody, ani dokonań mniej i bardziej wybitnych
                                      > naukowców. Po prostu chcesz być Polakiem.

Czytam ten wątek bo również się interesuję historią tych terenów.
                                      Chciałem jedynie napisać, że również się z Tobą nie zgadzam.
                                      Jeśli chodzi o Ukrainę to kiedyś to była zdaje się Ruś Kijowska, istniała
                                      również Biała Ruś (skąd pewno nazwa Białoruś, była też i Czarna Ruś). Ale wydaje
                                      mi się, że mówienie o osadnictwie białoruskim tamtych czasach (ok. XV w.), to
                                      tak jak napisanie, że NRD powstało w V w n.e. (jako przykład).
                                    • kamilar Re: Obiektyw 25.03.05, 10:00
                                      Jestem tym kim się czuje, kwestia narodowości jest kwestią własnej świaomości i
                                      poczucia przynależności, a Białorusinem nie jestem ani moi przodkowie nigdy nie
                                      byli, z prostej przyczyny mój dziadek był repatriantem zza Bugu ale ze strony
                                      Ukrainy. Twoim zdaniem powinienem się przechrzcić na prawosławie i wyjechać do
                                      Kijowa.
                                      • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 10:44
                                        kamilar napisał:
                                        > Jestem tym kim się czuje, kwestia narodowości jest kwestią własnej świaomości
                                        i poczucia przynależności, a Białorusinem nie jestem ani moi przodkowie nigdy
                                        nie byli, z prostej przyczyny mój dziadek był repatriantem zza Bugu ale ze
                                        strony
                                        > Ukrainy. Twoim zdaniem powinienem się przechrzcić na prawosławie i wyjechać do
                                        > Kijowa.

Dotychczas sugerowałeś, jakobyś był tutejszy, ale przecież udawałeś
                                        też "nieoświeconego". Wbrew wrażeniu niektórych, nie propaguję prawosławia.
                                        Można być bezwyznaniowym, niewierzącym albo katolickim Białorusinem czy
                                        Ukraińcem i mieszkać w Polsce.
                                        • kamilar Re: Obiektyw 05.04.05, 20:24
                                          Bo czuje się tutejszy, tu się urodziłem i uważam się za tutejszego!
                                    • Gość: Lis Re: Obiektyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 15:03
                                      On po prostu jest Polakem.
    • Gość: jas TVB teleVizja Białoruś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 11:15
      jest to rzecz znana
    • Gość: Polak Re: Obiektyw IP: *.ld.euro-net.pl 23.03.05, 19:31
      Dzisiaj natomiast pół programu Obiektyw to było o świnio-dzikach, bardzo to
      k.... interesujące nie ma co..... :))
      a to że śnieg leży na chodnikach i nie ma komu dupą ruszyć by to uprzątnąć to
      już o tym cicho
      • Gość: Radecki Re: Obiektyw IP: *.elpos.net / *.elpos.net 23.03.05, 19:56
        A jakiej narodowości były te świnio-dziki ??
        • bronek.skowronek Re: Obiektyw 23.03.05, 23:53

> A jakiej narodowości były te świnio-dziki ??

Jesli uskarzaly sie na niewystarczajace dotacje i malo antenowego czasu w TVB
          to moze przewodniczacy Syczewski powinien cos wiedziec.
          • Gość: radecki Re: Obiektyw IP: *.elpos.net / *.elpos.net 24.03.05, 00:14
            Widzisz pan, nie były by to świnie...
            • Gość: ja Re: Obiektyw IP: 81.15.254.* 24.03.05, 19:56
              >Dzisiaj natomiast pół programu Obiektyw to było o świnio-dzikach, bardzo to
              >k.... interesujące nie ma co..... :))
              >a to że śnieg leży na chodnikach i nie ma komu dupą ruszyć by to uprzątnąć to
              >już o tym cicho

ta minutka o swiondzikach byla swietna...a gdzie lezy ten snieg, powiedz, bo w
              miescie wszystko juz dawno stopniało i zdazyło wyschnąć....A po drugie jak
              usłysze jeszcze cos o zalegającym śniegu lub dziurach w jezdni to sie zrzygam..
              • koczisss Re: Obiektyw 24.03.05, 19:59
                U mnie w ogródku zalega prawie metrowa hałda śniegu:)))
                Do swiąt zostanie, coś kiepsko topi się:)))
                Już żygnąłeś??? hahaha
              • Gość: Polak Re: Obiektyw IP: *.ld.euro-net.pl 24.03.05, 21:23
                widocznie Kolega nie zrozumiał co mam na myśli...
                • Gość: ................. Re: Obiektyw IP: 65.168.244.* / 65.168.244.* 25.03.05, 02:04
                  rzygac jest najlepiej do dziur w jezdni, bo pozniej samochody fajnie je
                  rozchlapuja. na snieg to szkoda pawia.
    • Gość: gamat Re: Obiektyw IP: *.sympatico.ca 02.04.05, 04:12
      Licytujemy polskosc ziemi podlaskiej:) Czy ona jest polska czy bialoruska na
      podstawie jak to pisze Tkac "czynnika etnicznego"? Takich przykladow jest wiele
      w swiecie.
      Np. Kocziss podal je dwa: USA i Rosja. Ta ostatnia po ostatnich
      jej "okrojeniach" terytorialnych nadal pozostaje najwiekszym krajem swiata.
      Tkac przemilaczal ta uwage i nie odpowiedzial na nia. A jak wygladac powinna
      Rosja, chodzi mi o terytorium, biorac pod uwage oczywiscie czynnik etniczny ?
      Czy Jakucja, albo inaczej, czy Syberia rozpatrujac jej czynnik etniczny powinna
      nalezec do Rosji ?
      • Gość: Tkac Re: Obiektyw IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 08:39
        Gość portalu: gamat napisał(a):
        A jak wygladac powinna
        > Rosja, chodzi mi o terytorium, biorac pod uwage oczywiscie czynnik etniczny ?
        > Czy Jakucja, albo inaczej, czy Syberia rozpatrujac jej czynnik etniczny
        powinna nalezec do Rosji ?

Historia pokaże, jak będzie.
        Ja, pisząc o przynależności państwowej Podlasia wg. czynnika etnicznego nie
        domagałem się żadnych przesunięć granic, była to tylko moja reakcja na
        oburzenie Polaka z powodu programów po białorusku w polskiej TV i jego
        argument, że tutaj jest Polska. Równie dobrze, a nawet wg. mnie sprawiedliwiej
        byłoby, biorąc pod uwagę właśnie czynnik etniczny, gdyby po wojnie włączono te
        zamieszkałe przez Rusinów tereny do ZSRR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka