14.04.22, 11:34
Treści postów na podanych niżej forach (wg. Katalog FotoForum)
zostały pobrane i zabezpieczone.

/71,1,794.html	Plany i wizualizacje mieszkań
/71,1,35.html	Wnętrza mieszkań677631
/71,1,685.html	Aspirująca fotografia amatorska
/71,1,887.html	Makrofotografia
/71,1,1044.html	Wasze galerie na Gazeta.pl34477
/71,1,864.html	Architektura w obiektywie
/71,1,1222.html	Gry
/71,1,865.html	Kolej
/71,1,1146.html	Koty
/71,1,1006.html	Lotnictwo
/71,1,1109.html	Militaria w obiektywie
/71,1,873.html	Moda
/71,1,772.html	Motoryzacja
/71,1,853.html	Narciarstwo
/71,1,1140.html	Plenery
/71,1,533.html	Ptaki
/71,1,638.html	Rośliny i ogrody
/71,1,1110.html	Świątynie i nekropolie
/71,1,672.html	Zamki i Ruiny
/71,1,631.html	Zwierzaki
/71,1,859.html	Żeglarstwo w obiektywie
/71,1,738.html	Białystok - Zdjęcia
/71,1,745.html	Bydgoszcz - Zdjęcia
/71,1,1005.html	Dziwnów - Zdjęcia
/71,1,748.html	Elbląg - Zdjęcia
/71,1,736.html	Gdańsk-Sopot-Gdynia
/71,1,704.html	Gorzów Wielkopolski
/71,1,773.html	Grudziądz
/71,1,784.html	Kalisz
/71,1,719.html	Kielce
/71,1,4010.html	Kluczbork
/71,1,858.html	Kraków
/71,1,734.html	Lublin
/71,1,735.html	Łódź
/71,1,707.html	Miasta
/71,1,708.html	Olsztyn
/71,1,871.html	Ostrowiec Świętokrzyski
/71,1,872.html	Poznań
/71,1,795.html	Roztocze
/71,1,911.html	Rzeszów
/71,1,781.html	Szczecin
/71,1,737.html	Toruń
/71,1,751.html	Wrocław
/71,1,879.html	Zamość
/71,1,740.html	Zielona Góra
/71,1,863.html	Góry
/71,1,881.html	Morze Bałtyckie
/71,1,91.html	Podróże
/71,1,883.html	Ciążowe brzuszki
/71,1,876.html	Mali Artyści
/71,1,621.html	Nasze dzieci
/71,1,127.html	Fotografia
/71,1,932.html	Fotografia - Sprzęt
/71,1,768.html	Biżuteria
/71,1,777.html	Galeria potraw
/71,1,1046.html	Kartki, pocztówki, bileciki
/71,1,884.html	Origami
/71,1,1111.html	Rękodzieło i ozdoby
/71,1,916.html	Robótki dziane i wyszywane
/71,1,746.html	Warszawa - galeria
/71,1,782.html	Józefów
/71,1,880.html	Legionowo
/71,1,732.html	Otwock
/71,1,875.html	Płock
/71,1,731.html	Pruszków
/71,1,750.html	Radom
/71,1,1007.html	Siedlce
/71,1,728.html	Gliwice i okolice
/71,1,727.html	Bielsko-Biała
/71,1,862.html	Częstochowa
/71,1,733.html	Katowice
/71,1,766.html	Śląsk Cieszyński
/71,1,741.html	Tychy
/71,1,801.html	Zabrze
/71,1,874.html	Hiszpania i Portugalia
/71,1,393.html	Czechy i Słowacja
/71,1,882.html	Grecja
/71,1,860.html	Niemcy, Austria, Szwajcaria
/71,1,944.html	Chorwacja, Słowenia i Czarnogóra
/71,1,705.html	Francja
/71,1,943.html	Rumunia
/71,1,985.html	Skandynawia
/71,1,888.html	Wielka Brytania i Irlandia
/71,1,861.html	Włochy
/71,1,889.html	Egipt
/71,1,739.html	Izrael
/71,1,710.html	Kanada
/71,1,687.html	Kraje arabskie
/71,1,886.html	Stany Zjednoczone
/71,1,857.html	Różności

"Nowa Zelandia" znajduje się nie na Fotoforum, ale na forum.gazeta.pl i wydaje się bezpieczna.

Objętość obecnie pobranego materiału to 144 898 stron, co wymaga ok. 9 GB przestrzeni dyskowej.
Analiza forów i przygotowanie listy pobrań programem (bez wyodrębniania zdjęć) zajmuje u mnie
poniżej godziny, zbiorcze pobieranie listy (aria2c) ok. 2 godzin.

Jeśli istnieją fora nie wykazane w Katalogu, a wymagające zabezpieczenia,
prośba o zgłoszenie ich (podanie adresów) w tym wątku.

Jeśli ktoś zabezpiecza zawartość swojego fotoforum przez zapisywanie kompletnych
stron w przeglądarce (plik html + folder osobno z pobieranymi elementami strony)
proszony jest o kontynuowanie - na chwilę obecną nie są zabezpieczane (pobierane) zdjęcia,
gdyż w treści strony html są one w formie wywołania skryptu, a nie bezpośredniego linku.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Dystrybucja 14.04.22, 12:07
      Na razie nie dysponuję "wersją publikacyjną", czyli odpowiednią wizualizacją pobranych stron.
      Zatem dostarczyć mogę jedynie to co posiadam na chwilę obecną - pobrane pliki .html.

Jeśli korzystacie Państwo ze wspólnego dysku sieciowego o wystarczającej pojemności
      prośba o wpisanie jego namiarów w osobnym poście w tym wątku.

Jeśli ktoś (np. opiekun forum) chce otrzymać na własny użytek kopię pobranych stron
      z własnego fotoforum prośba o wpisanie w poście w tym wątku prośby z oznaczenia forum
      i namiarów do korespondencji mailowej. Z uwagi na objętość plików prześlę linki
      do pobrania programu aria2c oraz listę pobrań dla wskazanego fotoforum.

Generalnie bardziej sugeruję cierpliwość, bo być może uda się wydobyć więcej z serwera
      i spreparować bardziej czytelną postać plików (np. zmodyfikowane strony .html).

Na chwilę obecną najwyższą wartość użytkową mają pobrane indywidualnie strony
      zapisane w przeglądarkach jako kompletne kopie (plik + folder), których programowo
      nie potrafię utworzyć. Być może proces zapisywania stron da się zautomatyzować
      programami typu AutoHotKey lub AutoIT, ale na razie nie mam czasu tym się zająć.
      • wedrowiec2 Re: Dystrybucja 15.04.22, 11:02
        Wykonałeś wielką pracę.
        Sporo osób korzystało z forów: Podróże i Galeria potraw.
        Jeśli zdołasz, to i je zabezpiecz.
        • wariant_b Re: Dystrybucja 15.04.22, 14:55
          wedrowiec2 napisała:

> Wykonałeś wielką pracę.
          > Sporo osób korzystało z forów: Podróże i Galeria potraw.
          > Jeśli zdołasz, to i je zabezpiecz.

Zgrane są wszystkie fora, niestety bez zdjęć. Z "Podróży" uzbierało się 2983 wątków + 52 części listy.
          U mnie lista liczy 50 pozycji (dostęp anonimowy, użytkownik może zadeklarować 100 lub 200 pozycji),
          przy czym ostatnie części listy są puste (jest przycisk "Następna", ale nie ma w niej wątków).
          Nie wiem skąd się to bierze - może jakiś ślad po skasowanych wątkach, a tych nie zobaczę.

Z kolei same posty są u mnie po 100 w wątku, wywołuję je według układu drzewka (który jest kapryśny),
          by w razie czego móc strukturę drzewka (w części) odtworzyć - niestety w poście brakuje informacji,
          na co post był odpowiedzią, więc zostaje jedynie analizować głębokość wcięcia (margine) przed postem.

Kłopot ze zdjęciami - zamiast linków są wywołania funkcji w javie, która pobiera i wyświetla
          fotografie dla danego postu, a może być tych zdjęć nawet całkiem sporo. Ty zapisujesz otwarte
          strony, więc funkcja zdąży się wykonać i zdjęcia są pobrane - ja ściągam jedynie kod strony
          i nie mam na nim linków do zdjęć, które przy okazji można by wpisać na listę do pobrania.

Współczuję tobie i osobom, które chcą zabezpieczyć swoje fora w czytelnej postaci i ze zdjęciami,
          bo tej roboty faktycznie jest straszna ilość. Pobrałem sobie AutoHotKey i patrzę, czy da się go
          przystosować do automatyzacji tych czynności - wygląda obiecująco, ale prosto nie będzie,
          bo strony z dużą ilością zdjęć potrafią się wczytywać przez nieprzewidywalną ilość czasu.
          No i miejsca na dysku żre to bardzo dużo.
          • kot-peter Re: Dystrybucja 15.04.22, 18:45
            Zgadzam się z Wędrowcem. Powinieneś zmienić nick na heros_b.
            Najbardziej się cieszę, że zapisałeś Galerię Potraw, na której kiedyś żywo się udzielałam jako Nobullshit.
            Zdjęcia i ulubione przepisy mam w kompie, ale w wątkach były dodatkowe uwagi dotyczące przygotowywania potraw. Zaczekam jednak na "bardziej czytelną postać plików".

Myślę, że zdążymy z dziewczynami skopiować Świątynie w całości, ze zdjęciami, zwłaszcza że termin wydłużył się do 4 maja. Nadal myślimy, co konkretnie z tym materiałem później zrobić.

Poza tym wiele osób coś zgrywa prywatnie.
            • wariant_b Re: Dystrybucja 15.04.22, 23:27
              kot-peter napisał(a):

> Najbardziej się cieszę, że zapisałeś Galerię Potraw, na której kiedyś żywo się
              > udzielałam jako Nobullshit.

Pobrałem całość jak leci. Z ręką na sercu - ani do "Galerii Potraw" ani większości
              pozostałych forów nawet nie zajrzałem. Ćwiczyłem na "Świątyniach i Nekropoliach"
              i kilku z najmniejszych forów. O reszcie wiem tyle, że też są w Katalogu FotoForum.

Na razie idą święta, ale może po przyjrzę się dokładniej możliwościom AutoHotKey'a.
              Jeśli uda się uporać z czasówkami, to po prostu zapuści się program na noc,
              a rano forum będzie na naszym dysku. Na razie (ręcznie) sugeruję otwieranie sporej ilości
              wątków po kolei (tak z 10-20 lub więcej), żeby miały się czas otworzyć w całości
              a potem zapisywanie i zamykanie kolejnych zakładek przeglądarki - i następna partia.

Baga niestety ma przerwę, a potrzebuję kogoś z zacięciem artystycznym do zaplanowania
              wyglądu nowych stron do wyświetlania odzyskanych wątków w formie .html, a może
              również stylów dla edytora tekstu, jeśli będziemy chcieli zrobić z tego dokument np. Worda.

PS.
              Na FoF pokazał się wpis z linkiem programu do pobierania zdjęć z Fotogalerii
              dla wskazanych użytkowników. W razie czego może się przydać do przygarnięcia
              zdjęć osób już nieobecnych na FotoForum. Trochę kłopotliwe - bo opisy są dla linuxa.
              • kot-peter Re: Dystrybucja 16.04.22, 20:35
                wariant_b napisał:
                > Baga niestety ma przerwę, a potrzebuję kogoś z zacięciem artystycznym do zaplanowania
                > wyglądu nowych stron do wyświetlania odzyskanych wątków w formie .html, a może
                > również stylów dla edytora tekstu, jeśli będziemy chcieli zrobić z tego dokument np. Worda.
                "Zacięcie artystyczne" to ja mam, w końcu robię zdjęcia. smile Więc kiedy / jeśli coś mi pokażesz, powiem Ci czy według mnie jest okay czy nie.
                Ale niestety nie odróżniam htlm od H&M, więc może nie jestem właściwą osobą.

Wędrowcze?
    • wariant_b Re: INFO 20.04.22, 21:32
      W trakcie testów jest skrypt w AutoHotKey'u do automatyzacji zapisywania kopii stron na komputerze.
      Pobiera partiami kolejne adresy z listy, otwiera strony i emuluje klawiaturę do wykonywanie operacji
      zapisu kompletnej strony we wskazanym folderze na dysku. Skrypt wymaga przeglądarki Chrome,
      zainstalowania AHK na komputerze i znalezienia odpowiedniego miejsca na dysku. Niestety, jest
      bardzo prymitywny (bo tyle zdążyłem na szybko) i może mieć błędy i zacięcia w przypadku, jeśli
      przyjęte odstępy czasowe między czynnościami okażą się za krótkie. Dodatkowo wymaga,
      żeby okienko przeglądarki było stale aktywne, więc nie można wtedy nic innego robić -
      trzeba go zapuścić na noc i rano sprawdzić, co zapisał lub na czym stanął. Szybkie to nie jest.

Wedle mojego stanu wiedzy, sygnalizowane były priorytetowe potrzeby zachowania forów:
      - Świątynie i nekropolie (759 stron)
      - Podróże (2976 stron)
      - Galeria potraw (15763 strony)

informacje o innych godnych zachowania w całości forach nie dotarły do mnie.
      Potrzebny byłby podział prac i udział większej liczby osób, zwłaszcza do zachowania "Galerii potraw".
      W przeciwnym wypadku może nie udać się pobrać i zachować zdjęć, a jedynie treść postów.
      "Świątynie i nekropolie" pobiorę na próbę, z "Podróżami" powinna poradzić sobie jedna lub dwie
      osoby, niestety z "Galerią potraw" jest większy problem - miała bardzo dużo krótkich wątków.

Przy okazji znalazłem pewną ilość duplikatów w sporządzonych listach, być może wynikających
      z aktywności forów i przesuwania wątków na wykazach. Może to oznaczać również brak niektórych
      wątków w wykazie. Ponowne wyodrębnianie adresów i pobieranie stron arią będę wykonywał
      na początku maja, ale ciągle nie wiadomo, czy uda mi się znaleźć jakiś sposób określenia
      adresów i masowego pobrania zdjęć.

Chętnych proszę o zgłaszanie się w tym wątku.
      • wedrowiec2 Re: INFO 21.04.22, 10:06
        Niestety, nie mogę włączyć się w tę akcję. Mam za wolne łącze i słabiutkie urządzenia.
      • wariant_b Re: INFO 21.04.22, 13:08
        wariant_b napisał:

> W trakcie testów jest skrypt w AutoHotKey'u do automatyzacji zapisywania kopii stron na komputerze.

Zonk, niestety skrypt nie przeszedł nocnych testów i jest do przepisania z inną metodą działania.
        Muszę wymienić nazewnictwo zapisywanych plików i zmienić sposób oczekiwania na ich zapisanie.
        Może to trochę potrwać, bo jutro jestem wyłączony z obiegu.
      • b-a-g-a Re: INFO 21.04.22, 13:47
        Mogę spróbować, choć jeśli wymaga to dłuższego czasu w jednym kawałku, to może być problem.
        Co do zainteresowania wątkami, to bardzo obszernym i zawierającym wiele ciekawych informacji jest FF Architektura, ale chyba jego administratorka nie dotarła tutaj. Z tego co wiem, sama próbuje coś zapisywać, ale tam teraz nie ma już określonej grupy fanów, więc została z tym sama.
        Również wiem, że Administrator FF Kluczbork był zainteresowany, a chyba też tu nie dotarł.
        FF Grecja? Też tam wiele jest, ale czy Bebak jest z nami?
        • kot-peter Re: INFO 21.04.22, 17:42
          Zusammen do kupy. Czyli - co jest - lub będzie - zrobione.

Świątynie i nekropolie:
          Z Bagą i Wędrowcem skopiujemy całość, ze zdjęciami, część w Wordzie, część w htlm.
          Jakaś jedna trzecia wątków - w Wordzie - jest już przyjemnie spakowana i gotowa do zamieszczenia w chmurze, do której wszyscy będziemy mieli dostęp.
          Świątynie są specyficzne, bo chcemy odtworzyć je w całości, albo na Gazecie (hmm, wrr) albo na innej platformie. Wszystko do ustalenia. Później. Teraz mamy pilniejsze sprawy.

Podróże[/b]
          W pierwszym poście napisałeś, Wariancie, że je "pobrałeś i zabezpieczyłeś". Chyba na razie nam to wystarczy.
          Poza tym kilka osób stamtąd podlinkowało najciekawsze ich zdaniem wątki i teraz towarzystwo siedzi i kopiuje, co chce, jak średniowieczni mnisi - skrybowie.
          Podróże łatwo będzie założyć na nowo jako forum prywatne, bo nie ma tam piramidalnych wątków jak na Nekro. Ale ktoś musi to zrobić...

Galeria Potraw.
          Ona umarła już dawno. Ale zamieszczone tam przepisy są cenne. Więc super, że - znowu - jak napisałeś w pierwszym poście, pobrałeś ją i zabezpieczyłeś. Ja skopiuję, ze zdjęciami, ile zdążę, i co chcę.

Architektura.

Tak, Baga ma rację. Warto ją ratować razem ze zdjęciami. I Jokerka dałaby radę zrobić to sama. Ponoć kopiuje, ale nigdzie się nie odzywa.

Inne fora
          Can chyba już uratował Kluczbork. Pisał, że skorzystał ze skyptu, który ktoś podał na FoF.
          Pozostałe małe fora - niech się każdy zajmie swoim.
          Grecja - Bebiak prowadzi blog, więc może jej nie zależeć na FF. A my nie musimy jej pomagać. Z całym szacunkiem.
          Warto by było ocalić Warszawę, ale jeśli tamtejsi moderatorzy są martwymi duszami, co możemy poradzić?

• wariant_b Re: INFO 24.04.22, 20:22
            Korzystając z okresu rekonwalescencji zrobiłem sobie wolne i zapuściłem ściąganie:
            - Świątynie i Nekropolie (ze względów sentymentalnych i do ew. porównań)
            - Architektura w obiektywie (bo też dobrze prowadzona i niewiele wątków)
            Pewnie przez noc się skończą. Idą wolno, w tempie około wątek na minutę,
            bo i wątki ogromne a zdjęć pełne (rekordowo prawie 50 MB folderu z elementami.

Będą "oglądalne" i ze zdjęciami, ale trzeba będzie utworzyć nowe linki do stron.

Potem zapuszczę Podróże (tu już średnio tylko 30 postów na wątek, więc pewnie
            przyspieszę oczekiwanie na załadowanie strony i ew. potem będą uzupełnienia.

Z Galerią potraw problem, bo ma ok. 16000 wątków, średnio po jakieś 10 postów.
            Będę musiał przyspieszyć sposób pobierania - może wrócę do zbiorczego.
            • kot-peter Re: INFO 24.04.22, 23:49
              Nic nie rozumiem z tego, co robisz, ale cieszę się, że to robisz. smile
    • wariant_b Re: INFO 24.04.22, 22:11
      Mamy wreszcie jakieś źródełko obrazków do zabezpieczenia:
      fotoforum.gazeta.pl/5,1,1110.html
      Jest tu do odzyskania 98196 obrazków z forum Świątynie i nekropolie,
      niestety bez powiązania z konkretnymi postami.
      Ma ktoś pomysł, gdzie będą zdjęcia do konkretnego postu?

Kolejne sprawdzenie i jest lepiej:
      każdy poszczególny obrazek jest powiązany z postem.
      • kot-peter Re: INFO 24.04.22, 23:48
        wariant_b napisał:
        > Kolejne sprawdzenie i jest lepiej:
        > każdy poszczególny obrazek jest powiązany z postem.
        Jest, bo jak się go otworzy, z prawej strony jest info do których wątków go wklejono.
        Ale co nam to da, kiedy wszystko zniknie?

• wariant_b Re: INFO 25.04.22, 00:13
          kot-peter napisał(a):

> Ale co nam to da, kiedy wszystko zniknie?

Wiedzę, co należy masowo pobrać zanim wszystko zniknie.
          Na razie mamy same teksty, a potrzebujemy również zdjęć.

Znaleźliśmy strony dla poszczególnych forów i wprawdzie są to strony galerii
          z adresami do zdjęć, ale da się wyciągnąć adresy i pobrać również zdjęcia.
          Alternatywnie możemy próbować zgrabić HTTrackiem fotoforum.gazeta.pl/zdjecie,
          ale tam mamy 3 265 474 zdjęć i bóg wie co jeszcze - skan mi zdychał przy ustalaniu.
          Właściwe zdjęcia są na fotoforum.gazeta.pl/photo, ale nie ma tam przeglądania
          zawartości folderów, więc musimy znać adresy poszczególnych zdjęć.
          • b-a-g-a Re: INFO 25.04.22, 01:17
            Chcę Ci zwrócić uwagę, że mamy tutaj 2 adresy dla każdego zdjęcia. Jeden adres to adres zdjęcia na FF. Pojawia się strona z tym zdjęciem i z komentarzami. Na przykład:
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/4299042,1,33,1110,Obraz-pedzla-Michelangelo-Merisi-da-Caravaggio-przedstawia-sciecie.html
            Drugi adres uzyskujemy po kliknięciu "Pokaż oryginał" i w tym momencie adres do tego zdjęcia będzie:
            fotoforum.gazeta.pl/photo/8/cb/th/a6ye/RgmlNyR6h30W4dzVaX.jpg
            I to już jest fizyczny adres konkretnego zdjęcia. Być może właśnie tym się różnią zdjęcia wklejane przez FF od zdjęć wklejanych na Forum, że te drugie mają tylko ten bezpośredni adres, a nie są wyświetlane z całą otoczką (komentarze, menu), którą robi już oprogramowanie FF.
            Niestety, jak sprawdziłam, na pobranych przez nas ręcznie materiałach figuruje ten pierwszy adres.
            A przypuszczam, że jeśli nawet baza zdjęć nie zginie, to będzie nam potrzebny ten drugi adres, a nie ten pierwszy.
            • b-a-g-a Re: INFO 25.04.22, 01:20
              I druga sprawa. To, co pokazałeś, to jest jakaś lista zdjęć publikowanych na FF Nekro, a nie lista fizyczna zdjęć. Niektóre zdjęcia się powtarzają, bo były wklejane do kilku wątków na FF. Jest tam też bardzo wysoko mój obrazek z 2021 roku, bo go wklejam dość często jako obrazek kończący wątek. Mimo, że samo zdjęcie znalazło się w galerii dawno temu.
            • wariant_b Re: INFO 25.04.22, 13:35
              b-a-g-a napisała:

> Jeden adres to adres zdjęcia na FF. Pojawia się strona z tym zdjęciem i z komentarzami.

Podejrzewam, że zasób fotoforum.gazeta.pl/zdjecie może być po 4 maja niedostępny.
              Dlatego musimy pobrać wszystko co tam się znajduje w kategoriach poszczególnych forów.
              Da się z tego wyciągnąć fizyczne adresy w zasobie fotoforum.gazeta.pl/photo, który jak
              sądzę będzie musiał pozostać (i co najwyżej zostanie przemapowany przez serwer),
              ponieważ jest używany przez forum.gazeta.pl, a być może i inne serwisy gazety.

> Drugi adres uzyskujemy po kliknięciu "Pokaż oryginał" ...

W zasobach znalazłem trzy rodzaje zdjęć rozróżnialnych po końcówce nazwy
              "A" - miniaturka 100x100
              "B" - wersja podglądowa
              "X" - to być może oryginał, a być może "B" w nowym wydaniu (jest w nowszych postach)

> Niestety, jak sprawdziłam, na pobranych przez nas ręcznie materiałach figuruje
              > ten pierwszy adres.

U mnie w plikach są dane do ustalenia wszystkich adresów, a zdjęcia są w folderze danego wątku.
              Ale skompletowanie tego wszystkiego z różnych plików nie będzie wcale tak proste.
              Do odzyskania są również nazwy zdjęć, które giną przy korzystaniu z zasobu /photo.

> A przypuszczam, że jeśli nawet baza zdjęć nie zginie, to będzie nam potrzebny ten drugi adres,
              a nie ten pierwszy.

Dokładnie to samo podejrzewam. Przypuszczalnie gazeta planuje jakieś aktualizacje sprzętu
              lub oprogramowania serwerowego i Fotoforum okazało się nieadaptowalne do nowszych
              realiów - zresztą okazało się to już wcześniej, więc nie było gruntownej przeróbki fotoforum
              na wzór tej, która dotknęła fora na gazeta.pl. Kapitalnie widać wyższość starego projektu.
              Podobnie jak pierwotne forum było ono projektowane pod użytkownika, a nie reklamodawcę.
              Natomiast nie bardzo rozumiem, czemu administracja zdecydowała się na likwidację FF
              zamiast zwirtualizować serwer i zamrozić stary system.
              • b-a-g-a Re: INFO 25.04.22, 14:43
                wariant_b napisał:

> Dokładnie to samo podejrzewam. Przypuszczalnie gazeta planuje jakieś aktualizac
                > je sprzętu
                > lub oprogramowania serwerowego i Fotoforum okazało się nieadaptowalne do nowszych
                > realiów - zresztą okazało się to już wcześniej, więc nie było gruntownej przeróbki fotoforum

To wiemy już od dawna. Nie tylko nie modyfikowano FF, ale kolejne funkcje były likwidowane, a jak się o nie upominaliśmy, to nas informowano, że nie będzie modyfikacji FF. Sam temat likwidacji FF pojawił się już dawno, już wtedy dopytywaliśmy jak będzie to wyglądało, ale uzyskaliśmy odpowiedź, że w odpowiednim czasie nas poinformują. Dlatego tak bardzo nas zawiedli, że zamiast wyjaśnień i chęci pomocy, dostaliśmy wypowiedzenie z dnia na dzień.

Też przypuszczam, że narzędzia do przeglądania zdjęć z poziomu FF zostaną wyłączone. Dlatego tak usilnie staram się dowiedzieć czy adresy fizyczne, czyli tak naprawdę baza samych zdjęć, też będzie usunięta. Natomiast moje ostatnie odkrycie jest niezbyt optymistyczne, bo sądziłam, że jeśli zdjęcia w bazie zostaną, to po adresie zapisanym w html-u będziemy umieli do nich dotrzeć. Skoro jednak html przechowuje adres do strony przeglądania zdjęcia, a nie do samego zdjęcia, to nie mamy szans do niego dotrzeć.

> Natomiast nie bardzo rozumiem, czemu administracja zdecydowała się na likwidację FF
                > zamiast zwirtualizować serwer i zamrozić stary system.

Założę się, że kopie wszystkiego gdzieś będą istniały. Tyle, że nie będzie do nich dostępu.
    • wariant_b Powiało optymizmem 25.04.22, 22:12
      No to mamy wreszcie jakiś sposób na odzyskanie zdjęć dla poszczególnych forów.

Wybieramy sobie stronę galerii dla danego forum:
      fotoforum.gazeta.pl/5,1,1110.html
      (adresy podobne, końcówka przed .html jest numerem forum, tutaj "Świątynie i nekropolie" )

Wybieramy pierwsze, czyli najnowsze zdjęcie na liście:
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/4302359,1,1,1110,znowu-taki-sobie-obrazek.html
      (tu po ostatnim przecinku jest tytuł strony, który zawsze można pominąć)

Na zdjęciu mamy przycisk "Linki do zdjęcia", a pod nim są:
      - Wklej na stronę - duże zdjęcie
      - Wklej na stronę - miniatura
      Linki przydługie, ale jest w nim zarówno nazwa obrazka, jak i link do źródła

Z boku jest lista pod nazwą Forum a w niej wykaz wszystkich wątków
      (niekoniecznie z tego forum, bo zdjęcie mogło być wklejone również na innym fotoforum)

A na górze przycisk Następne z adresem kolejnego z 98196 zdjęć dla "Świątynie i nekropolie"
      A wszystko jawnie w treści strony, a nie pochowane w jakichś skryptach javy.

Nic, tylko siąść i programować, a potem zgarnąć listę zdjęć arią2 lub wgetem.
      Potrwa trochę, ale zdjęcia też będziemy mieli zachowane.
      • b-a-g-a Re: Powiało optymizmem 25.04.22, 22:32
        wariant_b napisał:

> Nic, tylko siąść i programować, a potem zgarnąć listę zdjęć arią2 lub wgetem.
        > Potrwa trochę, ale zdjęcia też będziemy mieli zachowane.

Super! Bo już się przestraszyłam, że mamy to robić ręcznie wink Wielkie dzięki za Twoje zaangażowanie! <3
        • wariant_b Re: Powiało optymizmem 26.04.22, 00:39
          b-a-g-a napisała:

> Super! Bo już się przestraszyłam, że mamy to robić ręcznie wink

Nie po to jestem informatykiem, żeby robić takie rzeczy ręcznie.
          Dobra wiadomość jest taka, że odzyskamy również "Galerię potraw", która ma
          strasznie dużo wątków, ale niewielką liczbę zdjęć zapisanych w FotoForum.
    • can.x Re: INFO 26.04.22, 10:55
      Wielkie dzięki za wielką robotę i podaną informacje. Nie do końca zrozumiałem wink gdzie zostały pobrane i czy ja będę miał do nich dostęp. Na dzień dzisiejszy, po zalogowanie, pokazuje się moje fotoforum. Co będzie po 4 maja?
    • wariant_b Stan na dzisiaj 28.04.22, 22:55
      Kilka wiadomości, z których pierwsza fatalna:

- okazało się, że bardzo obiecujące rozwiązanie ze skopiowaniem archiwów zdjęć
      dla poszczególnych forów nie wchodzi w grę - lista zdjęć jest ograniczona do 10000 pozycji.
      Potem już w kółko pokazują się te same zdjęcia, choć licznik pokazuje kolejną stronę listy.

Kolejne wiadomości są lepsze:

- jako że nie możemy pobrać tylko tych zdjęć, które są nam potrzebne, zdecydowałem się
      pobrać wszystkie strony zdjęć, a potem dokonać selekcji. Jest tych numerów zdjęć 4302709,
      część nieczynnych lub uszkodzonych - fotoforum chwali się 3261467 zdjęć. Oczywiście
      każde zdjęcie w dwóch lub trzech formatach (miniaturka, podglądówka, oryginał).
      Arią będą to jakieś dwa dni roboty - próbnie pobrałem strony zdjęć od numeru 4000000
      i nawet idzie to całkiem sprawnie. Jutro zaczynam ściągać resztę, w sobotę kończę.
      A potem trzeba będzie wydobyć z tego rzeczywiste adresy zdjęć i pobrać zdjęcia.
      Ale na moje wyczucie da się to robić (pobierać z /photo) jeszcze po 4 maja.

- chyba niepotrzebnie napracowaliśmy się ręcznie, bo w związku z problemami przy
      tworzeniu kopii stron poszukałem po necie i znalazłem wtyczki do przeglądarek,
      które mogą to zrobić za nas z minimalnym nakładem pracy. Są to na przykład takie
      wtyczki jak SinglePage czy Save Page WE. Obie tworzą kopie strony wraz z zapisanymi
      w niej zdjęciami (kodowane Base64, ale da się wydobyć, gdyby były potrzebne później)
      i mają tryby automatyczne. Zaleta dodatkowa - pliki można wrzucić na jakiś serwer www
      i też będą działały (tak jak zbieramy teraz, czyli z folderem ze zdjęciami, potrzebne poprawki).

- W niedzielę pobieram ponownie wszystkie strony wątków z forów fotoforum.
      To już będzie wersja ostateczna dla zamieszczonych tekstów.
      W związku z tym prośba o nie wprowadzanie nowych postów w tym dniu.
      • kot-peter Re: Stan na dzisiaj 29.04.22, 23:51
        wariant_b napisał:
        > - W niedzielę pobieram ponownie wszystkie strony wątków z forów fotoforum.
        > To już będzie wersja ostateczna dla zamieszczonych tekstów.
        > W związku z tym prośba o nie wprowadzanie nowych postów w tym dniu.
        Ykhm.
        Mamy kilka wątków pożegnalnych. Sporo osób zamieszcza, co może, póki jest czas. Grają do końca, jak orkiestra na Titanicu. Więc na Podróżach i na Nekro raczej trudno będzie nie pisać nowych postów. Kopiuj, co możesz, a pożegnania zapiszemy już sobie "na piechotę".
        • wariant_b Re: Stan na dzisiaj 30.04.22, 10:07
          kot-peter napisał(a):

> Mamy kilka wątków pożegnalnych.

Ale nie twórzcie nowych i nie otwierajcie tych starszych, bo przesuwa to wątki na listach,
          więc mogę któreś pominąć a któreś pobrać dwukrotnie. Duble usunę, ale braków nie znajdę.
          "Podróże" być może uda mi się zgrać do plików z pomocą Save Page WE. Działa całkiem szybko,
          ale wrażliwy na czasówki, więc w pierwszym przebiegu pominął sporo długo otwierających się
          wątków i muszę je uzupełniać. Do zgrania zostało mi na dzisiaj jeszcze dwa miliony stron /zdjecia.
          Cała nadzieja w bagiennym, że usunie tylko /zdjecia, a nie /photo.
          • b-a-g-a Re: Stan na dzisiaj 30.04.22, 22:54
            Na jednym z forów przeczytałam niepokojącą wiadomość, że ktoś postanowił usunąć swoje zdjęcia. Dziwne posunięcie, zważywszy, że Gazeta i tak ma je usunąć. Na wielu forach cały czas trwa uzupełnianie wątków jak gdyby nigdy nic.
            • kot-peter Re: Stan na dzisiaj 30.04.22, 23:45
              b-a-g-a napisała:

> Na jednym z forów przeczytałam niepokojącą wiadomość, że ktoś postanowił usunąć
              > swoje zdjęcia. Dziwne posunięcie, zważywszy, że Gazeta i tak ma je usunąć.
              Usunie je nam, ale sama będzie je mogła wykorzystać - mowa o tym w regulaminie FF - więc w tym szaleństwie jest metoda.

> Na wielu forach cały czas trwa uzupełnianie wątków jak gdyby nigdy nic.
              Albo ludzie o niczym nie wiedzą, albo grają do końca, jak orkiestra na Titanicu.
              Tych pierwszych nie damy rady zawiadomić, nie wszystkich. Tym drugim - piękne dzięki.
    • wariant_b I jeszcze prośba. 28.04.22, 23:00
      Zaglądając przy okazji do różnych forów odnoszę wrażenie, że do ich użytkowników
      nie dotarła jeszcze informacja o zamknięciu FotoForum - gdyby ktoś bardziej znany
      przeszedł się po tych jeszcze choć trochę aktywnych forach i zamieścił info
      o zbliżającym się 4 maja byłoby fajnie - administracja tego raczej nie zrobi.
      • b-a-g-a Re: I jeszcze prośba. 29.04.22, 22:42
        Przeleciałam, tam gdzie była aktywność, a nie było informacji, dopisałam. Ale tam, gdzie głównie aktywni są użytkownicy rozmawiający tutaj z nami, uznałam, że to nie jest konieczne, bo przecież oni wiedzą.
        • kot-peter Re: I jeszcze prośba. 29.04.22, 23:47
          Jak wyżej.
          Przeleciałyśmy się też z Wasagą. Jeśli na jakimś FF nikt się nie odezwał od lat 5+, to raczej nie jest już zainteresowany.
          Wyślę jeszcze okólnik mailowy do osób, których adresy znam.
    • wariant_b STAN NA 1 MAJA 01.05.22, 22:57
      Zabezpieczone są dawne strony zdjęć z FotoForum z opisami, miejscami wystawienia
      zdjęcia i adresami do składnicy. Jeśli bagienny nie wytnie jakiegoś nieoczekiwanego
      numeru, będzie można stopniowo skompletować i odtworzyć zdjęcia wraz z całą otoczką.

Całkiem sprawnie działa zapis stron forum za pomocą Save Page WE - mam skopiowane
      nasze ulubione fora, w tym "Podróże", aktualnie zapisuje mi się Makrofotografia.
      Jest wersja na FireFoxa, więc można ściągać na obu przeglądarkach równocześnie.
      Szkoda, że nie działa na wszystkich przeglądarkach na bazie Chromium.
      • kot-peter Re: STAN NA 1 MAJA 01.05.22, 23:59
        A jak Ci idzie z Galerią Potraw?
        Mniejsza o zdjęcia, chodzi o przepisy. Cudze miałam od zawsze, swoje tylko jako spis linków i info o książkach kucharskich, z których pochodziły, bez errat dotyczących wykonania.
        Za swój trud możesz dostać słoik konfitur. smile Poważnie.
        • wariant_b Re: STAN NA 1 MAJA 02.05.22, 00:57
          kot-peter napisał(a):

> A jak Ci idzie z Galerią Potraw?

Odpuściłem zgrywanie stron - jest ich do zapisania 15763, ponad 20 razy więcej niż w Nekro.
          Wszystkie teksty mam pobrane, a grafiki będę próbował dołączyć później - nie było ich dużo.
          • wariant_b Re: STAN NA 1 MAJA 02.05.22, 10:43
            A dziś rano zmieniłem zdanie - będą stronki z "Galerii potraw".
            Zapisywanie stron idzie dużo szybciej, niż szacowałem.
            • wariant_b Re: STAN NA 1 MAJA 02.05.22, 23:45
              To był twój szczęśliwy dzień, Kocie.
              Mam zgraną "Galerię potraw" z obrazkami.
              • kot_pettter Re: STAN NA 1 MAJA 03.05.22, 01:28
                Istotnie był to mój szczęśliwy dzień, bo skończyłam kopiować moje ulubione wątki z Galerii.
                Nie, żebym Ci nie wierzyła, że dasz sobie z GP radę, ale moje kopie są mojsze i uporządkowane po mojemu.

Ale za skopiowanie Całości jestem wdzięczna i propozycję wysłania Ci konfitur starannie podtrzymuję.
                Tylko adres mieć muszę, fizyczny, nie mailowy. Na priva? kot.peter@gazeta.pl
                Moderator jest jak ksiądz i obowiązuje go tajemnica "spowiedzi". Wielu userów podawało mi swoje adresy i zjadałam je po przeczytaniu.
                • wariant_b Re: STAN NA 1 MAJA 03.05.22, 10:35
                  kot_pettter napisał(a):

> Istotnie był to mój szczęśliwy dzień

Na razie konfitury muszą zaczekać - najpierw wyślę ci dysk z tym, co pobrałem.
                  A pobrałem lub jest w trakcie pobierania "Hobby, czas wolny", Miasta i regiony",
                  "Podróże, turystyka", "Różności " oraz luzem "Aspirującą fotografię amatorską"
                  "Makrofotografię" i "Galerię potraw".

Zostaje, bo nie wiem czy zdążę i czy warto to w ten sposób zabezpieczać:
                  "Dom i wnętrza", "Rodzina, dziecko", "Teoria fotografii", reszta "Zrób to sam(a)".
                  To na ogół stare i już nieaktywne fora działające długo na wiwat, więc z masą
                  wątków po jednym lub kilku postach, bez jakiejś wyraźnej logiki i porządku.

Do tego dochodzi komplet stron w postaci źródłowej dla całego FotoForum
                  i komplet stron zdjęć z informacjami o samych zdjęciach i adresami obrazków.
                  • kot_pettter Re: STAN NA 1 MAJA 03.05.22, 12:19
                    wariant_b napisał:

>
                    > Zostaje, bo nie wiem czy zdążę i czy warto to w ten sposób zabezpieczać:
                    > "Dom i wnętrza", "Rodzina, dziecko", "Teoria fotografii", reszta "Zrób to sam(a )".
                    Jeśli chodzi o mnie, "Ciążowych brzuszków" zabezpieczać nie musisz. Powinny się nazywać FF Ekshibicjonizm.
                  • baga Re: STAN NA 1 MAJA 04.05.22, 00:01
                    Na Wnętrzach kiedyś było dużo ciekawych wątków, ale to już mało aktualne, a teraz właściwie nic ciekawego tam nie ma, a i piszący na tym FF nie wyglądają na zainteresowanych. Podobnie ze "Zrób to sam". Nawet coś tam wklejałam, ale płakać po tym nie będę. "Różności" to właściwie taki śmietnik wszystkiego co pod obiektyw podeszło i raczej ludzie tam wklejali swoje zdjęcia z innych wątków, żeby podbijać rankingi oglądalności. A forum ogromniaste. Co do rodziny, to podpisuję się pod uwagami Kota.
                    • wariant_b Re: STAN NA 1 MAJA 04.05.22, 00:19
                      Odpuściłem "Dom i wnętrza" oraz "Wasze galerie na Gazeta.pl", bo są b. duże.
                      Na noc zostały "Rodzina, dziecko" i "Zrób to sam(a)", może zdążą do rana.
                      • wariant_b Re: STAN NA 1 MAJA 04.05.22, 22:40
                        Dane się kopiują na dysk przenośny i jutro będą do wysłania.
                        Kocie, zajrzyj do skrzynki.
                        • kot.peter Re: STAN NA 1 MAJA 05.05.22, 00:01
                          wariant_b \>napisałsuspicious Kocie, zajrzyj do skrzynki.
                          >Zajrzałam i odpisałam.
                          • wariant_b Re: STAN NA 1 MAJA 05.05.22, 00:03
                            Przeczytałem, odpisałem.
                            • wariant_b Re: STAN NA 1 MAJA 05.05.22, 11:37
                              Dysk już w rękach, a właściwie w paczkomacie, InPostu.
    • wariant_b Jestem skończony! 04.05.22, 17:55
      Udało mi się w końcu ściągnąć wszystkie znane mi fora FotoForum w postaci plików
      z osadzonymi zdjęciami (standard Google, pliki .html). Jest tego około 280 GB.

Czyli prostszą, ale pilniejszą, część roboty mam skończoną.
      • orkaa.ff Re: Jestem skończony! 04.05.22, 21:53
        Wielkie dzięki!!!
      • wedrowiec2 Re: Jestem skończony! 04.05.22, 22:01
        Wspaniale😃
    • wariant_b I co dalej? 05.05.22, 13:43
      Dzisiaj mam dzień techniczny i muszę porobić własne kopie ściągniętych stron.

A od jutra nowa seria robótek:
      - priorytetowe jest stworzenie nowych stron forum (to te z wykazem wątków),
      żeby dało się jakoś sensowniej przeglądać to co pobraliśmy.
      - na listach będę umieszczał również osobno kolejne części wątków, które przekroczyły
      limit 100 postów, żeby uniknąć modyfikowania kobylastych stron wątków ze zdjęciami.
      - skoro będą nowe listy wątków, to pytanie w jakich zrobić je układach - od najnowszego,
      od najstarszego, alfabetycznie, czy coś jeszcze? Jedna, czy dzielona, a jeśli tak, to jak?
      - ale przydałby się już nowy projekt layoutu, więc na razie będę wyglądały jak wcześniej.

Pobrane są wszystkie strony zdjęć z fotoforum - da się z tego odtworzyć namiastki Galerii,
      ale znowu pytanie w jakim układzie? Numerów zdjęć okazało się być 4303379 (po 2 lub 3 zdjęcia).
      Numery zdjęć na razie nic konkretnego nie mówią - straciliśmy wiedzę o nich po likwidacji FF.
      Wstępnie zrobię "galerie" według forów i wątków z wyświetlanymi miniaturkami.
      No i oczywiście wszystkie zdjęcia musimy odzyskać (będzie tego coś koło 200 GB + oryginały).
      • wedrowiec2 Re: I co dalej? 05.05.22, 14:51
        Ciągle wyświetlają się zdjęcia podlinowane.

fotoforum.gazeta.pl/photo/1/cc/wj/uadi/OmB2eSdVoVOKEn5mgB.jpg

forum.gazeta.pl/forum/w,25794,156867024,156867024,Zdjecia_dla_przyjaciol_4_.html

Pewnie znikną za parę miesięcy.

• wariant_b Re: I co dalej? 05.05.22, 15:38
          Teraz to mnie zaniepokoiłaś naprawdę.
          Dalej w watku, przy niektórych postach są linki, ale brakuje zdjęć.
          Na przykład: Nutrie mieszkające nad Niddą we Frankfurcie
          Nie jestem w stanie wskazać kryterium, które mogłoby to powodować.
          • wedrowiec2 Re: I co dalej? 05.05.22, 17:39
            Skoro tak bardzo zależy Ci na nutrii znad Niddy, to przesyłam poniedziałkowe zdjęcie zwierzątka😃
            Część zdjęć usunęlam z galerii. Było to dość dawno i nie pamiętam powodu. Nie martw się takimi brakami.
            • wariant_b Re: I co dalej? 05.05.22, 19:29
              wedrowiec2 napisała:

> Część zdjęć usunęlam z galerii. Było to dość dawno i nie pamiętam powodu.
              > Nie martw się takimi brakami.

Jak się mam nie martwić, skoro nasz demoniczny Jožin z bažin odgrażał się, że wykazuje
              wszystkie zdjęcia wprowadzone przez Fotoforum pozostawiając jedynie te ze "ZDJĘCIE"?
              A skoro nie ma już Fotoforum, to i informacja skąd jest które zdjęcie odleciała w Kosmos.
              A tu w postach części zdjęć nie ma, a żadnej logiki w kolejności usuwania nie widać.

Mam ponad 4 300 000 stron zdjęć, z których chcę odzyskać informacje o zdjęciach i je same.
              Z drugiej strony wiem, że wiele stron jest "pustych" i poza numerem zdjęcia nic w nich nie ma.
              • b-a-g-a Re: I co dalej? 05.05.22, 19:50
                Gdzieś już pisałam, że niektórzy userzy na wieść o likwidacji FF zaczęli usuwać swoje zdjęcia. Może te, które zniknęły właśnie do takich należą? Myślę, że Gazeta swojego usuwania zdjęć jeszcze nie zaczęła (obiecali czas do 30 listopada), ale mogli to zrobić indywidualnie użytkownicy FF
              • wedrowiec2 Re: I co dalej? 05.05.22, 21:43
                > A tu w postach części zdjęć nie ma, a żadnej logiki w kolejności usuwania nie w
                > idać.
                >
                > Mam ponad 4 300 000 stron zdjęć, z których chcę odzyskać informacje o zdjęciach
                > i je same.
                > Z drugiej strony wiem, że wiele stron jest "pustych" i poza numerem zdjęcia nic
                > w nich nie ma.

Zdjecia wstawiane do galerii użytkowników mogły mieć różne formy istnienia:
                1. obecne tylko w galerii
                2. podlinkowane na forum gazety lub inne
                3. wstawione na Fotoforum
                4. wstawione na Fotoforum i podlinkowane na inne forum

Nie mam w tej chwili mozliwości podania konkretnych przykładów, ale w przyszłym tygodniu postaram się coś odszukać.

Dla Ciebie ważne są tylko fotofora, a nie fora z podlinkowanymi zdjeciami.
                • wariant_b Re: I co dalej? 05.05.22, 22:56
                  wedrowiec2 napisała:

> Zdjecia wstawiane do galerii użytkowników mogły mieć różne formy istnienia:
                  > 1. obecne tylko w galerii
                  > 2. podlinkowane na forum gazety lub inne
                  > 3. wstawione na Fotoforum
                  > 4. wstawione na Fotoforum i podlinkowane na inne forum

Przede wszystkim każde zdjęcie miało własną stronę i takie strony sobie pobrałem.
                  A na niej właściwie komplet informacji o zdjęciu i miejscach, gdzie zostało wystawione.
                  Jedynie do pkt. 2 mam wątpliwości - zdjęcia wstawiane obecnie przez "ZDJĘCIE"
                  nie mają wymaganego kompletu informacji o zdjęciu. Pokazują się u autora jako file0...
                  ale link do niego prowadzi donikąd. Ktoś nie doprogramował "ZDJĘĆ".

> Nie mam w tej chwili mozliwości podania konkretnych przykładów, ale w przyszłym
                  > tygodniu postaram się coś odszukać.

Ja mam, bo te informacje powinny być przy zdjęciach. Natomiast "galerie" dla fotoforów
                  okazały się nieprzydatne, bo można było uzyskać jedynie ostatnich 10000 zdjęć, a potrafiło
                  być ich wielokrotnie więcej.

• b-a-g-a Re: I co dalej? 06.05.22, 01:27
                    wariant_b napisał:

> Przede wszystkim każde zdjęcie miało własną stronę i takie strony sobie pobrałem.

A to świetna informacja, bo tam były też komentarze, na których wielu osobom zależało.

• b-a-g-a Re: I co dalej? 05.05.22, 19:53
        wariant_b napisał:

> A od jutra nowa seria robótek:

Czyli możemy liczyć na Twoją pomoc (a właściwie nie pomoc, bo my tu nic nie zdziałamy i możemy liczyć wyłącznie na Twoje umiejętności) przy tworzeniu oprogramowania do przeglądania zabezpieczonego FF?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka