11.07.22, 18:31
Trzeba się powoli zabierać do roboty.

Mamy zabezpieczone treści postów i zdjęcia, teraz wypadałoby wszystko to zebrać do kupy.
Na razie nie rysuje się możliwość przeniesienia Fotoforum na inny serwer - było zbyt unikalne
i nie udaje się znaleźć żadnego darmowego oprogramowania o podobnej funkcjonalności.
A skoro nie będziemy mieli innego żywego forum niż to, które możemy próbować stworzyć
tutaj, na forum.gazeta.pl - trzeba pozostałości po FF doprowadzić do stanu, w którym będzie
można z nich wygodnie korzystać lub choćby opublikować.

Na początek, bo jak wydaje mi się, najwięcej osób wspominało o nich z nostalgią,
idą cztery fora i te postaramy się zrobić w starannie.

Na moim dysku w chmurze Google dostępny jest folder:

drive.google.com/drive/folders/1u9lmzNDE4AhM0qUshrIon_aljh0fVkom?usp=sharing
do którego wrzuciłem pliki arkusza kalkulacyjnego z wykazami wątków.
Osobno są fora 1110, 864, 777 i 91, czyli Świątynie i Nekropolie, Architektura w obiektywie,
Galeria potraw i Podróże. Jako duży plik ALL.ods - kompletna lista wątków z wszystkich forów.
Jeśli ktoś będzie zainteresowany innym forum, może ją pobrać i przekopiować swoje forum.

Do zrobienia są trzy podstawowe rzeczy:
- nowy format dla poszczególnych wątków
- nowe listy wątków w ramach forum
- lista dostępnych forów
a przy okazji do rozwiązania parę problemów technicznych.

Musimy się pozbyć wszystkich elementów, które należały do Fotoforum - posty i zdjęcia były
i są nasze, więc zostają.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Technikalia 1 11.07.22, 18:37
      Potrzebna jest sensowna nazwa naszego przedsięwzięcia, którą potem będzie można
      zarejestrować jako nazwę domeny internetowej.

Jeśli komuś przyjdzie do głowy jakiś ciekawy pomysł, to w Internecie są strony
      na których można sprawdzić, czy nazwa domeny jest wolna, czy już ją ktoś
      zarejestrował.

Mając pomysł na nazwę wiadomo będzie jak oznaczać strony i jakie elementy
      graficzne trzeba będzie wykonać. Więc burza mózgów i proszę zgłaszać pomysły.

• wariant_b Technikalia 2 11.07.22, 20:48
        Mam zabezpieczone po fotoforach ponad półtora miliona zdjęć po dwie sztuki
        czyli podglądówka i miniaturka - razem ponad trzy miliony plików. Do tego dochodzi
        ponad dziewięćset tysięcy "oryginałów" dla których utworzono podglądówkę
        z uwagi na rozmiar zdjęcia. Tych oryginałów jest 661 GB, na stronach - ledwo 131 GB.
        Obawiam się, że z żalem będę musiał się z nimi (oryginałami) rozstać, chyba
        że ktoś uzna, że mogą być jeszcze kiedyś potrzebne. Bagienny działa i na serwerze
        większości zdjęć już nie ma. Nie zdążyłem pobrać innych zdjęć z galerii, bo wydawało
        mi się, że jeszcze jest czas do listopada.

Zdjęcia zostaną przeorganizowane, bo oryginalnego układu na /photo nie potrafię
        rozwikłać - będą w układzie kartotek:
        /<forum>/<wątek>/<nr postu jako nazwa>_<numer kolejny><rodzaj>
        czyli np. zamiast /photo/6/nf/db/a5ry/c5X2DDPJ6qGLXJFvZX.jpg
        będzie /1110/115617651/124155892_1B.jpg
        Trochę dodatkowej roboty, ale mam tych zdjęć tyle, że znalezienie jakiegoś
        przekracza moją cierpliwość.

Jest mały problem z nazwami zdjęć - niektóre nie mają nazwy albo nazwę pliku z aparatu.
        Podpisy pod zdjęciami nie zawsze będą mówiły, co jest na zdjęciu.

Jakby co, spakowany wykaz znalezionych zdjęć wrzucam na dysk sieciowy jako zdjecia.7z
      • wariant_b Technikalia 3 12.07.22, 10:27
        Jeszcze jeden temat do omówienia - podziały wątków i list na strony.
        W zależności od tego, jak prowadzone było forum jest to mały albo duży problem.

Serwer domyślnie dzielił wątki na strony po 100 postów. Nie mamy serwera,
        więc podziału musimy dokonać ręcznie. Propozycja jest taka, żeby połączyć
        strony wątków nieznacznie przekraczających sto postów w jedną całość,
        a dzielić tylko wątki zdecydowanie dłuższe. Może tylko w przypadku generowania
        plików PDF trzeba się zastanowić, czy lepiej mieć jeden wielgachny dokument
        dla całego wątku, czy kilka mniejszych części.

Podobnie z listami - serwer domyślnie (niezalogowany użytkownik) dzielił listy
        na strony po 50 wpisów, co jest raczej małą i niezbyt wygodą ilością.
        Jeśli się uda należy opracowywać układy, w których nie będzie konieczności dzielenia
        list na strony. Jeśli się nie uda - ograniczyć długość listy do jakichś 200 wpisów.
    • wariant_b Wątki 1 11.07.22, 19:56
      Góra strony z Fotoforum wygląda tak jak na obrazku.

Potrzebny jest zupełnie nowy projekt graficzny.
      Może być to jakiś fragment fotografii, ale wąziutki, powiedzmy sięgający napisu
      "Świątynie i nekropolie". Nazwę forum zrobiłbym większą i umieściłbym centralnie,
      albo wręcz wkomponował w obrazek, logo, czy co tam będzie na górze.

Brakuje wyraźnie podanej nazwy wątku - jest to wprawdzie temat postu tytułowego,
      ale jeśli wątek będzie dzielony na strony będzie tam nazwa pierwszego postu na
      stronie - czasami zupełnie myląca. Warto by ją zrobić większą i przewidzieć
      miejsce na linki do ew. kolejnych stron.

Nie wiem, czy w razie dzielenia wątku na strony powtarzać post tytułowy lub choćby
      jego część. Na forum w widoku od najnowszego czasem brakuje tego postu i nie
      bardzo wiadomo, o czym właściwie należy pisać.

Niebieski kolor tematów postów jest też jak dla mnie trochę niefortunny - może dało by
      się tytuły bardziej wyróżnić.

Linki oczywiście zostają, ale zostaną przerobione na aktualny schemat adresowania
      czy to w obrębie witryny webowej czy lokalnych plików. Wolałbym je przenieść na
      serwer, ale takiego nie mamy i trzeba by było go uruchomić. Potem przeniesienie
      na serwer docelowy byłoby banalne. Nazwę witryny oczywiście lepiej mieć wcześniej

• wariant_b Wątki 2 11.07.22, 20:06
        Między nagłówkiem postu a jego treścią wyraźnie brakuje przestrzeni.
        Fałszywie wygląda również linijka z autorem i datą publikacji postu.
        Być może przez duży napis "zarchiwizowany", który jest tu zupełnie zbędny.

Na drugim obrazku jest odpowiedź na powyższy post.
        Widać, że "Re: " zabiera cztery znaki z 40 przeznaczonych na tytuł postu
        i jest on obcinany wyglądając nieładnie. Spróbuję uzupełnić tytuł.

Przy okazji na obrazku jest sygnaturka. Zaczyna się od dwóch minusów, spacji
        i przejścia do nowej linii. Jestem za usunięciem sygnaturek.
        Wygląda to dziwnie, bo sygnaturka powinna być na końcu, a jest przed obrazkami.
        • wariant_b Re: Wątki 2 11.07.22, 20:15
          A tutaj inny pojawia się inny problem - w drzewku są wcięcia.
          Na stronie w układzie drzewka jest OK, na wydruku byłoby to dziwne.
          Przydałby się jakiś pomysł pozbycia się tych chorągiewek. Zwłaszcza,
          że zawężają ramkę i teksty oraz zdjęcia robią się coraz węższe.

Widać również cytowanie zaczynające się od xxx napisał(a) i potem
          linie cytatu > .... Forum nie dorobiło się obsługi BBCode QUOTE, zamiast
          tego jest rozwiązanie przejęte z poczty elektronicznej z tą felerną wadą,
          że tnie tekst po określonej liczbie znaków nie patrząc na wyrazy.
          Przydałby się pomysł na lepszy sposób cytowania komentowanego tekstu.

• wariant_b Wątki 3 11.07.22, 20:21
        Aha, żeby nie było, że chcę dodać sobie roboty - ze stron źródłowych przenosimy
        teksty, ale formatowania są gdzie indziej - w pobieranych plikach stylów .css
        Dla mnie wygodniej jest stworzyć style od nowa, niż dochodzić, co było wcześniej.
        Można sprawdzić w kartotekach zapisanych stron jakie rozmiary mają
        pliki skryptów i arkuszy stylów. Strony muszą być jak najprostsze.

• wariant_b Listy 1 12.07.22, 09:35
      Listy wątków pobierane były w układzie według daty ostatniego postu.
      Przy bieżącym korzystaniu z forum jest to zapewne najwłaściwszy układ,
      ale już do wątków archiwalnych niekoniecznie.

Oczywiście mogę odtworzyć ten układ (malejąco według daty ostatniego wpisu),
      jak i odwrotny - rosnąco według dat zakładania wątków. Ale wydaje się, że
      łatwiejsze do szperania w archiwum będą układy: alfabetyczny lub tematyczny
      według kategorii wątków, które należałoby dopiero zdefiniować.

W arkuszach z wykazami wątków, o których wspominam w poście tytułowym
      żółtym kolorem tła zaznaczone są kolumny, w których musimy nanieść poprawki,
      żeby sortowanie ustawiało wątki we właściwej kolejności, a jeśli chcemy wyróżnić
      kategorie, to również określenia tych kategorii. Warto by się również pozbyć
      wszelkich udziwnień w nazwach wątków, które psują porządek sortowania.

Właśnie spostrzegłem, że nie poprawiłem sposobu zapisu daty z DMR na RMD
      i daty w arkuszu są niesortowalne - jeśli ktoś już je sobie ściągnął, przepraszam.
      Ale można z nich korzystać, bo układy według dat nie są krytyczne, a dodatkowo
      muszę uzupełnić daty założenia wątków, więc skoryguję to później.

Oryginalnie pobierane przeze mnie listy miały po 50 pozycji - przy ponownym
      składaniu list jest dowolność, można je dzielić na inne ilości wątków, aby tylko
      nie przegiąć i lista nie była koszmarnie długa. Wtedy będzie je można podzielić.
      • wariant_b Listy 2 12.07.22, 09:46
        Od strony projektowej sytuacja z listami wątków jest zdecydowania prostsza.
        Wykorzystamy nagłówki plików z wątkami, a opis samego wątku na liście
        musi zawierać (już poprawioną) nazwę wątku i może zawierać autora, datę
        założenia, datę ostatniego wpisu, ilość postów i co jeszcze uznamy za stosowne.
        Ważne, żeby lista była zwarta i czytelna.

Dokładamy prawą kolumnę z przyciskami wyboru układów list i części bieżącej listy
        Przyciski możemy również umieścić gdzieś na górze strony i powtórzyć na dole
        nie dokładając drugiej kolumny ale wtedy musi być ich niewiele.
    • wariant_b Fabryczka 1 14.07.22, 10:15
      Fabryczka ruszyła.

Na początek przekopiowują się i zmieniają nazwy pliki ze zdjęciami -
      będą, jak planowałem wcześniej podzielone według forów i wątków,
      a numery postów będą stanowiły nazwy zdjęć. Doszły pliczki tekstowe
      z opisami zdjęcia, które będą wygodniejsze przy generowaniu stron.
      Potem zastanowię się, czy je usunąć, zostawić, czy gdzieś przenieść.

Idzie to powoli, ale to akurat nie jest zaskoczeniem - zdjęć było dużo.
      Pewnie jutro powinienem skończyć porządkowanie fotografii.
      • wariant_b Fabryczka 2 14.07.22, 21:09
        Na dysku sieciowym wymieniłem arkusze kalkulacyjne dla forów 1110, 864, 777 i 91
        poprawiając sposób zapisu daty z DMR na RMD. Data poprawiona także w ALL.ods.
        Na dysku jest spakowany plik zdjęcia.7z z dotychczasowym wykazem na podstawie
        pobranych wcześniej plików zdjęć - nie wszystkie zdjęcia były na serwerze gazety,
        wg logów pobierania brakowało 1312 z 3158140 zdjęć.

Obecnie trwa porządkowanie zdjęć i nowy wykaz już w układzie forów i wątków pojawi
        się niebawem. Jestem mniej więcej na półmetku prac.
        • wariant_b Fabryczka 3 16.07.22, 22:53
          Zdjęcia są już ponazywane i zorganizowane na nowo.
          Usiłuję zrobić ich kopię na dysk zewnętrzny i zonk - system mówi,
          że potrwa to jeszcze dwa i pół dnia. Niech sobie pochodzi przez noc,
          a jutro będę próbował innych narzędzi do kopiowania. Wyraźnie Windows 10
          nie radzi sobie dobrze z kopiowaniem takiej masy plików i kartotek.

Zacząłem przyglądać się nowemu wyglądowi wątków i postów i tutaj potrzebuję pomocy.
          Zakładam nowy temat w osobnym wątku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka