Dodaj do ulubionych

Kuria bez stanowiska w sprawie incydentu w farze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 00:47
Tak tak- spoko- nic się nie stało. To tylko drobny incydent, bo Polski Papież umiera prawie co tydzień i ważniejsze jest żeby Lićwinko się wyspał- tłuszcza jest niczym wobec zasłużonego, starego i zmęczonego proboszczyka.
Jaka kuria- takie stanowisko.
Obserwuj wątek
    • baranskia Re: Kuria bez stanowiska w sprawie incydentu w fa 05.04.05, 07:53
      TO JEDEN WIELKI SKANDAL!!! Jestem oburzony i DOMAGAM SIĘ, ABY KOŚCIOŁY BYŁY
      OTWARTE NON-STOP - co jak co, ale NA TO KASY "biednym" księżom proboszczom MUSI
      WYSTARCZYĆ!!! *** A teraz moja opowieść prawdziwa: w drugi dzień Świąt Bożego
      Narodzenia ok. 13.00 (całą rodzinką jadąc do Teściów) postanowiliśmy wejść do
      kościoła przy ulicy Traugutta, chyba Najświętszego Serca Jezusa, ale OCZYWIŚCIE
      BYŁ Z_A_M_K_NI_Ę_T_Y_!!! Bezpośrednia interwencja u ks. Proboszcza nie dała
      nic. W następne święta sytuacja się powtórzyła... :[
      • Gość: hubert nie pojmuję tego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 08:01
        nie było mnie wówczas w Białym ale ten incydent jest niewyobrażalnym wprost
        skandalem.
        niestety wydaje się że w Kościele dominuje podejście urzędnicze do religii i
        wiernych. ale nawet jeśli ..... nie mogę pojąć decyzji proboszcza...czy ten
        człowieczek NIE ODCZUWAł żadnej potrzeby bycia razem, wspólnej modlitwy,
        jedności i przeżywania w chwili śmierci Papieża??? znaczy to że nie posiada on
        ŻADNEGO życia wewętrznego????
        Boże ! zmiłuj się!!!!
      • Gość: bernard1 Re: Modlic sie mozna wszedzie.... IP: 212.37.29.* 06.04.05, 07:34
        czy otwarty kosciol, czy zamkniety....
        Polacy pobozni od wielkich zdarzen ....
    • Gość: Romek Ciekawe, bardzo ciekawe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 08:04
      W tej katedrze pracuje w sumie 20 ksiezy.
      www.katedrabialostocka.pl/index_pliki/KatedraBialostocka.htm
      Ciekawe jest to, ze zaden z nich nie czul potrzeby, aby byc w tych chwilach w
      światyni ze swoimi owieczkami...
      • Gość: Niestety Re: Ciekawe, bardzo ciekawe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 08:28
        Niestety, jako słudzy Boga, pośrednicy pomiędzy Kościołem a Panem Bogiem nie
        sprawdziliscie się i powinniście zostać potępieni. Wykorzystując często
        psyhologiczne narzędzia wobec ludzi(Kościaoła) nie zdaliście sobie sprawy z
        tego, ze w tak ważnej chwili, jaką niewątpliwie jest śmierć Jana Pawła II
        jedynego Papieża Polaka. To temu Papieżowi niewątpliwie zawdzięczacie
        (zawdzieczaliście?)szacunek wśród wiernych. Teraz gdy On umarł powinniście sami
        wziąść sprawę w swoje ręce i pielęgnować tę pozytywną relację z Kosciołem.
        Nawet podchodzac do sprawy z punktu nauczyciela i ucznia, psychologii
        marketingu powinniście niejako "przejąć pałeczkę po Papieżu" i głosić słowo
        boże z jeszcze wiekszym zapałem i siłą...Ponieważ teraz będzie wam o wiele
        trudniej dotrzeć do większości serc i umysłów wiernych jako Kościoła rzymsko-
        katolickiego! Niestety...muszę wam powiedzieć, ze zmarnowaliście tę
        niepowtarzalną szansę na budowę kościola z wiernymi. Niewątpię też że większa
        część tych zagubionych dusz, które mogły by stanąć po stronie koscioła na pewno
        sie od niego odwróci. Proszę logicznie pomyśleć: Czy ktoś kto Ciebie wyprasza z
        domu....czy zechcesz do niego bezinteresownie przyjśc w odwiedziny bez
        zaproszenia? JESETŚCIE SZUJAMI NAJWIĘKSZYMI WŚRÓD TYCH STĄPAJACYCH PO ZIEMI!
        ZAGARNIAJĄC CZĘSĆ PODATKU, ŻĄDAJAC TAAAAKICH KWOT ZA ŚLUBY, CHRZTY, POGRZEBY
        (CZYM DO CHOLERY JASNEJ SĄ TO WASZE OBOWIĄZKI WOBEC WIERNYCH I KOŚCIOŁA JAKO
        KSIĘŻY!) MACIE CZELNOŚĆ, W KATEDRZE BIAŁOSTOCKIEJ ZAMYKAĆ DRZWI PRZED NOSEM DLA
        LUDZI W TAKIM MOMENCIE!?????!!!!! PISZĘ DO WAS KSIĘŻA! DO WSZYSTKICH TYCH
        KTÓRZY MILCZĄ W TEJ SPRAWIE! CZY WIESZ DROGI KSIĘŻULKU CO OZNACZA
        MILCZENIE?...NIE MUSZĘ CHYBA ODPOWIADAĆ..PRAWDA? dlatego was uogólniam.
        Popieracie w ten sposób proboszcza katedry białostockiej. Uogólniam was tak jak
        wy uogólniacie cały lud stojac często naprzeciw niż obok. Tym razem
        udowodniliście to w pełni!
        • Gość: hubert Re: Ciekawe, bardzo ciekawe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 08:50
          niestety ... zgadzam się ze słowami przedmówcy.
          zawiedli nas księża. nie tylko w białym. podobne incydenty (zamknięte kościoły)
          jak czytam miały miejsce i w innych miejscach Polski.
          sam Kraków i Warszawa nie zmienią tego ponurego obrazu :(
          czyżby "szydło wychodziło z worka"???
          aż ciary mi chodzą po plecach jak myślę o tym jak postąpił proboszcz....
        • Gość: wierny Re: Ciekawe, bardzo ciekawe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 10:58
          Zgadzam się. Ksiądz to nie urzędas to misja, powołanie. cały świat sie modlił a
          ksiądz musiał się wyspać. Niedobrzy parafianie zamiast spać modlić im sie
          zachciało. Uważam, że ksiądz bez powołania nie powinien i nie może byc księdzem.
          To nie urząd. Kościół to nie budowla, kościół to my a ksiądz to nie urzędnik od
          9.00 do 17.00 to sługa boży. SŁUGA. Uważam jedakże, że powinniśmy na razie
          wytłumić sytuację odczekać do piątku do pogrzebu a potem żądajmy rozliczenia
          zaistniałej sytuacji. Pokażmy Papieżowi, że ten okres skupimy się na modlitwie
          nie na wojnie.
    • Gość: Tomasz Re: Kuria bez stanowiska w sprawie incydentu w fa IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.04.05, 08:56
      Puściłem mail do odpowiednich osób. To nie pozostanie bez echa.
      • alex.4 Re: Kuria bez stanowiska w sprawie incydentu w fa 05.04.05, 09:23
        Księża byli po PRACY, za nadgodziny najwidoczniej im nikt nie płaci...
        • Gość: Pablos Re: Kuria bez stanowiska w sprawie incydentu w fa IP: 213.77.92.* 05.04.05, 09:59
          Nie czytaliście kodeksu pracy? Liczba nadgodzin w miesiącu nie może przekroczyć
          określonego limitu. Widocznie już ten limit osiągnęli.

Przerażajace...
          Umarł człowiek, który oburzyłby się na takie zachowanie. Sam wielokrotnie
          udowadniał, że ksiądz nie jest urzędnikiem. Tak, jak każdy chrześcijanin nie
          jest nim w określonych godzinach.
          Na szczęście są różni księża. Ale boli, że w tej całej masie jest
          tylu "urzędników", którzy nic więcej sobą nie reprezentują.
          Wiem to po sytuacji w swojej parafii. Przez wiele lat bycia ministrantem mogłem
          łatwiej ocenić księży, którzy się w niej pojawiali. 2 (DWÓCH) przez kilkanaście
          lat byli "dla ludzi". Reszta była "bezpłciowa".
        • Gość: Pablos Re: Kuria bez stanowiska w sprawie incydentu w fa IP: 213.77.92.* 05.04.05, 09:59

Przerażajace...

Przerażajace...
    • lindow1 Re: Kuria bez stanowiska w sprawie incydentu w fa 05.04.05, 11:12
      Biskup, Kuria nie wymagają od proboszczów wiary w Boga, świętych, odklepywaną
      mechanicznie Ewangelię. Kuria wymaga od nich dyscypliny w odprowadzaniu daniny,
      nie wynoszenia brudów z zakrystii, posłuszeństwa i wykonywania poleceń .
      Dlatego zawsze murem stoi za swoim urzędnikiem bez względu czy jest pedofilem,
      babiarzem, naciągaczem parafian, ojcem gromadki dzieci,defraudantem lub
      zwyczajnym oszustem nacioągającym przy pomocy "sukienki duchownej" banki,
      firmy, przesiębiorców. Wszystko inne to tylko słowa, słowa, słowa, które służą
      tym cynicznym urzędnikom Kościoła katolickiego nie ich adresatom .
    • habitus Re: Kuria bez stanowiska w sprawie incydentu w fa 05.04.05, 11:16
      Sadzę, że warto zapamiętać ten incydent. Żeby wiedzieć jak zaczął się odpływ
      wiernych z Kościoła.
      Arogancja - cecha monopolisty... Szkoda, a można było po ludzku.
    • Gość: felix Re: Kuria bez stanowiska w sprawie incydentu w fa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 11:32
      Nie wiem co powiedzieć na takie zachowanie.Toż to przeczy wszelkim normom
      etycznym i moralnym.Ten osobnik ''ksiądz''Lićwinko został księdzem przez
      przypadek,albo pomyłkę, ale napewno nie z powołania.Natomiast Kuria to żart jak
      można nie zajmować stanowiska,ale z drugiej strony Prymas Polski Kardynał Józef
      Glemb w czasie gdy umiera Papież Wielki Polak jedyny w czasie 2000 lat jakiego
      wydała Polska ziemia przebywa w Argentynie w dniach 31.03.2005-04.04.2005 to
      czego można oczekiwać od Kuri Białostockiej gdzieś na zaścianku Polski.
    • Gość: wiernyy Re: Kuria bez stanowiska w sprawie incydentu w fa IP: *.csk.pl 05.04.05, 14:17
      ODBIJEMY TO NA TACY !!!!! MAŁY BOJKOT KOŚCIOŁA FARNEGO POPRZEZ ZAPRZESTANIE
      OFIAR NA TACĘ POWINIEN SZYBKO DOPROWADZIC DO ZMIAN !!! jAK DO KOGOŚ NIE
      PRZEMAWIA SIŁA ARGUMENTÓW TO MOŻE PRZEMÓWI ARGUMENT SIŁY !!!!
    • Gość: autor Wstyd! IP: 212.32.96.* 05.04.05, 18:05
      Po prostu szkoda slow...
      • Gość: agnostyk Re: Wstyd! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.04.05, 18:31
        Jestem agnostykiem, niemniej do Ojca Świętego miałem i mam wielki szacunek,
        choć nie wszystko w jego posłudze akceptowałem. Czytając to forum mam niejasne
        przeczucie, że wielu z tu piszących nie rozumie nic z przesłania Ojca Świętego.
        On nauczał jak kochać każdego człowieka, uczył intelektualnej refleksji, uczył
        pokory. Miał wiele z biedaczyny Bożego Św. Franciszka . Był silny siłą wiary
        ale był pokorny dla słabości innych. A tymczasem dla wielu tu wypisujących się
        najważniejsza jest zbiorowa egzaltacja, organizowanie zbiorowych marszy i
        będące grzechem pychy samoouwielbienie.
        Ja nie jestem członkiem zbiorowego Powszechnego Kościoła, ale nie pojmuję, jak
        te słowa pychy wobec pasterzy Kościoła, wobec Księdza Arcybiskupa, to szukanie
        dziury w całym potraficie pogodzić z nauczaniem Jana Pawła II.
        Przydałoby się mniej egzaltacji, a więcej intelektualnej refleksji. Mniej
        śpiewania „Barki” a więcej wczytywania się w treść słów Papieża.
        Na marginesie - ksiądz Prymas Glemb wygłosił przed paru minutami znakomite
        kazanie na Mszy w Warszawie. Przywitane zostało chłodem.
        • Gość: autor Re: Wstyd! IP: 212.32.96.* 05.04.05, 18:50
          Szukanie dziury w calym? Uwazasz, ze nazwanie wiernych, ktorzy chcieli modlic
          sie za papierza terrorystami to jest na miejscu?? To nie ma nic wspolnego z
          zadna egzaltacja, zbiorowymi marszami, samouwielbieniem. Tu chodzi o zwykla
          przyzwoitosc. Ja kiedys chodzilam do tego kosciola, z rak tego ksiedza dostalam
          pierwsza komunie. Od dawna jednak jestem bardzo daleko od kosciola i calej tej
          religijnej otoczki. Nie chodze w zadnych marszach, nie wystawiam w oknie
          swieczki. Pewnie nie powinno mnie nawet to obchodzic, co robi ksiadz w swojej
          parafii.
          A jednak obchodzi, bo przez zwykla przyzwoitosc, szacunek dla zmarlego, to jak
          sie ten ksiadz zachowal to po prostu wstyd.
          • alex.4 Re: Wstyd! 05.04.05, 19:10
            Biskup powinien zareagować
          • Gość: agnostyk Re: Wstyd! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.04.05, 19:11
            Sądzę, że dobrze pamiętam i interpretuje nauke Koscioła, ale to ty sam jesteś
            Kościołem. To ty zamiast krytykować dawaj przykład dla swojego proboszcza, ty
            go "nawracaj". A dlaczego zamiast dopominać sie o otwarcie katedry nie
            modliliście sie zamknietych jej wrót. Pomyśl. Czy to nie byłoby mocniejsze i
            prawdziwsze wyznanie wiary?.
            • Gość: gaga Re: Wstyd! IP: *.csk.pl 07.04.05, 12:59
              zgadzam się z tobą kościołem jesteśmy my,jak mawial Ojciec święty i musimy
              wybaczać slabym,,bo niektórzy księża okazali się słabi,nauczmy sie nie osądzać
              innych,zwróćmy uwagę na to co sami czynimy dla drugiego człowieka,,,,,,,,,,,,,,
              • habitus Re: Wstyd! 07.04.05, 13:02
                A co czynisz?
        • Gość: Bill Gates jr. Do agnostyka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 19:29
          Dziękuję za te słowa i pozdrawiam gorąco!
        • Gość: Kasia Re: Wstyd! IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 05.04.05, 21:53
          Skoro zostało przyjęte z chłodem, to coś było z tym kazaniem nie tak... Od
          osoby, kt była na tej mszy wiem, że podobno Prymas najpierw sie tłumaczyl,
          czemu nie wrocil do kraju w sobote czy w niedziele ostatecznie...
          potem mowił m.in. o Swiatyni Opatrznosci Bozej, ze wracaja szczesliwie do jej
          budowy w warszawie, i ludzie zrozumieli to jako "to teraz wiecie na co dac
          pieniadze" cale kazanie był "nie na miejscu"
          • Gość: agnostk Re: Wstyd! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 05.04.05, 22:20
            Nie "coś" tłumaczył tylko, że był u Polaków w Argentynie (a w czym oni gorsi
            niz "rdzenni" w Krakowie, Warszawie, Białymstoku?). Mówiąc o Światyni
            Opatrzności Bożej nawiązał do polityczno - egzaltowanej (to moja ocena)-
            "spontanicznej" decyzji radnych Warszawy , którzy w euforii postanowili
            budować pomnik papieża. A przecież, co subtelnie starał się zasugerować Prymas
            to właśnie Świątynia Opatrzności Bożej byłaby najlepszym pomnikiem dla papieża.
            Wzywał tez do refleksji z nauk papieskich a nie jedynie egzaltowanych ulotnych
            wzruszeń. I co ja tu agnostyk na tym forum robię, jeśli przychodzi mi tłumaczyc
            rzeczy oczywiste.
            • Gość: Kasia Re: Wstyd! IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 05.04.05, 22:35
              Prymas Polski w czasie, gdy umiera papiez -jego zwierzchnik- powinien być albo
              w Polsce jako najwyzszy w tej chwili przedstawiciel Kościoła i autorytet
              moralny, albo w Rzymie przy swoim Papieżu! To wg mnie nie podlega dyskusji.
              Powinien natychmiast wracac, moze sobie pojechac do Argentyny pozniej jeszcze
              raz. Ponieważ jednak nie było wtedy Prymasa, SWIETNIE zastąpił go JAKO KSIĘDZA
              Ks Macharski, Prymas powinien się wiele nauczyć od niego i od Papieża.
              Nie sadzę, by Janowi Pawłowi II zależało na gmachu ku jego czci... Ludziom
              potrzebne sa autorytety moralne, i Księża świecący przykładem .
              Widać nie wszyscy umieja się sprawdzić w powołaniu
              • habitus Re: Wstyd! 06.04.05, 10:28

Mam podobne odczucia. Nie potrzebne nam są nowe, jeszcze wspanialsze kościoły za
                nowe jeszcze większe pieniądze. Potrzebni nam są duchowni z charyzmą i więcej
                wiary. Kościołów jest dość.
    • Gość: Dorota fara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 19:14
      Odstałam w niedziele, jak zreszta wiele osób za mną i przede mną w kolejce do
      konfesjonalu. Spowiadało 2 ksieży na cała fare, przy czym po wyspowiadaniu 4-5
      osob ksiadz opuscil konfesjonal.......Po mszy poszłam na zakrystię zapytac czy
      może jednak znajdzie sie ktoś kto wyspowiada, ale okazało się że nei - widac
      księża spieszyli się na obiad.
      Pojechalam więc na kolejna msze do kolejnego kościoła, tam spowiedz była dopuki
      byli chętni.
      Dla mnie porządki panujące obecnie w FARZE są nie do zaakceptowania i mysle ze
      dla dobra ogółu kuria powinna coś z tym zrobić.
      • Gość: autor Re: fara IP: 212.32.96.* 05.04.05, 19:33
        Kuria milczy, biskup milczy, przeciez swojego nie beda krytykowac. A wierni? Co
        tam wierni ich obchodza, pobulwersuja sie troche i im przejdzie..
    • Gość: beniek Re: Kuria bez stanowiska w sprawie incydentu w fa IP: 217.97.213.* 05.04.05, 22:02
      Podobna sytuacja miała miejsce w Grajewie w kościele pod wezwaniem Trójcy
      świętej. Ci kapłani mimo tego że wielokrotnie mieli kontak z Ojcem Świetym tak
      naprawdę nie rozumieją jego słów i posłannictwa. Pasterz powinien być razem ze
      swoimi owieczkami. W tym przypadku Kapłani Ci pojmują swoją rolę inaczej- oni
      traktują nas jak owieczki do " strzyżenia.
    • Gość: moni Re: Kuria bez stanowiska w sprawie incydentu w fa IP: *.elpos.net 05.04.05, 22:04
      jak ostatnio chodzil ksiadz u nas po koledzie to sie zapytal czy cos u nas sie nie podoba w kosciele <1 raz tak sie zdarzylo - pewnie dlatego ze jeszcze malo czasu u nas jest, dodam ze parafia Sw. Rocha> a moja mama siedzi cicho to ja wyskakuje ze mi sie nie podoba ze kosciol jest zamkniety i ze jak potrzebyje tam sie dostac to widze kraty w drzwiach - na to ksiaz odpowiedzial ze boja sie ze im cos ukradna
    • Gość: ML Re: Kuria bez stanowiska w sprawie incydentu w fa IP: 212.33.74.* 07.04.05, 12:47
      Dzień przed śmiercią Papieża udaliśmy się z grupą znajomych aby pomodlić się o
      jego zdrowie... Z tego powodu, że pzred Bazyliką stoi pomnik Ojca Świętego
      uznaliśmy,że będzie to najleprze miejsce... Niestety o 12.00 Ksiądz Proboszcz
      wygonił około dwustu wiernych i zamknął Kościół...
      Udaliśmy się w "pielgrzymkę" po Białymstoku, aby znaleźć otwartą śiątynie. Po
      dwoch trzech godzinach znaleźliśmy dopiero otwarty małyKościółek przy ulicy
      Poleskiej prowadzony przez siostry zakonne, gdzie było całonocne czuwanie....

Nie wiem co na to wszystko powiedzieć...

Księza mają czelność, uważać, że Polacy nie słuchają tego co Papież do nich
      mówił... Ja tylko powiem tyle "Źdżbło trawy widzicie w oku nliźniego, a belki
      we własnym nie dostrzegacie"...
      • Gość: pilny Re: Kuria bez stanowiska w sprawie incydentu w fa IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 07.04.05, 13:46
        Papiez byl jak biala owca wsrod CZARNEJ chmary wyglodnialych HIEN - brzydze sie
        nimi Nawet w takim momencie jak smierc NASZEGO OJCA dali taka plame :(
        Pozdrawiam wszystkich - poza CZARNUCHAMI oczywiscie
    • Gość: 43fgds Re: Kuria bez stanowiska w sprawie incydentu w fa IP: *.ec.pl 08.04.05, 00:31
      wielce szkoda ale i tak bdfędziemy zawsze z papieżem www.papiez.kul.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka