Dodaj do ulubionych

maslo czy margaryna

IP: *.szeptel.net.pl 29.06.02, 12:02
ja osobiscie wole maslo, gdyz jest zdrowsze i o wiele smaczniejsze niz
margaryna, a wy co wolicie?
Obserwuj wątek
    • anka1 Re: maslo czy margaryna 29.06.02, 12:06
      zalezy do czego. i kiedy.
      • freewolf Re: maslo czy margaryna 29.06.02, 12:19
        anka1 napisał(a):

> zalezy do czego. i kiedy.

I z kim, i kto płaci:).
      • ralston Re: maslo czy margaryna 29.06.02, 14:30
        anka1 napisał(a):

> zalezy do czego. i kiedy.

Np. do smarowania zawiasów jest lepsza margaryna, bo masło szybciej jełczeje :)
    • freewolf Re: maslo czy margaryna 29.06.02, 12:07
      Gość portalu: ktosiek napisał(a):

> ja osobiscie wole maslo, gdyz jest zdrowsze i o wiele smaczniejsze niz
      > margaryna, a wy co wolicie?

Zdecydowanie masło (roślinne). A poza tym dobry pasztet, najlepiej z zająca.
      • anka1 Re: maslo czy margaryna 29.06.02, 12:08
        + ogorki malosolne, nieprzesolone.
        • Gość: kosiek Re: maslo czy margaryna IP: *.szeptel.net.pl 29.06.02, 12:13
          maslo zawsze bylo lepsze i bedzie, ludzie je kupuja chociaz go nie reklamuja, a
          poza tym to maslo to maslo, a nie jak niektore margaryny (wiecie mieszanki tego
          i tego bleeeee)
    • Gość: Andi Re: maslo czy margaryna IP: *.tkb.pl / 10.1.65.* 29.06.02, 14:33
      Gość portalu: ktosiek napisał(a):

> ja osobiscie wole maslo, gdyz jest zdrowsze i o wiele smaczniejsze niz
      > margaryna, a wy co wolicie?

A ja do kanapek nie używam niczego, a jak robie ciasto, to biorę jakieś
      margaryny :)

Pozdrawiam
      Andrzej
      • Gość: habitus Re: maslo czy margaryna IP: *.zigzag.pl 29.06.02, 14:35
        Andi, umiesz robić ciasto? Jakie?
        • Gość: Andi Re: maslo czy margaryna IP: *.tkb.pl / 10.1.65.* 29.06.02, 14:43
          Gość portalu: habitus napisał(a):

> Andi, umiesz robić ciasto? Jakie?

Piernik lub babkę piaskową (z proszku:))

• Gość: habitus Re: maslo czy margaryna IP: *.zigzag.pl 29.06.02, 14:48
            A próbowałeś z proszku kruche ciasto i do tego jabłka z morelami - gotowiec ze
            słoika? Był u nas gość z Niemiec. Tak się zachwycał tym jabłecznikiem, że wstyd
            mi się było przyznać do półproduktów. Rzeczywiście wychodzi dobrze i jest
            proste w obsłudze. Chmielewska w swojej "Książce poniekąd kucharskiej"
            napisała, że "sałatkę owocową potrafi zrobić byle debil". Z tym ciastem jest
            tak samo.
            • Gość: Andi Re: maslo czy margaryna IP: *.tkb.pl / 10.1.65.* 29.06.02, 14:50

> A próbowałeś z proszku kruche ciasto i do tego jabłka z morelami - gotowiec ze
              > słoika? Był u nas gość z Niemiec. Tak się zachwycał tym jabłecznikiem, że wstyd
              >
              > mi się było przyznać do półproduktów. Rzeczywiście wychodzi dobrze i jest
              > proste w obsłudze. Chmielewska w swojej "Książce poniekąd kucharskiej"
              > napisała, że "sałatkę owocową potrafi zrobić byle debil". Z tym ciastem jest
              > tak samo.

Kruchego nie próbowałem, ciągle pozostaje wierny babce i piernikowi, ale może jak
              będę się kiedyś nudził...
              • ralston Re: maslo czy margaryna 29.06.02, 15:01
                Gość portalu: Andi napisał(a):

>
                > Kruchego nie próbowałem, ciągle pozostaje wierny babce i piernikowi, ale może j
                > ak
                > będę się kiedyś nudził...

Ja to bym się musiał baaaardzo nudzić, żeby się za pieczenie zabrać :)) A poza
                tym nie mam psa. A nawet jakbym miał to bym się pewnie nie odważył go tym
                poczęstować, co sam bym uwarzył hehehe
                Ale powcinać bardzo lubię :)))
                Pozdrawiam wszystkich, którzy lubią i potrafią.
                • Gość: Andi Re: maslo czy margaryna IP: *.tkb.pl / 10.1.65.* 29.06.02, 15:05
                  ralston napisał(a):

> Ale powcinać bardzo lubię :)))
                  > Pozdrawiam wszystkich, którzy lubią i potrafią.

A kto nie lubi? Ciasto ciastem, ale najlepsze są owoce :)

• Gość: Akir Re: maslo czy margaryna IP: 212.160.130.* 01.07.02, 15:22
                    Boże jak ja mogłem przegapić taki doniosły wątek, już od dawna chciałem się
                    komuś poskarżyć że denerwuje mnie wciskanie wszędzie margaryny. Masło i tylko
                    masło, margaryna śmierdzi i jak nie ma masła to jem chleb na sucho.

A co do ciasta czekają mnie niedługo odwiedki koleżanek żony z pracy, muszę
                    więc przygotować na stół coś takiego żeby oko im zbielało, proszę więc podajcie
                    mi jakieś przepisy, żeby potrawa była oryginalna, smaczna ,tania i szybka w
                    robocie (ale mam wymagania co?)
                    Pozdrowienia Akir
                    • Gość: habitus Re: maslo czy margaryna IP: *.zigzag.pl 01.07.02, 17:53
                      Zrób roladę z kurczaka. Potłucz mocno tłuczmkiem do mięsa duży filet z drobiu
                      (kurczak albo indyk). Aż zrobisz duży placek. Jak się porwie nie szkodzi.
                      Posyp przyprawami ( pieprzem, imbirem, gotową mieszanką do drobiu etc.). Niech
                      lezy aty w ym czasie smażysz mały omlecik (jajko roztrzepać widelcem, na
                      roztopione masło, odwrócić - niech ten placek trochę wystygnie). Bierzesz
                      bakalie: suszone morele, migdały bez skórki (blanszowane), można też włożyć
                      suszone śliwki. Kładziesz omlet na tym placku z mięska, na to bakalie i zwijasz
                      w rulonik. Związujesz nitką bez specjalnych starań o równy ścieg. Roladkę
                      wkładasz do gotującej się na małym ogniu wody. To ma tak "mrugać" a nie wrzeć.
                      Przez godzinę. W wodzie można gotować trochę Vegety i lisek laurowy, trochę
                      ziela angielskiego... Robota prosta, a jak ugotujez poprzedniego dnia i
                      wsadzisz do lodówki to naqstępnego po pokrojeniu w plasterki masz małe
                      różnokolorowe obrazki do jedzenia. Bardzo efektowne.
                      • ralston Re: maslo czy margaryna 01.07.02, 17:56
                        Hmmm... ale mi narobiłaś apetytu!
    • Gość: lebster Re: maslo IP: *.duna.pl / 192.168.3.* 01.07.02, 22:30
    • ralston Re: maslo czy margaryna 01.07.02, 22:53
      zdecydowanie masełko, choć z braku laku może być mieszanka z margaryną. Sama
      margaryna? :(((((
    • Gość: ble Re: maslo czy margaryna IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.02, 23:03
      • ralston Re: maslo czy margaryna 01.07.02, 23:04
        Ble - możesz rozwinąć swą myśl?
    • Gość: ble Re: maslo czy margaryna IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.02, 23:04
      je do wódki wolę masło, ale do piwqa to margarynę!!
    • Gość: some13 Re: maslo czy margaryna IP: *.proxy.aol.com 02.07.02, 03:35
      powiem krotko MASLO!
    • ormond Re: maslo czy margaryna 02.07.02, 03:52
      Dobre jest maslo, niezla margaryna,
      Ale jest najlepsza kochliwa dziewczyna!
      • Gość: habitus Re: maslo czy margaryna IP: *.zigzag.pl 02.07.02, 09:22
        A kto pisał w wątku "Żyrafy...": Ludzie z Białegostoku jesteście w twórczym
        amoku?
        • ormond Re: maslo czy margaryna 02.07.02, 09:30

> A kto pisał w wątku "Żyrafy...": Ludzie z Białegostoku jesteście w twórczym
          > amoku?

Bo nie trawie czestochowskich rymow bez zadnej finezji ;)))
          • ralston Re: maslo czy margaryna 02.07.02, 09:32
            O cześć Ormond - już dotarłeś do domu?
        • ralston Re: maslo czy margaryna 02.07.02, 09:30
          To polecam również lekturę np. 100 postów ivana... Tam też znajdziesz sporo
          rymowanego Ormonda :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka