Gość: ktosiek IP: *.szeptel.net.pl 29.06.02, 12:02 ja osobiscie wole maslo, gdyz jest zdrowsze i o wiele smaczniejsze niz margaryna, a wy co wolicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
freewolf Re: maslo czy margaryna 29.06.02, 12:19 anka1 napisał(a): > zalezy do czego. i kiedy. I z kim, i kto płaci:). Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: maslo czy margaryna 29.06.02, 14:30 anka1 napisał(a): > zalezy do czego. i kiedy. Np. do smarowania zawiasów jest lepsza margaryna, bo masło szybciej jełczeje :) Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: maslo czy margaryna 29.06.02, 12:07 Gość portalu: ktosiek napisał(a): > ja osobiscie wole maslo, gdyz jest zdrowsze i o wiele smaczniejsze niz > margaryna, a wy co wolicie? Zdecydowanie masło (roślinne). A poza tym dobry pasztet, najlepiej z zająca. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: maslo czy margaryna 29.06.02, 12:08 + ogorki malosolne, nieprzesolone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosiek Re: maslo czy margaryna IP: *.szeptel.net.pl 29.06.02, 12:13 maslo zawsze bylo lepsze i bedzie, ludzie je kupuja chociaz go nie reklamuja, a poza tym to maslo to maslo, a nie jak niektore margaryny (wiecie mieszanki tego i tego bleeeee) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andi Re: maslo czy margaryna IP: *.tkb.pl / 10.1.65.* 29.06.02, 14:33 Gość portalu: ktosiek napisał(a): > ja osobiscie wole maslo, gdyz jest zdrowsze i o wiele smaczniejsze niz > margaryna, a wy co wolicie? A ja do kanapek nie używam niczego, a jak robie ciasto, to biorę jakieś margaryny :) Pozdrawiam Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: maslo czy margaryna IP: *.zigzag.pl 29.06.02, 14:35 Andi, umiesz robić ciasto? Jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andi Re: maslo czy margaryna IP: *.tkb.pl / 10.1.65.* 29.06.02, 14:43 Gość portalu: habitus napisał(a): > Andi, umiesz robić ciasto? Jakie? Piernik lub babkę piaskową (z proszku:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: maslo czy margaryna IP: *.zigzag.pl 29.06.02, 14:48 A próbowałeś z proszku kruche ciasto i do tego jabłka z morelami - gotowiec ze słoika? Był u nas gość z Niemiec. Tak się zachwycał tym jabłecznikiem, że wstyd mi się było przyznać do półproduktów. Rzeczywiście wychodzi dobrze i jest proste w obsłudze. Chmielewska w swojej "Książce poniekąd kucharskiej" napisała, że "sałatkę owocową potrafi zrobić byle debil". Z tym ciastem jest tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andi Re: maslo czy margaryna IP: *.tkb.pl / 10.1.65.* 29.06.02, 14:50 Gość portalu: habitus napisał(a): > A próbowałeś z proszku kruche ciasto i do tego jabłka z morelami - gotowiec ze > słoika? Był u nas gość z Niemiec. Tak się zachwycał tym jabłecznikiem, że wstyd > > mi się było przyznać do półproduktów. Rzeczywiście wychodzi dobrze i jest > proste w obsłudze. Chmielewska w swojej "Książce poniekąd kucharskiej" > napisała, że "sałatkę owocową potrafi zrobić byle debil". Z tym ciastem jest > tak samo. Kruchego nie próbowałem, ciągle pozostaje wierny babce i piernikowi, ale może jak będę się kiedyś nudził... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: maslo czy margaryna 29.06.02, 15:01 Gość portalu: Andi napisał(a): > > Kruchego nie próbowałem, ciągle pozostaje wierny babce i piernikowi, ale może j > ak > będę się kiedyś nudził... Ja to bym się musiał baaaardzo nudzić, żeby się za pieczenie zabrać :)) A poza tym nie mam psa. A nawet jakbym miał to bym się pewnie nie odważył go tym poczęstować, co sam bym uwarzył hehehe Ale powcinać bardzo lubię :))) Pozdrawiam wszystkich, którzy lubią i potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andi Re: maslo czy margaryna IP: *.tkb.pl / 10.1.65.* 29.06.02, 15:05 ralston napisał(a): > Ale powcinać bardzo lubię :))) > Pozdrawiam wszystkich, którzy lubią i potrafią. A kto nie lubi? Ciasto ciastem, ale najlepsze są owoce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akir Re: maslo czy margaryna IP: 212.160.130.* 01.07.02, 15:22 Boże jak ja mogłem przegapić taki doniosły wątek, już od dawna chciałem się komuś poskarżyć że denerwuje mnie wciskanie wszędzie margaryny. Masło i tylko masło, margaryna śmierdzi i jak nie ma masła to jem chleb na sucho. A co do ciasta czekają mnie niedługo odwiedki koleżanek żony z pracy, muszę więc przygotować na stół coś takiego żeby oko im zbielało, proszę więc podajcie mi jakieś przepisy, żeby potrawa była oryginalna, smaczna ,tania i szybka w robocie (ale mam wymagania co?) Pozdrowienia Akir Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: maslo czy margaryna IP: *.zigzag.pl 01.07.02, 17:53 Zrób roladę z kurczaka. Potłucz mocno tłuczmkiem do mięsa duży filet z drobiu (kurczak albo indyk). Aż zrobisz duży placek. Jak się porwie nie szkodzi. Posyp przyprawami ( pieprzem, imbirem, gotową mieszanką do drobiu etc.). Niech lezy aty w ym czasie smażysz mały omlecik (jajko roztrzepać widelcem, na roztopione masło, odwrócić - niech ten placek trochę wystygnie). Bierzesz bakalie: suszone morele, migdały bez skórki (blanszowane), można też włożyć suszone śliwki. Kładziesz omlet na tym placku z mięska, na to bakalie i zwijasz w rulonik. Związujesz nitką bez specjalnych starań o równy ścieg. Roladkę wkładasz do gotującej się na małym ogniu wody. To ma tak "mrugać" a nie wrzeć. Przez godzinę. W wodzie można gotować trochę Vegety i lisek laurowy, trochę ziela angielskiego... Robota prosta, a jak ugotujez poprzedniego dnia i wsadzisz do lodówki to naqstępnego po pokrojeniu w plasterki masz małe różnokolorowe obrazki do jedzenia. Bardzo efektowne. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: maslo czy margaryna 01.07.02, 17:56 Hmmm... ale mi narobiłaś apetytu! Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: maslo czy margaryna 01.07.02, 22:53 zdecydowanie masełko, choć z braku laku może być mieszanka z margaryną. Sama margaryna? :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: maslo czy margaryna IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.02, 23:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: maslo czy margaryna IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.02, 23:04 je do wódki wolę masło, ale do piwqa to margarynę!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: some13 Re: maslo czy margaryna IP: *.proxy.aol.com 02.07.02, 03:35 powiem krotko MASLO! Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: maslo czy margaryna 02.07.02, 03:52 Dobre jest maslo, niezla margaryna, Ale jest najlepsza kochliwa dziewczyna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: maslo czy margaryna IP: *.zigzag.pl 02.07.02, 09:22 A kto pisał w wątku "Żyrafy...": Ludzie z Białegostoku jesteście w twórczym amoku? Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: maslo czy margaryna 02.07.02, 09:30 Gość portalu: habitus napisał(a): > A kto pisał w wątku "Żyrafy...": Ludzie z Białegostoku jesteście w twórczym > amoku? Bo nie trawie czestochowskich rymow bez zadnej finezji ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: maslo czy margaryna 02.07.02, 09:32 O cześć Ormond - już dotarłeś do domu? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: maslo czy margaryna 02.07.02, 09:30 To polecam również lekturę np. 100 postów ivana... Tam też znajdziesz sporo rymowanego Ormonda :) Odpowiedz Link Zgłoś