Dodaj do ulubionych

Chwalibóg wszedł w Operę

IP: 81.15.254.* 30.04.05, 08:33
Chwalibóg. I dodaje: - Arch-Ito straciło wiele poważnych zleceń, bo jestem
urzędnikiem miejskim. TO SMIESZNE CO URZEDASIE MOWISZ TO BYLO NIE PRACOWAC I
ISC DO DOMCIU DO ZONY JAK MASZ A NIE NAGINAC I DODATKOWA KASE TRZEBAC !!!!
PREC Z TAKIMI URZEDASAMI NA STOS !!!!!!!!!!!!!! Z NIMI
Obserwuj wątek
    • Gość: czujny Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.05, 12:18
      chwalibog wykazuje podobnie jak tur coraz wieszka desperacje, aby przed koncem kadencji napchac w kieszenie jak najwiecej forsy ;-)
      • Gość: czujny Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.05, 12:19
        oczywiscie zamiast 'wieszka' powinno byc 'wieksza'
        • Gość: errata Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 09.05.05, 17:16
          Zamiast czujny powinno być kretyn!
    • Gość: SZPUNT Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 30.04.05, 14:01
      Chwalib?g musi odejsc!!!!! morderca Bojar i przekupnis!!!! precz!!! zabojcy bojar na szczaw!!!!!!
      • Gość: katalog Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 14:14
        a ja lubię Chwaliboga :)
        • justusz Re: Chwalibóg wszedł w Operę 30.04.05, 15:50
          Udział w konkursie architektonicznym nie jest "wchodzeniem w opere" i nie widze
          w tym nic zdroznego. Nieladnym posunieciem natomiast jest mówienie o swojej
          spólce ze niby wszystko jest cacy bo Chwalibóg ma w niej tylko 10% udziałów a
          na tyle pozwala prawo. Owszem pozwala ale takze 10 % jest niemoralne i jest to
          udział taki do smiania sie prosto w oczy i pokazywania innym swojego cwaniactwa
          ze jest sie takim prawym.
          Kłamstwem wierutnym natomiast jest muwienie z e posada urzednicza pozbawiła
          jego firme zlecen. W naszym skorumpowanym sytsemie tych zlecen , a przynajmniej
          podchodów z ich ulokowaniem jest zapewne kilkakrotnie wiecej. Moze powaznych
          zlecen rzeczywiscie ubuyło bo do nich trzeba zachodu i staran i ine sa zapewne
          lokowane poza białymstokiem
      • Gość: Ian Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: 83.175.144.* 23.05.05, 21:30
        Muszą odejść wszystkie urzędole, którym przeszkadzają Bojary w napychaniu kasy
        deweloperom typu Biruk czy Jazbud, a przy okazji kręcą sobie biznesiki.

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • thinker_ Do Rożka 30.04.05, 17:16
      Jeszcze trochę i pierdnąć nie będzie można.
      Człowieczku opamietaj się. Co ty wyprawiasz???
      A pania redaktor naczelna, chyba na urlopie...
      • Gość: Ian Re: Do Rożka IP: 80.55.171.* 30.04.05, 17:35
        Ja chyba nie lubię Chwaliboga. Kiedys go szanowałem. To jednak inteligantny
        architekt. I myślę, że nie jest ch..em, natomiast zadaje się z ch..ami i dla
        własnego dobra powinien to towarzystwo szybciuto opuścić. A pan Tur, to jest
        złamas i całe szambo wyleje na Chwaliboga chroniąc siebie.

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
        • habitus Re: Do Rożka 02.05.05, 00:15
          Nie żałuj go. Sam tam wszedł.
      • Gość: mm Re: Do Rożka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 19:08
        rożek znowu wszedł w g...o
        • Gość: obserwator Re: Do Rożka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 20:09
          Dobrze że Rożek pisze o przekrętach ekipy Tura i cwaniactwie Chwaliboga. Nie
          przeczytasz tego w Porannym, który jest na usługach tych panów , szczególnie
          Żukowski.
    • Gość: zzz Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: 212.33.81.* 04.05.05, 21:14
      Opinia p. Lulii Pitery nie pozostawia wątpliwości, ze p.Chwalibóg naruszył
      zasady etyki urzędnika, a także architekta. Jego wypowiedzi są naiwnym
      krętactwem, kpiną z opinii publicznej i ze swojego srodowiska zawodowego.
      • Gość: zżź Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 23:58
        Pani Pitera pitoli. Dlaczego należy zamykać usta, zdolnemu twórcy,
        architektowi, tylko dlatego, że chwilowo jest również urzędnikiem? A gdzie jest
        prawo do wolności twórczej wypowiedzi na równych prawach dla wszystkich?
        Przecież to był konkurs, wygrać mógł każdy! Czy macie coś do zarzucenia Sądowi
        konkursowemu? Ja w zasadzie mam, ale nie ma to nic wspólnego z uczciwością przy
        wyborze laureata.
        • Gość: zzz Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: 212.33.81.* 05.05.05, 06:59
          Ja również uważam, że nie można twórcy odbierać prawa do tworzenia i
          upubliczniania swego dzieła. O wiele zdrowsza byłaby sytuacja gdyby p.A.Ch.mógł
          oficjalnie w tym konkursie wystapić. Niestety, to "chwilowe bycie urzednikiem"
          wiąze się z ograniczeniami.
          • habitus Re: Chwalibóg wszedł w Operę 05.05.05, 15:00
            A ja mocno polemizuję z określeniem "zdolny twórca". Chyba, że uznamy, że zdolny
            do wszystkiego. Nawet do zaśmiecania Białegostoku bezkształtnymi klocami na
            cienkich słupkach. Bezguście chwali bezguście a rączka rączkę myje, co? :)))))
            • Gość: ciekawy [...] IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 09.05.05, 17:30
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • habitus Re: Chwalibóg wszedł w Operę 09.05.05, 20:56
                Jejku! Podoba ci się ta "twórczość"?!! Przecież to okropne knoty. Sam twórca
                przyznaje, że są okropne. :) No w każdym razie przyznał parę lat temu. Może
                teraz zmienił zdanie.
                • Gość: ciekawy Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 09.05.05, 23:02
                  Jeszcze raz przepraszam za te moje poprzednie posty. Najchętniej bym je
                  wykasował. A co do meritum. Chwalibóg ma wiele niewątpliwie ciekawych
                  realizacji. Np. budynek telekomunikacji i gazety wyborczej. Ten ostatni, z tego
                  co gdzieś, kiedyś rzuciło mi się w oczy, jest chyba niedokończony. Moim zdaniem
                  sa to jedne z ładniejszych budynków w Białymstoku. W przeciwieństwie np do
                  zagospodarowania rynku siennego. Doprawdy jeśli twierdzisz inaczej to muszę
                  wyrazić swoje zdziwienie. Ponadto zaprojektował katedrę w Irkucku. W głębsza
                  analizę walorów artystycznych wymienionych budynków wolałbym nie wchodzić
                  ponieważ nie znam się na architekturze. Mówię tylko o tym czy patrzenie na dany
                  obiekt sprawia mi przyjemność, czy też nie. Irkuckiej katedry nie widziałem, ale
                  fakt jej zaprojektowania o czymś świadczy. Podsumowując uważam, że można jak
                  najbardziej oceniać ten dorobek negatywnie, ale szacunek sie należy!
                  • habitus Re: Chwalibóg wszedł w Operę 11.05.05, 12:25
                    Budynek Wyborczej jest złą architekturą. Łamie podstawowe zasady kształtowania
                    przestrzeni miejskiej. Nie trzyma skali ani charakteru otoczenia, ze zjazdu
                    Sienkiewicza widać mu cały dach, jest narożny a nie wykorzystuje tego, jest
                    wtórny i wogóle wygląda mi na gotowca jakiegoś. Gdyby stał gdzie indziej nic by
                    się nie stało. A to był taki fajny narożnik :((((
                    Budynek Telekomunikacji - jw tyle, że bardziej krzykliwy i namolny.
                    Architekta projektującego w mieście, pośród istniejących budynków, obowiązuje
                    pokora. Budynek stoi całe dziesięciolecia i wszyscy musimy patrzeć na koślawe
                    dzieła miejscowych "geniuszy". To nie niezbyt udany zakup bluzki, to kupa
                    pieniędzy i zepsuta przestrzeń!
                    Pokora, a nie stawianie sobie pomników. Chyba, że jest geniuszem jak Frank
                    Gehry. Jego muzeum w Bilbao, czy "tańcząca para" w Pradze czeskiej przyciągają
                    turystów.
                    Zapraszam cię do Warszawy. Pokażę ci jak wyglądają piękne budynki (szkoda, że
                    jest ich tak mało) a jak "pomniki pychy architekta". Napisz na priv.
        • Gość: Ian Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 22:14
          Drogi panie architekcie zżź myślę, że jeżeli chce pan wolności wypowiedzi to
          przecież jest możliwośc uprawiania wolnego zawodu architekta, a nie trzymanie
          się cycka - etaciku urzędnika! Cieszy mnie, że przynajmniej nie podważ pan
          niezawisłego werdyktu sądu.

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: WIOSKOWY Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 08:11
      A poco lazł na urzędniczy stołek ? Dobrze wiedział , że tera to może stodoły i
      chlewy na Wiosce projektować ! Hej !
      • Gość: zżź Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:38
        może chciał dobrze?
        • habitus Re: Chwalibóg wszedł w Operę 05.05.05, 22:07
          I zrobił dobrze. Sobie.
          • Gość: Ian Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 22:16
            Ale mu nie wyszło! Piekło brukowane dobrymi chęciami.

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: ciekawy Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 09.05.05, 17:32
            Kryatura z ciebie habitusie.
            • habitus Re: Chwalibóg wszedł w Operę 09.05.05, 20:54
              Niełatwo to będzie udowodnić :))
              • Gość: ciekawy Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 09.05.05, 23:05
                Ale osobom publicznym też wypada przedstawić jakieś udokumentowane dowody
                łajdactwa, jak się je o to publicznie posądza :).
    • Gość: Oleńka Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 23:14
      A ja pamiętam czasy, gdy Chwalibóg bronił Bojar, a mało kto go popierał. Teraz,
      jak i tak już nie ma co ratować, to znalazła się cała masa krytykantów i
      obrońców... populistów. Chwalibóg kryształowy nie jest, ale kręgosłupa
      odwapnionego nie ma. Mam nadzieję, że w magistracie go też nie straci. "Jędruś,
      jam ran twoich całować mnie godna..."
      • habitus Re: Chwalibóg wszedł w Operę 11.05.05, 12:27
        Jak widać, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Szkoda...
      • Gość: Ian Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: 83.175.144.* 11.05.05, 17:58
        Całujże waćpanna Oleńka psa w nos, a nie Chwaliboga w dupę! Chwalibóg co
        najwyżej pisał coś dobrego o Bojarach dwa, trzy lata temu w takim pisemku Echo
        Bojar, jak go przymuszono! Przytocz mi choć jeden tekst Chwaliboga mówiący z
        wolnej woli, od siebie pozytywnie o Bojarach. Kiedyś przyklejał się kłamliwie
        do twórców Karty Bojarskiej, z którą nie miał nic wspólnego. Coś tam
        nieprawdziwie wspominał o swojej pracy w latach 70-tych. Ha! Ha! Ha! Z pania
        prof. Sawczuk chyba w pracowni planistycznej miasta. No to ratowali Bojary z
        pewnością!

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!
        • alex.4 Re: Chwalibóg wszedł w Operę 11.05.05, 18:59
          Ian może mniej ekspresyjnie się wypowiadaj...
      • bogo2 Re: Chwalibóg wszedł w Operę 12.05.05, 11:10
        Olenko, Wacpanno Najmilejsza !
        A toli nadszedl i czas, abys nie tylko rany calowala. Wszystko przebaczam. W
        imie ojca i syna i ......wiechcia zbornego..
        A tym , ktorzy z urzedu mego sobie dworuja, hanba wielka po wsze czasy....

Twoj Jedrus

Gość portalu: Oleńka napisał(a):

> "Jędruś,
        > jam ran twoich całować mnie godna..."
    • inks Re: Chwalibóg wszedł w Operę 10.05.05, 01:28
      Te "obiekty" Chwaliboga...jak opowiadają zbliżeni do lokalnego Guru architekci,
      Guru czego by nie zaprojektował to ma potem zwyczaj narzekać, że mu "wykonawcy
      spaprali koncepcję, bo projekt był przecież niezły". Wdzięczni mieszkańcy Leśnej
      Doliny ochrzili bloki zaprojektowane przez tego Estetę mianem "Alcatraz" . I to
      jest chyba najbardziej prawdziwa miara wartości jego dokonań. No nie wiem, na
      moje "nieartystyczne" oko większość tych chwalibogowych dzieł wygląda jak góry
      lodowe wrzucone w sam środek Sahary- nie ma w tym za grosz smaku, wyczucia
      stylu, kontekstu otoczenia w którym powstają. Ot taka komputerowo wygenerowana
      pretensjonalna mocno wysilona twórczość dobrze powkręcanego w różne układy
      inżyniera, bywalca imieninowych i urodzinowych imprez w rozlicznych kuriach
      biskupich na terenie całego kraju. Wielu młodych architektów nie może się
      przebić w Białymstoku właśnie przez to że rynek zdominowały budowlano-
      arcitektoniczne koterie dowodzone przez towarzysko zorientowanych watażków w
      rodzaju pana Ch. Ach, gdyby tak władze Irkucka podrzuciły mu więcej
      zleceń..wtedy- w czasie tej Wielkiej Nieobecniości- Białystok miałby może szansę
      na jakąś ładniejszą architekture? Go east young man, go east...i nie wracaj! :-)
      • Gość: exact Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:41
        Pomarzyć! Ale nie byłby to Białystok. Miasteczko "z harakterem".
      • habitus Re: Chwalibóg wszedł w Operę 11.05.05, 12:34
        No właśnie. Dopuszczani są jedynie ci, którzy są na tyle niezdolni, że nie
        zagrażają "miszczowi" :))) A Białystok zaczyna ogarniać chaos przestrzenny.
        • bogo2 Re: Chwalibóg wszedł w Operę 11.05.05, 12:51
          chaos przestrzenny .. Czy mozna TO zdefinijowac ? Tak, ze TO cos nazywalo , a
          nie dzwieczalo przyjemnie w oczach ? ;)
          • habitus Re: Chwalibóg wszedł w Operę 11.05.05, 22:21
            Jejku, myślisz, że ja tu wykład strzelę na temat przestrzennych uwarunkowań? :(
            Wiesz ile to pisaniny? W skrócie: miasto powinno mieć pewien porządek - dość
            podobny do porządku na przykład żywego organizmu. W tym dużym porządku, są
            mniejsze - powiedzmy dzielnice czy osiedla. One też muszą mieć wszystkie
            potrzebne funkcje stosowne dla dzielnic. Niektóre dzielnice mają znaczenie
            szczególne - np. śródmieście, często będące zalążkiem miasta, jego najbardziej
            zabytkową dzielnicą. Gdyby porównać miasto do mieszkania - starówka byłaby
            salonem, miejscem spotkań, reprezentacji, choć również miejscem zamieszkania dla
            niektórych mieszkańców. Mają głośno ale wszędzie blisko. Inni mają dalej ale
            ciszej, więcej przestrzeni i zieleni. Ponieważ miasto musi żyć i się rozwijać,
            konieczne jest sporządzenie planów rozwoju miasta. Podczas przygotowań sprawdza
            się, którym dzielnicom jakiej funkcji brakuje, i w którą stronę będzie się ona
            rozbudowywała. Można to przewidzieć, a nawet spowodować - np. poprzez wyłączenie
            terenu spod działania Ustawy o ochronie gruntów rolnych. Poważnym ograniczeniem
            rozwoju miasta jest czynnik "usztywniający" plan. Może nim być naturalne
            ograniczenie (jezioro, rzeka, góry, przepaść, czasem las albo grunty rolnicze) a
            także ograniczenie wprowadzone przez człowieka - lotnisko, autostrada, teren
            wojskowy etc. Każde z tych ograniczeń można pokonać, ale wiąże się to z
            kosztami. Przeinwestowanie jednej części miasta wiąże się z niedoinwestowaniem
            innej. A miasto musi się rozwijać i funkcjonować harmonijnie, ku radości i
            zdrowiu jego mieszkańców. W chaosie przestrzennym (budynki niskie, wysokie,
            pomieszane funkcje centrum i dzielnic "sypialnych", brak niektórych funkcji,
            kakofonia kształtów i kolorów, brak koncepcji sprawnej komunikacji, brak
            czytelnej geografii miasta - to wszystko składa się na wrażenie nieprzyjaznego
            mieszkańcom chaosu i anarchii przestrzennej...
            Na dzisiaj wystarczy.
            • bogo2 Re: Chwalibóg wszedł w Operę 12.05.05, 11:35
              Dzieki za wyklad . Powoli zaczynam wszystko rozumiec. Tylko jeszcze nie wiem ,
              czy chaos i anarchia przestrzenna to jedno i to samo... ;) ;)
        • alex.4 Re: Chwalibóg wszedł w Operę 11.05.05, 16:37
          Urszulo chaos przestrzenny jest nie tylko w Białymstoku....
    • inks Re: Chwalibóg wszedł w Operę 11.05.05, 23:25
      ale u nas jest to chaos unikalny, bo "chwalebno-boski..." i dlatego upieram się!
      Wyeksportujmy naszego Archiarchitekta do Irkucka: i kasa miejska zarobi i
      mieszkańcy odetchną. A przy okazji będzie to mała acz satysfakcjonujaca zemsta
      za przemówienie Putina...
      • bogo2 Re: Chwalibóg wszedł w Operę 12.05.05, 11:29
        Ciekawe, czy za kwestionowananie "chwalebno-boskiego" chaosu nie beda cie w
        smole smazyc,inksie... No bo jak "boski" - nawet z przymiotniko-przydawka -
        "chaos" moze byc niedoskonaly. Bog nam zeslal - to co zeslal, a Ty
        eksport,Irkuck,kasa, zemsta. Pieklem pachnie ;) ;)
        • inks Re: Chwalibóg wszedł w Operę 12.05.05, 13:36
          Chodziło mi oboskość rozumianą animistycznie i przedchrześcijańsko, czyli
          pogańską. Słowem o...architekturę pogańską, której coraz więcej w naszym mieście
          za sprawą zbliżonych do magistratu Archearchitektów, czyli mówiąc inaczej:
          Arecheopteryksów budownictwa jedno i wielo...
          • bogo2 Re: Chwalibóg wszedł w Operę 13.05.05, 10:10
            ..ale numer z tego Archeopteryksa. Niby codziennie sie woda swiecona kropi i
            biskupie sniadania zjada, a tu patrzcie..w miescie .... "poganska
            architekture" wznosi. Jedno i wielo.... i animistyczna na dodatek...
            Ciekawe, gdzie on te rozki chowa, Boruta Jeden ? ;);)
            • alex.4 Re: Chwalibóg wszedł w Operę 21.05.05, 11:26
              :)
              • Gość: Z.P. Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.elpos.net / *.elpos.net 21.05.05, 23:27
                A czy to nie będzie wiązało się z przekopywaniem grobów?
                • Gość: Bulba Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: 83.175.144.* 24.05.05, 17:54
                  Z tego co mi wiadomo, to tylko dobudowa Teatru lalek będzie budowana na terenie
                  dawnego parkingu od strony ulicy, a tam dawniej był cmentarz zydowski. Ale
                  dopuszcza to Plan zagospodarowania terenu.
    • kaliszrychu Re: Chwalibóg wszedł w Operę 25.05.05, 11:22
      A czy on ma nazwisko dlatego, ze lezy plackiem w kościele i Boga chwali???
      • Gość: Bulba Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: 83.175.144.* 25.05.05, 23:45
        Nie sobie chwali, za to co w mieście wyprawia będzie musiał długo plackiem w
        kościele leżeć!
        • habitus Re: Chwalibóg wszedł w Operę 26.05.05, 10:10
          Może już zaczął leżeć, bo na Kongresie Architektów się nie pokazał nawet na
          moment. Chociaż nie miał daleko :)) Prezydent też się nie pojawił, ponoć zajęty.
          Niech leżą krzyżem. Może jak poleżą to nie posiedzą :))))
          • Gość: Ian Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: 83.175.144.* 26.05.05, 14:26
            Jeżeli architekt Chwalibóg nie uczestniczył w tak ważnej jak mówią zawodowej
            imprezie, to skąd u niego takie przeświadczenie o misji do spełnienia? Może
            myśli o jakiejś innej misji niz dbanie o ład przestrzeni w mieście.
    • kaliszrychu Re: Chwalibóg wszedł w Operę 26.05.05, 21:23
      a wyszedł?
      • Gość: Anka Re: Chwalibóg wszedł w Operę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 12:08
        Od Chwaliboga wieje prowincja, jego projekty sa beznadziejne, a wszystko, co
        zatwierdza, jeszcze bardziej szpeci miasto. Jest do bani.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka