Dodaj do ulubionych

Jeszcze jeden wątek o Bojarach

07.05.05, 21:13
Postanowiłem się dziś poświęcić i z uporem maniaka jeździłem godzinę rowerem po Bojarach szukając tych zabytkowych domostw. I co się okazało???
Że prawie ich nie ma, więc moim zdaniem, te płacze, lamenty, skomlenia, na temat obrony Bojar przed wyburzeniem są bez celowe, bo ich zwyczajnie już nie ma. Te kilka chat co stoi, to jest nic, nie da się z tego zrobić tzw. "zabytkowej dzielnicy". Chyba, że przenieść to wszystko w jedno miejsce, bo tak jak jest teraz to nie ma sensu. Są dwa wyjścia, zburzyć to wszystko, bądź znaleźć na te domy jakieś miejsce i stworzyć z nich coś konkretnego.
Obserwuj wątek
    • nekroskop88 Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 07.05.05, 21:15
      przeniesc do Białostockiego Muzeum Wsi
      • koczisss Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 07.05.05, 21:17
        Też tak można:)
        • nekroskop88 Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 07.05.05, 21:19
          ja mam mieszane uczucia co do Bojar, z jednej strony gdyby wszystkiego nie
          zniszczono mielibysmy XIX-wieczny kompleks domkow, a z drugiej to co zostalo z
          tego zespolu budynkow to w sumie nie wiadomo co... moznaby na miejscu Bojar
          stworzyc nowa dzielnice, nie mowie tu o zabudowaniu wszystkiego blokami, moze
          jakis park?
          • koczisss Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 07.05.05, 21:24
            No nie wiem, ale na tą zabytkową dzielnicę szans już nie ma.

ps. Widziałem ten kościół, który w linku pokazałeś i pytałeś gdzie to jest.
            Nawet spoko wyglada, inny jak inne:)
            Jeszcze nie jest wykończony:))
            • nekroskop88 Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 07.05.05, 21:26
              nawet nie ukonczony jest o niebo lepszy od takiego np. Kazimierza czy kosciola
              w przedszkolu (Mazowiecka) i od podobno istniejacego gdzie na Jana Pawła II
              kosciola w magazynie :/
    • Gość: Red Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 00:32
      A może odpieprzycie sie od tych Bojar? Tak bardzo wam przeszkadzają? jest
      mnóstwo innych miejsc w Białymstoku, które można zabudowaywać więc poki co
      dajcie spokoj mieszkańcom tej dzielnicy.

Pozdrawiam
      • koczisss Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 11:02
        Człowieku, jakiej dzielnicy???
        Te kilka chat co jeszcze pozostało, to dzielnica???
    • Gość: Red Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 11:31
      Kilka chat?? Może nie są to Bojary sprzed 30 lat, ale wciąż są tutaj domy,
      które należy chronić. Przecież wiele starych "chat" zostało wyremontowanych.
      Postarajmy się aby resztę, tę która tego potrzebuje również wyremontowano.
      • koczisss Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 13:48
        Proszę Cię bardzo remontuj ze swoich pieniędzy, nic mi do tego. Ja nie mam zamiaru do tych ruin dołożyć ani złotówki. Bo koszt remontu przewyższy koszt wybudowania nowego budynku.
        Wszyscy krzyczą, żeby ratować te Bojary, to niech wezmą się Ci krzykacze do roboty, a nie tylko lamentują.
        Mi osobiście zwisają i powiewają te stare rudery, jak nikt ich nie rozbierze, to same niedługo zawalą się. A miasto nie da ani grosza na remont tego, bo zwyczajnie jest to ekonomicznie nieuzasadnione.
        Żeby to były zabytki, murowane, kamienice, to może, ale stare spróchniałe domostwa?
        Pokryte niejednokrotnie eternitem?
        Przecież to grube miliony trzeba wyłożyć na remont tego, za co i po co???
        • Gość: jadaczek Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: *.cs.bialystok.pl / 80.51.121.* 08.05.05, 18:03
          gratuluję Ci kocziss głębokiej wiedzy architektoniczo-archeologiczno-
          historycznej. To może Biskupin też wyburzmy? Po co replika tego drewnianego
          grodziszcza? I pare innych drewnianych zabytków tez...W końcu murowane są cenne
          a drewniane spalić albo rozebrać...A słysząłeś o kościółku w Dębnie
          Podhalańskim zbudowanym bez jednego kawałka drewna i kamienia? A grodziszcze na
          Ostrowie Lednickim? Wiesz co? Poznaniacy, znani z liczenia każdego grosza na
          prawdę duże pieniądze wyłożyli na drewaniane zabytki, gdańszczanie i krakowiacy
          też...SSzkoda, ze białostoczanie nie potrafią cenić tego co mają...I cieszę
          się, że nie jestem białostoczaninem z urodzenia bo przynajmniej potrafię
          docenić to co w Białymstoku piękne i co skłoniło mnie do przeniesienia się
          tutaj.
          • koczisss Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 19:48
            To remontujcie, wolna droga, nie bronię, ale żeby to wyglądało jakoś, a nie chlewki w podwórkach, kryte czym kolwiek, domy zresztą też, postawcie płoty, a nie coś co je przypomina, uporządkujcie teren, żeby to wszystko ładnie wyglądało. A tak, to to wszystko wygląda jak jakieś slumsy.
        • Gość: jadaczek Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: *.cs.bialystok.pl / 80.51.121.* 08.05.05, 18:04
          zresztą ekonomisto od siedmiu boleści uzasadnij mi ekonomicznie chociażby
          odbudowę warszawskiej Starówki czy Zamku Królewskiego?
          • koczisss Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 19:51
            Porównujesz Zamek Królewski i starówkę w Warszawie do tych ruder, hahahah, śmieszny jesteś!!!!
        • Gość: Ian Re: Do koczisss'a Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: 80.55.171.* 08.05.05, 18:54
          No to wkurzyłeś mnie koczisss!!! Czy ktoś kiedys prosił miasto czy ciebie o
          pieniądze na ratowanie Bojar? Nie chcemy oc nikogo ani złotówki! Tylko
          odpie..ie się od tej dzielnicy. Przecież w 95% to prywatne grunty i
          nieruchomości! Jakim prawem jakies obce kutasy chcą o czymkolwiek decydować! Tu
          mieszkają ludzie! Chodzi tylko o to, że tu nie ma bloków i nie chcemy bloków,
          bo to inna grupa mentalna ludzi, z którymi sie nie dogadamy! Dlatego prosimy o
          wsparcie merytoryczne, o ochronę prawną a nie o kasę. A jeśli ochodzi o kasę,
          to właśnie na takie "rudery" jak mówisz koczisss sa w Europie pieniądze, a nie
          na przeżeranie! A jeśli chodzi o ilość, to właśnie po to skomlimy i
          lamentujemy, by uratować jeszcze to co zostałe! Ale takie siurki krzywe jak ty
          tego nie zrozumieją! Bo trzeba patrzeć dalej własnej klatki w bloku!

Precz z łapami od Bojar!
          • koczisss Re: Do koczisss'a Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 19:40
            To k.u.r.w.a remontuj, odnawiaj a nie biadolisz od kilku miesięcy!!!!
          • koczisss Re: Do koczisss'a Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 19:56
            Nie mieszkam ciulu w bloku!!!
    • Gość: Red Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: 80.55.171.* 08.05.05, 18:40
      Zaraz zaraz......a skąd takie informacje, że taniej wybudować coś nowego niż
      wyremontować stary dom?? Zastanów się co mówisz, powiem Ci, że o wiele taniej
      wyremontować jest stary dom niż go zburzyć i postawić coś nowego. A poza tym
      remontując go nie wpieprzasz się w charakterystyczna zabudowę z nowobogadzkim
      szmelcem. Jeszcze na koniec.....skoro masz gdzieś Bojary i nie intersuja
      Cię...to odpieprz się czlowieku od nich. Zajmij się czyms innym. Nawet nie
      wiesz jak irytujący są tacy ludzie jak ty. Nie co, że tu nie mieszkasz i masz
      gdzieś co sie tu dzieje to wpieprzasz sie w to. Czlowieku odpuśc sobie.
      • kamilar Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 18:43
        Oj, remont starego domu, tylko nie bylle jaki remont, ale taki który ma zachować
        jego historyczne walory jest droższy od budowy nowego domu.
        • alex.4 Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 18:45
          zdecydowanie:)
        • Gość: Red Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: 80.55.171.* 08.05.05, 18:45
          A co masz na myśli mówiąc zachować walory? np ?
          • kamilar Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 21:08
            Zachować jego zabytkowu charakter, np nietypowe okna, dachówka na dachu a nie
            blacha szwedzka itp
        • Gość: Red Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: 80.55.171.* 08.05.05, 18:47
          Wydaje mi się, że wystarczyło by, żeby każdy z domów na Bojarach był w
          posiadaniu prywatnych właścicieli i wyglądałoby to zupełnie inaczej niż
          wygląda. Nie rozumiem co masz na myśli ...na co tyle pieniędzy chcesz wydawać,
          że remont przewyższył by budowe nowego domu?
          • Gość: Ian Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: 80.55.171.* 08.05.05, 19:03
            Remont domu drewnianego jest najtańszy ze wszystkich remontów. Tu nie ma
            procesów mokrych i każdy niemal może go przeprowadzić. Poza tym robisz taki
            remont na jaki cię stać. Ja swój dom z roku 1935 remontowałem około 10 lat, bo
            na tyle było mnie stać. Do dociepliłęm, wymieniśłem dach, okna, instalacje,
            elewacje, podłogi ściany, teraz jest jak nowy mimo wieku. Teraz dorabiam
            szczegóły, uzupełniam coś, dbam od dom. Bo o dom trzeba dbać w przeciwieństwie
            do bloku. Tam blokiem zajmuje się administracja. Stąd różnica mentalna
            mieszkańców domów i bloków. A koczisss pewnikiem mieszka w bloku i gadanie z
            nim o własności czy o domu to jak gadka ze ślepym o kolorach.

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!
            • koczisss Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 19:44
              A tu kolego mylisz się, bo mieszkam w domu wybudowanym w roku 1955, ale nie na bojarach. Tu gdzie mieszkam wszystko jest zadbane, nie ma ruin takich jak tam!!!
            • kamilar Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 21:12
              A dociepliłeś se, bo drewnianego domu np, nie powinno się docieplać steropianem
              bo drzewo nie oddycha.
              • ogabignac Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 21:17
                Jesteś Kamilar(widać) humanistą - pisze się drewno;)

kamilar napisał:

> A dociepliłeś se, bo drewnianego domu np, nie powinno się docieplać
                steropianem
                > bo drzewo nie oddycha.
              • Gość: Ian Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:08
                Owszem, wełną mineralną - ta oddycha!

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • koczisss [...] 08.05.05, 19:42
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Red Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 21:06
      koczisss zachowujesz się jak cham i prostaczek, więc nie wiem czy jest sens
      wogóle z tobą rozmawiać. I tu się powtórzę bo jesteś kolejnym człowieczkiem
      który ma kompleks wsi.
      • koczisss Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 21:31
        Nie ja zacząłem mięchem rzucać i nie ja zacząłem innych wyzywać, lecz mnie zwyzywano.
        A kompleksu jak to napisałeś wsi to nie mam, bo moja rodzina pochodzi z Białegostoku przynajmniej od 4 pokoleń, co było wcześniej to nie wiem!!!
    • Gość: Red Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: 80.55.171.* 08.05.05, 21:11
      Wydaje mi się że okna te nie są o wiele droższe lub nawet poprostu nie są
      droższe, a przeciez nie chodzi tu żeby wszędzie leżała dachówka ( co byłoby
      mile widziane) ale żeby zachować podstawowe rzeczy w tych domach takie jak
      proporcje i pewne podziały itp. a co do remontu to uwiesz mi wiem, że jest on o
      wiele tańszy niz budowa czegoś nowego.
      • kamilar Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 21:37
        Mi zawsze brat magister budownictwa powtarzał, że gruntowny remont starego domu
        jest droższy niz budowa nowego:)
    • Gość: Red Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 21:17
      Dom został docieplony wełną mineralną i na wierzchu jest tynk. Wszystko
      wyremontoawane na tyle na ile bylo można w danym momencie wyremontować. Ważne
      jest żeby poprsotu każdy wlasciciel starego domu dbał o niego i robił w nim
      tyle ile jest w stanie zrobić i wiekszosc tutejszych mieszkańców mieszkających
      w prywatnych domach dba o te domy na ile jest w stanie i je remontuje. Ważne
      żeby te domy były poprostu zadbane. Jedynie domy komunalne są tutaj tzw.
      ruderami które również moznabyloby wyremontować ale miasto na to nie ma ochoty
      jakoś, a jak znajdą się ludzie chętni do kupienia tych domow i wyremontowania
      to miasto blokuje i nie sprzedaje.
      • koczisss Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 21:32
        Ha, to już nie ma wyglądu pierwotnego!!!! To jaki to zabytek???
        • kamilar Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 21:38
          Dokładnie, jeżeli pokryjesz domy na bojarach tynkiem to będą nic nie warte:(
          • koczisss Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 21:43
            W ten sposób można każdą ruinę doprowadzić do jakiegoś wyglądu. Ale tu problem jest taki, że Ci krzykacze chcą zachować "zabytkową" dzielnicę, przy pokryciu budynków tynkiem. Ha, ha, ha, w ten sposób, pewnie, że remont nie jest drogi.
            A niech doprowadzą do wyglądu z przed nastu lat, to dopiero zobaczą, że może lepiej byłoby nową chatę postawić, niż ładować grubą kasę w remont tego co stoi.
            • Gość: Ian Re:SPECJALNIE DO KOCZISSS'a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:20
              Aleś ty ograniczony! Wielokrotnie mówione było, że nie mają to być zabytki, czy
              tez skansen ale żywa dzielnica zachowująca klimat starego Białegostoku. Mój
              drewniany dom z 1935 roku np. był od razu tynkowany na dranicach, to go
              dociepliłem wełną i położyłem taki sam tynk jak był, odtworzyłem narozniki i
              opaski okienne. Gdybym miał dom szalowany to bym go oszalował. Szczyty były
              szalowane, to je wyszalowałem. Nawt typ szalówki dobrałem taki jak był -
              tradycyjny, zakładkowy. Okna w szczycie nieco zmieniłem, bo podzieliłem górkę
              na pokoje. Wystarczy? A ty w tym swoim typowym domku z 1955 roku dołóż wieże i
              stiuki. Bedzie ci lepiej! A może ty jesteś zazdrosny co? MOże ci bloczki
              postawili za oknami??? co??? To i tu niech rozpieprzą???co??

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!
              • koczisss Re:SPECJALNIE DO KOCZISSS'a 09.05.05, 18:26
                NIe bloczków nie mam za oknem, wieżyczki stawiał nie będę, a nie mam czego zazdrościć.
                Mieszkaj sobie na tym wypierdkowie, w wiejskich charakternym Białymstoku, Twoja sprawa, a nie zapomnij kurom żreć dać, bo powyzdychajo!!!!
                • Gość: Ian Re:SPECJALNIE DO KOCZISSS'a IP: 83.175.144.* 11.05.05, 20:58
                  Naturalnie ci idzie w tym towim narzeczu! Widziesz jak chcesz to gadasz po
                  swojemu całkiem nieźle, tylko czemu się ukrywasz? Ojca się wstydzisz? To ześ
                  gęsi pasał? Taki Janko muzykant? Toz to nic złego! Nie stydzź sie i nie
                  denerwuj! Już nie będę ci dokuczał! Uspokuj się bo się spocisz!

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!! Oszczędzajcie koczisss'a! tydzień dobroci dla
                  innych!!!
                  • koczisss Re:SPECJALNIE DO KOCZISSS'a 11.05.05, 21:03
                    Pałuj się palancie!!!
    • Gość: Red Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: 80.55.171.* 08.05.05, 21:19
      chyba się pomyliłeś i chcialeś napisać: drzewo oddycha?
      • koczisss Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 21:32
        Drzewo rośnie, drewno to produkt po ścięciu tegoż!!!
    • Gość: Red Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: 80.55.171.* 08.05.05, 23:33
      Są domy, które przed remonetem były tynkowane (drewniane), ten tynk niestety z
      ubiegiem czasu się zniszczył i został położony nowy tynk więc zachowuje sięto
      co było. Zauważam w tobie koczisss nieprzyjemny cynizm i powoli przestaje mieć
      ochotę z tobą rozmawiać.
      • koczisss Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 23:39
        Twoja sprawa, ja też nie muszę z Toba gadać.
        Ale większość tych domów jest drewniana, i taką formę posiadała.
        Remont tego, doprowadzenie do stanu pierwotnego, nie dość, że jest ciężki w wykonaniu, nie zrobi tego byle kto, a co za tym idzie, jest to bardzo drogie.
        Proszę, remontujcie sobie, ale zróbcie to, żeby to jakoś wygladało, a nie szpeciło otoczenie. Bo wybacz, ale za taką dzielnicę "zabytkową", która wygląda jak slumsy, gdzie wszystko jest zaniedbane i połamane podziękuję!!!
        • Gość: Red Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 23:46
          Czekaj.....czekaj.......jakie slumsy? jakto wszystko polamane ? Co ty
          wygadujesz ty byłeś na Bojarach? wogóle? Może przejedź się jeszcze raz i
          dokladnie popatrz.Jak już mówiłem tzw rudery i miejsca gdzie wszystko jest
          zaniedbane to domy komunalne i to miasto pozwolilo na to aby w takim stanie one
          stały i to miasto blokuje kupno tych działek przez prywatnych inwestorów któzy
          chcą te domu remontować.Po raz kolejny podkreślam, że syf jest tam gdzie jest
          komunałka.
          • koczisss Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 08.05.05, 23:57
            Ale jest, a ja nie wiem co jest czyje. Przecież nie będę łaził ludziom po domach i wypytywał, czy jest właścicielem, czy tylko lokatorem.
            NIe mam takiej potrzeby, czasu na to, a jeszcze bym miał nieprzyjemności.
    • Gość: Red Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 23:40
      No cóż Kamilar każdy ma swoje racje, tylko powiedz czy ty remontowałeś stary
      dom i jednocześnie budowałeś nowy? Nie chce obrażać nikogo, ale może twój brat
      niekoniecznie ma rację. Nie chce być nie grzeczny i przepraszam jeśli cie to
      urazilo. Ale ty tutaj mowisz o gruntownym remoncie ( jeszcze zależy co masz na
      myśli poprzez gruntowny remont), widzisz sporo tutejszych domów tych
      remontowanych jest odtwarzanych tak aby zachować ich autentyczność. Nie
      rozumiem tego śmiechu z tynków? Przecież sporo przedwojennych domów
      (drewnianych ) było pokrytych tynkiem więc dlaczego uważacie to za takie
      dziwne?
    • Gość: Red Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:24
      Nie musisz zaglądać do domów to widać z daleka czy domem się ktoś opiekuje czy
      też wegetują w nim jacyś lokatorzy
      • Gość: jadaczek Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: *.cs.bialystok.pl / 80.51.121.* 09.05.05, 16:49
        Widzisz koczisss - celowo użyłem porównania z warszawską Starówką, ponieważ z
        architektoniczno-historycznego punktu widzenia cały kompleks Starówki jest
        rekonstrukcją a więc jest kompletnie BEZWARTOŚCIOWY (sic!) i w związku z tym
        jeden dom na Bojarach w dobrym stanie jest wart więcej niż cały kompleks
        Starówki. POza tym dość wybiórczo potraktowałeś moją wypowiedź...A co w takim
        razie powiesz chociażby o drewnianym kościółku w dębnie czy o pozostałościach
        drewnianego grodu na ostrowie lednickim? też wyburzyć i zamurować bo drewniane?
    • Gość: Red Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: 80.55.171.* 10.05.05, 10:54
      Zauważyłem, że tutaj nie ma już rozmowy tylko ujadanie na siebie. Ludzie skoro
      nie umiecie rozmawiać to nie dyskutujcie.
    • Gość: Red Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: 83.175.144.* 11.05.05, 21:40
      Ale możesz kocziss skończyć bo to nudne już się robi
      • koczisss Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 11.05.05, 21:42
        Człeku, odwal się ode mnie. Ja niczego tu nie kontynuuję, ale jeśli ktoś nadal czepia się, to odpowiadam mu i tyle!!!
    • Gość: Red Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach IP: 83.175.144.* 11.05.05, 21:45
      Poczekam aż zaczeniecie o czymś sensownym rozmawiać... I'll be back
      • koczisss Re: Jeszcze jeden wątek o Bojarach 11.05.05, 21:47
        Wciśnij czerwony kosz przy tym wątku, ja tak zrobiłem i problem z głowy, nie będziesz musiał już na nic czekać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka