Dodaj do ulubionych

Co potrafi "Nasze Podlasie"?

04.07.02, 09:49
Powstał nowa organizacja polityczna "Nasze Podlasie". Z byłą wojewodą K.
Łukaszuk. A co chcą zrobić? Otóż to:

"Jak dowiedzieliśmy się z wystąpienia Jerzego Lacha, sekretarza NP (również
jeszcze niedawno w RS), a przy okazji wiceprzewodniczącego Sejmiku
Wojewódzkiego, program jest trudny, ale konkretny. Nasze Podlasie będzie
walczyć z bezrobociem, zadba, aby region był bezpieczny, a mieszkańcy zdrowi,
szczególną troską otoczy mieszkańców wsi, rozwinie handel ze Wschodem,
zatroszczy się o rozwój ośrodków akademickich." [cytat z Wyborczej]

Ludzie! Dla mnie bomba! Oni wszystko potrafią!

PS. Szkoda tylko, że te najbardziej warcholskie i ksenofobiczne popłuczyny po
AWS-ie zapomniały dodać o skłóceniu mieszkańców Podlasia na tle
narodowościowym. To była specjalizacja Łukaszukowej i razem z powyższym
populizmem dawałaby komplet umiejętności...
Tylko czemu nie napisali o Podlasiu jako drugiej Japonii? Ryzyko żadne a
realność ta sama...
Obserwuj wątek
    • bix1 Re: Co potrafi 04.07.02, 11:01
      Czy to nie jest swego rodzaju fenomen - tyle jest różnych partii a program zawsze
      ten sam? Zmieniają się jedynie persony...
      A pani Łukaszuk to zasłużyła raczej na tytuł persona non grata Podlasia, a nie
      członka jakiejkolwiek partii Podlasia.
      • anka1 Re: Co potrafi 04.07.02, 11:15
        beda na nich glosowac tylko Ci ktorych kupia, a malo bedzie takich, bo ludzie
        dobrze pamietaja rzady p.Ł & spolki.
        • marat_ Re: Co potrafi 04.07.02, 11:19
          No i oczywiście także ci, którzy nie cierpią mniejszości narodowych i
          religijnych.
          Wart Pac pałaca a pałac Paca...
        • a_g Re: Co potrafi 04.07.02, 11:25
          wg mnie w tym programie nie ma nic konkretnego. Marat przecież to same
          ogólniki. Pewnie dlatego można je znaleźć w programie każdej partii...

Pozdrawiam,
          ag
          • anka1 Re: Co potrafi 04.07.02, 11:30
            czy oni mysla ze Wyborcy to idioci? nic nie zrobili w ciaglu swojej poprzedniej
            kadencji a teraz znow sie na stolki chca dostac, ale dostana kopa, a nie
            miejsce przy zlobie, mam nadzieje.
            • a_g Re: Co potrafi 04.07.02, 11:35
              Aniu, oni mają nadzieję, że znowu do wyborów pójdzie 40% ludzi i jakoś im się
              uda. I pewnie tak będzie. Dlatego czasami myślę, że głosowanie powinno być
              obowiązkowe. Tylko mnie źle nie zrozumcie, nie tęskno mi wcale do poprzedniego
              ustroju... Ale to w końcu nasze państwo i nie może być tak, że wszyscy najpierw
              olewają wybory, a potem narzekają... Prawda jest taka, że ten kto nie głosuje
              oddaje głos na zwycięzców.

ag
              • bix1 Re: Co potrafi 04.07.02, 11:48
                a_g napisał(a):
                > Dlatego czasami myślę, że głosowanie powinno być obowiązkowe.

Popieram! Niech będzie obowiązkowe, ale żeby można było głosować przez internet !
                • a_g Re: Co potrafi 04.07.02, 11:50
                  bix1 napisał(a):

> a_g napisał(a):
                  > > Dlatego czasami myślę, że głosowanie powinno być obowiązkowe.
                  >
                  > Popieram! Niech będzie obowiązkowe, ale żeby można było głosować przez internet
                  > !

Bix 16 sierpnia wejdzie w życie ustawa o podpisie elektronicznym, co stanowi byc
                  może pierwszy krok do takiego głosowania. Oczywiście droga do tego jeszcze
                  daleka, ale... kto wie?
                  ag
                  • bix1 Re: Co potrafi 04.07.02, 12:05
                    a_g napisał(a):
                    > Bix 16 sierpnia wejdzie w życie ustawa o podpisie elektronicznym, co stanowi by
                    > c może pierwszy krok do takiego głosowania. Oczywiście droga do tego jeszcze
                    > daleka, ale... kto wie?

Problem w tym, że specjalna karta elektroniczna potrzebna do tego podpisu
                    (sprzedawana przez TP oczywiśie) będzie kosztować prawdopodobnie kilkaset
                    złotych :((

• a_g Re: Co potrafi 04.07.02, 12:09
                      >
                      > Problem w tym, że specjalna karta elektroniczna potrzebna do tego podpisu
                      > (sprzedawana przez TP oczywiśie) będzie kosztować prawdopodobnie kilkaset
                      > złotych :((
                      >

Na początku tak. Słyszałam jeszcze w październiku, że karta ma kosztować ok. 250
                      zł, ale nie jestem tego pewna. W miarę upowszechniania będzie coraz tańsza. Tak
                      jak nie przymierzająć telefony komórkowe
                      • bix1 Re: Co potrafi 04.07.02, 12:14
                        a_g napisał(a):
                        > Na początku tak. Słyszałam jeszcze w październiku, że karta ma kosztować ok. 25
                        > 0 zł, ale nie jestem tego pewna. W miarę upowszechniania będzie coraz tańsza.
                        > Tak jak nie przymierzająć telefony komórkowe

No, nie wiem. W ostatnich latach, wśród ludu naszego, mocno upowszechniło się
                        piwo i co ? Ceny coraz wyższe... :((
                        • marat_ Re: Co potrafi 04.07.02, 12:24
                          Agnieszko, a czy nie pozwoliłaś w międzyczasie Bixowi się przyssać do Cie..., o
                          przepraszam najmocniej, do słoika z drzemem?.. :)
                          • anka1 Re: Co potrafi 04.07.02, 13:34
                            telekomuna polska s a nie powinna miec do czynienia z podpisem elektronicznym
                            bo znow monopolistyczne ceny narzuci!
                            • a_g Re: Co potrafi 04.07.02, 13:51
                              ale kto wam powiedział, że to tylko Tepsa będzie te karty rozprowadzać? Ustawa
                              daje taką możliwość także podmiotom prywatnym. Nie ma co się bać monopolu.
                              • anka1 Re: Co potrafi 04.07.02, 13:58
                                ale moga narzucic ceny innym, wiadomo jak to jest. podobnie ceny za reklamy
                                dyktuje TVP.
                                • a_g Re: Co potrafi 04.07.02, 14:01
                                  Aniu kto może??? Ceny będzie regulował rynek. A Tepsa - zobacz teraz to już
                                  nawet pojawiły się różne zniżki i oferta jest bogatsza. A wszystko dzięki
                                  konkurencji. I bardzo dobrze!
                                  • anka1 Re: Co potrafi 04.07.02, 14:04
                                    A pozwolisz ze pozostane sceptyczna co do tepsy!
                                    a na razie sie ulatniam fiiiiiiiiiiiuuuuuuuuuuuuuuuuuu!:)))))))))))
                                    • a_g Re: Co potrafi 04.07.02, 14:07
                                      no jasne, że pozwole!
                                      Zreszta powiem Ci po cichu, ze chybabym sie ze wstydu spalila, gdybym miala
                                      kogos do czegos zmusic. Byc moze z racji mlodego wieku wierze w wolnosc
                                      wyboru ;) ale niech tak pozostanie
                                    • ralston Re: Co potrafi 04.07.02, 17:51
                                      anka1 napisał(a):

> A pozwolisz ze pozostane sceptyczna co do tepsy!
                                      > a na razie sie ulatniam fiiiiiiiiiiiuuuuuuuuuuuuuuuuuu!:)))))))))))

Aniu,
                                      czy używasz proszku fiuu, do ulatniania się?
                              • bix1 Re: Co potrafi 04.07.02, 14:05
                                a_g napisał(a):
                                > ale kto wam powiedział, że to tylko Tepsa będzie te karty rozprowadzać? Ustawa
                                > daje taką możliwość także podmiotom prywatnym. Nie ma co się bać monopolu.

Gdzie czytałem, że TPinternet ma prowadzić całą bazę podpisów łącznie z
                                dystrubucją kart...

• a_g Re: Co potrafi 04.07.02, 14:12
                                  bix1 napisał(a):

> a_g napisał(a):
                                  > > ale kto wam powiedział, że to tylko Tepsa będzie te karty rozprowadzać? Us
                                  > tawa
                                  > > daje taką możliwość także podmiotom prywatnym. Nie ma co się bać monopolu.
                                  >
                                  >
                                  > Gdzie czytałem, że TPinternet ma prowadzić całą bazę podpisów łącznie z
                                  > dystrubucją kart...
                                  >

Hmmm...jak omawialismy to mgr Bilinskim na zajeciach, to mowa byla o wielu
                                  uprawnionych podmiotach. Nie wydaje mi sie, zeby tepsa miala monopol, bo byloby
                                  to nie logiczne skoro wstepujemy do UE. Zajrze chyba jeszcze dzis do tej ustawy...
                                  • a_g Gdzie mozna znalezc ustawe o podpisie.... 04.07.02, 14:29
                                    ...elektronicznym i inne akty prawne: isip.sejm.gov.pl - i tu wyszukujesz np.
                                    wg hasel
                                    albo archiwum aktow prawnych Rzeczpospolitej: www.rzeczpospolita.pl

Milej lektury,
                                    ag
                                    • bix1 Re: Gdzie mozna znalezc ustawe o podpisie.... 04.07.02, 14:36
                                      a_g napisał(a):
                                      > ...elektronicznym i inne akty prawne: isip.sejm.gov.pl - i tu wyszukujesz np.
                                      > wg hasel
                                      > albo archiwum aktow prawnych Rzeczpospolitej: www.rzeczpospolita.pl
                                      > Milej lektury,
                                      > ag

Dzięki, ale chyba nie skorzystam :)
                                      Mam natomiast wiadomość z PAP-u:
                                      "Podpis - już w sierpniu
                                      Od 17 sierpnia wszystkim chętnym mają być przydzielane kody służące jako podpis
                                      elektroniczny. Ich wydawaniem zajmie się prawdopodobnie biuro obsługi klienta
                                      Telekomunikacji Polskiej SA. Samo wydanie kodu-podpisu ma być bezpłatne,
                                      zapisanie go na odpowiednim nośniku może kosztować nawet 180 zł. [PAP]"
                                      • a_g Re: Gdzie mozna znalezc ustawe o podpisie.... 04.07.02, 14:44

> Dzięki, ale chyba nie skorzystam :)
                                        > Mam natomiast wiadomość z PAP-u:
                                        > "Podpis - już w sierpniu
                                        > Od 17 sierpnia wszystkim chętnym mają być przydzielane kody służące jako podpis
                                        >
                                        > elektroniczny. Ich wydawaniem zajmie się prawdopodobnie biuro obsługi klienta
                                        > Telekomunikacji Polskiej SA. Samo wydanie kodu-podpisu ma być bezpłatne,
                                        > zapisanie go na odpowiednim nośniku może kosztować nawet 180 zł. [PAP]"

Ja jednak polecam lekturę ustawy. Dla przykładu cytat:
                                        art.2 Przepisy ustawy stosuje sie do podmiotów swiadczacych uslugi
                                        certyfikacyjne, majacych siedzibe lub swiadczacych uslugi na terytorium
                                        rzeczpospolitej Polskiej.

Z powazaniem,
                                        ag
                                        • bix1 Re: Gdzie mozna znalezc ustawe o podpisie.... 04.07.02, 14:56
                                          a_g napisał(a):
                                          > Ja jednak polecam lekturę ustawy. Dla przykładu cytat:
                                          > art.2 Przepisy ustawy stosuje sie do podmiotów swiadczacych uslugi
                                          > certyfikacyjne, majacych siedzibe lub swiadczacych uslugi na terytorium
                                          > rzeczpospolitej Polskiej.
                                          > Z powazaniem,
                                          > ag

Ale fajnie napisałaś - jakbym czytał pismo naszego firmowego prawnika :))
                                          Mam nadzieję tak jak i Ty, że będzie wiele firm i niskie ceny. Ale znając polskie
                                          życie...
                                          Pozdrawiam do jutra :)
    • Gość: k. dokladnie to ICH PODLASIE IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 16:23
      Przez lata kradli i kantowali i teraz LACH (numery PKCH) i Łukaszuk (...oj dużo
      wymieniać) znowu chcą mieć SWOJE PODLASIE kto idiota niech głosuje:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka