inks 14.07.05, 16:12 Piszemy tu na forum tylko prozą, czas, żeby trochę to zmienić. Stąd pomysł założenia tego skromnego wątku lirycznego i wznowienia dawno nie podejmowanej akcji: " Napiszmy wierszyk". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bad_habit Re: Poezje i wiersze rozchwiane 14.07.05, 16:14 inks napisał: > Piszemy tu na forum tylko prozą, czas, żeby trochę to zmienić. Stąd pomysł > założenia tego skromnego wątku lirycznego i wznowienia dawno nie podejmowanej > akcji: " Napiszmy wierszyk". tzn. że można zaprezentowąć twórczość własną? Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Poezje i wiersze rozchwiane 14.07.05, 16:15 Odpowiadam Bad Habitowi: tak :-) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Poezje i wiersze rozchwiane 20.07.05, 02:18 A to kto??? Panna K. pojawiła się na tym forum??? A miało jej nie być??? A może to tylko przewidzenia, jakby nie patrzeć to 2:18:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja z Bojar Re: Poezje i wiersze rozchwiane IP: *.cs.bialystok.pl / 217.17.33.* 10.08.05, 10:56 Do tego łacinnika: Ante Omnia - Nie pieprz Pietrze wieprza pieprzem, bo przepieprzysz Pietrze pieprzem wieprza . A Ty tu amicus certus... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Poezje i wiersze rozchwiane IP: 213.25.91.* 07.09.05, 13:54 Fraszka łazienkowa Rozwińmy wyborcze sztandary, Rumieniec obleczmy na lica I głos swój oddajmy z zapałem Na kogo? Na Tyszkiewicza. Wszak mąż to waleczny wielce Co Hydrze łeb sKOS*-ił dziecięciem, A potem kuchnie, łazienki Budował z wielkim zacięciem. W poselstwo teraz chce ruszyć By z wielkiej mównicy sejmowej W świat cały głosić orędzia O cera-mice łazienkowej. *KOS - Komitet Obrony Społecznej, w jego odpowiedniku młodzieżowym MŁOKOS działał podmiot liryczny naszego wiersza. Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Poezje i wiersze rozchwiane 14.07.05, 16:15 Wiersz (bardzo krótki) nr 1. "O dziewczynach z galerii handlowej, która kiedyś będzie" Chodzą po Galerii smukłe galerianki Po ruchomych schodach będą puszczać wianki Na razie! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rytschek Re: Poezje i wiersze rozchwiane IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 14.07.05, 16:28 Kwadratura koła z tymi panienkami Zamiast chodzić nago - włóczą się... parami :) Upał zdziera z ludzi wszystko, co możliwe A te Galerianki jakieś wstrzemięźliwe :) Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Poezje i wiersze rozchwiane 14.07.05, 16:32 Gość portalu: rytschek napisał(a): > Kwadratura koła z tymi panienkami > Zamiast chodzić nago - włóczą się... parami :) > Upał zdziera z ludzi wszystko, co możliwe > A te Galerianki jakieś wstrzemięźliwe :) Tak Galeria kwadrat je zakwadratowiła Że żadna z tych panien nie będzie już miła:-) Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Poezje i wiersze rozchwiane 14.07.05, 16:26 Wiersz nr 2 "Rej Turbo. Fraszka o ajatollahach" O atoli! Aj boli ać? Zaś wżdy azali trafi się taka snadź? Snać was atoli aboć nadzieję Trafi ać jęta mać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rytschek Re: Poezje i wiersze rozchwiane IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 14.07.05, 16:35 rymy często-chowskie, to jeszcze mogę próbować składać, ale... do "tego coś"??? sorrrry inksu, wymienkam, jak pusta butelka pet na plaży :) py.sy. jak przełożysz na polski, to pogadamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Poezje i wiersze rozchwiane 14.07.05, 16:40 Nie mięknij, nie bądź śliwką Natchnienie? Małe piwko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rytschek Re: Poezje i wiersze rozchwiane IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 14.07.05, 16:50 duże jużem spożytkował wiem już, że bę-dę żałował Śliwki w barku w spirytusie Brat przyjeżdza - o Chrystusie! Wymięknę gdzieś przy północy Już nie widzę nic na oczy Choć spirt wcale nie jest ruski Rymy cienkie są, jak kluski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koro Re: Poezje i wiersze rozchwiane IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 14.07.05, 16:41 ja tu przed ekranem niby pet na plaży a tam żonka w kuchni już kotlety smaży ja tu na tym forum niby pet wymiękam a tam moja żonka czegoś dziwnie kwęka Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Poezje i wiersze rozchwiane 14.07.05, 16:46 Idę w środku upału idę, a czy dojdę? Dojlida w mojej dłoni, Żubr za rogiem ryczy Strasznie być poetą W tej podlaskiej dziczy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
motto100 Re: Poezje i wiersze rozchwiane 18.08.05, 00:26 A propos żubra: Co w naturze ma żubr z puszczy? Jak nie pije to się łuszczy Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Poezje i wiersze rozchwiane 14.07.05, 16:51 Zrobiłem Van Gogha Rozluźniłem szczękę Chciałem coś zaśpiewać Arię bądź piosenkę Zamiast dźwięku - pustka Drżącej nuty zwida A wszystko przez lody z napisem Algida kolejna "twórczość"- wieczorem ( przynajmniej jeśli chodzi o mnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rytscek Re: Poezje i wiersze rozchwiane IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 14.07.05, 16:55 Poetyczne rozchwianie nastąpiło całkiem Schizofrenia rymów Walnę ją dziś wałkiem Kuchenne pichcenia Wieczór pełen wrażeń Brat, jak kromka chleba Wyprzedzanie zdarzeń? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rytschek Re: Poezje i wiersze rozchwiane IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 14.07.05, 17:13 Siedemnasta przeszła Forum obumarło Jakby tylko wtedy Gdyście w pracy "żarło" Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Poezje i wiersze rozchwiane 14.07.05, 18:21 Haiku o jajku Kieszeń-czarna próznia, wypłata - trzydziesty Gdybym mieszkał na wsi to bym ukradł jajko a że tam nie mieszkam, mogę pisać haiku Odpowiedz Link Zgłoś
inks Che Guevara z Rynku Kościuszki 14.07.05, 19:38 Nie chcę żeby był to wątek jednoosobowy, ale... "Che Guevara z Rynku Kościuszki" Wulgarna awangardzistko celujące we mnie Swoim półeleganckim sutkiem, jak imperialistyczną armatą Nic a nic, rozumiesz? Nic!Nic z tego nie będzie... Wolę swoją darmową gazetę i socjalistyczne myśli Nad wzmocnioną, czerwoną jak sztandar herbatą Odpowiedz Link Zgłoś
inks Ballada raperska o fryzjerze i kometyczce 14.07.05, 20:17 No co zrobić, kiedy pojawiła się faza twórcza, Rytschu się gdzieś zapodział, a samo forum dostarcza weny: "Fryzjer i kosmetyczka" Ona goliła mu nogi, on jej robił balejaż Dosyć niezwykły a jednak udawał się długo ten melanż Pewnego dnia jednak role bardzo się odwróciły Ona go ogoliła, on zaś zrobił jej peeling Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wodnik Re: Poezje i wiersze rozchwiane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 20:57 Ja tu też zaglądam Od czasu do czasu Ale nie wiedziałem Żeście z Czarnolasu Kotlety - rozumiem Żubra smak - też znany Van Gogh, golibroda... Lepsza woda z kranu. Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Poezje i wiersze rozchwiane IP: *.verona01.nj.comcast.net 15.07.05, 00:42 Wy piszecie ja czytam jak zaklecia zawarte w ksiedze tajemnej male wirszyki, krotkie limeryki piekne drobiazgi bez ladu i skladu i wciaz mysle i pytam..?! Odpowiedz Link Zgłoś
inks Futurysta weekendowy 15.07.05, 01:19 "Miasto, masa, maszyna" W weekend? A kto to- cholera - wytrzyma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Futurysta weekendowy IP: *.verona01.nj.comcast.net 15.07.05, 04:11 Przeklenstwo przeklenstwem sie szerzy a kto popatrzy na zegarek ten nie uwierzy ze o 2 w nocy ktos w domu rodzinnym piecze chleb dobranoc;) Odpowiedz Link Zgłoś
inks Dlaczego? Czyli rozjechana rymnia o Cezarza 15.07.05, 09:46 Igrzysk i chleba Rzekł tłum do Cezara A Cezar na to: No przecież się staram A na stronie do księgowego: Niemoglibyśmy im coś..tego? Księgowy spojrzał i burknął: A co ty sobie myślisz baranie jeden że skąd ja niby wezmę kasę na te igrzyska, mąkę i jajka, a potem co? UKS mnie będzie ścigał i RIO bo znowu pojedziemy z budżetem ty popaprańcu jeden laurowy.... No słowem, księgowy bardzo mocno się zdenerwował i wcale nie było to poetyczne... i właśnie: dlatego! Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Poezje i wiersze rozchwiane 15.07.05, 15:09 Errata: Jest: ...Cezarza. Miałobyć: ...O Cezarze Odpowiedz Link Zgłoś
inks Kolumb Lipowy 16.07.05, 00:15 Odkrywanie Ameryki O! Jakie fajna kostka i dwa chodniki... Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Kolumb Lipowy 16.07.05, 00:16 I znowuż errata... Było- jak widać u góry, ma być tak jak u dołu: Odkrywanie Ameryki O! Jaka fajna kostka i dwa chodniki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rytschek Re: Poezje i wiersze rozchwiane IP: 212.160.236.* 16.07.05, 15:48 Sobota się stała Atmosfera płonie W zaciszu studyja Mineralną chłonę Ale któraż jest lepsza Ta z gazem, czy czysta? Obrażę dziś Żurba i wypiję Żywca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Poezje i wiersze rozchwiane IP: *.cable.mindspring.com 16.07.05, 18:17 Na tym swiecie tonacym pod naporem pierdul wszelakich, ktos zaproponowal wprowadzenie filtru eliminujacego przynajmniej czesc szmatlawia - pisanie poezja. A i tu mialkosc zakrada sie i chce niepodzielnie dominowac jako to np. poprzez wylacznosc rymow o piwie. Przypomnial mi sie wtedy moj mlodszy kolega Wieslaw Kazanecki, z ktorym niestety nigdy nie zaprzyjaznilem blizej bo mi sie wydawal wyniosly gdyz patrzyl na mnie zawsze z gory (pozniej do mnie dotarlo, ze bedac dwumetrowego wzrostu poprostu nie mogl inaczej). Oto, dla porownania, poziom tylko jednej z Jego fraszek, ktore przepisuje z tomiku zatytulowanego "List na Srebrne Wesele". - Spil sie na umor moj garb niewidzialny, zatacza sie czlapiac po plecach i butelczyne trzyma miedzy lopatkami, i rozpacza nade mna - usmiechnietym, prostym jak swieca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Re: Poezje i wiersze rozchwiane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.05, 20:57 Gdy chodniki zamiatam i wyrywam trawę albo gałęzie skracam to ktoś ma zabawę kiedy worki wiążę i odkrywam kratki albo w piecu palę z archiwum gminy dokumenty albo deski układam żeby się górą-dołem nie dotknęły to wtedy ktoś pogrążony w złośliwej satyfakcji cieszy się tak tak tak jestem na tak siedzę za biurkiem jak bez skrzydeł ptak i z nudy wymyślę im wielkie trudy do budy psy bydło podludzie trzeba było chodzić jak my dłużej do budy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Re: Poezje i wiersze rozchwiane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.05, 21:00 "Satysfakcji", a nie "satyfakcji" (przepraszam za literówkę). Odpowiedz Link Zgłoś
inks Oda do Idzikczortu 18.07.05, 09:49 Miałkość, miał i pustka W lustrach tylko cienie Niedoowidzą, niedosłyszą młodzi Piwna mgła donikąd tory Moje miasto Kazanecki, Kasa Chorych... I nic więcej już O Idzikczortu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Oda do Idzikczortu IP: *.cable.mindspring.com 19.07.05, 07:45 Ha, - nie da sie ukryc, cos tu rzeczywiscie w trawie piszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Oda do Idzikczortu 19.07.05, 23:24 Piszczał, przez róg bawoli, centkowany Z metką (z cepelii), a emaliowany Nic, że piszczał cienko Bo o rzut kamieniem był nachalny rym: Beret. Z antenką Odpowiedz Link Zgłoś
inks Ballada o kurze 21.07.05, 00:54 Kura ziarnko ziarnko, kura, Płot i kogut Kukuryku Ziarnko, ziarnko, Kura kura Kura płot O Kogut?Ziarnko? ...Jajko. Odpowiedz Link Zgłoś
inks Super 22.07.05, 12:43 Hipermarket jest w piątek Świątynią rozkoszy Sado - masochistyczną orgią Seksem grupowym przy ladzie Zieloną oliwką w drinku Spełnionym koszykiem marzeń o miss universum kasjerek Hip- hopem, jazzem, falmenco Śpiewanym przez tłum portfeli Superwyprawą do superraju Z cichym powrotem bez tarczy: Z mieczem zawiniętym w reklamówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Re: Super IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 17:39 samochody smrodzą i bardzo szkodzą szkoły nie uczą hamburgery tuczą nauczyciele bredzą uczniowie siedzą gazety urabiają kioskarze sprzedają piosenkarze śpiewają fani uszy zatykają pisarze piszą powieści czytelnicy mają gdzieś ich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Super IP: *.cable.mindspring.com 23.07.05, 20:18 O fraszce "Super". Super - interesujace, poza nie zrozumialym akapicie zaczynajacym sie od ..."hip-hopem, jazzem, falmenco"... Pewnie tu chodzilo o ognisty, andaluzyjski taniec do wtoru spiewu i muzyki - flamenco? Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Super 24.07.05, 01:21 Flamenco a jakże...tyle tych klawiszy, czasem się człowiek zadyszy...Fraszka??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Super IP: *.cable.mindspring.com 24.07.05, 20:02 Znak zapytania przy "fraszce"? Czemuz to ? Kudy mi do polonistow ktorych zawsze podziwialem i podziwiac bede, ale fraszka to wedle wyjasnien haslowych - drobny, satyryczny epigramat. W tym przypadku "Super" jest fraszka na takich jak ja co sie, co tydzien, wybieraja do supermarketu o nazwie "XYZ" (tu wstawic swoje litery lub cyfry). W czasie gdy kupuje, zapominam sie udajac wielkiego panicza, i nabieram kupe zamorskich specjalow dodajac jeszcze jakies wino o wspanialym kolorze sciemnialych na sloncu zlocistych winogron. I dopiero gdy wychodze to moj nad wyraz lekki portfel jest ostateczna konstatacja, ze oto znowu zostalem cofniety do tylu na tak spora sume. I tak w kolko. Jakbym to byl pamietal z XVIII-go lub XIX-go wieku kiedy to chlop panszczyzniany po wyplacie u pana, za chwile, zostawial w wyszynku (nalezacym do pana), cala swoja ciezko zarobiona sume. Dokladnie tak jak w przytoczonym juz "Super". ...Hipermarket jest w piatek Swiatynia rozkoszy... ...hip-hopem,jazzem, flamenco spiewanym przez tlum portfeli Superwyprawa do Superraju z cichym powrotem bez tarczy...(tu ciagle pamietam o moim pustym portfelu). Odpowiedz Link Zgłoś
inks Wiersz o Winampie (z podrowieniami dla Snoop Doga) 25.07.05, 00:26 Hm...No i nie wiem co powiedzieć. Zostałem - po raz pierwszy w życiu poddany analizie literackiej... Wiersz o Winampie Jamiroquai jest za bardzo dża Choć dzisiaj może być Cold play jest za bardzo Cold Choć w sumie to nawet ok, dzisiaj Bo dzisiaj jest niedzielny wieczór Z Winampem, autem w garażu i zwiniętym w kłębek psem No nie mów! Nie wiedziałeś, że Odtwarzanie mp-trójek jest lepsze niż Wszystkie niedzielne madonny!? Jak widzisz Zen ma różne oblicza... Odpowiedz Link Zgłoś
inks Rada ( o tym, że będzie wolnośc wyboru T-shirta)_ 25.07.05, 22:47 Każdy przytoczył się czym tam miał Jeden Toyotą, drugi Skodą Panowie! A może jednak byśmy w końcu...? I wynaleźli w końcu. Koło. Odpowiedz Link Zgłoś
inks Obcy 27.07.05, 00:28 Co czuje człowiek zabrany przez Obcych na pokład kosmicznego statku? Zapytaj swego psa o wrażenia z czasów Kiedy uczyłeś go nie sikać na dywan Odpowiedz Link Zgłoś
inks Furman 27.07.05, 16:39 Furman Mój szef ma styl jak furman z węglówki Brakuje mu tylko kufajki, bicza i gumofilców Reszta? - jest, jak najbardziej. Furmańska Choć w sumie? To jego biurko gdyby doczepić koła... Przehadlować dyszel na wizytownik i drogi krawat? Więc jednak Nie można człowiekowi odmówić talentu. Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Poezje i wiersze rozchwiane 28.07.05, 12:53 Wpis spowodowany próznością, która zdecydowanie woli pierwszą stronę od drugiej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Poezje i wiersze rozchwiane 28.07.05, 23:05 Szlachetne zdrowie... stopień szlachectwa do wglądu w najbliższym oddziale NFZ dysponujacym cennikiem usług medycznych Odpowiedz Link Zgłoś
inks Wiersz o remoncie ślimaka 28.07.05, 23:35 Remont ślimaka przy Wasilkowskiej znów doprowadza mnie do szału Z powodu tempa, z powodu kostki Z powodu lata i upału Odpowiedz Link Zgłoś
inks Zwalczanie komarów 01.08.05, 23:33 Jeśli przemysł związany z odstraszaczami komarów w płynie i w sprayu będzie się nadal rozwijał w takim strasznym tempie to natura stworzy mutację komarów wyposażonych od urodzenia w maski przeciwgazowe albo zatyczki do nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
inks Na Bułgara 05.08.05, 23:24 To skarga na Bułgara że Sofią mnie kara (Może i karze, ale to dla Miodka albo Bralczyka- niech się tego...) Najważniejsze że Bułgar sam Sofii nie tyka Tylko pije Sambolowo Merlot albo inne wino za 40 lewa a nam - wlewa rozcieńczony Slavyantsi czy jakoś Bylejakość w zielonej butelce która niszczy i gardło i serce Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Poezje i wiersze rozchwiane 07.08.05, 01:32 Amerykanin przeciętny ma jard ogrodu i werandę Białostoczanin, przeciętny Ma tani bar i wieczną grandę w urzędzie miejskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Re: Poezje i wiersze rozchwiane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 19:55 Czerwony kapturek szedł Przez las i pozdrawiał cały świat Nagle wszedł za drzewo i wpadł W sidła zaczął krzyczeć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Re: Poezje i wiersze rozchwiane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 20:23 Polski taniec połamaniec Z podskokami Przetańczmy całą dobę albo chociażby pół nocy Razem radośnie i nowocześnie i niech niesie nas ekstaza Na balkonie Siedziała stara Dziwna kotka nagle wystawiła pazury Albo tylko mi się tak wydawało Pocieszcie się tym że nikogo nie podrapała (albo tylko mi się tak wydawało) Siedzę sobie na biurku i Obmyślam nie wiadomo co Liczę też dziury w ścianie I nie mogę się powstrzymać od Dzielenia ich przez 7 Albo przez 8 już nie pamiętam Raczej przez 7 No ale mogę was przecież Oszukiwać bo może wcale nie dzielę tych dziur w Ścianie przez 7 (albo 8) może to tylko Ćwierkanie wróbla który... a może w ogóle nie liczę tych dziur Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Poezje i wiersze rozchwiane 08.08.05, 01:29 Nowoczesne poezje to nie są już słowa Gładzone przypływem fal Ani łagodnym dotykiem bawełnianej szmatki Z braku czasu Używa się japońskiej szlifierki kątowej I innych elektronarzędzi Z braku czasu jesteśmy coraz mniejsi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Welcome to Whiteslope! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 18:24 pewnego razu przy komputerze siedziała dziewczynka pisała powieść o gołębiach nagle na klawiaturę wskoczył kot i wszystko skasował biedna dziewczynka zaszlochała głośno dlaczego wredny kocie to zrobiłeś nie wiem odparł kot tak jakoś wyszło za górami za lasami mieszkał sobie kot łapał myszy zabijał je i nimi się żywił był okrutnym kotem z punktu widzenia myszy Odpowiedz Link Zgłoś