Dodaj do ulubionych

Hak + bagażnik

22.06.26, 08:20
Panowie, nigdy w życiu nie kupowałem/nie montowałem haka samochodowego.

Wyczytałem, ze na pewno potrzebuje "coś" co będzie mieć dedykowana wiązję do Corolli.

Jakies jeszcze wazne rzeczy warto wiedzieć na temat haka czy mozliwości montazu (np. jak rozpoznać po odpowiedzic wartszata, w którym haka się nie montuje).

Po montazu z dowodem rejestracyjnym na stacje diagnostyczną?
Potem do wydzialu komunikacji po 3 tablice rej?

Podobnie w zakresie bagazników... Mam w planie tylko 2 x full 29" wozic, nic więcej...

Więc w zakresie haka i bagaznika interesuja mnie najbardziej podstaowe opcje, bo nic wiecej od tego nie będę wymagac. Byle sie klapa kombi otwierała z rowerami na platformie (ale moze to standard?).

Jakies rady / uwagi od tych co montowali, używaja?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 08:57
      Odszukaj temat z zeszłego roku gdzie adm mi doradził wlasnie cos takiego.
      Ja kupilem to:
      Atera STRADA SPORT 2, 14,9 kg, 1000 mm, 200 mm, 590 mm
      Na 2 rowery sprawdza sie swietnie, jest w miarę lekki, po złożeniu wisi na ścianie i nie zabiera duzo miejsca. Cenowo tez uwazam ze atrakcyjny.
      Hak ogarniałem jak wszystko czyli na allegro dedykwoany z wiązka do modelu, a na miejscu ulubiony mechanik zeby zamontował (nie potrzebujesz zadnych papierów z montazu) jak zamontujesz to jedziesz na przeglad
      • galtomone Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 09:16
        👍🏻
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 09:13
      Już kilka razy słyszałem o problemie w Toyotach z hakami, polegającym na tym, że warsztaty nie ogarniają odłączania tylnych czujników w momencie podpięcia wiązki do gniazda. Skutkuje to aktywacją systemu antykolizyjnego przy cofaniu i raptownym hamowaniem. Oczywiście można to za każdym razem obchodzić pamiętając o ręcznym wyłączaniu czujników, ale to ergobubel.
      Najtańsza opcja to montaż dedykowanego haka z uniwersalną wiązką, dalej w kolejności kosztów: sam kupujesz hak i obdzwaniasz warsztaty gdzie taniej, dalej, bierzesz wszystko tam gdzie będą montować, dalej ASO. Zakres cen od 1K-6K. Na co zwrócić uwagę przy kupnie haka? Jak będziesz używał sporadycznie, możesz kupić wersję z hakiem na śruby. Lepiej kupić taki, który będzie wymagał jak najmniejszego podcięcia zderzaka. Wiązka dzielą się na uniwersalne (teraz każda i tak ma komputerek, który ogarnia ledy) z wpinkami do przewodów od świateł, i takie z gniazdkami do wpięcia.
      "Po montazu z dowodem rejestracyjnym na stacje diagnostyczną?
      Potem do wydzialu komunikacji po 3 tablice rej?",
      tak, nie potrzeba żadnego zaświadczenia z zakładu montażowego, musi być tylko naklejka z homologacją na haku.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 09:15
        *najtańsza opcja to własnoręczny montaż dedykowanego haka
        • galtomone Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 09:28
          Odpada, nie mam gdzie, jak, czym, kiedy.
      • galtomone Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 09:28
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Już kilka razy słyszałem o problemie w Toyotach z hakami, polegającym na tym, ż
        > e warsztaty nie ogarniają odłączania tylnych czujników w momencie podpięcia wią
        > zki do gniazda. Skutkuje to aktywacją systemu antykolizyjnego przy cofaniu i ra
        > ptownym hamowaniem.

To mnie martwi troche. Toyota Safety Sense jest czuly + system informowania o ruchu poprzecznym... Nie wyobrazem sobie, zeby to mialo dzialac jak bagaznik bedzie zalozony.

> Oczywiście można to za każdym razem obchodzić pamiętając o
        > ręcznym wyłączaniu czujników, ale to ergobubel.

Tak bym nie chcial.. Niby nie klopot, ale...

Takie widze.... nie bardzo kumam ktory lepszy/gorszy

736 zł

1187 zł

902 zł
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 09:48
          pierwszy do sedan, drugi kombi i wypinany hak, trzeci do kombi. Brałbym ten z wypinany, bo dopłata nie jest duża.
          • galtomone Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 10:29
            No to jeszcze jak się ma wiązkę 13-pin dedykowaną + moduł do wiązki 13-pin uniwersalnej + moduł.

Roznica w cenie ofert ok 1000 zl
    • skitenis Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 10:18
      Zamontowałem w mojej Corolli w zeszłym roku hak jakiś polski (steinhiff) odkręcany na dwie śruby. i zwykły moduł. elektroniczny Ogarnął mi to gość w Tychach.
      Czujniki piszczą przy cofaniu i nic po za tym. Do założenia trzeba zdemontować belkę z tyłu spod zderzaka i w to miejsce idzie konstrukcja haka + lekko podciąć zderzak. Moduł i hak kupiłem sam, w warsztacie tylko montaż. Cena 60 % tego co wołali sobie w innych specjalistycznych warsztatach. Rano oddałem auto z tailami , po południu odebrałem
      Bagażnik polski Amos na 4 rowery, Stalowy ciężki, z kategorii zgniotsa nie złamiotsa. Ale jeżdżę z nim w e-klasie kombii z poduchami z tyłu więc waga mnie nie interesuje. Po zamontowaniu wszedłem na niego i poskakałem. 90 kg podskakującego ciężaru nie zrobiło na nim wrażenia.
      • galtomone Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 10:34
        👍🏻

Dzięki
      • galtomone Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 10:46
        Widze te Steinhoff, sporo ofert...

Zastanawiam sie czy lepije dedykowany:

allegro.pl/produkt/hak-holowniczy-toyota-corolla-12-xii-e21-kombi-od-19-dedyk-13-pin-85f12aaa-d141-4c8f-a070-a37aa6cf4fef?offerId=18607701952

czy też nie, z jakimś modułem...

allegro.pl/oferta/hak-holowniczy-toyota-corolla-kombi-e21-od19-modul-adapter-gratis-13-7-10473369397?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=MTZkYTMwNGEtM2VhYi00MWEyLTg3ZTUtOTk4MzhlNjU0YTVlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=80120549-344e-4709-ae63-1c30b70ca149

Nie wiem, co ten moduł ma niby robić…

Bo poza tym chyba żadnej różnicy....
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 10:54
          Chodzi o to, że przy uniwersalnych trzeba szukać kabelków i się w nie na żywca wcinać, przy dedykowanych rozpina się wtyczki i wpina elegancko przejściówki. Odpada połowa roboty.
          • galtomone Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 10:58
            👍🏻

No to dedykowana ma sens, bo na pewno nie ma druciarstwa i potem zwarc, itd...
            • only_the_godfather Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 11:25
              Niewiem jak w Toytach ale w Fiatach jak ludzie zakładają uniwersalny bez modułu, to jak zakładają na hak bagażnik na rowery to wali im błędami odnośnie przepalonych żarówek.
              • galtomone Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 11:38
                Toyoty zadnego druciarstwa nie toleruja nigdzie, wiec moze byc jeszcze gorzej...
                • duze_a_male_d_duze_m Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 11:58
                  Nic nie będzie walić.
    • skitenis Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 10:25
      Jeśli masz czas i ochotę to daj znać. Możemy się umówić i pooglądasz na żywo na żywo.
      • galtomone Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 10:34
        Bardzo Ci dziękuję za wiadomość i tak, chętnie bym zobaczył, jak masz to ogarnięte.

Czyli jak wrzucasz R to czujniki wyja, ale auto nie staje dęba? A Ty masz ten system ostrzegania o ruchu poprzecznym (to chyba jest standard w E21)? Wycie przez chwilę przeżyje, martwi mnie tylko, że będzie stawać....

Pamiętasz, ile zapłaciłeś?

Jak zaczynam patrzeć na co bardziej dedykowane rzeczy, to się jednak zastanawiam, czy za 6k (hak + platforma) to jednak nie wóźcić rowerów w aucie (zdejmę przednie koła, pomiędzy dam jakiś gruby koc i 6 tys. będę miał na noclegi i inne takie…).
        • trypel Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 10:45
          Za 6 pewnie bym podjął taka decyzje. Ja mialem za jakies 1200 hak dedykowany :)
          • galtomone Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 10:49
            No na razie tak mi wychodzi ze hak 2,2 + montaż pewnie ponad 1k... do tego platforma na rowery też okolo 2k + tablica, badanie jezdzenie ... to tak miedzy 5 a 6k...

Sporo, zeby 10 razy w roku gdzies z 2 rowerami podjechac... w sumie moge te rowery wrzucic do srodka...

Bedzie jeszcze bardziej aerodynamicznie 🤣
            • trypel Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 10:52
              Za montaż 1000? To chyba jak ci laske zrobią przed i po. Ja dałem 300 rok temu jak widze w korespondencji z mechanikiem. Platforma pokazałem za 1500. Czyli w 4000 sie ogarnie. Ale tez nie mówię ze to tanio. Bagaznik zostanie ma całe zycie ale hak tylko na zycie samochodu
              • galtomone Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 11:06
                Na razie największy kłopot to gdzie kim.

Gadalem z moimi zaufanymi warsztatami, powiedzieli, że haków nie dotykają, bo to zawsze kłopot i druciarstwo…

I tego sie boje... bo jechac gdzies i zaplacic to zawsze do zrobienia, i kazdy "cfaniak" powie, ze zaden klopot, full profeska..

Pamietam jak LPG w Previi I zakladalem.

Jak gadalem z najwiekszym i najbardziej polecanym zakladem na Slasku, to przez telefon cud, miód malina... setki takich aut zrobili...

Jak podjechałem na miejsce potwierdzić ofertę i "fachowiec" zaczął od szukania silnika pod maską, to podziękowałem…

Potem zanlazłem malutki wartszat w Kato (właścicuel sam montował) i jak na pytanie o LPG zapytał....

"A nie może Pan jakims innym autem podjechać, musi byc do Previi? Tam jest tyle roboty, zeby sie do silnika dostać i to z dóch stron" - no więc oczywiście montowałem u niego...
                • duze_a_male_d_duze_m Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 11:18
                  Najlepiej szukać po warsztatach, które się głównie tym zajmują, sama operacja jest stosunkowo prosta, ale duża wprawa ułatwia zdecydowanie robotę.
            • duze_a_male_d_duze_m Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 10:57
              W tej sytuacji woziłbym rowery na dachu, to też normalne rozwiązanie. Same uchwyty kupujesz raz na całe życie, belki po zmianie auta tez często pasują/trzeba kupić inne łapy. Mniej wygodne, ale bez przesady. Powinieneś zamknąć się w 1k
              • galtomone Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 11:09
                Rozważam... ale 1 rower to 15 kg... wsadzanie tego na dach i jazda z tym.... Jakoś mam wrażenie, ze bałbym się szybciej niż 50 km/h.

Moje rowery są naprawdę duuuuże - kierownica prawie 800 mm a rower n adługość prawie 140 cm + waga + szerokość ramy + szerokość kół...

A głownie z młodym mam plan jezdzic, więc chyba jednak ten srodek wygodniejszy.
                • duze_a_male_d_duze_m Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 11:21
                  Nie ma się czego bać, na dachu ludzie wożą i 4 szt. Montaż, po pierwszym ustawieniu, jest banalny, tym bardziej na niskim kombi.
            • skitenis Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 11:17
              Wyszło dużo taniej . Kupowałem prosto u steinhofa po rozmowie z nimi. Moduł kupiłem taki jak polecał montażysta. Mało kto chciał montować w tojocie. Nie zakładałem jeszcze do niej bagażnika,. parę razy pociągnąłem czyczepkę i piszczało po wsadzeniu R. Z bagażnikiem musiałbym spróbować co się dzieje. Corollka 2021 rok. Napisz mi na maila gazetowego to podam Ci namiary na montaż. Gdzieś mam paragon z montażu, to podam ci kwotę. Hak wszystko poniżej 1,5, bagażnik na 4 rowery z tablicą coś 1.3.
              • skitenis Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 11:18
                Jeździłem z rowerami na dachu. Na haku dużo lepiej.
                • skitenis Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 11:21
                  Mój bagażnik waży jakieś 25 kg i ma 75 kg udżwigu.
              • galtomone Re: Hak + bagażnik 22.06.26, 11:44
                galtomone@gazeta.pl. Z tego, co widzę, teraz będę sprawdzać.

Z terminem się nie spieszy, bo wolę podjechać moją, a póki co jeszcze w ASO...

Na szczecie CHR mi sie nie podoba i z radoscia wroce do swojego auta 🤣

Jakby tak dali tą 2.0, 196 KM to pewnie byłoby gorzej....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka