Dodaj do ulubionych

tramwaje w Białymstoku są potrzebne

IP: *.tkb.pl / *.euro-net.pl 29.08.02, 11:56
Ostatnio byłem w Krakowie.Mimo że to o wiele większe miasto niż Białystok to
i tu i tu przydałyby się tramwaje.W Krakowie akurat są od dawna i muszę
przyznać że o wiele szybciej się nimi podróżuje niż autobusami.Białystok z
roku na rok jest coraz większy .Pzybywa samochodów miasto jest bardziej
zakorkowane i często autobusy jadą bardzo wolno.Wiem że tramwaje to ogromny
wydatek ale prędzej czy póżniej będą musiały powstać.i wcale nie trzeba by
było rozwalać ulic bo tory przebiegałyby po pasach zieleni lub po bardzo
szerokich ulicach .mniejsze miasta niż nasze mają tramwaje (Toruń)i nikomu to
nie przeszkadza chociażby dlatego że tramwaje nie zanieczyszczają środowiska
bo są napędzane przeż prąd trakcji.Pozdrowienia.
Obserwuj wątek
    • poziomk Re: tramwaje w Bia?ymstoku sa˛ potrzebne 29.08.02, 12:01
      widze , ze temat wraca....
      tramwaje o ile mi wiadomo mialy byc. Ze wzgledu na szerokosc naszych
      ulic nie da sie zrealizowac. Chociaz mozna bylo by zrobic tak jak chyba w
      Czestochowie tramwaj wokol miasta.
    • Gość: ssssyyy Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.tkb.pl / *.euro-net.pl 29.08.02, 12:21
      pom pasach zieleni mówisz?hhhhhmmm to nawet niezły pomysł.
    • freewolf Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne 29.08.02, 12:25
      A tramwaje wcale nie zanieczyszczają środowiska. Pobierają prąd z elektrowni,
      ta musi zwiększyć jego produkcję, a tym samym zwiększa ilość szkodliwych
      substancji wydzielanych do atmosfery.
      • vxy Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne 31.08.02, 22:46
        ale elektrownia ma urządzenia do oczyszczania spalin i jest na bieżąco
        monitorowania, a autobus nie.
        pzdr
    • inks Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne 29.08.02, 12:52
      Tramwaje okropnie hałasują i wymagają wiecej miejsca niż się wydaje. Uważam-
      naprawdę serio-że trzeba rezerwować miejsce pod metro. Uwzględniać tego typu
      inwestycje w planach zagospodarowania przestrzennego. Nie jest to żadna
      futurologia. Prezydenci i wójtowie w Niemczech działają w oparciu o plany
      zagospodarowania sporządzane w perspektywie 40-50 lat...
      • Gość: Janusz Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.osiedle.net.pl 29.08.02, 15:43
        Cóż nie wątpliwie w perspektywie powiedzmy najbliższych 10 lat trzeba bedzie w
        prowadzić drugi środek komunikacji miejskiej bo bedzie to po prostu
        niezbędne.Lecz moim zdaniem powinien to byc tzw. szybki tramwaj taki jakiego
        linia obecnie powstaje w Krakowie. Byłby to tramwaj który przez główne
        skrzyzowania i węzły komunikacyjne miasta przebiegałby bezkolizyjnie czyli np.
        w tunelu, taki tramwaj miałby zawsze pierwszeństwo na światłach. Myślę że to
        naprawde dobry pomysł gdyż jest duzo tańszy niż wspomniane metro i bardziej
        realny do wykonania w takim mieście jak Białystok bądź co bądź biednym.
        Co do hałasu jaki wywołują tramwaje -tylko stare tramwaje na starych
        torowiskach okropnie hałasują, nowoczene tramwaje (np.w Wiedniu) nie są
        uciążliwe dla ucha wydają na pewno mniej hałasu niz przejeżdżający obok tir czy
        ciężarówka.
        Pozdro.
        • inks Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne 30.08.02, 11:35
          Cóż, wypada tylko przyznać rację. Pisząc sój komentarz miałem w pamięci
          rozklekotane warszawskei tramwaje. Nowe, wykonane w odpowiedniej technologii
          rzeczywiście są ciche. Generalnie-już teraz, bez względu na wybór srodka
          publicznego transportu-trzeba uwzględniać przyszle potrzeby komunikacyje
          miasta. jestem bardzo ciekaw, czy ma to miejsce przy opracowywaniu planów
          zagospodarowania przestrzennego? jeśli nie-jużza kilka, kilkanaście lat mamy
          szansę zafundowaćsobie kolejny koszmar kmunikacyjny...lub stać się miastem
          podziwanym za roztropność w tej materii.
    • Gość: mały Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.osiedle.net.pl 29.08.02, 16:11
      Zanim zaczniemy wydawać pieniądze podatników, zastanowić się trzeba nad sensem
      takiej inwestycji.Jeżeli weżmiesz plan miasta ,to wyrażnie widać istniejące
      linie kolejowe przecinające miasto w pięciu kierunkach. To jest gotowy układ
      dla miejskiej szybkiej koleji dojazdowej,obsługujący obszar w promieniu 20 km
      od miasta i jego centrum. Wystarczy więc puścić parę wagonów i mamy szybką
      komunikację. Do tego dostosowac autobusy i trojlebusy i rozwiązanie gotowe,
      taniej ciszej i ekologicznie.
      • Gość: Janusz Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.osiedle.net.pl 29.08.02, 17:33
        Niby i racja moge sie zgodzic z tobą w przypadku takich osiedli i dzielnic jak
        np.Zielone wzg., północna część Piast, Białostoczek no moze nawet w
        ostatecznośc i Leśna Dolina ale powiedz mi jak sytuacje byś rozwiązał dla
        takich osiedli jak Nowe miasto, Dziesięciny, Wysoki Stoczzek, Skorupy nie
        mowiąc juz o Bagnówce która podobno w najbliższych latach ma stac się
        najszybciej rozbudowującą się dzielnicą miasta (jak skończa się tereny na
        Bacieczkach)
        i będzie tam cos takiego potrzebne czy Wygodzie lub Pietraszach. Ludzie
        przeciez nie bedą chodzić na przystanek po kilka kilometrów bo to nie bedzie
        mialo sensu.Z resztą o ile mi wiadomo tory kolejowe są szersze niż tory
        tramwajowe i trzeba by to tez modernizować , no ale chociaż miejsce torowisk
        byłyby już zapewnione. Myślę że to sprawa dla fachowców od komunikacji czy
        urbanistów. Tzreba by przeliczyć co bedzie tańsze ale przede wszystkim
        efektywniejsze.
        Pozdro.
        • Gość: mały Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.osiedle.net.pl 29.08.02, 17:47
          Gość portalu: Janusz napisał(a):

> Niby i racja moge sie zgodzic z tobą w przypadku takich osiedli i dzielnic
          jak
          > np.Zielone wzg., północna część Piast, Białostoczek no moze nawet w
          > ostatecznośc i Leśna Dolina ale powiedz mi jak sytuacje byś rozwiązał dla
          > takich osiedli jak Nowe miasto, Dziesięciny, Wysoki Stoczzek, Skorupy nie
          > mowiąc juz o Bagnówce która podobno w najbliższych latach ma stac się
          > najszybciej rozbudowującą się dzielnicą miasta (jak skończa się tereny na
          > Bacieczkach)
          > i będzie tam cos takiego potrzebne czy Wygodzie lub Pietraszach. Ludzie
          > przeciez nie bedą chodzić na przystanek po kilka kilometrów bo to nie bedzie
          > mialo sensu.Z resztą o ile mi wiadomo tory kolejowe są szersze niż tory
          > tramwajowe i trzeba by to tez modernizować , no ale chociaż miejsce torowisk
          > byłyby już zapewnione. Myślę że to sprawa dla fachowców od komunikacji czy
          > urbanistów. Tzreba by przeliczyć co bedzie tańsze ale przede wszystkim
          > efektywniejsze.
          > Pozdro.
          Są Tranwaje szerokoszynowe.
          Dojazd do kolejki moga zapewnic kródkie linie trolejbusowe lub autobusowe.
          Przed laty ze Starosielc do Centrum pociągiem jechało sie 7 min a autobusem 40
          Pozdrowienia

• Gość: Rafał Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.tkb.pl / *.euro-net.pl 29.08.02, 21:42
        Myślę że nie trzeba żadnych tramwajów szerokotorowych,tylko pociąg osobowy
        jeżdżący powiedzmy 3 razy dziennie ze stacji głównej do stacji białystok
        bacieczki.Ale powracam jeszcze raz do wątka tematu.Wyszedłem z propozycją aby
        tory tramwajowe przebiegały po pasach zieleni lub w ostateczności po szerokich
        ulicach tj.Hetmańska czy Piłsudskiego.Co wy na to? Proponuję np.trasę
        zielonogórska-wrocławska-popiełuszki-hetmańska-solidarności-dąbrowskiego-
        piłsudskiego-branickiego i pętla na rondzie przy piastowskiej .Również można
        poprowadzić linię po sikorskiego dom skrzyżowania z jana pawła a potem doszłyby
        one do solidarności. A może ktoś z was ma propozycję innej linii?Pozdrawiam.
      • eler Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne 26.09.02, 09:21
        Proponuję ,byście przyjrzeli się jednemuaspektowi komunikacji w Trójmieście.
        Mamy w owym Trójmieście tzw. SKM , czyli Szybką Kolej Miejską. Może nie
        wszystko nam ludziom z 3-miasta sie w niej podoba ( znaczy np. czystość w
        wagonach) , ale tu chodzi o sam fakt , że ta kolejka ratuje nam życie!!!!!
        Każdego dnia rzesza wielotysięczna korzysta z tej komunikacji. Na każdym
        przystanku setki osób wsiada i wysiada. Nikt nie mówi o dalszej
        podróży "pod dom" , od tego są dalej autobusy i trolejbusy , które wjeżdżają
        na osiedla . W B-stoku też o ile wiem trzeba się przesiedać z 1 linii na 2-
        gą , bo nie zawsze da radę pojechać od końca do końca. Czyli nie macie
        PROBLEMU!!!!! Aha , SKM to wagoniki kolejowe , jak na każdej trakcji
        elektrycznej , nic nie trzeba przeerabiać!!!!!!!!!!! pozdrawiam.
    • akir Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne 30.08.02, 13:32
      Tak jak już powiedziano wyżej tory kolejowe to jest to bo można od zaraz.
      Metro nie wchodzi w rachubę bo pod centrum białegostoku są pozostałości po
      getcie , które nie zostały dokładnie zasypane i nie ma ich planu, Ale można by
      uzupełnić istniejącą sieć torów koleką na słupach (jak w Nowym Yorku albo
      Berlinie).
      • poziomk Re: tramwaje w Bia?ymstoku sa˛ potrzebne 30.08.02, 13:39
        akir napisa?:
        , Ale moz˙na by
        > uzupe?nic´ istnieja˛ca˛ siec´ torów koleka˛ na s?upach (jak w Nowym
        Yorku albo
        > Berlinie).
        >
      • Gość: mały Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.osiedle.net.pl 30.08.02, 16:29
        akir napisał:

> Tak jak już powiedziano wyżej tory kolejowe to jest to bo można od zaraz.
        > Metro nie wchodzi w rachubę bo pod centrum białegostoku są pozostałości po
        > getcie , które nie zostały dokładnie zasypane i nie ma ich planu, Ale można
        by
        > uzupełnić istniejącą sieć torów koleką na słupach (jak w Nowym Yorku albo
        > Berlinie).
        >
      • Gość: Janusz Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.osiedle.net.pl 31.08.02, 20:31
        akir napisał:

Ale można by
        > uzupełnić istniejącą sieć torów koleką na słupach (jak w Nowym Yorku albo
        > Berlinie).

> Akir
        >
        > Drobna poprawka o ile mi wiadomo kolejki na slupach w Nowym Jorku nie ma ,
        pewnie pomylilo ci sie z Chicago.Pomysł niezly ale tez kosztowny choć w pewnych
        miejscach zamiast wspominancy przeze mnie tunelów alternatywą mogły by być
        własnie slupy niewątpliwie tańsze niż tunele , coż nie pomyslałem o tym, ale
        racja zgadzam sie. Lecz takie kolejki na calej dlugości to pomysł zbyt
        kosztowny.
        Pozdro.
        • Gość: Przemek Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.proxy.aol.com 31.08.02, 23:10
          Gość portalu: Janusz napisał(a):

> akir napisał:
          >
          > Ale można by
          > > uzupełnić istniejącą sieć torów koleką na słupach (jak w Nowym Yorku albo
          > > Berlinie).
          >
          > > Akir
          > >
          > > Drobna poprawka o ile mi wiadomo kolejki na slupach w Nowym Jorku nie ma ,
          >
          > pewnie pomylilo ci sie z Chicago.

Nic nikomu sie nie pomylilo. W pewnych rejonach Nowego Jorku (glownie poza
          Manhattan'em) metro zostalo poprowadzone "na slupach".
          • Gość: Janusz Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.osiedle.net.pl 01.09.02, 11:08

>
            > Nic nikomu sie nie pomylilo. W pewnych rejonach Nowego Jorku (glownie poza
            > Manhattan'em) metro zostalo poprowadzone "na slupach".

A to sorry .W sumie to nigdy nie bylem w Nowym Jorku i mowilem to tylko z
            wlasnych wiadomosci (troche sie interesowalem tym miastem).
            • Gość: Rafał Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.euro / *.euro-net.pl 05.09.02, 20:54
              proszę piszcie jeszcze swoje opinie.
              • Gość: leszek Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: 212.244.57.* 06.09.02, 10:22
                tramwaje w Bialymstoku to wg mnie poroniony pomysl.
                • Gość: Oka Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.17.79.204.lifespan.org 06.09.02, 22:58
                  Leszek, zgadzam sie z Toba. Ale zarazem podziwiam Rafala za to, ze jest tak
                  wytrwaly w promowaniu swijego pomyslu.

Gość portalu: leszek napisał(a):

> tramwaje w Bialymstoku to wg mnie poroniony pomysl.
          • poziomk Re: tramwaje w Bia?ymstoku sa˛ potrzebne 06.09.02, 12:53
            U nas mogla by powstac kolejka jedno-szynowa :))
    • Gość: dżek Metro w Białymstoku jest potrzebne! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 06.09.02, 13:17
      no nie? albo chociaż pół!
    • Gość: Art Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.biaman.pl 06.09.02, 23:19
      Komu? Za dużo koni na bezrobociu ? :)

Q... skończcie z tymi tramwajami , metrem , dworcem... ile do cholery można...?
      • Gość: Oka Pomysl! IP: *.17.79.204.lifespan.org 06.09.02, 23:57
        Sluchajcie, a moze by tak wprowadzic lektyki? Bezrobocie by troche spadlo (po
        czterech noszacych do jednej lektyki). Odciazyloby sie ulice, bo lektykarze
        mogliby biegac po trotuarach!
        Jest tylko jeden problem - chodnikow nie da sie poszerzyc, a Rafal zaraz
        zechce wykorzystywac pasy trawnikow.

:-)))))
      • Gość: Janusz Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.osiedle.net.pl 07.09.02, 14:14
        Gość portalu: Art napisał(a):

> Komu? Za dużo koni na bezrobociu ? :)
        >
        > Q... skończcie z tymi tramwajami , metrem , dworcem... ile do cholery
        można...?

Wiesz metro to sciema wszyscy wiemy ze nie stac nas na to . Ale o tramwajach
        trzeba bedzie juz niedlugo myslec wiec jest to dosc wazna sprawa. Co do dworca
        to ten temat trzeba moim zdaniem poruszać ,bo to wazna kwestia dla calego
        miasta jego wizerunku w kraju , a takze dla ewentualnych gosci z zagranicy
        wschodniej lub zachodniej (ta druga zwlaszcza po wejsciu do UE).Takze ja mysle
        ze sa to wazne sprawy dla miaatsa , jego prawidlowego funkcjonowania i
        rozwoju. Z reszta jesli nie chcesz rozmawiac na te tematy to przeciez nie j
        musisz , nit ci nie kaze wybierz sibie inne watki ,twoim zdaniem ciekawsze i
        wazniejsze
        Pozdro.
        • Gość: Ares Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.euro / *.euro-net.pl 08.09.02, 13:13
          No właśnie te sprawy trzeba poruszać a jak nie chcecie to nie piszcie tu listów
          tylko w innej rubryce np. jebać dworzec.
          • Gość: mały Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.osiedle.net.pl 08.09.02, 17:17
            Zgodnie z najnowszym trendem uczynienia Białegostoku skansenem XX wiecznej
            Europy to tylko tranwaje konne,bryczki i jako szczyt techniki Syrenki bo
            naprawdę polskie. Zakaz posiadania komputera i tele.komur. Łącznice tylko
            ręczne i telefony na korbkę. Biazet rozpoczyna produkcję telewizora "Szmaragd"
            i radiodbiorników "Stolica" z blokadą częstotliwości z wyłącznością Radia
            Maryja. Wszelkie PUB-y mają się nazywać gospody i podawać wyłącznie piwo Magnat.
            Straz miejska po złapaniu osobnika po zmroku wymierza baty. Na rynku obok
            fontanny stoją dyby. W ktorych zakuci są dekadenci (niepokorni posiadacze kom.)
            i zwolennicy Unii Europejskiej. W sklepach malutkich jatkach zakaz używania
            lodówek i innych tego typu wymysłów diabła. Nad Białką praczki z kijankami.
            Ekologia super. A turyści stoją w kolejkach po bilet do Białegostoku.
            • Gość: student Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.stnet.pl 11.11.02, 13:23
              hehe, dobre;)
    • vxy Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne 08.09.02, 20:09
      Potrzebne to one są ale nie ma bladej szansy na nie. Pozostaje usprawniać układ
      komunikacyjny (mosty, mosty, skrzyżowania, nowe drogi) i linie autobusowe.
      Kiedyś był tu taki pomysł by konkretna linia kursowała tylko do centrum, a nie
      przez całe miasto. Efekt: można by uniknąć jeżdżenia autobusów "kupą", jak np.
      6, 13, 18 na Wygodę. Choćby jeździły tylko 2 razy na godzinę to dojechać w
      pobliże możnaby co 10 minut.
      • Gość: piotr Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.euro / *.euro-net.pl 14.09.02, 14:30
        jeżeli trafi się prezydent i fundusze z prawdziwego zdarzenia to kto wie...
        • Gość: kleberson Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.euro / *.euro-net.pl 24.09.02, 21:41
          Fundusze,fundusze.To nie takie proste,ale zgadzam się ,przydałby się drugi po
          autobusach środek transportu miejskiego.Teraz wydaje się że to głupota z tymi
          tramwajami ale za może 5 lat gdy liczba mieszkańców i samochodów wzrośnie to
          miasto będzie zakorkowane a same autobusy mogą nie wystarczyć,poza tym będą
          jeżdziły bardzo wolno(teraz zresztą też się włóczą)przez te korki.Dlatego
          uważam że to nie jest zły pomysł.Pozdrawiam.
          • Gość: ..... Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.euro / *.euro-net.pl 16.10.02, 21:32
            ciekawe co o tym powie nowo wybrany prezydent Białegostoku???
            • Gość: ryczu Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.icm.edu.pl / 212.160.236.* 17.10.02, 07:42
              pojeździłem i ja ostatnio tramwajami i w Krakowie i Warszawie. Moim zdaniem
              metro byłoby lepsze:)
              • poziomk Re: tramwaje w Bia?ymstoku sa˛ potrzebne 17.10.02, 09:05
                To juz lepiej niech lotnisko zrobia
                • Gość: hans Re: tramwaje w Bia?ymstoku sa˛ potrzebne IP: *.sgh.waw.pl 17.10.02, 11:08
                  Z tramwajami trzeba sie urodzic.

Cos co pasuje lub pasowalo w Toruniu, Elblagu nie bedzie pasowalo w najwiekszej
                  wiosce w Polsce.

• Gość: JOnek Re: tramwaje w Bia?ymstoku sa˛ potrzebne IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.02, 13:58
                    Gość portalu: hans napisał(a):

> Z tramwajami trzeba sie urodzic.
                    > Cos co pasuje lub pasowalo w Toruniu, Elblagu nie bedzie pasowalo w
                    najwiekszej
                    > wiosce w Polsce.
                    >

Tramwaje są potrzebne. Toruń nie tylko jest mniejszy od Białegostoku pod
                    względem ilości mieszkańców, ale też dużo mniej rozległy - a jednak na tramwaje
                    znajduje się miejsce. Przed wojną jeździły nawet przez Starówkę, po dziś dzień
                    jest miejsce (Łuk Cezara) gdzie przechodziły pod zabytkowymi kamieniczkami.
                    Przecinały je po prostu na parterze. Obecnie objeżdżają Starówkę dookoła. Nie
                    wierzcie więc, że nie ma na tramwaje miejsca w Białymstoku. Chyba, że naprawdę
                    zależy wam na tym, by zostać skansenem.
                    Był taki czas (lata 60-te) kiedy uznano, że tramwaje to przeżytek i należy je
                    zastępować trolejbusami. Na szczęście u nas nie zdążono, a potem okazało się,
                    że jest raczej odwrotnie. Tramwaje bardzo rozładowują ruch i jeżdżą zupełnie
                    innymi trasami niż autobusy. Choćby ulicami jednokierunkowymi w obie strony.
                    Toruńska komunikacja miejska jest już trochę przestarzała, ale mimo to jest
                    bardzo sprawna. W porównaniu z nią to, co pamiętam z Białegostoku, a trochę u
                    was bywałem, to był horror. Było to jednak już parę ładnych lat temu, mam
                    nadzieję, że dużo się zmieniło.
                • Gość: Ja z Bojar Re: tramwaje w Bia?ymstoku sa˛ potrzebne IP: 212.244.27.* 17.10.02, 11:10
                  Podsuwam Wam kilka kęsów wiedzy na temat białostockich tramwajów.
                  Czyli:pierwszy etap prac koncepcyjnych wprowadzenia tras tramwajowych w tym
                  grajdle przykurialnym został ukończony w 1985 lub na początku 1986 roku.
                  Koncepcję tę za ciężki szmal opracowało Biuro Programowania i Projektowania
                  Rozwoju Łodzi (sic!). Te prace trwały 8 lat (osiem lat). W syntezie założono
                  zbudowanie 3 tras:
                  I Fasty - ul. 27 Lipca (16 km)
                  II Sz. Ełcka i przedłużenie (ówczesne) ul. Składowej, po drodze różne "węzły"
                  przy ul Kopernika, Bohaterów Monte Cassino, kościółśw. Rocha, Dąbrowskiego,
                  Artleryjską, estakadą nad ul. Poleską i torami PKP, p ul Hajnowską,
                  Radzymińską, sz. Północno_Obwodową (jeszcze jest?) i...27 Lipca połącenie z
                  trasą I (dl. 11,5 km)
                  III trasa docelowo wówczas nie wykazywała zbyt wysokiego obciążenia ale gdyby,
                  to miałaby 4 km długości i trzeba by ją było (gdyby babcia miała wąsy, to by
                  była...etc.) przebić pod ul. Lipową do ul. Zwycięstwa i Piatsowskiej. Przebić,
                  estakad,. tuneli byłoby kilka, a miasto...jak z bajki wyglądałoby. Dodam,że
                  tamten układ tras nie naruszał w sposób istotny struktury miasta, a wyburzenia
                  zabudowy miały być nieliczne (1 budynek 4 piętrowy przy ul. Zwycięstwa 3).
                  Wot i wsio jak mawiają starzy białostoczanie dla podkreślenia wagi
                  sytuacji,Zeby nie rzucić np. jobem . Dlaczego? Rozejrzyjcie się dookoła: nie ma
                  Fast, Uchwytów, Biazetu, przemysłowego Białostoczka, Rzeźni Drobiu, Zakładów
                  Mięsnych, setek małych średnich i większych zakładów pracy do których trzeba
                  byłoby dowozić tysiące pracowników. Tam i spowrotem: do pracy, ale i do kina,
                  teatru, na jednego przy sobocie po robocie, itp.itede. Jakby nie patrzeć: tzw.
                  komuna już raz wywaliła spory szmal na opracowanie koncpecji Układu Tras
                  Tramwajowych teraz niechaj kapitalizm szczęśliwie je zrealizuje.
                  • Gość: lolek Re: tramwaje w Bia?ymstoku sa˛ potrzebne IP: *.euro / *.euro-net.pl 19.10.02, 21:54
                    najpierwr niech spytają najbliższego prezydenta czy w przeciągu 10 lat coś
                    takiego przewidują...
                    • Gość: lolek Re: tramwaje w Bia?ymstoku sa˛ potrzebne IP: *.euro / *.euro-net.pl 01.11.02, 16:31
                      Białystok to takie zadupie że może za 20 lat opracują jakieś plany odnośnie
                      tramwajów
    • Gość: JOnek Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.02, 14:02
      Gość portalu: Rafał napisał(a):

> Mniejsze miasta niż nasze mają tramwaje (Toruń)i nikomu to
      > nie przeszkadza

Gość portalu: hans napisał(a):

> Z tramwajami trzeba sie urodzic.
      > Cos co pasuje lub pasowalo w Toruniu, Elblagu nie bedzie pasowalo w
      najwiekszej
      > wiosce w Polsce.
      >

Tramwaje są potrzebne. Toruń nie tylko jest mniejszy od Białegostoku pod
      względem ilości mieszkańców, ale też dużo mniej rozległy - a jednak na tramwaje
      znajduje się miejsce. Przed wojną jeździły nawet przez Starówkę, po dziś dzień
      jest miejsce (Łuk Cezara) gdzie przechodziły pod zabytkowymi kamieniczkami.
      Przecinały je po prostu na parterze. Obecnie objeżdżają Starówkę dookoła. Nie
      wierzcie więc, że nie ma na tramwaje miejsca w Białymstoku. Chyba, że naprawdę
      zależy wam na tym, by zostać skansenem.
      Był taki czas (lata 60-te) kiedy uznano, że tramwaje to przeżytek i należy je
      zastępować trolejbusami. Na szczęście u nas nie zdążono, a potem okazało się,
      że jest raczej odwrotnie. Tramwaje bardzo rozładowują ruch i jeżdżą zupełnie
      innymi trasami niż autobusy. Choćby ulicami jednokierunkowymi w obie strony.
      Toruńska komunikacja miejska jest już trochę przestarzała, ale mimo to jest
      bardzo sprawna. W porównaniu z nią to, co pamiętam z Białegostoku, a trochę u
      was bywałem, to był horror. Było to jednak już parę ładnych lat temu, mam
      nadzieję, że dużo się zmieniło.

• Gość: karo Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: 212.33.78.* 02.11.02, 14:16
        Teraz to dopiero jest horror. Godziny szczytu to hoorror , gówniarstwo za
        kółkiem samochodu rodziców to horror, taksówkarze to horror ,kierowcy
        autobusów miejskich nie wiem czy nie większy - a do tego wszyscy się spieszą.
        Codziennie kilku potrąconych na przejściach dla pieszych. Tramwaje w
        BIałymstoku to byłoby na pewno rozwiązanie - szczególnie że są tu wielkie
        tradycje tramwajarskie - przecież tyle lat były tu tramwaje konne, a torowiska
        po nich jeszcze dłużej.
        • Gość: OLO Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.euro / *.euro-net.pl 02.11.02, 21:40
          zgadzam się że tramwaje przydałyby sie u nas,ale nie sądze żeby nagle powstały
          plany na ten temat.A nawet gdyby tak owe powstały to nie wiem skąd by wzięto na
          to środki.Wystarczy popatrzeć na dworzec PKP.Remontują go już tyle lat,a na ten
          cel są potrzebne mniejsze pieniądze niż na torowiska,sieć trakcyjną i tramwaje.
        • Gość: OLO Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.euro / *.euro-net.pl 02.11.02, 21:43
        • Gość: OLO Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.euro / *.euro-net.pl 02.11.02, 21:50
          • Gość: małek Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.stnet.pl 03.11.02, 13:18
            Popieram w 100 %
            • Gość: kleberson Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.euro / *.euro-net.pl 03.11.02, 18:04
              są wogóle jakieś plany na ten temat??
              • Gość: OLO Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.euro / *.euro-net.pl 06.11.02, 19:34
                Tak,są plany.Gdzieś około 2050 roku maja zacząć coś robić.
                • Gość: Rafał Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.euro / *.euro-net.pl 07.11.02, 16:47
                  Piszcie jeszce swoje opinie na ten temat.Pozdro.
                  • Gość: Janusz_2 Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.osiedle.net.pl 08.11.02, 17:41
                    Wiesz moim zdanie mto tramwaje bys ie przydaly na poczatku linie laczace
                    wilekie osiedla z centrum np.
                    1.zielone wzg. sloneczny stok i lesna dolina
                    2. antoniuk wysoki stoczek dziesieciny
                    3. no i moze nowe miasto czy bialostoczek
                    Tylko ze jak juz budowac to linie tramawajowe takie jak np. obecnie sie buduje
                    w Krakowie czyli tzw. szybkie, gdzie tramwaj ma pierwszenstwo na skrzyzowaniach
                    czy przez niektóre przechodzi bezkolizyjnie .Nie mozna cofac sie pol wieku w
                    tyl i budowac starych nie praktycznych rozwiazan które szybko pogorsza tylko
                    sytuacje komunikacyjna w miescie. Samochodow przybywa i tylko nowoczesne linie
                    dzialajace oddzielnie moga pomóc. Budowa takich linii to kwestia wielu lat i
                    mysle ze za ladnych pare ( w optymistycznej wersji ) sie rozpocznie. Narazie
                    nie ma az tak wielkich potrzeb na dodatkowy srodek komunikacji miejskiej ale
                    mysle ze lepeij wyprzedzac fakty i zaczac powaznie przygotowywac sie do
                    rozpoczecia tych inwestycji w perspektywie najblizszych pieciu dziesieciu lat.
                    Pozdro.
                    • Gość: Piotrek Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.piasta.pl 13.11.02, 14:34
                      Oczywiście ale skąd na to wziąść pieniądze,których wszędzie brakuje.
    • Gość: Fred Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: 212.160.195.* 13.11.02, 15:37
      ... jak rybie rower.
      • Gość: JOnek Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 17:00
        Nie chcę was dołować, ale byłem ostatnio w Grudziądzu i tam też mają tramwaje -
        jeżdżą nawet przez stare miasto.
        • Gość: OLO Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.ld.euro / 10.100.0.* 04.01.03, 13:07
          przydałyby się chociażby dlatego że kilkadziesiat osób znalazłoby pracę jako
          motorniczy itd.
    • alex.4 Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne 04.01.03, 14:21
      W centrum Białegostoku raczej brakuje miejsca na tramwaje. Aby tramwaje
      rzeczywiście szybko sie poruszały, potrzebuja wyodrębnionego pasa ruchu. Jak na
      razie w Whitestok`u ruch samochodowy jest niewielki choc w przyszłości pewnie
      sie to jeszcze zmieni
      • Gość: magda Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.duna.pl 04.01.03, 17:16
        szczerze mowiac,to nie wyobrazam sobie tramwajów w Białym.Przeciez nie ma na
        nie miejsca i dopiero by był bałagan na ulicy.co do metra to pomysł jest bardzo
        dobry(ułatwiło by to życie ludziom z podmiejskich miejscowości:Czarna
        Białostocka,Księżyno; i osiedli oddalonych od centrum: Zielone
        Wzgórza,Jaroszówka,etc.),ale wszyscy wiemy,ze to nierealne z powodu braku
        pieniędzy...
        nie rozumiem takich opinii,ze B-stok to zadupie,bo nie ma tu tramwajów ( a
        spotkałam sie z takimi opiniami ).W takich miastach jak Nowy York czy Londyn
        nie ma tramwajów.Mysle,że tramwaje są przestarzałe,za głośne i w ogóle cały
        pomysł z wciśnięciem ich do Białego mi nie pasi...
        • Gość: kleberson Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.ld.euro / 10.100.0.* 04.01.03, 21:25
          no,tylko że w NY czy Londynie jest metro i kolejka która jeżdzi nad miastem i
          nie potrzeba tam jeszcze tramwajów,a u nas nie ma nic z tych rzeczy...
          • Gość: OLO Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.ld.euro / 10.100.0.* 06.01.03, 20:03
            tak,dlatego tramwaje są najtańszym rozwiązaniem i najbardziej pasującym do tego
            miasta
            • Gość: .................. Re: tramwaje w Białymstoku są potrzebne IP: *.ld.euro / 10.100.0.* 11.01.03, 21:15
              nom też tak myslę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka