Dodaj do ulubionych

czy są grzyby?

IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 23.09.05, 20:51
przez tą całą kampanię dawnom w lesie nie był. ale jutro - musowo w leśnych
haszczach pohasać.
tak mi się spodobało to słowo haszcze, że wstukałem je do googli, a tam
niczym rydz w trawie: Największe Haszcze uszy.
Obserwuj wątek
    • Gość: kh Re: czy są grzyby? IP: *.isb.com.pl 23.09.05, 20:54
      powinny być,zależy gdzie i jakich masz zamiar szukać...Z drugiej zaś strony,ostatnio deszcz prawie nie padał,więc to wielka niewiadoma...ale jaka przyjemność poszukać w lesie czegoś,czego się nie znajdzie,prawda?;)
      BTW,Miłego grzybobrania!
      • Gość: koro Re: czy są grzyby? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 23.09.05, 21:02
        najgorzej jest wówczas, gdy grzyby są. gdy znajduje się naprawdę piękne okazy,
        a każdy znich jest robaczywy. tniesz i tniesz, małe, duże, przusadziste i
        wysmukłe, a każdy już ma lokatorów. i koszyk wciąż pusty.
        miałem tak w zeszłym roku. piękna rydzowa polanka. dziesiątki rudych kapueluszy
        i dramat po prostu.
        • bad_habit Re: czy są grzyby? 23.09.05, 21:05

> i dramat po prostu.
          o,to rzeczywiście jest denerwujące...a mnie wkurza to,że ludzie "wyrywają" grzyby,myśląc że są dobre,potem stwierdzają,że znależli niejadalne i wyrzucając,niszczą je,rozgniatają etc...To jest chore,jakby nie mogły normalnie rosnąć~!
          Ja już dawno nie byłąm na grzybach,jakieś 4 lata conajmniej i trochę żałuję,że w tym roku się nie wybiorę,bo szukając grzybów można odpocząć od tego wszystkiego,co wkurza.
        • czlowiek_o_jednakowych_zebach Re: czy są grzyby? 24.09.05, 16:00
          Gość portalu: koro napisał(a):

> i dramat po prostu.

Ta, dramat. Co żeś wiózł rowerem po Mazowieckiej dwa tygodnie temu w plecaku? Bo mi się nawet przyglądałeś, ale i tak nie wiedziałeś, że to ja :P.
      • Gość: mimochodem Re: czy są grzyby? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 23.09.05, 21:03
        Podobno pojawiły sie opieńki ale cieniutko; jedna Pani pod Bobrową znalazła
        tylko trzy pnie, an których rosły (stary las). Przed tygodniem zbieralem
        pierwsze (niestety tylko kilka, ale ładnych) zielonki, ale to takie miejsce
        gdzie pojawiają się zawsze ze dwa tygodnie wczesniej niż gdzie indziej. Jest
        trochę kurek i pojedyncze maślaki i podgrzybki. Na zupę (a Bóg da na kolację)
        nazbierasz. Sam na to liczę.
      • Gość: ornitolog Re: czy są grzyby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 15:41
        co to są haszcze ? Ja znam tylko chaszcze.
    • Gość: Z.P. Re: czy są grzyby? IP: *.elpos.net / *.elpos.net 23.09.05, 21:00
      Na googlach może grzyby znajdziesz. W lesie trochę z tym gorzej.
      • bad_habit Re: czy są grzyby? 23.09.05, 21:02
        Gość portalu: Z.P. napisał(a):

> Na googlach może grzyby znajdziesz. W lesie trochę z tym gorzej.
        wiesz,równie dobrze takie grzyby można i w książce,atlasie lub na ścianach w niektórych budynkach znaleźć...
        • Gość: mimochodem Re: czy są grzyby? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 24.09.05, 19:13
          Byłem w lesie. Kurki i sporo kań. Na obiad i kolację aż nadto.
          • bad_habit Re: czy są grzyby? 24.09.05, 20:43
            Gość portalu: mimochodem napisał(a):

> Byłem w lesie. Kurki i sporo kań. Na obiad i kolację aż nadto.
            O widzisz!Jednak warto się wybrać na grzyby;)
    • alex.4 Re: czy są grzyby? 25.09.05, 15:30
      większość osób które zbiera grzyby niszczy grzybnie. Dewastuje ekosystem.
      lepiej byłoby aby grzyby nie były zbierane przez amatorów.
      • bad_habit Re: czy są grzyby? 25.09.05, 15:35
        alex.4 napisał:

> większość osób które zbiera grzyby niszczy grzybnie. Dewastuje ekosystem.
        > lepiej byłoby aby grzyby nie były zbierane przez amatorów.
        i o tym właśnie wspomniałam,że ludzie bezmyślnie wyrywają grzyby,często wraz z podłożem,po czym je wyrzucają(bo się np.pomylili)i niszczą je...
        • alex.4 Re: czy są grzyby? 25.09.05, 15:36
          ludzie lubia niszczyć bezmyslnie:)
          Biolodzy od lat apeluja aby nie niszczyć grzybni, ale nie przynosi to żadnego
          efektu. Smutne ale prawdziwe
          • bad_habit Re: czy są grzyby? 25.09.05, 15:51
            To głupie!Przecież trujące lub niejadalne grzyby,rosnąc w naturalnym środowisku,nikomu nie przeszkadzają...A jednak z własnej głupoty(np. dla zabawy) je niszczymy.Możnaby je porównać do dziko żyjących zwierząt,np.wilków...
            Szkoda,że ludzie nie myślą o tym,co robią!:(
            • alex.4 Re: czy są grzyby? 25.09.05, 16:01
              głupie, ale parwdziwe... przecież wiele działań człowieka które prowadziły do
              niepowetowanych strat w przyrodzie były tylko czytsą głupotą. Ptak Dodo
              przeszkadzał bo nie bał się człowieka, utrzymywanie się opowieści o działaniu
              jako afrodyzjak części róznych zwierząt bedzie prowadziło do wytepienia
              tygrysów czy nosorożców. Niestety, ale taka jest rzeczywistość...
              • bad_habit Re: czy są grzyby? 25.09.05, 16:10
                Kwaśne deszcze,dziura ozonowa i efekt cieplarniany też są wynikiem postępującej antropopresji...Przecież znikąd to nie powstało.:(
                • alex.4 Re: czy są grzyby? 25.09.05, 16:16
                  dziura ozonowa może nie być efektem działań człowieka bo nikt wcześniej nie
                  badał problemu. W końcu efekt el ninio, który miał byc powodwany przez
                  człowieka jest czymś naturalnym i mamy zapiski, które potwierdzaja, że był on
                  obserwowany przed mała epoka lodowcową (czyli koniec średniowiecza-poczatek
                  nowożytności).
                  Nie zmienia to ejdnak jednego faktu. jak nie zacznniemy dbać oi naturalne
                  srodowisko to sami skażemy sie na wymarcie
                  • bad_habit Re: czy są grzyby? 25.09.05, 16:26
                    Wobec tego te wszystkie freony emitowane codziennie do atmosfery nie mają negatywnego wpływu na naturalne środowisko człowieka?
                    • alex.4 Re: czy są grzyby? 25.09.05, 16:37
                      dlaczego? mają. Tylko nie wiemy czy dziura ozonowa nie jest naturalnym
                      zjawiskiem. Zjawiskiem, które jest potegowane przez emitowane przez człowieka
                      freony. Oczywiście należy je ograniczać, ale nie mozna powiedzieć że przed
                      człowiekiem dziury ozonowej nie było, bo nie jestesmy tego sprawdzić
                      • bad_habit Re: czy są grzyby? 25.09.05, 17:29
                        alex.4 napisał:

> dlaczego? mają. Tylko nie wiemy czy dziura ozonowa nie jest naturalnym
                        > zjawiskiem. Zjawiskiem, które jest potegowane przez emitowane przez człowieka
                        > freony. Oczywiście należy je ograniczać, ale nie mozna powiedzieć że przed
                        > człowiekiem dziury ozonowej nie było, bo nie jestesmy tego sprawdzić
                        ok,ok,mimo to człowiek jest współodpowiedzialny za stopniową degradację i przemiany środowiska.:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka