droseria 16.08.07, 22:57 Czy zapis: "z/w" mający oznaczać "zaraz wracam" jest poprawny? Czy tylko zw. można uznać za prawidłowy skrót? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poltuz Re: Pytanie o skrót 16.08.07, 23:04 Na pewno porawne jest "zaraz wracam". Aleć jeśli fantazja jest, wówczas może być u wszystko, co zdroworozsądkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Pytanie o skrót 16.08.07, 23:17 W takim razie zrobię tak samo źle pisząc "z/w", jak i "zw." - tzn. zapis jest bez różnicy, bo żaden ze skrótów nie zagnieździł się na dobre w polszczyźnie? Odpowiedz Link Zgłoś
bag_of_bones Re: Pytanie o skrót 17.08.07, 00:14 droseria napisała: > W takim razie zrobię tak samo źle pisząc "z/w", jak i "zw." - tzn. > zapis jest bez różnicy, bo żaden ze skrótów nie zagnieździł się na > dobre w polszczyźnie? ZARAZ WRACAM ma, nawiasem mówiąc, małą wartość informacyjną. Najlepiej skorzystać z wzorca: WRACAM (WRÓCĘ) o 14.40; chyba że niejasność jest zamierzona :). Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Pytanie o skrót 17.08.07, 00:51 Mam na myśli posługowanie się tym wyrażeniem podczas porozumiewania się przez komunikatory typu GG. Odpowiedz Link Zgłoś
poltuz Nie na temat 17.08.07, 00:56 Ref. Gadu gadu gadu gadu gadu gadu nocą Baju baju baju baju baju baju w dzień. Refren jednej z najpiękniejszych piosenek Seweryna Krajewskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Nie na temat 17.08.07, 01:00 Hmmm Czyżby mi wyszło "masło maślane"... Odpowiedz Link Zgłoś
poltuz Ależ skąd! 17.08.07, 01:24 Po prostu przypomniałem sobie jedną z moich ulubionych piosenek. A swoją drogą chętnie napiłbym się... bimbru z mirabelek autorstwa/produkcji Seweryna. Mówił mi kolega, że bardzo dobry. Bo tam u niego był, i bimber pił. A co widział i słyszał, I co smakował, Napisał mi. Odpowiedz Link Zgłoś
mach_2 Re: Skrót 17.08.07, 17:27 Podany przez ciebie skrót nie jest, oczywiście, notowany przez slowniki. Może i daloby się go zaakceptować (mam na myśli Gadu- Gadu), ale trzeba się zastanowić, czy twoi interlokutorzy będą wiedzieć, o co chodzi. Poza tym raczej unikalbym ukośnika i pisal ds. zamiast d/s (do spraw), ww. zamiast w/w (wyżej wymieniony)... Slowniki uznają za poprawne tylko te pierwsze wersje: ds., ww. Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Skrót 17.08.07, 19:50 Właśnie o "zw." pomyślałam, gdy przypomniałam sobie takie skróty jak "ds.", czy "ww.", i zostanę przy tym. Odpowiedz Link Zgłoś