Dodaj do ulubionych

Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 14:19
Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego i moja synagoga mnie dyskryminuje ponieważ nie ma w niej nabożeństw w języku ukraińskim tylko po hebrajsku. w podobnej jak ja sytyacji jest miliony Ukraińców, rosjan i białorusinów wyznania mojżeszowego emigrantów z ZSRR. Władze Izraela chca z nas na siłe zrobić Żydów a ja nigdy nie będe Żydem tylko chcę pozostać Ukraińcem wyznania mojżeszowego tak jak moi przodkowie.
Sława Ukraini!
Obserwuj wątek
    • Gość: Tkac Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 14:24
      Jakim cudem, Ukraińcu, znalazłeś się w Izraelu? Jak dostałeś izraelskie
      obywatelstwo?
      • lordbyron Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 27.10.05, 14:26
        Za sało i bimber.
      • Gość: petro sawczenko Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 14:31
        Udowodniłem przed specjalną komisją rządową ds. repatriacji Żydów z byłego ZSRR, że jestem obrzezany. ci frajerzy w Tel Avivie myślą, że jak ktoś jest obrzezany i chodzi do Synagogi to jest Żydem i dali mi obywatelstwo. Ale ja nie jestem Żydem tylko Ukraińcem wyznania mojżeszowego i dlatego żądam nabożeństw w synagodze po ukraińskiego. Otuchy dodaje mi walka Romana Pidlaszuka o ukraińskie nabożeństwa w Cerkwiach na Podlasiu.
        Sława Ukraini!
        • zewsi Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 27.10.05, 14:41
          A czy nie masz przypadkiem polskich korzeni? Taką piękną polszczyzną się
          posługujesz?
          • Gość: petro sawczenko Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 14:43
            Moja żona jest góralka z Poronina. To ona nauczyła mnie pięknego języka polskiego i nawet kilka góralskich przyśpiewek.
            • lordbyron Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 27.10.05, 14:46
              Gość portalu: petro sawczenko napisał(a):
              > Moja żona jest góralka z Poronina. To ona nauczyła mnie pięknego języka
              polskiego i nawet kilka góralskich przyśpiewek.

Na małej stacji w wiosce Poronin, gdy pociąg stanął wsród zgrzytu szyn?

• zewsi Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 27.10.05, 14:47
                Lepiej nie kończ! Nie wywołujmy wilka z lasu.
            • Gość: Zyd niedorzniety [...] IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 27.10.05, 14:49
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • koczisss Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 27.10.05, 15:15
              A jakim to cudem piszesz z IP tepsy, to aż w Izraelu ona ma swoje macki i gnębi biednych żydków tak drogim internetem???
              • Gość: Tkac Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 15:57
                Mógł przyjechać z żoną w odwiedziny do jej rodziny, albo w interesach do Polski.
                • koczisss Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 27.10.05, 16:00
                  No i specjalnie wlazł na forum i do tego białostockie, a nie krakowskie, bo zdaje się Poronin, gdzie widziano jelenia, ops, przepraszam Lenina jest w małopolskiem:)))
                  • Gość: Tkac Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 16:08
                    Wszyscy Ukraińcy na całym świecie wiedzą już o podlaskich Ukraińcach, to i
                    nietrudno takim znaleźć forum, gdzie głoszą oni swoje racje.
                    • koczisss Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 27.10.05, 16:18
                      Acha, to już rozumiem!
                    • petro_sawczenko Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 27.10.05, 18:25
                      Gość portalu: Tkac napisał(a):

> Wszyscy Ukraińcy na całym świecie wiedzą już o podlaskich Ukraińcach, to i
                      > nietrudno takim znaleźć forum, gdzie głoszą oni swoje racje.
                      U nas w Tel Avivie bardzo dużo wiemy o walce podlaskich Ukraińców o swoje prawa
                      i podziwiamy ich za to.
                      • Gość: Tkac Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 18:40
                        Ja, w przeciwieństwie do innych forumowiczów, nie jestem w gorącej wodzie
                        kąpany i nie jestem pochopny w szybkim osądzaniu czyichś intencji pisania o
                        swoim ukraińskim pochodzeniu i mojżeszowym wyznamiu. Sam byłem kiedyś
                        katolikiem białoruskiego pochodzenia, mieszkającym w Polsce, a potem wystąpiłem
                        z katolickiej sekty, więc rozumiem takie postawy. Życzę powodzenia w staraniach
                        o język ukraiński w izraelskich synagogach, a jeszcze bardziej zachęcm do
                        wystąpienia z judaistycznej sekty.
                  • romanpidlaszuk WIERCHUSZKA PAKP i SLD TRZESIE PORTKAMI 27.10.05, 17:12
                    gdyz boi sie ,ze juz dluzej nie da sie oszukiwac podlaskich Ukraincow i
                    Bialorusinow...i stad te watki,aby rozmyc kwestie zycia cerkiewnego w
                    podlaskich cerkwiach w jezykach ojczystych wiernych (ukrainskim i bialoruskim)
                    i dalej kontynuowac plan przerobienia nas na prawoslawnych "Polakow"

zas SLD liczy,ze uda jej sie powstrzymac proces uswiadomienia narodowego
                    podlaskich Ukraincow i nadal uprawiac bialoruska agitacje,bo jak inaczej
                    podlaskie SLD dostanie sie do Sejmu?

Najwazniejszym punktem strategii PAKP i SLD jest SKLOCANIE Polakow i
                    mniejszosci bialoruska i Ukrainska na Podlasiu i przedstawianie sie jako
                    obroncy i wybawiciele podlaskich prawoslawnych Ukraincow i Bialorusinow.

P.S.
                    -Mielismy juz na bialostockim forum historyjke o prawoslawnych "Polakach" z
                    Legionow (sugerowano,ze to protoplasci podlaskich Ukraincow i Bialorusinow),
                    -straszna bajke o "ukrainskich" rezunach,
                    -historyjke o...dobrym majorze NKWD,tak,tak,przypomnijcie sobie (pojawila sie
                    nawiasem mowiac tuz przed wyborami):
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=30840618
                    -mielismy podszepty podlaskim wyborcom,ze to Kaczynski kazal wprowadzic
                    j.polski do bialostockich cerkwi
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=30949933
                    www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051025/kraj/kraj_a_5.html
                    -teraz mamy historyjke o "ukrainskich Zydach w ukrainskojezycznych
                    synagogach"...

ciekawe czym jeszcze nas trzesace galotami wierchuszki PAKP i SLD uracza...?

• petro_sawczenko Re: WIERCHUSZKA PAKP i SLD TRZESIE PORTKAMI 27.10.05, 18:23
                      romanpidlaszuk napisał:

> gdyz boi sie ,ze juz dluzej nie da sie oszukiwac podlaskich Ukraincow i
                      > Bialorusinow...i stad te watki,aby rozmyc kwestie zycia cerkiewnego w
                      > podlaskich cerkwiach w jezykach ojczystych wiernych (ukrainskim i
                      bialoruskim)
                      > i dalej kontynuowac plan przerobienia nas na prawoslawnych "Polakow"
                      >
                      > zas SLD liczy,ze uda jej sie powstrzymac proces uswiadomienia narodowego
                      > podlaskich Ukraincow i nadal uprawiac bialoruska agitacje,bo jak inaczej
                      > podlaskie SLD dostanie sie do Sejmu?
                      >
                      > Najwazniejszym punktem strategii PAKP i SLD jest SKLOCANIE Polakow i
                      > mniejszosci bialoruska i Ukrainska na Podlasiu i przedstawianie sie jako
                      > obroncy i wybawiciele podlaskich prawoslawnych Ukraincow i Bialorusinow.
                      >
                      > P.S.
                      > -Mielismy juz na bialostockim forum historyjke o prawoslawnych "Polakach" z
                      > Legionow (sugerowano,ze to protoplasci podlaskich Ukraincow i Bialorusinow),
                      > -straszna bajke o "ukrainskich" rezunach,
                      > -historyjke o...dobrym majorze NKWD,tak,tak,przypomnijcie sobie (pojawila sie
                      > nawiasem mowiac tuz przed wyborami):
                      > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=30840618
                      > -mielismy podszepty podlaskim wyborcom,ze to Kaczynski kazal wprowadzic
                      > j.polski do bialostockich cerkwi
                      > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=30949933
                      > www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051025/kraj/kraj_a_5.htmla
                      > -teraz mamy historyjke o "ukrainskich Zydach w ukrainskojezycznych
                      > synagogach"...
                      >
                      > ciekawe czym jeszcze nas trzesace galotami wierchuszki PAKP i SLD uracza...?
                      >
                      Pidlaszuk dlaczego mnie atakujesz. Ja w pełni poperam twoje prawa do języka w
                      cerkwi i liczyłem na to że poprzez mje prawa do języka ukraińskiego w
                      synagodze. Jeśli uważasz, że jestem prowokatorem to przyjedź sobie do Tel Avivu
                      albo do Hajfy i zdziwisz sie ilu obywateli Izraela mówi po ukraińsku a jeszcze
                      więcej po rosyjsku. Niestety własze naszej synagogi tego nie zauważają bo dla
                      nich każdy kto jest wyznania mojżeszowego jest Żydem podobnie jak w Polsce dla
                      kościoła RK każdy katolik jest Polakiem przez co nie uwzględnia sie słusznych
                      postulatów Ukraińców i Białorusinów wyznania katolickiego.
                      • Gość: Krasnoludek Re: WIERCHUSZKA PAKP i SLD TRZESIE PORTKAMI IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 27.10.05, 22:39
                        Tak jest: petro i pidlaszuk macie racje. W naszej szufladzie też nie tolerują
                        nas - krasnoludków z Ukrainy. My krasnoludki z Ukrainy bardzo cierpimy, iż nie
                        możemy opowiadać ukraińskich bajek, o tym jak jesteśmy prześladowani w Polsce i
                        na całym świecie. A przecież nasza bajanie jest tak fajne.

Pidlaszuk ratuj nasze ukraińskie bajki !!!
                    • Gość: Tryzub Re: WIERCHUSZKA PAKP i SLD TRZESIE PORTKAMI IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 27.10.05, 22:34
                      Ej, pidlaszuk romanie - jestem z Tobą. Wyrżniemy ich wszystkich: PAKP, SLD,
                      ZSRR, NKWD, SS, SD, SB, ABC, CDEF, GHIJ, KLMN, OPR, STWZ.
                      Wyrżniemy, cały alfabet.
              • petro_sawczenko Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 27.10.05, 18:19
                koczisss napisał:

> A jakim to cudem piszesz z IP tepsy, to aż w Izraelu ona ma swoje macki i
                gnębi
                > biednych żydków tak drogim internetem???
                >
                Jestem na urlopie w Polsce u moich teściów Gąsieniców.
                • koczisss Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 27.10.05, 19:08
                  Coś kiepska pora na urlop, zimno itd.:)))
                  • mazur.1 Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 27.10.05, 19:35
                    Kocis, Ty wyproboj jego ze znajomości goralskiej gwary. Jon ma zonkie goralkie
                    i mieska u swojech teściow w Poroninie, to musi umieć gadać po goralsku.
                    • pidlasze Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 27.10.05, 19:39
                      mazur.1 napisał:
                      > Kocis, Ty wyproboj jego ze znajomości goralskiej gwary. Jon ma zonkie
                      > goralkie i mieska u swojech teściow w Poroninie, to musi umieć gadać po
                      goralsku.
                      ^^^^^^^^^^^
                      :)
                      To mialo byc nastepne pytanie do prowokatora.
                      Czekaj, jeszcze po 'swojemu' nie beknal ani slowa...
                      • koczisss Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 27.10.05, 19:40
                        Właśnie, niech wpierw coś po ukraińsku skrobnie:)))
                    • koczisss Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 27.10.05, 19:39
                      Dobra myśl:)))
                      • fatso60347 Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 27.10.05, 19:54
                        Pudliszek, Pan polski i ruski nie znizy sie nigdy
                        do brechania w twoim diabelskim narzeczu ale po goralsku,
                        to i owszem. Moze byc jak nizej?

Halszka

Rusaj me,oj rusaj,ty corny baranie
                        Bo tam gdzie jo lubiach, nie kozdy dostanie!
                        I choćbyś me rusał i ze razy tysionc
                        Jo bych wincej kciała boś ty kochać przysiong

Rusaj me, oj rusaj, muzynie ty bzytki
                        Rusał i mój Jontek,ino nazbyt chybki
                        I choćbyś me rusał nawet dzionek marny
                        Jo bych wincej kciała boś ty juhas śwarny

Rusaj me, oj rusaj, diable ty rogaty
                        Kiej bede gaździna, pójde na roraty
                        Dulara to ksindzu na tace ja rzuce
                        Na, bierz klecho piniondz bo na Greenpoint wróce!

Rusaj me, oj rusaj, choćby przez chomąto
                        Ale najpierw zapłać u Jaśka z Toronto
                        I choćbyś me rusał za jeden oscypek
                        Lepse to niźli Jontka tyci, mały pipek!

fatso

• pidlasze Re: Jestem PrOwOkAtOrEm wyznania mojżeszowego 27.10.05, 20:36
                          fatso60347 napisał:

> Pudliszek, Pan polski i ruski nie znizy sie nigdy
                          > do brechania w twoim diabelskim narzeczu ale po goralsku,
                          > to i owszem...
                          %%%%%%%%%
                          OOoo, jasniewielmozny Pasibrzuch... sorry, pan Pasibrzuch!
                          Wcale nie jestem zdziwiony, ze to ty jestes tym dupkowatym prowokatorem...
                          Zgubilo cie mieszanie faktow z demagogia! hehe...
                          ale teraz to juz wszyscy beda wiedzieli, i nie beda sie obawiac zeby nie
                          byc 'politically incorrect' i czasem nie obrazic jakiegos prowokatora!
                          • Gość: fatso Re: Jestem PrOwOkAtOrEm wyznania mojżeszowego IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 27.10.05, 22:57
                            Co ci sie znowu przywidzialo rezunie ty przeklety?
                            Ze ja zaczalem ten watek niby? A po co niby mialbym to uczynic?
                            Wystarczylo ze dowcipny, przysrywa wam, dziecion Belzebuba, to
                            i sie dolaczylem wesolo.
                            Ty chlej mniej samogonu i zryj salo z chlebem i cebula jak pijesz to ci sie w
                            czerepie rubasznym jasniej zrobi. Pamietaj,
                            do kazdej musztardowki zakuszaj!
                            • pidlasze Re: Jestem PrOwOkAtOrEm wyznania mojżeszowego 27.10.05, 23:26
                              > Co ci sie znowu przywidzialo rezunie ty przeklety?
                              > Ze ja zaczalem ten watek niby? A po co niby mialbym to uczynic?
                              ###
                              A co ja wrozka?
                              To twoj problem... prowokatorze, jasniewielmozny Pasibrzuchu!
                              PS.
                              Juz ci mowilem zebys epitety zachowal dla czlonkow swojej rodzinki...
        • kamilar Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 28.10.05, 09:29
          Roman Pidlaszenko jest zwolennikiem teorii, że jeżeli Twój prarapra dziadek był
          mp. Rusinem to tyż też możesz być. Skoro jesteś wyznania mojżeszowego tzn, że
          twoi przodkowie zasymilowali się najpewniej gdzieś w XIX wieku a więc zgodnie z
          poglądami romana jesteś Żydem tylko o tym nie wiesz. A rząd Izraela tylko chce
          Ci to uświadomić, zresztą tam się tępiło wszystkie języki świadczące o
          diasporze, nawet Jidysz, więc nie ma się co dziwić, jadąc tam sam sie
          przyznałeś, że jesteś Żydem.
    • pidlasze Re: Jestem PrOwOkAtOrEm wyznania mojżeszowego 27.10.05, 17:44
      Jestes tylko miernym prowokatorem i nic poza tym!
      A te miliony to ci sie chyba przysnily :=)
      • Gość: Tkac Re: Jestem PrOwOkAtOrEm wyznania mojżeszowego IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 18:03
        pidlasze napisał:

> Jestes tylko miernym prowokatorem i nic poza tym!

Ty to masz nosa! Tylu dało sie "nabrać", ale nie Ty!
      • petro_sawczenko Re: Jestem PrOwOkAtOrEm wyznania mojżeszowego 27.10.05, 18:28
        pidlasze napisał:

> Jestes tylko miernym prowokatorem i nic poza tym!
        > A te miliony to ci sie chyba przysnily :=)
        Pisząc miliony miałem na myśli Ukraińców, Białorusinów i Rosjan wyznania
        mojżeszowego w Izraelu i byłym ZSRR. Ukraińców wyznania mojżeszowego moim
        zdaniem jest w Izraelu ponad 100 tysięcy choć trudno to do końca okreslić.
        • pidlasze Re: Jestem PrOwOkAtOrEm wyznania mojżeszowego 27.10.05, 18:33
          Mam, na razie, tylko jedno pytanie: dlaczego wyjechales do Izraela a nie np. do
          usa?
          Czy moglbys wypowiedziec sie w 'ridnij mowi'?
        • romanpidlaszuk SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) 28.10.05, 00:10
          ------------------------------------------------------------------------------
          Pryvit izrails'kyj Ukrainec',skazhy szczos' na ridnij mowi,jaka pohoda teper
          tam u was?:)
          • ukrajinec SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) 28.10.05, 09:23
            Romane! maw Ty widpowisty na moje zapytannia i niczoho nema...szczos ne tak?
            • romanpidlaszuk Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) 28.10.05, 16:27
              Romane! maw Ty widpowisty na moje zapytannia i niczoho nema...szczos ne tak?
              ------------------------------------------------------------------
              Ja wzhe widpowiw,perehlan posztu,maje buty.
              Jak nema,daj znaty.
          • romanpidlaszuk Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) 28.10.05, 16:30
            ------------------------------------------------------------------------------
            Pryvit izrails'kyj Ukrainec',skazhy szczos' na ridnij mowi,jaka pohoda teper
            tam u was?:)

Cos zdaje sie izraelski Ukrainiec szybko zapomnial jezyka ukrainskiego,zupelnie
            jak prawoslawni "Polacy" na Podlasiu a ich dziadkowie jeszcze rozmawiali na
            codzien gwara ukrainska,JANCZARSTWO jest niestety i w czasach obecnych
            kultywowane...
            • Gość: Jasio Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 20:38
              Pidlaszuk, a skąd wzięli swój początek ukraińcy ? Chodzi mi o to skąd się
              pojawili, kto był pierwszym ukraińcem jako takim i kiedy ?
              • romanpidlaszuk Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) 28.10.05, 20:42
                Pidlaszuk, a skąd wzięli swój początek ukraińcy ? Chodzi mi o to skąd się
                pojawili, kto był pierwszym ukraińcem jako takim i kiedy ?
                --------------------------------------------------------------------
                Zapweniam cie,ze duzo ,duzo wczesniej niz prawoslawni "Polacy"...
                • pogromcapidlaszuka Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) 28.10.05, 20:48
                  romanpidlaszuk napisał:
                  > Zapweniam cie,ze duzo ,duzo wczesniej niz prawoslawni "Polacy"...

Podlaski szczep pojawił się o wiele wczesniej niż człowiek. Nikt o tym nie
                  wiedział, ponieważ w tamtym czasie nie wynaleziono jeszcze druku, co oznacza że
                  nie mogło ukazywac sie pismo Nad buhom i narvoju. Ale teraz błąd naprawiono.
                  • romanpidlaszuk Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) 28.10.05, 20:49
                    romanpidlaszuk napisał:
                    > Zapweniam cie,ze duzo ,duzo wczesniej niz prawoslawni "Polacy"...

Podlaski szczep pojawił się o wiele wczesniej niż człowiek. Nikt o tym nie
                    wiedział, ponieważ w tamtym czasie nie wynaleziono jeszcze druku, co oznacza że
                    nie mogło ukazywac sie pismo Nad buhom i narvoju. Ale teraz błąd naprawiono.
                    -------------------------------------------------------------------
                    wytrzyj piane z pyska...
                • Gość: Jasio Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 20:53
                  O, coś mi się wydaje, że jesteś nadmuchiwanym ukraińcem, skoro nawet nie
                  potrafisz odpowiedzieć na tak proste pytanie o historii swojej nacji
                  • pidlasze glupi Jasio ma pytanko... 28.10.05, 20:58
                    Gość portalu: Jasio napisał(a):
                    > O, coś mi się wydaje, że jesteś nadmuchiwanym ukraińcem, skoro nawet nie
                    > potrafisz odpowiedzieć na tak proste pytanie o historii swojej nacji
                    ^^^^^
                    Po co mowic cos, co jest dostepne w wielu zrodlach np. encyklopedii.
                    Jasiu, nie psuj lepiej klawiatury!
                    • romanpidlaszuk Re: glupi Jasio ma pytanko... 28.10.05, 21:00
                      > O, coś mi się wydaje, że jesteś nadmuchiwanym ukraińcem, skoro nawet nie
                      > potrafisz odpowiedzieć na tak proste pytanie o historii swojej nacji
                      ^^^^^
                      Po co mowic cos, co jest dostepne w wielu zrodlach np. encyklopedii.
                      Jasiu, nie psuj lepiej klawiatury!

gdyby nie psul,nie bylby glupim Jasiem,prawoslawnym "Polakiem" z PAKP...
                      • Gość: Jasio Re: glupi Jasio ma pytanko... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 21:09
                        Co to jest PAKP, czy to coś od romusia pidlaszuka ?
                        • romanpidlaszuk Re: glupi Jasio ma pytanko... 28.10.05, 21:11
                          Polski Autokefaliczny Kosciol Prawoslawny
                          • Gość: Jasio Re: glupi Jasio ma pytanko... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 21:15
                            A ja myślałem, że prawosławne to są tylko cerkwie - tak przynajmniej pisza w
                            encyklopediach. A to proszę: romuś ma gdzieś jakieś tam encyklopedie, u niego
                            nie ma prawosławnej cerkwi, tylko jest prawosławny kościół.
                            Jeśli tak, to jestem bardzo ciekaw wersji romusia o pojawieniu sie ukraińców.
                            Już czuje, że to będzie taka sama rewelacja jak z cerkwią, która jest kościołem
                            • pidlasze Re: glupi Jasio ma pytanko... 28.10.05, 21:18
                              PAKP - to akurat nie wymysl Romka, wiec czemu sie czepiasz?
                            • romanpidlaszuk Re: glupi Jasio ma pytanko... 28.10.05, 21:28
                              ----------------------------------------------------------------------
                              Ja ci powiem,w tym co napisales ,jest wbrew pozorom duzo racji,PAKP to jest
                              jednak niestety jest oficjalna nazwa,czyzby juz w momencie jej powstawania
                              istnial zamiar przerobienia nas,prawoslawnych Ukraincow i Bialorusinow
                              zamieszkalych w Polsce na prawoslawnych "Polakow"?
                              Zwroc sie z tym pytaniem do prawoslawnych biskupow PAKP a najlepiej do
                              zwierzchnika PAKP,Metropolity Sawy.
                              • romanpidlaszuk Zapytaj u ZRODLA Jasiu ! 28.10.05, 21:32
                                Ja ci powiem,w tym co napisales ,jest wbrew pozorom duzo racji,PAKP to
                                jednak niestety jest oficjalna nazwa,czyzby juz w momencie jej powstawania
                                istnial zamiar przerobienia nas,prawoslawnych Ukraincow i Bialorusinow
                                zamieszkalych w Polsce na prawoslawnych "Polakow"?
                                Zwroc sie z tym pytaniem do prawoslawnych biskupow PAKP a najlepiej do
                                zwierzchnika PAKP,Metropolity Sawy.

• Gość: Jasio Re: glupi Jasio ma pytanko... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 21:33
                                pidlaszuk, a kto jest twoich zwierzchnikiem ?
                                P.S. romuś, ale co jest z tymi ukraińcami - kiedy pojawili się i skąd pochodzą?
                                • romanpidlaszuk TAK BYLOBY UCZCIWIEJ... 28.10.05, 21:43
                                  pidlaszuk, a kto jest twoich zwierzchnikiem ?
                                  P.S. romuś, ale co jest z tymi ukraińcami - kiedy pojawili się i skąd pochodzą?
                                  -----------------------------------------------------------------------------
                                  ja formalnie tez naleze do PAKP ale zupelnie nie rozumiem co wyrabiaja jej
                                  zwierzchnicy.Mam tu na mysli polonizacje i wynaradawianie prawoslawnych
                                  podlaskich Ukraincow i Bialorusinow przez PAKP,zamias nam pomoc zachowac swoj
                                  jezyk i kulture np. poprzez wproadzenie naszych jezykow narodowych,ukrainskiego
                                  i bialoruskiego do podlaskich cerkwi,prowadzenie nauki religii w jezyku
                                  ojczystym,zorganizowanie nauki jezyka ukrainskiego i bialoruskiego dla wnukow
                                  ukrainsko i bialoruskojezycznych budowniczych podlaskich cerkwi,prowadzenie
                                  zycia religijnego w podlaskich cerkwiach w duchu ukrainskiego i bialoruskiego
                                  patriotyzmu.
                                  Obecnie chodze do ukrainskiej prawoslawnej cerkwi w Chicago,i tam wlasnie jest
                                  tak jak opisalem wyzej.
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=29853832
                                  Mysle sobie ,ze byloby UCZCIWIE ze strony wladz PAKP ,gdyby i u nas tak bylo.
                                  • pogromcapidlaszuka Re: TAK BYLOBY UCZCIWIEJ... 28.10.05, 22:04
                                    romanpidlaszuk napisał:
                                    > Obecnie chodze do ukrainskiej prawoslawnej cerkwi w Chicago,i tam wlasnie jest
                                    > tak jak opisalem wyzej.
                                    > Mysle sobie ,ze byloby UCZCIWIE ze strony wladz PAKP ,gdyby i u nas tak bylo.

Zwerbuj przynajmniej jednego batiuszke, niech przyjedzie z Czykago na Podlasie i
                                    da początek ukrainskojęzycznej cerkwi tutaj. Będzie to pierwszy konkret w twojej
                                    nierównej walce z niesprawiedliwością tego świata.
                                    • romanpidlaszuk Re: TAK BYLOBY UCZCIWIEJ... 28.10.05, 22:10
                                      Zwerbuj przynajmniej jednego batiuszke, niech przyjedzie z Czykago na Podlasie i
                                      da początek ukrainskojęzycznej cerkwi tutaj. Będzie to pierwszy konkret w twojej
                                      nierównej walce z niesprawiedliwością tego świata.
                                      -----------------------------------------------------------------------
                                      Mysle,ze lepiej by bylo abysmy my prawoslawni Ukraincy z Podlsia sprowadzi do
                                      nas prawoslawnych duchownych z Ukrainy(tak jak to robia nasi prawoslawni
                                      ukrainscy bracia w USA)skoro duchowni z PAKP,z ktorymi do tej pory mamy
                                      doczynienia nie chca lub nie sa w stanie nam pomoc zachowac nasz jezyk ojczysty
                                      i kulture.
                                      • pogromcapidlaszuka Re: TAK BYLOBY UCZCIWIEJ... 28.10.05, 22:17
                                        romanpidlaszuk napisał:
                                        > Mysle,ze lepiej by bylo abysmy my prawoslawni Ukraincy z Podlsia sprowadzi do
                                        > nas prawoslawnych duchownych z Ukrainy(tak jak to robia nasi prawoslawni
                                        > ukrainscy bracia w USA)skoro duchowni z PAKP,z ktorymi do tej pory mamy
                                        > doczynienia nie chca lub nie sa w stanie nam pomoc zachowac nasz jezyk ojczysty
                                        i kulture.

No właśnie. Jako szczerze przekonany w słuszności sprawy, zajmij się tym. Jeden
                                        czyn ważniejszy za tysiące słów.
                                        • romanpidlaszuk Re: TAK BYLOBY UCZCIWIEJ... 28.10.05, 22:20
                                          No właśnie. Jako szczerze przekonany w słuszności sprawy, zajmij się tym. Jeden
                                          czyn ważniejszy za tysiące słów.
                                          ----------------------------------------------------------------
                                          sluszna uwaga
                                          • pogromcapidlaszuka Re: TAK BYLOBY UCZCIWIEJ... 28.10.05, 22:22
                                            romanpidlaszuk napisał:
                                            > sluszna uwaga

To kiedy sie spodziewać tej pierwszej jaskółki w sutannie?
                                            • Gość: Jasio Re: TAK BYLOBY UCZCIWIEJ... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 22:30
                                              chyba raczej ptaszka w sutannie
                                            • romanpidlaszuk TO ZALEZY TYLKO OD CIEBIE... 28.10.05, 22:30
                                              romanpidlaszuk napisał:
                                              > sluszna uwaga

To kiedy sie spodziewać tej pierwszej jaskółki w sutannie?
                                              Wtedy,kiedy podlascy prawoslawni Ukraincy zrozumieja,ze prawoslawni duchowni z
                                              Ukrainy to dla nich jedyny ratunek przed wynarodowieniem i polonizacja.
                                              Wtedy mysle,ZORGANIZUJA SOBIE zycie cerkiewne w swoim ojczystym
                                              jezyku,ukrainskim.
                                              • pogromcapidlaszuka Re: TO ZALEZY TYLKO OD CIEBIE... 28.10.05, 22:35
                                                romanpidlaszuk napisał:
                                                > Wtedy,kiedy podlascy prawoslawni Ukraincy zrozumieja,ze prawoslawni duchowni z
                                                > Ukrainy to dla nich jedyny ratunek przed wynarodowieniem i polonizacja.
                                                > Wtedy mysle,ZORGANIZUJA SOBIE zycie cerkiewne w swoim ojczystym
                                                > jezyku,ukrainskim.

Ty mi tu gazetów nie czytaj, tylko powiedz po męsku: czy robisz cos konkretnego
                                                by sprowadzic na Podlasie prawdziwych, ukrainskojęzycznych duchownych i kiedy
                                                zobaczymy tego rezultat.
                                                • romanpidlaszuk Re: TO ZALEZY TYLKO OD CIEBIE... 28.10.05, 22:38
                                                  Ty mi tu gazetów nie czytaj, tylko powiedz po męsku: czy robisz cos konkretnego
                                                  by sprowadzic na Podlasie prawdziwych, ukrainskojęzycznych duchownych i kiedy
                                                  zobaczymy tego rezultat.
                                                  ---------------------------------------------------------------
                                                  Bede tu o tym pisal.
                                                  • pogromcapidlaszuka Re: TO ZALEZY TYLKO OD CIEBIE... 28.10.05, 22:44
                                                    romanpidlaszuk napisał:
                                                    > Bede tu o tym pisal.

No dobrze, ale rąbka tajemnicy możesz uchylić - kiedyż to otrzymamy przyjemność
                                                    zapoznania się z pierwszym akapitem? Tak w przybliżeniu - zima? lato? i
                                                    oczywiście rok...
                                              • Gość: Jasio Re: TO ZALEZY TYLKO OD CIEBIE... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 22:36
                                                romuś, ale jak wszyscy podlascy prawosławni ukraińcy mogą zorganziować sobie
                                                życie cerkiewne w ojczystym języku, kiedy oni wszyscy w liczbie 1 wyjechali z
                                                Podlasia do chicago ?
                                                • pogromcapidlaszuka Re: TO ZALEZY TYLKO OD CIEBIE... 28.10.05, 22:38
                                                  > romuś, ale jak wszyscy podlascy prawosławni ukraińcy mogą zorganziować sobie
                                                  > życie cerkiewne w ojczystym języku, kiedy oni wszyscy w liczbie 1 wyjechali z
                                                  > Podlasia do chicago ?

Jeżeli wszyscy wyjechali, to moze kiedys wszyscy wrócą. Bociany np. wracają.
                                                  • romanpidlaszuk Re: TO ZALEZY TYLKO OD CIEBIE... 28.10.05, 22:43
                                                    --------------------------------------------------------------------------------
                                                    > romuś, ale jak wszyscy podlascy prawosławni ukraińcy mogą zorganziować sobie
                                                    > życie cerkiewne w ojczystym języku, kiedy oni wszyscy w liczbie 1 wyjechali z
                                                    > Podlasia do chicago ?

Jeżeli wszyscy wyjechali, to moze kiedys wszyscy wrócą. Bociany np. wracają.
                                                    mysle,ze ja nie musze waszych wpisow komentowac,czytelnicy sobie sami je
                                                    skomentuja
                                                • romanpidlaszuk Re: TO ZALEZY TYLKO OD CIEBIE... 28.10.05, 22:40
                                                  romuś, ale jak wszyscy podlascy prawosławni ukraińcy mogą zorganziować sobie
                                                  życie cerkiewne w ojczystym języku, kiedy oni wszyscy w liczbie 1 wyjechali z
                                                  Podlasia do chicago ?
                                                  -------------------------------------------------
                                                  zenujacy jestes i to WIDAC
                                    • Gość: Jasio Re: TAK BYLOBY UCZCIWIEJ... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 22:14
                                      romuś nie słuchaj swojego pogromcy, ja mam dla ciebie lepszy pomysł- sam załóż
                                      swoją własną 1-osobową ukraińską cerkiew.
                                      • romanpidlaszuk Re: TAK BYLOBY UCZCIWIEJ... 28.10.05, 22:18
                                        romuś nie słuchaj swojego pogromcy, ja mam dla ciebie lepszy pomysł- sam załóż
                                        swoją własną 1-osobową ukraińską cerkiew.
                                        ------------------------------------------------------------------------
                                        A moze ty bys sie tez zapisal jezeli jestes prawoslawny,w jakim jezyku
                                        rozmawiali twoj dziadek i pradziadek Jasiu?

• Gość: Jasio Re: TAK BYLOBY UCZCIWIEJ... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 22:26
                                          Niestety romuś, nie mog się zapisać do twojej 1-osobowej cerwki ukraińskie,
                                          gdyz od dziecko mam alergię na debili.
                                          • romanpidlaszuk Re: TAK BYLOBY UCZCIWIEJ... 28.10.05, 22:31
                                            Niestety romuś, nie mog się zapisać do twojej 1-osobowej cerwki ukraińskie,
                                            gdyz od dziecko mam alergię na debili.
                                            na przedstawienie sie tez masz alergie?
                                            • Gość: Jasio Re: TAK BYLOBY UCZCIWIEJ... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 22:38
                                              niestety romuś w tym przedstawieniu ty grasz główną rolę, szkoda tylko że to
                                              jest rola debila
                                  • Gość: Jasio Re: TAK BYLOBY UCZCIWIEJ... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 22:11
                                    romuś to ty piszesz do nas z Chicago ???? wow !!!
                                    • romanpidlaszuk Re: TAK BYLOBY UCZCIWIEJ... 28.10.05, 22:15
                                      romuś to ty piszesz do nas z Chicago ???? wow !!!
                                      Pozdrawiam Jasiu!:)
                                      • Gość: Jasio Re: TAK BYLOBY UCZCIWIEJ... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 22:16
                                        romuś zdradzę ci swoją wielką tajemnicę: ja też piszę z Chicago
                                        • romanpidlaszuk Nie wsydz sie swojej narodowosci i wyznania Jasiu. 28.10.05, 22:26
                                          romuś zdradzę ci swoją wielką tajemnicę: ja też piszę z Chicago
                                          nie slyszalem o dzialalnosci vectry w Chicago,Jasiu...

Nie jestes w stanie powiedziec publicznie jakiej jestes narodowosci i wyznania,
                                          to jest bardzo chraktreystyczne dla tzw. prawoslawnych "Polakow".
                                          Jest to troche dziwne bo z reguly ludzie nie wstydza sie podac swojej
                                          narodowosci i wyznania,pytani robia to automatycznie,w sposob naturalny.
                                          • Gość: Jasio Re: Nie wsydz sie swojej narodowosci i wyznania J IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 22:33
                                            oj romuś, jak widzę o wielu rzeczach jeszcze nie słyszałeś, ale nie bój się
                                            wszystko przed tobą
                                            • romanpidlaszuk Re: Nie wsydz sie swojej narodowosci i wyznania J 28.10.05, 22:37
                                              oj romuś, jak widzę o wielu rzeczach jeszcze nie słyszałeś, ale nie bój się
                                              wszystko przed tobą
                                              ---------------------------------------------------------------
                                              Wez sobie do serca moja rade zawarta w tytule tego wpisu,bedziesz mial wtedy
                                              szanse byc NORMALNYM czlowiekiem.
                                              • pogromcapidlaszuka Re: Nie wsydz sie swojej narodowosci i wyznania J 28.10.05, 22:41
                                                romanpidlaszuk napisał:
                                                > Wez sobie do serca moja rade zawarta w tytule tego wpisu,bedziesz mial wtedy
                                                > szanse byc NORMALNYM czlowiekiem.

W europejskim kręgu kulturowym zawieranie znajomosci od pytania o wyznanie i
                                                narodowość raczej nie jest standardem. Nachalne powtarzanie tego pytania jest
                                                wręcz postrzegane jako brak dobrego wychowania.
                                                • romanpidlaszuk Re: Nie wsydz sie swojej narodowosci i wyznania J 28.10.05, 22:44
                                                  W europejskim kręgu kulturowym zawieranie znajomosci od pytania o wyznanie i
                                                  narodowość raczej nie jest standardem. Nachalne powtarzanie tego pytania jest
                                                  wręcz postrzegane jako brak dobrego wychowania.
                                                  Chyba,ze bierzemy udzial w dyskusji o narodowosciach i wyznaniach ale
                                                  prawoslawny "Polak" tego nie zrozumie.
                    • Gość: Jasio Re: glupi Jasio ma pytanko... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 21:07
                      Encyklopedia nic nie znaczy wobec tez romusia pidlaszuka. On już wielokrotnie
                      twierdził , że to co piszą w encyklopediach to sie nie liczy. Dlatego jestem
                      ciekaw jego wersji pojawienia sie ukrainy i ukraińców. Jestem pewien, że to nie
                      będzie miało nic wspólnego z żadną encyklopedią.
                      • romanpidlaszuk Re: glupi Jasio ma pytanko... 28.10.05, 21:10
                        Encyklopedia nic nie znaczy wobec tez romusia pidlaszuka. On już wielokrotnie
                        twierdził , że to co piszą w encyklopediach to sie nie liczy. Dlatego jestem
                        ciekaw jego wersji pojawienia sie ukrainy i ukraińców. Jestem pewien, że to nie
                        będzie miało nic wspólnego z żadną encyklopedią.
                        ------------------------------------------------------------------------
                        Pokaz mi gdzie ja napisalem,ze to co jest napisane w encyklopediach sie nie
                        liczy,podaj dokladny link MITOMANIE !
                    • pogromcapidlaszuka Re: glupi Jasio ma pytanko... 28.10.05, 21:09
                      idlasze napisał:
                      > Po co mowic cos, co jest dostepne w wielu zrodlach np. encyklopedii.

Ejże, chyba w encyklopediach nic nie ma o podlaskich.
                      • romanpidlaszuk Re: glupi Jasio ma pytanko... 28.10.05, 21:13
                        idlasze napisał:

Ejże, chyba w encyklopediach nic nie ma o podlaskich.
                        ---------------------------------------------------------------------
                        Nie zlop juz dzisiaj wiecej zlocistego napoju pogromco piwa;)
                      • pidlasze Re: glupi Jasio ma pytanko... 28.10.05, 21:14
                        pogromcapidlaszuka napisał:
                        > idlasze napisał:
                        > Ejże, chyba w encyklopediach nic nie ma o podlaskich.
                        ^%$#@
                        A czytac to Cie uczyli, ale logiki to juz nie!
                        nie o tym bylo pytanie -
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=31080477&wv.x=2&a=31156424
                        Jesli bedziemy odpowiadac na urojone pytania, to ciekawe beda te nasze
                        konversacje. HI, HI, HA!
                        • pogromcapidlaszuka Re: glupi Jasio ma pytanko... 28.10.05, 21:22
                          pidlasze napisał:
                          > A czytac to Cie uczyli, ale logiki to juz nie!
                          > nie o tym bylo pytanie
                          > Jesli bedziemy odpowiadac na urojone pytania, to ciekawe beda te nasze
                          > konversacje. HI, HI, HA!

Dlaczego? Skoro tyle czasu mozna wałkowac problem urojony przez romanapidlaszuka...
                          • romanpidlaszuk Re: glupi Jasio ma pytanko... 28.10.05, 21:30
                            Dlaczego? Skoro tyle czasu mozna wałkowac problem urojony przez
                            romanapidlaszuka...
                            ---------------------------------------------------------
                            Ale jaki,nie wal ogolnikami tylko podaj konkretnie,nie wstydz sie !:)
                            • pogromcapidlaszuka Re: glupi Jasio ma pytanko... 28.10.05, 21:36
                              romanpidlaszuk napisał:
                              > Ale jaki,nie wal ogolnikami....

To chyba ty walisz i raczej nie ogólniki...A potem trzęsą sie ręce, palce nie
                              trafiają w klawiaturę lub wyprawiają w wirtualną przestrzeń jeden tekst w kilku
                              egzemplarzach.
                              • romanpidlaszuk Re: glupi Jasio ma pytanko... 28.10.05, 21:47
                                To chyba ty walisz i raczej nie ogólniki...A potem trzęsą sie ręce, palce nie
                                trafiają w klawiaturę lub wyprawiają w wirtualną przestrzeń jeden tekst w kilku
                                egzemplarzach.
                                --------------------------------------------------------------------------
                                Jezeli sie komus cos zarzuca,to wypadaloby podac jakies przyklady i o to pytalem
                                ale tobie widocznie nie zalezy na uczciwej dyskusji...
                        • romanpidlaszuk Re: glupi Jasio ma pytanko... 28.10.05, 21:24
                          pogromcapidlaszuka napisał:
                          > idlasze napisał:
                          > Ejże, chyba w encyklopediach nic nie ma o podlaskich.
                          ^%$#@
                          A czytac to Cie uczyli, ale logiki to juz nie!
                          nie o tym bylo pytanie -
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=31080477&wv.x=2&a=31156424
                          Jesli bedziemy odpowiadac na urojone pytania, to ciekawe beda te nasze
                          konversacje. HI, HI, HA!
                          --------------------------------------------------------------------
                          masz racje,szkoda czasu na glupotu,trudno tu o powaznych adwersarzy,chyba
                          zaczne odpisywac niedlugo tylko na powazne wpisy...ale puki co zabawa trwa...;)
                • Gość: Jasio Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 21:04
                  Nie rozumiem ciebie pidalszuk: raz twierdzisz, że nie ma w ogóle prawosławnych
                  Polaków, a teraz przyznajesz że byli i są. Czyżbyś zapomniałeś pidalszuk wziąć
                  dzisiaj swoich leków ?
                  • romanpidlaszuk Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) 28.10.05, 21:06
                    Nie rozumiem ciebie pidalszuk: raz twierdzisz, że nie ma w ogóle prawosławnych
                    Polaków, a teraz przyznajesz że byli i są. Czyżbyś zapomniałeś pidalszuk wziąć
                    dzisiaj swoich leków ?
                    --------------------------------------------------------
                    ja swoje wzialem i tobie goracao radze abys wzial swoje,dokladnie tak jak pan
                    doktor ci przepisal:)
                  • pidlasze glupi Jasio ma pytanko... 28.10.05, 21:08
                    A nie pomyliles autorow?
                    Bo ja i Romek, to akurat nie ta sama osoba...
                    Nie musimy zmieniac nick-ow, jak poniektorzy, zeby udawac, ze nas jest wiecej!
                    (:
                    Jasiu, naprwde szkoda klawiaturki...!
                • kamilar Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) 28.10.05, 21:21
                  A to juz chyba kłamstwo, bardzo prawdopodobne, że misja Cyryla i Metodego objęła
                  przynajmniej tymaczasowo część małopolski, w związku z tym mozna powiedzieć, że
                  prawosławie bylo na ziemiach polskich zanim Włodzimierz Wielki przyjął chrzest.
                  A mówienie, że w IX wieku nie było jeszcze Polaków, nie ma sensu bo w X wieku
                  nie było jeszcze narodu ukraińsiego;)
                  • Gość: Jasio Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 21:31
                    Kamilar daj spokój - romuś pidlaszuk i tak wie lepiej jak było. W poniedziałek
                    na lekcji w szkole powołam się na romusia, to może mi się choć raz uda się
                    rozbawić wiecznie smutną naszą nauczycielkę.
                    • romanpidlaszuk Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) 28.10.05, 21:34
                      Kamilar daj spokój - romuś pidlaszuk i tak wie lepiej jak było. W poniedziałek
                      na lekcji w szkole powołam się na romusia, to może mi się choć raz uda się
                      rozbawić wiecznie smutną naszą nauczycielkę.
                      Powodzenia Jasiu,i nie przestawaj nigdy studiowac encyklopedii ! :)
                      • Gość: Jasio Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.10.05, 21:40
                        romuś dla mnie ty jesteś moją encyklopedią. romuś - mordeczka ty moja, oświeć
                        nasz wszystkich maluczkich, którym nie dane jest posiadać twoich
                        nadprzyrodzonych umiejętności widzenia świata w ukraińskich barwach - powiedz
                        kto był pierwszym ukraińcem na świecie ?
                        • Gość: Tkac Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 21:43
                          - powiedz
                          > kto był pierwszym ukraińcem na świecie ?

A kto był pierwszym Polakiem? Lech?
                        • romanpidlaszuk Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) 28.10.05, 21:48
                          -----------------------------------------------------------------------
                          Ja mysle,ze twoich wpisow juz komentowac nie trzeba nieszczesniku.
                          • Gość: Solomacha Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 10:27
                            -------------------------------------------------------------------------------

No jak kto - pierwszym ukraińcem był Adam, a drugim Roman.
                            • romanpidlaszuk Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) 29.11.05, 17:06
                              -------------------------------------------------------------------------------

No jak kto - pierwszym ukraińcem był Adam, a drugim Roman.

***************************************************************************

1.Biblijny Adam Ukraincem,w PAKP tak ucza?
                              2.Ja na pewno nie jestem drugim Ukraincem,urodzilem sie pod koniec XX wieku.
                              3.A ty kim jestes,pewnie nie Ukraincem skoro nie potrafisz odpowiedziec po
                              ukrainsku jak sie do ciebie zwrocilem powyzszym tytule...
                              Pewnie jestes prawoslawnym Polakiem,czlowiekiem ,ktory sie odcial od swoich
                              ukrainskich czy bialoruskich korzeni,czlowiekiem z nikad,czlowiekiem ktorego
                              razi,ze inni sie od korzeni swoich przodkow nie odcieli jak
                              ty,czlowiekiem ,ktory bladzi po Swiecie bez celu,miota sie,nie wie skad
                              przychodzi,kim jest i dokad idzie...
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=32445319
                              4.W jezyku polskim nazwy narodowosci oraz imiona piszemy wielka litera.

ZENADA...
                        • kamilar Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) 29.10.05, 09:59
                          Nie Wiesz toż to w Bibli napisane Ataman Adam i jego kobieta Ewa.
                          • pidlasze Re: SKAZHY SZCZOS' NA RIDNIJ MOWI...! :) 29.10.05, 10:31
                            kamilar napisał:
                            Sam to pisales... ale dyktowalo wielu... (po piwku)!
    • kamilar Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 28.10.05, 16:37
      Ogólnie chyba mało wiesz o kwestii, jaką w Izraelu przykłdało się do języka. I
      jaki ideologiczne znaczenie miał hebrajski.
      • Gość: Ruda Mańka Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego IP: 80.50.88.* 28.10.05, 21:50
        A ja jestem Ruda Mańka i latam na miotle
    • Gość: motto2 Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 22:42
      Jeśli nie robisz jaj, daj głos na motto2@o2.pl. Pogadamy! Sympatycznie!
    • Gość: x Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego IP: *.elpos.net 28.10.05, 22:51
      To twoja sprawa jakiego wyznania jestes czy musisz sie z tym afiszowac .Religia
      powinna byc prywatna sprawa czlowieka .Najwiekszy blad po 89 roku to
      wprowadzenie religii do szkol to tylko sprzyja nietolerancji i dyskryminacji
      mniejszosci np :ateistow ,zydow ,prawoslawnych,swiadkow jechowy ,muzeumanow itd.

Hym ty mieszkasz w Izraelu jezeli twoja religia niedopuszcza nabozenst w innych
      jezykach to ty i twoja grupa zydow z ukrainy zaluzcie sekte ukrainsko zydowska i
      mudlcie sie po ukrainsku .
      • pogromcapidlaszuka Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 28.10.05, 22:58
        Gość portalu: x napisał(a):
        > Hym ty mieszkasz w Izraelu jezeli twoja religia niedopuszcza nabozenst w innych
        > jezykach to ty i twoja grupa zydow z ukrainy zaluzcie sekte ukrainsko zydowska
        > i mudlcie sie po ukrainsku .

Teoretycznie można. Ale w rezultacie może dojśc do wypędzenia z ciepłego
        raju-kibucu i znów człowiek wróci na ten padół pełen łez, czyli Ukrainę.
        • Gość: Czarna Manka Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 29.10.05, 05:28
          Genialne stwierdzenie. Ja nie jestem ruda, jak ta przyszywana
          Siostra wyzej co lata na miotle. Ja stapam po ziemi i wiem
          czym na Ukrainie piszczy. A piszczy tam pogromem zydow, rzezia
          powszechna. Na razie to sie odwleklo bo ta rewolucja pomaranczami
          sie zapchala. Ale jak zabraknie pomarancz to oni sie wezma na serio
          do rezania zydow. Tak zawsze bylo w tym krwawym narodzie, dlaczego
          mialoby dzis byc inaczej? Dlatego pochwalam decyzje ukrainsko-jezycznego
          wielbiciela Jehowy ze spie..l do kibucu. A ze chce sobie tam spiewac
          smetne dumki ukrainskie w synagodze zamiast hatikvy to czemu nie, ja sie pytam?
          Moim zdaniem, powinien tez zalozyc tam partie Babi Jar pomscimy, sprowadzac nas,
          Oksany i czarne manki do burdeli w TelAvivie. Kto wie, moze on to juz robi?
          • pidlasze Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 29.10.05, 05:53
            Gość portalu: Czarna Manka napisał(a):
            > Moim zdaniem, powinien tez zalozyc tam partie Babi Jar pomscimy, sprowadzac
            nas, Oksany i czarne manki do burdeli w TelAvivie. Kto wie, moze on to juz robi?
            ^^^
            Mam smutna wiadomosc dla ciebie - z twoim IQ nie masz szansy nawet na wize do
            Rumunii, a co dopiero do Zydstanu!
            :)) Jan'czarstwo rozne ma oblicza...
    • petro_sawczenko Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego 01.11.05, 13:40
      Pozdrawiam wszystkich Ukraińców na Podlasiu obojętnie czy są prawosławnymi,
      katolikami, ewangelikami, budystami, muzułmanami czy jak ja wyznania
      mojżeszowego. Ważne że łączy nas miłość do Ukrainy. Mam tez nadzieję, że juz
      niedługo w naszych cerkwiach, kościołach, zborach, meczetach i synagogach
      będziemy mogli sławić Boga w ojczystym języku ukraińskim.
      Sława Ukraini!
      • Gość: Dziecko Wolynia Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 01.11.05, 14:00
        Obys ty szczezl, rezunskie nasienie!
        Nie bedzie uki dzieci nam psul brechotaniem swoim.
        Chcesz brechac niczym pies z czarnym podniebieniem?
        To fora ze dwora! Do Medyki, pod barierke graniczna kic
        i waliaj!
    • Gość: cadyk z wasilkowa Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 09.11.05, 17:01
      to zaprawde straszne, lacze sie z toba w bolu, tylko wybacz, ale nie mam
      pojecia jakim cudem mialoby mnie to obchdzic?? ;P
    • Gość: g-rat a to jest rzeczywiście post... IP: *.cezar.pl / *.cezar.pl 10.11.05, 08:35
      a to jest rzeczywiście post na forum gazeta.pl: białystok...
    • Gość: tutejszy Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 14:55
      Faktycznie masz problem. Radze wizytę u specjalisty.
      • Gość: Czarna Manka Re: Jestem Ukraińcem wyznania mojżeszowego IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 29.11.05, 20:16
        Ja jestem Czarna Manka i mam w poprzek.
        Lubie ukrainskich molojcow bo oni ostre
        som chlopaki. I jak sie taki horylki opije
        i zakonsi salom i jeszcze daj Boze zdzieli
        mnie widlami miedzy oczy to ja sie mokra cala
        robie i juzem cala jego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka