Dodaj do ulubionych

Standard w podlaskich pociągach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 08:33
Now codzienny pociag do Krakowa ale jezdzacy w czasie 10->18? Jak niby osoby studiuace czy pracujace w Krakowie maja z niego korzystac? Proba przyjazdu na weekend wocowalaby 17godzinny pobyt w domu wliczajac noc... Nie lepiej byloby puscic dodatkowo nocny pociag relaji Suwalki-Krakow, zeby kursowal chocby w weekendy?
Obserwuj wątek
    • kalasanty76 jedzie pociąg jedzie 16.11.05, 08:36
      staraj się panie, staraj. Jak na razie brud, syf, smród!!! nie wspomnę o
      tłoku na trasie wawa-biały

"Jedzie pociąg jedzie. Wiezie ludzi, wiezie. Puszcza dymu szare kłęby.
      POwiedzże sąsiedzie, dokądże ty jedziesz, bo ja do Szklarskiej Poręby"
      • Gość: rowerzyk Re: jedzie pociąg jedzie IP: 195.177.197.* 16.11.05, 12:43
        A gdzie ten brud, syf i smród? Jeździłem parę razy do Warszawy i odniosłem
        wrażenie, że w ubikacjach "luksusowych" warszawskich centrów handlowych czasem
        śmierdzi bardziej... (nie wiem czy to istotne, ale tam przynajmniej
        teoretycznie, kible sprzątane są co godzinę).
        Tłoku tez nie widziałem. Nie wiem, może teraz jak się rok szkolny zaczął jest
        inaczej...
        Piszesz z doświadczenia, czy po prostu stereotypy powielasz?

Pozdrawiam
        • kalasanty76 Re: jedzie pociąg jedzie 17.11.05, 08:32
          z doświadczenia. spróbuj wbić się w pociąg w piątek w wawie i w niedzielę w
          białym przy okazji jakiegoś fajnego weekendu. A po każdej podróży pociągiem
          ubrania przesiękają tym fajnym "zapaszkiem". Raz mi się zdarzyło jechać
          InterCity wawa-poznań I klasa. Czysto, pachnąco, klima w przedziale.
          By the way: w każdej ubikacji w miejscu publicznym jest podobnie, bez względu,
          czy to wawa, bialy, czy coś innego.
          Poza tym sam napisałeś "śmierdzi bardziej", to czemu się pytasz "a gdzie
          ten ... smród?". Trochę nielogiczne.
          pozdr
          m
          • Gość: rowerzyk Re: jedzie pociąg jedzie IP: 195.177.197.* 17.11.05, 12:54
            kalasanty76 napisał:

> z doświadczenia. spróbuj wbić się w pociąg w piątek w wawie i w niedzielę w
            > białym przy okazji jakiegoś fajnego weekendu.

To ze PKP jest nieelastyczne w dostosowywaniu dlugosci pociagow przy
            specjalnych okazjach to juz chyba ogolnie wiadomo. Czy spodziewajac sie
            przepelnienia probowales wysylac do nich maile z prosba o powiekszenie skladow?

> A po każdej podróży pociągiem
            > ubrania przesiękają tym fajnym "zapaszkiem". Raz mi się zdarzyło jechać
            > InterCity wawa-poznań I klasa. Czysto, pachnąco, klima w przedziale.

No widzisz, czyli sa mozliwe czyste pociagi.

> By the way: w każdej ubikacji w miejscu publicznym jest podobnie, bez
            względu,
            > czy to wawa, bialy, czy coś innego.

WC w pociagu to chyba tez miejsce publiczne, wiec dlaczego zly stan wc w
            pociagu to najwiekszy argument przeciwko pociagom, a zly stan wc w np. banku
            pko na rynku kosciuszki uznawany jest za cos normalnego?

> Poza tym sam napisałeś "śmierdzi bardziej", to czemu się pytasz "a gdzie
            > ten ... smród?". Trochę nielogiczne.

Bo to taki skrot myslowy. Liczylem na domyslnosc czytelnika. Poza tym czepiasz
            sie.

pozdrawiam
            • kalasanty76 Re: jedzie pociąg jedzie 17.11.05, 15:40
              hm, drogi "rozmówco"
              w związku z warunkami panującymi w pociągach staram się nie jeździć już
              pociągami. Ale sporo przejeździłem i zdanie mam. Jak sami zauważyliśmy może być
              ładnie w pociągu. Tylko na trasie wawa-białystok jakoś tego nie widzę. Expres
              był dwa razy droższy, a jechał 4 min krócej niż pośpiech. Chodzi o to, żeby
              ktoś w końcu zmienił warunki. Wprowadzenie IC, EC, czy Ex jest bez sensu, bo
              policzą sobie od groma za bilet, a czas podróży będzie ten sam.

"WC w pociagu to chyba tez miejsce publiczne, wiec dlaczego zly stan wc w
              pociagu to najwiekszy argument przeciwko pociagom, a zly stan wc w np. banku
              pko na rynku kosciuszki uznawany jest za cos normalnego?" Bo wpociągu jesteś
              skazany na zamknięcie i na skorzystanie z dobrodziejstw tam zamontowanych. POza
              tym nie napisałem, że to największy argument przeciwko.
              A przy okazji kto uznaje stan ubikacji w pko bp za coś normalnego? Jeśli
              śmierdzi i jest brudno, to znaczy, że jest syf. Próbowałeś napisać maila do
              dyrekcji banku z prośbą o posprzątanie? Znam tam parę osób, więc mogę pomóc w
              nawiązaniu kontaktu.

Jeśli piszesz coś nielogicznego, to nie licz na domyślność innych. Może powstać
              nadinterpretacja.

POza tym, nie czepiam się, tylko "głupocie ludzkiej mówię NIE"
              pozdrawiam
              maciej
    • aron2004 Re: Standard w podlaskich pociągach 16.11.05, 09:08
      no niestety panie marszałku wie pan czyją matką jest nadzieja.

jak pan kupi szynobusy to oni zażądają jeszcze więcej kasy na dotacje.
      • Gość: jaaaa Re: Standard w podlaskich pociągach IP: *.antoniuk.sdi.tpnet.pl 16.11.05, 18:48
        Tak sie złożyło ,że dość dużo podrózowałam tego lata na dalekich i bliższych
        trasach.Oto wnioski:brudne wagony,zasmarowane brudem okna,tak ,ze możnaby
        szpachlą odsuwać brud od podłoża; ale równiez pozytywne spostrzeżenia-schludne
        ubikacje/o dziwo/papier toaletowy obecny,woda i mydło do mycia rąk a nawet
        ręczniki papierowe i działające zamknięcia w drzwiach toalet.Nawet podłoga dość
        czysta.Oczywiście to wszystko ma taką zależność od kultury pasażerów.Nie
        wszyscy to wandale i niszczyciele.Część pasażerów naprawdę męczy taka
        podróż ,gdy nie można położyć łokcia na podpórce ani oprzec się na czystym
        podgłówku.Jak jechac w takich warunkach kilkanascie godzin wzdłuż Polski?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka