Dodaj do ulubionych

Ukazał się przekład prawosławnej liturgii w jęz...

• Gość: wincenty Re: Ukazał się przekład prawosławnej liturgii w j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 10:03
      roman a ty wiedajesz szto Kastuś byw katalikam i chadziw u kaścioł a liturhia
      była pa łacinie
      • romanpidlaszuk Re: Ukazał się przekład prawosławnej liturgii w j 24.10.06, 10:05
        roman a ty wiedajesz szto Kastuś byw katalikam i chadziw u kaścioł a liturhia
        była pa łacinie

--------------------

Ne znaju mnuho Bilorusuv, w misce Kalonouskoho wstaw sobi kohos' inszoho.

• Gość: wincenty Re: Ukazał się przekład prawosławnej liturgii w j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 10:36
      roman a szto tabie chodzić choczesz rabić rewalucju czy jakuju inszuju kamiediu
      pa mojamu to ty chachoł i nie wiedajesz czaho choczasz
      • romanpidlaszuk Re: Ukazał się przekład prawosławnej liturgii w j 24.10.06, 19:12
        roman a szto tabie chodzić choczesz rabić rewalucju czy jakuju inszuju kamiediu
        pa mojamu to ty chachoł i nie wiedajesz czaho choczasz

--------------------------

Choczu szczob etnicznyj Bilorus na Pidlaszi i dali buw Bilorusom, howoryw
        ridnoju biloruskoju mowoju batkiw,
        a etnicznyj Ukrainec i dali buw Ukrainciom, howoryw po swojomu, po ukrainsky,
        a ne szczob chtos neszczyryj do nas pererobyw nas na prawoslawnych "Polakiw",
        bo to ne je potribne ni nam etnicznym Bilorusom i Ukrainciom, ni naszym susidom
        etnicznym Polakom.

• Gość: weqw Re: Ukazał się przekład prawosławnej liturgii w j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 14:32
      www.mojamatura.pl/5,matura.html
    • romanpidlaszuk Czy budut howoryty pro mowu batkiw w cerkwy? 16.11.06, 07:07
      XXV Walne Zgromadzenie Bractwa Młodzieży Prawosławnej w Polsce
      cerkiew.pl/news.php?id=5147

Czy budut howoryty pro mowu batkiw:
      www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
      w cerkwy?

• romanpidlaszuk Koly Patriarch Ukrainy widwidaje Pidlasze? 17.11.06, 07:56
      --------------------------------------------------------------------------------
      Патріарх України
      Філарет відвідав
      Чікаго
      www.chasipodii.net/article/353/

Czy moskalofilskopolonizatorska wierchuszka PAKP dopustyt do toho?

• Gość: batko machno Re: Ukazał się przekład prawosławnej liturgii w j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 08:26
      treba tolko chęci pryjechaty do Biłostoku patriarch Ukrainy ich ne maje.Nawet
      Jan Paweł pryjechaw i moliwsia w cerkwi św.Mikołaja.jak ty dumajesz Roman koń do
      woza woz do konia maje podyjti
      • romanpidlaszuk Koly Patriarch Ukrainy widwidaje Pidlasze? 17.11.06, 08:36
        treba tolko chęci pryjechaty do Biłostoku patriarch Ukrainy ich ne maje.Nawet
        Jan Paweł pryjechaw i moliwsia w cerkwi św.Mikołaja.jak ty dumajesz Roman koń do
        woza woz do konia maje podyjti

-----------------------

Ja maju nadiju szczo werchuszka PAKP joho zaprosyt i win nas widwidaje, a pry
        nahodi skazhe "paru sliw" werchuszci PAKP.
    • romanpidlaszuk Chto nas nauczyt cztaty po naszomu, po ukrainski? 17.11.06, 09:00
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=52336485
    • romanpidlaszuk Ukrainski/polski patriotyzm, czy rzekomy faszyzm? 17.11.06, 09:00
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=52337503
    • Gość: ksiądz Re: Ukazał się przekład prawosławnej liturgii w j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 10:52
      romek czy znasz Kononowicza i co ty na to
      • romanpidlaszuk Re: Ukazał się przekład prawosławnej liturgii w j 19.11.06, 17:28
        romek czy znasz Kononowicza i co ty na to

------------------

A co to ma wspolnego z tematem watku-
        czy to jest watek o wyborach, czy Kononowicz to prawoslawny, czy Kononowicz to
        Ukrainiec?

Ja o Kononowiczu slyszalem na youtube.com.
        Mysle ze kazdy ma prawo kandydowac w wyborach i kazdy ma prawo wybrac kogo chce.
    • Gość: ksiądz Re: Ukazał się przekład prawosławnej liturgii w j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 14:34
      romek masz u mnie piwo
    • romanpidlaszuk Dzis welyke cerkowne Swjato! 04.12.06, 08:10
      4 hrudnia- WWEDENNIE W CHRAM PRESWJATOJI DIWY MARYJI
      • Gość: 10bkpm Re: Dzis welyke cerkowne Swjato! IP: *.dsl.bell.ca 05.12.06, 08:36
        romanpidlaszuk napisał:

> 4 hrudnia- WWEDENNIE W CHRAM PRESWJATOJI DIWY MARYJI

idz romek koniecznie i modl sie,modl sie mocno by rozum ci wrocila!!!
        i to koniecznie po polsku bo po rusku jakos nie miales posluchu.
        :)))))))
        • romanpidlaszuk O, "rozumny" zawital na forum... 06.12.06, 08:01
          romanpidlaszuk napisał:

> 4 hrudnia- WWEDENNIE W CHRAM PRESWJATOJI DIWY MARYJI

idz romek koniecznie i modl sie,modl sie mocno by rozum ci wrocila!!!
          i to koniecznie po polsku bo po rusku jakos nie miales posluchu.
          :)))))))

---------------------------

O, widze ze rozumny zawital na forum...

Nie zapomnij podziekowac za ten "rozum" i koniecznie popros o wiecej...

Jak nie uzyskasz efektu modlac sie po polsku lub rosyjsku, to sprobuj w
          jezykach ojczystych 99,9% wiernych PAKP, po ukrainsku lub bialorusku. :)
          • Gość: 10bkpm prawoslawny moherowy berecik romanpidlaszuk IP: *.dsl.bell.ca 07.12.06, 01:01
            romanpidlaszuk napisał w
            > jezykach ojczystych 99,9% wiernych PAKP, po ukrainsku lub bialorusku. :)

99.9% -chyba zdecydowanie niedomagasz ....romus!!!!
            nawet na bialorusi nie maja takich wynikow!!!
            uwazam,jako polska prawoslawna,iz PAKP powiniem spolszczyc msze w 75%.
            nalezy zerwac w koncu z tym skansenem jezykowym!!!!!!!!!!!!!
            moze zakoncza sie wtedy durne dyskusje takich nawolujacych do niewiadomoczego
            prawoslawnych moherowych beretow jak romek.
            pozdrawiam
            • romanpidlaszuk niezalogowany prowokator- no wlasnie, kto? 07.12.06, 07:46
              romanpidlaszuk napisał w
              > jezykach ojczystych 99,9% wiernych PAKP, po ukrainsku lub bialorusku. :)

99.9% -chyba zdecydowanie niedomagasz ....romus!!!!
              nawet na bialorusi nie maja takich wynikow!!!
              uwazam,jako polska prawoslawna,iz PAKP powiniem spolszczyc msze w 75%.
              nalezy zerwac w koncu z tym skansenem jezykowym!!!!!!!!!!!!!
              moze zakoncza sie wtedy durne dyskusje takich nawolujacych do niewiadomoczego
              prawoslawnych moherowych beretow jak romek.
              pozdrawiam

-----------------------------

1. ...mowisz to jako kto?

2.Nie wiem jak ty, ale ja bardzo dobrze znam realia PAKP.
              Nigdy nie widzialem tam etnicznego Polaka, jedynie mniej lub bardziej
              wynarodowionych przez polonizacyjna-moskalofiska polityke wierchuszki PAKP
              Ukraincow i Bialorusinow.
              • Gość: 10bkpm romus jak tys nie polak to po co tu piszesz??!! IP: *.dsl.bell.ca 07.12.06, 09:28
                romanpidlaszuk napisał:

> 2.Nie wiem jak ty, ale ja bardzo dobrze znam realia PAKP.
                > Nigdy nie widzialem tam etnicznego Polaka, jedynie mniej lub bardziej
                > wynarodowionych przez polonizacyjna-moskalofiska polityke wierchuszki PAKP
                > Ukraincow i Bialorusinow.

NIGDY NIE MOW W IMIENIU WSZYSTKICH PRAWOSLAWNYCH!!!!!!!!!!
                I przestan w koncu obrazac prawoslawnych Polakow!!!!!!!!!!!
                to ty jestes WYNARODOWIONY PRYDUREK,ktory tylko miesza na tym forum!!!!!!!
                zapytaj swoje dzieci (jesli masz)czy sa Polakami czy kim???
                pewnie uzywasz polskiego paszportu-przyznaj sie romus. z takimi pogladami chyba
                niepowinienes go nawet posiadac,gdyz to uraga powadze panstwa polskiego.
                i pewnies chcialbys budowac jakas tam ukaine czy bialorus na bialostoczczyznie-
                prawda?
                a poszol won prowokatorze!!!!
                twoja znajomosc PAKP jest tak wybiorcza,iz nadajesz sie tylko do porownania z
                prawoslawnym moherowym beretem.kolorek pewnie zolto-niebieski ze stefkiem w
                klapie:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                DLACZEGO LUDZIE ,KTORZY NIENAWIDZA PANSTWA POLSKIEGO ,SIE STAD NIE WYNIOSA DO
                MIEJSC ,KTORE KOCHAJA??? A NIE SR..JA NA KRAJ,KTORY DAL IM WOLNOSC I
                ROWNOUPRAWNIENIE???????

• Gość: Hejno Re: romus jak tys nie polak to po co tu piszesz?? IP: *.bsk.vectranet.pl 07.12.06, 17:05
                  Ludzie. Dajcie sobie spokój z dyskusją z tym DEBILEM pidlaszukiem. Po co wam
                  tracić energię na takiego JEŁOPA ?
                • romanpidlaszuk ...gdyz jestem na Podlasiu U SIEBIE. 08.12.06, 08:36
                  romanpidlaszuk napisał:

> 2.Nie wiem jak ty, ale ja bardzo dobrze znam realia PAKP.
                  > Nigdy nie widzialem tam etnicznego Polaka, jedynie mniej lub bardziej
                  > wynarodowionych przez polonizacyjna-moskalofiska polityke wierchuszki PAKP
                  > Ukraincow i Bialorusinow.

NIGDY NIE MOW W IMIENIU WSZYSTKICH PRAWOSLAWNYCH!!!!!!!!!!
                  I przestan w koncu obrazac prawoslawnych Polakow!!!!!!!!!!!
                  to ty jestes WYNARODOWIONY PRYDUREK,ktory tylko miesza na tym forum!!!!!!!
                  zapytaj swoje dzieci (jesli masz)czy sa Polakami czy kim???
                  pewnie uzywasz polskiego paszportu-przyznaj sie romus. z takimi pogladami chyba
                  niepowinienes go nawet posiadac,gdyz to uraga powadze panstwa polskiego.
                  i pewnies chcialbys budowac jakas tam ukaine czy bialorus na bialostoczczyznie-
                  prawda?
                  a poszol won prowokatorze!!!!
                  twoja znajomosc PAKP jest tak wybiorcza,iz nadajesz sie tylko do porownania z
                  prawoslawnym moherowym beretem.kolorek pewnie zolto-niebieski ze stefkiem w
                  klapie:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                  DLACZEGO LUDZIE ,KTORZY NIENAWIDZA PANSTWA POLSKIEGO ,SIE STAD NIE WYNIOSA DO
                  MIEJSC ,KTORE KOCHAJA??? A NIE SR..JA NA KRAJ,KTORY DAL IM WOLNOSC I
                  ROWNOUPRAWNIENIE???????

----------------------------

Czlowieku, skad ty sie urwales?
                  Z PRLowskiej akademii ku czci swierczewskiego-waltera i stalina opiewajacej
                  czystki etniczne na Ukraincach w PRL, czy z sowieckiej akademii ku czci berii i
                  stalina, opiewajacej czystki etniczne na Ukraincach i Polakach w ZSRR?

Ze wzgledu na kaliber oszczerstw jakimi rzucasz jestem gotow nawet z toba
                  podyskutowac, ale przyznam ze troche niepokoi mnie chorobliwie emocjonalny ton
                  twojej wypowiedzi.

Moze zanim przejdziemy do dyskusji to ustalmy kto tu z kim rozmawia.
                  Ja jestem prawoslawnym Ukraincem pochodzacym z Podlasia, a ty?
                  • Gość: 10bkpm Re: ...gdyz jestem na Podlasiu U SIEBIE. IP: *.dsl.bell.ca 08.12.06, 09:45
                    romanpidlaszuk napisał:
                    Re: ...gdyz jestem na Podlasiu U SIEBIE

Nie jestes u siebie na jakims podlasiu z ksiezyca tylko w Polsce i lepiej o tym
                    pamietaj,ze zresz polski chleb!!!!!

> Z PRLowskiej akademii ku czci swierczewskiego-waltera i stalina opiewajacej
                    > czystki etniczne na Ukraincach w PRL,
                    > Moze zanim przejdziemy do dyskusji to ustalmy kto tu z kim rozmawia.
                    > Ja jestem prawoslawnym Ukraincem pochodzacym z Podlasia, a ty?

romus -a oczym ty chcesz dyskutowac???
                    moze o czystkach etnicznych na Wolyniu????
                    a moze o programie UPA i OUN na temat eksterminacji Polakow i Zydow ???
                    a moze chcesz opowiedziec o wyczynach twojego dziadka.
                    pewnie walczyl dzielnie z polskimi kobietami i dziecmi pod wodza stefka -no nie
                    wstyc sie powiedz cos o twoich przodkach-ciagle sie pytasz o rodowod innych.
                    na przyklad :obaj moi dziadkowie walczyli od 1939 do 1945 o ta ziemie.
                    walczyli jak prawdziwi zolnierze w WP z wrogiem ludzkosci-faszyzmem.

a plan "wisla"no coz aczkolwiek niezbyt fortunny byl konsekwencja wyczynow
                    twoich
                    braci ukaincow ze znaku bandery i zawsze o tym pamietaj, bo cos ostatnio
                    masz jakas wybiorcza pamiec i tendencje do przekrecania historii.
                    ja wiem ,iz ciezko ci romus zyc w swiadomosci ,iz czesc twojego narodu ma
                    zababrana niewinna krwia historie,ale nie gryz innych za to!!!

i jeszcze raz- bos nie ponial: NIE MOW W IMIENIU WSZYSTKICH CZY TO
                    PRAWOSLAWNYCH,CZY TO UKRAINCOW CZY BIALORUSINOW!!!!!!!!!
                    JETES POJEDYNCZYM PROWOKATOREM ROZNIECAJACYM WASNIE MIEDZY RELIGIAMI I
                    NARODAMI!!!!!!!!!!!!!!!

PS pozdrawia wszystkich Bialorusinow i Ukraincow,ktorzy mysla normalnie,gdyz
                    mam wsrod nich wielu przyjaciol
                    • romanpidlaszuk Rozmowa z anonimowym tchorzem i prowokatorem: 10.12.06, 04:41
                      romanpidlaszuk napisał:
                      Re: ...gdyz jestem na Podlasiu U SIEBIE

Nie jestes u siebie na jakims podlasiu z ksiezyca tylko w Polsce i lepiej o tym
                      pamietaj,ze zresz polski chleb!!!!!

> Z PRLowskiej akademii ku czci swierczewskiego-waltera i stalina opiewajacej
                      > czystki etniczne na Ukraincach w PRL,
                      > Moze zanim przejdziemy do dyskusji to ustalmy kto tu z kim rozmawia.
                      > Ja jestem prawoslawnym Ukraincem pochodzacym z Podlasia, a ty?

romus -a oczym ty chcesz dyskutowac???
                      moze o czystkach etnicznych na Wolyniu????
                      a moze o programie UPA i OUN na temat eksterminacji Polakow i Zydow ???
                      a moze chcesz opowiedziec o wyczynach twojego dziadka.
                      pewnie walczyl dzielnie z polskimi kobietami i dziecmi pod wodza stefka -no nie
                      wstyc sie powiedz cos o twoich przodkach-ciagle sie pytasz o rodowod innych.
                      na przyklad :obaj moi dziadkowie walczyli od 1939 do 1945 o ta ziemie.
                      walczyli jak prawdziwi zolnierze w WP z wrogiem ludzkosci-faszyzmem.

a plan "wisla"no coz aczkolwiek niezbyt fortunny byl konsekwencja wyczynow
                      twoich
                      braci ukaincow ze znaku bandery i zawsze o tym pamietaj, bo cos ostatnio
                      masz jakas wybiorcza pamiec i tendencje do przekrecania historii.
                      ja wiem ,iz ciezko ci romus zyc w swiadomosci ,iz czesc twojego narodu ma
                      zababrana niewinna krwia historie,ale nie gryz innych za to!!!

i jeszcze raz- bos nie ponial: NIE MOW W IMIENIU WSZYSTKICH CZY TO
                      PRAWOSLAWNYCH,CZY TO UKRAINCOW CZY BIALORUSINOW!!!!!!!!!
                      JETES POJEDYNCZYM PROWOKATOREM ROZNIECAJACYM WASNIE MIEDZY RELIGIAMI I
                      NARODAMI!!!!!!!!!!!!!!!

PS pozdrawia wszystkich Bialorusinow i Ukraincow,ktorzy mysla normalnie,gdyz
                      mam wsrod nich wielu przyjaciol

-------------------

Znowu jakies chorobliwe emocje przebijaja sie przez twoja wypowiedz, ale trudno.

1.Na Podlasiu w Polsce my prawoslawni UKRAINCY (a nie zadni
                      prawoslawni "Polacy") zyjacy tu z dziada pradziada:
                      www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
                      jestesmy U SIEBIE.

2.Ja "zre" swoj wlasny chleb.

3.Nie przedstawiles sie, boisz sie zalogowac- typowy chamski anonim.

4.Mozemy dyskutowac o Wolyniu, ale rownie dobrze mozemy podyskutowac o Katyniu,
                      o wywozkach, czystkach etnicznych na Ukraincach i Polakach w imperium rosyjskim:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=37868582&a=37874184
                      Powiedz jaki temat dyskusji preferujesz i dlaczego?

5.Widze, ze w cos probujesz wmieszac mojego dziadka- zalosne chamstwo.

6.Opowiadasz cos o swoim dziadku, to ciekawe tylko troche jakby ogolnie-
                      moglbys powiedziec dokladnie w jakich latach, w jakich formacjach i gdzie
                      sluzyl?

7.Ja zawsze powtarzam, ze mowie tylko i wylacznie w SWOIM WLASNYM imieniu,
                      takze daruj sobie te oszczerstwa.

8.Jezeli uwazasz, ze jestem prowokatorem to podaj link do mojej wypowiedzi,
                      ktora twoim zdaniem jest klamstwem.

9.Uwazam, ze wszystkie twoje faszyzujace tutaj wypowiedzi, najezone pogarda do
                      roznych narodow, sa prowokacjami obliczonymi na sklocenie Podlasian roznej
                      narodowosci.

10.Ktorzy to Bialorusini i Ukraincy twoim zdaniem "mysla normalnie", ci co sie
                      uwazaja za prawoslawnych "Polakow"?
    • romanpidlaszuk >>> Chrystos Rodywsia! Z Nowym 2007 Rokom!<<< 09.01.07, 06:19

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=55046202
      • Gość: 10bkpm Re: >>> Chrystos Rodywsia! Z Nowym 20 IP: *.dsl.bell.ca 09.01.07, 06:29
        Romus ,co za nieszczescie ....i w tym roku znowu sw. Mikolaj nie dal ci
        ROZUMKU.:)))))))))
        • Gość: glemp10bkgmp Re: >>> Chrystos Rodywsia! Z Nowym 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 09:13
          nie denerwój się że twój tato Wielgus nie został arcybiskupem wyluz€j i nie
          wyżywaj się na Romku
          • Gość: 10bkpm Re: >>> Chrystos Rodywsia! Z Nowym 20 IP: 207.164.214.* 09.01.07, 17:39
            Gość portalu: glemp10bkgmp napisał(a):

> nie denerwój się że twój tato Wielgus nie został arcybiskupem wyluz€j i n
            > ie
            > wyżywaj się na Romku

Dlaczego nie???
            To wlasnie mnie luzuje.:)))))))))))))
            A swoja droga to mnie rozbawiasz-dzieki i milego dnia zycze z tego powodu.
    • romanpidlaszuk My majemo prawo toje znaty!!! 19.02.07, 05:32
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=57564657
      • Gość: romanpidlaszuk Re: My majemo prawo toje znaty!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 15:33
        Ja jako podlaski Ukrainiec wcale nie zerwalem z korzeniami,wrecz przeciwnie-
        chodze do ukrainskiej prawoslawnej cerkwi w Chicago na ukrainskojezyczne
        nobozenstwa GDZIE CALE NABOZENSTWO OD A DO Z ODBYWA SIE PO UKRAINSKU,takiej
        mozliwosci jak dotad nie mam w Bialymstoku i na bialostoczyznie ale jak
        przyjade to mam nadzieje,ze juz BEDE MIAL !!!

Namiary do cerkwi o ktorej wspominam:
        St. Volodymyr Cathedral
        2230-50 West Cortez Street
        Chicago, IL 60622
        Tel: (773) 278-2827
        www.uocofusa.org/directory/
        audycja radiowa tej cerkwi(oczywiscie tez w calosci po ukrainsku)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=28790466
        Przy tej cerkwi istnieje tez szkola ukrainoznawstwa,gdzie sie uczy dzieci i
        mlodziez jezyka ukrainskiego i historii Ukrainy.
        Wierze ,ze takie szkoly tez powstania na Podlasiu miedzy Bugiem i Narwia i w
        Bialymstoku aby mlodzi podlascy Ukraincy mogli uczyc sie jezyka i historii
        swoich przodkow!!!!

• Gość: romanpidlaszuk Re: My majemo prawo toje znaty!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 16:14
          Cerkiew to jest struktura scisle schierarchizowana,"dol" nic nie moze zrobic
          bez wiedzy i zgody "gory".
          Decyzja o przyjeciu kursu na POLONIZACJE zostala swiadomie podjeta moim zdaniem
          przez METROPOLITE SAWE,swiadczy o tym np. takt,ze aktywni polonizarorzy wsrod
          duchowienstwa maja obecnie w PAKP najwiecej do powiedzenia.

Wiekszosc wiernych PAKP to ludzie pochodzenia ukrainskiego i
          bialoruskiego,wiec jak nakazuje zdrowa logika i Ewangelia (przypowiesc o
          zeslaniu Swietego Ducha na Apostolow) powinni miec nabozenstwa w swoich
          ojczystych jezykach,tj. ukrainskim i bialoruskim!!!

To bylo niemozliwe za cara(wtedy mogla istniec tylko rosyjskojezyczna i
          procarska cerkiew), za II rzeczpospolitej(wtedy albo rozwalano cerkwie
          prawoslawne albo wlasnie je POLONIZOWANO JAK TERAZ).

Prawoslawna cerkiew ukrainskojezyczna i bialoruskojezyczna moglaby istniec
          TERAZ w III Rzeczpospolitej kiedy w calym demokratycznym Swiecie panuje wolnosc
          slowa i sa przestrzegane prawa czlowieka.
          GDYBY PRAWOSLAWNI w Polsce,na Podlasiu zdecydowali sie wprowadzic TERAZ swoje
          jezyki narodowe do cerkwi,ukrainski i bialoruski to wladze III RP nie moglyby w
          tym przeszkadzac bo nie mialyby nawet takiego prawa,zas wladze cerkiewne w
          Polsce przycisniete przez lud musialyby sluchac woli swoich wiernych a nie np.
          instrukcji z Moskwy przekazywanych przez rosyjska PC.
    • romanpidlaszuk Roman Pidlaszuk pisze tylko zalogowany. 22.03.07, 04:14
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=59312432
      • Gość: romanpidlaszuk Re: Roman Pidlaszuk pisze tylko zalogowany. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.07, 22:03
        Problem polega na tym ,ze PAKP przed wprowadzeniem j. polskiego do
        bialostockich cerkwi nie pytala wiernych o zdanie,ja o zadnym parafialnym
        referendum na ten temat nie slyszalem....
    • Gość: ĆóҵÓĘĎä Re: Ukazał się przekład prawosławnej liturgii w j IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.07, 22:42
      ÖĐŃëČÎĂüÉĎşŁĚě˝ňŐă˝­ÉÂÎ÷ʡ(ĘĐ)ÎŻĘéĽÇ şú˝őĚÎŁş·Ă¶í˝«ÎŞÁ˝ąúÎńʵşĎ×÷עČëĐ»îÁ¦
      ÔřŇńȨÁ¬ČÎĎă¸ŰĚŘÇřĐĐŐţł¤ąŮ ʤѡ¸ĐŃÔ ĘÓƵ ČËƲżŁşĘ®ŔŕČËÔ±żÉ˛»˛ÎĽÓÖ°łĆÍâÓĘÔ
      Ă«Ôó¶«´Î×ÓĂ«°¶ÇŕČĄĘŔ ¸ć±đŇÇĘ˝ĎÂÖÜľŮĐĐ ÍĽĽŻ Č«ąúČ˴󷢲ĽľÍҵ´Ů˝ř·¨˛Ý°¸Ő÷ÇóŇâĽű
      Č«ÎÄ °˛Ŕí»áͨąýŇÁŔĘşËÎĘĚâĐÂľöŇé ŇÁŔĘłĆÖƲ÷Ƿ¨ ČŐ±ľ7.1Ľ¶µŘŐđ
      ·˘Éú5.3Ľ¶ÓŕŐđą˛1ËŔ170ÉË ĘÓƵ ÖĐąúÄĎ·˝´ó˛żşµÇéłÖĐřǧÍňČËŇűË®Ŕ§ÄŃ
      ÉóĽĆĘđ˝řפÖĐĘŻÓÍĚúµŔ˛ż ¢¶ĎĐĐҵÉóĽĆ´óÄ»Ŕ­żŞ Ďă¸ŰÉîŰÚλľÓÖĐąúłÇĘĐľşŐůÁ¦Ç°Á˝Î»(ÍĽ)
      µÚČý˝ě»ŞČü´ó˝±ą«˛Ľ ÖĐąúÉăӰʦ»ń8Ďî˝đ˝± 34Ëů¸ßĐŁżĽŃи´ĘÔĎß µ÷ĽÁ ¶ĚĐĹČü»ń˝±ĂűµĄ
      Áě˝± ˛©żÍŁşŔîÝĽ ˝­ŔţĆć ÍíÉú»Ş·˘ ÍőČćÍŻ ÖěÎÄŇ» ĐÂŔËŔÖżâÍĆĽöŁşÍő·Ć ÍőÁ¦şę
      ËďŃŕ×Ë<Äćąâ> 26ČŐ١´óΪ̸Ę×ŐĹרĽ­ ŔîÓî´şł©ÁÄÉúČŐŇôŔÖ»á
      [ÉĚѶ]ĐÂŔËŔÖżâ ĘÓĚýÎŢĽ«ĎŢ ŇôŔÖĐÂÉú»î µŘ˛ú¸ßнְλľşĆ¸ µŘ˛úľ«Ó˘ĐжŻ
      ˝ń´şłöÓÎDCľ«Ć·ÍĆĽö٬ĘýÂëĎŕ»úŃÝŇďÎŢĎŢ·çąâ ·ż×Óˇ˘łµ×ÓŁ¬»ąÓа
      ®ČËŁ¬ľˇÔÚĐÂŔË·ÖŔŕąă¸ćَ ŇŞĂ´IT,ŇŞĂ´"ÚŔĚß"!Őҵ˝ŐýČ··˝Ďň»ŘąéITŐýÍľ
      ÍřŇł ĐÂÎĹ ĘÓƵ ŇôŔÖ ±ľµŘ ˛©żÍ >>

ÍĽÁĺ˛ĘÁĺDIYNOKIAŇôÔû㠸ü¶ŕ>>
      ÇúË®
      ľŐ»¨Ě¨
      ĚŇ»¨¶ä¶äżŞ
      ǧǧăÚ¸č
      şŁŔ«ĚěżŐ
      ÎŇÖ»ÔÚşőÄă
      ˛»Ĺ²»Ĺ ԭ°ć
      ÇéÔµ˛âĘÔ´ó±ľÓŞ
      Ŕë¸č[ĐĹŔÖÍĹ]

ĹËçâ°Ř
      ÔÂÁÁÖ®ÉĎ
      Çó·đ ±ůÎÇ
      ÇďĚ첻»ŘŔ´
      ĚŇ»¨¶ä¶äżŞ
      ŇţĐεijá°ňˇˇQQ°®
      ŔĎĆŶ¨µÄąćľŘ
      ˛»Ĺ²»Ĺ¡ˇ±í°×
      ·˘˛Ć˝đÖíÄꡡŔ´µç

Ć˝°˛·ű
      ¸öĐÔף¸Ł
      ÉúČŐĽÍÄ
      ´´ŇâÇëĽí
      ĚđĂ۰®Ç鿨
      ˛»Í¬·˛ĎěµÄĘÖ»úÁĺÉů
      ľ«˛Ę´óÍ·Ěů¸öĐÔDIY
      ČĂşÚ°×ÎÄ×Ö¶ŻĆđŔ´
      şó´úĎŕòĽ´żĚłĘĎÖ

ĐÂŔËŔÖżâ ¸řÄăŐćŐýµÄŔÖÇúَĐÂ¸č ¸čĘÖ ×¨Ľ­ MV ĹĹĐĐ
      ÎŇ»łÄîµÄÎŞ°®¶řÉú ÍęŐűŃÝłö ČąĎÂÖ®łĽ ÇŮÂ鵺µÄşŁ Say It ˇ­ »ąĘÇ»áĽĹÄŻ °®ÇéתŇĆ
      Honeyˇ­ˇ­ ´şąâŐ§Đą Superwoman ÖػزĽŔ­¸ń ŐĎŃŰ·¨ ÔÚÄăÉí±ß

ËďŃŕ×ËŐĹѧÓŃ Ě·Ó˝÷ë łÂŢČѸ ÎĺÔÂĚě F.I.R U2 Coldplay Óî¶ŕĚďąâ ˝đşŁĐÄ Madonna
      The Feeling ÄĎČ­ÂčÂč Enya Akon

ÄćąâÎŞ°®¶řÉú ÎŢÉńÂŰ ÔÚÎŇÉí±ß What'sˇ­ˇ­ 1087 ÎŇ×ĹĘ®şĹ ąţŔ×ÂčÂč ËĽľýĽŻ ÁúÖ®ĐÄ
      Čçąű-°® İÉúČË ÎčÄď µ÷É«ĹĚ ·çóÝ

ÓŔÔ¶Beautiful ˇ­ ÓŕÇéÄŃÁË Girlfriend In yourˇ­ˇ­ ł¬Ď˛»¶Äă ľř˛»·ĹĘÖ Äń¶ůµÄ»ĂĎë
      Ç×Ç×±¦±´ ĐÇĐǵÄŃŰľ¦ ÔőĂ´°ě Goodbye My Lover ´şĚěŔ´ÁË

±±ľ©µÄ¶¬ĚěŔÖżâĹĹĐРиčĹĹĐĐ MVĹĹĐĐ ÎŢĎßĹĹĐĐ 24СʱĹĹĐĐ ¸čĘÖĹĹĐРרĽ­ĹĹĐĐ
      ·Çˇ¤łŁŇôŔÖ ľ­µä¸čÇú Ó°ĘÓ¸čÇú ąĹµäŇôŔÖ ŔÖ¶Ó×éşĎ G-MUSIC
      Č«˛ż ¸čĘÖ ×¨Ľ­

ŐĐÉĚĽÓĂË ·¨ąúĂűĆ·Őۿ۵ęĐ´şĎ×Ŕń
      ÄęŔű500ÍňÔŞµÄ»đ±¬ĎîÄż
      ·¨ąúÄĐĹ®żăװَŐýÔÚŐĐÉĚ
      ş«ąúĂŔŇÁÁµĆ·ĹĆĹ®×°ŐĐÉĚ
      ş«ąúʱÉĐŮЬĽľ×¬°ŮÍňَ
      Ęý×ÖµçĘÓŁ¬07Ͷ×ĘĘ×юَ
      ş«ąú±ůäżÁܵę˛Ć¸»÷ČÁ¦Łˇ
      ¸ßŃŞŃąˇŞˇŞ»ńÖŘ´óÍ»ĆĆ
      69ÔŞ·ţ×°ł¬ĘĐŁ¬»đ±¬ŐĐÉĚ
      Ŕϱ±ľ©˛ĽĐ¬µęÉúŇâ»đ±¬Łˇ
      ˛ÍŇű˛ÍӮَ ÎŇͶ×ĘÄă׬
      żŞĐ¬µężń׬ ąűĘß»Ż×±Ć·
      şîŇ«»ŞżŞµę ±ůäżÁÜżń׬
      ż´°üʶŮČË ±©¸»şĂĎîÄż
      Ö¸»ÓĐĂĹŁˇ ĂűĆ·×°Ň»ŐŰ
      ĘÖą¤»¨ĽÓठČËÔěĘŻÓÍŁˇ
      Ď벻׬¶ĽÄŃ Ĺ®ČËÇŔ×ĹżŞ
      ş«ąú°˛Ö®Đă סլĘŘ»¤Íő
      ż§·Č±ČČř»đ 2ÔŞµężń׬
      Сµę׬´óÇ® Ĺ®×ÓľăŔÖ˛ż
      °ëÄęłÉ¸»ÎĚ ş«×°´úŔíÍř
      ʶ×Ö »ć»­ ´ó×ÔÔÚ·đľß
      ĂűµęşĂ׬Ǯ ÖÎ×Óą¬ĽˇÁö
      ĐĐŇµŁˇĆëľŰĐÂŔË·ÖŔŕąă¸ćَ
      ł¤Éł Ěě˝ň Îßşţ »´°˛ ˝őÖÝ
      Óé ŔÖŇô ŔÖ˝­ËŐÎŔĘÓ<ČËĽä>˝˛ŐćÇé
      °˘ĚŔ¸çż­µŮČČÎÇ
      şúąĎĚąłĐÔřÎü´óÂé Č«ĽŇÉć°¸
      ąų̊ĂúłĆÓëÁőĽÎÁá˝»Íů˛»ÉćÇ®
      ŔîĽÎĐŔ¸ßµ÷˛ÎĽÓĐí˝úşŕĽŇ»éŃç
      ż˛±´¶ű˝áĘřŔ͸Ļָ´ö¦×°(ÍĽ)

ÉŰĘĎÓ°ÓŃ»áľŰ»á ŔîŃÇĹô¸°ĂŔ°éĹ®¶ůÔŮ´ÎĘÖĘő(ÍĽ)
      ľ­ĽÍČË͸¶łÂşĂ˝«µĄ·É ŔîТŔű´ó·˝łĐČĎÔřŐűČÝ
      26ČŐÖ±˛ĄĽŻ˝áşĹ·˘˛Ľ»á şŐĂôǩԼˇ¶˛¨Ěء·şóÁ˝˛ż
      ¶ŔĽŇŁşşě¥ѡĘÖĂŔÍĽĐŔÉÍ ˇ¶ÇŕÍÜÍő×Óˇ·ĘײĄ(ÍĽ)
      ČȵăÓ°ĘÓŁşşş˝­ąÖÎď ʱżŐĎßË÷ ´óʱ´ú ÇŕÍÜÍő×Ó

±őĆ鲽̨±±Â¶µ×
      ĐÂŔËŔÖżâŇýÁěĘý×ÖŇôŔÖĐ·糱
      şúŃĺ±ó˝đşŁĐĶ«·˝·çÔưń¶áąÚ
      ŔîÓî´ş¸öłŞÖ÷´ňҡąö·ç ĘÓƵ
      ŐĹѧÓŃÂńÔąđőłÎÇěĂ»ÁĽĐÄ(ÍĽ)

×éÍĽŁş»ĆŃĹŔňÉĎşŁÇ©Đµú ÂíŐ׿ĄĽÍÄîŇôŔÖ»á˛ĘĹĹ
      ŐĹş¬Ôϲ»×öČ«ÄÜŇŐČË â׳ÎÇěĘ״λŘÓ¦ÓëԬȪçłÎĹ
      ĐĹŔÖÍĹŃÝłŞ»á±ä°˘ĐŸöłŞ ŇÁÄÜľ˛¸č»á10·ÖÖÓĘŐłˇ
      ĐíČăÜż¸´łö27ČŐ×öżÍĐÂŔË 4ÔÂ8ČŐÖ±˛ĄŇôŔÖ·çÔưń
      Čȵ㣺Ʊѡ¶«·˝·çÔưńĘ®´ó˝đÇú ÍőĐĄŔ¤Č«ąúѲŃÝ
      Ěĺ ÓýNBA07EMBA¸ß¶ű·ňѲ»ŘČü
      3Ă×°ĺąůľ§ľ§ŐŞ˝đ
      8ʱ˛Ą»đĽýVS»Ć·ä ҦĂ÷łĺ6Á¬Ę¤
      Ěĺ˛ŮĘŔ˝ç±­ëřşŁ±ő¶áąÚÖĐąú3˝đ
      łµÍő"ĘćÂíşŐÍä"ÓŔÔŘŦ˛©¸ńÁÖ
      ÍőŔřÇÚÁěĎÎÄĐĆąĘŔĆąČü6ČËĂűµĄ

˹ŵżËÖĐąúČü˝ŇÄ» ¶ˇżˇęÍŐ˝»đĽý 10:30ĘÓƵֱ˛Ą
      ԤѡČüÓ˘¸ńŔĽĆ˝Ç°ľ°ŃĎľţ Î÷°ŕŃŔ·¨ąúĆĎĚŃŃŔľůʤ
      ´şŔĽ±­-ąĹÁ¦Ę¤łŁę» »ńµÚ¶ţ¸öĘŔ˝çąÚľü ĘÓƵ˝˛˝â
      ÓÎÓľĘŔ˝őČüąůľ§ľ§3Ă×°ĺ4Á¬ąÚ ÄĐ×Ó10Ă×̨ʧ˝đĹĆ
      °ÂÔ˶ćĘÖPK °ÂÔËСĽÇŐßĂú±®ĐĐ¶Ż ł¤×ß´ó»áÓ­°ÂÔË

ҦĂ÷ÇáËÉѵÁ·
      СAI·˘ě­76ČË18·ÖÄćתÇÜČČ»đ
      ˛ĽŔĽµÂÁěş˝żě´¬Ę¤Ćć˛ĹËÄÁ¬Ę¤
      ŔşÍřÁ¦ÇÜɽèľôĘżÖ÷łˇĘ¤»ŇĐÜ
      ÉńËă×ÓŔłŔű͸¶ΤµÂşÎʱ»Ö¸´

8:00ÍĽÎÄÖ±˛Ą»đĽý¶ÔŐó»Ć·ä ҦĂ÷Á¦ŐůÄĂĎÂÁůÁ¬Ę¤
      Ő˝»Ć·ä·ŔĘسɾö¶¨Ę¤¸şąŘĽü ÂóµŮ˛ˇµąÄ´óĘĺÉËÍŁ
      ҦĂ÷˝âÎöÎ÷˛żČý´óľ˘µĐ Ę×ŇŞČÎÎńĘÇ±ŁłÖ״̬Îȶ¨
      ҦĂ÷µă»đĽý¶ÓÖÂĂüËŔѨ Î÷˛żĽľşóŐů¶áŐ˝ÖîÇżµăĆŔ
      ·¶Ë§Ďę˝âżËĐÇŔ÷ş¦Ö®´¦ ËąÄεÂŇŞÎŞ»đĽýĎ´ĐĸďĂć

Éç »áľü Ę·ď»ËÎŔĘÓʢµä
      ÄĐş˘Čü¿׹µŘ
      ÉŮŮű»¸¸Ç×´ňÂîÄţÔ¸Á÷ŔË
      Ĺ®×ÓĆ­»éÎŢ·¨ÍŃÉí×ÔĽş±¨ľŻ
      ˝Ěʦ°ěą«ĘŇąýŔÍËŔ˛»Ë㹤ÉË
      ·ňĆŢץС͵»ńË˝Á˷ѱ»ĹĐÇĂŐ©

±±´óĹ®ÉúËŢÉá¶Ş7̨µçÄÔ ČĄĘŔŃŢĐÇČŐĽÇĹű¶ĐÔĘ·
      ¸»Î̵ǹă¸ćѰŐŇʧ×ŮĹ®ÓŃ Ëľ»úĂůÇąÍţвµ˛Â·ČË
      ŔĎÎ̱¶¸ĐąÂ¶Ŕ×ԲР°©Ö˘ŔĎČ˸şŐ®ŐŐąË91Ö»Á÷ŔËè
      »ĽŐ߼ŇĘô˝«»¤ĘżĹą´ňסԺ 14Ëę¶ů×Ӿٱ¨¸¸Ç×ɱČË
      ˝»ľŻ¸±¶Ół¤×˛ËŔѧÉú µÁÇÔÍĹ»ďłÉÔ±¶ŕÎŞÔиľş˘×Ó

˝â·ĹľüÍ»ĆƵşÁ´
      ̨łĆ˝â·ĹľüÄÜÍ»ĆƵÚŇ»µşÁ´
      ÖĐąú˝˘Í§±ŕ¶Ó·ĂÎĘÓˇÄáŃĹĽÓ´ď
      ÖĐąúčÉÁúŐ˝»úÔÚ°ÍąúÇěČŐÁÁĎŕ
      ŇÔÉ«ÁĐľü·˝ŇŞĚÔĚ­Ă·ż¨ÍßĚążË

¶íÓűŇÔŇÁ¶ű-96żÍ»úÓëÖĐąúşĎ×÷ŃĐÖĆ´ó·É»ú(×éÍĽ)
      ̨ľü¸ßąŮŢĎŢÎłĐČĎ̨ľüĚĺÄÜÔ¶Ń·˝â·Ĺľü(×éÍĽ)
      ÖĐąúáČĆđ˛»ÄÜÖ»żżşŁŃó ×ĘÔ´»·ľłĆżľ±ĘÇ×î´óżĽŃé
      ĂŔżŐľü˛żł¤łĆÖĐąú5´úŐ˝»úĐÎËĆĹ·ÖŢ4´úżń·çŐ˝»ú
      ĂŔ110ŇÚĂŔÔŞ´ňÔě¶«±±ŃÇ
    • romanpidlaszuk >> Xpиcтoc Bocкpec ! << 24.04.07, 07:06
      XPИCTOC BOCKPEC !
      BOICTИHY BOCKPEC !

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=60426089
      40

• romanpidlaszuk 60+ lit kulturowoji akcji "wisla" na Pidlaszy 23.06.07, 07:57
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40728&w=61501884
    • romanpidlaszuk Sawo, howory po naszomu- ne bud' janczarom! 28.09.07, 07:55
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40728&w=69679644&a=69680071
    • romanpidlaszuk >> Z Rizdwom Chrystowym i Nowym 2008 Rokom! << 13.01.08, 08:12
      З Рiздвом Христовим i Новим 2008 Роком!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40728&w=73731950&a=73732436

100
    • romanpidlaszuk Czy Sawa zahoworyt na ridnij mowi wirnych? 07.03.08, 15:26

miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,4998962.html
      ------------------------------------

Czy Sawa zahoworyt na ridnij ukrainskij mowi wirnych?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40728&w=61501884&a=67774488
      • Gość: abc Re: Czy Sawa zahoworyt na ridnij mowi wirnych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 09:27
        www.bankier.pl/forum/temat_rzad-zajmie-sie-relacjami-z-kosciolem-prawoslawnym,4835724.html
        • romanpidlaszuk Re: Czy Sawa zahoworyt na ridnij mowi wirnych? 28.03.08, 13:13
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40728&w=61501884&a=74258429
    • romanpidlaszuk Czy budut howoryty pro mowu batkiw w cerkwy...? 28.03.08, 03:17
      cerkiew.pl/news.php?id=7085
      ----------------------

Czy budut howoryty pro ukrainsku i bilorusku mowu batkiw w Cerkwy?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=49801836
    • edico Re: Do Pidlaszuka 30.03.08, 23:49
      Nie ważne, czyim kosztem ten nakład ukazał się. Ważne jest to, że ktoś podjął
      się tego dzieła. Ponieważ w tym zakresie mam stosunkowo mało wiedzy - by nie
      powiedzieć żadnej - podaj link, przy pomocy którego taką pozycję można by było
      nabyć.
      • romanpidlaszuk Re: Do Pidlaszuka 31.03.08, 06:26
        "Nie ważne, czyim kosztem ten nakład ukazał się. Ważne jest to, że
        ktoś podjął się tego dzieła. Ponieważ w tym zakresie mam stosunkowo
        mało wiedzy - by nie powiedzieć żadnej..."

------------------------------

Szkoda, ze wierchuszka PAKP sie nie podja wydania liturgii
        prawoslawnej w jezyku ojczystym wiernych jacy zaplacili za to
        polskojezyczne wydanie, tj. w jezyku ukrainskim i bialoruskim.

Szkoda tez, ze prawoslawna liturgia w jezykach ojczystych wiernych
        PAKP na Podlasiu tj. ukrainskim i bialoruskim nie ma wstepu do
        cerkwi na Podlasiu.
        • romanpidlaszuk Re: Do Pidlaszuka 31.03.08, 08:25
          "Nie ważne, czyim kosztem ten nakład ukazał się. Ważne jest to, że
          ktoś podjął się tego dzieła.
          Ponieważ w tym zakresie mam stosunkowo
          mało wiedzy - by nie powiedzieć żadnej..."

------------------------------

Szkoda, ze wierchuszka PAKP nie podjela sie wydania liturgii
          prawoslawnej w jezyku ojczystym wiernych jacy zaplacili za to
          polskojezyczne wydanie, tj. w jezyku ukrainskim i bialoruskim.

Szkoda tez, ze prawoslawna liturgia w jezykach ojczystych wiernych
          PAKP na Podlasiu tj. ukrainskim i bialoruskim nie ma wstepu do ich
          cerkwi.
          • edico Re: Do Pidlaszuka 02.04.08, 01:25
            Nie odpowiadasz na pytanie. Jeżeli ten Twój przekład ukazał się w 10
            egzemplarzach, to znacznie więcej korzyści z takiej publikacji będzie
            przeznaczając ją gdzieś do przepastnych archiwów, albo prosto na makulaturę.
    • romanpidlaszuk Ukrainski cerkowni i nacjonalni swjata 23.04.08, 08:00
      Українськi Свята 2008 Року
      img100.imageshack.us/my.php?image=ukrainiancalendarchicagkv6.jpg

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40728&w=78567950
    • romanpidlaszuk Woli klasztor od biskupich honorów 23.04.08, 08:01
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=78015872
    • romanpidlaszuk Proszcza do monastyriw w pd.Ukraini i Rum.,9-18.07 09.05.08, 07:20
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40728&w=79333642
      1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka