Dodaj do ulubionych

o Czeczenii słów kilka

01.03.06, 11:44
polecam felieton Ziemkiewicza:
fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news?inf=723214
Obserwuj wątek
    • Gość: Stanisław Re: o Czeczenii słów kilka IP: *.pools.arcor-ip.net 01.03.06, 12:34
      R.Z napisał i poszedł rzygać:

"Zachłystują się oburzeniem, że w Guantanamo ktoś spuścił w kiblu Koran. Że w
      Bagdadzie brytyjscy żołnierze nakopali gó..arzom, którzy rzucali w nich
      kamieniami. Że w Poznaniu jakiś chuligan naubliżał pedałom od pedałów. Że w
      Klewkach być może lądował samolot CIA, być może ze złapanym terrorysta na
      pokładzie.

Proszę wybaczyć - nie chce mi się pisać dalej. Chce mi się płakać z bezsilności
      i rzygać z odrazy."

Niech autor czyta, zdobywa wiedzę i przede wszystkim dobrze walnie łbem ścianę
      zanim zasiądzie do pisania bo żeby sensownie trochę napisać trzeba CZYYYTAC!!
      Ja nigdzie nie wyczytałem, że w Bagdadzie są jacyś brytyjscy żołnierze
      nakopujący gó..arzom.
      • Gość: Stanisław Re: o Czeczenii słów kilka IP: *.pools.arcor-ip.net 01.03.06, 12:42
        Już historia zna takich gniewnych, zbuntowanych Ziemkiewiczów bo nawet PRL-
        owska cenzura chętnie wstawiała takich wentylatorów nastrojów społecznych i
        tylko naiwni brali się na ten szit.
        Pod pozorem niezależności i kunsztu literackiego cuzje się Ziemkiewicz
        upoważniony do wstawiania więcej niż innym wolno. Co mnie obchodzi, że chce mu
        się żygać.
        Na autorytet publicysty pracuje się latami i nawet dekadencki 3-dniowy zarost
        nie pomoże jak słoma wystaje z butów.
        • grat.nowy Re: o Czeczenii słów kilka 01.03.06, 12:45
          o czym Ty Stanisławie raczysz mówić? Czyżby ten felieton ubódł Cię jakoś
          osobiście? Zwykła refleksja opisana w kwiecisty sposób, nie musisz się z nią
          zgadzać, ale skoro ktoś Ziemkiewicza drukuje to chyba ktoś ocenił, że jednak
          warto... Kim jesteś Ty, skoro czujesz się upowazniony do tak surowej oceny?
          • Gość: Stanisław Re: o Czeczenii słów kilka IP: *.pools.arcor-ip.net 01.03.06, 13:09
            Jestem zwykłym czytelnikiem a poglądy Ziemkiewicza to jego sprawa.
            Ostatnio dostałem od kogoś książkę zbiór felietonów Ziemkiewicza i udało mi się
            doczytać do połowy.
            Ziemkiewicz pisze wartko i kwieciście ale to nie wystarcza by się nim zachwycić
            gdy brak mu zwykłej rzetelności dziennikarskiej.
            Pisze o krwawych jatkach w Czeczenii i "nakopaniu jakimś gó..arzom w
            Bagdadzie".
            Niech przynajmniej przykłada jednakową miarę do obu tych miejsc a jak nie wie
            to niech czyta albo przynajmniej pojedzie osobiście do Bagdadu.
            Ja tylko zwróciłem uwagę na malutki fakt, że Bagdadem rządzą Amerykanie a
            Brytyjczykom dano do administrowania południe czyli Basrę itd.
            • grat.nowy mam wrażenie, że w felietonie 01.03.06, 13:17
              nie tyle chodziło o aptekarską dokładność co do miejsca, ile o zasadę
              dwulicowości zachodu, który potępia jednych nie widząc innych - z racji takich
              czy innych interesów.
              • Gość: Stanisław Re: mam wrażenie, że w felietonie IP: *.pools.arcor-ip.net 01.03.06, 14:28
                Byłoby w porządku gdyby, jak piszesz "aptekarska dokładność", w takim samym
                stopniu obowiązywała tu:

>Zachłystują się oburzeniem, że w Guantanamo ktoś spuścił w kiblu Koran. Że w
                >Bagdadzie brytyjscy żołnierze nakopali gó..arzom, którzy rzucali w nich
                >kamieniami.

Jak i tu:

>Zdjęcia, imiona i nazwiska, daty zaginięcia, daty odnalezienia storturowanych
                >zwłok, opisy kolejnych "zaczystek", fakty, fakty, fakty... Kosztem uporczywej
                >pracy garstki szaleńców bożych udokumentowany został na tej wystawie holocaust
                >małego, górskiego narodu, który musi zginąć, bo odważył się stanąć na drodze
                >ruskiej dumy z imperium. Bo taka jest, w gruncie rzeczy, główna przyczyna
                >niewiarygodnego okrucieństwa i zawziętości, z jakim naród ten jest
                >systematycznie tępiony przez Rosjan.

Zjerzyło mnie targowanie się skalą okropności wojny.
                I tu i tu giną i cierpią ludzie więc obiektywny dziennikarz mógłby być z zasady
                przeciw wojnie. Jeżeli w jednym miejscu zachwyca się drobiazgowością dokumentów
                czeczeńskich cierpień a w drugim nazywa idiotami przeciwników wojny w Iraku bo
                przecież tam tylko "nakopano gó..arzom i spuszczono do kibla Koran" to nie
                różni się niczym od tych "idiotów" czyli manipuluje.

• grat.nowy czepiasz się Stanisław szczegółów, 01.03.06, 15:25
                  pomijasz zaś istotę tego felietonu.
                • Gość: kotwicz Re: mam wrażenie, że w felietonie IP: *.teradyne.com 01.03.06, 15:29
                  Dzieki za link.....
                  Stanislawie, czyzbys stawial znak rownosci pomiedzy Saddamem i Guantanamo, a
                  Czeczenia?
                  moze przypomnisz czyimi czlonkami sa ludzie przetrzymywani na Guantanamo.....?
                  kopanie gowniarzy w Basrze, spuszczanie Koranu do kibla jest rownowazne z
                  pacyfikacja calych wiosek, rozstrzeliwaniem (przepraszam, ostatnio uzywa sie do
                  tego granatow) mezczyzn i chlopcow od lat 16 do lat 80????
                  mozna byc przeciwnikiem wojen, ale nie zauwazac roznicy pomiedzy stanowiskiem
                  Rosji, a tym co dzieje sie na Guantanomo i w Iraku to pewna przesada.....
                  • Gość: Stanisław Re: mam wrażenie, że w felietonie IP: *.pools.arcor-ip.net 01.03.06, 16:07
                    Gość portalu: kotwicz napisał(a):

>kopanie gowniarzy w Basrze, spuszczanie Koranu do kibla jest rownowazne z
                    >pacyfikacja calych wiosek, rozstrzeliwaniem (przepraszam, ostatnio uzywa sie
                    >do
                    >tego granatow) mezczyzn i chlopcow od lat 16 do lat 80????

Masz rację nie jest równoznaczne.
                    Odpowiem chociaż ręce opadają boś nic nie zrozumiał.
                    To Ziemkiewicz twiedzi, że nie jest równoznaczne. I gdyby tylko o kopanie
                    gó..arzy i spuszczanie Koranu chodziło to bym mu tylko przytaknął.
                    Co robią Amerykanie z przetrzymywanymi w Iraku, w Guantanamo i w Afganistanie
                    więźniami wie cały świat. Ile wiosek, dzielnic w Bagdadzie i innych miastach
                    zrównali z ziemią zabijając setki tysięcy cywilów by załatwić przy okazji
                    jakiegoś bandytę też wie cały świat. Ludzie to wiedzą; mają telewizję, gazety i
                    internet. Ale Ziemkiewicz nie wie.

>mozna byc przeciwnikiem wojen, ale nie zauwazac roznicy pomiedzy stanowiskiem
                    >Rosji, a tym co dzieje sie na Guantanomo i w Iraku to pewna przesada.....

Problem z tym to już powinien mieć sam Bush, to on zaakceptował metody Rosji na
                    swoim terenie aby tylko Putin odwalił się od Iraku. Jeden drugiego wart.
                    Ziemkiewicz staje stronniczo po stronie Busha jakby nie wiedział, że za jego
                    błogosławieństwem Putin robi to samo.
                    • Gość: kotwicz Re: mam wrażenie, że w felietonie IP: *.teradyne.com 01.03.06, 16:40
                      "...Masz rację nie jest równoznaczne.
                      Odpowiem chociaż ręce opadają boś nic nie zrozumiał.
                      To Ziemkiewicz twiedzi, że nie jest równoznaczne. I gdyby tylko o kopanie
                      gó..arzy i spuszczanie Koranu chodziło to bym mu tylko przytaknął.
                      Co robią Amerykanie z przetrzymywanymi w Iraku, w Guantanamo i w Afganistanie
                      więźniami wie cały świat. Ile wiosek, dzielnic w Bagdadzie i innych miastach
                      zrównali z ziemią zabijając setki tysięcy cywilów by załatwić przy okazji
                      jakiegoś bandytę też wie cały świat. Ludzie to wiedzą; mają telewizję, gazety i
                      internet. Ale Ziemkiewicz nie wie...."-no widzisz, Ziemkiewicz nie jest
                      osamotniony, ja tez nie wiem.
                      Wiec z laski swojej, moze mi powiesz:
                      -co robia Amerykanie z przetrzymywanymi w Guantanomo i w Afganistanie
                      -ile wiosek, dzielnic Bagdadu i innych miast zrownali z ziemia
                      --ile cywilow zgladzili by zalatwic jakiegos bandyte

"...Problem z tym to już powinien mieć sam Bush, to on zaakceptował metody
                      Rosji na swoim terenie aby tylko Putin odwalił się od Iraku. Jeden drugiego
                      wart.
                      Ziemkiewicz staje stronniczo po stronie Busha jakby nie wiedział, że za jego
                      błogosławieństwem Putin robi to samo...."-o jakich to metoach mowisz?
                      Moze rzeczywiscie masz racje i Amerykanie powinni sie wycofac z Iraku,
                      Afganistanu, a z cala pewnoscia z Europy.
                      Wtedy to dopiero nastapi radosc, szczescie i pokoj, a trzeba przypomniec ze
                      bylo to juz przerabiane juz wczesniej.....
                  • fiat_lux Re: mam wrażenie, że w felietonie 01.03.06, 17:11

> Dzieki za link.....
                    > Stanislawie, czyzbys stawial znak rownosci pomiedzy Saddamem i Guantanamo, a
                    > Czeczenia?
                    > moze przypomnisz czyimi czlonkami sa ludzie przetrzymywani na Guantanamo.....?
                    > kopanie gowniarzy w Basrze, spuszczanie Koranu do kibla jest rownowazne z
                    > pacyfikacja calych wiosek, rozstrzeliwaniem (przepraszam, ostatnio uzywa sie do
                    >
                    > tego granatow) mezczyzn i chlopcow od lat 16 do lat 80????
                    > mozna byc przeciwnikiem wojen, ale nie zauwazac roznicy pomiedzy stanowiskiem
                    > Rosji, a tym co dzieje sie na Guantanomo i w Iraku to pewna przesada.....

porownywanie guantanamo do pacyfikacji wiosek to tak jak porownywanie koniuchow
                    do jedwabne radziolowa i okolicznych wiosek
                    • Gość: Stanisław Re: mam wrażenie, że w felietonie IP: *.pools.arcor-ip.net 01.03.06, 17:15
                      ;)
                    • Gość: kotwicz Re: mam wrażenie, że w felietonie IP: *.teradyne.com 01.03.06, 17:29
                      chodzi ci o liczbe ofiar, czy o narodowosc mordercow...?
                    • Gość: kotwicz Re: mam wrażenie, że w felietonie IP: *.teradyne.com 01.03.06, 18:10
                      no to jak fiucie, odpowiesz czy nie na zadane pytanie.....
                      jedne co zastanawia to, czy to cie toczy to dziedziczne czy nabyte........
                      • fiat_lux Re: mam wrażenie, że w felietonie 01.03.06, 18:23

> no to jak fiucie, odpowiesz czy nie na zadane pytanie.....
                        > jedne co zastanawia to, czy to cie toczy to dziedziczne czy nabyte........

kultury sie naucz k.utasie
                        • Gość: kotwicz Re: mam wrażenie, że w felietonie IP: *.teradyne.com 01.03.06, 18:39
                          zanizylem loty abys dotarlo i zebys zrozumial......
                          Meller, Marcinkiewicz obroncami muzulmanow, prawda fiucie....;)?
                      • fiat_lux Re: mam wrażenie, że w felietonie 01.03.06, 18:25
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=37137085&a=37311726

no to jak k.utasie odpowisz na zadane pytanie?
                        • Gość: kotwicz Re: mam wrażenie, że w felietonie IP: *.teradyne.com 01.03.06, 18:38
                          nie znizaj sie bo nie masz gdzie.....
                          odpowiedzialem ci juz tyle razy, ale widze ze do pustaka nic nie dociera......
                          poczekam az dotrze......
                          no to jak z porownaniem Koniuch i Nalibokow, a Jedwabnem lewicowa mendo.....?
                          • fiat_lux Re: mam wrażenie, że w felietonie 01.03.06, 18:44
                            hahahaha
                            jestes zerem facet i nie denerwuj sie tak bo ci zylka pojdzie
                            ja tych odpowiedzi nie widzialem. jestes zwykla faszystowska menda. zebysmy
                            mieli rok 1944 pewno stalbys na warcie na wiezy w oswiecimiu i wypelnial twoj
                            przez boga nadany obowiazek
                            • Gość: kotwicz Re: mam wrażenie, że w felietonie IP: *.teradyne.com 01.03.06, 18:51
                              jestes durniejszy niz konstytucja przewiduje......
                              nie dziwi nic......
                              co do cytatow z twego wodza Millera, to se daruj....
                              nie widziales, a moze nie hciales dostrzec.....
                              zmien se byle z czerwonych na lecznicze.......
                              co do 1944 to napewno bylbys jedna z UBeckich mend, mordujacych w jednej z
                              UBeckich piwnic......
                              tylko jakie bozki moglyby ci nadac taki obowiazek...?
                              • fiat_lux Re: mam wrażenie, że w felietonie 01.03.06, 21:08
                                jaki cytaty millera???? chlopcze dobrze sie czujesz? widze ze nerwy puszczaja bo
                                nie ma jak porownac mordu na kilkudziesieciu osobach do mordu na kilkuset moze
                                kilkutysiacach ofiar, gdzie oprawcy nadal zyja w domach ofiar
                                • Gość: kotwicz Re: mam wrażenie, że w felietonie IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 01.03.06, 22:29
                                  bakales cos o zerze........jakze millerowskie i na twoim poziomie....
                                  potrafisz podac dokladna liczbe ofiar........?
                                  obawiam sie, ze nie......ekshumacja przeciez nie zostala dokonczona, no i te
                                  cholerne luski......
                                  Naliboki to dla ciebie kilkadziesiat osob, napewno.....?
                                  • fiat_lux Re: mam wrażenie, że w felietonie 01.03.06, 22:50

> bakales cos o zerze........jakze millerowskie i na twoim poziomie....
                                    > potrafisz podac dokladna liczbe ofiar........?
                                    > obawiam sie, ze nie......ekshumacja przeciez nie zostala dokonczona, no i te
                                    > cholerne luski......
                                    > Naliboki to dla ciebie kilkadziesiat osob, napewno.....?

pl.wikipedia.org/wiki/Koniuchy
                                    "Koniuchy, wieś na Białorusi, miejsce masakry 40 Polaków."

pl.wikipedia.org/wiki/Naliboki
                                    "W Wikipedii nie ma jeszcze artykułu pod taką nazwą"

pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Jedwabnem
                                    "Dokładna liczba zamordowanych nie jest znana - Jan Tomasz Gross, w swojej
                                    książce Sąsiedzi, oszacował ją na 1600 osób. Ostatnie ustalenia Instytutu
                                    Pamięci Narodowej oceniły ją na 380 osób."
                                    z tego co pamietam IPN podal liczbe minimalna i bylo to wlasnie okolo 400 osob
                                    • Gość: kotwicz Re: mam wrażenie, że w felietonie IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 02.03.06, 04:02
                                      biednys fiacie, oj biedny.....
                                      twoja "Biblia" informacji Wikipedia nic o tym nie mowi.....
                                      to moze zajrzyj tutaj, ale przeciez to nie Wikipedia i zawsze mozna zarzucic
                                      stronniczosc:
                                      www.ipn.gov.pl/a_060503_grot_galkiewicz.html
                                      Koniuchy-40 zgladzonych, Naliboki-128 wymordowanych, to tylko bzdet....
                                      przeciez nawet nie ma o tym w Wikipedii.....
                                      • fiat_lux Re: mam wrażenie, że w felietonie 02.03.06, 16:27

> biednys fiacie, oj biedny.....
                                        > twoja "Biblia" informacji Wikipedia nic o tym nie mowi.....
                                        > to moze zajrzyj tutaj, ale przeciez to nie Wikipedia i zawsze mozna zarzucic
                                        > stronniczosc:
                                        > www.ipn.gov.pl/a_060503_grot_galkiewicz.html
                                        > Koniuchy-40 zgladzonych, Naliboki-128 wymordowanych, to tylko bzdet....
                                        > przeciez nawet nie ma o tym w Wikipedii.....

i to sie rowna szacunkowo 400 do 1600 osobom z samego jedwabnego. i to ja jestem
                                        biedny tak??? szkoda ze nie ma zadnego raportu tw sb na ten temat bylby dla
                                        ciebie "wiarygodny"
                                        • Gość: kotwicz Re: mam wrażenie, że w felietonie IP: *.teradyne.com 02.03.06, 16:40
                                          nieeee, to sie rowna wedlug twego belkotu jak Guantanamo do Czeczenii.....
                                          belkot pozostaje belkotem i tyle........
      • alex.4 Re: o Czeczenii słów kilka 01.03.06, 17:03
        Stanisław jest w stanie uwierzyć we każdą proarabską bzdurę, więc jego
        oburzenie było do przewidzenia:):):)
        • Gość: Stanisław Re: o Czeczenii słów kilka IP: *.pools.arcor-ip.net 01.03.06, 17:13
          Alex4 jest w stanie uwierzyć we każdą proamerykańską bzdurę, więc jego
          oburzenie było do przewidzenia:):):)
    • Gość: kombatant Re: o Czeczenii słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 16:13
      Gó..arze co wy wiecie o wojnie piszecie bzdury za póżno się urodziliście a
      szkoda co robilibyście gdyby wam przyszło żyć za czasów Hitlera Stalina i obozów
      koncentracyjnych no co mądrale który odważny odpowie,czekam.
    • Gość: kombat-mortal Re: o Czeczenii słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 16:42
      zatkało kakao pacany jaja ogolić i do piaskownicy babki lepić a nie do polityki
      Staśki i Kotwicze.
      • Gość: kotwicz Re: o Czeczenii słów kilka IP: *.teradyne.com 01.03.06, 16:51
        eee mortal kombat, ty z playstation czy moze z nintendo ;)?
    • alex.4 Re: o Czeczenii słów kilka 01.03.06, 17:02
      Oczywiście Ziemkiewicz dosyć tradycyjnie jest dosyć daleko od sedna sprawy.
      czeczenia bowiem jest problemem dużo bardziej skomplikowanym niz się u nas
      przedstawia.
      Oczywiście nikt nie wkestionuje, że metody uzywane przez Rosjan są straszne i
      są niezgodne z prawami człowieka. Chyba tylko Chińczycy w Turkiestanie chińskim
      czy Tybecie postepowali ostatnio tak okrutnie - z tym, że o tamtych konfliktach
      nasza wiedza jest jeszce mneijsza niż o czeczenii
      Z drugiej strony przedstawianie Czeczenów jako sprawiedliwych bojowników o
      niepodległość jest również chybione. Ci sami przywódcy którzy walczyli z
      Rosjanami wcześniej w pierwszej połwoie lat dziewięćdziesiątych w ramach pomocy
      dla rosyjskich słuzb specjalnych byli wysyłani do Gruzji (Abchazja) czy na
      front azersko-armeński (Górny karabach) aby dbać o rosyjskie inetresy. Sz.
      basajew jest produktem rosyjskich słuzb specjalnych, któe wiele razy
      wykorzystywały go przeciw republikom zakałkazkim które chciały zerwać więzy
      zalezności od Rosji.
      Czeczeni chcieli niepodległości. Ale psy wojny, generałowie któzy sprawili
      lanie rosjanom podczas pierwszej wojny w Czeczeni gdy zapanował pokój ani przez
      chwilę nie chcieli się podporządkować urzędującemu prezydentowi. Porwania
      ludzi, różne dziwne interesy były na porządku dziennym. Tajne rosyjskie słuzby
      chciały nowej wojny aby odwrócić wuagę Rosjan, ale Czeczeni im w tym pomogli
      niepokojąc przygraniczne autonomiczne republiki (znowu niezbyt pozytywna rola
      Basajewa).
      Zachód niereaguje na zbrodnie dokonywane na czeczenach dlatego, że powiązania z
      radykalnymi islamistami wielu przywódców czeczenów były dosyć oczywiste (znowu
      Basajew, czy nieżyjący już arab Chatab). Czeczeni mają bardzo tragiczną
      sytuacje, ale terror nie przyzspozy im popularności...
      To nie jest starcie dobrych i złych. tam nie ma specjalnie dobrych, a ciemne
      interesy realizowały obie strony
    • Gość: trzosik Re: o Czeczenii słów kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 18:20
      Feliks Edmundowicz Dzierżyński był polakiem arabem czy ruskiem.
      • Gość: kotwicz Re: o Czeczenii słów kilka IP: *.teradyne.com 01.03.06, 18:41
        pochodzil z szlachty polskiej zamieszkalej na Wilenszczyznie.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka