Dodaj do ulubionych

kapitalism

IP: vance* / 142.30.229.* 02.12.02, 23:12
moje punkty -----------------------------
Obserwuj wątek
    • Gość: rick Re: kapitalism IP: proxy / *.home.cgocable.net 03.12.02, 02:15
      Stachu.Kamien mi spadl z serca.Balem sie ze przeszedles juz 12 brame i robisz
      porzadki w niebie,ale dzieki Bogu nie opusciles tego swiata.Brakowalo by mi
      ciebie.Stachu.Pisz czesciej w tobie jedyna nadzieja.Mam przeczucie ze to ty
      jestes tym prawdziwym mesiaszem i uratujesz ta zgubiona ludzkosc.Do roboty
      stary,oswiec nas.Z gory dziekuje.
    • Gość: zdrowy_rozsadek Re: kapitalism IP: *.suprasl.sdi.tpnet.pl 03.12.02, 09:16
      spoko koles, dzieki za info
      a teraz powiedz co powinno zastapic kapitalizm i dlaczego
      poza tym dzieki jeszcze raz za info
      • Gość: .................. Re: kapitalism IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 04.12.02, 03:00
        Ciekawe jakby wygladal opis kapitalizmu w wydaniu kapitalisty.
        Wszystko pewnie byloby na cacy. Do pracy nieroby -kapitalizm
        czeka na was by wzbogacac jego kadry!
        • Gość: stan Re: kapitalism IP: 64.114.128.* 04.12.02, 05:58
          jeste wyuczony w canadzie i mieszkam w vancouver to nie najlepiej pisze po
          polsku

- W usa jest 40 mln ludzi kturzy malo maja co jesc i nie maja lekarstw w
          komunizmie tak nie bylo i w komunizmie nie bylo bezrobocie.
          karzdy bogatym nie morze byc. ten co jest bogatszym to kontroluje
          biedniejszego. choc ile bede pracowal to nie bede mial platne tyle co bogaty
          ktury ma jusz jakis interes
          - srubki jednej sie nie pszekreca bo nato jest maszyna to nie jest rok 1940 ale
          jak bym nie mogl znalesc pracy to chetnie bym to robil. moja babcia pracuje w
          zamrarzalce co stoi na tasmie i kroji miesa co pszelatuje. moja mam chodzi do
          bagatych i spszata ich domy. moj tata spszata kible po wierzowcach, moj wujek
          jerzdzi cierzarowka 18 godzin na dzien rzyby dac jedzenie dla ich dzieci. tak
          wyglada dla polaka rzycie w ameryce.
          - ja jestem pierwszy na studiach w usa i jak skoncze to mysle rze mnie bedzie
          lepiej ale nie bede bogatym.
          - karzdy nie da stworzyc sobie prace. wytlumacz mnie jakie? Dlaczego w polsce
          karzdy sobie nie stworzy prace?
          - inwestyci w siebie jest dobrze ale nie do tej pory rze karzdy musi wygladac
          jak aktor na telewizji
          - tutaj w ameryce morzna powiedziec rze jest troche komunizmu, dlatego rze sa
          publiczne szkoly, pszedsiebiorstwa co produkuje bron, maja budynky co pracuja
          nad wynalazkami i inne.
          - wejs sobie w polsce za 1USD prace a daj swoja komus innemu
          - saddam husein nigdy nie wysylal anthrax, niekture kraje po prostu go nie
          lubia
          - w ameryce ludzie maja inna kulture od polaka w polsce

- najbogatszy kapitalizmem to jest USA i coraz wiecej sie bogaci. Ale to sie
          bogaca te najbogatsze 5 procent ludzi w tym kraju.

- kapitalizm nie potszebuje rzeby karzdy czlowiek byl wyuczony. W kapitalizmie
          potrzebuje byc z 10 procent bardzo dobrze wyuczonych, 30 procent miejwiecej
          wyuczonych, 50 procent do cierzkiej pracy, a reszta to rzeby byli wykorzystani
          to taniej roboty.

- kapitalizm kcial pokonac komunizm nie dlatego rze komunizm byl nie dobry dla
          ludzi ale dlatego rze kapitalizm nie zarabial na komunizmie a kraje
          komunistyczne zagrarzaly kapitalizmie.

Komunizm byl pokonany przez propogande kapitalistyczna z zachodu. Durzo ludzi
          w polsce w tej chwili narzeka rze komunizm byl lepszy.

Moje punkty o zlym wolnym miedzynarodowym rynku --------------
          • Gość: bufet Re: kapitalism IP: *.hajnowka.sdi.tpnet.pl 04.12.02, 09:52
            Polsce żaden ustrój nie pomoże. Za kilkadziesiąt dni rozpocznie się 1037 rok
            kryzysu gospodarczego.
            • zdrowy_rozsadek Re: kapitalism 04.12.02, 10:26
              tqaaa
              cos w tym jest...
          • Gość: Acro Re: kapitalism IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.02, 10:21
            taaa. .W kapitaliźmie człowiek wykorzystuje człowieka. W socjaliźmie jest
            dokładnie na odwrót...
            • Gość: Acro Re: kapitalism IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.02, 10:22
              Kapitalizm dzieli nierówno bogactwo, podczas gdy socjalizm dzieli równo
              ubóstwo. Słyszał o Korei Płn? Tamten ustrój jest lepszy?
              • ralston Re: kapitalism 04.12.02, 10:29
                Pewnie, że lepszy. Więzi międzyludzkie podtrzymuje. Wczoraj w GW czytałem o
                systemie piątkowym. Ludzie są pogrupowani w 5 osobowe zespoły i muszą pisać do
                bezpieki raporty na temat swojej piątki. Co robili, o czym rozmawiali. Potem
                bezpieka bierze raporty pod lupę i porównuje. W przypadku nieścisłości -
                śledztwo. Mnóstwo piękny kraj taka Korea. Może Stan się powinien przenieść z
                Vancouver...
                • Gość: stan Re: kapitalism IP: vance* / 142.30.229.* 04.12.02, 21:56
                  Ludzie są pogrupowani w 5 osobowe zespoły i muszą pisać do
                  bezpieki raporty na temat swojej piątki. Co robili, o czym rozmawiali. Potem
                  bezpieka bierze raporty pod lupę i porównuje. W przypadku nieścisłości -
                  śledztwo.

ale super pomysl ! dlaczego jaruzelski na to nie wpadl 20 lat temu ?!
                  Theres always something important missing !
                  • Gość: Logika Re: kapitalism IP: 209.17.132.* 04.12.02, 23:10
                    Gość portalu: stan napisał(a):

> Ludzie są pogrupowani w 5 osobowe zespoły i muszą pisać do
                    > bezpieki raporty na temat swojej piątki. Co robili, o czym rozmawiali. Potem
                    > bezpieka bierze raporty pod lupę i porównuje. W przypadku nieścisłości -
                    > śledztwo.
                    >
                    > ale super pomysl ! dlaczego jaruzelski na to nie wpadl 20 lat temu ?!
                    > Theres always something important missing !

Stan po angielsku tez slabo pisze......
                    • Gość: ................ Re: kapitalism IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 05.12.02, 01:45
                      Komy lub inne przecinki nie sa najwazniejsze. Latwo je sie gubi.
              • Gość: ................. Re: kapitalism IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 05.12.02, 01:51
                Gość portalu: Acro napisał(a):

> Kapitalizm dzieli nierówno bogactwo, podczas gdy socjalizm dzieli równo
                > ubóstwo. Słyszał o Korei Płn? Tamten ustrój jest lepszy?
                * Od Korei, Kuby i innych biednych niech sie szubrawce od..... i
                przestana je trzymac w izolacji pod naciskiem sily. Niszcza te
                kraje tylko i wylacznie dlatego ze nie maja dostepu by ssac
                tam krew. Podobnie jest tez z Irakiem. Gdyby Hussein udostepnil im
                swoje szyby naftowe bylby jednym z najbardziej lubianych przez
                nich szejkow, a tak.........
                • Gość: stan kuba IP: 64.114.128.* 05.12.02, 06:42
                  dobrym przykladem jest kuba tomalenkie panstewko ma wiecej lekarzy niz wielkie
                  mocarstwo usa ( przecietna %) i dlatego jest izolowane blokada bo ta idea jest
                  bardzo "niebezpieczna" , czyli:

1. wolna nauka

2. wolna opieka lekarska

3. zapewniona praca

• ralston Re: kuba 05.12.02, 09:47
                    Tylko ciekawe czemu ci lekarze wyrywają na Florydę jak tylko uda im się znaleźć
                    jakiś kawałek pontonu?
                • ralston Re: kapitalism 05.12.02, 09:50
                  Wielokropku,
                  dlaczego wobec tego siedzisz w tej wrednej imperialistycznej Kanadzie a nie
                  pojedziesz sobie żyć do tych rajskich miejsc jak Kuba i Korea Pn?
                  Zamiast na forum musiałbyś wtedy co prawda pisać donosy na kolegów z fabryki
                  makaronu z wodorostów, ale za to przynajmniej cztery raporty dziennie... ;)
                  • Gość: ................. Re: kapitalism IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 05.12.02, 20:30
                    ralston napisał:

Zauwaz ze ja tu nie wypowiadam sie o systemach, ktory jest
                    lepszy czy gorszy. Chodzi mi tylko o stwierdzenie gorzkiej
                    prawdy, ze Kubanczykowi i wielu innym zabrania sie prawa do
                    normalnego zycia poprzez sankcje nalozone na te kraje. Czy Ty
                    uwazasz ze tak powinno byc? Ja jestem temu przeciw.
                    Twierdzenie, ze tam sa lamane prawa itp. jest brednia po
                    czesci. Pokaz mi kraj w ktorym prawa wszystkich sa
                    respektowane w zupelnosci? Ja nie jestem Koreanczykiem lub
                    Kubanczykiem bym tam sie pchal. To prawda, przecietny Kubanczyk
                    chce sie wyrwac na pontonie na Floryde i ja mu sie nie dziwie
                    dlaczego to robi. To podobnie jak z Bialegostoku niektorzy chca
                    sie wyrwac np. do W-wy, lub z jednej malej ulicy na glowna
                    w miescie. Sam wiesz dlaczego. Nie widzisz jednak ukrytej chcicy
                    tej drugiej strony. Bogaty Amerykanin za wszelka cene by
                    chcial znowu rozkoszowac sie na Kubie jak dawniej. To, ze nie
                    moze, nie moze tego strawic i dlatego niszczy Kubanczyka
                    wszelkimi silami. Ja mam prawo stanac w jego obronie. Bogaci
                    maja duzo "zbytkow" na swoja obrone, moze nawet duzo za duzo,
                    czyli tyle by dla wielu umyslow zaciemnic zdrowe myslenie.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: pszanka Re: kapitalism IP: *.nyc.rr.com 07.12.02, 16:09
                      W jaki sposob amerykanin niszczy kube?
                      • Gość: ................ Re: kapitalism IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 07.12.02, 23:13
                        A sankcje to kto nalozyl, Polak?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka