Dodaj do ulubionych

Podwyżki za c.o. na Piasta

IP: *.koba.pl / *.koba.pl 14.03.06, 18:47
Co roku jest to samo. Podwyżka rzędu 25-30% za jednostkę rozliczeniową. Odnoszę wrażenie, że ktoś nas mocno w h...a robi. Może jestem zbyt podekscytowany właśnie doręczonym rozliczeniem, ale czekam kiedy ten układ z MPEC-em padnie. Bo nie wydaje mi się aby węgiel o tyle podrożał, albo inflacja zjadła nasze pieniądze. Poza tym ciepłownicy aż pieją z zachwytu, że sezon mają taki długi i więcej zarobią. A może to skutek super prywatyzacji elektrociepłowni? Nie wiem, może mnie ktoś oświeci, bo na pewno nie zrobi tego spółdzielnia, która mnie rozlicza.
Obserwuj wątek
    • Gość: Spółdzielca Re: Podwyżki za c.o. na Piasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 20:23
      Zgodnie z ustawą o spółdzielniach mieszkaniowych, a konkretnie art.4 ust.6(2):
      Spółdzielnia jest obowiązana przedstawić kalkulację wysokości opłat na żądanie
      członka spółdzielni....

tak więc zarząd jest jak dupa od srania i ma to Ci dac na pismie skąd wzrost
      Twoich oplat za cieplo o, jak piszesz, 30%. Nie mozna godzić się na wszystkie
      pomysły zarządów, przeważnie krętackich.

• Gość: Ian Re: Podwyżki za c.o. na Piasta IP: *.koba.pl / *.koba.pl 14.03.06, 21:19
        Goowno obchodzi mnie czy PEC podwyższa WAM koszty c.o., to tak samo innych
        goowno obchodzi że ja płacę ZUS 10 razy wiekszy niż cwaniacy KRUS!!!!!!!!:)
        Może muszą płacić wyższe koszty c.o.?
        • Gość: fan Re: Podwyżki za c.o. na Piasta IP: *.koba.pl / *.koba.pl 14.03.06, 21:26
          Wyluzuj, nadajemy z tego samego IP Koby i nie chcę aby temat umarł bo Ci nerwy puszczają. Ja czekam na spontaniczną akcję mieszkańców w celu rozszyfrowania tych podwyżek. Aha, rozliczenie z poprzedniego miesiąca również zawierało podwyżkę. Za 48 m2 z zameldowanymi 5-cioma osobami płacimy już 475 złociszy. pamiętam, że dwa lata temu było to około 300 zł. Normalnie Argentyna.
    • Gość: jeremy Re: Podwyżki za c.o. na Piasta IP: *.pl 15.03.06, 17:30
      Najdziwniejsze jest to, że spółdzielnia chyba nie widzi powodów, dla których
      miałaby tłumaczyć te podwyżki. Coś przecież musiało zdrożeć i możnabyłoby to
      wyróżnić w rozliczeniach.
    • Gość: fan Re: Podwyżki za c.o. na Piasta IP: *.koba.pl / *.koba.pl 16.03.06, 12:15
      Czy Wy też płacicie po 10 zł/m2 swojego mieszkania? Wydaje się, ze to chyba duzo?
      • Gość: Spółdzielca To nie tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 14:44
        Przecież podałem Wam podstawę prawna zażądania od spółdzielni podania
        kalkulacji- zarząd nie robi żadnej łaski. Zamiast pisać na tym forum, trzeba po
        prostu pójśc do spółdzielni i złożyć pismo z powołaniem się na ustawę o
        spółdzielniach mieszkaniowych!

A do fana - tak nie powinno się liczyć, bo np. możesz miec duzo osób w domu
        żużywającychbardzo duzo wody zimnej i ciepłej, prawdopodobnie opłata za smieci
        też jest od osoby.
        Żeby obiektywnie porównać opłaty, trzeba okreslic oplaty uzaleznione od
        powierzchni i od ilości osób i potem przyjąć np. mieszkanie 50 m. kw. i trzy
        osoby i wszystko policzyć. Warto to robić, bo wtedy może okazać się przy
        okazji, że w tym samym mieście jedni płacą za ciepło więcej od drugich i wtedy
        trzeba się pytać zarządu, dlaczego tak się dzieje.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka