Dodaj do ulubionych

Whitestock

11.04.06, 23:37
Amerykanie mają swój Woodstock - my mamy swój Whitestock. Pozdrawiam z zaprzyjaźnionego Świnojścia. Kacza grypa opanowana - mamy wszystko pod kontrolą - przyjeżdżajcie. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • bad_habit Re: Whitestock 11.04.06, 23:56
      kurcze,dawno nie byłąm w Swinoujściu;)Dziękuję za zaproszenie,a ja zapraszam na Mazury:)))))))))
      • marner Re: Whitestock 12.04.06, 00:05
        Obiecuję,że przyjadę - w sierpniu.
        • bad_habit Re: Whitestock 12.04.06, 00:11
          marner napisał:

> Obiecuję,że przyjadę - w sierpniu.
          oooo,super!Wtedy będzie sliczna pogoda:)
          • marner Re: Whitestock 12.04.06, 00:19
            Czyżbym czuł sarkazm? Powiedz - po co to?! Mam pogodny charakter.
            • Gość: idzikczortu Re: Whitestock IP: *.sub-66-174-93.myvzw.com 12.04.06, 02:30
              Ja tam, jesli nie zaczepiany nachalnie, jestem daleki od sarkazmow wszelkich.
              Co do przyjaznego ludziom "Marnera" to pewnie on sie jakby nazbyt rozpedzil ze
              swoim angielskim i "scina zakrety" (aczkolwiek, wolno mu).
              Uzyl wyzej: Bialystok - Woodstock - Whitestock; i rzeczywiscie w wymowie jest
              tu duzo podobienstwa ale nie w znaczeniu.
              Woodstock, o czym zapewne Marner dobrze wie, to mala miejscowosc w gorzystej
              czesci stanu Nowy York znana z rewolucyjnego festynu mlodziezy z roku 1969
              protestujacej przeciw drakonskim prawom i tyranii uciskajacych ich, wszystkich
              tych ludzi ktorzy ukonczyli "trzydziestke". (...don't believe anything said by
              anyone over 30).
              "- Nie wierz mu ani krzty, gdy mowiacy do ciebie przekroczyl trzydziestke".
              Sama nazwa "Woodstock" moze miec sporo znaczen ale biorac pod uwage miejsce
              olbrzymiego pola pelne zalesionych wzgorz dookola - polskim odpowiednikiem
              bylaby tu "halda drzew" albo nawet "spory pien".
              A z kolei gdyby ktos chcial tlumaczyc na angielski skladnie slowa "Bialegostoku"
              (bialy stok, ten od stokow za innymi stokami) - to by zaczal od "white slope"
              podobnie jak w Tatrach, gdzie mamy piekne zjazdy narciarskie - "Ski slopes".

P.S. Gdyby przypadkiem na to forum trafil ktos mlody to bede go calkowicie
              rozumial gdy ta wypowiedz nazwie bredniami, bo sam, przyznaje, juz troche dawno
              przekroczylem trzydziestke.
              • Gość: LasVegasMan Re: Whitestock IP: *.dyn.sprint-hsd.net 12.04.06, 06:57
                Gość portalu: idzikczortu napisał(a):

> A z kolei gdyby ktos chcial tlumaczyc na angielski skladnie
                slowa "Bialegostoku
                > "
                > (bialy stok, ten od stokow za innymi stokami) - to by zaczal od "white slope"
                > podobnie jak w Tatrach, gdzie mamy piekne zjazdy narciarskie - "Ski slopes".

Nie tak zupelnie. Pierwotna nazwa Bialegostoku wywodzi sie od slow: Bielszany
                Stok lub inaczej tlumaczyc Bialy Stok. Aczkolwiek slowo "stok" nie oznacza
                zadnej pochylosci. W owczesnych czasach slowo "stok" oznaczalo "strumien,
                rzeka", czyli inaczej tlumaczac na angielski poprawnie by bylo "White River".
                • oginn Re: Whitestock 12.04.06, 08:15
                  W owczesnych czasach slowo "stok" oznaczalo "strumien,
                  > rzeka",

To po rusku?
                  • zewsi Re: Whitestock 12.04.06, 09:18
                    Po słowiańsku?
                  • Gość: LasVegasMan Re: Whitestock IP: *.dyn.sprint-hsd.net 12.04.06, 18:33
                    oginn napisał:

> W owczesnych czasach slowo "stok" oznaczalo "strumien,
                    > > rzeka",
                    >
                    > To po rusku?

Popatrz na historyczne zapiski, to wyjasni Ci to.
                    Na tych terenach nie uzywano jeszcze "slownika wyrazow polskich" :-))
                • nekroskop88 Re: Whitestock 12.04.06, 18:46
                  > Nie tak zupelnie. Pierwotna nazwa Bialegostoku wywodzi sie od slow: Bielszany
                  > Stok lub inaczej tlumaczyc Bialy Stok. Aczkolwiek slowo "stok" nie oznacza
                  > zadnej pochylosci. W owczesnych czasach slowo "stok" oznaczalo "strumien,
                  > rzeka", czyli inaczej tlumaczac na angielski poprawnie by bylo "White River".

Chyba "Bełszczany Stok". Od 1516 roku nosi obecną nazwę.
                  • Gość: LasVegasMan Re: Whitestock IP: *.dyn.sprint-hsd.net 13.04.06, 00:32
                    nekroskop88 napisał:

> > Nie tak zupelnie. Pierwotna nazwa Bialegostoku wywodzi sie od slow: Biels
                    > zany
                    > > Stok lub inaczej tlumaczyc Bialy Stok. Aczkolwiek slowo "stok" nie oznacz
                    > a
                    > > zadnej pochylosci. W owczesnych czasach slowo "stok" oznaczalo "strumien,
                    >
                    > > rzeka", czyli inaczej tlumaczac na angielski poprawnie by bylo "White Riv
                    > er".
                    >
                    >
                    > Chyba "Bełszczany Stok". Od 1516 roku nosi obecną nazwę.

Ja zgubilem 2 literki, a Ty przekreciles nazwe. Prawidlowo powinno byc
                    Bielszczany Stok, choc wydawalo mi sie, ze gdzies widzialem Bielszany Stok.
                    pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Bia%C5%82egostoku
              • marner Re: Whitestock 12.04.06, 13:10
                Niepotrzebnie doszukujesz się poprawy pisowni. Angielsko - brzmiąca nazwa Twego miasta jest po prostu inna, zabawna - i to wszystko. W całym naszym życiu istnieją rzeczy, które nie do końca idą w parze z własną nazwą. Chociażby nazwa obecnej partii rządzącej - działania liderów daleko odbiegają od tego, co głosi nazwa tej partii. Właśnie usłyszałem, że po połączeniu PiS i PSL, nowa formacja powinna nosić nazwę - GreenPiS. Też nie jest napisane poprawnie, ale jest zabawnie. Tak powinno być - wesoło. Tak więc, nie bądź taki sztywny i wypuść koszulę na spodnie. Pozdr++
            • bad_habit Re: Whitestock 12.04.06, 08:13
              marner napisał:

> Czyżbym czuł sarkazm? Powiedz - po co to?! Mam pogodny charakter.

nie!Po prostu napisałam że latem na Mazurach jest najfajniej,to wszystko...Dlaczego wszyscy w moich wypowiedziach doszukują się podtekstów?:(
              Nawet nic powiedzieć nie można!
            • zewsi Re: Whitestock 12.04.06, 11:15
              Jestem pewien, że to sprawa przesilenia wiosennego, które spowodowało chwilowe
              kłopoty z powonieniem. Bad nie uzywa sarkazmu, Bad pisze szczerze i otwarcie.
              Taka jest Bad.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka