marner 11.04.06, 23:37 Amerykanie mają swój Woodstock - my mamy swój Whitestock. Pozdrawiam z zaprzyjaźnionego Świnojścia. Kacza grypa opanowana - mamy wszystko pod kontrolą - przyjeżdżajcie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bad_habit Re: Whitestock 11.04.06, 23:56 kurcze,dawno nie byłąm w Swinoujściu;)Dziękuję za zaproszenie,a ja zapraszam na Mazury:))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Whitestock 12.04.06, 00:11 marner napisał: > Obiecuję,że przyjadę - w sierpniu. oooo,super!Wtedy będzie sliczna pogoda:) Odpowiedz Link Zgłoś
marner Re: Whitestock 12.04.06, 00:19 Czyżbym czuł sarkazm? Powiedz - po co to?! Mam pogodny charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Whitestock IP: *.sub-66-174-93.myvzw.com 12.04.06, 02:30 Ja tam, jesli nie zaczepiany nachalnie, jestem daleki od sarkazmow wszelkich. Co do przyjaznego ludziom "Marnera" to pewnie on sie jakby nazbyt rozpedzil ze swoim angielskim i "scina zakrety" (aczkolwiek, wolno mu). Uzyl wyzej: Bialystok - Woodstock - Whitestock; i rzeczywiscie w wymowie jest tu duzo podobienstwa ale nie w znaczeniu. Woodstock, o czym zapewne Marner dobrze wie, to mala miejscowosc w gorzystej czesci stanu Nowy York znana z rewolucyjnego festynu mlodziezy z roku 1969 protestujacej przeciw drakonskim prawom i tyranii uciskajacych ich, wszystkich tych ludzi ktorzy ukonczyli "trzydziestke". (...don't believe anything said by anyone over 30). "- Nie wierz mu ani krzty, gdy mowiacy do ciebie przekroczyl trzydziestke". Sama nazwa "Woodstock" moze miec sporo znaczen ale biorac pod uwage miejsce olbrzymiego pola pelne zalesionych wzgorz dookola - polskim odpowiednikiem bylaby tu "halda drzew" albo nawet "spory pien". A z kolei gdyby ktos chcial tlumaczyc na angielski skladnie slowa "Bialegostoku" (bialy stok, ten od stokow za innymi stokami) - to by zaczal od "white slope" podobnie jak w Tatrach, gdzie mamy piekne zjazdy narciarskie - "Ski slopes". P.S. Gdyby przypadkiem na to forum trafil ktos mlody to bede go calkowicie rozumial gdy ta wypowiedz nazwie bredniami, bo sam, przyznaje, juz troche dawno przekroczylem trzydziestke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LasVegasMan Re: Whitestock IP: *.dyn.sprint-hsd.net 12.04.06, 06:57 Gość portalu: idzikczortu napisał(a): > A z kolei gdyby ktos chcial tlumaczyc na angielski skladnie slowa "Bialegostoku > " > (bialy stok, ten od stokow za innymi stokami) - to by zaczal od "white slope" > podobnie jak w Tatrach, gdzie mamy piekne zjazdy narciarskie - "Ski slopes". Nie tak zupelnie. Pierwotna nazwa Bialegostoku wywodzi sie od slow: Bielszany Stok lub inaczej tlumaczyc Bialy Stok. Aczkolwiek slowo "stok" nie oznacza zadnej pochylosci. W owczesnych czasach slowo "stok" oznaczalo "strumien, rzeka", czyli inaczej tlumaczac na angielski poprawnie by bylo "White River". Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Re: Whitestock 12.04.06, 08:15 W owczesnych czasach slowo "stok" oznaczalo "strumien, > rzeka", To po rusku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LasVegasMan Re: Whitestock IP: *.dyn.sprint-hsd.net 12.04.06, 18:33 oginn napisał: > W owczesnych czasach slowo "stok" oznaczalo "strumien, > > rzeka", > > To po rusku? Popatrz na historyczne zapiski, to wyjasni Ci to. Na tych terenach nie uzywano jeszcze "slownika wyrazow polskich" :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Whitestock 12.04.06, 18:46 > Nie tak zupelnie. Pierwotna nazwa Bialegostoku wywodzi sie od slow: Bielszany > Stok lub inaczej tlumaczyc Bialy Stok. Aczkolwiek slowo "stok" nie oznacza > zadnej pochylosci. W owczesnych czasach slowo "stok" oznaczalo "strumien, > rzeka", czyli inaczej tlumaczac na angielski poprawnie by bylo "White River". Chyba "Bełszczany Stok". Od 1516 roku nosi obecną nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LasVegasMan Re: Whitestock IP: *.dyn.sprint-hsd.net 13.04.06, 00:32 nekroskop88 napisał: > > Nie tak zupelnie. Pierwotna nazwa Bialegostoku wywodzi sie od slow: Biels > zany > > Stok lub inaczej tlumaczyc Bialy Stok. Aczkolwiek slowo "stok" nie oznacz > a > > zadnej pochylosci. W owczesnych czasach slowo "stok" oznaczalo "strumien, > > > rzeka", czyli inaczej tlumaczac na angielski poprawnie by bylo "White Riv > er". > > > Chyba "Bełszczany Stok". Od 1516 roku nosi obecną nazwę. Ja zgubilem 2 literki, a Ty przekreciles nazwe. Prawidlowo powinno byc Bielszczany Stok, choc wydawalo mi sie, ze gdzies widzialem Bielszany Stok. pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Bia%C5%82egostoku Odpowiedz Link Zgłoś
marner Re: Whitestock 12.04.06, 13:10 Niepotrzebnie doszukujesz się poprawy pisowni. Angielsko - brzmiąca nazwa Twego miasta jest po prostu inna, zabawna - i to wszystko. W całym naszym życiu istnieją rzeczy, które nie do końca idą w parze z własną nazwą. Chociażby nazwa obecnej partii rządzącej - działania liderów daleko odbiegają od tego, co głosi nazwa tej partii. Właśnie usłyszałem, że po połączeniu PiS i PSL, nowa formacja powinna nosić nazwę - GreenPiS. Też nie jest napisane poprawnie, ale jest zabawnie. Tak powinno być - wesoło. Tak więc, nie bądź taki sztywny i wypuść koszulę na spodnie. Pozdr++ Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Whitestock 12.04.06, 08:13 marner napisał: > Czyżbym czuł sarkazm? Powiedz - po co to?! Mam pogodny charakter. nie!Po prostu napisałam że latem na Mazurach jest najfajniej,to wszystko...Dlaczego wszyscy w moich wypowiedziach doszukują się podtekstów?:( Nawet nic powiedzieć nie można! Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Whitestock 12.04.06, 11:15 Jestem pewien, że to sprawa przesilenia wiosennego, które spowodowało chwilowe kłopoty z powonieniem. Bad nie uzywa sarkazmu, Bad pisze szczerze i otwarcie. Taka jest Bad. Odpowiedz Link Zgłoś