Dodaj do ulubionych

Ulica Młynowa

17.04.06, 16:23
To miejsce mojego urodzenia... bedac w Polsce z sentymentem poszlam odwiedzic rodzinny dom ... bylam zdruzgotana jak obecnie wyglada ta okolica. Wiekszosc domow jest nie remontowana od dawna zaniedbane ogrodki itp. Dlaczego sie tak dzieje ... otoz to jak pisza w artykule ze jest to okolica na wymarciu . Zakaz meldunkowy jaki zostal uchwalony prez rade mista juz od ponad dobrych 12 lat(choc nie jestem pewna czy nie dluzej) spowodowal ze jak w moim przypadku osoby choc zameldowane w swoich domach a np wychodzace za maz czy przy sprzedazy domu nie mogly w moim przypadku zameldowac meza i calej reszty rodziny a w przy padku kupca .. on sam nie mogl sie tam zameldowac . Okolica jest piekna...ale zamiast blyszczec jest sola w oku . Wiekszosc domow nie posiada kanalizacji. Uliczkami jak Kielecka czy Kochanowskiego tudziez Mohylowska nie da sie przejsc nie dosc ze jest bagnisto to fetor jaki otacza w skutek wylewania nieczytsosci na ulice jest nie do zniesienia... . Przeciez moglo by byc tam inaczej , piekne domy , piekne ogrody zadbane ulice ... ale Miasto oczywiscie znalazlo sposob na wykurzenie rdzennych mieszkancow dzielnicy i obraz nedzy i rozpaczy jaki tam teraz mamy zwali na pozostawione, zniszczone domy. A i oczywiscie znajdze nabywce na ziemie ktore powinny byc Bialostocka Starowka.
Obserwuj wątek
    • Gość: FAN KROLA JAGIELLO Bialystok moim miastem !!!!!!!!! IP: *.ipt.aol.com 21.04.06, 20:49
      MOJ RODZINNY DOM PRZY MLYNOWEJ , KOMUNISCI ZBUZYLI BEZ NASZEJ ZGODY A W JEGO
      MIEJSCE POSTAWILI BLOK , TAK ABY NIE MOZNA BYLO UPOMNIEC SIE O DZIALKE W JEGO
      MIEJSCU !! KOCHAM BIALYSTOK i KIEDYS TAM WRUCE , MOZE NA MLYNOWA ?!
    • Gość: nieniszcieMlynowej Re: Ulica Młynowa IP: *.ipt.aol.com 21.04.06, 20:53
      MLYNOWA MUSI PRZETRFAC , JA JESTEM DUMNY Z JEJ DREWNIANEJ ZABUDOWY . TAKIE DOMY
      W SKANDYNAWI JESZCZE STOJA , CHOCIAZ SA BARDZIEJ ZADBANE. PRZECIEZ SKADYNAWOWIE
      TO NAJBOGATSZE KRAJE EUROPY , STAC ICH NA ICH WYBUZENIE , ALE ON WOLA JE
      ZACHOWAC I SA Z NICH DUMNI !!!!!!!
      • Gość: mimochodem Re: Ulica Młynowa IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 21.04.06, 21:27
        Jestem chłopakiem z Piasków (bardziej z kierunku Mazowieckiej,Żelaznej,
        Wesołej). Rozumiem żal zuzi 75, ale "to se ne vraty" - tamtych klimatów nie da
        się już odtworzyć!!!. A stało się to wcale nie w ostatnich latach ale
        (podobnie jak zresztą na Bojarach) około 20 lat temu - jeszcze za komuny, a
        wczesna "transformacja kapitalistyczna" wbiła tylko gwóźdż do trumny. Teraz
        można jedynie na siłę próbować tworzyć fragmentaryczne skanseny, w
        stylu "commersion".
        Zresztą jeśli coś w dużym kawałku zachowało się najbardziej (jeszcze z
        klimatówe starego Białegostoku) to znajduje się to moim zdaniem w okolicach
        Angielskiej.
        A "nieniszcie Młynowej" informuję ,że akurat Młynowa nie była (tak jak Bojary
        przede wszystkim drewniana), ale o jej charakterze decydowały "murowanki".Jej
        okolice , których już nie ma, były oczywiście drewniane.
        Dla jasności też akurat Młynowa nie była zamieszkiwana wyłącznie, a może nawet
        nie przede wszystkim przez Żydów (to piszę w kontekście czasem zdarzającego się
        zaliczania jej do "chanajek").
        Trochę moje rodziny stamtąd sie wywodzi.
        • Gość: STARSZA PANI !!!!! Re: Ulica Młynowa IP: *.ipt.aol.com 22.04.06, 01:36
          ZNASZ TY SIE NA ZABUDOWIE BIALYMSTOKU JAK JA NA MODLENIU !!!! MLYNOWA MUSI
          PRZETRWAC !!!!
      • koczisss Re: Ulica Młynowa 12.03.08, 17:34
        To Ty chyba w Skandynawii nie byłeś, jak mówisz, ze takie ruiny tam stoją:)
        • Gość: TOSIA Re: Ulica Młynowa IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.08, 07:22
          MASZ RACJę MłYNOWA TO RUINY ALE DO ROZBIóRKI! NIGDZIE TAKICH NIE
          WIDZIAłAM!PRZYNOSZą TYLKO WSTYD DLA MIASTA!
    • Gość: Stanisław Re: Ulica Młynowa IP: *.pools.arcor-ip.net 22.04.06, 02:56
      Idąc Młynową skręciłem w ulicę Cygańską.
      Ta ulica jest ślepa, prowadzi do nikąd.
      Po lewej stare, drewniane domy, komórki i rożne chlewiki jednak najciekawsze
      dzieje się po prawej stronie.
      Tam rośnie w siłę miejscowy potentat - ten od knajpy Kużnia czy U kowala nie
      pamiętam.
      Człowiek ten wykupił otaczające go grunty wraz ze starymi drewnianymi domami i
      pod pretekstem ich remontowania ...wszystkie wyburzył.
      Teren otoczony jest ciekawym murowanym ogrodzeniem - podobnym trochę do tego
      otoczającego pałac Branickich - jak mówią samowolka.
      Ale to co stoi w środku posesji zasługuje na najwyższą uwagę; nowy przeogromny
      i piętrowy budynek zbudowany wyłącznie z drewna.
      Już na pierwszy rzut oka widać, że nie przyłożył do tego palca żaden
      budowlaniec czy architekt. Za cienkie belki - filary na których to stoi a do
      łączenia belek poziomych tworzących ściany użyto... pianki montażowej takiej w
      spreju.
      Na dodatek na linii jednej ze ścian zewnętrznych stoi ogromne drzewo - więc
      ściana je po prostu omija - istne cudo, warte obejrzenia.
      To też mu wstrzymano.
      Nie sfotografowałem bo dzień był akurat mglisty i ponury ale warto się pokusić.
      Jednak uwaga - po terenie może biegać żółty pies - bydle z tych bojowych bez
      kagańca, całkiem samopas. Do mnie też wyskoczył więc musiałem się ewakuować na
      teren amfiteatru przez okno w murze.
      Fajnie będzie jednak zobaczyć fotę tej budowli na naszym forum - może ktoś się
      odważy. I to by było;)
      • tygrysio_misio Re: Ulica Młynowa 22.04.06, 17:36
        mnie tylko ciekawi co teraz nadzor budowlany zrobi z tym budynkiem...z ta
        Cyganska zagrodzona bezprawnie...

a pies to suka jest...ponoc niegrozna..ale jednak straszy
        • Gość: Stanisław Re: Ulica Młynowa IP: *.pools.arcor-ip.net 22.04.06, 19:03
          Byłem jednakowoż faktycznie wystraszony___:)
        • Gość: TOSIA Re: Ulica Młynowa IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.08, 13:38
          masz racje to suka i na pewno nie grożna jak coś to zawołaj FRIJA !!! niech nas
          w końcu wyburzą dosyć mieszkania w slamsach!!!
      • kamilario Re: Ulica Młynowa 02.12.06, 14:36
        gość siedzi za pospolite przestępstwa.
        • Gość: TOSIA Re: Ulica Młynowa IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.08, 08:38
          Masz złe informacje nikt nie siedzi!
      • Gość: TOSIA Re: Ulica Młynowa IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.08, 07:25
        A co u licha przeszkadza wam KAMELOT?! To jest knajpa na poziomie i całkiem
        legalna!!!
    • czupurek681 Re: Ulica Młynowa 29.04.06, 22:28
      Pochodze z Bialegostoku i przeczytawszy niniejszy artykul usilowalem znalezc
      wspomniany film archiwalny na stronie Spielberga-bez rezultatu.Czy autor nie
      moglby mi dopomoc i podac namiary jak to zdobyc...???Bardzo wdzieczny bede,bo
      jakos w hisrorii naszego kraju,getto bialostoskie,czy tez 400tys mniejszosc(!)
      zydowska,czy powstanie w tymze gettcie jest kompletnie pomijane,nie
      wspomniawszy juz o wielkiej wspolnej tradycji tolerancji sprzed wojny,ktora
      bialostockie spoleczenstwo(jak i wilenskie czy lwowskie)utozsamialo....Prosze o
      pomoc w odnalezieniu tych danych dot.Bialegostoku w gaszczu przebogatego
      archiwum Spielberga
      • duch_zenona Re: Ulica Młynowa 29.04.06, 23:11
        tiny.pl/tns
        • duch_zenona Re: Ulica Młynowa 01.05.06, 17:58
          Tak jeszcze lepiej

tiny.pl/gdch
          • Gość: MARTM! Re: Ulica Młynowa IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 24.10.06, 13:08
            duch_zenona napisał:

> Tak jeszcze lepiej
            >
            > tiny.pl/gdch

instalujemy eMule, na jednym z serwerze jest dostępna wersja w lepszej jakości, oczywiście do ściągnięcia
          • Gość: TOSIA Re: Ulica Młynowa IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.08, 07:29
            Hej dlaczego straszysz?ZENUś żyje i ma się całkiem dobrze!Często spaceruje po
            Młynowej!ha ha ha nic się nie zmienił!!!
    • Gość: białostoczanka Ulica Młynowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 10:30
      Ja też pamiętam tę ulicę sprzed 30-20 lat. Mieszkali tam kiedyś moi dziadkowie.
      Młynowa z przyległymi uliczkami miała swój niepowtarzalny urok, na swoją miarę
      oczywiście.Bruk,drewniane latarnie, zadbane domki z gankami, werandami, czyste
      podwórka, bzy, sady, kwiaty w ogródkach ale wtedy żyli jeszcze właściciele tych
      domów. I ważne dla tych, którzy słabo znają dzieje miasta- to nie były"chanajki"
      (znam historię z opowieści dziadka), żydowskie domy /bo ich dotyczy nazwa/
      znajowały się w pobliżu Rynku Siennego, dalej w strone Kopernika mieszkali
      Polacy. Łatwo to poznać po sposobie sytuowania domów, żydowskie stoją szczytem
      na linii chodnika, polskie sa cofni,ęte. Teraz nie mieszkam już w Białymstoku
      ale kiedy przyjeżdżam staram się omijać ten rejon aby zachować w pamięci dawne
      wspomnienia bo teraz... szkoda słów
    • Gość: x Re: Ulica Młynowa IP: *.elpos.net 24.10.06, 16:41
      jak ktos chce obejrzec tez zydowski film o bialymstoku to jest na you tube .Na
      tej stronie wszystko dobrze dziala

www.youtube.com/watch?v=MJrtUd7X31A
      • Gość: All Re: Ulica Młynowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 23:05
        Niezapomniana ulica Młynowa. Wychowałem się na niej. Poznałem dziewczynę z
        Młynowej. Jesteśmy małżeństwem od 35 lat.Ale już nie mieszkamy w Białymstoku.
        Wspominamy Młynową z sentymentem.
    • Gość: Konopa Ulica Młynowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 13:49
      heheheh tez tu mieszkam
      • Gość: ona Re: Ulica Młynowa IP: *.koba.pl 03.12.06, 13:51
        W zasadzie to nie ma sie czym zachwycac. Mieszkam w tej okolicy od ok 30 lat
        .Wiekszosc moich znajomych z podstawowki pochodzila wlasnie z domkow na ul.
        Młynowej,czesc mieszkała na Grunwaldzkiej ... Bywałam u nich i widziałam warunki
        w jakich mieszkali. Sama dzielnica tez nie była i nie jest bezpieczna, ma jednak
        swoj klimat i faktycznie szkoda, ze miasto nic z tym nie robi.A przy okazji
        pozdrawiam Marka S. z Młynowej :) ( dom juz nie istnieje)
      • Gość: TOSIA Re: Ulica Młynowa IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.08, 13:48
        SPOKO JA TEż ALE MAM JUż DOSYć CHCę DOSTAć NORMALNE MIESZKANIE!!!
      • Gość: TOSIA Re: Ulica Młynowa IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.08, 08:44
        a kim jesteś mieszkasz jeszcze???
    • kamilario Re: Ulica Młynowa 02.12.06, 14:34
      Popieram w pełni o Młynową trzeba zadbać, a nie niszczyć. Ta ulica ma swój
      klimat. Niestety dla niektórych jedynym rozwiązaniem jest wyburzyć i postawić
      bezpłciowe styropianowo-szklane coś
      • Gość: romantyk Re: Ulica Młynowa IP: *.neto.pl 02.12.06, 15:04
        Nikomu starówki nie so poczebne. Czeba robić galeryje wsiudy. Po h.. zieleń,
        strocie i inne takie. Czeba betonu i galeryi wsiudy. Ludziska co wam jakaś
        romantyka zbiera? Czeba zrobic z tego miasta kołchoz a nie klimat. W jakim wy
        czasie zyjecie? Roslinki, zabytki, klimaciki. Popaprańcy. Bloki, galeryje i od
        czasu do czasu koścółeczek z plebanijką. Kharacho!
        • alex.4 Re: Ulica Młynowa 03.12.06, 10:55
          Młynową mozna było ratować 10 -20 lat temu. teraz juz nie za bardzo jest co. Ulica dziś wyglada fatalnie. Potrzebuje zmian
          • venus69 Re: Ulica Młynowa 12.03.08, 14:03
            alex.4 napisał:
            > Potrzebuje zmian

Zmień faceta, tak na początek.
    • Gość: tsc Re: Ulica Młynowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 00:50
      chanajki to nie ulica mlynowa kochanowskiego ani nie angielska.kto tak twierdzi
      to poprostu sie nie zna .chanajki zaczynaly sie od ul grunwaldzkiej do dworca
      pkp.na wyzej wymienionych ulicach mieszkali w wiekrzosci
      chrzescijanie.pozdrawiam
    • Gość: Adam Re: Ulica Młynowa IP: *.koba.pl 11.12.06, 01:07
      Wstyd mi za te centrum miasta (Młynowa)
      Moi znajomi z Polski , którzy widzieli to centrum
      miasta , zalewają się ze śmiechu.
      Nic dziwnego , że Białystok kojarzy się z wiochą.
      • Gość: ufo Re: Ulica Młynowa IP: *.prasapodlaska.pl 13.03.08, 12:34
        Alez to właśnie pieknie, ze sie z wiocha kojarzy, a z czym ma?
        Zobacz, że wszytscy mozni tego swiata wynosza się z miasta na wiochy
        ino kurz. Nie dajmy naszej wiochy!
    • Gość: Piter Re: Ulica Młynowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 23:06
      Te bzdury z meldunkiem możesz wciskać ludziom nie mnie ,sam zameldowałem się rok
      temu i nie ma żadnego zakazu.
      Skoro tak wspaniale mieszkało ci się na śmietniku to dlaczego wyjechałaś do
      cywilizowanego miasta z normalnymi ulicami i budynkami przy nich.Takich zabytków
      w Białymstoku jest pełno przy każdej ulicy,
      JUROWIECKA ,WESOłA, MAZOWIECKA, SIENKIEWICZA prawie każda ulica w tym mieście
      posiada takie śmietniki [zabytki].
      • Gość: tidi Re: Ulica Młynowa IP: *.nyc.res.rr.com 30.03.08, 07:09
        Oczywiscie "ufo" , ze masz racje , Chanajki to okolice Grunwaldzkiej
        i w dol ; Sosnowa , Stoleczna i ...pomniejsze . Natomiast
        wszystkich "sentymentalnych" zapraszam z dzika rozkosza do
        zamieszkania w tych ruderach przy Mlynoewej .
        Kochacie ja ? Zamiencie sie z tymi , ktorzy chca stad do blokow .
        Chetni na zamiane mile widziani sa juz dzis .
        • Gość: tidi Re: Ulica Młynowa IP: *.nyc.res.rr.com 30.03.08, 07:41
          Prepraszam "ufo" za cos ,czego co nie bylo zgodne z prawda
          uczynila .
          Pozdrawiam "tsc" . Z glownych ulic dochodzi do Chanajek - Brukowa .
          Mlynowa to Piaski .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka