Dodaj do ulubionych

Krew potrzebna od zaraz

IP: *.stnet.pl 14.07.06, 09:51
Mam do Was pytanko. Chcę oddać krew ale dzisiaj właśnie wyleczyłem się z grypy. Po jakim czasie mogę tą krew mniej więcej oddać ? Nie chcę oddawać krwi aby ją potem zniszczyć. Czy są jakieś dodatkowe wymagania ?
Obserwuj wątek
    • kamilar Re: Krew potrzebna od zaraz 14.07.06, 09:57
      Wypełniasz ankietę oddajac krew. W ankiecie sa zawarte pytania o samopoczucie, o
      odbyte w ostatnim czasie choroby, o brane leki-antybiotyki, aspirynę (chyba w
      ciagu 6 dni).
      Szczerze to wątpie abyś w ciagu 2-3 tygodni został zweryfikowany pozytywnie. Ale
      lekarzem nie jestem, zawsze możesz poszukać numeru telefonu do stacji
      kriodawtwai zapytać.
    • Gość: ja Re: Krew potrzebna od zaraz IP: 10.20.33.* 14.07.06, 15:21
      od dwuch lat oddaje krew regularnie, o ile dobrze pamiętam to nie możesz jej
      oddać jeśli w ciągu ostatniego miesiąca brałeś antybiotyki, więc chyba
      musisz "troszke" poczekać

pozdrawiam
      • Gość: w@riat Re: Krew potrzebna od zaraz IP: *.stnet.pl 14.07.06, 15:49
        Antybiotyków nie brałem jedynie leki do zbicia temperatury więc luz :) Za tydzień będę w pobliżu skłodowskiej to zajde i się dopytam dokładnie.
        • Gość: idzikczortu Re: Krew potrzebna od zaraz IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 14.07.06, 18:59
          Oddawanie krwi to bardzo piekny gest, dawanie innym czegos co autentycznie
          ratuje zycie, jedynie za jedno slowo: "Dziekuje". Dlatego kazda stacja bioraca
          krew powinna pamietac o tym waznym dla dawcow slowie. Pisze o tym bo cos o tym
          wiem jako wieloletni krwiodawca (aby ni bylo nieporozumien, odwrotnosc od
          "krwiopijca").
          Ze zdumieniem czytam zapytania o to "...czy moge dac i kiedy?..".
          Tu gdzie krew oddaje za kazdym razem musze wypelniac dosc spora ankiete z dosc
          szczegolowymi zapytaniami, poczynajac od samopoczucia, historii wlasnych chorob
          a na historii podrozy po swiecie konczac (pobyt w niektorych krajach eliminuje
          mozliwosc oddawania krwi), tak, ze zainteresowany wie dokladnie kiedy moze byc
          brany pod uwage.
          Jezeli uplynelo przynajmniej 8 tygodni od ostatniego pobytu na stacji
          krwiodawstwa to mozna juz isc a na miejscu i tak przed zabiegiem siostra musi
          sprawdzic przynajmniej temperature, stan pulsu jak i stopien hemoglobiny "na
          dzisiaj", by stwierdzic, ze jest zachowana przynajmniej minimalna standartowa
          jakosc krwi.
          • Gość: w@riat Re: Krew potrzebna od zaraz IP: *.stnet.pl 14.07.06, 19:56
            Dziękuje za informacje.
            Miałem oddać krew w środe ale niestety choroba mnie dopadła i położyła na łopatki. Więc muszę czekać pewnie z 2-3 tygodnie.
            Jak się dowiem więcej napiszę na forum dla przyszlych osób.

• Gość: kasia Re: Krew potrzebna od zaraz IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 15.07.06, 15:15
      byłam w środę na skłodowskiej. w czerwcu brałam leki i odstawiłam je pod koniec
      miesiąca. kazali mi odczekać 4 tygodnie, czyli jeszcze około 2 i będę mogła
      oddać krew.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka