Gość: Kasandra IP: *.ld.euro / 10.100.0.* 10.02.03, 15:11 ...arcydziela... na stronie www.tosto2.republika.pl/bv-kal84.html to sa dopiero dziela sztuki (ujme tylko ze sa malowane recznie, to nie zdjecia i nie komputerowe montaze...) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ormond Re: Obejrzyjcie... 10.02.03, 15:36 Raczej niezle sztuki! > to sa dopiero dziela sztuki Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Obejrzyjcie... 10.02.03, 15:40 Oj Kasandro, Kasandro ... Ale ty rzeczy oglądasz .... Obrazki są rzeczywiście ładne .... Miło Cię znowu tu widzieć Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasandra Re: Obejrzyjcie... IP: *.ld.euro / 10.100.0.* 10.02.03, 16:40 ... to nie chodzi o to konkretnie co na nich jest, ale w jaki sposob zostaly ujete... trza miec talent zeby to tak ujac... nie maja ubran by wiecej pokazac... Alex... ja tu ciagle bywam, ale nie mam do czego pisac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt! bo nie wiem! Re: Obejrzyjcie... IP: 212.244.27.* 10.02.03, 18:40 Mam nagrane na płycie dokladnie... 66 "dzieł" Borisa. Wówczas jeszcze nie miałem Internetu (było to, zdaje się, przed potopem, czy też jeszcze wcześniej), więc pytałem znajomych, czy nie posiadają w kolekcjach swoich sztuki tegoż artysty. Trudno, niezwykle trudno było znaleźć cokolwiek. W końcu dałem za wygraną. Nagrałem przy pierwszej nadarzającej się okazji wszystko na płytę. Teraz, gdy już w każdym niemal domu (zapędziłem się troszkę), w moim również, jest Internet, coś pękło, coś znikło. Nie chodzi mi o piękno, gdyż wątpię, czy ono minie. Mam na myśli fakt, iż ze sztuki niemal nieosiągalnej wtedy dla mnie, stała się ona ogólnie dostępna. Wystarczy wejść choćby na powyższą stronę, a oczom moim, waszym, wszystkich ukażą się wiadome obrazy. Brakuje już stanu lekkiego oszołomienia w chwili, gdy uzyskałem informację o Borisie; tzw. klapek na oczach, kiedy brałem dyskietke/ki z zamiarem skopiowania. Być może trochę przesadzam, ale chciałem jedynie pokazać, że czasem ułatwienie dostępu do czegoś może spowodować zmniejszenie się liczby entuzjastów owego "czegoś". Zostaje przerwana jakby niewidzialna nić prywatności, łącząca sztukę z człowiekiem. Uff, znów się zapędziłem. Tym razem niezwykle daleko. Tym niemniej sztuka Borisa Vallejo wciąż jest przepiękna. Być może ja przestałem to zauważać. Wy nie przestawajcie. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasandra Re: Obejrzyjcie... IP: *.ld.euro / 10.100.0.* 10.02.03, 20:27 wzruszylam sie... chociaz mnie sie wydaje, ze lepiej jest jak dziela sa ogolnie dostepne... wiecej osob moze je podziwiac... w czasach jak piszesz gdzie ogladalo sie je na dyskietkach czy jakos tak, bylo malo odbiorcow, a co za tym idzie malo fanow tej sztuki... nie wiem dlaczego padlo stwierdzenie ze cos peklo... dla mnie uroslo, ze moge podziwiac wszystkie dziela (wszystkie sa na stronie: b7xyz.republika.pl ) kazdy obraz ma w sobie cos... jest arcy dzielem... jezeli beda wsrod ludzi ogladajacych ci ktorzy nie zrozumieja nic z tego jak wielkie jest to wszystko, to obok z nich znajda sie i ci, ktorzy dzieki temu poznaja cos i beda to doceniac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt! bo nie wiem! Re: Obejrzyjcie... IP: 212.244.27.* 11.02.03, 00:37 Na ten temat zapewne nie będę już polemizował. Przeczuwam bowiem, że nie zdołam przekonać nikogo do mych racji. Cóż, pewnie jeszcze za młody jestem, by jednym zaledwie słowem zamykać wszelkie usta oraz opierać się na autorytecie lub czymkolwiek z nim związanym. A może po prostu nie mam racji. Tak czy inaczej, skoro mowa o sztuce nie- oraz dostępnej, to zwrócić chciałbym uwagę na krótki film, rozpowszechniany na niewiarygodnie szeroką skalę, sięgającą hen! aż do Hollywood. Mowa oczywiście o "Katedrze" Tomasza Bagińskiego. Pod wizualnym względem istnieją pewne motywy zbieżne w grafice autora filmu i sztuce Borisa Vallejo. Dlategoż właśnie polecam w tymże wątku "Katedrę". Poleciłbym pewnie i opowiadanie (nowelę?), na którym opiera się dzieło Bagińskiego, ale czytałem krótki fragment, więc kończę. Mimo iż film jest ogólnie dostępny, nie zauważam niechęci, obojętności z mojej strony w stosunku do niego. Wynika z tego w takim razie, iż obrazy pana Vallejo nie wzbudzają już we mnie takiego entuzjazmu jak dawniej. Obecnie mówię sobie, że dzieła jego są piękne, ale nie "czuję" tego. A jak napisał nasz wieszcz narodowy: Czucie i wiara silniej mówią do mnie Niż mędrca szkiełko i oko. O! To właśnie chciałem napisać. Może jeszcze tyle, iż to fajnie, że się wzruszasz. Mam nadzieję, że ja to sprawiłem ;) (próżny ze mnie człek, trza to przyznać). P.S. Z tym czasem to ciut przesadziłem. Miałem na myśli rok około......1999, może 2000. A prawdziwy fan będzie fanem i bez Internetu. W moim przypadku początek Internetu to koniec bycia fanem. Cóż... bywa. Pozdrawiam CARPE DIEM :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Re: Obejrzyjcie... IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 11.02.03, 07:44 No to o co chodzi? Atrakcyjne smagle ciala kobiet, obite cycki, erotycznie naladowane pozy... jednym slowem monumentalny kicz! > ... to nie chodzi o to konkretnie co na nich jest, ale w jaki sposob zostaly > ujete... trza miec talent zeby to tak ujac... nie maja ubran by wiecej > pokazac... > Alex... ja tu ciagle bywam, ale nie mam do czego pisac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasandra Re: Obejrzyjcie... IP: *.ld.euro / 10.100.0.* 11.02.03, 07:58 zastanow sie czy latwiej byloby Tobie narysowac kobiete majaca na sobie 5 swetrow czy w samym stroju kapielowym lub nawet bez niego? Odpowiedz jest moim zdaniem prosta... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Obejrzyjcie... 11.02.03, 20:00 Aż dziwne, że struże moralności nie przyczepili sie do ciebie i nie próbują Cie zlinczować.... Ale to może znak, że troche pod tym względem normalniejemy i nie robi się niepotrzebnego hałasu, tam gdzie go być nie powinno. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasandra Re: Obejrzyjcie... IP: *.ld.euro / 10.100.0.* 11.02.03, 21:00 w sumie to ludzie chyba przywykli do takich rzeczy.... chociaz to sa arcydziela ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Obejrzyjcie... IP: *.yp.net.au 11.02.03, 21:11 Arcydziela!!!!!!! to sa kicze na poziomie jeleni na rykowisku, tyle, ze technicznie troche lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasandra Re: Obejrzyjcie... IP: *.ld.euro / 10.100.0.* 11.02.03, 21:37 a jednak sa ludzie o odmiennym zdaniu ;) w sumie ciesze sie... co jak co... ale to sa arcydziela... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Obejrzyjcie... IP: *.yp.net.au 11.02.03, 21:52 Podejrzewam Kasandra, ze albo masz 13 lat i jeszcze rajcuja cie takie wulgarne polaczenia horroru z erotyzmem, albo wczesnie skonczylas edukacje i nigdy nie mialas okazji zobaczyc przyzwoitego obrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasandra Re: Obejrzyjcie... IP: *.ld.euro / 10.100.0.* 11.02.03, 22:06 dla twojej swiadomosci mam 18 lat i jeszze nie ukonczylam swojej edukacji, mam zamiar isc na studia i dalej sie ksztalcic... dla mnie te obrazy nie sa czyms w rodzaju "polaczenia humoru z erotyzmem" ja dostrzegam w nich talent autora... kazda linia jest dobrze poprowadzona... ale w sumie co ja tu bede gadac... "o gustac sie ponoc nie rozmawia"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasandra Re: Obejrzyjcie... IP: *.ld.euro / 10.100.0.* 11.02.03, 22:08 napisalam gdzies wyzej "polaczenia humoru i erotyzmu" a mialo byc jak zauwazylam w innym poscie "polaczenia horroru z erotyzmem" przepraszam... moj blad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw Re: Obejrzyjcie... IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.03, 22:08 STOP, stop, stop - o gustach sie nie dyskutuje i nie dojdziecie do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Obejrzyjcie... IP: *.yp.net.au 11.02.03, 22:11 Oczywiscie ze nie, ale kicz to jest kicz i basta. Jesli wchodzisz do kogos do domu i wdzisz na scianie jelenie na rykowisku, to od razu wiesz na jakim poziomie intelektualnym jest gospodarz. > STOP, stop, stop - o gustach sie nie dyskutuje i nie dojdziecie do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasandra Re: Obejrzyjcie... IP: *.ld.euro / 10.100.0.* 11.02.03, 22:13 a jezeli widzisz u kogos w domu mape? to od razu myslisz ze wlasciciel jest wielkim uczonym geografem? lub tez podroznikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Obejrzyjcie... 12.02.03, 16:48 Gość portalu: as napisał(a): > Oczywiscie ze nie, ale kicz to jest kicz i basta. Jesli wchodzisz do kogos do > domu i wdzisz na scianie jelenie na rykowisku, to od razu wiesz na jakim > poziomie intelektualnym jest gospodarz. > > I błąd. Można się nieźle naciąć. Widziałem już takie kiczowisko w profesorskim domu. A gospodarz jest humanistą, ogromnym erudytą, świetnym pedagogiem i powszechnie szanowanym człowiekiem. Nie sądźmy po pozorach... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Obejrzyjcie... 12.02.03, 18:03 O gustach sie nie dyskutuje .... Róznica między arcydziełem a kiczem moze być czasami bardzo cienką czerwona linią. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt! bo nie wiem! Re: Obejrzyjcie... IP: 212.244.27.* 12.02.03, 21:55 Niejednokrotnie zdarza się, iż dzieło stworzone przez artystę, ocierające się niebezpiecznie o granice kiczu, zostaje po pewnym czasie dziełem wręcz kultowym dla wielu osób. Czyż nie tak stało się np. z "Pulp Fiction", "Gorączką Sobotniej Nocy", piosenką Krawczyka "Ostatni Raz Zatańczysz Ze Mną"? Ważne jest, by granica kiczu nie została przekroczona. Właściwe użycie nutki ironii w sztuce, kiedy jest to uzasadnione, z pewnoscią nie umniejszy wielkości dzieła. Moim jednak zdaniem, "obrazki" Borisa Vallejo nie kwalifikują się do kategorii kiczu. Powiedziałbym, iż należą one do ogólnie pojętej sfery fantasy, o której dyskutowanie nie ma najmniejszego sensu, jeśli rozmówcy nie zgadzają się, co do "niesamowitości" tegoż świata. Liczba fanów fantasy jest ogromna, wciąż rośnie, lecz wiele osób nigdy nie zrozumie, dlaczego jest to tak osobliwe i wciągające. Podobnie ze sztuką "naszego" artysty. Jeśli ktoś nigdy nie zagłębiał się w marzeniach o fantastycznych światach, nie spodoba mu się zapewne obraz niemal nagiej kobiety, z mieczem w dłoni, walczącej z potworem, choćby nie wiem jak piękna była to istota... Mimo wiedzy, iż o gustach się nie dyskutuje, raz jeszcze ogłoszę swoje zdanie, które brzmi mniej więcej następująco... Mam wielki szacunek dla sztuki pana Vallejo, dawniej byłem ogromnym entuzjastą jego dzieł, wielkim fanem, dziś je po prostu podziwiam. Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Obejrzyjcie... 12.02.03, 23:22 Boris Valejo to klasyka sztuki S-F. Masz bardzo dobry gust Kasandro. Wiekszosc jego obrazow powstala w latach 70-tych i 80-tych. I oczywiscie znalazlo sie mnostwo nasladowcow...takie czasy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasandra Re: Obejrzyjcie... IP: *.ld.euro / 10.100.0.* 13.02.03, 21:45 aand napisał: > Masz bardzo dobry gust Kasandro. :) dzieki... Odpowiedz Link Zgłoś