-
Czy warto to kupić?
Czy mogę wrzucić kawałek surowego mięsa bez rozdrabniania?
Ile czasu robi się szynka?
Jak smakuje lepiej niż kupne?
-
Lubię w czasie wolnym zrobić sobie smaczną szyneczkę. Dotychczas użyłem do tego szynkowaru takiego aluminiowego z Czech ale ten kształt mi się opatrzył. Poza tym musiałem kupować woreczki bo aluminium podobno nie jest zdrowe. Może ktoś zna miejsce gdzie można kupić niedrogi, nierdzewny szynkowar ale o kształcie bardziej prostokątnym (lepiej pasuje do kromki chleba)
-
tzn. maszynkę do robienia gotowanej szynki tzw. konserwowej. Widziałam
przepisy na www.domowychwędlinach. Chciałam tam zadać to pytanie ale strona
coś od 2 dni nie działa.
Może tu ktoś mi odpowie?
Pzdr
-
pytałam o szynkowar jakies 2 tygodnie temu i od tego czasu eksperymentuję z
radością:)
na pierwszy rzut poszła łopatka z wędzonymi sliwkami -niezła
dziś wyjmuje cyc indyczy z marynaty: oliwa, odrobina czosnku, papryka słodka,
papryka ostra, grubo mielone chili, kieliszek porto, sól i trochę tajemniczego
"mix spices" zakupionego w Stambule
po pracy gonie do domu gotowac to cudo paprykowe-tak więc SZYNKOWAR mała,
brzydka rzecz z czasów komuny, a jakże cieszy:)
-
Właśnie dostałam przesyłkę z czeskim szynkowarem. Informację o możliwości
zakupu znalazłam na FK. Można zamawiać na stronie: www.kupsprzedaj.pl Cena
jest okazyjna - 8 pln + koszty przesyłki. (Przed Świętami na Allegro
identyczny szynkowar został wylicytowany na 255 pln, a ostatnio poszedł za
ponad 40 pln.
Dzięki uprzejmości jarka_z mam też przepisy na szyneczki. Może niedługo zrobię
twoją białą kiełbasęTak więc najbliższy weekend zejdzie mi na studiach
masarskich. Wielkie dzięki Jarku!...
-
nie posiadam termometru, czy ktoś moze podać jak na oko pilnować temperatury
parzenia
-
mam pytanie do doświadczonych szynkorobów, dotyczace I etapu peklowania
jeszcze przed włozeniem do szynkowara: czy pokrojone mięso należy co jakiś
czas przemieszać i czy powinno być czymś przykryte
-
Posiadam, ale nie wiem, jak się tego używa.
Proszę o przepisy.
-
Jestem posiadaczem szynkowarów Nadoba o pojemności ok 80 dkg każdy.
Często robię w nich różne smaczne wędliny dla mojej rodziny.
Wiem, że jest jeszcze na forum sporo osób które mają szynkowary lub chcę sobie
kupić. Dlatego zapoczątkowałem ten właśnie wątek.
Na początek mielonka, proporcje na dwa wsady do szynkowara Nadoba.
Mielonka golonkowa z karkówką.
Ok. 90 dkg mięsa z golonek ( bez skór i ścięgien)
Ok. 60 dkg karkówki bez kości
15g peklosoli
15g soli niejodowanej
Ziele angi...
-
Przczytałem w przepisach, że szynkę można zrobić w "szunkowarze", a mięso
wkłada się do torebek HDPE.Niech mi ktoś wytłumaczy co to są "torebki HDPE",
gdzie je można kupić i jak je poznać.