IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 20:58
zastanawiam sie, czy podczas przedwyborczej wojenki lokalni politycy, urzednicy zaproponuja cos ludziom mlodym. przedstawia atrakcyjny projekt rozwoju miasta i wojewodztwa.

latwo zauwazyc, ze zdecydowana wiekszosc mlodych, rzutkich ludzi "deportuje" sie albo do warszawy na studia, albo na wyspy brytyjskie do pracy. dla przykladu - w mojej klasie (jestem tegorocznym maturzysta, ILO) 16 osob podejmie studia w warszawie (pw, sgh, uw), 5 zostaje w bialymstoku, 1 bedzie studiowac w poznaniu i 1 w anglii.

w czasie wakacji mnostwo osob wyjezdza do pracy w anglii, irlandii itd., a po przyjezdzie deklaruja, ze po studiach wroca tam, ze nie zatrzymaja sie w bialymstoku na dluzej.

nie wiem, czy to tylko moje odczucie/prognoza, ale to miasto i region bedzie zamykac ranking biednych nawet w skali polski.

co o tym sadzicie? co wg was nalezy zrobic, aby zatrzymac masowe ucieczki z bialegostoku (najwartosciowszych) ludzi mlodych?
Obserwuj wątek
    • Gość: vlad79 Re: ucieczka IP: 195.177.196.* 04.08.06, 21:17
      zmienić moherowe władze w białostockim ratuszu,... i niestety w dużej części
      mątalnośc białostoskiej społeczności (min. na szersze horyzonty myślowe),ale
      niestety to praca na kilka pokoleń
      • duch_zenona Re: ucieczka 04.08.06, 21:24
        To kogo KONKRETNIE propnujesz do władz?
        • Gość: vlad79 Re: ucieczka IP: 195.177.196.* 04.08.06, 21:32
          konkretnego nazwiska ci nie podam ,ale chodzi mi o osobę bez kompleksów,
          energiczną , kreatywną , nie bojącą sie podejmowac trudnych decyzji ale za to
          mogących rozruszać ten coraz większy zaścianek ekonomiczny, kulturalny i
          umysłowy.A po pierwsze to potrafiący wykorzystać potencjał (duży) młodych
          białostoczan którzy nie widząc tutaj swojej szansy na rozwój emigrują tam gdzie
          ich ktoś dostrzeże i doceni
          • duch_zenona Re: ucieczka 04.08.06, 21:36
            Na razie jest to takie myślenie życzeniowe. Myślę, że do tematu wrócimy, jak już
            będziesz miał konkretnego kandydata lub przynajmniej partię.
            • Gość: vlad79 Re: ucieczka IP: 195.177.196.* 04.08.06, 21:42
              dlaczego od zaraz jakieś partie - na sam widok tego wyrazu zbiera mnie na
              wymioty , to po prostu powinien być rodowity białostoczanin który kocha swoje
              miasto , pragnie jego rozwoju i ma na to plan(pomysł)
              • czarownik_czarownik Re: ucieczka 04.08.06, 21:48
                Gość portalu: vlad79 napisał(a):

> to po prostu powinien być rodowity białostoczanin który kocha swoje
                > miasto , pragnie jego rozwoju i ma na to plan(pomysł)

Obawiam się że może być trudno o nieprzesiąkniętego niedasizmem a jednocześnie dalekiego od radykalizmu białostoczanina...
                Najciekawsi Białostoczanie jakich do tej pory spotkałem, to jak by powiedzieli Warszawiacy "napływowa hołota" :)
              • duch_zenona Re: ucieczka 04.08.06, 22:08
                Nigdy do żadnej partii nie należałem i też nie przepadam za działaczami partyjnymi.

Realia są jednak takie, że za danym kandydatem stoi przeważnie jakiś komitet
                wyborczy a w nim ludzie o jakiejś tam przeszłości politycznej, chociaż do
                dzisiaj do końca nie wiadomo, kto stał np za Tymińskim.
                • Gość: at Re: ucieczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 10:42
                  za Tyminskim stala walizka ;)
      • Gość: oss Re: ucieczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 10:45
        co do mentalnosci - chyba wszyscy narzekaja, ale jak jest okazja, aby zmienic
        sytuacje to albo nie ida do urn, albo wybieraja najwiekszego klauna (tego co
        najwiecej obiecan, zespiewa i zatanczy), albo tego co najbardziej lansuje sie w
        mediach. rzec by mozna bialostoczanie, phi!
    • czarownik_czarownik Re: ucieczka 04.08.06, 21:37
      Tak to właśnie jest jak się na pierwszym miejscu stawia jakieś urojone wartości moralne.
      I jeszcze Dura Lex Sed Lex jak powiedział by Sebas.
      • duch_zenona Re: ucieczka 04.08.06, 21:45
        czarownik_czarownik napisał:

> Tak to właśnie jest jak się na pierwszym miejscu stawia jakieś urojone wartości
        > moralne.
        > I jeszcze Dura Lex Sed Lex jak powiedział by Sebas.

--------------------------------------
        Czy nie widzisz sprzeczności w tym co napisałeś?
        • czarownik_czarownik Re: ucieczka 04.08.06, 21:49
          duch_zenona napisał:

> Czy nie widzisz sprzeczności w tym co napisałeś?

Postaraj się, to dojdziesz "co autor miał na myśli"
        • duch_zenona Re: ucieczka 04.08.06, 21:54
          Jednym ze żródeł prawa są panujące w danym społeczeństwie normy moralne i prawo
          często stoi na straży tych norm.
          • szop.pracz Re: ucieczka 05.08.06, 10:49
            Ja będę głosować na przedstawicieli Platformy Obywatelskiej. Może oni ściągną jakieś inwestycje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka