Gość: tekla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 23:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: TRMS Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.cnb.com.pl 19.09.06, 07:22 Kolejny nawiedzony wynalazek. Co ma do tego głosowanie na kogokolwiek i Tel Awiw, że Polak Polaka wykorzystuje? Odpowiedz Link Zgłoś
makutra.x Z drugiej strony... 19.09.06, 11:39 ... to supermarkety tworzą system (poprzez standardy i wytyczne) w którym takie wykorzystywanie ma rację bytu. ich menedżerowie dobrze znają warunki pracy u swoich kooperantów. Inna sprawa to to, że z artykułu nie bardzo wiadomo co się stało - artykuł jest niby ogólny, ale tak naprawdę interwencyjny - ktoś się poskarżył że go źle potraktowali i redaktor próbował problem uogólnić. Słabo mu to wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puba Re: Z trzeciej strony... IP: *.ierigz.waw.pl 19.09.06, 13:16 makutra.x napisał: > ... to supermarkety tworzą system (poprzez standardy i wytyczne) w którym takie > > wykorzystywanie ma rację bytu. ich menedżerowie dobrze znają warunki pracy u > swoich kooperantów. Nie supermarkety a ludzie. i wiem z historii (i jak najbardziej ze wspołczesnych wydarzen) ze Polacy są całkiem nieźli w tworzeniu takich systemów. nie szanujemy się na wzajem i tyle. takie to nasze społeczeństwo. zawsze z wielką historia i bardzo marną teraźniejszością. a głosuj na dobrych ludzi a nie na pieniaczy, którzy chcą zamykać, karać, zabraniać, regulować i nakazywać. chcesz dyktatury to sobie jedź do Połnocnej Korei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość dyrekcja Auchan przesłuchiwana w prokuraturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:34 również w innej sprawie www.upadloscian.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nawiedzona Re: Z drugiej strony... IP: *.cm-upc.chello.se 19.09.06, 23:14 Chciéliscie kapitalistycznego dobrobytu to go macie. Nie jeczec teraz i nie plakac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuchs Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:09 Masz rację,przecież to nie ma nic wspólnego z terazniejszym rządem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.c244.petrotel.pl 19.09.06, 15:04 wystarczy napisać modnie że biedny bezrobotny dostał pracę w czasie której kręciło mu się w głowie i dodać oczywiście że to w supermarkecie i już jest teamt dla bandy cymbałów, już pełno postów oburzenia, już zydzi, Balcerowicz i tego typu bełkot. ale w drugim artykule jak napiszą że lekarz całą noc operuje za podobne pieniądze i jest zmęczony i chodzi jak lunatyk i musi pracowac dalej po 36 godz w państwowym szpitalu non-stop to wyzywaja go, plują, wyganiają z kraju,obrażają i zarzucają kłamstwo. chore społeczeństwo, zlasowane mógi,kult cwaniactwa i pogarda dla pracy, wiedzy , zaangazowania, triumf zawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Student, masz 100% racji. IP: 62.233.250.* 19.09.06, 15:15 Wiem, jak naprawdę wygląda praca w hipermarketach- wszystko zgodnie z regułą dostosowywania jakosci pracy do płacy;-). Sprzątanie to fizyczna praca, więc jak ktoś słabowity;-), to nie powinien sie do niej zgłaszać. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nocny wyzysk w Auchan 19.09.06, 16:40 Student idź popracuj, to będziesz inaczej gadał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolko Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.emirates.net.ae 19.09.06, 15:10 Tel Aviv to jeszcze kultura w porownaniu do Polakow wykorzystujacych Rodakow poza RP. Najlepszy przyklad: Barbara Piasecka Johnson; jak tam w NJ, Polacy mieszkali, za ile pracowali, .... i na jakich warunkach, ... i to nie odosobniony przypadek. Jest tez w Kuwejcia podobna Lalunia, naciagacz. A najgorsze sa Polki, z malych miejscowosci, ktore nic nie mialy, niczego nie widzialy w zyciu i nagle przez "D" do kasy dochodza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sbs Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: 80.50.104.* 19.09.06, 08:18 Zanim zaglosUjesz !!! pojdz do szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polecam -Nocny wyzysk w Auchan- do wglądu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:48 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3600480.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocałójta wójta Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: 62.29.136.* 19.09.06, 10:46 Gość portalu: tekla napisał(a): > róbcie tak dalej i oczywiście głosójcie tak dalej następny pośrednik będzie z > Tel Awiwu a nie z Warszawy i będziecie zapieprzać 25 godzin na dobę ty idioto nie wiedziałeś, że polskich pracowników najbradziej szmacą polscy szefowie? więc sobie w dupe wsadź pośrednika z warszawy, bo ten z tel avivu pewnie byłby bardziej ludzki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola.... [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Co? Auchan ma mieć z Polską umowę ekstradycyjną? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:44 Gość portalu: jola.... napisał(a): > Kiedy ci wszarze z podpiszą umowę eksradycyjną z naszym krajem????? To znaczy co? Polska ma podpisać z Auchan umowę ekstradycyjną, czy z Białymstokiem? I dlaczego Białystok to zaraz wszarze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Nocny wyzysk w Auchan IP: 57.66.53.* 19.09.06, 10:59 Jakie dzieło do diabła? To ma być dzieło utrwalone w formie, na przykład projekt, referat, rzeźba i tak dalej. To zwykły chamski wyzysk, dziwię się, że PIP od razu tego tak nie komentuje. Jestem kadrowcem od lat 15 i mi się to w pale nie może pomieścić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Katchka Wyzysk??? IP: 212.160.172.* 19.09.06, 11:03 Jaki tam wyzysk. Z łapanki ich nie brano. Zatrudnili się na wartych siebie warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Wyzysk??? 19.09.06, 11:19 Nie pomyślałeś, że nie mieli może wyjścia? Warunki, warunkami, ale to nie usprawiedliwia "pracodawców", którzy pracowników traktują jak bydło! A ten Możejko, o którym wspomniano, to jest kawał sku..syna, pewnie o wszystkim wie, bo on trzyma na tym łapę. On powiedział, a firma wykonuje! Ten ciulisko gnębi pracowników pod sobą, nawet nie mogą ust otworzyć, bo od razu won z roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Katchka Re: Wyzysk??? IP: 212.160.172.* 19.09.06, 11:58 Pogadaj z moderatorem o skasowaniu Twojego postu - może być użyty jako dowód przeciwko Tobie w sądzie, w sprawie z powództwa prywatnego wytoczonej przez wspomnianego przez Ciebie obywatela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: a sio IP: 195.190.143.* 19.09.06, 13:05 mam takie 2 pytania: czy Kolega uwaza, ze jak ktos pochwala chamskie zachowanie, czy sam nie jest czasem chamem? czy Kolega pochwala chamskie zachowanie kierownictwa pewnej firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Wyzysk??? 19.09.06, 16:09 Chuj, tenże wspomniany przeze mnie obywatel, wywalił mnie, choć nie osobiście, bo bał się w oczy spojrzeć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: well ja też bym cię wywalił IP: *.mnc.pl 19.09.06, 16:17 bo szczerze mówiąc, nie sprawiasz wrażenie normalnego człowieka, który umie wykonać swoją pracę. Pewnie byś jeszcze chciał, żeby ten twój ulubieniec buźkę nadstawił, żebyś go mógł uderzyć lepiej...sorry, z takim podejściem nie oczekuj, że cię będą szanować Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: ja też bym cię wywalił 19.09.06, 16:21 Kogo by nie spytać, kto miał do czynienia z tym typem, to powie co o nim sądzi. Na pewno nic dobrego, mogę Ci zaręczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Wyzysk??? IP: 217.153.162.* 19.09.06, 12:03 Możejko to pewnie były gliniarz na emeryturze i teraz rżnie kapitalistę na socjalistycznej emeryturze- takich kapitalistów to kopnąć w du...on się pewnie nawet do sprzątania nie naddaje- typowy ubecki wazeliniarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saloj Re: Wyzysk??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:14 Wyobraź sobie, że się mylisz. Do emerytury ma jeszcze daleko, ale biografię ma równie ciekawą jak Twoja propozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Wyzysk??? 19.09.06, 16:09 Młody gnój, to raczej nie były milicjant! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Wyzysk??? IP: 212.33.92.* 24.09.06, 21:05 Widać, że jesteś ograniczony. Wielu pracowników wyznaje zasadę: czy się stoi, czy się leży ... W Auchanie prawa pracownicze są mocno przestrzegane, a pracuje się lepiej niż w ZUS-ie. Fakt, że zarobki nie są najwyższe, ale taki jest w Białymstoku rynek pracy. W sklepie pracuje ponad 500 osób i drugie tyle w outsourcingu i zawsze znajdzie się ktoś, kto chce zrobić dym. Facio z brukowca zwanego Wyborczą powinien być podany do sądu za tendencyjne przedstawienie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: oj kolejny przyglup... IP: 195.190.143.* 19.09.06, 12:57 wyobraz sobie, ze pewne sprawy sa nielegalne - np. znecanie sie na pracownikach (psychiczne rowniez); niezaleznie od zawartej umowy takie zachowanie jest karalne Odpowiedz Link Zgłoś
ppo No, już, już, prowokatorku. 19.09.06, 19:45 Napasłes się? To spie..j. Na kilometr jedzie od ciebie sfrustrowanym ciulem. Biznesmenem nigdy nie będziesz. Biedakiem- zawsze. Ja ci to mówię, a coś o prowadzeniu firmy wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: 213.77.7.* 19.09.06, 13:05 całkowicie się z Tobą zgadzam, ale to jest dość popularne podobnie dzieje się np w firmach ochroniarskich jedna umowa o pracę na 900,oo resztę wypłacają z umowy-zlecenia, w celu której zakładane są różne spółki-córki, tak żeby uniknąć ZUS ale i nie wykazywać nadgodzin. zobaczymy za x-lat, gdy emeryci z takich zakładów przyjdą po pomoc do państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szef tyran Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.telia.com 19.09.06, 13:08 PIP od razu tego tak nie komentuje. Jestem kadrowcem od lat 15 i mi się to w > pale nie może pomieścić. Ty jestes kadrowcem jak moja dupa fisharmonia.Do lopaty robolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Katchka Nocny wyzysk w Auchan IP: 212.160.172.* 19.09.06, 11:00 Kiedyś takich którzym nie chce się pracować nazywano leniami a teraz to prawa pracownicze, godność, przemęczenie, wyzysk itp. itd. Jesteśmy wolnymi ludźmi, nikt nas do pracy nie zmusza a wykonujemy taką pracę, której jesteśmy warci. A tym czasem bycie nierobem i nieukiem staje się cnotą.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:03 Gość portalu: Johny Katchka napisał(a): > Kiedyś takich którzym nie chce się pracować nazywano leniami a teraz to prawa > pracownicze, godność, przemęczenie, wyzysk itp. itd. Jesteśmy wolnymi ludźmi, > nikt nas do pracy nie zmusza a wykonujemy taką pracę, której jesteśmy warci. A > tym czasem bycie nierobem i nieukiem staje się cnotą.... Ty chyba się nie wyspałeś albo jesteś PIJANY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Katchka Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: 212.160.172.* 19.09.06, 11:04 O, leniuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: 62.233.250.* 19.09.06, 15:21 Johny ma rację. Ostatnio z mojej firmy został wylany robotnik za powtórne przyjscie do parcy po pijaku ( ponad promilek, potwierdzone badaniem w laboratorium). Odgraża się, że się "odwoła", bo skończyły sie czasy wyzyskiwaczy, buahahahahaha.... Większośc załogi jest po jego stronie i ostentacyjnie okazują swoją popgardę dla kapitalistycznej firmy, w której pracują. Komuna wróciła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minotaur Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.futuro.pl 19.09.06, 15:57 "Gość portalu: aga napisał(a): > Johny ma rację. Ostatnio z mojej firmy został wylany robotnik za powtórne > przyjscie do parcy po pijaku ( ponad promilek, potwierdzone badaniem w > laboratorium). Odgraża się, że się "odwoła", bo skończyły sie czasy > wyzyskiwaczy, buahahahahaha.... Większośc załogi jest po jego stronie i > ostentacyjnie okazują swoją popgardę dla kapitalistycznej firmy, w której > pracują. Komuna wróciła. " Co to za firma chyba PGR,gdzie kto nie pije ten podpier... u nas też był podobny przypadek ale wszyscy poparli kierownictwo (koleś próbował przynieść zwolnienie lekarskie , tak na marginesie co to za lekarz który wystawia pijanemu gościowi zwolnienie, ale wszystkich publicznie poinformowano o wybiegach kolesia i więcej nie próbował żadnych numerów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.06, 16:23 Ty chyba nie wiesz jak sie ciezko w niektorych firmach pracuje. U nas jest wszystko zgodnie z prawem (na szczescie),ale przypuszczam,ze u nas na tasmie nie wytrzymalabys ani jednego dnia. Ja bym na pewno nie wytrzymal tygodnia, na szczescie jestem na "wyzszym" stanowisku... Ci "leniwi" ludzie zachrzaniaja bez przerwy kilka godzin w tempie pracy niewolnikow z dawnych czasow. Jak popracujesz choc dzien tak to zaczniemy rozmawiac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:38 Weż metr gumy zawiąż zapałkę na koncu i walnij się w leb to może wreszcie zrozumiesz że niektórzy ludzie by utrzymać rodzine pójdą do każdej pracy podpiszą każdy świsek papieru który podrzuci im pracodawca a jak tylko krzywo popatrzysz to won fora z dwora i wydaje mi się że należysz do tego gatunku co większość pracodawców w Polsce wychodzących z założenia niech robią aż padną a jak padną to kubeł pomyj na ryj i dalej orać, tylko oni zapominają że jak braknie tych co nimi orają to im też braknie ale wtedy będzie za pózno . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracodawca Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: 217.153.125.* 19.09.06, 13:22 POPIERAM !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rado No to kojelny sklep, w którym nie będę już kupował IP: *.centertel.pl 19.09.06, 11:04 Po każdej takiej akcji - gdy tylko się dowiem - wraz ze swoją rodziną przestajemy robić tam zakupy. Mam gdzieś od dzisiaj Auchan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Katchka Re: No to kojelny sklep, w którym nie będę już ku IP: 212.160.172.* 19.09.06, 11:05 czym przyczynisz się do utraty pracy przez tych, którzy CHCĄ pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisiek Re: No to kojelny sklep, w którym nie będę już ku IP: 212.160.172.* 19.09.06, 11:18 Ci którzy chcą pracować znajdą pracę w innym supermarkecie. Takim który bardziej przestrzega praw pracowniczych i konsumenckich. Popieram bojkotujmy Auchan dla swojego dobra. Nie ma chyba bardziej olewającej klientów sieci. Spróbujcie tylko zgodnie z prawem zareklamować kupiony tam chłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Re: No to kojelny sklep, w którym nie będę już ku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:23 mam znalomych którzy pracują w hipermakecie w Gdańsku i nie biadoląPrawie wszystko kupuję w AUCHAN jewśli coś nie jest tak z towarem to wymieniają bez wielkich problemów Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: No to kojelny sklep, w którym nie będę już ku 19.09.06, 14:51 Chyba jesteś nadzorcą w tym żydowskim interesie. Może i wymienisz - po godzinie czekania, albo i nie bo się dowiesz że suwak nie podlega reklamacji, chociaż widać na pierwszy rzut oka że żle wszyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Firek Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:05 Tak jak na Węgrzech, trzeba podpalić!!!!!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Sprzątanie to konkurs krasomówstwa? IP: *.aster.pl 19.09.06, 11:05 Nie wolno się odezwać? Dobre. A co, ten pan myślał, że zatrudiają go po to żeby sobie gadał w godzinach pracy? W godzinach pracy to on ma pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Sprzątanie to konkurs krasomówstwa? 19.09.06, 11:20 Ale można też coś mówić robiąc jednocześnie, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość "Coś robić" można. Pracować - nie IP: *.aster.pl 19.09.06, 14:04 Niestety, gadanie przeszkadza w pracy i mówiącemu i - przede wszystkim - jego kolegom, którzy słuchając go , chcąc czy nie chcąc mniej skupiają się na pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GADEM Re: "Coś robić" można. Pracować - nie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.06, 14:21 A co ty ku.. w godzinach pracy robisz na forum??? A pozniej zeby firma zarobila na oplacanie takich nierobow jak ty pracownikom liniowym placi sie gowniane pieniadze. A wina lezy glownie po stronie rzadu ktory stworzyl takie prawo. Powinna byc minimalna placa 1200 netto i zadnych polowek i cwiartek etatu. I nie chrzanic mi tu ze zwiekszy sie bezrobocie. Bo nie wywali sie tych na stolkach a ci co zapie..ja na dole byli juz zredukowani do minimum. A zreszta nawet jak polowe wyrzuca takich co pracuja za 600 netto to i tak wystarczy zeby jedna osoba przacowala bo i tak zarobek bedzie taki sam. A przynajmniej bedzie sie mial kto dzieciakami zajac a nie zostawiac ich w domu na 12 godzin samych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Płaci się tyle, żeby się opłacało IP: *.aster.pl 19.09.06, 14:28 Będzie za wysoka placa minimalna - ludzie pójdą na bruk. Proste? Nkt przecież nie płaci groszy dobrym pracownikom. Grosze zarabiają rozmaite półmózgi o główkach rozmiękczonych od alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Płaci się tyle, żeby się opłacało 19.09.06, 16:11 Na pewno? A ile nauczycieli dorabia na kasach w Auchan? Bo nie mają wyjścia, gdyż nędznie w szkole zarabiają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Nauczyciel wyciąga w W-wie ca 4 tys. na rękę IP: *.aster.pl 19.09.06, 16:25 I mówię o nauczycielu szkoły publicznej. Wiem, bo mam znajomą która pracuje w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nauczyciel wyciąga w W-wie ca 4 tys. na rękę 19.09.06, 16:27 Nauczyciel mianowany może i tak. A ile ma zaczynający, czyli stażysta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość To może zapytaj ile zarabia student? IP: *.aster.pl 19.09.06, 16:30 Albo gimnazjalista? Tak można dojść do absurdu. Naturalne, że się zaczyna od szeregowych stanowisk i niskich pensji, stopniowo idąc w górę. Jeden wolniej, drugi szybciej. Sprzątanie natomiast nie jest "szczeblem kariery". Jest dla tych , którzy nie są w stanie robić nic bardziej skomplikowanego. I otrzymują za to adekwatne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: To może zapytaj ile zarabia student? 19.09.06, 16:38 Tak? A ilu ludzi pracuje tam po studiach? Nie pomyślałeś, ze jak nie ma roboty, to się chwyta co popadnie? Zgoda, można sprzątać, żadna praca nie hańbi, można mało zarabiać, bo faktycznie, to nie jest zajęcie wymagające szczególnych umiejętności, ale jednocześnie mam prawo być traktowany jak człowiek, a nie wół pociągowy! Pracodawcy uznają, ze robią wielką łaskę, ze dadzą liche zajęcie i uważają, ze jak ktoś jest już pracownikiem, to jest praktycznie własnością, bez uczuć, tylko rób i koniec, nie możesz źle się czuć, nie możesz iść do kibla itd. A najchętniej, to by wcale nie płacili, no ale muszą, bo jest płaca minimalna, choć i to obchodzą, bo zatrudniają na dziwne umowy o dzieło, choć w tym przypadku raczej nie powinni! Odpowiedz Link Zgłoś
stevexxx Re: Nauczyciel wyciąga w W-wie ca 4 tys. na rękę 20.09.06, 08:38 Nauczyciel w państwowej 4 tys. rękę, buuuhhhaaaa, chyba na trzy etaty. Gościu napisz mi proszę na priva jak to robi, mam znajomych nauczycieli dyplomowanych którzy siedzą w szkole całymi dniami plus wieczorami sprawdzanie zeszytów i klasówek, dodatek motywacyjny na max, a nie mają nawet połowy. Na pewno też by chcieli tyle zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: Nauczyciel wyciąga w W-wie ca 4 tys. na rękę IP: 212.160.172.* 20.09.06, 12:54 Nauczyciele w prywatnych szkołach - ci zatrudniani na podstawie Kodeksu Pracy nie Karty Nauczyciela tyle zarabiają. Natomiast nauczyciel w szkole państwoej pracuje 26 godzin tygodniowo z przerwą co 45 minut minus ferie, minus 60 dni wakacji itd, itp. Wychodzi z tego 1/3 normalnego etatu i za tyle biorą kasę. Coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_triste Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.polsl.pl 19.09.06, 11:09 Auchan ma taki tryb postępowania. Pracownicy Auchana to w przeciętnym markecie 3 osoby: szef i dwóch zastępców. Cała reszta pracowników to pracownicy innych firm związanych z Auchan umowami. W ten sposób market może narzucać podfirmom abstrakcyjne warunki (w rodzaju: posprzątać cała halę za 1000zł) a firmy wykonawcze muszą niewolniczo wykorzystywać pracowników, żeby te warunki spełnić. A jak coś wycieknie na zewnątrz, to rzecznik firmy uśmiechając się do kamery powie, że to są pracownicy innej firmy i on nic na to nie może poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
c_22 Re: Nocny wyzysk w Auchan 19.09.06, 11:32 Nie uwierzę,że od pracy w Auchan jedna z pracownic wylądowala w szpitalu.Niby co,poganiali ja batem,jadla suchą skórkę od chleba popijając wodą?.A te mycie grilla,jeśli byl myty tylko wodą to pracownik musial wykonywać tą czynność wisząc za nogę?Gdyby myl detergentem to umyl by szybciej i co wtedy,módlby pograć w karty?A może zacząl się szal na odszkodowania?Wiem też ,że niektórzy pracownicy lubią się nad sobą bardzo użalać...bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:32 a może powinniśmy bojkotować sklepy które łamią wszelkie zasady. Myślę że to jest dobry sposób- zresztą już wielokrotnie wypróbowany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:47 A dlaczego taki Auchan nie zatrudni sprzatączy pod swoją "flagą"? Pewnie dlatego, że musiałby przestrzegać choćby jakiegoś minimum praw pracowniczych a to zmniejsza zyski. Każdy kapitalista chciałby nażreć się od razu chochlą jakby łyżką było za mało. Stąd takie sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szef tyran Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.telia.com 19.09.06, 13:13 a może powinniśmy bojkotować sklepy które łamią wszelkie zasady. Myślę że to jest dobry sposób- zresztą już wielokrotnie wypróbowany... kolejny idiota sie odezwal-bojkotuj swoich rodzicow ,ze takiego debila wychowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szef tyran Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.telia.com 19.09.06, 13:23 Skad w tak zapadlej dziurze ,tylu obibokow bez pracy ma pieniadze by w kafejkach placic za wypisywanie kompletnych bzdetow na necie.To fenomen socjologiczny,godny przestudiowania.Zawsze byliscie najciemniejsza czescia Polski i widac dalej tak jest.Glupota,nierobstwo i popegierowskie wypluczyny- tym jestescie,ciemnoto prowincjalna ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie lubię tyranów Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:29 tyran ty jesteś baran wychowanek znerwicowanej babuni i popłuczyny PiSowskie. Czytając twoje posty jestem ciekawy skąd tylu skurw....ysynów wzięło się w naszym narodzie. Pracowałem za granicą w cywilizowanym kraju i nigdy szef nie powiedział mi przykrego słowa. Tam jest inna metoda dopingu do pracy - chwalenie. " O dzisiaj już pan osiagnął normę, wyjątkowo szybko - gratuluje" Nikt nie pyskuje nie leci z pięściami. Widzę, że dzicz się dorwała do pieniędzy a chamstwo do władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
stevexxx Szef żona ci nie dała? 20.09.06, 08:46 Czy kompleksy chcesz odreagować wyzywając kogoś? W ten sposób tylko sobie wystawiasz wizytówkę. Weź się lepiej odreaguj waląc mocno z główki w ścianę może ci się lepiej zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
ssssssm Śmieszne są te reportaże gazety, bronią ucieśniony 19.09.06, 11:45 ch pracowników, a w co drugim artykule reklamują markety i krytykują drobny handel, to tak samo jak z rozpudą, chrońmy dolinę, a w głównych informacjach ciągłe narzekania, że się nie buduje nowych autostrad. Sie ku... zdecydujcie, pismaki z wybiórczej, bo dwulicowe to jest strasznie. Przez robienie zakupów w marketach tym ludziom nie pomożecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Katchka Re: Śmieszne są te reportaże gazety, bronią ucieś IP: 212.160.172.* 19.09.06, 11:52 Z Rospudą to się mylisz - drogi należy projektować racjonalnie i budować z uwzględnieniem potrzeby ochrony ważnych przyrodniczo obszarów. Stawianie sprawy: Dolina Rospudy albo obwodnica Augustowa to fałszywa alternatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Umowa o dzieło 19.09.06, 11:47 Pani z PIPy chrzani głupoty. Oczywiście, najbardziej "prostolinijnym" byłoby dać każdemu umowę o pracę, na czas nieokreślony itd. itp. Tak jest np w PKP, albo w ...PIPie. Tylko że ci, którzy idą do sprzątania w nocy, już się na ciepłe posadki nie załapali, zabrakło miejsca! Umowa o dzieło daje niskie koszty, tzn. PIT i ZUS. Pracodawca nie chciałby zapłacić większych podatków, tak więc dodatkowe koszty zmiejszyły by pewnie kwotę netto, czyli realne zarobki! Nie bez znaczenia jest też możliwość chodzenia na zwolnienia - za które płaci PRACODAWCA, POMIMO UBZEPIECZENIA ZDROWOTNEGO! (za pierwsze 30 dni zwolnienia). Koledze zarzucali, że zatrudnia gosposię na czarno - odpowiedź była prosta: ja mam 1000zł do wydania, mogę dać je gosposi, lub połowę gosposi i połowę fiskusowi (+ koszty prowadzenia księgowości!). Odpowiedz Link Zgłoś
77qwerty Re: Umowa o dzieło 19.09.06, 11:56 troche szkoda tych ludzi Ale niektorych maminsynkow dał bym na takie przetarcie w dorosłosc Tam juz mama za was nie posprzta i docenicie złotowke zarobioną Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: Umowa o dzieło 19.09.06, 12:03 77qwerty napisał: > troche szkoda tych ludzi > Ale niektorych maminsynkow dał bym na takie przetarcie w dorosłosc > Tam juz mama za was nie posprzta > i docenicie złotowke zarobioną Ciężka praca i forma umowy to jedno, a chamskie traktowanie ludzi to już inna sprawa. Tyle że mało ma to wspólnego z tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:57 co robi PIP oraz PIH, Sanepid to przechodzi ludzkie pojęcie to mafia przyjeżdżają na kontrol z neseserkiem a wychodzą z pełnymi torbami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:18 PRAWDA!!! W realu także Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:01 Gdybyśmy byli mądrym narodem zaczęlibyśmy się bronić. A jak? Wystarczy, że przestaniemy kupować w sklepach wykorzystujących pracowników. Nic tak nie przemawia do "kapitalistów" jak spadek zysków i mniejsze obroty. Gdyby po wpadce biedronki ludzie przestali w niej kupować właściciele innych marketów poważnie zastanowiliby się czy warto ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhdeck Tekla - won do szkoły - zakuj, a potem głosUj... IP: 85.106.219.* 19.09.06, 12:02 Mówią, że to nie forma jest ważna ale treść. W twoim wypadku forma i treść prezentują ten sam poziom - rynsztok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mina Re: Tekla - won do szkoły - zakuj, a potem głosUj IP: *.futuro.pl 19.09.06, 15:25 Dobra dobra a kto posprząta rynsztok może mgr? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gojka23 Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:20 Pracowalam na Um. o dzieło...i większego G. to nie ma! Zostałam zwolniona z dnia na dzień...bo niby była redukcja etatu o 25%...wiecie jak to szef wykąbinował...kilka tygodni wcześneij zwolnił BHP=owca...potem mnie a na moje miejsce w czwartek...przyszedł jak jeszcze ja byłam chłopak z takim wykształceniem jak ja (wyższe) tylko opdócz tego miał podyplomowo BPH...bez kom. Także to jest włąsnie nasze kochane prawo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Gdzie ty masz rozum ?????? IP: 82.115.76.* 19.09.06, 12:32 Zaluz firme i zobaczymy czy jak bedziesz miala do wyboru zatrudnic jednego czlowieka ktory zrobi to co wczesniej robily dwie to bedziesz taka dobra i litosciwa. Kto ci bronil zrobic uprawnienia BHP po studiach. NIe chcialo sie to Cie wywalili bo znalazl sie lepszy. Kapitalizm to nie jest system dla mieczakow, wez sie za nauke a nie jojcz to w innej firmie zwolnia dwie osoby i zatrudnia Ciebie, a forma umowy o prace nie ma tu znaczenia jak pracownik staje sie zbedny to sie go zwalnia ot tyle. Pozdrawiam MichalM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:32 To jest stary numer z umowami o dzieło i o umowę zlecenie. Ludzie pracują na czarno jak przychodzi inspekcja pracy pracodawca mówi że pracują u niego zaledwie od kilku dni i ma spokój bo umowa musi być zawarta w ciągu tygodnia. W ten sposób ludzie pracują na czarno latami a PIP rżnie głupa. Pytanie dlaczego pracownicy takich firm na to się zgadzają? Nie rozumiem tego, to jest jakiś Polski obłęd. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: Nocny wyzysk w Auchan 19.09.06, 13:31 > Pytanie dlaczego pracownicy takich firm na to się zgadzają? Nie rozumiem tego, > to jest jakiś Polski obłęd. To nie obłęd, to sytuacja gospodarcza. Z jednej strony ludzie nie mają pracy, więc biorą co jest, godzą się na dowolne warunki, z drugiej strony koszty legalnej pracy są tak wysokie, że ludzie CHĘTNIE zaniżają oficjalne wynagrodzenia, zmieniają tryb zatrudnienia właśnie po to aby mniej oddać państwu a więcej zostawić sobie i pracodawcy. Cosi fan tutte. Wystarczy popatrzeć na polskie ulice - właścicieli nowych dużych samochodów jest więcej niż płacących 40% podatek (0.9-1.2% podatników go płaci). Osobiście płacę 40% i naprawdę wolałbym płacić mniej i dostawać kasę pod stołem. Mimo w/w nie stać mnie np. na mercedesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galion Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:37 A kolega ortografię to gdzie studiował ? W Moskwie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:41 A nie można nauczyć podstaw obcowania z ludźmi pana męża szefowej poprzez zatrudnienie ortodonty i chirurga plastycznego? Wydaje mi się,że taki ,,wykład" zapamięta do końca życia. I uwaga, to nie pracodawca winien tylko zatrudnieni przez niego ludzie- czyli ,,Kapo" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisis Nocny wyzysk w Auchan IP: *.range86-143.btcentralplus.com 19.09.06, 12:50 pracowalem w auchan i zarzadzalem firma sprzatajaca z ramienia auchan polska rzeznia Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Nocny wyzysk w Auchan 19.09.06, 12:51 Wydaje się, że urząd antymonopolowy powinien jakoś ziterpretować to jako niedozwolone praktyki (bo dam sobie głowę uciąć, że spółka zatrudniająca sprzątaczy jest powiązana z Auchanem bądź z kimś w jego zarządzie) i wlepić parę milionów kary, co utnie tego typu praktyki na przyszłość. Jeśli nie, za kilka miesięcy może okazać się, że żadna większa firma w Polsce nie ma żadnych pracowników, a jedynie umowy z dostawcami taniej siły roboczej, więc nie ponosi odpowiedzialności za warunki pracy, bezpieczeństwo, etc. Pamięc podpowiada mi, że podobny numer z kasjerami też jest stosowany. Czysty biznes - zarządza wynajęta spółka z Wysp Dziewiczych, pracowników szukamy na Kajmanach, budynek należy do niezależnego podmiotu z Jersey, teren jest dzierżawiony przez Księstwo Lichtensztajnu, a magazyny są w specjalnej strefie ekonomicznej. Do reszty fiskus może czepiać się do woli, a nasze sądy są właściwe do roztrzygania sporów. I jakby co, zmieniamy partnera biznesowego na tego samego, ale o innej nazwie i lokalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prac. PIP gdzie do cholery jest Inspekcja Pracy - darmozjady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:53 ...i nieroby sq...... . Sejmie! - zajmij sie tymi mafiozami . Ta organizacja działa dopiero jak jest jakas ujawniona afera. To banda zyjąca z korupcji !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audi tt Re: gdzie do cholery jest Inspekcja Pracy - darmo IP: *.proxy.aol.com 19.09.06, 13:44 nie rozumie za bardzo o co to cale zamiaszanie?!wiadomo,ze ogolne czyszczenie przeprowadza sie po zamknieciu markietu,czyli po 21,22 -giej wieczorem,takze sprzatanie odbywa sie w nocy;jest to praca fizyczna(raczej ciezka-szczegolnie dla kobiet),a ze wulgarnych przelozonych(czytaj-burakow)w tej jak i innej branzy nie brakuje,to dochodzi do roznych problemow!dlatego trzeba "olac" takich pracodawcow i szukac nie tak ciezkiej pracy.To sa odwieczne problemy nie tylko w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:05 głosuje się przez "U" (kiedyś w szkole podstawowej mówiono - kto "...uje" kreskuje, ten dostaje dwóję") - chodziła do szkoły, a? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szarys Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:06 Oczywiście w tytule musi być nazwa marketu. A może fkatycznie nie są winni? A fama pójdzie taka - w Auchan wykorzystują pracowników. Nie firma, która wykorzystuje, tylko Auchan straci. Na miejscu zarządu Auchan już przygotowywałbym proces redaktorowi. Odpowiedz Link Zgłoś