Dodaj do ulubionych

Nocny wyzysk w Auchan

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 23:48
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: TRMS Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.cnb.com.pl 19.09.06, 07:22
      Kolejny nawiedzony wynalazek. Co ma do tego głosowanie na kogokolwiek i Tel Awiw, że Polak Polaka wykorzystuje?
      • makutra.x Z drugiej strony... 19.09.06, 11:39
        ... to supermarkety tworzą system (poprzez standardy i wytyczne) w którym takie
        wykorzystywanie ma rację bytu. ich menedżerowie dobrze znają warunki pracy u
        swoich kooperantów.

Inna sprawa to to, że z artykułu nie bardzo wiadomo co się stało - artykuł jest
        niby ogólny, ale tak naprawdę interwencyjny - ktoś się poskarżył że go źle
        potraktowali i redaktor próbował problem uogólnić.

Słabo mu to wyszło.
        • Gość: puba Re: Z trzeciej strony... IP: *.ierigz.waw.pl 19.09.06, 13:16
          makutra.x napisał:

> ... to supermarkety tworzą system (poprzez standardy i wytyczne) w którym takie
          >
          > wykorzystywanie ma rację bytu. ich menedżerowie dobrze znają warunki pracy u
          > swoich kooperantów.

Nie supermarkety a ludzie.
          i wiem z historii (i jak najbardziej ze wspołczesnych wydarzen) ze Polacy są
          całkiem nieźli w tworzeniu takich systemów.
          nie szanujemy się na wzajem i tyle.

takie to nasze społeczeństwo. zawsze z wielką historia i bardzo marną
          teraźniejszością.

a głosuj na dobrych ludzi a nie na pieniaczy, którzy chcą zamykać, karać,
          zabraniać, regulować i nakazywać.
          chcesz dyktatury to sobie jedź do Połnocnej Korei.
          • Gość: gość dyrekcja Auchan przesłuchiwana w prokuraturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:34

również w innej sprawie www.upadloscian.org.pl

• Gość: nawiedzona Re: Z drugiej strony... IP: *.cm-upc.chello.se 19.09.06, 23:14
          Chciéliscie kapitalistycznego dobrobytu to go macie. Nie jeczec teraz i nie
          plakac.
      • Gość: fuchs Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:09
        Masz rację,przecież to nie ma nic wspólnego z terazniejszym rządem
      • Gość: student Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.c244.petrotel.pl 19.09.06, 15:04
        wystarczy napisać modnie że biedny bezrobotny dostał pracę w czasie której
        kręciło mu się w głowie i dodać oczywiście że to w supermarkecie i już jest
        teamt dla bandy cymbałów, już pełno postów oburzenia, już zydzi, Balcerowicz i
        tego typu bełkot. ale w drugim artykule jak napiszą że lekarz całą noc operuje
        za podobne pieniądze i jest zmęczony i chodzi jak lunatyk i musi pracowac dalej
        po 36 godz w państwowym szpitalu non-stop to wyzywaja go, plują, wyganiają z
        kraju,obrażają i zarzucają kłamstwo. chore społeczeństwo, zlasowane mógi,kult
        cwaniactwa i pogarda dla pracy, wiedzy , zaangazowania, triumf zawiści.
        • Gość: aga Student, masz 100% racji. IP: 62.233.250.* 19.09.06, 15:15
          Wiem, jak naprawdę wygląda praca w hipermarketach- wszystko zgodnie z regułą
          dostosowywania jakosci pracy do płacy;-). Sprzątanie to fizyczna praca, więc
          jak ktoś słabowity;-), to nie powinien sie do niej zgłaszać.
        • koczisss Re: Nocny wyzysk w Auchan 19.09.06, 16:40
          Student idź popracuj, to będziesz inaczej gadał!
      • Gość: bolko Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.emirates.net.ae 19.09.06, 15:10
        Tel Aviv to jeszcze kultura w porownaniu do Polakow wykorzystujacych Rodakow
        poza RP. Najlepszy przyklad: Barbara Piasecka Johnson; jak tam w NJ, Polacy
        mieszkali, za ile pracowali, .... i na jakich warunkach, ... i to nie
        odosobniony przypadek. Jest tez w Kuwejcia podobna Lalunia, naciagacz. A
        najgorsze sa Polki, z malych miejscowosci, ktore nic nie mialy, niczego nie
        widzialy w zyciu i nagle przez "D" do kasy dochodza.
    • Gość: sbs Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: 80.50.104.* 19.09.06, 08:18
      Zanim zaglosUjesz !!! pojdz do szkoly.
      • Gość: Polecam -Nocny wyzysk w Auchan- do wglądu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:48
        serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3600480.html
        • Gość: bartek Re: przeczytalem, dzieki za link IP: 195.190.143.* 19.09.06, 12:46
    • Gość: pocałójta wójta Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: 62.29.136.* 19.09.06, 10:46
      Gość portalu: tekla napisał(a):

> róbcie tak dalej i oczywiście głosójcie tak dalej następny pośrednik będzie z
      > Tel Awiwu a nie z Warszawy i będziecie zapieprzać 25 godzin na dobę

ty idioto nie wiedziałeś, że polskich pracowników najbradziej szmacą polscy
      szefowie? więc sobie w dupe wsadź pośrednika z warszawy, bo ten z tel avivu
      pewnie byłby bardziej ludzki...
    • Gość: jola.... [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:56
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: adam Co? Auchan ma mieć z Polską umowę ekstradycyjną? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:44
        Gość portalu: jola.... napisał(a):

> Kiedy ci wszarze z podpiszą umowę eksradycyjną z naszym krajem?????

To znaczy co? Polska ma podpisać z Auchan umowę ekstradycyjną, czy z
        Białymstokiem? I dlaczego Białystok to zaraz wszarze?
    • Gość: jacek Nocny wyzysk w Auchan IP: 57.66.53.* 19.09.06, 10:59
      Jakie dzieło do diabła? To ma być dzieło utrwalone w formie, na przykład
      projekt, referat, rzeźba i tak dalej. To zwykły chamski wyzysk, dziwię się, że
      PIP od razu tego tak nie komentuje. Jestem kadrowcem od lat 15 i mi się to w
      pale nie może pomieścić.
      • Gość: Johny Katchka Wyzysk??? IP: 212.160.172.* 19.09.06, 11:03
        Jaki tam wyzysk. Z łapanki ich nie brano. Zatrudnili się na wartych siebie
        warunkach.
        • koczisss Re: Wyzysk??? 19.09.06, 11:19
          Nie pomyślałeś, że nie mieli może wyjścia?
          Warunki, warunkami, ale to nie usprawiedliwia "pracodawców", którzy pracowników
          traktują jak bydło!
          A ten Możejko, o którym wspomniano, to jest kawał sku..syna, pewnie o wszystkim
          wie, bo on trzyma na tym łapę. On powiedział, a firma wykonuje!
          Ten ciulisko gnębi pracowników pod sobą, nawet nie mogą ust otworzyć, bo od razu
          won z roboty!
          • koczisss Re: Wyzysk??? 19.09.06, 11:22
            Mówię o pracownikach Auchan i ochrony!
          • Gość: Johny Katchka Re: Wyzysk??? IP: 212.160.172.* 19.09.06, 11:58
            Pogadaj z moderatorem o skasowaniu Twojego postu - może być użyty jako dowód
            przeciwko Tobie w sądzie, w sprawie z powództwa prywatnego wytoczonej przez
            wspomnianego przez Ciebie obywatela.
            • Gość: bartek Re: a sio IP: 195.190.143.* 19.09.06, 13:05
              mam takie 2 pytania:

czy Kolega uwaza, ze jak ktos pochwala chamskie zachowanie, czy sam nie jest
              czasem chamem?

czy Kolega pochwala chamskie zachowanie kierownictwa pewnej firmy?
            • koczisss Re: Wyzysk??? 19.09.06, 16:09
              Chuj, tenże wspomniany przeze mnie obywatel, wywalił mnie, choć nie osobiście,
              bo bał się w oczy spojrzeć!
              • Gość: well ja też bym cię wywalił IP: *.mnc.pl 19.09.06, 16:17
                bo szczerze mówiąc, nie sprawiasz wrażenie normalnego człowieka, który umie
                wykonać swoją pracę.

Pewnie byś jeszcze chciał, żeby ten twój ulubieniec buźkę nadstawił, żebyś go
                mógł uderzyć lepiej...sorry, z takim podejściem nie oczekuj, że cię będą szanować
                • koczisss Re: ja też bym cię wywalił 19.09.06, 16:20
                  A znasz mnie, że oceniasz?
                • koczisss Re: ja też bym cię wywalił 19.09.06, 16:21
                  Kogo by nie spytać, kto miał do czynienia z tym typem, to powie co o nim sądzi.
                  Na pewno nic dobrego, mogę Ci zaręczyć!
          • Gość: ed Re: Wyzysk??? IP: 217.153.162.* 19.09.06, 12:03
            Możejko to pewnie były gliniarz na emeryturze i teraz rżnie kapitalistę na socjalistycznej emeryturze- takich kapitalistów to kopnąć w du...on się pewnie nawet do sprzątania nie naddaje- typowy ubecki wazeliniarz
            • Gość: Saloj Re: Wyzysk??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:14
              Wyobraź sobie, że się mylisz. Do emerytury ma jeszcze daleko, ale biografię ma
              równie ciekawą jak Twoja propozycja.
            • koczisss Re: Wyzysk??? 19.09.06, 16:09
              Młody gnój, to raczej nie były milicjant!
          • Gość: Mario Re: Wyzysk??? IP: 212.33.92.* 24.09.06, 21:05
            Widać, że jesteś ograniczony. Wielu pracowników wyznaje zasadę: czy się stoi,
            czy się leży ... W Auchanie prawa pracownicze są mocno przestrzegane, a pracuje
            się lepiej niż w ZUS-ie. Fakt, że zarobki nie są najwyższe, ale taki jest w
            Białymstoku rynek pracy. W sklepie pracuje ponad 500 osób i drugie tyle w
            outsourcingu i zawsze znajdzie się ktoś, kto chce zrobić dym. Facio z brukowca
            zwanego Wyborczą powinien być podany do sądu za tendencyjne przedstawienie
            sprawy.
        • Gość: bartek Re: oj kolejny przyglup... IP: 195.190.143.* 19.09.06, 12:57
          wyobraz sobie, ze pewne sprawy sa nielegalne - np. znecanie sie na pracownikach
          (psychiczne rowniez); niezaleznie od zawartej umowy takie zachowanie jest
          karalne

• ppo No, już, już, prowokatorku. 19.09.06, 19:45
          Napasłes się? To spie..j. Na kilometr jedzie od ciebie sfrustrowanym ciulem.
          Biznesmenem nigdy nie będziesz. Biedakiem- zawsze. Ja ci to mówię, a coś o
          prowadzeniu firmy wiem.
      • Gość: ja Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: 213.77.7.* 19.09.06, 13:05
        całkowicie się z Tobą zgadzam, ale to jest dość popularne podobnie dzieje się
        np w firmach ochroniarskich jedna umowa o pracę na 900,oo resztę wypłacają z
        umowy-zlecenia, w celu której zakładane są różne spółki-córki, tak żeby uniknąć
        ZUS ale i nie wykazywać nadgodzin.
        zobaczymy za x-lat, gdy emeryci z takich zakładów przyjdą po pomoc do państwa.
      • Gość: szef tyran Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.telia.com 19.09.06, 13:08
        PIP od razu tego tak nie komentuje. Jestem kadrowcem od lat 15 i mi się to w
        > pale nie może pomieścić.

Ty jestes kadrowcem jak moja dupa fisharmonia.Do lopaty robolu.
    • Gość: Johny Katchka Nocny wyzysk w Auchan IP: 212.160.172.* 19.09.06, 11:00
      Kiedyś takich którzym nie chce się pracować nazywano leniami a teraz to prawa
      pracownicze, godność, przemęczenie, wyzysk itp. itd. Jesteśmy wolnymi ludźmi,
      nikt nas do pracy nie zmusza a wykonujemy taką pracę, której jesteśmy warci. A
      tym czasem bycie nierobem i nieukiem staje się cnotą....
      • Gość: TW Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:03
        Gość portalu: Johny Katchka napisał(a):

> Kiedyś takich którzym nie chce się pracować nazywano leniami a teraz to prawa
        > pracownicze, godność, przemęczenie, wyzysk itp. itd. Jesteśmy wolnymi ludźmi,
        > nikt nas do pracy nie zmusza a wykonujemy taką pracę, której jesteśmy warci.
        A
        > tym czasem bycie nierobem i nieukiem staje się cnotą....

Ty chyba się nie wyspałeś albo jesteś PIJANY.
        • Gość: Johny Katchka Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: 212.160.172.* 19.09.06, 11:04
          O, leniuszek.
        • Gość: aga Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: 62.233.250.* 19.09.06, 15:21
          Johny ma rację. Ostatnio z mojej firmy został wylany robotnik za powtórne
          przyjscie do parcy po pijaku ( ponad promilek, potwierdzone badaniem w
          laboratorium). Odgraża się, że się "odwoła", bo skończyły sie czasy
          wyzyskiwaczy, buahahahahaha.... Większośc załogi jest po jego stronie i
          ostentacyjnie okazują swoją popgardę dla kapitalistycznej firmy, w której
          pracują. Komuna wróciła.
          • Gość: minotaur Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.futuro.pl 19.09.06, 15:57
            "Gość portalu: aga napisał(a):
            > Johny ma rację. Ostatnio z mojej firmy został wylany robotnik za powtórne
            > przyjscie do parcy po pijaku ( ponad promilek, potwierdzone badaniem w
            > laboratorium). Odgraża się, że się "odwoła", bo skończyły sie czasy
            > wyzyskiwaczy, buahahahahaha.... Większośc załogi jest po jego stronie i
            > ostentacyjnie okazują swoją popgardę dla kapitalistycznej firmy, w której
            > pracują. Komuna wróciła. "

Co to za firma chyba PGR,gdzie kto nie pije ten podpier... u nas też był
            podobny przypadek ale wszyscy poparli kierownictwo (koleś próbował przynieść
            zwolnienie lekarskie , tak na marginesie co to za lekarz który wystawia
            pijanemu gościowi zwolnienie, ale wszystkich publicznie poinformowano o
            wybiegach kolesia i więcej nie próbował żadnych numerów).
          • Gość: marko Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.06, 16:23
            Ty chyba nie wiesz jak sie ciezko w niektorych firmach pracuje. U nas jest
            wszystko zgodnie z prawem (na szczescie),ale przypuszczam,ze u nas na tasmie
            nie wytrzymalabys ani jednego dnia. Ja bym na pewno nie wytrzymal tygodnia, na
            szczescie jestem na "wyzszym" stanowisku... Ci "leniwi" ludzie zachrzaniaja bez
            przerwy kilka godzin w tempie pracy niewolnikow z dawnych czasow. Jak
            popracujesz choc dzien tak to zaczniemy rozmawiac
      • Gość: smyk Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:38
        Weż metr gumy zawiąż zapałkę na koncu i walnij się w leb to może wreszcie
        zrozumiesz że niektórzy ludzie by utrzymać rodzine pójdą do każdej pracy
        podpiszą każdy świsek papieru który podrzuci im pracodawca a jak tylko krzywo
        popatrzysz to won fora z dwora i wydaje mi się że należysz do tego gatunku co
        większość pracodawców w Polsce wychodzących z założenia niech robią aż padną a
        jak padną to kubeł pomyj na ryj i dalej orać, tylko oni zapominają że jak
        braknie tych co nimi orają to im też braknie ale wtedy będzie za pózno .
      • Gość: pracodawca Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: 217.153.125.* 19.09.06, 13:22
        POPIERAM !!!!!
    • Gość: rado No to kojelny sklep, w którym nie będę już kupował IP: *.centertel.pl 19.09.06, 11:04
      Po każdej takiej akcji - gdy tylko się dowiem - wraz ze swoją rodziną
      przestajemy robić tam zakupy. Mam gdzieś od dzisiaj Auchan.
      • Gość: Johny Katchka Re: No to kojelny sklep, w którym nie będę już ku IP: 212.160.172.* 19.09.06, 11:05
        czym przyczynisz się do utraty pracy przez tych, którzy CHCĄ pracować.
        • Gość: zdzisiek Re: No to kojelny sklep, w którym nie będę już ku IP: 212.160.172.* 19.09.06, 11:18
          Ci którzy chcą pracować znajdą pracę w innym supermarkecie. Takim który
          bardziej przestrzega praw pracowniczych i konsumenckich. Popieram bojkotujmy
          Auchan dla swojego dobra. Nie ma chyba bardziej olewającej klientów sieci.
          Spróbujcie tylko zgodnie z prawem zareklamować kupiony tam chłam.
      • Gość: rysio Re: No to kojelny sklep, w którym nie będę już ku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:23
        mam znalomych którzy pracują w hipermakecie w Gdańsku i nie biadoląPrawie
        wszystko kupuję w AUCHAN jewśli coś nie jest tak z towarem to wymieniają bez
        wielkich problemów
        • myslacyszaryczlowiek1 Re: No to kojelny sklep, w którym nie będę już ku 19.09.06, 14:51
          Chyba jesteś nadzorcą w tym żydowskim interesie. Może i wymienisz - po godzinie
          czekania, albo i nie bo się dowiesz że suwak nie podlega reklamacji, chociaż widać
          na pierwszy rzut oka że żle wszyty.
    • Gość: Firek Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:05
      Tak jak na Węgrzech, trzeba podpalić!!!!!?
    • Gość: Gość Sprzątanie to konkurs krasomówstwa? IP: *.aster.pl 19.09.06, 11:05
      Nie wolno się odezwać? Dobre. A co, ten pan myślał, że zatrudiają go po to żeby
      sobie gadał w godzinach pracy? W godzinach pracy to on ma pracować.
      • koczisss Re: Sprzątanie to konkurs krasomówstwa? 19.09.06, 11:20
        Ale można też coś mówić robiąc jednocześnie, nieprawdaż?
        • Gość: Gość "Coś robić" można. Pracować - nie IP: *.aster.pl 19.09.06, 14:04
          Niestety, gadanie przeszkadza w pracy i mówiącemu i - przede wszystkim - jego
          kolegom, którzy słuchając go , chcąc czy nie chcąc mniej skupiają się na pracy.
          • Gość: GADEM Re: "Coś robić" można. Pracować - nie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.06, 14:21
            A co ty ku.. w godzinach pracy robisz na forum??? A pozniej zeby firma zarobila
            na oplacanie takich nierobow jak ty pracownikom liniowym placi sie gowniane
            pieniadze. A wina lezy glownie po stronie rzadu ktory stworzyl takie prawo.
            Powinna byc minimalna placa 1200 netto i zadnych polowek i cwiartek etatu. I nie
            chrzanic mi tu ze zwiekszy sie bezrobocie. Bo nie wywali sie tych na stolkach a
            ci co zapie..ja na dole byli juz zredukowani do minimum. A zreszta nawet jak
            polowe wyrzuca takich co pracuja za 600 netto to i tak wystarczy zeby jedna
            osoba przacowala bo i tak zarobek bedzie taki sam. A przynajmniej bedzie sie
            mial kto dzieciakami zajac a nie zostawiac ich w domu na 12 godzin samych
            • Gość: Gość Płaci się tyle, żeby się opłacało IP: *.aster.pl 19.09.06, 14:28
              Będzie za wysoka placa minimalna - ludzie pójdą na bruk. Proste? Nkt przecież
              nie płaci groszy dobrym pracownikom. Grosze zarabiają rozmaite półmózgi o
              główkach rozmiękczonych od alkoholu.
              • koczisss Re: Płaci się tyle, żeby się opłacało 19.09.06, 16:11
                Na pewno?
                A ile nauczycieli dorabia na kasach w Auchan?
                Bo nie mają wyjścia, gdyż nędznie w szkole zarabiają!
                • Gość: Gość Nauczyciel wyciąga w W-wie ca 4 tys. na rękę IP: *.aster.pl 19.09.06, 16:25
                  I mówię o nauczycielu szkoły publicznej. Wiem, bo mam znajomą która pracuje w
                  szkole.
                  • koczisss Re: Nauczyciel wyciąga w W-wie ca 4 tys. na rękę 19.09.06, 16:27
                    Nauczyciel mianowany może i tak. A ile ma zaczynający, czyli stażysta?
                    • Gość: Gość To może zapytaj ile zarabia student? IP: *.aster.pl 19.09.06, 16:30
                      Albo gimnazjalista?
                      Tak można dojść do absurdu. Naturalne, że się zaczyna od szeregowych stanowisk
                      i niskich pensji, stopniowo idąc w górę. Jeden wolniej, drugi szybciej.
                      Sprzątanie natomiast nie jest "szczeblem kariery". Jest dla tych , którzy nie
                      są w stanie robić nic bardziej skomplikowanego.
                      I otrzymują za to adekwatne pieniądze.
                      • koczisss Re: To może zapytaj ile zarabia student? 19.09.06, 16:38
                        Tak?
                        A ilu ludzi pracuje tam po studiach?
                        Nie pomyślałeś, ze jak nie ma roboty, to się chwyta co popadnie?
                        Zgoda, można sprzątać, żadna praca nie hańbi, można mało zarabiać, bo
                        faktycznie, to nie jest zajęcie wymagające szczególnych umiejętności, ale
                        jednocześnie mam prawo być traktowany jak człowiek, a nie wół pociągowy!
                        Pracodawcy uznają, ze robią wielką łaskę, ze dadzą liche zajęcie i uważają, ze
                        jak ktoś jest już pracownikiem, to jest praktycznie własnością, bez uczuć, tylko
                        rób i koniec, nie możesz źle się czuć, nie możesz iść do kibla itd.
                        A najchętniej, to by wcale nie płacili, no ale muszą, bo jest płaca minimalna,
                        choć i to obchodzą, bo zatrudniają na dziwne umowy o dzieło, choć w tym
                        przypadku raczej nie powinni!
                  • stevexxx Re: Nauczyciel wyciąga w W-wie ca 4 tys. na rękę 20.09.06, 08:38
                    Nauczyciel w państwowej 4 tys. rękę, buuuhhhaaaa, chyba na trzy etaty. Gościu
                    napisz mi proszę na priva jak to robi, mam znajomych nauczycieli dyplomowanych
                    którzy siedzą w szkole całymi dniami plus wieczorami sprawdzanie zeszytów i
                    klasówek, dodatek motywacyjny na max, a nie mają nawet połowy. Na pewno też by
                    chcieli tyle zarabiać.
                    • Gość: GSM Re: Nauczyciel wyciąga w W-wie ca 4 tys. na rękę IP: 212.160.172.* 20.09.06, 12:54
                      Nauczyciele w prywatnych szkołach - ci zatrudniani na podstawie Kodeksu Pracy
                      nie Karty Nauczyciela tyle zarabiają. Natomiast nauczyciel w szkole państwoej
                      pracuje 26 godzin tygodniowo z przerwą co 45 minut minus ferie, minus 60 dni
                      wakacji itd, itp. Wychodzi z tego 1/3 normalnego etatu i za tyle biorą kasę.
                      Coś za coś.
    • Gość: el_triste Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.polsl.pl 19.09.06, 11:09
      Auchan ma taki tryb postępowania. Pracownicy Auchana to w przeciętnym markecie 3
      osoby: szef i dwóch zastępców. Cała reszta pracowników to pracownicy innych firm
      związanych z Auchan umowami. W ten sposób market może narzucać podfirmom
      abstrakcyjne warunki (w rodzaju: posprzątać cała halę za 1000zł) a firmy
      wykonawcze muszą niewolniczo wykorzystywać pracowników, żeby te warunki spełnić.
      A jak coś wycieknie na zewnątrz, to rzecznik firmy uśmiechając się do kamery
      powie, że to są pracownicy innej firmy i on nic na to nie może poradzić.
      • c_22 Re: Nocny wyzysk w Auchan 19.09.06, 11:32
        Nie uwierzę,że od pracy w Auchan jedna z pracownic wylądowala w szpitalu.Niby
        co,poganiali ja batem,jadla suchą skórkę od chleba popijając wodą?.A te mycie
        grilla,jeśli byl myty tylko wodą to pracownik musial wykonywać tą czynność
        wisząc za nogę?Gdyby myl detergentem to umyl by szybciej i co wtedy,módlby
        pograć w karty?A może zacząl się szal na odszkodowania?Wiem też ,że niektórzy
        pracownicy lubią się nad sobą bardzo użalać...bardzo.
    • Gość: grzesiek Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:32
      a może powinniśmy bojkotować sklepy które łamią wszelkie zasady. Myślę że to
      jest dobry sposób- zresztą już wielokrotnie wypróbowany...
      • Gość: Ktoś Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:47
        A dlaczego taki Auchan nie zatrudni sprzatączy pod swoją "flagą"?
        Pewnie dlatego, że musiałby przestrzegać choćby jakiegoś minimum praw
        pracowniczych a to zmniejsza zyski. Każdy kapitalista chciałby nażreć się od
        razu chochlą jakby łyżką było za mało. Stąd takie sytuacje.
      • Gość: szef tyran Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.telia.com 19.09.06, 13:13
        a może powinniśmy bojkotować sklepy które łamią wszelkie zasady. Myślę że to
        jest dobry sposób- zresztą już wielokrotnie wypróbowany...

kolejny idiota sie odezwal-bojkotuj swoich rodzicow ,ze takiego debila
        wychowali.
        • Gość: szef tyran Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.telia.com 19.09.06, 13:23
          Skad w tak zapadlej dziurze ,tylu obibokow bez pracy ma pieniadze by w
          kafejkach placic za wypisywanie kompletnych bzdetow na necie.To fenomen
          socjologiczny,godny przestudiowania.Zawsze byliscie najciemniejsza czescia
          Polski i widac dalej tak jest.Glupota,nierobstwo i popegierowskie wypluczyny-
          tym jestescie,ciemnoto prowincjalna !
          • Gość: nie lubię tyranów Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:29
            tyran ty jesteś baran wychowanek znerwicowanej babuni i popłuczyny PiSowskie.
            Czytając twoje posty jestem ciekawy skąd tylu skurw....ysynów wzięło się w
            naszym narodzie. Pracowałem za granicą w cywilizowanym kraju i nigdy szef nie
            powiedział mi przykrego słowa. Tam jest inna metoda dopingu do pracy -
            chwalenie. " O dzisiaj już pan osiagnął normę, wyjątkowo szybko - gratuluje"
            Nikt nie pyskuje nie leci z pięściami. Widzę, że dzicz się dorwała do pieniędzy
            a chamstwo do władzy.
        • stevexxx Szef żona ci nie dała? 20.09.06, 08:46
          Czy kompleksy chcesz odreagować wyzywając kogoś? W ten sposób tylko sobie
          wystawiasz wizytówkę. Weź się lepiej odreaguj waląc mocno z główki w ścianę
          może ci się lepiej zrobi.
    • ssssssm Śmieszne są te reportaże gazety, bronią ucieśniony 19.09.06, 11:45
      ch pracowników, a w co drugim artykule reklamują markety i krytykują drobny
      handel, to tak samo jak z rozpudą, chrońmy dolinę, a w głównych informacjach
      ciągłe narzekania, że się nie buduje nowych autostrad. Sie ku... zdecydujcie,
      pismaki z wybiórczej, bo dwulicowe to jest strasznie. Przez robienie zakupów w
      marketach tym ludziom nie pomożecie
      • Gość: Johny Katchka Re: Śmieszne są te reportaże gazety, bronią ucieś IP: 212.160.172.* 19.09.06, 11:52
        Z Rospudą to się mylisz - drogi należy projektować racjonalnie i budować z
        uwzględnieniem potrzeby ochrony ważnych przyrodniczo obszarów. Stawianie
        sprawy: Dolina Rospudy albo obwodnica Augustowa to fałszywa alternatywa.
    • zapytaniaznak Umowa o dzieło 19.09.06, 11:47
      Pani z PIPy chrzani głupoty.
      Oczywiście, najbardziej "prostolinijnym" byłoby dać każdemu umowę o pracę, na
      czas nieokreślony itd. itp. Tak jest np w PKP, albo w ...PIPie. Tylko że ci,
      którzy idą do sprzątania w nocy, już się na ciepłe posadki nie załapali,
      zabrakło miejsca!

Umowa o dzieło daje niskie koszty, tzn. PIT i ZUS. Pracodawca nie chciałby
      zapłacić większych podatków, tak więc dodatkowe koszty zmiejszyły by pewnie
      kwotę netto, czyli realne zarobki!
      Nie bez znaczenia jest też możliwość chodzenia na zwolnienia - za które płaci
      PRACODAWCA, POMIMO UBZEPIECZENIA ZDROWOTNEGO! (za pierwsze 30 dni zwolnienia).

Koledze zarzucali, że zatrudnia gosposię na czarno - odpowiedź była prosta: ja
      mam 1000zł do wydania, mogę dać je gosposi, lub połowę gosposi i połowę
      fiskusowi (+ koszty prowadzenia księgowości!).
      • 77qwerty Re: Umowa o dzieło 19.09.06, 11:56
        troche szkoda tych ludzi
        Ale niektorych maminsynkow dał bym na takie przetarcie w dorosłosc
        Tam juz mama za was nie posprzta
        i docenicie złotowke zarobioną
        • zapytaniaznak Re: Umowa o dzieło 19.09.06, 12:03
          77qwerty napisał:
          > troche szkoda tych ludzi
          > Ale niektorych maminsynkow dał bym na takie przetarcie w dorosłosc
          > Tam juz mama za was nie posprzta
          > i docenicie złotowke zarobioną

Ciężka praca i forma umowy to jedno, a chamskie traktowanie ludzi to już inna
          sprawa. Tyle że mało ma to wspólnego z tematem.
    • Gość: klient Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:57
      co robi PIP oraz PIH, Sanepid to przechodzi ludzkie pojęcie to mafia
      przyjeżdżają na kontrol z neseserkiem a wychodzą z pełnymi torbami.
      • Gość: warszawiak Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:18
        PRAWDA!!! W realu także
    • Gość: olek Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:01
      Gdybyśmy byli mądrym narodem zaczęlibyśmy się bronić. A jak? Wystarczy, że
      przestaniemy kupować w sklepach wykorzystujących pracowników. Nic tak nie
      przemawia do "kapitalistów" jak spadek zysków i mniejsze obroty. Gdyby po wpadce
      biedronki ludzie przestali w niej kupować właściciele innych marketów poważnie
      zastanowiliby się czy warto ryzykować.
    • Gość: mhdeck Tekla - won do szkoły - zakuj, a potem głosUj... IP: 85.106.219.* 19.09.06, 12:02
      Mówią, że to nie forma jest ważna ale treść. W twoim wypadku forma i treść
      prezentują ten sam poziom - rynsztok.
      • Gość: mina Re: Tekla - won do szkoły - zakuj, a potem głosUj IP: *.futuro.pl 19.09.06, 15:25
        Dobra dobra a kto posprząta rynsztok może mgr?
    • Gość: gojka23 Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:20
      Pracowalam na Um. o dzieło...i większego G. to nie ma!

Zostałam zwolniona z dnia na dzień...bo niby była redukcja etatu o 25%...wiecie
      jak to szef wykąbinował...kilka tygodni wcześneij zwolnił BHP=owca...potem mnie
      a na moje miejsce w czwartek...przyszedł jak jeszcze ja byłam chłopak z takim
      wykształceniem jak ja (wyższe) tylko opdócz tego miał podyplomowo BPH...bez kom.

Także to jest włąsnie nasze kochane prawo...
      • Gość: MichalM Gdzie ty masz rozum ?????? IP: 82.115.76.* 19.09.06, 12:32
        Zaluz firme i zobaczymy czy jak bedziesz miala do wyboru zatrudnic jednego
        czlowieka ktory zrobi to co wczesniej robily dwie to bedziesz taka dobra i
        litosciwa. Kto ci bronil zrobic uprawnienia BHP po studiach. NIe chcialo sie to
        Cie wywalili bo znalazl sie lepszy. Kapitalizm to nie jest system dla mieczakow,
        wez sie za nauke a nie jojcz to w innej firmie zwolnia dwie osoby i zatrudnia
        Ciebie, a forma umowy o prace nie ma tu znaczenia jak pracownik staje sie zbedny
        to sie go zwalnia ot tyle.

Pozdrawiam

MichalM
      • Gość: 666 Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:32
        To jest stary numer z umowami o dzieło i o umowę zlecenie. Ludzie pracują na
        czarno jak przychodzi inspekcja pracy pracodawca mówi że pracują u niego
        zaledwie od kilku dni i ma spokój bo umowa musi być zawarta w ciągu tygodnia.
        W ten sposób ludzie pracują na czarno latami a PIP rżnie głupa.
        Pytanie dlaczego pracownicy takich firm na to się zgadzają? Nie rozumiem tego,
        to jest jakiś Polski obłęd.
        • zapytaniaznak Re: Nocny wyzysk w Auchan 19.09.06, 13:31
          > Pytanie dlaczego pracownicy takich firm na to się zgadzają? Nie rozumiem tego,
          > to jest jakiś Polski obłęd.
          To nie obłęd, to sytuacja gospodarcza. Z jednej strony ludzie nie mają pracy,
          więc biorą co jest, godzą się na dowolne warunki, z drugiej strony koszty
          legalnej pracy są tak wysokie, że ludzie CHĘTNIE zaniżają oficjalne
          wynagrodzenia, zmieniają tryb zatrudnienia właśnie po to aby mniej oddać państwu
          a więcej zostawić sobie i pracodawcy. Cosi fan tutte. Wystarczy popatrzeć na
          polskie ulice - właścicieli nowych dużych samochodów jest więcej niż płacących
          40% podatek (0.9-1.2% podatników go płaci). Osobiście płacę 40% i naprawdę
          wolałbym płacić mniej i dostawać kasę pod stołem. Mimo w/w nie stać mnie np. na
          mercedesa.
    • Gość: galion Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:37
      A kolega ortografię to gdzie studiował ? W Moskwie ?
    • Gość: Gość Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:41
      A nie można nauczyć podstaw obcowania z ludźmi pana męża szefowej poprzez
      zatrudnienie ortodonty i chirurga plastycznego? Wydaje mi się,że taki ,,wykład"
      zapamięta do końca życia. I uwaga, to nie pracodawca winien tylko zatrudnieni
      przez niego ludzie- czyli ,,Kapo"
    • Gość: sisis Nocny wyzysk w Auchan IP: *.range86-143.btcentralplus.com 19.09.06, 12:50
      pracowalem w auchan i zarzadzalem firma sprzatajaca z ramienia auchan polska
      rzeznia
    • wariant_b Re: Nocny wyzysk w Auchan 19.09.06, 12:51
      Wydaje się, że urząd antymonopolowy powinien jakoś ziterpretować to jako niedozwolone praktyki (bo dam sobie głowę uciąć, że spółka zatrudniająca sprzątaczy jest powiązana z Auchanem bądź z kimś w jego zarządzie) i wlepić parę milionów kary, co utnie tego typu praktyki na przyszłość. Jeśli nie, za kilka miesięcy może okazać się, że żadna większa firma w Polsce nie ma żadnych pracowników, a jedynie umowy z dostawcami taniej siły roboczej, więc nie ponosi odpowiedzialności za warunki pracy, bezpieczeństwo, etc.
      Pamięc podpowiada mi, że podobny numer z kasjerami też jest stosowany.

Czysty biznes - zarządza wynajęta spółka z Wysp Dziewiczych, pracowników szukamy na Kajmanach, budynek należy do niezależnego podmiotu z Jersey, teren jest dzierżawiony przez Księstwo Lichtensztajnu, a magazyny są w specjalnej strefie ekonomicznej. Do reszty fiskus może czepiać się do woli, a nasze sądy są właściwe do roztrzygania sporów. I jakby co, zmieniamy partnera biznesowego na tego samego, ale o innej nazwie i lokalizacji.
    • Gość: prac. PIP gdzie do cholery jest Inspekcja Pracy - darmozjady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:53
      ...i nieroby sq...... . Sejmie! - zajmij sie tymi mafiozami . Ta organizacja
      działa dopiero jak jest jakas ujawniona afera. To banda zyjąca z
      korupcji !!!!!!!!!!!!
      • Gość: audi tt Re: gdzie do cholery jest Inspekcja Pracy - darmo IP: *.proxy.aol.com 19.09.06, 13:44
        nie rozumie za bardzo o co to cale zamiaszanie?!wiadomo,ze ogolne czyszczenie
        przeprowadza sie po zamknieciu markietu,czyli po 21,22 -giej wieczorem,takze
        sprzatanie odbywa sie w nocy;jest to praca fizyczna(raczej ciezka-szczegolnie
        dla kobiet),a ze wulgarnych przelozonych(czytaj-burakow)w tej jak i innej
        branzy nie brakuje,to dochodzi do roznych problemow!dlatego trzeba "olac"
        takich pracodawcow i szukac nie tak ciezkiej pracy.To sa odwieczne problemy nie
        tylko w polsce.
    • Gość: m Re: Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:05
      głosuje się przez "U" (kiedyś w szkole podstawowej mówiono - kto "...uje"
      kreskuje, ten dostaje dwóję") - chodziła do szkoły, a?
    • Gość: szarys Nocny wyzysk w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:06
      Oczywiście w tytule musi być nazwa marketu. A może fkatycznie nie są winni? A
      fama pójdzie taka - w Auchan wykorzystują pracowników. Nie firma, która
      wykorzystuje, tylko Auchan straci. Na miejscu zarządu Auchan już
      przygotowywałbym proces redaktorowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka