Dodaj do ulubionych

Spadkobiercy przejmują kamienicę

IP: *.dyn.embarqhsd.net 06.10.06, 04:19
"Dwa tygodnie temu wiceprezydent Krzysztof Sawicki zwrócił się z pismem do
Zarządu Mienia Komunalnego, zarządzającego kamienicą - o podliczenie pożytków,
jakie gmina czerpała z kamienicy przez ostatnie dziesięć lat (chodzi głównie o
czynsze od lokatorów i właścicieli sklepów, które tam się mieszczą). Dlaczego
akurat dziesięć? Powyżej tego okresu roszczenia się przedawniają."

Po dziesieciu latach te sprawy sie przedawniaja? Pieknie. Wiec sie nic gminie
zydowskiej nie nalezy, jak rowniez spadkobiercom. Sprawa jest prosta. Nawet w
okresie komunizmu ludzie mogli posiadac wlasne domy. Czy jest choc jedno pismo
wystosowane do wladz komunistycznych o odzyskanie tego budynku? Watpie. W
takim razie sprawa sie rypla. Budynek powinien pozostac wlasnoscia miasta.
Jedynym argumentem mogly byc ciag zadan porzez minione lata.
Obserwuj wątek
    • Gość: nikt Re: Spadkobiercy przejmują kamienicę IP: 212.33.92.* 06.10.06, 08:07
      Pewnie , zabrac komus własność i już. Po sprawie?
      Ciekawe jakby twój dom ktoś zawłaszczył?
      jaka byłaby twoja odpowiedz?
      Pełna złości , ale jeśli chodzi o jakiegoś Zydka- to jemu mozna zabrac wszystko
      , bo on i tak ma duzo i powinien cieszyc sie ze go pan AH nie zaciukał????
      • koczisss Re: Spadkobiercy przejmują kamienicę 06.10.06, 11:10
        Tylko ktoś tą kamienicę odremontował, odbudował po wojnie, utrzymywał przez 60
        lat. To się nie liczy?
        • kamilar Re: Spadkobiercy przejmują kamienicę 06.10.06, 12:51
          W międzyczasie czerpał z jej zyski. Ta sprawa nie jest mi dokladnie znana, ale
          jeżeli byłoby to mienie porzucone, a nie zawłaszczone przez władze, to chyba by
          tego nie odzyskali?
        • Gość: ras Re: Spadkobiercy przejmują kamienicę IP: *.elpos.net 06.10.06, 16:05
          chyba UŻYTKOWAŁ, a nie utrzymywał. a wspominanie o remontach to już żenada
          kompletna, co najwyżej można odliczyć jakiśryczałt za brak remontu i zniszczenia
          kamienicy. Z doświadczenia zawodowego wiem, że powojenne "remonty" nigdy na
          dobre budynkowi nie wychodziły - najlepiej zachowane są te naruszone jedynie
          zębem czasu, a nie ręką komunistycznego, czy nie daj Bóg, postkomuistycznego
          robotnika.
          Jeżeli chodzi w ogóle o kwestie zwrotu tych KILKUNASTU własności pożydowskich,
          to wypowiedzi w stylu "a kto to wszystko utrzymywał przez te lata..." to
          bezczelność i hamstwo (za mało powiedziane), w obliczu zagarnięcia, często
          przemocą jak w Jedwabnym, Suchowoli itd., przez różne jednostki setek tysięcy
          nieruchomości w całej Polsce. Takie rozumowanie przystoi Hienie.
    • zewsi Re: Spadkobiercy przejmują kamienicę 06.10.06, 08:31
      Po dziesięciu latach przedawniają się np. roszczenia o zapłatę.
      A roszczenia o zwrot nieruchomości nie ulegają przedawnieniu.
    • Gość: niezadowolony Re: Spadkobiercy przejmują kamienicę IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.10.06, 09:00
      ale burdel sie stał :(
    • Gość: podatnik Dobre miasto IP: *.man.bialystok.pl 06.10.06, 09:34
      Miasto za moje podatki kupi po cenie komercyjnej kamienice by następnie ją
      sprzedać lokatorom za grosze ( z bonifikata za lata mieszkania na cudzym i
      pobierania dotacji do czynszu od nas wszystkich )
      Pytanie, czy miasto wszystkim robi takie prezenty, bo też mieszkam w wynajętym
      mieszkaniu. Gdzie należy zgłaszać takie potrzeby, bo mój właściciel chce za dom
      bardzo dużo i nie stać nas na kupienie jego budynku. Proszę redakcję jak mam to
      wszystko załatwić.
      • Gość: wise Re: Dobre miasto IP: *.koba.pl 06.10.06, 10:20
        Zydzi domagaja sie czegos co im sie nie nalezy, jakos w dziwny sposob ci
        bizmesmeni odnajduja caly czas spadkobierco, wstyd i lajdactwo. A nie wiem dla
        czego tak wladza nasz im sie podlizuje? wszedzie jakies tablice stawiac to nie
        mozna budowac bo 300 lat temu jakiegos z nich pochowali gdzies tam , niech
        zabieraja do Izraela przodków i cegły ze scian. bay bay
        • kamilar Re: Dobre miasto 06.10.06, 10:23
          Żydzi mieszkali w Królestwie Polskim od wczesnego średniowiecza, mieli ogromny
          wpływ na rozwój naszej kultury, popatrz na nazwiska znanych Polaków w XIX czy XX
          wieku. A co do wyjazdu do Izraela to pamiętaj, że często wyjeżdżali nie calkiem
          z własnej woli.
        • zewsi Re: Dobre miasto 06.10.06, 10:24
          Sąd rozstrzyga czy się komuś coś należy, a nie przekonanie forowicza.
          • Gość: wise Re: Dobre miasto IP: *.koba.pl 06.10.06, 10:32
            Ogólnie to też bym się wkorzył jak by mi coś zabrali!!
            • kamilar Re: Dobre miasto 06.10.06, 10:33
              Tylko, że wkurzyłbyś się też, jakbyś mieszkał gdzieś 40 lat a potem się okazało,
              że możesz stracić mieszkanie nie ze swojej winy:(
              • zewsi Re: Dobre miasto 06.10.06, 10:47
                Ale to są chyba mieszkania komunalne a nie własnościowe. Właścicielem jest
                gmina i taki los może spotkać każdego lokatora mieszkania należącego do gminy.
                • Gość: ? Re: Dobre miasto IP: *.cnb.com.pl 06.10.06, 23:04
                  Ciekawe, że siedemnaście lat temu kiedy tam byłem i widziałem tą melinę
                  pijacka, gdzie w jednym mieszkaniu na piętrze mieszkało chyba z 6 rodzin z
                  jedna śmierdzącą toaleta , gdzie ściany kleiły się od brudu - nikt się o nią
                  nie upomniał( to było miejsce gdzie przesiedlono ludzi wyeksmitowanych za
                  niepłacenie czynszów itd.)? Ciekawe, że jak ludzie, którzy wywalili kupę kasy w
                  remont, wymienili okna, doprowadzili kanalizację do swoich mieszkań ( z tego co
                  wiem miasto nie daje na remont wnętrz komunalnych [a kazało sobie płacić kaucje
                  za lokale] jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi), to im się mówi, że
                  wszystkie swoje oszczędności wywalili na śmietnik. Ciekawe, jak byście się
                  czuli? A może ktoś z tych wszystkowiedzących chce się z nimi zamienić
                  miejscami? Szczerze im współczuje. Skoro tacy hojni jesteście to może dacie im
                  mieszkanie o takim standardzie jak każecie teraz oddać za free, miasto im da
                  rudery takie do jakich trafili 17 lat temu, bo na lepsze nie mają co liczyć, a
                  za kolejne 17 lat znów się znajdzie właściciel, o którym nikt nie wiedział ( i
                  nie miał kasy na wcześniejsze remonty „swojej” kamienicy, więc poczekał, aż
                  ktoś wywali na to kasę to mu zabierze, a co, bo to jego) i też ich wygoni?
                  Szkoda słów na urząd miasta i na sprawiedliwych forumowiczów.
                  • Gość: LasVegasMan Re: Dobre miasto IP: *.dyn.embarqhsd.net 07.10.06, 01:28
                    Gość portalu: ? napisał(a):

> Ciekawe, że siedemnaście lat temu kiedy tam byłem i widziałem tą melinę
                    > pijacka, gdzie w jednym mieszkaniu na piętrze mieszkało chyba z 6 rodzin z
                    > jedna śmierdzącą toaleta , gdzie ściany kleiły się od brudu - nikt się o nią
                    > nie upomniał (...)

Slusznie zauwazone. Od 1945 roku minelo wiele czasu. Nikt o to sie nie upominal,
                    wiec sprawe nalezy zamknac.
        • Gość: nikt Re: Dobre miasto IP: 212.33.92.* 06.10.06, 11:51
          prezentujesz faszystowskie myslenie , lecz nogi pilnie!
        • Gość: lokator Re: Dobre miasto IP: 212.33.92.* 06.10.06, 11:54
          • Gość: idzikczortu Re: Dobre miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 12:51
            Pisałem na różnych polskich forach kilkakrotnie o potrzebie generalnego
            "postawienia sprawy" w sprawie zwrotu nieruchomości na terenach Polski na Sejmie.
            Powinna być być uchwała wytyczająca ramy załatwiania tego typu spraw jako
            wzorzec dla całego kraju. Wątek ten, jak i szereg innych dotyczących ciut
            poważniejszych spraw - szybko spadał. Ten, pewnie podobnie szybko spadnie.
            Rzecz w tym, że raptem, pojawiły się miliony rozczeń skierowane do władz
            lokalnych w różnych częściach kraju, które, nieświadome swoich prerogatyw,
            często głupio wpadają w zasadzki zastawiane przez bystrych prawników.
            Zeby nie było nieporozumień, ja jestem za przywróceniem niezbywalnych praw
            własności, comme il faux w państwie demokratycznym. Jednakże, właśnie jak ktoś
            wyżej wspomniał, są także podmioty - żywi ludzie, Pol;acy ktorzy całe życie
            płacili w dobrej wierze za mieszkania lub domy w całym majestacie prawa,
            uzyskując dokumenty prawne oficjalnej administracji państwowej. Ja natychmiast
            bym zwolnił prawników miejskich Białegostoku a na ich miejsce zatrudnił mec.
            Kudryckiego, jako tego kto ma głowę aby jego klient wygrał. I podobnie,
            uchwaliłbym w Sejmie specjalny fundusz na międzynarodowych najlepszych
            prawników, którzy by skierowali słuszne roszczenia wszystkich zagraniczników do
            sprawców napadu na Polskę i póżniej Jej okupantów - tj., Niemcy i Rosję.
            • zewsi Re: Dobre miasto 06.10.06, 13:46
              Kudrycki to spec od prawa karnego, a do tych spraw trzeba się znać na prawie
              cywilnym i procedurze administracyjnej.
              • Gość: idzikczortu Re: Dobre miasto IP: 217.116.110.* 06.10.06, 18:14
                Ja sie na tym nie znam w jakim prawie jest mocny Kudrycki, prztoczylem jego nazwisko tylko dlatego bo wygrywa przed sadem sprawy prowadzoneprzez siebie.
    • Gość: ag Spadkobiercy przejmują kamienicę IP: *.atol.com.pl 06.10.06, 20:09
      a co za dowód Zydzi mieli, może już ktoś za kamienicę zapłacił a papierka
      własności nie odebrał bo nie było od kogo ,a teraz się znalazł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka