bzp1 Re: To się dowiedzieliśmy 10.10.06, 09:41 To się dowiedzieliśmy,że do Warszawy nie ma drogi. Proponuję też sprawdzić ile całych autostrad i dróg szybkiego ruchu prowadzi do miast podobnej wielkości co Białystok bezpośrednio ze stolicy. Na poważnie chodzi zapewne o drogę expresową w naszym przypadku. A drodzy forumowicze pytanie do Was, jezdzicie trochę po kraju i macie porównanie naszej 8 na odcinku Warszawa - Białystok z innymi ? I który jej odcinek zabiera najwięcej czasu na przejazd ? Co do lotniska i sali konferencyjnej to jest plan minimum. I z tym powinne poradzić sobie najbardziej nieudolne władze. No,chyba,że one nawet takie nie są,bądz nie będą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sbs Re: To się dowiedzieliśmy IP: 80.50.104.* 10.10.06, 09:53 > I który jej odcinek zabiera najwięcej czasu na przejazd ? Jak dla mnie to Ostrow i Wyszkow. No i niestety uprzykrzaja zycie jak moga darmozjady w nieoznakowanych radiowozach. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: To się dowiedzieliśmy 10.10.06, 11:52 Niestety, ale od Ostrowii do Warszawy droga jest w fatalnym stanie! Z tym, że w okolicy Wyszkowa już się zaczynają prace ziemne pod przyszłą obwodnicę, czyli coś w temacie się robi, a u nas tylko mówi! Odpowiedz Link Zgłoś
mvito Re: To się dowiedzieliśmy 10.10.06, 15:58 Dokladnie - zaczynaja sie roboty ziemne. Przegladalem tez niedawno strone gddkia i doczytalem sie ze przetargi sa na budowe/remont/przebudowe drogi od tej nowej obwodnicy wyszkowa praktycznie do samych Marek, chyba nawet beda cos dlubac przy obwodnicy Radzymina (ostatnio jak jechalem jeden pas byl zamkniety i geodeci cos tam w paru miejscach mierzyli). Michal Odpowiedz Link Zgłoś
lutobor Re: Na dwoje babka wróżyła 10.10.06, 11:29 Nie żadne zero. Szansa jest, i to ogromna, tym bardziej, że lotnisko pewnie uda się otworzyć na czas (miejmy nadzieję,że władza czegoś nie spartoli; "esperanto" znaczy przecież - "mający nadzieję" ;) ). W światku esperanckim ogromna większość nie tylko "szeregowych" esperantystów, ale też władz Światowego Związku jako miasto-organizatora kongresu widzi właśnie Białystok - a opinia samych potencjalnych uczestników, których kwestie lotnisk, dróg itp. nie obchodzą tak bardzo, jest najważniejsza. Te "50 na 50" to taka bezpieczna, dyplomatyczna odpowiedź, którą Osmo Buller podał na konferencji prasowej zmuszony przez dziennikarzy. W rzeczywistości Białystok ma, moim zdaniem, dużo większe szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Na dwoje babka wróżyła 10.10.06, 11:59 Jeśli nawet lotnisko powstanie, to ile mikro samolotów będzie musiało przylecieć, aby przywieźć 3000 osób? Droga ma powstać do 2013 roku, raczej trochę za późno, a modernizacji torów (wcześniej mówiono, że w 2005 roku będzie się budować Rail Baltica, na odcinku Warszawa-Białystok, ale coś ucichło) i poprawie wyglądu pociągów nic się nie mówi! Nie mów chociaż, że ktoś tu będzie się pchał wolnym, śmierdzącym pociągiem, albo połamaną, wąską, niebezpieczną drogą! Odpowiedz Link Zgłoś
bzp1 J.E. Koczisss przesadza !! 10.10.06, 14:44 "i poprawie wyglądu pociągów nic się nie mó > wi! > Nie mów chociaż, że ktoś tu będzie się pchał wolnym, śmierdzącym pociągiem, alb > o > połamaną, wąską, niebezpieczną drogą!" Ty chyba nie podróżujesz ani pociągami,ani drogami. Wspaniale nie jest,ale też nie tak tragicznie jakbyś chciał to widzieć. Wyjdz trochę sprzed komputera,przewietrz się Panie Szanowny Koczisss !! Jeśli chodzi o pociąg to zwykle na takie imprezy podstawia się specjalne składy. Trasę Warszawa - Białystok da się zmieścić do około dwu godzin 10 minut bez przystanków,może i szybciej. Express jeszcze jak kursował robił ją w czasie niecałych dwu godzin bez kilku minut w kierunku stolicy. Można zawsze taki pociąg specjalny jeśli już tak będzie komuś na czasie zależało,puscić torem,ktory jest aktualnie w lepszym stanie technicznym. Myślę o odcinku Zielonka - Tłuszcz. Poza tym linia ta jest ogólnie w dobrym stanie technicznym,na większości obowiązuje prędkość 100/120 km/h. Proszę niech szanowny Pan popatrzy na inne linie.Strona PLK dział Oferty. Są tam tabele rozkładowej prędkości na liniach całej Polski. Pociągi też nie są w tak fatalnym stanie technicznym i ogólnoestetycznym. Część jest zmodernizowana,a inne,zdaża mi się często podróżować tą trasą,nie są tak śmierdzące i odstające od reszty kraju jak to bywało kiedyś. Z resztą nie wszystkie składy podstawia zakład białostocki. Modernizacja trasy ? Owszem,naciskajmy na władze żeby się pośpieszyła,od tego ona jest żeby obywatele jej nie dawali spokojnie żyć,ale większośći z was nie che się d_u_p_y ruszać i jej niepokoić ! Droga?, proszę się przejechać do Warszawy i wetdy pogadamy,czy jest taka połamana. Niebezpieczna ? a kto powiedział,że jazda samochodem jest w 100% bezpieczna ? Statystycznie najwięcej ludzi umiera w domu. Jeszcze raz podkreślam,naciskajmy na władzę z całą mocą !! Pozdrowienia Panie Szanowny Koczisss Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: J.E. Koczisss przesadza !! 10.10.06, 17:41 >Express jeszcze jak kursował robił ją w czasie niecałych dwu godzin bez kilku minut w kierunku stolicy. To chyba jechałem jakimś innym expresem, mój jechał 2.20h > Droga?, proszę się przejechać do Warszawy i wetdy pogadamy,czy jest taka połama > na. Jechałem nią w sobotę i nadal twierdzę, że od Ostrowi Mazowieckiej do Warszawy jest w kiepskim stanie! > Poza tym linia ta jest ogólnie w dobrym stanie technicznym,na większości > obowiązuje prędkość 100/120 km/h. Przed wojną i po, gdy jeździły ciuchcie parowe, pociągi tą trasę pokonywały szybciej niż teraz! Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: J.E. Koczisss przesadza !! 10.10.06, 18:29 Mimo remontu torów pociągi wcale nie pokonuja trasy Białystok-Warszawa szybciej (jak zapowiadano) Odpowiedz Link Zgłoś
bzp1 Re: J.E. Koczisss przesadza !! 10.10.06, 18:47 Prace jeszcze trwają,a prędkość wzrośnie od nowego rozkładu jazdy. Szkoda tylko,że wyremontowano część trasy w najgorszym stanie technicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
bzp1 Re: J.E. Koczisss przesadza !! 10.10.06, 18:45 "Express jeszcze jak kursował robił ją w czasie > niecałych dwu godzin bez kilku minut w kierunku stolicy. > > To chyba jechałem jakimś innym expresem, mój jechał 2.20h" W drodze powrotnej zgadza się,ale jak sam zacytowałeś,pisałem w kierunku stolicy niecałe dwie godziny. Winny jest stan techniczny torów na odcinku Zielonka-Tłuszcz. Można jednak w pewnych okolicznościach skierować pociąg torem niewłaściwym.Tylko po co ci esprantyści mają się tak śpieszyć z drugiej strony ? Prędkość ciuchcią przed wojną a dziś. Podaj proszę rozkład jazdy,czy inne żródło wiarygodne i sprawdzalne dla każdego skąd czerpiesz wiedzę na temat czasu przejazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: J.E. Koczisss przesadza !! 10.10.06, 18:48 Mój dziadek, to jest źródło informacji, jego ojciec przed wojną był kolejarzem, a on po wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bzp1 Re: J.E. Koczisss przesadza !! 10.10.06, 18:57 Z całym szacunkiem dla dziadków,ojców kolejarzy i nie tylko. Być może tak było. Pofatyguję się to jednak zweryfikować konkretnie na linii Białystok - Warszawa i dać Ci odpowiedz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Na dwoje babka wróżyła IP: *.elpos.net 10.10.06, 12:57 I ten zjazd moze byc dobrym bodzcem dla wladz do przyspieszenia myslenia o rozwoju miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lippoman W Bialymstoku raz do roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 19:48 To nie kwestia ''możenia'' a chcenia i chodzi o zmiane nastawienia i zrozumienia że obce nie znaczy złe Odpowiedz Link Zgłoś