Dodaj do ulubionych

Zapomniany pomnik

IP: 195.205.3.* 03.11.06, 07:35
Społeczny Komitet Opieki nad Pomnikiem Konstytucji 3-go Maja w Białymstoku

2.11.2006 z inicjatywy “Forum Białystok Jutra” (
www.miastojutra.pb.bialystok.pl ) powołano Społeczny Komitet Opieki nad
Pomnikiem Konstytucji 3-go Maja. Celem komitetu jest odtworzenie kształtu
nadanego mu międzywojniu oraz przywrócenia należnego mu miejsca w pamięci
mieszkańców Białegostoku.
Zamierzamy doprowadzić do ukończenia niezbędnych prac przed Świętem
Konstytucji 3-go Maja w 2007r., tak, by następne uroczystości w tym dniu
mogły odbyć się pod pomnikiem.
Spróbujemy zachęcić Pana Prezydenta Ryszarda Kaczorowskiego, białostoczanina i
osobę związaną z tym miejscem już w latach międzywojennych, do objęcia
honorowego patronatu.
Nasz komitet jest społeczną otwartą organizacją i gorąco zapraszamy wszystkich
zainteresowanych do przyłączenia się.
Bartosz Czarnecki
prof. Adam Dobroński
Małgorzata Dolistowska
Wojciech Hołownia
Krzysztof Kucharczyk
Krzysztof Kulesza
Tadeusz Truskolaski
Adam Turecki
Obserwuj wątek
    • Gość: eMPi Zapomniany pomnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 10:07
      Na początku lat 90-tych byłem pracownikiem Miejskiego Przedsiębiorstwa Zieleni
      w Białymstoku. W tamtym czasie przy trzech dębach nie można było wiele zrobić,
      ale z inicjatywy ówczesnego Dyrektora MPZ pana Alojzego Guzowskiego miejsce to
      było oczyszczone i ogrodzone drewnianym płotkiem. Była również postawiona
      drewniana tabliczka z informacją o TYM miejscu. Nie wiem co było po 92 roku,
      przestałem pracować w MPZ.
      • Gość: białostoczanin Re: Zapomniany pomnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 10:28
        Boże, kolejny pomnik??!!! Komitet powinien się zastanowić, bowiem: "jak to?!
        Pomnik nie Papieża chcą postawić?!!!" Toż to naqjgorsze,co może być. Pominki
        niepapieskie to przecież bałwochwalstwo!
        • nekroskop88 Re: Zapomniany pomnik 03.11.06, 10:31
          W Białymstoku są tylko dwa pomniki papieża. To wstyd, żeby w 300-tys. mieście
          były tylko dwa! Powinien być przynajmniej jeden na każdym osiedlu. I kogo
          obchodzi jakaś tam konstytutcja?!
          • Gość: mis_fis Re: Zapomniany pomnik IP: *.w193-251.abo.wanadoo.fr 03.11.06, 16:52
            jeden przy katedrze, a drugi gdzie?
            • nekroskop88 Re: Zapomniany pomnik 03.11.06, 16:53
              przy kościele św. Kazimierza na Berlinga, a właściwie stoi tak w zagłębieniu w
              dachu :-)
            • Gość: mis_fis Re: Zapomniany pomnik IP: *.w193-251.abo.wanadoo.fr 03.11.06, 16:54
              chcialem tez dodac, ze mnie, w przeciwienstwie do Was, nie przeszkadza pomnik
              Konstytucji 3 maja i jestem calkiem za.
          • Gość: idzikczortu Re: Zapomniany pomnik IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 03.11.06, 17:22
            Sympatyczna grupa zapalencow ktora odkrywa ciekawe elementy historii miasta.
            Konstytucja 3-go Maja to taki piekny polski "stempel" na mapie europejskiego
            Oswiecenia, ktory wprowadzil byl polskich myslicieli (jak chocby Ignacego
            Krasickiego) do areopagu takich nazwisk jak Wolter (Voltaire), Kant, Spinoza,
            Newton czy Lomonosow.
            P.S.
            Wspolczesnym bialostockim rewolucjonistom o poziomie hunwejbinow -
            "Bialostocczaninowi" i "Nekroskopowi", sugeruje by darowali wszystkim dalszych
            swoich "zartow", bo skoro Bozia nie dala im "tego czegos" to po ich zartach
            czlowiek dostaje takiego abszmaku jak nie przymierzajac, po zimnych kartoflach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka