pablo.el 14.12.06, 19:56 www.miasik.net/articles/fontova2.html niech to przeczytają wszelacy entuzjaści che , którzy nie wiedzą, wizerunek jakiego człowieka widnieje na koszulkach , czapkach i innych ...zgroza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr.momek Re: Che Guevara: 39 lat medialnego nadymania 14.12.06, 23:36 "Gdy tłum lanserów oraz Pięknych Ludzi na Festiwalu Filmowym Sundance eksplodował owacją na stojąco dla Roberta Redforda za „Dzienniki Motocyklowe”, to zachwycał się filmem gloryfikującym człowieka, który wsadził do więzienia lub wygnał większość z najlepszych kubańskich pisarzy, poetów i niezależnych filmowców, podczas gdy zmieniał kubańską prasę i kino – pod lufą czeskiego pistoletu – w propagandowe agendy stalinowskiego reżimu." A co to motyla noga ma do rzeczy, że pozwolę sobie zakląć szpetnie ;) Film polecam bo jest świetny. Ukazuje w jaki sposób panująca sytuacja polityczna i społeczna może mieć wpływ na kształtujący się charakter młodego wrażliwego człowieka. Co się stało później z Che i czego się dopuścił w wyniku swych przeżyć bynajmniej nie pochwalam, ale sposób w jaki postrzegał on świat za młodu oraz jego determinację i wytrwałość jestem w stanie docenić. Pomijając jednak losy tej wyjątkowo kontrowersyjnej i budzącej mieszane uczucia postaci mam nadzieję, że nie zabraknie nam ludzi będących w pewnym sensie Don Kichotami którzy nie będą bali się sprzeciwić złu i podjąć (być może z góry przegraną) walkę o to aby zmienić świat na lepsze. Ps Podkreślam nie jestem fanem El Comandante, ale sposób w jaki został napisany ten artykuł przypomina styl albo Naszego Dziennika albo Nie (niepotrzebne skreślić) bo do obiektywizmu to mu daleko :) Odpowiedz Link Zgłoś
pablo.el Re: Che Guevara: 39 lat medialnego nadymania 15.12.06, 20:41 pozwolę się nie zgodzić mr.momek napisał: Co się stało później z Che i czego się dopuścił w wyniku swych przeżyć > bynajmniej nie pochwalam, ale sposób w jaki postrzegał on świat za młodu oraz > jego determinację i wytrwałość jestem w stanie docenić. świat jest pełen podobnych frustratów, którzy za młodu też jakoś postrzegali świat. Nikt nie rodzi się mordercą ...Hitler za młodu próbował malować ( z różnym skutkiem) , można zaryzykowac stwierdzenie , że miał duszę artysty , ale go nie doceniono ...i zauważ w "jaki sposób panująca sytuacja polityczna i społeczna może mieć wpływ na kształtujący się charakter młodego i wrażliwego człowieka " ..."co się stało później z ...." ...czego to może dokonać człowiek w wyniku swych przeżyć ... sugerujesz , ze el commendante przeciwstawiał się złu ? że chciał zmieniać świat na lepsze ? .....Boże ! widzisz to i nie grzmisz ?! Odpowiedz Link Zgłoś
mr.momek Re: Che Guevara: 39 lat medialnego nadymania 15.12.06, 23:17 Zgadzam się ze wszystkim poza ostatnim zdaniem. Myślę że chciał on zmieniać świat na lepsze ale tylko będąc jeszcze młodym chłopakiem. Jako el comandante stał się poprostu bezwzględnym mordercą z wizją równie kuszącą co nierealną. Też nie rozumiem jak można nosić jego wizerunek choćby na koszulce nie znając dobrze jego historii lub nawet o zgrozo jego poglądów. Mam jednak jednego kolegę który za czasów naszego lo zafascynowany był tą postacią i często zdarzało mi się z nim polemizować w wielu kwestiach. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć że przy ostatniej naszej rozmowie latem tego roku przekonywał mnie iż kradzież w sumermarkecie nie jest zła lecz pożyteczna hmmm? ;) Konkludując dodam tylko iż będąc nadal idealistą-marzycielem mam nadzieję iż pojawią się nam jacyś pozytywni bohaterowie naszych czasów którzy zrobią coś wielkiego i pożytecznego dzięki czemu staną się nowym materiałem na prasowanki do koszulek wypierając z tego miejsca ernesto guevarę. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo.el Re: Che Guevara: 39 lat medialnego nadymania 16.12.06, 00:36 już się pojawili :) już jest na koszulkach :) i na kubkach - Kononowicz ! :) ...nie zrobił wprawdzie jeszcze nic pożytecznego , ale na pewno dokonał czegoś wielkiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
audytor5 Re: Che Guevara: 39 lat medialnego nadymania 19.12.06, 16:06 Nie wiecie gdzie można kupić koszulkę z generałem Augusto Józefem Ramónem Pinochetem Ugarte ? Odpowiedz Link Zgłoś
jalukurka Re: Che Guevara: 39 lat medialnego nadymania 07.02.07, 18:07 A co tam było fajnego na Kubie przed Che.. Gangsteryzm. Odpowiedz Link Zgłoś
londolod Re: Che Guevara: 39 lat medialnego nadymania 23.02.07, 07:36 To jest właśnie ten kontrast. Socjalizm zgrzebny, ale z pewnym bezpieczeństwem socjalnym dla szerokich mas, zwłaszcza- jak na Kubie- prostych ludzi. I kapitalizm latynoamerykański- fiesta, blask, i jednak nieludzkie kontrasty. To był burdel Ameryki. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo.el Re: Che Guevara: 39 lat medialnego nadymania 24.02.07, 19:29 bezpieczeństwo socjalne - myślisz , ze właśnie tego potrzebują masy prostych ludzi? ... jakoś nie słyszałem , żeby przed kpitalizmem latynoamerykańskim ludzie uciekali z wyspy , tak jak teraz uciekają przed "bezpieczeństwem socjalnym" . Lepiej być burdelem Ameryki niż eksperymentalnym polem utopijnych ideii. nie ma juz fiesty , blasku , kontrast pozostał , szczególnie na tle innych krajów Ameryki Łacińskiej ----volenti non fit iniuria - chcącemu nie dzieje się krzywda---- Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Che Guevara: 39 lat medialnego nadymania 25.02.07, 21:43 Model Castro jest oczywiscie parodia idealow w imie ktorych doszlo do rewolucji ale przed nia za Batisty bylo przeciez nie lepiej - piszesz lepiej byc burdelem Ameryki, chyba nie, zwlaszcza ze latwo sie narazic na przykry argument - wiesz jaki. :) Odpowiedz Link Zgłoś
pablo.el Re: Dzienniki motocyklowe 13.03.07, 00:23 no , ale o kim ten "ładny film" ? może streścisz? Odpowiedz Link Zgłoś