Gość: mariooooo IP: 82.139.172.* 02.01.07, 21:15 super:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
www.zieloni-bialystok.w.pl opera =sciema złodzei 03.01.07, 17:27 podrozała już o 50% i z kazdym rokiem bedzie drozsza, na koniec zabraknie pieniedzy a pomyslodawcy tego oszustwa pojda w koncu do wiezienia "OPERA PODLASKA"-ZAŚCIANKOWA ŚCIEMA Rozstrzygnięto konkurs na projekt "Opery Podlaskiej" w Białymstoku przy ul. Kalinowskiego obok Amfiteatru. Wybrano projekt "nowoczesny i ekologiczny" - budynek ma być obrośnięty pnączami . Dlaczego w rzeczywistości to nonsens i gigantyczna bzdura na miarę pociągów Pendolino na dworcu "Białystok Towarowy"? Zadłużenie podlaskich szpitali wynosi około 150 milionów złotych, i ludzie umierają w kilkumiesięcznych kolejkach do lekarza, Urząd Marszałkowski z potrzebnych na funkcjonowanie regionalnych połączeń kolejowych 21 milionów złotych chce przekazać jedynie 9 milionów złotych, co zamiast uruchomienia szybkich, wygodnych, tanich połączeń autobusów szynowych grozi upadkiem kolei w kraju tranzytowym pomiędzy wschodem i zachodem, który zamiast zarabiać na tranzycie - traci. Politycy jednak wolą zapewnić sobie za około ... 150 milionów złotych małe lotnisko i ekskluzywny samolot, zaś obiecując realizację mitycznej i nonsensownej "Opery Podlaskiej" (już dzisiaj o zbyt małej sali na 1000 osób) za około ... 150 milionów złotych faktycznie obcinają dotacje na kulturę (w 2005 r z 4 milionów złotych do 800 tysięcy złotych). Decyzja lokalizacji przy ulicy Kalinowskiego "Opery Podlaskiej" na 1000 widzów z Multikinem również na 1000 widzów wraz z istniejącym Amfiteatrem (3000 widzów), i Teatrem Lalek (ok. 500 widzów) - kompleksu na około 5000 widzów wymagającym zapewnienia około 3000 miejsc parkingowych przy zapewnieniu ich zaledwie... 300 gwarantuje katastrofę komunikacyjna i gigantyczny korek w centrum miasta. Projekt z wyjątkiem zbyt małej ilości miejsc parkingowych (300) jest piękny : ) i nierealny w tym miejscu... przy pełnym zapełnieniu maksymalnie 5000 widzów, potrzeba by ze 2000- 3000 miejsc parkingowych, nawet impreza na 500 osób zakorkuje okoliczne ulice (obok w przyszłości deptak), na miejscu np. multikina i pawilonów od Legionowej trzeba by budować wielopiętrowe parkingi....Niekompetencja, hipokryzja, kłamstwo i manipulacja ? www.zieloni.osiedle.net.pl/opera-podlaska.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: opera =sciema złodzei IP: *.chello.pl 03.01.07, 17:53 Obawiam się, że leczenie zielonego byłoby zbyt drogie i mało ekologiczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTM! Re: opera =sciema złodzei IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 03.01.07, 20:29 Gość portalu: meg napisał(a): > Obawiam się, że leczenie zielonego byłoby zbyt drogie i mało ekologiczne świety tekst <hahaha> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: opera =sciema złodzei IP: *.chello.pl 04.01.07, 00:07 (cześć MARTM!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: opera =sciema złodzei IP: *.pools.arcor-ip.net 04.01.07, 00:53 A mnie się gęba roześmiała bo wyrwałem z artykułu taki adres! Tu nie następuje gest Kozakiewicza tylko przeciwnie, prezentacja adresu: www.opera.filharmonia.bialystok.pl Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl opera=bezprawie=zapisy planu 04.01.07, 16:36 "lekarzu" - wylecz się najpierw sam :) Inwestycja zakładająca likwidację dotychczasowego Amfiteatru im. Czesława Niemena, mogącego pomieścić ponad 5000 osób i zastąpienie go małym amfiteatrem dla około 300 osób jest sprzeczna z obowiązującym Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego Białegostoku - UCHWAŁA RADY MIEJSKIEJ BIAŁEGOSTOKU NR IV/22/03 z dnia 20 stycznia 2003 r. ogłoszona w Dz. Urz. Woj. Podlaskiego Nr 21, poz. 537 z dnia 3 marca 2003 r. w sprawie zmiany miejscowego planu szczegółowego zagospodarowania przestrzennego śródmieścia Białegostoku (centrum - rejon ulicy Młynowej) W następujących punktach: § 10.1. Zieleń parkowa na terenach oznaczonych symbolami D37.1 ZP i D37.3 ZP podlega ochronie w zakresie zachowania powierzchni, drzewostanu i funkcji (...) § 15.1. Teren oznaczony na załączniku nr 2 symbolem D 37.2 UK przeznacza się pod usługi z zakresu kultury wraz z parkingami, urządzeniami towarzyszącymi i zielenią. 2. Dla terenu, o którym mowa w ust. 1 wprowadza się następujące warunki zabudowy i zagospodarowania: 1/ istniejące obiekty: amfiteatr i Teatr Lalek pozostawia się do dalszego użytkowania z możliwością modernizacji i rozbudowy istniejących obiektów i realizacji nowej zabudowy;(...) Plan zakłada „dalsze użytkowanie” istniejącego amfiteatru lub rozbudowę, natomiast jego obecnie planowane decyzja Pozwolenia na budowę „Opery Podlaskiej” wydanej przez Prezydenta Białegostoku zmniejszenie z ponad 5000 miejsc do 300 nie może być uznane ani za „utrzymanie” istniejącego amfiteatru ani za „rozbudowę”. Dlatego projekt Opery jest sprzeczny z Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego, tak więc decyzje dotyczące inwestycji SĄ NIEWAŻNE 6/ rosnące na koronie amfiteatru drzewa podlegają bezwzględnej ochronie i powinny stanowić główny element kompozycyjny zagospodarowania terenu od strony Wzgórza Marii Magdaleny. Projekt zakłada ich usunięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl chodzi o pieniadze tym złodzejom z opery 04.01.07, 16:37 miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,3401872.html Radziszewski - między kinem, operą i marszałkiem Tomasz Rożek, Gazeta Wyborcza w Białymstoku - tuli 07-06-2006 , ostatnia aktualizacja 07-06-2006 18:43 Jest człowiek, który pracował jednocześnie dla prywatnego inwestora i Urzędu Marszałkowskiego. To Adam Radziszewski - być może przyszły dyrektor wielosalowego kina Helios przy ul. Kalinowskiego. Ustaliliśmy, że przez trzy lata, od 2002 do 2005 roku, Radziszewski był szeregowym urzędnikiem departamentów kultury, a później organizacyjnego Urzędu Marszałkowskiego, jednocześnie sprawując funkcję pełnomocnika Centrum Filmowego "Helios". Firma ta od kilku lat przymierza się do budowy w Białymstoku multipleksu (najpierw przy ul. Prowiantowej, teraz przy Kalinowskiego). Radziszewski kinem interesował się od zawsze, organizował dyskusyjne kluby filmowe, w latach 90. był kierownikiem kina Ton. - To prawda, że łączyłem dwie funkcje, ale miałem na to zgodę marszałka. - Nie pamiętam, żebym wydawał jakąkolwiek zgodę - twierdzi jednak marszałek Janusz Krzyżewski. Dyrektor generalna urzędu Halina Rutkowska też nie przypomina sobie, żeby Radziszewski kiedykolwiek zwracał się o zgodę na pracę w Heliosie. - A przeze mnie taka informacja raczej musiała przejść. Przeskrobał u marszałka Z naszych informacji wynika jednak, że działalność Radziszewskiego była tajemnicą poliszynela - wszyscy o tym mówili, ale nikt oficjalnie nie reagował. Do czasu. - Na przełomie kwietnia i maja rozwiązaliśmy z panem Radziszewskim umowę o pracę. Między innymi dlatego, że pracował w prywatnej firmie - oświadczył "Gazecie" Roman Łoziński, wicedyrektor departamentu organizacyjnego. W departamencie organizacyjnym Radziszewski pracował jako specjalista do spraw Opery Podlaskiej - sztandarowej inwestycji marszałka województwa. Czuwał nad konkursem na projekt opery, przygotowywał dokumentację projektową. Z kolei z ramienia Heliosa pilnował miejskiego amfiteatru przy ul. Kalinowskiego, który firma miała wyremontować w zamian za budowę multipleksu. Helios dzierżawił amfiteatr od 2002 do 2005 roku. Kiedy pojawiła się koncepcja budowy przy multipleksie opery, amfiteatr miał zniknąć i nie było już sensu go remontować. Teraz w filharmonii Po opuszczeniu Urzędu Marszałkowskiego Radziszewski znalazł sobie pracę w filharmonii - instytucji... nadzorowanej przez marszałka. Czym się zajmuje? Znowu amfiteatrem. To on negocjował ze studentami wynajęcie obiektu na juwenalia. Co się stanie, kiedy za kilka miesięcy na Kalinowskiego zacznie się budowa opery i amfiteatr zostanie zburzony? Nasze źródła mówią wprost: Radziszewski będzie dyrektorem multipleksu. - Nie chcę komentować tych pogłosek, o wszystko proszę pytać moich przełożonych - mówi Radziszewski. Szef Heliosa Tomasz Jagiełło nie pamięta, czy Radziszewski ostatecznie zerwał współpracę z jego firmą. - Wiem, że u nas pracował, znam go, ale nie mam pojęcia, czy jeszcze coś u nas robi. Ale o ewentualnych stanowiskach dyrektorskich jeszcze nie myślimy. Na razie pracujemy nad projektem kina, nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę. Na wszystko przyjdzie czas - opowiada Jagiełło. Z obecnym przełożonym Radziszewskiego dyrektorem filharmonii Marcinem Nałęcz- Niesiołowskim nie udało nam się skontaktować. Odpowiedz Link Zgłoś
l.markowski Re: opera =sciema złodzei 04.01.07, 10:06 www.zieloni-bialystok.w.pl napisał: > Projekt z wyjątkiem zbyt > małej ilości miejsc parkingowych (300) jest piękny : ) i nierealny w tym > miejscu... przy pełnym zapełnieniu maksymalnie 5000 widzów, potrzeba by ze 2000 > - > 3000 miejsc parkingowych, nawet impreza na 500 osób zakorkuje okoliczne ulice > (obok w przyszłości deptak), na miejscu np. multikina i pawilonów od Legionowej Miejsca parkingowe to w tym wypadku nie będzie problem, gdyż Opera będzie świecić pustkami. Nie wiem komu służyć ma ta budowa, bo chyba nie przeciętnym mieszkańcom Białegostoku, którzy raczej preferują inny rodzaj rozrywki. Na przedstawienia będzie chodzić zapewne grupka nowobogackich, których i tak stać jechać na przedstawienie do Warszawy. Obecnie Białystok ma szereg innych potrzeb i na ich realizację należałoby przeznaczyć te fundusze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: opera =sciema złodzei IP: *.pools.arcor-ip.net 04.01.07, 10:13 Test prawdomówności: Filharmonia też świeci pustkami? a/ TAK b/ NIE Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: opera =sciema złodzei 04.01.07, 10:59 Test prawdomówności cz.2: 1. Lodowisko podczas koncertu Chóru Aleksandrowa świeciło pustkami? a)Tak b)Nie Zauważyłem, że o tym że Opera czy Fiharmonia są niepotrzebne lubią się wypowiadać ludzie którzy nie korzystają z tego typu przybytków (bo przecież gdyby korzystali, to by wiedzieli jaka jest frekwencja na koncertach, że często bilety są wyprzedane i potrzebne są dostawki). Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl 1 koncert na tydzien 04.01.07, 16:27 zauwaz ze wykorzysatnie filharmonii to 1 koncert na tydzien a reszta dni ? Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl potzeeba sali na 5000 a nie opery na 1000 04.01.07, 16:26 bIAŁYSTOK POTREBUJE WIELOFUNKCYMNEJ SALI NA NP. 5 TYS OSOB A NIE OPRERY NA 1000 OSOB I LIKWIDACJA AMFITETARU BYLA BLEDEM WIDZOWIE CHÓRU ALEKSANDROWA NIE POMIESSZA SIE TEZ I W NOWEJ OPERZE WIEC TO BEZSENS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strawberry Re: potzeeba sali na 5000 a nie opery na 1000 IP: *.chello.pl 04.01.07, 22:04 5000? aż tylu was jest zielonych? nic dziwnego, ze wszystko tu leży i kwiczy bez szans na rozwój, a salę na swoje spendy budujcie sobie sami najlepiej ze środków z uprawy szczawiu Odpowiedz Link Zgłoś
l.markowski Re: potzeeba sali na 5000 a nie opery na 1000 06.01.07, 11:01 Gość portalu: strawberry napisał(a): > 5000? aż tylu was jest zielonych? nic dziwnego, ze wszystko tu leży i kwiczy > bez szans na rozwój, a salę na swoje spendy budujcie sobie sami najlepiej ze > środków z uprawy szczawiu Skąd bierze się ta tendencja do wyśmiewania wszystkich wypowiedzi osób o innych poglądach? Niektórzy na tym forum krytykują Zielonego "z zasady" nawet jezeli mówi rzeczy oczywiste. Sam mam nieco inne poglądy od niego, ale to nie powód aby go zaraz opluwać, a juz napewno nie wyśmiewać dobre pomysły, tylko dlatego że mówi o nich ktoś kogo nie lubimy? Wielofunkcyjna hala widowiskowa jest miastu o wiele bardziej potrzebna niż opera i zupełnie nie rozumiem osób pasjonujących się ta budową, gdyz i tak prędzej mi kaktus na czole wyrośnie, niż ta opera zacznie prawidłowo funkcjonować. Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl opera matwy skansen kultury 04.01.07, 16:31 a to ciekawe bo to przeciez pomysl na progarm wyborczy SLD i zadluzenie nastepców po przegraniu przez SLD WYBORÓW a poniewaz SLD od zawsze walczy ze sztuka zlikwidowali amifiteatr teraz juz zaden kabaret, artysta rock,pop hip hop nie bedzie buntował ludzi przeciwko władzy opera i muzyka klasyczna jest nieszkodliwym, martwym skansenem kultury nagrobek po zlikwidowanym amfitetarze Odpowiedz Link Zgłoś
l.markowski Re: opera matwy skansen kultury 04.01.07, 16:53 www.zieloni-bialystok.w.pl napisał: > > a poniewaz SLD od zawsze walczy ze sztuka zlikwidowali amifiteatr > Nie wiem skąd taki wniosek? Uważasz, ze prawica będzie lepiej dbała o sztukę? Najbardziej zapewne poseł Fedorowicz:) Nie wątpię, ze wielu polityków SLD popierało budowę amfiteatru, ale raczej nie wnioskowałbym na tej podstawie, że jest za tym całe SLD, a juz napewno nie cała lewica. Poza tym nie mam wiele wspólnego z Sojuszem, tak więc po raz kolejny proszę o nie przyrównywanie moich poglądów do poglądów SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl oprócz prawicy i lewicy 04.01.07, 17:06 > Nie wiem skąd taki wniosek? Uważasz, ze prawica będzie lepiej dbała o sztukę? > Najbardziej zapewne poseł Fedorowicz:) na swiecei oprócz prawicy i lewicy sa jeszcze uczici obywatele > Nie wątpię, ze wielu polityków SLD popierało budowę amfiteatru, ale raczej nie > wnioskowałbym na tej podstawie, że jest za tym całe SLD, a juz napewno nie cała > > lewica. Krzyzewski i caly zarzqd województwa z SLD a Bil jaruzelski SDPL wycofal doniesienie do prokuratury w tej sprawie > Poza tym nie mam wiele wspólnego z Sojuszem, tak więc po raz kolejny proszę o > nie przyrównywanie moich poglądów do poglądów SLD. NA TWOJEJ STRONIE WIDNIEJE KOLAICJ ASDPL SLD ITP WIEC CHYBA MASZ WIECEJ WSPOLNEGO Z SLD NIZ JA :) ALE MIMO WSYZTSKO PZRW :) MOZE MASZ WLASNE POGLADY I DASZ SOBIE SPOKOJ Z TA MAFIA (ZARÓWNO Z PRAWA I LEWA:)) > Odpowiedz Link Zgłoś
l.markowski Re: oprócz prawicy i lewicy 04.01.07, 18:05 www.zieloni-bialystok.w.pl napisał: > na swiecei oprócz prawicy i lewicy sa jeszcze uczici obywatele a to uczciwi obywatele nie mogą już mieć lewicowych lub prawicowych poglądów? > a Bil jaruzelski SDPL wycofal doniesienie do prokuratury w tej sprawie Nie wiem co go skłoniło do wycofania jego (prawdopodobnie uznał że nic to nie da), ale raczej nie popierał budowy skoro takowe złożył? > > NA TWOJEJ STRONIE WIDNIEJE KOLAICJ ASDPL SLD ITP WIEC CHYBA MASZ WIECEJ > WSPOLNEGO Z SLD NIZ JA :) > > ALE MIMO WSYZTSKO PZRW :) MOZE MASZ WLASNE POGLADY I DASZ SOBIE SPOKOJ Z TA > MAFIA (ZARÓWNO Z PRAWA I LEWA:)) > > Mam duzo wspólnego z kazdym kto reprezentuje mniej lub bardziej lewicowy punkt widzenia, a przynależnośc do jakiejkolwiek partii nie powinna chyba stać w sprzeczności z posiadaniem własnych poglądów? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoda panie komunisto Markowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 16:36 1. jestem biedny 2. poszedłbym na cos dobrego 3. doda na festynie społem to nie dlamnie Odpowiedz Link Zgłoś
l.markowski Re: panie komunisto Markowski 04.01.07, 16:46 Gość portalu: yoda napisał(a): > 1. jestem biedny > 2. poszedłbym na cos dobrego > 3. doda na festynie społem to nie dlamnie Jeżeli jesteś biedny to raczej nie będzie Ciebie stac na bilet do DOBREJ opery. Sam miałem ochotę wybrać się na przedstawienie w Warszawie, ale ceny od 40zł w górę odstraszyły mnie jakoś. Poza tym alternatywą dla dody nie jest jedynie opera, a na masowe imprezy pod chmurką równie dobrze można zapraszać artystów z wyzszej półki. Problem w tym, że mało jest takich koncertów. Obecna filharmonia ma nowoczesną salę, która może nie jest zbyt duża, ale odpowiednio wykorzystana napewno spełniłaby oczekiwania białostockich melomanów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: opera =sciema złodzei IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 04.01.07, 22:00 Zieloni już żółkniecie! Ha!Ha!Ha! Odpowiedz Link Zgłoś