Dodaj do ulubionych

W Białymstoku powstanie liceum prawosławne

03.04.03, 19:28
Moim zdaniem szkoły wyznaniowe są smieszne (niezależnie od
wyznania)....
Ale mamy wolność i jeżeli znajdą się chetni to niech taka
zakładaja. Choc moim zdaniem to zabawne...
Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Bialostoczanin Rosyjski - bardzo przyszłościowy !!! ;-D IP: proxy:* / 172.30.3.* 04.04.03, 14:04
      :-D ROTFL ;-D
      • ralston Re: Rosyjski - bardzo przyszłościowy !!! ;-D 04.04.03, 15:03
        Nie bardzo jest z czego się śmiać. Rosja to nasz sąsiad. I mimo obecnego stanu
        gospodarki, potężny sąsiad. A już na pewno kraj z którym w przyszłości
        powinniśmy prowadzić interesy. Ja dziś żałuję, że w ramach głupiego protestu
        przeciwko systemowi nie uczyłem się rosyjskiego. I to nie tylko ze względów
        pragmatycznych, bo będzie to język potrzebny, ale też dlatego, że to piękny
        język, w którym powstało wiele przecudnych pieśni i strof...
    • Gość: mini Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne IP: 213.77.24.* 04.04.03, 14:14
      szkoły wyznaniowe są twoim zdaniem śmieszne.
    • Gość: saunne Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 04.04.03, 14:15
      alex.4 napisał:

> Moim zdaniem szkoły wyznaniowe są smieszne (niezależnie od
      > wyznania)....
      > Ale mamy wolność i jeżeli znajdą się chetni to niech taka
      > zakładaja. Choc moim zdaniem to zabawne...

a dlaczego jesli wolno spytac? Co w tym takiego zabawnego? Artykul wskazuje na
      bardzo rozsadne podejcie zalozycieli do pomyslu. Wiesz Alex krzyczysz o
      wolnosci i tolerancji ale nie masz bladego pojecia co te slowa znacza.

pozdrawiam.
      • alex.4 Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne 04.04.03, 14:23
        Szkoły które są wyznaniowe prezentuja bardzo jednoznaczna linię propagandowo-
        ideologiczną. Czym rózni się biologia u prawosłąwnych z biologia w szkołach
        publicznych? Albo fizyka? Róznice sprowadzaja się do religii. I tworzyć szkoły
        tylko dla tak małej rzeczy? Jak chcą to niech powstaje. Ale to nie jest duza
        róznica. Dlatego szkoły wyznaniowe są dla mnie zabawne...
        Pozdr
        • Gość: mini Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne IP: 213.77.24.* 04.04.03, 14:25
          .... ty wiesz co Mądralinku ?
          Ty naprawdę powinieneś brać zastrzyki
          w tym stanie tabletki już nie pomogą
        • Gość: saunne Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 04.04.03, 14:33
          alex.4 napisał:

> Szkoły które są wyznaniowe prezentuja bardzo jednoznaczna linię propagandowo-
          > ideologiczną. Czym rózni się biologia u prawosłąwnych z biologia w szkołach
          > publicznych? Albo fizyka? Róznice sprowadzaja się do religii. I tworzyć
          szkoły
          > tylko dla tak małej rzeczy? Jak chcą to niech powstaje. Ale to nie jest duza
          > róznica. Dlatego szkoły wyznaniowe są dla mnie zabawne...
          > Pozdr

Jak sie zgadzasz to dlaczego kpisz z pomyslu? Tak trudno powstrzymac sie, gdy
          ktos ma inne podejscie do swiata niz Ty? A kto Ci dal monopol na prawde? O
          jakiej linii propagandowej mowisz? Zastanow sie przez moment czy nie obrazasz
          niewinnych ludzi. Czy to zle, ze ludzie sie aktywizuja, ze chca podejmowac
          inicjatywe? I bardzo dobrze, ze ta szkola powstanie bo dlaczego nie? Ks.
          Misijuk wyraznie powiedzial, ze szkola nie bedzie miala charakteru religijnego,
          ze bedzie otwarta na wszystkie wyznania. Idac Twoim tokiem rozumowania mozna
          wysmiewac sie z innych szkol prywatnych (bo to tez bedzie szkola prywatna!), bo
          przeciez "biologia tam jest taka sama jak w szkole publicznej".

• alex.4 Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne 04.04.03, 14:42
            Szkoły prywatne rózni od publicznych sposób finansowania, a co za tym idzie
            rózni cała organizacja szkoły. Pod tym względem szkoły konfesyjne nie róznią
            sie od szkół prywatnych. Jeżeli ludzie chcą takie organizować to proszę bardzo.
            Tak samo jak nie wiem np. szkoły o profilu ekologicznym. Taki profil też jest
            troche zabawny. Tyle. Organizować szkoły wedle wyznania, dzielic osoby na
            wyznajach to, albo cos innego teraz jest właśnie trochę zabawne. Co innego
            jeżeli takie szkoły maja tradycje. Ale róznicowanie ludzi wedle wyznania?....
            Pozdr
            • awee Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne 04.04.03, 14:45
              alex.4 napisał:

> Szkoły prywatne rózni od publicznych sposób finansowania, a co za tym idzie
              > rózni cała organizacja szkoły.
              > Tak samo jak nie wiem np. szkoły o profilu ekologicznym. Taki profil też jest
              > troche zabawny. Tyle.
              > Pozdr

A dlaczego szkoły o profilu ekologicznym są zabawne? A które wobec tego nie są
              zabawne?
              • alex.4 Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne 04.04.03, 14:53
                Bo przekazuja ideologie. Ja jestem nieufny wobec ideologii. Szkoła ma
                przekazywać wiedzę, uczyć mysleć samodzielnie. A nie kształtować ideologicznie.
                Ekologia czy religia są odpowiednie przedmioty, które przekazuja treści dotycz
                ącego tego.
                • Gość: saunne Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 04.04.03, 15:10
                  alex.4 napisał:

> Bo przekazuja ideologie. Ja jestem nieufny wobec ideologii. Szkoła ma
                  > przekazywać wiedzę, uczyć mysleć samodzielnie. A nie kształtować
                  ideologicznie.
                  >
                  > Ekologia czy religia są odpowiednie przedmioty, które przekazuja treści
                  dotycz
                  > ącego tego.

Przekazuja pewne wartosci. Nie ideologie. Porownanie, ktore stosujesz jest
                  obrazliwe.
                  Ta sa szkoly prywatne - chodza do nich Ci co chca. Przymusu nie ma.
                  Nie utozsamiaj pogladow skrajnych, ktore istnieja w kazdej religii z caloscia
                  spolecznosci.
                  Samodzielne myslenie? Polemizowalabym z tym czy aktualnie polskie szkoly ucza
                  samodzielnego myslenia, ale to temat na odrebna dyskusje.
                • awee Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne 04.04.03, 15:11
                  alex.4 napisał:

> Bo przekazuja ideologie. Ja jestem nieufny wobec ideologii. Szkoła ma
                  > przekazywać wiedzę, uczyć mysleć samodzielnie. A nie kształtować
                  ideologicznie.
                  > Ekologia czy religia są odpowiednie przedmioty, które przekazuja treści
                  dotyczącego tego.

Liceum to jest po gimnazjum prawda? Młody człowiek który tam idzie nie idzie
                  zmuszany przez nikogo a zwłaszcza przez "władzę rodzicielską" czy osoby
                  trzecie. Liceum już w tym XXI wieku młodzież samodzielnie sobie wybiera nie
                  oglądając się na rodziców. No oczywiście są wyjątki...
                  A szkoły od wieków nie uczą samodzielnego myślenia - nawet te "nieideologiczne"

• awee Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne 04.04.03, 14:35
          alex.4 napisał:

> Szkoły które są wyznaniowe prezentuja bardzo jednoznaczna linię propagandowo-
          > ideologiczną. Czym rózni się biologia u prawosłąwnych z biologia w szkołach
          > publicznych? Albo fizyka? Róznice sprowadzaja się do religii. I tworzyć
          szkoły
          > tylko dla tak małej rzeczy? Jak chcą to niech powstaje. Ale to nie jest duza
          > róznica. Dlatego szkoły wyznaniowe są dla mnie zabawne...
          > Pozdr

Alex ale w artykule jest wyraźnie napisane iż to nie będzie szkoła wyznaniowa
          oto cytat:
          "...Jak się dowiedzieliśmy, nie będzie to szkoła wyznaniowa. - Nie zamierzamy
          wprowadzać więcej lekcji religii. To ma być normalne liceum, a nie szkoła
          obarczona klerykalizmem. Chcielibyśmy, by w przyszłości uczyły się u nas dzieci
          nie tylko wyznania prawosławnego."

Więc traktować to należy jako liceum które chcą założyć prawosławni.
          Pozdrawiam
          • alex.4 Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne 04.04.03, 14:43
            Saunne czytałas ostatnia produkcje tego typka Mini. Uważasz, że z takim kims
            moożna dyskutować?
            • Gość: mini Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne IP: 213.77.24.* 04.04.03, 14:49
              alex.4 napisał:

> Saunne czytałas ostatnia produkcje tego typka Mini. Uważasz, że z takim kims
              > moożna dyskutować?
              ty koleś cwany jesteś !
              pokazujesz swoim postem jaki jesteś nietolerancyjny typek
              pokazujesz tam naprawdę swoją miernotę intelektualną a później jak zauważasz że
              to się komuś nie podoba to się zaczynasz przylizywać ??!
              niezły z ciebie padalec !
              w szkole musiałeś być typem kabla
              :-))
              śmieje się dziecko z ciebie
              rozumiesz!?!?!!!
              to nie ja jestem ograniczony
              spójrz może jednak w lustro.....
              nie wypływa ci przypadkiem ślina z kącika wargi ??
              a może opada ci mimowolnie jedna powieka ??
              hehehe....
              czy ty widzisz jak mnie bawisz ??
              • alex.4 Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne 04.04.03, 14:54
                Mini ty nie potrafisz odpowiedzieć na rzadne pytanie.
                Twoja wiedza jest bardzo zacofana. Nie powinieneś być przepuszczony w
                podstawówce/ Po prostu.
                • Gość: mini tolerancja małpiatych IP: 213.77.24.* 04.04.03, 15:00
                  alex.4 napisał:

> Mini ty nie potrafisz odpowiedzieć na rzadne pytanie.
                  > Twoja wiedza jest bardzo zacofana. Nie powinieneś być przepuszczony w
                  > podstawówce/ Po prostu.
                  ej tam !! po co w ogóle miałbym chodzić do podstawówki !! ?????
                  najlepiej byłoby mnie zagazować albo wywieźć na Sybir
                  ty masz takie ciągoty, prawda aleksik ???
                  wszystkich co myślą inaczej wont!
                  prawda ??

• alex.4 Re: tolerancja małpiatych (Mini) 04.04.03, 15:08
                    Dyskutować mozna z kimś kto ma wiedzę. Wtedy mozna się z nim spierać. Ty tej
                    wiedzy najwyraźniej nie posiadasz. Idź wróć do szkoły. Nadrób niedociągnięcia w
                    edukacji
            • Gość: saunne Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 04.04.03, 15:01
              Alex smiem twierdzic, ze Ty sam osobiscie przyczyniasz sie do podgrzewania
              dyskusji z Mini. Okreslenia typu "typek", "idiota", "debil" doskonale sie do
              tego nadaja. Mini ma inny poglad na swiat, wierzy w inne wartosci niz Ty. I co
              z tego? Czy to ma byc powod, dla ktorego mozesz go obrazac? To ja Ci powiem, ze
              sie z tym nie zgadzam (niezgadzam sie tez z wiekszoscia pogladow Mini, ale to
              bez znaczenia tutaj). Moge tylko poradzic: jak nie potraficie ze soba
              kulturalnie rozmawiac to tego nie robcie. Przynajmniej pozostali forumowicze
              nie beda musieli tego czytac.

Nie rozumiem nadal co jest smiesznego w szkolach zakladanych przez organizacje
              religijne. W Bialymstoku istnieja szkoly katolickie i jakos nikomu to nie
              przeszkadza. Kilkoro z moich znajomych ukonczylo je i nie mam zadnych problemow
              w kontakcie z nimi. Twierdze, ze podobnie bedzie z ta szkola.
              Podzialy religijne miedzy ludzmi juz istnieja (i istnialy od zawsze). Ta szkola
              nie stworzy ich.
              Moja reakcja jest spowodowana przede wszystkim napastliwoscia i
              niesprawiedliwoscia Twojej wypowiedzi. Po prostu wysmiewales sie.

pozdrawiam.
    • Gość: werty Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne IP: 195.205.214.* 04.04.03, 14:55
      a moze za jakis czas powstana szkoly dla utykajacych na lewa noge, potem szkoly
      dla piegowatych i dla tych z duzymi uszami. moim zdaniem jezeli to bedzie
      oplacane z kieszeni rodzicow i organizacji prawosławnych to pol biedy ale
      jezeli z kasy wojewodzkiej to sie dziwie, poniewaz inne szkoly sa zamykane z
      braku funduszy i nie stac nas na finansowanie wyspecjalizowanej szkoly.
    • ralston Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne 04.04.03, 15:08
      Nie widzę nic śmiesznego w powstaniu takiego liceum w Białymstoku. Nie należy
      zapominać, że szkoła to nie tylko przekazywanie wiedzy, ale też i wychowanie. A
      to opiera się na pewnych wartościach. Jeśli są ludzie, którzy chcą by te
      wartości i wzorce były kultywowane, to czemu nie mieliby mieć prawa do takich
      szkół? Społeczność prawosławna w Białymstoku jest liczna i obecność takiej
      szkoły nie powinna dziwić. Może raczej winien dziwić brak takiej szkoły do tej
      pory?
      • habitus Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne 04.04.03, 15:11
        Mam te same odczucia. Zresztą sądziłam, że w Białymstoku JEST już liceum
        prawosławne, a nie, że dopiero powstaje.
      • alex.4 Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne 04.04.03, 15:13
        Moim zdaniem szkoła powinna przede wszystkim uczyć. O.K. wychowywać tez. To, ze
        takiej szkoły w Białym do tej pory nie było jest rzeczywiście dziwne. To troche
        świadczy o srodowisku pewnie. Moje zastrzeżenia do szkół konfesyjnych jest
        innego rodzaju. Co one bedą przekazywały. Jest w Białymstoku taki historyk
        szarlatan Mironowicz. jego dzieła są nie naukowe, ale konfesyjne. Nie trzeba
        dodawać, że to jest naganne.
        Pozdr
        • Gość: saunne Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 04.04.03, 15:20
          Alex... historia na Podlasiu jest szczegolnie zagmatwana. Nie zawsze to co
          podaje sie oficjalnie odpowiada w pelni rzeczywistosci. Na terenie gdzie
          mieszka moja babcia dzialaly dwie partyzantki (AK i ta wspierana przez
          komunistow). Za brak pomocy ktorejkolwiek z nich grozila smierc. Za pomoc z
          kolei grozila smierc od Niemcow. Nie da sie tego oceniac jednoznacznie. Po
          prostu nie da sie.
          • alex.4 Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne 04.04.03, 15:26
            Tu nie chodzi o historie współczesna, ale o zafałszowania historii
            średniowiecznej, jakie ten pan dokonuje. Historia najczęściej jest zagwartwana.
            A w niej nie chodzi o powiedzenia kto miał racje, a kto nie, ale dlaczego
            ludzie tak postepowali a nie inaczej.
      • Gość: saunne Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 04.04.03, 15:13
        ralston napisał:

> Nie widzę nic śmiesznego w powstaniu takiego liceum w Białymstoku. Nie należy
        > zapominać, że szkoła to nie tylko przekazywanie wiedzy, ale też i wychowanie.
        A
        >
        > to opiera się na pewnych wartościach. Jeśli są ludzie, którzy chcą by te
        > wartości i wzorce były kultywowane, to czemu nie mieliby mieć prawa do takich
        > szkół? Społeczność prawosławna w Białymstoku jest liczna i obecność takiej
        > szkoły nie powinna dziwić. Może raczej winien dziwić brak takiej szkoły do
        tej
        > pory?

Zgadzam sie w 100%.

pozdrawiam.
        • Gość: Janusz_2 Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne IP: *.osiedle.net.pl 04.04.03, 15:30
          Co do samego powstania takiego liceum nic nie mam osobiscie. Ale denerwuje
          mnie nastepujaca sprawa : otoz to ze Tv Białystok jest z tego co slyszalem
          opanowana przez ludzi wyznania prawoslawnego ( byc moze sie myle, powtorze ja
          to tylko ZASLYSZALEM ). NIe wiem czy oglodacie Obiektyw ja akurat dosc czesto
          oglodam i praktycznie nie ma tam dnia zeby choc jedna informacja nie dotyczyla
          swiat prawoslawnych ich np. wlasnie liceow szkol organizacji itp. Traktuja ich
          tak jakby Białystok w polowie byl prawoslawny a przeciez dobrze wiemy ze tak
          nie jest i ze prawoslawni stanowia moze cwierc mieszkancow naszego miasta. To
          po pierwsze ,po drugie wkurza mnie ze jak w ogolnokrajowych programach info.
          typu Teleexpres czy wiadomosci itd. sa wiadomosci z Podlasia to w wiekszoci sa
          to informacje z swiat prawoslawnych muzulmanskich czy jeszce jakichs innych.
          Przedstawia sie w ten sposob nasz region w oczach mieszkancow innych czesci
          kraju tak jakby tu w ogole nie mieszkali Polacy (czyli glownie katolicy) a
          tylko Tatarzy Białorusini czy Ukraincy a przeciez tak nie jest.
          To moim zdaniem smutne bo nasze media robia Podlasiu malo polska reklame...
          Pozdr.
    • aureliano.83 Re: W Białymstoku powstanie liceum prawosławne 04.04.03, 15:32
      A gdyby nawet ktoś chciał założyć liceum z typowo prawosławną atmosferą, z
      nastawieniem na kultywowanie tradycji tegoż właśnie wyznania? Nie mógłby tego
      uczynić?
      Uważam, że jest to jak najbardziej potrzebne. Zważywszy choćby na fakt, jak
      dużo jest prawosławnych osób w naszym regionie. Przecież to właśnie tu, na
      Podlasiu jest niejako "główny ośrodek" prawosławia w naszym kraju.
      Wydaje mi się, że Białystok wśród tych największych polskich miast ma najwyższy
      stosunek prawosłanych do ogółu mieszkańców. Nie jestem tego pewien, nie znam
      tego faktu, ale tak właśnie mi się wydaje.
      Znam za to dobrze środowisko prawosławne i wiem, jak bardzo pielęgnuje ono
      swoje obyczaje. Nie odcina się jednocześnie od tradycji regionalnych. Wręcz
      przeciwnie. Prawosławie jest nierozerwalnie związane z Podlasiem. Jest częścią
      Podlasia.

Trochę mi zatem przykro, Alex, że uważasz za zabawny ów pomysł, bo tym samym, w
      pewien sposób, uważasz za zabawną część mojej kultury. A to już godzi wprost we
      mnie.

Mam nadzieję, że nie miałeś na myśli dokładnie tego.

Na słowo należy uważać. Ma ono wielką moc, zwłaszcza "słowo pisane". "Słowa,
      słowa, słowa - czyż nie są one prawdziwymi więzieniami, jeśli nie używa się ich
      w odpowiedni sposób?"
      • alex.4 Re Do Aureliano 04.04.03, 15:41
        Ja nie powiedziałem, ze zabawny jest pomysł tworzenia szkoły prawosłąwnej, ale
        konfesyjnej.
        Zreszta z tego słowa zabawny wycofuje sie. Mnie szkoły konfesyjne nie podobaja
        sie, ale nie mam nic przeciwko ich istnieniu. Moga sobie istnieć, jeżeli znajdą
        sie chetni któzy chcą chodzić do tego typu szkół.
        Jak najbardziej nalezy respektować prawa mniejszości narodowych do ich kultury.
        Nalezy kultywować również prawa zwiazkó religijnych.
        Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka