Dodaj do ulubionych

Deubekizacja - lewica powinna być za!

10.01.07, 22:14
Chciałbym się dowiedzieć co sądzi lewica o pomyśle zmniejszenia ubeckich
emerytur które są obecnie rzędu 4-6 tys zł i uzyskane w ten sposób pieniądze
przeznaczyć na podwyżki najniższych emerytur.

Przecież to jest zgodne z deklarowaną przez lewicę troską o najuboższych i
głoszoną przez nich zasadą sprawiedliwości społecznej.
Obserwuj wątek
    • fiat_lux Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! 10.01.07, 22:29
      lewica jest za
      • pogromca_czerwonych_hien Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! 10.01.07, 22:36
        To znaczy, że w sejmie lewica zagłosuje za deubekizacją?
        • fiat_lux Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! 10.01.07, 22:38
          pogromca_czerwonych_hien napisał:

> To znaczy, że w sejmie lewica zagłosuje za deubekizacją?
          >

to znaczy ze nie rozumiesz slowa "za"?
        • Gość: azp11 Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! IP: *.elpos.net 10.01.07, 22:41
          Dlaczego nie rozumiesz słowa "za"?
          • pogromca_czerwonych_hien Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! 10.01.07, 22:47
            Lewica jest "za a nawet przeciw"?
            • Gość: azp11 Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! IP: *.elpos.net 10.01.07, 22:51
              A pytałeś Fiat_luxa co znaczy "przeciw"?
              • fiat_lux Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! 10.01.07, 22:52
                Gość portalu: azp11 napisał(a):

> A pytałeś Fiat_luxa co znaczy "przeciw"?

poczekaj. niech najpierw przyswoi wyraz poznany wczesniej dzis. zostawny
                "przeciw" na jutro
                • Gość: azp11 Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! IP: *.elpos.net 10.01.07, 22:57
                  I słowa "zostawny" też nie zrozumie.
            • fiat_lux Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! 10.01.07, 22:51
              specjalnie napisalem tylko 3 slowa zeby latwiej bylo zrozumiec, ale widze ze i
              tak bylo to zbyt wiele
              • szop.sracz Re: fiat jest przeciw !!! 10.01.07, 23:02
                Jego staremu ucieliby kawal pozadnej emerytury? Nie na darmo
                organizowal "sciezki zdrowia" i namachal sie blondyna, zeby teraz dostawac
                jakies 1000 emerytury.
                • fiat_lux Re: fiat jest przeciw !!! 10.01.07, 23:31
                  szop.sracz napisał:

> Jego staremu ucieliby kawal pozadnej emerytury? Nie na darmo
                  > organizowal "sciezki zdrowia" i namachal sie blondyna, zeby teraz dostawac
                  > jakies 1000 emerytury.

przeciw czemu?
              • pogromca_czerwonych_hien Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! 10.01.07, 23:05
                Ale co z moim pytaniem - "Czy to znaczy, że w sejmie lewica zagłosuje za
                deubekizacją? " Czy jest zbyt trudne?
                • fiat_lux Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! 10.01.07, 23:30

> Ale co z moim pytaniem - "Czy to znaczy, że w sejmie lewica zagłosuje za
                  > deubekizacją? " Czy jest zbyt trudne?
                  >

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=55295725&a=55296915
                  • drzazgarz Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! 11.01.07, 17:22
                    Ale jest przeciw! Tak podało radio i telewizja. Nie tylko lewica ale i PO
                    będzie głosować w obronie ubeckich emerytur. Najbardziej rozśmieszył mnie
                    argument dlaczego są przeciw. Bo oni uważają, że trzeba było to zrobić
                    wcześniej, buuuuchacha.
                    • Gość: azp11 Re: lewica powinna być za, ale jest przeciw IP: *.elpos.net 11.01.07, 17:44
                      To przejaw mądrości politycznej. Trzeba walczyć o swój elektorat.
                      • drzazgarz Re: lewica powinna być za, ale jest przeciw 11.01.07, 18:00
                        Jaki elektorat taka partia, nieprawdaż?

Wygląda więc że to pogromca miał rację a nie fiat lux. Lewica i PO są za a
                        nawet przeciw.
                        • dd.r Biorąc poważnie teorie głoszone na tym forum 11.01.07, 19:25
                          lewica powinna być jak najbardziej za bo te sb-ckie emeryturki po uwłaszczeniu
                          sie nomenklatury to są przeznaczane na waciki dla ich żon...
                          ale serio:
                          nie widzę powodu żeby ci panowie mieli dostawać po kilka tysięcy miesięcznie
                          w "nagrodę" za złamane życiorysy
                        • Gość: wkoronkiewicz Re: lewica powinna być za, ale jest przeciw IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 11.01.07, 19:46
                          na pierwszy rzut oka pytanie "czy należy zmniejszyć esbeckie emerytury i
                          przeznaczyć uzyskane w ten sposób pieniądze na podwyżkę najniższych emerytur?"
                          jest pytaniem retorycznym. i prawdopodobnie większość społeczeństwa odpowie na
                          nie twierdząco.
                          ale pozostaje kilka kwestii niejasnych:
                          - kto zajmowałby się obniżaniem owych emerytur? ZUS? czy powołana zostanie
                          specjalna komisja?
                          - jeśli komisja, to kto będzie wyznaczał jej członków? rząd?
                          - i kto będzie sprawował nad nią kontrolę?
                          - do jakiego poziomu zniżane będą owe emerytury?
                          - czy liczyć się będzie staż pracy takiego "esbeka"? czy brane pod uwagę będzie
                          jego stopień i stanowisko? czy będzie jakaś gradacja, czy też wszyscy od
                          szeregowego agenta po pułkownika dostaną tyle samo?
                          - na podstawie jakich dokumentów? nie orientuję się zbytnio w strukturach
                          takich służb, ale wydaje mi się, że część prowadzonych przez nie działań,
                          objęta jest klauzulą tajności.
                          - co z emeryturami tajnych współpracowników?

skoro zaś mowa o najniższych emeryturach, to może poszukać jeszcze jakiś
                          pieniędzy? może przeznaczyć na ten cel część diet poselskich i senatorskich?
                          nie wydaje się Wam, że są dość wyśrubowane?

• fiat_lux Re: lewica powinna być za, ale jest przeciw 11.01.07, 20:01
                            Gość portalu: wkoronkiewicz napisał(a):

> skoro zaś mowa o najniższych emeryturach, to może poszukać jeszcze jakiś
                            > pieniędzy? może przeznaczyć na ten cel część diet poselskich i senatorskich?
                            > nie wydaje się Wam, że są dość wyśrubowane?
                            >

no to wpadles - a wystarczylo odpowiedziec tak lub nie. czerwonej hienie nie
                            chodzi o merytoryczna dyskusje. zreszta czy mozna o takiej mowic jesli tytul
                            jest deubekizacja a chodzi przede wszystkim o sb? to jest populizm (zreszta tak
                            samo jak mowa o zmniejszeniu diet poselskich czy senatorskich bo jak diety 560
                            osob maja wplynac na polepszenie sytuacji)
                            • Gość: dd Czyżby jednak Lepper miał wylecieć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:02
                              I czas na wcześniejsze wybory? Bo zaczynają się efekciarskie pomysły z aborcją
                              i sb
                              • fiat_lux Re: Czyżby jednak Lepper miał wylecieć? 11.01.07, 20:08
                                Gość portalu: dd napisał(a):

> I czas na wcześniejsze wybory? Bo zaczynają się efekciarskie pomysły z aborcją
                                > i sb

a co pozniej? bo ja mysle ze rozklad sil bedzie dokladnie taki sam. prezydent
                                moglby byc inny, ale ja na tuska bym nie glosowal. podobnie jak kaczynski to nie
                                jest material na prezydenta
                            • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: lewica powinna być za, ale jest przeciw 11.01.07, 20:04
                              Projekt obniżenia emerytur dla ubekow ma też trochę moralnej racji.
                              W tym narodzie zdrajcy istnieli od dawna. W ten sposób pokaże się, ze zdrada
                              jest złem i jako taka jest przez społeczeństwo piętnowana.
                              Z drugiej strony prawo jest prawem i Ci ludzie płacili składki za ZUS, zapewne
                              większe niż Ci, co dzisiaj dostają najniższe ewrytury.
                              • Gość: wkoronkiewicz Re: lewica powinna być za, ale jest przeciw IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 11.01.07, 20:07
                                oczywiście, że nikt nie odmawia słuszności twierdzenia.
                                ale zanim powiemy "tak" - dowiedzmy się "jak"?
                                • fiat_lux Re: lewica powinna być za, ale jest przeciw 11.01.07, 20:15
                                  Gość portalu: wkoronkiewicz napisał(a):

> oczywiście, że nikt nie odmawia słuszności twierdzenia.
                                  > ale zanim powiemy "tak" - dowiedzmy się "jak"?

dokladnie
                                  • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: lewica powinna być za, ale jest przeciw 11.01.07, 20:21
                                    Też się z tym zgodzę. Pora by nasi politycy i społeczeństwo zaczęli z sobą
                                    rozmawiać. Po roku wszyscy powinni się wyszumieć, uspokoić i zacząć ze sobą
                                    normalnie rozmawiać.
                              • fiat_lux Re: lewica powinna być za, ale jest przeciw 11.01.07, 20:15
                                spiacy_z_otwartymi_oczami napisał:

> Projekt obniżenia emerytur dla ubekow ma też trochę moralnej racji.
                                > W tym narodzie zdrajcy istnieli od dawna. W ten sposób pokaże się, ze zdrada
                                > jest złem i jako taka jest przez społeczeństwo piętnowana.

"zdrajca" to jest pojecie subiektywne. z tego co rozumiem obecnie zdrade w
                                rozumieniu prawnych orzeka sad

zastanawiam sie czy kiedy ss zostalo uznane za organizacje zbrodnicza w
                                norymberdze czy to automatycznie odebralo im emerytury?

> Z drugiej strony prawo jest prawem i Ci ludzie płacili składki za ZUS, zapewne
                                > większe niż Ci, co dzisiaj dostają najniższe ewrytury.

no tak ale co zawinila pani zosia z sekratariatu sb? albo pan bronek z
                                transportu sb? a co zawinila pani halinka z kadr sb? czy oni tez sa zdrajcami i
                                katami narodu? czy nie beda nas sadzic w strassburgu za to ze panstwo nie
                                dotrzymalo umowy o prace w czasie kiedy ja podejmowali?

a moze to rzeczywiscie ma byc ustawa anty ub, a nie sb? bo wtedy nie ma
                                problemu. sb istnieje od 1956 roku, a ub jest na wymarciu

nie zrozumcie mnie zle - jestem za. tylko niech ta ustawa ma rece i nogi. bo sam
                                tytul "deubekizacja" sugeruje czysty populizm
                                • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: lewica powinna być za, ale jest przeciw 11.01.07, 20:18
                                  Tu jest głęboki problem moralny. Polacy mają taki od stuleci, czy wysługiwanie
                                  się obcym wbrew narodowi jest "zdradą". I tak w kółko od XVII wieku.
                                  wątpię, by kwestia ta dotyczyła pani sekretarki. Podejrzewam, że ustawa objęłaby
                                  funkcjonariuszy.
                                  • fiat_lux Re: lewica powinna być za, ale jest przeciw 11.01.07, 20:24
                                    spiacy_z_otwartymi_oczami napisał:

> Tu jest głęboki problem moralny. Polacy mają taki od stuleci, czy wysługiwanie
                                    > się obcym wbrew narodowi jest "zdradą". I tak w kółko od XVII wieku.
                                    > wątpię, by kwestia ta dotyczyła pani sekretarki. Podejrzewam, że ustawa objęłab
                                    > y
                                    > funkcjonariuszy.

zastanawiam sie czy obejmie takich ludzi jak kryze
                              • bamberkonktetny Re: lewica powinna być za, ale jest przeciw 11.01.07, 20:22
                                Przede wszystkim, to zrozumiałem wszeszcie że rzeczywiście "za" u fiata lux
                                znaczy co innego niż myślałem i chętnie poznam jego interpretację tego słowa.
                                Poza tym Koronkiewicz wprowadził trochę zamieszania strasząc uznaniowością,
                                bałaganem, urzędnikami. Jeżeli ustawa lustracyjna obniży emerytury esbeków do
                                ustalonej kwoty, to nie potrzeba będzie żadnego dodatkowego rozpatrywania w
                                ZUSie. Poza tym wcale nie jestem pewien czy za komuny resorty MON czy MSW
                                odprowadzały składki do ZUS. Pamiętam, że miały one własnych lekarzy i własne
                                szpitale a i na emeryturę przechodzili zupełnie na innych zasadach w młodym
                                wieku. Nie jestem prawnikiem ale uważam, że jeżeli nawet prawo zabraniałoby
                                zmiejszenia ubeckich emerytur to zawsze wprowadzić specjalny podatek na naprawę
                                wyrządzonych przez nich krzywd i na to samo wyjdzie. Prawnicy znajdą odpowiednie
                                rozwiązanie.
                                • pogromca_czerwonych_hien Re: lewica powinna być za, ale jest przeciw 11.01.07, 20:26
                                  bamberkonktetny napisał:

> Przede wszystkim, to zrozumiałem wszeszcie że rzeczywiście "za" u fiata lux
                                  > znaczy co innego niż myślałem i chętnie poznam jego interpretację tego słowa

Nie poznasz. Ja już na to cały dzień czekam.
                                  • fiat_lux Re: lewica powinna być za, ale jest przeciw 11.01.07, 20:32

> bamberkonktetny napisał:
                                    >
                                    > > Przede wszystkim, to zrozumiałem wszeszcie że rzeczywiście "za" u fiata l
                                    > ux
                                    > > znaczy co innego niż myślałem i chętnie poznam jego interpretację tego sł
                                    > owa
                                    >
                                    > Nie poznasz. Ja już na to cały dzień czekam.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=55295725&a=55296915

moze i czekasz ale wynika to z faktu ze nie umiesz czytac a nie z tego ze sie
                                    migam od odpowiedzi
                                • fiat_lux Re: lewica powinna być za, ale jest przeciw 11.01.07, 20:31
                                  nieprawda. jestem nadal za deubekizacja
                                • Gość: jerzy Re: Do Bambra IP: *.cnb.com.pl 13.01.07, 13:00
                                  To jest właśnie kwintesencja PiSowskiego podejścia do polityki i prawa - dajcie
                                  mi człowieka a paragraf się znajdzie. Cały czas powtarzam, że PiS jest
                                  bolszewicki, tylko dla niepoznaki inaczej się nazywa.
    • Gość: jewgien Taka była wtedy strategia. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.07, 02:03
      Dzisiejsze czasy dowodzą że słuszna. Niech mają te emerytury. Ja do komunistów i UB-ków nie mam nic. Na razie jeszcze gospodarka rośnie, ale nie wszyscy na tym wychodzą dobrze (dobrze wychodzą głownie byli SB-cy, komuniści i ich rodziny, a reszta - jak widać). Co mi z tego że skopię komucha ?
      • fiat_lux Re: Taka była wtedy strategia. 13.01.07, 02:45
        Gość portalu: jewgien napisał(a):

> Dzisiejsze czasy dowodzą że słuszna. Niech mają te emerytury. Ja do komunistów
        > i UB-ków nie mam nic. Na razie jeszcze gospodarka rośnie, ale nie wszyscy na ty
        > m wychodzą dobrze (dobrze wychodzą głownie byli SB-cy, komuniści i ich rodziny,
        > a reszta - jak widać). Co mi z tego że skopię komucha ?

99% procent kleru zyje ponad stan. idz zobacz pod kosciol farny na parkingu przy
        plebanii jakie samochody stoja.

zastanawiam sie glownie do ktorej katogorii naleza sbekow, komunistow czy ich
        rodzin. a juz rydzyk to chyba najbiedniejszy czlowiek w polsce jest

polecam tez palacyk dla ksiezy na emeryturach na dziesiecinach
        • Gość: jewgien A ja nie mówię o xiędzach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.07, 03:30
          bo ci ślubowali ubóstwo (ich kije podróżne o których wspominasz - dowodzą tylko tego, czego dowodzą na ich temat).
          Rydzyk, to będzie się smażył w piekle (a smażone najlepsze). Grał "Ojca inwestora", Bóg go na akcjach NFI upomniał, a że ten nie zrozumiał (sprzedał je na dnie) i kupił akcje SPBP, która zbankrutowała, to świadczy o nim.
          • Gość: jewgien Sprostowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.07, 03:35
            Ostatnio okazało się że Rydzyk, to nie Rydzyk, a Wełnianka - grzyb łudząco podobny do Rydzyka, ale posiadający włoski na kapeluszu (pewnie stąd to zamiłowanie do moheru u jego "Fanów").
          • fiat_lux Re: A ja nie mówię o xiędzach 13.01.07, 06:52
            rydzyk nie bedzie sie smazyl w piekle bo on dobrze wie ze nie ma boga ani piekla
            natomiast my jako polacy od 966 roku karmimy te pasozyty na naszym narodowym ciele
            • Gość: jerzy O normalności IP: *.cnb.com.pl 13.01.07, 13:17
              Czy w Polsce nie może być normalnie? Dlaczego każdy polityk, który wygra wybory
              uważa, że musi zrobić rewolucję i wywrócić wszysto do góry nogami? Daczego
              najlepszy jest ten Sejm, napłodzi najwięcej ustaw-potworków i zrobi największe
              zamieszanie w systemie prawnym kraju? Dlaczego najlepszy jest ten minister,
              który zrobi "reformę" - choćbyśmy potem mieli latami cierpieć konsekwencje?
              Dlaczego musi być tak, że po Kaczorach przyjdą inni i będą wszystko odkręcać -
              przy okazji robiąc znowu bałagan?
              • drzazgarz Re: O normalności 13.01.07, 15:12
                W Polsce nie jest normalnie właśnie dlatego, że nie przeprowadzono lustracji,
                dekomunizacji i deubekizacji. Jak nie jest normalnie, to należy reformować. Nie
                wierzę w to, że raz rozbite mafijne układy się odrodzą. Właśnie teraz cierpimy
                za skutki zmarnowanych lat i braku reform. Stawianie znaku równości między
                katami a ofiarami jest w bardzo złym guście. Tu nie chodzi, żeby skopać
                komuchów. Tu chodzi żeby rozbić niezdrowe układy które niszczą, rozkradają
                Polskę i spowalniają jej rozwój. Tu chodzi o to czy Polska w przyszłości będzie
                przypominać kraje zachodu czy też upodobni się ustrojem do Rosji.
                • Gość: jerzy Re: O normalności IP: *.cnb.com.pl 13.01.07, 16:06
                  Tu wcale nie chodzi o żadnych komuchów. Te hasła o walce z układem, szarą
                  siecią, ubekami itp. to sposób Kaczyńskiego na sprawowanie władzy. Na
                  prowadzenie swoistej "rewolucji kulturalnej". I to się nigdy nie skończy, bo z
                  urojonymi wrogami można walczyć bez końca. I to właśnie Kaczyński prowadzi nas
                  do modelu rosyjskiego, gdzie wódz decyduje o wszystkim. Najlepszym dowodem jest
                  partia PiS. Śmiem twierdzić, że w PZPR było więcej demokracji. Po rządach
                  Kaczyńskich ani na cal nie będzie w Polsce normalniej.
                  • drzazgarz Re: O normalności 13.01.07, 17:10
                    Skoro istnieją dokumenty potwierdzające inwigilację polityków opozycji przez
                    byłych esbeków, ich nielegalnych wpływów w mediach, życiu gospodarczym oraz
                    ich współpracę z organizacjami przestępczymi to nikt nie uwierzy, że to są
                    puste hasła. Poza tym realny jest też grób Papały, zatuszowane afery za które
                    nikogo nie skazano.

Co do modelu rosyjskiego, to właśnie w tym kierunku dążyliśmy za poprzednich
                    rządów komunistów. Powszechna korupcja i biurokracja, nieskuteczność sądów i
                    organów ścigania, kontrola służb specjalnych nad mediami, zabójstwa na tle
                    politycznym (Papała), układy polityków i służb specjalnych ze światem
                    przestępczym, powstawanie wielkich fortun przy zubożeniu reszty społeczeństwa,
                    tuszowanie afer. Wystarczyłaby jeszcze jedna kadencja rządów postkomunistów a
                    byłoby prawie jak w Rosji. Na szczęście naród się opamiętał i zagłosował za
                    zmianami.

Porównywanie zdradzieckiej, antypolskiej prosowieckiej komunistycznej partii
                    PZPR z PiS zostawiam bez komentarza, bo to tylko świadczy o poziomie twego
                    intelektu.
                    • Gość: jewgien Zgadza się. Świadczy o poziomie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.07, 19:42
                      inteligencji (mojej też, bo też to widzę). Zająłem się pracą i widzę efekty - zarobiony ponad 1000 % wkładu (słownie: ponad tysiąc procent wkładu) w trzy lata. Po trzech latach, będzie następne 1000 % i będę mógł robić coś dalej. Ja przyjąłem sytuację, zostawiłem ją za sobą i działam. Gdybym kiedyś się nie burzył o komunę, to byłbym szefem katedry chemii, pracował naukowo, ale nie sądzę żebym tyle zarobił w porównywalnym czasie (uchodziłem za geniusza, a wyszedłem na Eugeniusza; to jak z profesorem zwyczajnym i profesorem nadzwyczajnym; ważne żeby wyciąganie wniosków nie okazało się loterią). Dlatego zachęcam do pracy i odradzam wdawanie się w czyjeś rozgrywki (my na nich tylko stracimy).
                    • Gość: jerzy Re: O normalności IP: *.cnb.com.pl 14.01.07, 00:04
                      1.Inwigilację prowadzono na polecenie władz po '89r. Obciąża raczej mocodawców
                      niż wykonawców.
                      2.To, że ktoś miał kontakty z SB, a teraz gdziekolwiek pracuje, nie świadczy,
                      że SB istnieje i że ma jakiekolwiek wpływy. To tak jakby mówić, że władzę ma
                      PRLowska Komisja Planowania bo jej byli pracownicy są tu i ówdzie.
                      3.Moim zdaniem śmierć gen.Papały to wynik mafijnych porachunków. (Przypominam,
                      że mafia to nie jest SB-owski wynalazek lecz rozwinętych demokracji. A to, że w
                      mafii może spotka się byłych funkcjonariuszy SB - patrz pkt 2.)
                      4.Co do kierunku zmian w państwie, pozostaję przy swoim. Jeżeli np. CBA wsadzi
                      kilku polityków PiS w tej kadencji, nie zaś po wyborach, to może zmienię zdanie.
                      5.W PiS wszystko zależy od J.K. i jego zaufanych. Jest to partia z wodzem na
                      czele. Kiedy raz posłowie PiS zagłosowali przeciw J.K. to trzeba było odkręcać
                      w Senacie. I tylko pod tym wzgędem porównałem PiS i PZPR. Twoje zdanie na temat
                      PZPR to dyskusja o czymś innym.
                      6.O intelekcie - w poprzednim poście.
                  • Gość: azp11 Re: O normalności IP: *.elpos.net 13.01.07, 17:58
                    Za czasów PZPR, za taką wypowiedź pod adresem ówczesnej władzy mógłbyś zaliczyć
                    kryminał, nie wspomnę już o innych szykanach. Dzisiaj opowiada się
                    najróżniejsze bzdety, nie przebierając w środkach, aby zniechęcić społeczeństwo
                    do lustracji.
                    Życzę powodzenia Kaczyniakom.
                    • Gość: jdbad Re: O normalności IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 13.01.07, 19:15
                      Nie daj Boże!
                      • Gość: jerzy Re: O normalności IP: *.cnb.com.pl 13.01.07, 23:27
                        Krzyczeć dużo i głośno może każdy. Tylko, że nic z tego nie wynika. Również w
                        dyskusji. Obraźliwe wypowiedzi o forumowiczach źle świadczą o autorach -
                        wyłącznie. Argumenty z cyklu "co by było gdyby" nic nie wnoszą.
    • edico Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! 14.01.07, 01:51

> Chciałbym się dowiedzieć co sądzi lewica o pomyśle zmniejszenia ubeckich
      > emerytur które są obecnie rzędu 4-6 tys zł i uzyskane w ten sposób pieniądze
      > przeznaczyć na podwyżki najniższych emerytur.
      Pomysł co najmniej idiotyczny, chociaż moralnie z pozoru bardzo chwytliwy.
      Po pierwsze, istnieje słuszna zasada (przynajmniej w moim odczuciu), że praw
      nabytych nie należy zmieniać. Możesz co prawda mieć w tej materii odmienne
      zdanie. Ale jeżeli już idziemy tak daleko, należało by w tej materii iść dalej i
      pozbawić w ten sam sposób emerytur również funkcjonariuszy Kościoła pracujących
      na dwóch etatach. Idąc za ciosem optował bym za pozbawieniem emerytur
      państwowych również wszelkiej maści katechetów kościelnych, którzy dzięki
      orzecznictwu Kaczej RP nabyli prawa emerytur nauczycielskich nie spędzając ani
      godziny w szkołach w czasie swej pracy zawodowej opierającej się na powołaniu a
      nie na przygotowaniu pedagogicznym do takiej pracy.

> Przecież to jest zgodne z deklarowaną przez lewicę troską o najuboższych i
      > głoszoną przez nich zasadą sprawiedliwości społecznej.
      O ile dobrze pamiętam, jeszcze nie tak dawno kraj obiegła informacja, że pod
      bokiem miejscowego proboszcza w kieleckim zmarła rodzina z głodu. Czy ten
      proboszcz podzielił się z tą rodziną chociaż kromką chleba w ramach gloszonej
      miłości bliźniego?

Chciałbym się dowiedzieć, co prawica rzeczywiście myśli o własnej hipokryzji
      postępowania i wartości głoszonych haseł?
      • Gość: azp11 Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! IP: *.elpos.net 14.01.07, 13:32
        Po pierwsze, istnieje słuszna zasada (przynajmniej w moim odczuciu), że praw
        nabytych nie należy zmieniać
        przesłaniem mamy tolerować wieloletnią niesprawiedliwość polegającą na tym, że
        ludzie prowadący przestępczy proceder względem innych, dzisiaj żyjących często
        na krawędzi nędzy, pobierają na ich koszt bardzo wysokie uposażenia.
        Jeżeli doszło do takich paradoksów, to niewykluczone że wątłe były podstawy
        prawne pzyznające przywileje ludziom, którym się one ewidentnie nie należały.
        Ale tym niech się zajmą prawnicy.
        Życzę powodzenia Kaczyniakom w tej materii.
        Niepotrzebnie Edico mieszasz tu inne wątki, chociaż rozumiem, jak bardzo zależy
        ci na poszerzaniu obszaru mętnej wody.
        • edico Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! 15.01.07, 21:51
          Gość portalu: azp11 napisał(a):

> Jednak życie uczy nas o wyjątkach różne zasady potwierdzających. Bo cóż robić,
          > jeżeli jedna zasada przeczy innej. Chyba słyszałeś o takiej, według której
          > wszyscy ludzie są rówmi. Też bardzo słuszna.
          Jedna z tych zasad mówi nawet, że wszyscy ludzie są równi nawet wobec Boga,
          tylko praktyka jest jakaś taka...

> Dlaczego więc w kierując się tym przesłaniem mamy tolerować wieloletnią
          > niesprawiedliwość polegającą na tym, że ludzie prowadący przestępczy proceder
          > względem innych, dzisiaj żyjących często na krawędzi nędzy, pobierają na ich
          > koszt bardzo wysokie uposażenia.
          Przychylam się do tych wątpliwości. Przed paru laty obiegła Polskę informacja o
          tym, jak pod bokiem proboszcza zmarła cała rodzina z głodu, który na brak chleba
          nie mógł narzekać a utrzymywał się nie tylko z tacy ale także (mniej czy
          bardziej formalnie) z budżetu państwa.

> Jeżeli doszło do takich paradoksów, to niewykluczone że wątłe były podstawy
          > prawne pzyznające przywileje ludziom, którym się one ewidentnie nie należały.
          A jakie były czy sa podstawy przyznawania emerytur nauczycielskich księżom,
          którzy w całym swoim życiu zawodowym szkoły na oczy nie widzieli???
          I niestety nie jest to żaden żart a praktyka ZUS'u.

> Ale tym niech się zajmą prawnicy.
          Owszem, ale nie prawnicy IV RP. Znany mi jest przypadek, kiedy sędzia sfałszował
          dokumenty sprawy przez siebie prowadzonej i po konkretnym udowodnieniu takiego
          przestępstwa całość sprawy została zamknięta stwierdzeniem, że "sędzie popełnił
          błąd w sztuce" :))

> Życzę powodzenia Kaczyniakom w tej materii.
          Nie miał bym nic przeciwko temu, gdyby rozliczyli się z TELEGRAFU, FOZ'u czy
          uzasadnili, dla czego w czasie ministrowania Kaczyńskiego był taki nacisk na
          SB-kizację sędziów :((

> Niepotrzebnie Edico mieszasz tu inne wątki, chociaż rozumiem, jak bardzo
          > zależy ci na poszerzaniu obszaru mętnej wody.
          Rozumiem, że wolisz spoglądać w gwiazdy zamiast na rzeczywistość. Twój wybór i
          Twoja wola.
          • pogromca_czerwonych_hien Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! 15.01.07, 22:55
            To co wypisuje edico to się normalnie w głowie nie misści. Różnych
            twardogłowych i niereformowalnych komuchów widziałem ale takiego stakańczyka
            stalinowca to jeszcze nie. Przeczytaj to i najlepiej naucz się na pamięć.

1/ Sądy IV RP jezeli wogóle powstaną to po tym jak ewentualnie zostanie
            przeprowadzona reforma sądownictwa. Teraz w sądzch rządzą komuchy a więc to są
            sądy PRL-bis.

2/ Ile razy można pisać bzdury o telegrafie. Przecież komuniści rządzili 8 lat
            a ich sądy bodajże 3 razy od nowa zaczynali sprawę i zawsze Kaczyński był
            uniewinniony, bo sprzedał swoje udziały Telegrafu i wycofał się ze spółki przed
            bankową pożyczką.

3/ Poczytaj stalinowcu o aferze FOZZ a później zabieraj głos. Afera FOZZ
            zaczęła sie jeszcze za komuny. Komuniści przeznaczyli olbrzymie pieniądze z
            budżetu na nielegalny skup polskich długów na giełdach zagranicznych.
            Oczywiście jak to komuchy mają w zwyczaju, ukradli olbrzymie kwoty. Z aferą
            FOZZ związane są dwa morderstwa na tle politycznym. Mimo że komuniści wypuścili
            koronnego świadka Edwarda Mazura, Kaczyński osobiście zabiegał o jego
            ekstradycję, bo zależy mu żeby tą sprawę rozwikłać. TO KOMUNIŚCI TUSZUJĄ AFERĘ
            FOZZ przez tyle lat. Oderwij się wreszcie od lewackich portali, bo to co
            piszesz przechodzi już ludzkie pojęcie.
            • edico Re: Deubekizacja - lewica powinna być za! 15.01.07, 23:45

> To co wypisuje edico to się normalnie w głowie nie misści. Różnych
              > twardogłowych i niereformowalnych komuchów widziałem ale takiego stakańczyka
              > stalinowca to jeszcze nie. Przeczytaj to i najlepiej naucz się na pamięć.
              Wyobraź sobie, że taką aureolę jedynie słusznej racji można wklepać zaledwie
              zasłużonym i zindoktrynowanym pogromcom_czerwonych_hien. Nie jest to możliwe w
              stosunku do żadnych innych stworzeń podlegających ewolucji. A że kreacjoniści są
              w stanie zaadaptować pod własną strzechę każde mniemanie, oby tylko było
              uraczone jakimś pokropkiem, to już jest kwestia selektywnego otwierania pustej
              stodoły.
              >
              > 1/ Sądy IV RP jezeli wogóle powstaną to po tym jak ewentualnie zostanie
              > przeprowadzona reforma sądownictwa. Teraz w sądzch rządzą komuchy a więc to są
              > sądy PRL-bis.
              Nie mam najlepszego zdania o wymiarze sprawiedliwości po dokonanych aktach
              reformatołstwa, które wcale nie są owocem tej Twojej komuny ale tzw. etosu
              Solidarności
              >
              > 2/ Ile razy można pisać bzdury o telegrafie. Przecież komuniści rządzili 8 lat
              > a ich sądy bodajże 3 razy od nowa zaczynali sprawę i zawsze Kaczyński był
              > uniewinniony, bo sprzedał swoje udziały Telegrafu i wycofał się ze spółki
              > przed bankową pożyczką.
              To jest Twój pogląd. W telegrafie rządzili Kaczyńscy od samego założenia tej
              spółki i w miejsce bezsensownego toczenia piany sięgnij do materiałów dostępnych
              w necie.
              >
              > 3/ Poczytaj stalinowcu o aferze FOZZ a później zabieraj głos. Afera FOZZ
              > zaczęła sie jeszcze za komuny. Komuniści przeznaczyli olbrzymie pieniądze z
              > budżetu na nielegalny skup polskich długów na giełdach zagranicznych.
              > Oczywiście jak to komuchy mają w zwyczaju, ukradli olbrzymie kwoty. Z aferą
              > FOZZ związane są dwa morderstwa na tle politycznym. Mimo że komuniści
              > wypuścili koronnego świadka Edwarda Mazura, Kaczyński osobiście zabiegał o
              > jego ekstradycję, bo zależy mu żeby tą sprawę rozwikłać.
              Ta partytura też jest zupełnie nieźle rozpisana w internecie na poszczególne
              nazwiska i to wcale nie koniecznie z Twego z SLD. Oprócz Mazura jest jeszcze
              parę innych osób skutecznie mobbujących słusznych pretendentów do zmian, o
              których jakoś w prasie jest cicho. Dla czego?

> TO KOMUNIŚCI TUSZUJĄ AFERĘ
              Tak jak to robią przy aferze abp Wielgusa? :))

> FOZZ przez tyle lat. Oderwij się wreszcie od lewackich portali, bo to co
              > piszesz przechodzi już ludzkie pojęcie.
              Nie moja wina, że Twoje ludzkie pojęcie nie przekracza horyzontów parafii ;((
          • cynik.a W imie prawa ... 15.01.07, 23:04
            Jezeli bezprawie moglo byc prawem,
            to dlaczego prawem nie moze byc "bezprawie"?
            • edico Re: W imie prawa ... 15.01.07, 23:47
              A czy co innego się wciska na siłę publice dzisiaj?
              • cynik.a Re: W imie prawa ... 16.01.07, 00:09
                edico napisał:

> A czy co innego się wciska na siłę publice dzisiaj?
                ..........................................
                Wreszcie "publika" posiadla to "prawo".

PS.Wiesz edico, ja tak sobie ... , bo przypomnial mi sie KTOS, co napisal:
                < ... gwalt, niech sie gwaltem odciska!>

... a, i jeszcze cos tam: < ... z Bogiem, a chocby pomimo Boga ...!>
                • edico Re: W imie prawa ... 16.01.07, 01:08
                  :))

A mnie śmieszy wręcz pewna postawa. Pamiętam, jak Kościół zachwycał się wielkimi
                  osiągnięciami Soboru Watykańskiego II. Teraz, gdy po latach zastoju i
                  wycofywania się Kościoła rakiem z tych uchwał społeczeństwo katolickie
                  postanowiło dać tamę obłudzie i breweriom funkcjonariuszy kościelnych, zaczął
                  się wielki lament purpuratów i tradycyjne szukanie wroga, na którego to wszystko
                  można by było zwalić. Hipokryzja, hipokryzja i jeszcze raz hipokryzja.
                  • chichot_internowanego Re: W imie Ojca i Syna.....już się uczcie! 16.01.07, 02:48
                    A gdzie wasze szumne hasła o sprawiedliwości dziejowej hipokryci? To nie chcecie
                    się podzielić swoją emeryturką z najbardziej potrzebującymi? A mnie z kolei
                    śmieszy, że wkrótce jak wam zmniejszą emeryturki, to zaczniecie chodzić na
                    obiadki do Caritasu i kościół wychwalać. Nareszcie poznacie prawdziwe życie.
                    • edico Caritasowy chichot_internowanego 16.01.07, 05:06
                      A ilu znasz takich, którzy wyżywili się na Caritasie?

Może powiesz na jakich zasadach funkcjonuje krakowskie okienko dla niechcianych
                      dzieci poświęcone przez Dziwisza?

A co się stało z resztą 10-milionowych wpłat bezpośrednio na konto Caritasu dla
                      poszkodowanych w katastrofie hali targowej w Katowicach, skoro wypłacono
                      zaledwie 70 tysięcy?
                      • fiat_lux Re: Caritasowy chichot_internowanego 16.01.07, 05:15
                        brawo edico. fakty mowia za siebie
                        • Gość: idzikczortu Re: Caritasowy chichot_internowanego IP: *.dyn.optonline.net 16.01.07, 08:13
                          A jednak ten "fiat lux" moze stanowic podrecznikowy przyklad czlowieka nie
                          reformowalnego. Pisze on: "...brawo "edico", fakty mowia za siebie..."
                          Ejze, "Edico" i fakty?
                          O czym tu mowa? Przeciez to jest chory osobnik na poziomie "ortheusa" czy
                          innego desperata "catthofa", ktory na pol slepy, we wszystkim widzi spisek
                          kosciola i nie potrafi inaczej tzn., rzeczowo odpowiadac na tym forum, niz byc
                          tylko projektorem wlasnych urojen.
                          Bedzie temat o pieknej pogodzie a ten bedzie probowal zmienic dyskusje na swoje
                          przygnebienie bo zobaczyl byl niegdys ksiedza, kilometr od siebie i mu sie
                          wydawalo, ze ten wlasnie zaslonil go cieniem przez chwile. Biedny, bo chory z
                          urojenia.
                          Tutaj lecial temat o de-ubekizacji do momentu kiedy ten sie nie dorwal ze swoja
                          hipochondryczna wizja swiata. Odtad trzeba wysluchiwac jekow jego bezdennego
                          bolu, skrzywienia, frustracji i chagrinu poniewaz istnieje w Polsce instytucja
                          Kosciola katolickiego.
                          I, nie mylic, ten typ "edico" ktoremu "fiat lux", coprawda nieco osamotniony,
                          bije takie brawa, nigdy tu nie plul na inne religie ani na judaizm ani na
                          prawoslawie ani na Islam. Taki to on jest "dobrze" wychowany.
                          Elegant jeden.
                          • Gość: dd Chyba masz kłopot z bardziej merytorycznymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 09:24
                            argumentami, skoro już doszukujesz się chorób, ślepoty itp. no i rzecz
                            jasna "heretyk"
                            • pogromca_czerwonych_hien Re: Chyba masz kłopot z bardziej merytorycznymi 16.01.07, 15:58
                              Edico, fiat lux i merytoryczne argumenty? Dobre sobie. Jeden pisze wkółko
                              jakieś bzdury a drugi mu przyklaskuje i te bzdety nazywa faktami. Czy może być
                              lepszy dowód ich kłamliwej hucpy, że największy przekręt w powojennej historii
                              Polski zrobiony z zatuszowany przez komuchów chcą przypisać Kaczyńskim którzy
                              podjęli już konkretne działania, żeby tą aferę rozliczyć?

pl.wikipedia.org/wiki/Fundusz_Obs%C5%82ugi_Zad%C5%82u%C5%
                              BCenia_Zagranicznego

Nie chcę niczego ujmować różnym licznym akcjom i organizacjom charytatywnym
                              działającym w Polsce. WOŚP to wielki sukces, podobnie jak działalność
                              Ochojskiej. Gdyby jednak zsumować działalność wszystkich pozostałych
                              organizacji charytatywnych, to okazałoby się ża Caritas robi więcej. Dysponują
                              oni wielkimi funduszami. Prowadzą liczne hospicja, schroniska dla bezdomnych,
                              stołówki dla biednych. Mają też olbrzymią rzeszę woluntariuszy i sióstr
                              zakonnych gotowych do ciężkiej pracy. To właśnie zakonnice opiekują się osobami
                              okrutnie okaleczonymi, niesprawnymi umysłowo, których rodziny się pozbyły a
                              żaden ośrodek państwowy nie chce przyjąć. Kiedyś widziałem taki ośrodek.
                              Przerażające rzeczy. Ja bym tam nie przepracował tygodnia, bo bym tego
                              obciążenia psychicznego nie wytrzymał. Siostry zakonne poświęcają się i bez
                              rozgłosu, reklamy latami opiekują się tymi ludźmi.

Trzeba być wyzutym z wszelkich uczuć ubeką, żeby kwestionować działalność
                              Caritasu i poświęcenie wielu ludzi.
                              • Gość: dd Jakoś tak się składa, że popierający caritas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 16:03
                                zwykle nie zostawiają suchej nitki na WOŚP czy Ochojskiej. to nie zawody typu
                                kto więcej
                                • drzazgarz Re: Jakoś tak się składa, że popierający caritas 16.01.07, 16:44
                                  Przestań siać propagandę. Część kleru rzeczywiście nie lubi Owsiaka, ale tylko
                                  część. O niechęci do Ochojskiej nigdy nie słyszałem. A kto twierdzi że to
                                  zawody? Gdybyś w niedzielę ruszył dupę to byś zobaczył jak na ludzi
                                  wychodzących z kościoła czekali woluntariusze i ilu ludzi dawało. Ja też dałem
                                  i podejrzewam, że właśnie pod kościołami zebrano najwięcej, chociaż ostateczny
                                  wynik jest w Białymstoku marny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka