bwv1004 13.01.07, 00:02 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3844911.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
littlun1 Re: Boguś oszalał na starość 13.01.07, 09:38 Nieee . Nie uwierze i tyle. Jesli to nie sprawka faktu , to Kaczynski faktycznie potrzebuje opieki. Odpowiedz Link Zgłoś
the_woman_in_violet Re: Boguś oszalał na starość 13.01.07, 12:07 nigdy go nie powazalam, moim zdaniem kaczynski to nadety bufon i jedyne na czym sie zna, to opera. zawsze wk...ly mnie jego gadki szmatki na konkursie wieniawskiego - bo on nie ma pojecia o skrzypcach... Jego popieranie Rubika nie dziwi mnie wcale a wcale, Kaczynski juz dawno oszalal ale na punkcie...pieniedzy, zaczal sie strasznie pojawiac w telewizji, wiecej niz na to zasugiwal, w jakiejs kretynskiej komisji zasiadal jakiegos kretynskiego programu dla pseudoaktorow, zaczely o nim pisac damskie brukowce, jaki to on nie jest kulturalny, ę, ą, itd. Dla mnie czlowiek ponizej poziomu. Poparcoie dla Rubika to tylko kolejne pograzenie kaczynskiego. Nic wiecej nie mam do dodania. Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: Boguś oszalał na starość 13.01.07, 12:24 jesli facet który wysłuchał w życiu tyle muzyki klasycznej pisze takie peany to faktycznie albo sfiksował,albo mu płacą za te opinie albo powinniśmy się dokładniej przysłuchać muzyce Rubika bo może coś przegapiamy;) a okazji do przysłuchania sie bedzie sporo, bo PR komponuje teraz kantaty rocznicowe dla różnych miast (Kraków, Gorzów) no a dodatkowo zapowiadana jest płyta z romantycznymi utworami na wiolonczelę;) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Boguś oszalał na starość 13.01.07, 14:05 Ja w ogole bardzo slabo sie orientuje, kto to jest Piotr Rubik. Kolezanka wyslala mi kiedys, w ramach naszego tradycyjnego nabijania sie z calego swiata, teledysk z wyzej wymieniownym, z piosenka do jakiejs polskiej komedii romantycznej. O ile sie nie myle, Rubik mial byc kompozytorem piosnki i pojawial sie tam jako jasnowlosy cool dyrygent. Nic wiecej nie wiem i nie slyszalam. Ale zgaduje, ze te wszystkie oratoria i romanse na wiolonczele nie naleza juz do nurtu muzyki pop? Czy ktos je slyszal? Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: Boguś oszalał na starość 13.01.07, 14:44 eeela napisała: > Ja w ogole bardzo slabo sie orientuje, kto to jest Piotr Rubik. > Kolezanka wyslala mi kiedys, w ramach naszego tradycyjnego nabijania sie z > calego swiata, teledysk z wyzej wymieniownym, z piosenka do jakiejs polskiej > komedii romantycznej. O ile sie nie myle, Rubik mial byc kompozytorem piosnki i > pojawial sie tam jako jasnowlosy cool dyrygent. > > Nic wiecej nie wiem i nie slyszalam. Ale zgaduje, ze te wszystkie oratoria i > romanse na wiolonczele nie naleza juz do nurtu muzyki pop? Czy ktos je slyszal? pół Polski słyszało i się zachwyca;) jest na tym forum wątek dość obszerny o Rubiku na innych forach też widziałem że ludzie dyskutują ja słyszałem obszerne fragmenty oratorium Tu es Petrus patetyczne, z zadęciem ale bez ducha i większego talentu imho właściwie pop z użyciem instrumentarium muzyki klasycznej ale gros ludzi zachwycających się PR ma wrażenie jakby słuchało genialnej muzyki klasycznej a niektórym wydaje sie że można Rubika np z Mozartem zestawiać no i ważna rzecz, teksty w tych oratoriach są śmieszno-straszne rymy częstochowskie i jakieś grafomańskie metafory mogą powalić na podłogę;) - niby to nie wina samego Rubika tylko tekściarza no ale trzeba na to patrzeć jako na całość wkleje kawałek z ostatniego(?) oratorium Psalm z krzakami czarnych jeżyn" Wrześnie z krzakami czarnych jeżyn Wrześnie jak niemy płacz psałterza... Wrześnie z krzakami czarnych jeżyn Wrześnie jak niemy płacz psałterza... Wrześnie jak niemy płacz Jak niemy płacz Jak niemy płacz Jak niemy Dojrzałej śliwy pień podparty Wrzesień i w Moskwie Bonaparte Bawiące szablą się bachory Wrzesień i Polski dwa rozbiory Bukiet piwonii dla dziewczyny Wrzesień z Hitlerem i Stalinem Światowy szyk Zakopanego Wrześniowy pogrzeb Witkacego Wrześnie z krzakami czarnych jeżyn Wrześnie jak niemy płacz psałterza... Wrześnie z krzakami czarnych jeżyn Wrześnie jak niemy płacz psałterza... Wrześnie jak niemy płacz Jak niemy płacz Jak niemy płacz Jak niemy Morderczy upał na ulicach Wrzesień i cyklon B w Auschwitzu Pszczoły, co w sadzie słodko brzęczą Zamach na olimpiadę w Niemczech Horyzont z kwiecia wrzosowego Wrzesień i cela Wyszyńskiego Stolik herbata i gazeta Wrześniowy przewrót Pinocheta Wrześnie z krzakami czarnych jeżyn Wrześnie jak niemy płacz psałterza... Wrześnie z krzakami czarnych jeżyn Wrześnie jak niemy płacz psałterza... Wrześnie jak niemy płacz Jak niemy płacz Jak niemy płacz Jak niemy Lasy, co kosze grzybów dają Wrzesień Dagestan i Basajew Ciężarne cierpkim jabłkiem sady Wrzesień z początkiem Intifady Babcia, co odebrała rentę Wrzesień i trupy w World Trade Center Chrupkie pieczywo na śniadanie Wrzesień i z kosą śmierć w Biesłanie Wrześnie z krzakami czarnych jeżyn Wrześnie jak niemy płacz psałterza... Wrześnie z krzakami czarnych jeżyn Wrześnie jak niemy płacz psałterza... Wrześnie jak niemy płacz Jak niemy płacz Jak niemy płacz Jak niemy > > > Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Boguś oszalał na starość 13.01.07, 16:40 Uo Jezusicku sliczny, alez tekst, ojejej :-D No dobrze, jesli muzyka jest adekwatna do tekstu, pojmuje zale :-) Odpowiedz Link Zgłoś
littlun1 Re: Boguś oszalał na starość 13.01.07, 16:47 Uo Jezusicku sliczny, alez tekst, ojejej :-D haha proponuje z oprawa muzyczną ja mam tekst alternatywny Och podparta sliwa Jak konska grzywa wrzesien wrzesien jest jak jelen A jelen to straszny len trawa z pola wchodzi weń pisze dla ciebie bos twarda jak pień Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Boguś oszalał na starość 13.01.07, 18:11 eeela, na stronie www.tu-es-petrus.pl/ są 30-sekundowe fragmenty wszystkich piosenek (bo inaczej nie można tego nazwać) ze wszystkich trzech """oratoriów""" składających się na "Tryptyk Świętokrzyski", czyli, hehe, opus magnym Piotra R. Możesz sobie posłuchać. Ja sobie opinię wyrobiłem na podstawie fragmnetów oratorium 2 ("Tu es Petrus") - po prostu musical. Sztampowy. Pompatyczny. Słabo zaśpiewany. Słabo zrealizowany technicznie (mimo, ze same mikrofony uzyte wg strony do nagrania "Tu es Petrus" kosztowały wg moich szacunnków ponad 100 000 zł). Istnieje mozliwość, że ja słyszałem słabe oratorium "Tu es Petrus", a Boguś K świetną być może częśc 1 ("Świętokrzyska Golgota") lub 3 ("Psałterz Wrześniowy"), i stąd różnica poglądów. Ale nie sądzę. I na razie nie mam siły zweryfikować słuchając fragmentów 1 i 3. Wolę sobie puścić prawdziwą muzykę. Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen zawsze był szalony 13.01.07, 19:48 Przemkowa, masz moje pełne poparcie! Z małym zastrzeżeniem - pan B.K. zna się być może na operetce, na operę bym tego nie rozciągała. Pretensjonalny był zawsze, jego opinia nt Rubika mnie nie dziwi. Z drugiej strony może być i tak, że skoro tę nowinę podaje "Fakt" to mogli wyciąć jedno zdanie z kontekstu i robią "newsa". Z trzeciej strony nawet jeśli to naciągane, to bardzo "stylowe" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Boguś oszalał na starość 19.01.07, 13:09 > eeela, na stronie www.tu-es-petrus.pl/ są 30-sekundowe fragmenty Przesluchalam. Zenada. Slow mi brak, czy cus. Odpowiedz Link Zgłoś
rumburakk1 Re: Boguś oszalał na starość 13.01.07, 21:59 kiedyś na nudnych wykładach towarzycho bawiło się kto napisze głupszy teks i jak najbardziej beznadziejne rymy. bezapelacyjnie wygrałby rubik. cyklon wierzby i stalin... wieszcz poczułby swą małość wobec potęgi tych dystychów. nie wierzę ze kaczyński coś takiego powiedział. moze coś bąknął okajonalnie i tak poszło w świat bez kontekstu. dla mnie rubik choćby z tego powodu ze za granica nikt o nim nie słyszał jest wydmuszka polskiego chorego i kulejącego przemysłu fonograficznego. tandeta jak multimetry z chin za 9pln na wiejskim targowisku. I Lipa w dodatku. za rok nikt nie bedzie o tym pamietał. Odpowiedz Link Zgłoś
x-man66 Re: Boguś oszalał na starość 14.01.07, 23:38 W okolicach Bożego Narodzenia w prześwietnej TV (zwanej publiczną) "leciały" oratoria, psałterze imć P Rubika. Po krótkim osłuchaniu się z tą pop muzyką następowały u mnie nerwowe ruchy palca na pilocie w celu zmiany kanału na dowolną stację. Lecz wpadły mi w ucho słowa ( kantaty ?) i było coś o faksie (takie urządzenie). I mogłem to przyjąć za omamy słuchowe - lecz czytając powyższy tekst, uznaję iż ze słuchem u mnie raczej jest OK ! W świetle działań P Rubika zespół "Ich Troje" postrzegam zupełnie inaczej. I cytując (niedokładnie) wypowiedź Kwinty (znany muzyk jazzowy z filmu Va Banque): bardziej uczciwe jest jak złodziej kradnie niż gdy czyni to dyrektor banku. Śmieszne jest też, gdy mnóstwo wielbicieli P Rubika uważa iż obcuje z muzyką wielką i nie trzeba w tym celu udawać się do Filharmonii, do której chodzą nie do końca normalni i słuchają mało zrozumiałej muzyki np. Pendereckiego czy też innego Prokofiewa. Co do p.B Kaczyńskiego to jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę, lecz z drugiej strony to pismo Fakt nie jest jednak dla mnie miarodajnym źródłem informacji i trudno jest dyskutować o wypowiedziach tam zamieszczanych. Tak ostatnio zastanawia mnie, dlaczego porównuje się Rubika z Mozartem, a nie z Chopinem co z polskiej ziemi pochodził i polską twórczość ludową przetwarzał. Odpowiedz Link Zgłoś
marekkrukowski Re: Boguś oszalał na starość 19.01.07, 14:08 > Psalm z krzakami czarnych jeżyn" Proszę, proszę, proszę Powiedz, że to jest wymślone przez Ciebie w celach prześmiewczych, że to taka złośliwość bez żadnego powodu Proszę, proszę, proszę Dojrzałej śliwy pień podparty Wrzesień i w Moskwie Bonaparte To nie moze być prawda, po prostu nie może Odpowiedz Link Zgłoś
pafcio01 Re: Boguś oszalał na starość 13.01.07, 23:28 Mnie też szalenie irytuje. Ostatnio był w jakimś programie podsumowującym kulturalne wydarzenia roku 2006. Rozbiło mnie kompletnie, gdy była mowa o Rafale i jego licznych zagranicznych koncertach zaczął nagle (pełen zaaferowanego och i ach) rozwodzić jak to go - zwłaszcza w Japonii - uwielbiają. "(...)Tamże tysiące, ba, nawet miliony miłośników gry naszego mistrza zrzeszają się w fanklubach(...)" Komentarz zbędny... Odpowiedz Link Zgłoś
apfelbaum Re: Boguś oszalał na starość 21.01.07, 10:26 Niedawno czytałem, że jakaś lokalna gazeta opublikowała artykuł "Kaczyński wzgardził sałatką". Oczywiście - w IV RP (prawie) wszyscy od razu myślą, że chodzi któregoś o włodarzy tego kraju. Akurat chodziło o B.K, który odmówił zjedzenia legendarnej sałatki (jarzynowej?), ponieważ się odchudza. I teraz - uwaga! - jeżeli jest to dieta Atkinsa (pełnotłusta i b. mięsna), to może się zdarzyć, że przeciążona nadmiarem tłuszczu wątroba nie jest w stanie rozłożyć aminokwasów, których jest przecież tak wiele w mięsie. Znane są przypadki silnych zaburzeń pracy mózgu wśród osób nadużywających odżywek białkowych. Skądinąd osobom z uszkodzoną wątrobą często nie podaje się na początku leczenia mięsa ze względu na fakt, iż organ ten źle trawi białko, które bez prawidłowego rozłożenia po prostu niszczy neurony. Czyżby takie wytłumaczenie zagadki na miarę Herculesa Poirot? Czy raczej Sherlocka H.? apf Odpowiedz Link Zgłoś
x-man66 Re: Boguś oszalał na starość 22.01.07, 11:52 Rozwiązanie problemu nt "Boguś oszalał na starość" (przynajmniej częściowo). W komentarzu do Dziennika Boguś ujawnił się jako prorektor ds. artystycznych AM podczas gdy "gieniuś" Rubik był studentem. I tenże splendor poprzez osmozę przechodzi na Bogusia K. Odpowiedz Link Zgłoś
azulceleste "Disco Polo Classic" 29.01.07, 23:43 Wczoraj z ciekawości obejrzałam sobie teledysk do słynnego monumentalno- discopolowego utworu pt. "Psalm dla Ciebie" Oto tekst: 1.Choć nie masz oczu bardziej błękitnych niż tamta miała , Tamta co kiedyś dla żartów niebo w strzępy porwała Choć nie masz oczu chmurnych jak burza Pod koniec lata Ty każdym latem i każdą burzą Mojego świata Ref.Pytam się gwiazdy co drogę wskazać błądzącym miała czemu ze wszytkich pragnień na świecie to ty mnie wybrałaś gwiazda co w rzece wciąż się przegląda też tego nie wie czemu ze wszytkich pragnień na świecie wybrałem ciebie połóż mnie na twym ramieniu połóż jak pieczęć na sercu poczuj smak mego pragnienia jak pieczęć proszę połóż mnie 2.Choć nie masz dłoni która policzek jak ogien pali dłoni chłopaka po który został w komodzie szalik Choc nie masz dłoni jak ta co w serce klawiszem stuka to twojej dłoni przecież dłon moja od zawsze szuka Ref. Ref.Pytam się gwiazdy co drogę wskazać błądzącym miała czemu ze wszytkich pragnień na świecie to ty mnie wybrałaś gwiazda co w rzece wciąż się przegląda też tego nie wie czemu ze wszytkich pragnień na świecie wybrałem ciebie połóż mnie na twym ramieniu połóż jak pieczęć na sercu poczuj smak mego pragnienia jak pieczęć proszę połóż mnie połóż mnie na swym ramieniu połóż jak pieczęć na sercu poczuj smak mego pragnienia jak pieczęć proszę połóż mnie połóż mnie na twym ramieniu połóż jak pieczęć na sercu poczuj smak mego pragnienia jak pieczęć proszę połóż mnie Utwór z teledyskiem dostępny choćby na Onecie (to dla osób-sczęśliwców żyjących wyłącznie w świecie klasyki, ja na razie tylko w nim goszczę ;-) Tekst (autorstwa Janusza Radka) nie odbiega poziomem od "sępa miłości" (Ich Troje) i innych diamentów grafomanii polskich tekściarzy. Teledysk - między "lepszym" disco polo a "gorszym" popem, ot trywialna, sentymentalna historia pary ze wspomnieniami i motocyklem w tle (na maszynie sam Mistrz Rubik w finale teledysku). Dodajmy do tego fragmenty klipów innych teledysków i koncertów Rubika, i jesteśmy w domu: chodzi o to, żeby masom, które do tej pory maksymalnie sięgnęły po klasykę popu, wydawało się, że oto znalazły się na koncercie muzyki klasycznej/operowej, i co więcej, świetnie się w tym odnajdują :-) "Prawdziwa" klasyka jest wymagająca, jest szkołą "odroczonej gratyfikacji". Często trzeba przesłuchać nagranie kilkadziesiąt razy, aby je poczuć, ale efekt w postaci wrażliwości na dźwięk pozostaje na zawsze i ten, kto rzeczywiście poczuje klasykę, już nie będzie sobie mógł wyobrazić dnia bez tej godziny-dwóch z Bachem, Mozartem, Rachmaninowem, Chopinem... etc. I codziennie będzie odkrywał nowe lądy, a może sam chwyci choćby za flet? Muzyka Rubika może i porywa tłumy, ale niczego od nich nie wymaga. Jest takim muzycznym fast-foodem, który po pewnym czasie się znudzi i nic po sobie w tych ludziach nie zostawi. Jak pizza z paczki albo zestaw z McDonalda. W tej muzyce nie ma ciszy, którą rozkoszujemy się u Chopina czy (ja) J.Rodrigo, a więc dla słuchacza nie ma już miejsca. Zbrodnia, oszustwo i wielki sukces kasowy ;-) Panu Rubikowi gratulujemy wykreowania nowego gatunku muzycznego, czyli Disco Polo Classic. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: "Disco Polo Classic" 30.01.07, 03:19 Wiecie, ale ja bym się tekstów aż tak bardzo nie czepiał. (choć są wstrząsające). Taki Czarodziejski flet w warstwie tekstowej tez jest mocno kretyński i pompatyczny... Ale przynajmniej muzyke ma niezłą, a Rubik ma, że tak się elegancko wypowiem, kupiastą. Odpowiedz Link Zgłoś
the_woman_in_violet Re: "Disco Polo Classic" 31.01.07, 12:03 Bwv, za te ostatnie słowa - uwielbiam cię;-) Przeprasowany mydłek, ot co. Przeprasowany w sensie włosów. Nagroda którą dostał od czytelników Teletygodnia świadczy o czytelnikach... Ale czyż to społeczeństwo nie zadziwiło nas już wiele razy? Swoją miłością do Ich troje, swoim wyborem obecnej władzy, w ogóle wieloma, wieloma rzeczami... Im jestem starsza, tym mniej mnie to uderza... Odpowiedz Link Zgłoś
stokrootka40 Re: "Disco Polo Classic" 17.02.07, 07:39 mój 17-letni syn nazywa ten utwór "Psalmem samobójcy". Twierdzi, że jeśli wyskoczysz do dziewczyny z tekstem "choć nie masz oczu bardziej błękitnych, niż tamta miała", to jesteś przegrany na starcie.... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
azulceleste Re: Boguś oszalał na starość 30.01.07, 15:55 Właśnie chciałam podjąć ten sam temat: Jak sądzicie, jak się miały oryginalne teksty klasycznych dzisiaj oper/operetek do "wysokiej" bądź też "klasycznej/elitarnej" mowy w tamtych czasach? Odpowiedz Link Zgłoś
lohengrin4 Re: Boguś oszalał na starość 02.02.07, 12:09 przeczytajcie nieco poważniejszą wypowiedź tygodnik.onet.pl/1548,1386460,4,dzial.html Też potępiam Rubika, też uważam tą muzykę (jednak muzykę) za straszliwą popelinę, ale co pisze Chłopecki: Rubik, nie gardząc najprostszymi przesunięciami harmonicznymi rodem z wzorców najgorszej anglo-amerykańskiej muzyki repetytywnej(...) potrafi przeprowadzić w prawidłowy sposób modulację harmoniczną w obrębie tonalności dur–moll, co trudno stwierdzić w muzyce Zbigniewa Preisnera. O to, to. Na Preisnera mam alergię (już zwłaszcza muzyka do Niebieskiego, taki bełkot, że Rubik przy tym to kilka banalnych, ale poprawnie zestawionych nut). Rubik to wiadomo co - popelina, ale alergii na niego nie mam. O wiele gorsze od jego muzyki sa okładki jego płyt. Na szczęście muszę je oglądać tylko w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
azulceleste Polecam art. w "Polityce" o panu P.R. 07.02.07, 16:42 j.w., numer dzisiejszy; Może nie są to szczyty dziennikarstwa, ale jak dla mnie ok; niezły obraz powstającej w PL klasy średniej: najpierw nauczyli się, że białe sparpetki "niei idą": z garniturem, potem, że dobrze jest słuchać smooth jazzu, a teraz, że wypada bywać na koncertach muzyki klasycznej...np. koncertach Rubika :-))) No comments ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Polecam art. w "Polityce" o panu P.R. 18.02.07, 12:54 Czytalam :-) Bylam niedawno z wizyta w Polsce i mialam tez okazje wysluchac CALEGO tryptyku. No i tak. Szkodliwe to to nie jest - ot, bardziej melodyjna muzyka pop. Stanowczo wole, zeby to lecialo w supermarketach, zamiast Britnej Spirs. Nie gniewam sie tez, ze lud nieswiadomy zalozy krawat i bedzie koncert celebrowac, czujac sie wzniosle w kontakcie z kultura 'wyzsza'. Doprawdy, nie przeszkadza mi to. Ale fakt, ze Bogus opowiada takie farmazony i w zasadzie ow nieswiadomy lud tylko oszukuje, to mi sie juz nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer O wyzszosciach 18.02.07, 13:34 eeela napisała: > Stanowczo wole, zeby to lecialo w supermarketach, zamiast Britnej Spirs. Mozesz przyblizyc powody? I wytlumaczyc wyzszosc tworczosci Rubika nad nagraniami wykonywanymi przez pania Spears lubo inne gwiazdy popu? MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: O wyzszosciach 18.02.07, 14:40 Moje czysto subiektywne odczucie jest takie, ze u Rubika, w przeciwienstwie do zwyklego popu, linia melodyczna jest jednak nieco bogatsza, polifonia odrobine bardziej skomplikowana, no i nie ma tego lupania w tle ;-) Poza tym muzyke Rubika jestem w stanie, teraz, juz po zapoznaniu sie, odroznic - nie jestem koneserem muzyki pop, nie znam sie i wszystko w niej brzmi w moim odczuciu tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
apfelbaum Re: O wyzszosciach 18.02.07, 15:05 Hm, kiedy eeela napisała, że w supermarkecie wolałaby PR, zamyśliłem się nad kuszącą alternatywą dla "um-cyk" (lub dosadniej "dup-cyss" - Zamku, to nie jest skatologia, Boże broń, tylko onomatopeja :-)), jednak wolę Britney Sp., ponieważ mogę się ze śmiechem odciąć (na wspomnienie, czego to znowu Britnej nie pokazała :-)), chyżo pomykając między serkami a papierem, zaś sacropolo w takim miejscu by mnie rozdrażniło ;-) Raz jedyny - o dziwo! - cud się w Tesco stał. Mówię o Tesco w Krakowie na Kapelance. Puszczono CZESŁAWA NIEMENA "Warszawski dzień" (który lubię) oraz Czerwone gitary, socpop, ale jakże nostalgiczny. Rozmarzyłem się szczerze, bo w Tesco głos młodego Seweryna Krajewskiego, a jeszcze w przedświątecznej porze, zabrzmiało ożywczo i z pewnością podniosło chęć do zakupów w grupie 50 - 60 :-). Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: O wyzszosciach 18.02.07, 15:32 Sacropolo, dobre slowo :-D Mnie lupanie na trzy nuty drazni w uszy. Rzeczywiscie wolalabym sacropolo w Tesco. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: O niezrozumieniu 18.02.07, 22:56 Muszę przyznać że nie rozumiem ani powodu popularności Rubika, ani powodów nagonki na niego. Zwłaszcza tego drugiego. Nigdy nie twierdził że jest Mozartem, lepszy od dużej części krajowego popu, a atmosfera dokoła porównywalna do alergicznej reakcji na muzykę Preisnera (jakoś tam dobrze dopasowaną do Kieślowskiego). Czy to o pieniądze chodzi (w przypadku kompozytorów), czy o bezinteresowną polską miłość do bliźniego? Skąd ta chęć do podpisania się pod stwierdzeniem braku gustu Rubika? to takie potwierdzenie i świadectwo wyrafinowania smaku tych co na niego psioczą? papierek lakmusowy potwierdzający wysoki poziom rozwoju intelektualnego? Utwór na obchody wielolecia Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś