Gość: Stanislaw IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.03, 19:45 Okecie brudne i chce przed Wielkanoca jeszcze pomalowac. Ile na to musze kupic farby? Stanislaw Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: |andy| Re: Okecie brudne IP: *.com / 192.168.4.* 08.04.03, 20:27 Gość portalu: Stanislaw napisał(a): > Okecie brudne i chce przed Wielkanoca > jeszcze pomalowac. Ile na to musze kupic > farby? Stanislaw Dużo Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw Re: Okecie brudne IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.03, 20:36 Mam tylko jedne brudne, drugie ujdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |andy| Re: Okecie brudne IP: *.com / 192.168.4.* 08.04.03, 20:56 Gość portalu: Stanislaw napisał(a): > Mam tylko jedne brudne, drugie ujdzie. Ale i tak dużo... Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Okecie brudne IP: 217.97.164.* 08.04.03, 20:43 Gość portalu: Stanislaw napisał(a): > Okecie brudne i chce przed Wielkanoca > jeszcze pomalowac. Ile na to musze kupic > farby? Stanislaw Stanisławie! Okęcie chcesz malować?! A po co? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw Re: Okecie brudne IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.03, 20:45 Na Wielkanoc goscie przyjda a u mnie okecie brudne. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Okecie brudne IP: 217.97.164.* 08.04.03, 20:50 Gość portalu: Stanislaw napisał(a): > Na Wielkanoc goscie przyjda a u mnie > okecie brudne. Wstyd. nooo... rozumiem.. że wstyd.. Ale czy Ty mówisz o Okęciu-lotnisku??! :)) Czy może masz na myśli słowo o innym znaczeniu.. np. mówisz o oknie.. tylko zdrobniale.. jak dziecięcie.. tak samo "okęcie".. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw Re: Okecie brudne IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.03, 20:58 Gość portalu: wojtek napisał(a): > Gość portalu: Stanislaw napisał(a): > > > Na Wielkanoc goscie przyjda a u mnie > > okecie brudne. Wstyd. > > nooo... rozumiem.. że wstyd.. > Ale czy Ty mówisz o Okęciu-lotnisku??! :)) Czy może masz na myśli słowo o innym > > znaczeniu.. np. mówisz o oknie.. tylko zdrobniale.. jak dziecięcie.. tak > samo "okęcie".. ? > No i tu przystapie do rzeczy: Kochani, nasza gwara bialostocka ma takie perelki. Bylem w tamtym roku w Kapitanszczyznie (kolo Lewkowa Starego) i tak sie tam nazywa wneka okienna. Mysle, ze nie jest to po polsku ani po bialorusku - to jest wlasnie "po naszemu". Zapraszam do zabawy - co tam kto ma jeszcze w zanadrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatka_ Re: Okecie brudne IP: *.piasta.pl 09.04.03, 13:24 mówiło sie sklep na piwnice, na sklep spóldzielnia, na samochod osobowy taksówka, a autobus nie jechal a szedł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janiol Re: Okecie brudne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.03, 15:21 blota = laki Odpowiedz Link Zgłoś
krzysio_m Re: Okecie brudne 09.04.03, 14:50 Kiedyś na rynku (jeszcze Siennym a potem Bema) nie pytało się: "ile kosztuje" tylko "po czemu". No i to słynne sprzedawanie jajek "na pary" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw Re: Okecie brudne IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.03, 23:48 No wlasnie!:) A na buty gumowe byla nazwa - welingtony. Chyba ten skomplikowany wyrob socjalistyczna ojczyzna musíala sprowadzac z Nowej Zelandii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne Re: Okecie brudne IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 10.04.03, 08:49 walonki... - coś na buty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw Re: Okecie brudne IP: *.dip.t-dialin.net 11.04.03, 23:54 Wan`tuch - slyszalem ale nawet nie wiem co to byc moze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nxa Re: Okecie brudne IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.04.03, 04:01 Gumno to jest stodoła, klepisko. Wantuch to lniany worek, zazwyczaj biały. A o okęciu nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
annabl Re: Okecie brudne 12.04.03, 12:39 czy "rugac sie" = brzydko mowic - to jest rusycyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatka_ Re: Okecie brudne IP: *.piasta.pl 12.04.03, 13:22 tak, podobnie jak bardzo lubiane na Bialostoczyznie "toż" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw Re: Okecie brudne IP: *.dip.t-dialin.net 12.04.03, 22:20 Czasownik - zaboz sie ("o" z kreska, "z" z kropka ) Do uwiarygodnienia wypowiedzi- tez "podchodzi" pod podlaska gware? Odpowiedz Link Zgłoś
ogabiniak Re: Okecie brudne 01.05.03, 22:44 Klucienie prosiaka - to po prostu uboj. Druga litera to "l" twarde - z kreseczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw Re: Okecie brudne IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.03, 00:31 Walenie capa=walenie konika (wiecie o co chodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
ogabiniak Re: Okecie brudne 02.05.03, 00:39 No i pieknie... Dobrze, ze sie zalogowalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nxa Re: Okecie brudne IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 16:32 Bardzo dobrze. Powiedz jeszcze skąd Twój nick. Szukałem w wyszukiwarkach i znalazłem tylko jednego gościa co ma konto w WP, ale ma na imię Paweł więc to nie Ty. Co to lub kto to jest "ogabiniak"? Odpowiedz Link Zgłoś