Dodaj do ulubionych

Licea w Białymstoku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 13:56
Witam! Jestem aktualnie w 3 klasie gimnazjum i planuję przeprowadzkę do
Białegostoku wraz z końcem roku szkolnego. Zastanawiam się nad wyborem liceum-
interesują mnie dobre profile biologiczno-chemiczne, jednak z wysokim
poziomem matematyki lub licea z możliwością wyboru przedmiotów na profil (w
tym mieszanki humanistyczno-ścisłe :)). Będę wdzięczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • maretta111 Re: Licea w Białymstoku 16.01.07, 14:03
      I LO, III LO
      • Gość: xxl Re: Licea w Białymstoku IP: *.stnet.pl 16.01.07, 16:20
        dobry wybór
        • Gość: Ona Re: Licea w Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 20:05
          Oferta I LO wydaje mi się interesująca, jednak zastanawia mnie, czy jak w
          większości czołowych szkół jest tu dosyć niezdrowa atmosfera. Raczej chciałabym
          wybrać liceum, w którym nikt nie wywiera ogromnej presji na ucznia np. w
          konkursach przedmiotowych tylko po to, by szkoła była wyżej w rankingu _^_
          • Gość: MARTM! Re: Licea w Białymstoku IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 18.01.07, 21:11
            2 LO - jeżeli jesteś ambitna, kadra pomoże Ci się wybić, jeśliś leń i chcesz się prześlizgnąć - nikt nie będzie robić problemów, powiedziałbym że jest to kompromis między 1 i 3 oraz ewentualnie 6 LO
            • Gość: Max Re: Licea w Białymstoku IP: 212.33.75.* 19.01.07, 08:26
              Tylko nie II LO. Uczyłem się tam. Dla zainteresowanych - dyram został chińczyk.
              Ciekawe czy wstawił sobie zęby?
              • Gość: Ona Re: Licea w Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 11:44
                Z tego co widzę na stronie II LO nie ma informacji o profilach. Czy ktoś mogłby
                udzielić mi tych informacji tutaj? ^^
          • l.markowski Re: Licea w Białymstoku 19.01.07, 20:35
            Gość portalu: Ona napisał(a):

> Oferta I LO wydaje mi się interesująca, jednak zastanawia mnie, czy jak w
            > większości czołowych szkół jest tu dosyć niezdrowa atmosfera. Raczej
            chciałabym
            >
            > wybrać liceum, w którym nikt nie wywiera ogromnej presji na ucznia np. w
            > konkursach przedmiotowych tylko po to, by szkoła była wyżej w rankingu _^_

Według mnie niezdrowa atmosfera panuje w słabych liceach, gdzie nie docenia sie
            uzdolnionych uczniów, a nie w tych liceach gdzie nauczyciele staraja się aby
            ich uczniowie cos osiągnęli w zyciu. Skończyłem calkiem niedawno ILO i nie
            powiedziałbym, aby ktokolwiek wywierał na mnie presję. Startowałem w wielu
            konkursach i zawsze z własnej woli. Poza tym zwycięstwo w jakiejs olimpiadzie
            to nie tylko awans szkoły w rankingu, ale i przepustka na dowolną uczelnię dla
            ucznia. Polecam ILO każdemu kto ma troche oleju w głowie i nie chce skończyć z
            maturą od Giertycha;)
            • Gość: Ona Re: Licea w Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 21:56
              W takim razie całe szczęście :) Niestety, znam osoby ze szkół, w których taka
              chora atmosfera panuje.
        • Gość: Easton Re: Licea w Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 22:29
          Drugie też, wyszkoli Cię na człowieka a będziesz tam przychodzić jeszcze przez
          następne lat 4 po jego skońćzeniu.
          • Gość: MARTM! Re: Licea w Białymstoku IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 22.01.07, 21:40
            Gość portalu: Easton napisał(a):

> Drugie też, wyszkoli Cię na człowieka a będziesz tam przychodzić jeszcze przez
            > następne lat 4 po jego skońćzeniu.

dokładnie
          • Gość: :( Re: Licea w Białymstoku IP: *.bsk.vectranet.pl 23.01.07, 04:13
            > Drugie też, wyszkoli Cię na człowieka a będziesz tam przychodzić jeszcze
            przez następne lat 4 po jego skońćzeniu.

I za każdym razem (przez te 4 lata) będziesz poprawiał maturę, żeby dostać się
            na dobre studia. No niezłą laurkę wystawiacie II-mu. Gdzieś tu na forum
            wyczytałem, że tam można się prześlizgnąć jak w gimnazjum. Nic się nie uczyć i
            nie nauczyć, a nauczyciele nawet tego nie zauważą.
    • Gość: agi Re: Licea w Białymstoku IP: *.pl 19.01.07, 13:03
      Tylko i wyłącznie XI L.O.;D
    • olga68 Re: Licea w Białymstoku 19.01.07, 18:40
      Polecam Społeczne Liceum na ul. Fabrycznej. Sama się tam uczyłam, poziom
      nauczania jest bardzo wysoki i dostosowany do potrzeb ucznów. Klasy liczą mało
      osób, w mojej było 24. A zajęcia fakultatywne dobierasz sobie sama, w trzeciej
      klasie chodzisz prawie tylko na zajęcia przez siebie wybrane, któe zdajesz na
      maturze, ale na fakultety chodzi się już od pierwszej klasy. Atutem są języki,
      uczymy się dwóch angielskiego lub do wyboru francuskiego lub niemieckiego,
      dodatkowo odbywają się konwersacje, zajęcia prowadzone przez Amerykanina, gdzie
      rozmawia się wyłącznie w jęz angielskim na wybrane tematy.Zalata jest super
      dobrana kadra nauczycielska, najlepiej wspominam Panią z biologii:) i Pana z j.
      polskiego( tzw. "artysta" w dobrym słowa znaczeniu):). Choć szkoła jest płątna,
      w czystym sumieniem bardzo ją polecam:)
      • Gość: :) Re: Licea w Białymstoku IP: *.bsk.vectranet.pl 19.01.07, 18:49
        >> Autor: olga68 napisał
        68 to wiek, czy rok urodzenia?
        • Gość: Mama Re: Licea w Białymstoku IP: *.stnet.pl 21.01.07, 09:40
          Przy wyborze szkoły ważne jest aby było to miejsce w którym spełnione będą
          oczekiwania wszystkich (znaczącej większości) uczniów. I LO nie jest taką
          szkołą. Tu najważniejsze są związane włosy,brak makijażu i bzdurne zalecenia
          dyrektorki.
          Chyba najlepiej wybrać szkołę społeczną, ale tu niestety trzeba dodatkowo
          płacić. Nie każdego na to stać bo wydatek jest znaczny.
          • Gość: :) Re: Licea w Białymstoku IP: *.bsk.vectranet.pl 21.01.07, 10:38
            Głęboko się mylisz. Moja córka uczy się w I LO i nie narzeka. W jej klasie są
            gimnazjaliści, którzy uczyli się w gimnazjum na Fabrycznej i uciekli stamtąd.
            Nie kontynują tam nauki, a ich opowieści o poziomie w tamtejszej szkole nie
            pozostawiają żadnych złudzeń.
            Szukałem w necie strony tego liceum na Fabrycznej. Proszę podaj, zobaczę co też
            o sobie piszą.
            I LO na swojej stronie ma informację i o wynikach matur, i o udziale w
            olimpiadach, i o udziale w konkursach, a także o losach swoich absolwentów.
            Moim zdaniem często oceniamy szkoły bazując na jakichś stereotypach: społeczne
            musi być super, państwowe jest bee.
            Dla niewtajemniczonych adresy liceów w Białymstoku:
            www.ilo.pl - I LO
            www.2lobialystok.pl/ - II
            www.3lo.man.bialystok.pl/ - III LO
            www.4lo.bialystok.pl/ - IV LO
            www.vlo.fr.pl/ - V LO
            8lo.friko.pl/ - VIII LO
            www.xilo.bialystok.pl/ - XI LO
            Nie znalazłem stron innych szkół, może ktoś tu zamieści, z chęcią obejrzę.
            • Gość: fc Re: Licea w Białymstoku IP: 195.177.196.* 21.01.07, 14:11
              www.2slo.bialystok.pl/news.php
              • jagiellonczyk1920 Re: Licea w Białymstoku 21.01.07, 14:29
                Polecam V LO przy ul. Miodowej. Sam kiedyś kończyłem ten ogólniak. Fajna
                atmosfera, niezła kadra z nielicznymi wyjątkami (50-letnia dziewica ucząca
                wychowania seksualnego.Najśmieszniejsze lekcje na których kiedyś byłem) no
                dziewczyny są bardzo tanie.Jednym słowem, warto tam spędzić 4 lata (teraz chyba
                3?)swego życia.
                • Gość: sdffsddsf Re: Licea w Białymstoku IP: *.cnb.com.pl 21.01.07, 17:24
                  a VIII Lo?
    • Gość: mm Re: Licea w Białymstoku IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 21.01.07, 23:11
      bardzo wysoki poziom klas biologiczno-chemicznych ma m.in. 3 ogólniak, o ilo już
      ci napisano, więc kilka zalet trójki: matematyka zgodnie z życzeniem, języki:
      angielski, niemiecki, francuski (może ciebie to zainteresuje: od tego roku
      będzie klasa z wykładowym j. francuskim), rosyjski i oczywiście łacina, poziom
      nauczania fizyki jest również warty zauważenia

nauczyciele sami wychodzą z propozycjami konsultacji i dodatkowych zajęć, więc
      nie bój się ogromnych kosztów jakiś bzdurnych korepetycji
      nie ma czegoś takiego jak zakuwanie do konkursów, by szkoła mogła się pochwalić
      na stronie internetowej, nikt nikogo w ogóle do nauki nie przymusza bo skoro
      twoim zdaniem, ta wiedza ci się nie przyda to rób z nią co chcesz, obyś się
      tylko wywiązywał z obowiązków, zaliczeń etc.

fakultety (2 godziny tygodniowo) są bezpłatne, dla uczniów klas 3, ale jeśli
      chcesz zacząć przygotowania wcześniej, to powiedz to swojemu nauczycielowi
      przedmiotowemu, który cię poprowadzi od pierwszej klasy (niby to oczywiste, a w
      niektórych szkołach nauczyciele olewają pierwszo i drugoklasistów, chyba, że
      startują w konkursach)
      • Gość: Piaskun Re: Licea w Białymstoku IP: *.bsk.vectranet.pl 22.01.07, 00:40
        bardzo wysoki poziom klas biologiczno-chemicznych ma m.in. 3 ogólniak teraz
        kilka zalet trójki: matematyka zgodnie z życzeniem, języki:
        > angielski, niemiecki, francuski (może ciebie to zainteresuje: od tego roku
        > będzie klasa z wykładowym j. francuskim), rosjski i oczywiście łacina, poziom
        > nauczania fizyki jest również warty zauważenia

Tylko dlaczego głównymi klientami korepetycji u nauczycieli w mieście są
        właśnie uczniowie III LO?
        Czyżby nauczyciele są za słabi? A poziom matematyki, fizyki i biologii, to
        porażka. Wiem, bo do moich kolegów (koleżanek) trafia naprawdę wielu uczniów
        III LO.
        • Gość: jot Re: Licea w Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 12:14
          bardzo wysoki poziom klas biologiczno-chemicznych ma m.in. 3 ogólniak teraz
          kilka zalet trójki: matematyka zgodnie z życzeniem, języki:
          > angielski, niemiecki, francuski (może ciebie to zainteresuje: od tego roku
          > będzie klasa z wykładowym j. francuskim), rosjski i oczywiście łacina, poziom
          > nauczania fizyki jest również warty zauważenia

A nie wiecie czy rosyjski bedzie w tym roku w innej klasie niz tylko mat-geo?
    • Gość: mimarika Re: Licea w Białymstoku IP: 195.47.201.* 22.01.07, 15:37
      zdecydowanie LO
      • Gość: jot Re: Licea w Białymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 15:54
        aha, a które?
        • Gość: :) Re: Licea w Białymstoku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.07, 21:02
          VI lo ma drugie miejsce w białymstoku, III lo ma pierwsze miesjce.Jeżeli chcesz
          należeć do najlepszych wybieraj między tymi dwoma(ranking szkół na podstawie
          wyników matur,'05 r.,jeżeli ktoś chce sprawdzić wiarygodność to jakiś czas temu
          był na strie II lo)
          • Gość: :( Wyniki matur IP: *.bsk.vectranet.pl 22.01.07, 21:30
            W 2005 roku tylko 2 licea miały 100% zadalności: I LO i II LO. W III poległo
            bodaj 3-4 uczniów (w tym z języka polskiego). Wszystkie inne zanotowały porażki
            większe niż te wymienione.
            W 2005 roku 100% miało III LO, natomiast II i I miały po 1 uczniu, który nie
            zdał.
            Szczegółowe wyniki z wykresami dla poszczególnych przedmiotów z możliwością
            porównania szkół widziałem na stronie I LO. Jak znajdę to dam linka.
            • Gość: :( Re: Wyniki matur IP: *.bsk.vectranet.pl 22.01.07, 21:32
              Oczywiście w 2006 III LO miało 100%, natomiast II i I miały po 1 uczniu, który
              nie zdał. Pozostałe miały większą liczbę niezdanych.
              • jdbad Re: Wyniki matur 22.01.07, 22:09
                W VI LO 2005 nie zdały dwie osoby, a w 2006 jedna.
          • Gość: :) Szwindel, czy nieumiejętność liczenia? IP: *.bsk.vectranet.pl 22.01.07, 22:36
            > VI lo ma drugie miejsce w białymstoku, III lo ma pierwsze miesjce.Jeżeli
            chcesz
            > należeć do najlepszych wybieraj między tymi dwoma(ranking szkół na podstawie
            > wyników matur,'05 r.,jeżeli ktoś chce sprawdzić wiarygodność to jakiś czas
            temu
            > był na strie II lo)

Ranking dalej jest, ale tak próbowali przesłodzić, że aż wstyd. Otóż podali, że
            w ciągu 2 lat oblał w II lo jeden uczeń, a cały wynik zdawalności wynosi u nich
            99,9%. Taki wynik byłby prawdziwy, gdyby przez 2 lata zdawało u nich 1000
            maturzystów.A było ich tylko około 500 (dane OKE).
            Ten ranking zrobiony przez II lo dowodzi, że nie są wiarygodni i tylko tyle.
            • Gość: Ona Licea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 18:36
              Na chwilę obecną zastanawiam się nad I, II i III.
              Mam jeszcze jedno pytanie: czy są to szkoły raczej tradycyjne, jeśli chodzi o
              wygląd? Czy może kolczyki w miejscach innych niż ucho, tudzież farbowane włosy
              nie są problemem? :)
              • Gość: :) Re: Licea IP: *.bsk.vectranet.pl 23.01.07, 18:46
                > Na chwilę obecną zastanawiam się nad I, II i III.
                > Mam jeszcze jedno pytanie: czy są to szkoły raczej tradycyjne, jeśli chodzi o
                > wygląd? Czy może kolczyki w miejscach innych niż ucho, tudzież farbowane
                włosy
                > nie są problemem? :)

Jeśli cenisz wysoki poziom i wiedzę to wybierz I lub III, a jeśli dla ciebie
                najważniejsze sa kolczyki w pępku, to oczywiście polecam II LO lub VI LO.
                • Gość: ja Re: Licea IP: *.acn.waw.pl 23.01.07, 19:21
                  jezeli chodzi o farbowane wlosy i makijaz, to zapomnij o ILO- maja specyficzna
                  dyrektorke, nawet rozpuszczonych nosic nie mozna. W III jest troche lepiej pod
                  tym wzgledem, o II nic nie wiem.
                  • Gość: aa Re: Licea IP: *.euro-net.pl 23.01.07, 19:30
                    Nie jest to prawdą. Mam córkę w II lo i chodzi z rozpuszczonymi włosami , nie
                    mówiąc o pasemkach i makijażu oczywiście nie balowym.
                • Gość: Ona Re: Licea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 19:23
                  Cenię sobie wysoki poziom i wiedzę, jednak jestem wielbicielką piercingu i
                  nieco ekstrawaganckich fryzur (ale kolczyki w pępku to nie dla mnie) :p Jestem
                  młoda, chcę szaleć, a nie jako kilkudziesięcioletnia osoba żałować, że nie
                  zrobiłam sobie kiedyś dredów czy różowych pasemek :D
                  • Gość: :) Re: Licea - jeśli kolczyki to II LO IP: *.bsk.vectranet.pl 23.01.07, 19:33
                    > Cenię sobie wysoki poziom i wiedzę, jednak jestem wielbicielką piercingu i
                    > nieco ekstrawaganckich fryzur (ale kolczyki w pępku to nie dla mnie) :p
                    Jestem
                    > młoda, chcę szaleć, a nie jako kilkudziesięcioletnia osoba żałować, że nie
                    > zrobiłam sobie kiedyś dredów czy różowych pasemek :D

To zdecydowanie II LO. Z czasem dojrzejesz do kolczyków w pępku czy w innych
                    imtymnych miejscach. Tam nawet będziesz mogła się pochwalić kolczykiem na
                    łechtaczce i nikt się nie zdziwi. Nauczyciele i dyrektor Mongoł zwany
                    Chińczykiem nawet nie zwróci ci uwagi.
                    • Gość: Ona Re: Licea - jeśli kolczyki to II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 13:55
                      :/ Byłabym wdzięczna za opinie od innych osób ^^

Kolejne pytanie :) Od ilu punktów przyjmowano do I, II i III LO?
                      • Gość: Ona Re: Licea - jeśli kolczyki to II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 14:05
                        Oh, i mam jeszcze pytanie o klasę w III LO z wykładowym językiem francuskim, o
                        której wspominał już mm. Na stronie liceum nie mogę znaleźć o niej informacji.
                        Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?
                        • Gość: Ona Re: Licea - jeśli kolczyki to II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 17:13
                          podbijam temat :)
                          • Gość: jot Re: Licea - jeśli kolczyki to II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 18:29
                            na stronie 3 lo jest juz wykaz klas na kolejny rok szkolny.
                            ciekawe tylko, dlaczego jest biol-chem z francuskim, a nie ma z rosyjskim??
                            • Gość: Ona Re: Licea - jeśli kolczyki to II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 14:39
                              up ^^
                              • Gość: Ona Re: Licea - jeśli kolczyki to II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 15:49
                                A jaki poziom mają klasy mat-fiz w III LO?
    • Gość: Uczen Re: Licea w Białymstoku - co na Dzień Wiosny? IP: *.pl 21.03.07, 09:55
      Napiszcie prosze, co organizuje sie w liceach na Dzien Wiosny.
      • Gość: uczen Re: Licea w Białymstoku - co na Dzień Wiosny? IP: 195.138.200.* 21.03.07, 10:16
        UCZYMY SIĘ !!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka