Dodaj do ulubionych

Nigdy nie uczyłem się Ukraińskiego,

05.02.07, 21:11
ale Babcia jak do mnie mówiła - rozumiałem, jeśli nie - pytałem .
myślę - że jestem tak wielu z nas słowiańską duszą *
BLIŻEJ MI Z TYM DO SZCZĘŚCIA !
mam jednak chrześcijański obowiązek jednak szanować wszystkich innych .
---------------------------------------------------------------------
Obserwuj wątek
    • romanpidlaszuk ...bo w szkoli i w PAKP ne bulo takoji okazji 06.02.07, 12:51

----------------------------

...bo w PRLowskij szkoli i w PAKP ne miew ty takoji mozliwosci.

W PRLowskij szkoli i w PAKP pereroblali tebe albo na
      na "swiedomoho" "Bielorusa" albo na prawoslawnoho "Polaka"...

Teper je okazja kob toje zminyty, kob wwesty naszu ridnu ukrainsku mowu do
      cerkwy i nauczaty w wsi ukrainski dity z Podlasza naszoji ukrainskoji mowy w
      szkoli.
      • obserwer11 Roman, Roman, Roman 06.02.07, 17:21
        albo Ty nic nie rozumiesz, albo ja już taki durak???????/
        nie uczyłem się też białoriuskiego - ale ukraiński rozumiem *
        poniał ??????
        • romanpidlaszuk Obserwer, o szczo chodit? 07.02.07, 18:53

...bo w PRLowskij szkoli i w PAKP ne miew ty takoji mozliwosci.

W PRLowskij szkoli i w PAKP pereroblali tebe albo na
          na "swiedomoho" "Bielorusa" albo na prawoslawnoho "Polaka"...

Teper je okazja kob toje zminyty, kob wwesty naszu ridnu ukrainsku mowu do
          cerkwy i nauczaty w wsi ukrainski dity z Podlasza naszoji ukrainskoji mowy w
          szkoli.

-------------------------

albo Ty nic nie rozumiesz, albo ja już taki durak???????/
          nie uczyłem się też białoriuskiego - ale ukraiński rozumiem *
          poniał ??????

---------

O szczo tobi chodit.
          Czy ty miew mozliwosc uczytisia ukrainskoji mowy w PRLowskuj szkoli?
          Dumaju szczo NI, muoh uczytisia tuolko polskoji albo bieloruskoji.

zapraszam ma pisany skype.
          nie rozmawiam fonem, dzieci małe po sąsiedzku ***

--------------------

A de konkretno?
          Podaj svuj login, mozhe kolis najdem czas pohoworyti.
    • romanpidlaszuk Jak wwedemo polsku mowu do cerkwy to bude ok? 06.02.07, 12:56
      w naszym Kościele są ludzie, którzy posługują sie językami:
      - POLSKIM, ROSYJSKIM, UKRAIŃSKIM nawet ANGIELSKIM, NIEMIECKIM (kiedy przyjadą
      Indianie Nevaho , z Oklohomy lub Florydy, Anglii czasem Austriacy lub z
      Hamburga ostatnio przybyła grupa judochrześcijan z Mińska , wkrótce
      przybędą chrześcijanie z Hajfy.
      A może myśmy źle przyjęliśmy naukę o miłości Jezusa Chrystusa ?

------------------------------------

...a jak wwedemo polsku mowu do cerkwy to zrozumijut jieje i Indiany z Navaho,
      Oklahomy, Florydy, Anhlii, Austyjaky, Nimci z Hamburga, judochrystijany z
      Minska, chrystijany z Hajfy itd. itp- PAKPows'ka propahanda w dal plywe...;)
      • ja-alutka Oj Romanie!! 06.02.07, 13:23
        Jeśli chodzi o Obserwera to wyjątkowo nie trafiłeś z tym PAKP ... to
        nawet "trochę" Gafa, ze tak powiem. Obserwer Ci to na pewno wyjaśni na poczcie,
        jeśli zechcesz "posłuchać"...A ja Obserwera zrozumiałam w ten sposób, że
        nieważne kim kto się czuje i w jakim jezyku się modli ważne jakim jest
        człowiekiem...tak jakoś sobie to uprościałam jak to ja nieskomplikowana istota.
        Pozdrawlaju Romku :)) ☺
        • piespluto1 Re: Oj Romanie!! 06.02.07, 15:26
          Cześć wszystkim :)
          Tak sobie zaglądam na to forum, ale się dawno nie odzywałem...Tym razem nie
          wytrzymałem i wtrącę swoje trzy grosze dot. poruszanego tematu.
          Ale może najpierw tzw. "wpis" - aby sie nazbierało tego tyle, żeby starczyło
          do podjęcia historycznej decyzji o historycznym spotkaniu forumowiczów.
          A wracając do tematu PRL-owskiej indoktrynacji i urabiania nas na "świadomych
          Białorusinów" lub "prawosławnych Polaków"...hmmm, myślę, że mam prawo, może
          bardziej od wielu innych, na ten temat się wypowiedzieć. Znam z naszych stron
          wielu "zadeklarowanych" Ukraińców czy też Białorusinów, chociaż nigdy nie byli
          ani na Białorusi, ani na Ukrainie. I często są zapatrzeni, czy
          wręcz "zakochani" w swoich białoruskich czy też ukraińskich korzeniach. Ironia
          losu polega na tym, ża jakby pojechali na Białoruś, toby się zdziwili, jakby
          pojechali na Ukrainę, to też by się zdziwili (chociaż jeżeli chodzi o Ukrainę,
          to zależy, gdzie by pojechali...). Ja tam bywam bardzo często i różne
          takie "ciekawostki" obserwuję.
          A wracając do tematu - może się tu narażę, albo wręcz wywołam burzliwą
          polemikę, ale przepraszam, nikt mi nie wmówi, że jesteśmy bliżsi kulturowo do
          Ukraińców niż do Białorusinów, sorry... "Gdzie Rzym a gdzie Krym..."
          W naszych wioskach każda ma odmienną GWARĘ - ale nigdzie nie słyszałem ani
          czystego ukraińskiego, ani białoruskiego - a sam mam korzenie w wiosce
          bardziej "białoruskiej", chociaż do rodziny weszli przedstawiciele "odłamu"
          bardzej ukraińskiego, bo chyba za taki można uznać Koszele (te koło Orli, bo
          może jeszcze jakieś są:) ).
          P.S. NIe wiem dlaczego, ale mi się przypomniało i chciałem o tym napisać - w
          czasie mojej pierwszej pracy, jeszcze w Bielsku, ho ho ho...parę dobrych lat
          temu (firma się nazywała "Farmbest" - może ktoś słyszał?) , w czasie imprezy w
          pewnym mieszkaniu w Łucku były wznoszone toasty za UPA i przyznam, że nie były
          to dla mnie najmilsze toasty, chociaż przecież czysto ukraińskie...

• romanpidlaszuk Re: Oj Romanie!! 07.02.07, 19:13
            Cześć wszystkim :)
            Tak sobie zaglądam na to forum, ale się dawno nie odzywałem...Tym razem nie
            wytrzymałem i wtrącę swoje trzy grosze dot. poruszanego tematu.
            Ale może najpierw tzw. "wpis" - aby sie nazbierało tego tyle, żeby starczyło
            do podjęcia historycznej decyzji o historycznym spotkaniu forumowiczów.
            A wracając do tematu PRL-owskiej indoktrynacji i urabiania nas na "świadomych
            Białorusinów" lub "prawosławnych Polaków"...hmmm, myślę, że mam prawo, może
            bardziej od wielu innych, na ten temat się wypowiedzieć. Znam z naszych stron
            wielu "zadeklarowanych" Ukraińców czy też Białorusinów, chociaż nigdy nie byli
            ani na Białorusi, ani na Ukrainie. I często są zapatrzeni, czy
            wręcz "zakochani" w swoich białoruskich czy też ukraińskich korzeniach. Ironia
            losu polega na tym, ża jakby pojechali na Białoruś, toby się zdziwili, jakby
            pojechali na Ukrainę, to też by się zdziwili (chociaż jeżeli chodzi o Ukrainę,
            to zależy, gdzie by pojechali...). Ja tam bywam bardzo często i różne
            takie "ciekawostki" obserwuję.

----------------------

A konkrety?
            czy ty dumajesz szczo Polaki zi Lwowa je taki sami jak Polai z Krakowa czy
            Poznania? Ni, bo zhywut w inszomu srodowisku i majutinszy problemy.

A wracając do tematu - może się tu narażę, albo wręcz wywołam burzliwą
            polemikę, ale przepraszam, nikt mi nie wmówi, że jesteśmy bliżsi kulturowo do
            Ukraińców niż do Białorusinów, sorry... "Gdzie Rzym a gdzie Krym..."
            W naszych wioskach każda ma odmienną GWARĘ - ale nigdzie nie słyszałem ani
            czystego ukraińskiego, ani białoruskiego - a sam mam korzenie w wiosce
            bardziej "białoruskiej", chociaż do rodziny weszli przedstawiciele "odłamu"
            bardzej ukraińskiego, bo chyba za taki można uznać Koszele (te koło Orli, bo
            może jeszcze jakieś są:) ).

----------------------

Budesz mudrijszyj wid naukowciuv mowoznawciuv jaki dokladno wyznaczyli hranyciu
            mizh dialektami ukrainskimi i biloruskimi na Pidlaszi:
            www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_4.htm
            ?

P.S. NIe wiem dlaczego, ale mi się przypomniało i chciałem o tym napisać - w
            czasie mojej pierwszej pracy, jeszcze w Bielsku, ho ho ho...parę dobrych lat
            temu (firma się nazywała "Farmbest" - może ktoś słyszał?) , w czasie imprezy w
            pewnym mieszkaniu w Łucku były wznoszone toasty za UPA i przyznam, że nie były
            to dla mnie najmilsze toasty, chociaż przecież czysto ukraińskie...

Pewno wolijesz piti toasty za NKWD, UB i AK, twoja sprawa...

• obserwer11 Re: Oj Romanie!! 06.02.07, 17:55
          Dzięki Alutko kochana * jeśli w ten sposób mogę podziękować za Twój wpis .
          To prawda o czym napisałaś, tak właśnie chciałem to wyrazić *
          • romanpidlaszuk Czy buty prawoslawnym "Polakom" to je honor? 07.02.07, 19:43
            sęk w tym, że nikt do mnie po białorusku nie rozmawiał, chodziłem do szkół w
            Polsce, nikt mnie nie zmuszał do niczego !

------------------------------

Ja tebe ne znaju ani ty mene, ja howoru jak za PRLu w zahalnomu bulo na
            Pidlaszi, ukrainskoji mowy tut ne uczyli w szkolach, tuolko polsku albo
            bilorusku, tak czy ni?

Dziadkowie rozmawiali w mowach zrozumiałych dla mnie! i cóż mi więcej trzeba.

I Ty howory i peredaj toje swoim dietam, zapiszy ich na ukrainsku mowu w szkoli
            a jak jeje w szkoli szcze ne ma to zbery batkuow 7 ditej skazhy dyrektoru
            szkoly kob zalozhyw tam punkt nawczannia ukrainskoji mowy- wuon teper maje
            takij prawnyj obowjazok.

Kościół jest też Polski - ponieważ na terytorium Polski.

Cerkwa PAKP je ukrainska i biloruska tomu szczo 99.9% jeje wirnych to etniczni
            Ukrainci i Bilorusy jaki zhywut w Polszczi, tak samo jak Ukrainska Prawoslawna
            Cerkwa Amerky je ukrainska bo tam 99.9% wirnych to etniczni Ukrainci, tuolko
            taja cerkwa je bulsz szczyra bo wsiu prawdu maje zapisanu w swoij nazwi, czoho
            ne skazhesz pro PAKP,mjakij nazwa sugeruje szczo do jiejie wirni to etniczni
            Polaki, a szcze hursz szczo wona na dili wynarodowlaje/polonizuje swoich
            wirnych.

Każdy wybiera to co lubi . Nic na siłę Romanie .

-----------------------

Roby sobi szczo chocz, ja woliju buty prawoslawnym Ukrainciom jak
            prawoslawnym "Polakom".

A swoją drogą żal, że rzuciłeś Medycynę
            --------------
        • romanpidlaszuk Re: Oj Romanie!! 07.02.07, 19:03
          Jeśli chodzi o Obserwera to wyjątkowo nie trafiłeś z tym PAKP ... to
          nawet "trochę" Gafa, ze tak powiem. Obserwer Ci to na pewno wyjaśni na poczcie,
          jeśli zechcesz "posłuchać"...A ja Obserwera zrozumiałam w ten sposób, że
          nieważne kim kto się czuje i w jakim jezyku się modli ważne jakim jest
          człowiekiem...tak jakoś sobie to uprościałam jak to ja nieskomplikowana istota.
          Pozdrawlaju Romku :)) ☺
          ---------------

A ja zrozumiew szczo wuon powtotyw toje szczo howoryt PAKP na tuju temu, tobto
          szczo nibyto teba schowaty swoju mowu w kiszeniu i uzywaty "obszczeponiatnoho
          jazyka" kob wsie zrozumieli i wwodiat nam...polsku mowu.

A na toje szczo Ty howorysz skazhu szczo wazhne czy chtos je dobrym czolowikom
          ale i wazhne je czy szanuje mowu i kulturu swich batkuow, czy perekazuje jeje
          swoim dietiam.
          Czy mozhe buty dobrym czolowiekom toj szczo robyt wsio kob mowa joho batkuow i
          dieduow zahimula?

Nie rozmawia się z kimś, kto nie rozumie znaczenia słów...

--------------------

Czasom chtos tak napisze szczo trudno zrozumieti i potom je neporozumienie ;)

• obserwer11 Re: Oj Romanie!! 07.02.07, 23:57
            tak to prawda Romanie, moi dziadkowie w szczególności ze strony ojca pochodzili
            z tzw. kresów.
            nigdy nie wstydzili się swoich korzeni, żyli spokojnym, pobożnym życiem
            najpierw jako przesiedleńcy w okolicach Bań Mazurskich wieś Główka(i) następnie
            return do miejscowośći Orla na Podlasiu ( bliżej swoich )
            aha nigdy nie byli prawosławni, zawsze jednak jak pamiętam rozmawiali po
            ukraińsku nawet modlili się po ukraińsku .
            W moim środowisku i społeczności wierni modlą sie w swoim ulubionym języku .
            czy wiesz Romku o czym piszę ??????
            dorzucę jeszcze jedno ciekawe wydarzenie sprzed kilku dni :
            - zadałem pytanie Władzy Ukrainców Podlasia - czy mogę być członkiem Związku
            Ukraińców Podlasia ??? odpowiedź padła nie - dlaczego ? poniewaz nie jestem
            prawosławny ???
            zapytam jednak Ciebie jako wybitnego Slawistę - dlaczego dyskryminuję się ludzi?
            --
            • romanpidlaszuk Holowne buty Ukrainciom! Jak ne SUP to OUP! 08.02.07, 05:44
              tak to prawda Romanie, moi dziadkowie w szczególności ze strony ojca pochodzili
              z tzw. kresów.
              nigdy nie wstydzili się swoich korzeni, żyli spokojnym, pobożnym życiem
              najpierw jako przesiedleńcy w okolicach Bań Mazurskich wieś Główka(i) następnie
              return do miejscowośći Orla na Podlasiu ( bliżej swoich )
              aha nigdy nie byli prawosławni, zawsze jednak jak pamiętam rozmawiali po
              ukraińsku nawet modlili się po ukraińsku .

---------------------

Cikawa istoria, fajno szczo majemo takych ludej na Pidlaszi!

W moim środowisku i społeczności wierni modlą sie w swoim ulubionym języku .
              czy wiesz Romku o czym piszę ??????

-----------------

Nie.

dorzucę jeszcze jedno ciekawe wydarzenie sprzed kilku dni :
              - zadałem pytanie Władzy Ukrainców Podlasia - czy mogę być członkiem Związku
              Ukraińców Podlasia ??? odpowiedź padła nie - dlaczego ? poniewaz nie jestem
              prawosławny ???

--------------

To jakas skandaliczna historia. Czy tak je zapysane w statuti SUP?
              Na moju dumku najkraszcza formula dla Sojuzu Ukrainciw Pidlasza to spilka
              prychylnykiw ukrainskoji mowy i kultury na Pidlaszi nezalezhno wid
              nacjonalnosty i wirospowidannia.
              Jakohos prawoslawnoho "Polaka" z tzw. zwiazku prawoslawnych "Polakow" pewno by
              pyjniali, ale ti ne hornutsia do SUP nafaszerowani polonizatorskoju
              propahandoju werchuszki PAKP.

Maju nadiju szczo taki absurdy ne widtiahnut Tebe wid ukrainstwa!

Pamjataj szczo jakszczo choczesz formalno nalezhyty do ukrainskoji suspilnoji
              orhanizacji w Polszczi to zawsze mozhesh wstupyty
              do Objednannia Ukrainciw w Polszczi
              www.oup.ukraina.com.pl/
              www.oup.ukraina.com.pl/index.php?option=com_contact&catid=12&Itemid=3
              Tam napewno wirospowidannie czlena ne bude problemoju.

zapytam jednak Ciebie jako wybitnego Slawistę
              -------------------

Teper ja awansuwaw na wybitnoho slawistu- super! :)

dlaczego dyskryminuję się ludzi?

--------

Ne maju poniatja, ja je prosto w szoci sluchajuczy toji istorii, w szczos
              takoje prosto tiazhko powiryty.
              Czy ty zadaw to pytanie tomu koho pytaw, szczo wid tobi widpowiw?
              Mozhe chtos z uprawy Sojuzu Ukrainciw Pidlasza napysze o szczo tut chodyt?
              • szarik_102 Re: Pytanko! 08.02.07, 07:28
                Ciekawe czy szariki mogą należeć?
                Obserwerze, jest rozwiązanie, załóż SUO lub SUP i mianuj się Przewodniczącym
                • obserwer11 Re: Pytanko! 08.02.07, 10:15
                  dobre :)
                  tylko skąd nazbierać kilkanaście porządnych członków ????
                  wymagana ilość 15osób *
                  Roman potwierdź pewnikiem, linkiem,wypracowaniem*
                  błagam o krótsze, partizan79 nie wchodzi przez to do Plutycz ***
                  • szarik_102 Re: Jak masz mniej chętnych to może fundację ? 08.02.07, 10:45
                    [ Simon M. sam założył fundację uchodźców, ludzi mu za dużo nie było trzeba
                    Simon Mol, zakładając przed prawie rokiem Międzynarodową Fundację Migrator
                    Theatre, mianował się jej prezesem. Fundacja miała pomagać uchodźcom i
                    emigrantom. Jako dokumentację dotychczasowych osiągnięć Mol załączył ksero
                    artykułów ze stołecznego dodatku "Gazety Wyborczej". ]
                    www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070201/kraj/kraj_a_1.html
                    Będziesz mógł dołączyć ksero wpisów z forów Orla i Plutycze ;)
                  • romanpidlaszuk Re: Pytanko! 09.02.07, 03:20
                    dobre :)
                    tylko skąd nazbierać kilkanaście porządnych członków ????
                    wymagana ilość 15osób *
                    Roman potwierdź pewnikiem, linkiem,wypracowaniem*
                    błagam o krótsze, partizan79 nie wchodzi przez to do Plutycz ***

---------------------

Chocz ne anhazhujusia w suspilnych strukturach z ohladu na swoju widsutnist na
                    Pidlaszi to pidtrymuju wsi zorhanizowani i prywatni inicjatywy zberezhennia
                    ukrainskoji mowy i kultury sered ukrainskoho naselennia Pidlasza.
                    Wsim udaczy w tij sferi!
                • romanpidlaszuk Chaj zhywe Szarik! :) 09.02.07, 03:33
                  • obserwer11 Re: Chaj zhywyt wsi 09.02.07, 07:28
                    Roman dobre bude, nezadołho wże, spotkajemsia z naszymi ***
            • pidlasze Re: Oj Romanie!! 10.02.07, 05:27
              obserwer11 napisał:
              > - zadałem pytanie Władzy Ukrainców Podlasia - czy mogę być członkiem Związku
              > Ukraińców Podlasia ??? odpowiedź padła nie - dlaczego ? poniewaz nie jestem
              > prawosławny ???

Fascynujace!!!
              Czy bylbys laskaw jeszcze choc z imienia okreslic tego Inteligenta? Czy to moze
              tylko taka mala prowokacja...? (-:
              • obserwer11 Re: Oj Romanie!! 10.02.07, 06:45
                żadna prowokacja * zapytaj poprzedni zarząd ** będziesz o krok ***

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka