robert_c 07.02.07, 02:17 Żałosna jest ignorancja władzy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ana Re: Żałosna jest jednostronność Wyborczej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.07, 07:49 A czy GW sznuje większośc podlasian, którzy chcą budowy obwodnicy i innych dróg , które ciągle z niezrozumiałych powodów nie moga powstać od ponad 16 lat. Komu zależy na stagnacji naszego regionu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Żałosna jest jednostronność Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 08:15 Gość portalu: Ana napisał(a): > A czy GW sznuje większośc podlasian, którzy chcą budowy obwodnicy i... To , że koleżanka jest w ciąży(a może będzie) nie znaczy, że ten fenomen przyrody upoważnia ją do głosowania za dwie osoby. A w żadnym już wypadku nie możemy Was traktować jako większośc podlasia. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Żałosna jest jednostronność Wyborczej 07.02.07, 08:46 Kilkadziesiąt tysięcy podlasian podpsiało się pod petycją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Żałosna jest jednostronność Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 08:57 Jaką petycją, to może i ja jestem podpisany i nic nie wiem :( Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Żałosna jest jednostronność Wyborczej 07.02.07, 09:11 Rok temu kilkadziesięt tysięcy podlasian podpisało się pod petycją pod tytułem "Droga życia". Akcja była organizowana przez Kurier Poranny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Żałosna jest jednostronność Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 09:30 Aaaa Poranny ;) Wczoraj też coś sondowali w sprawie obwodnicy. Ile razy byś nie klikał to i tak coś ponad 80 procent było za. Oczywiście robiłem to w celach edukacyjnych zmieniając IP. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Żałosna jest jednostronność Wyborczej 07.02.07, 10:04 W przeciwieństwie do akcji Wyborczej akcja Porannego była analogowa, tzn, że trzeba była wpisać się na prawdziwą papierową listę, wpisać imię, nazwisko, pesel itd. Wieie tysięcy podlasian się wpisało. Odpowiedz Link Zgłoś
natt Żałosna jest jednostronność Porannego 07.02.07, 10:03 zewsi napisał: > Rok temu kilkadziesięt tysięcy podlasian podpisało się pod petycją pod > tytułem "Droga życia". Akcja była organizowana przez Kurier Poranny No, tyle że w ten apel dotyczył ósemki. O obwodnicy Augustowa w poprzek torfowisk Rospudy nie było tam z tego co pamietam ani słowa. Natomist Dyjuk we wczorajszym Porannym mówił o apelu do prezydenta o to by się nie wtracał i pozwolił budować na torfowiskach. A ten podpisało 6 tysięcy osób, co sam Dyjuk zresztą dodaje. Zapomina jednak powiedzieć, że tych kilka tysięcy to nie sa głosy wyłacznie mieszkańców Augustowa, bo pod tym apelem podpisy zbierano w całym województwie, przy wydatnej pomocy urzędu marszałkowskiego zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Żałosna jest jednostronność Porannego 07.02.07, 10:07 Akcja została zorganizowana po wypadku licealistów, ale dotyczyła dróg w podlaskiem. Wiem, bo sam się podpisałem. DROGA ŻYCIA 21listpada 2005 KURIER PORANNY s. 10 Drogę śmierci chcemy zamienić w Drogę Życia. Po krajowej „ósemce" z Warszawy do Białegostoku i dalej do Suwałk i Budziska w ciągu doby przejeżdża prawie 4 tys. tirów, a będzie ich jeszcze więcej... Nie dajmy się tirom Minimum dwa, a maksimum trzy - tyle wielkich tirów przejeżdża średnio na minutę drogą krajową numer osiem od Budziska przez Białystok do Warszawy. To jakiej 36003700 samochodów na dobę. Jest to już ruch porównywalny z tym, jaki panuje na autostradzie A 2 w pobliżu Poznania (4000-4300 pojazdów na dobę). Tymczasem szosa warszawska nie jest do tego przygotowana. Tiry zaczynają jeździć konwojami - od trzech do nawet sześciu ciężarówek jedna za drugą. Przy tak dużym natężeniu ruchu wyprzedzanie to nie lada wyczyn: nie sposób uniknąć wjechania na przeciwny pas ruchu. A to już tylko krok od wypadku. Dlatego chcemy Drogi Życia, czyli przekształcenia drogi krajowej numer osiem w szosę ekspresową, dwujezdniową. Na takiej nie ma szans na zderzenie czołowe, a do takich tu dochodzi najczęściej. Będzie gorzej... Ruch na trasie krajowej numer osiem będzie jeszcze większy. W porównaniu do ubiegłego roku wzrósł o 30 procent W październiku przejechał tą trasą pierwszy konwój ciężarówek z... Chin! Jak podała „Rzeczpospolita" z 8 listopada, tiry jechały przez Kazachstan, Rosję, Łotwę, Litwę i Polskę - do zachodniej Europy. I to się opłacało. Co to znaczy? Ano tyle, że za chwilę szosa warszawska nie podoła rosnącym obciążeniom mimo przeprowadzonych remontów, a najczarniejsze prognozy wzrostu liczby wypadków na tej trasie będą się spełniać w bardzo bliskiej perspektywie. Budować, żeby nie zginąć Bez natychmiastowego rozpoczęcia modernizacji krajowej ósemki na całym odcinku od Warszawy, przez Białystok, po Budzisko, nie ma nawet co marzyć o obsłużeniu błyskawicznie rosnącego transportu tranzytowego. Nie chodzi już nawet o Via Baltikę (tzw. trasa paneuropejska Północ-Południe). Trzeba natychmiast modernizować istniejącą drogę krajową. Według dotychczasowych planów - w przyszłym roku mazowiecka Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad rozpocznie budowę odcinka Radzymin - Wyszków. Podlaska DDKiA ma plany budowy obwodnicy Zambrowa, Wasilkowa i Augustowa 2007-2008, oraz budowy w latach 2006-2009 dwujezdniowego odcinka drogi ekspresowej Białystok-Jeżewo. Czy to się uda? - Projekty są praktycznie gotowe. Dwuletni cykl budowy nas nie przeraża. Poradzimy sobie - mówi Tadeusz Topczewski, dyrektor podlaskiej DDKiA. - Potrzebujemy tylko potwierdzenia środków na duże inwestycje dotyczące dostosowania sieci drogowej na potrzeby ciężkiego ruchu na Podlasiu Odpowiedz Link Zgłoś
robert_c To dyr.Topczewski ponosi odpowiedzialność 12.02.07, 00:54 zewsi napisał: > Akcja została zorganizowana po wypadku licealistów, ale dotyczyła dróg w > podlaskiem. > Wiem, bo sam się podpisałem. > > DROGA ŻYCIA > 21listpada 2005 KURIER PORANNY s. 10 Tak się składa, że wiosną 2006 organizacje pozarządowe zamówiły w firmie projektowo-drogowej szczegółową analizę przyczyn wypadków na DK8 i DK61 na Podlasiu. Okazało się, że w najbardziej niebezpiecznych miejscach, gdzie zginęło najwięcej ludzi, przyczyną wypadków było brak pasa do lewoskrętu lub brak pasa włączeń. By poprawić bezpieczeństwo na tych drogach wystarczyłoby niewielkim nakładem sił i kosztów dorobić brakujące pasy. Nie muszę dodawac, że dyrektor Topczewski nie wykazał ŻADNEGO zainteresowania opracowaniem organizacji pozarządowych. Jemu po prostu liczba wypadków, zabitych i rannych potrzebna jest, by jak hiena uzasadniać swoje wizje budowy dróg gdzie popadnie. Tu fragment opracowania, o którym wspominam: www.viabalticainfo.org/IMG/pdf/Podsumowanie_wynikow_analiza_BRD_Podlasie-2.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
robert_c Re: To dyr.Topczewski ponosi odpowiedzialność 12.02.07, 00:55 Link aktywny do opracowania: www.viabalticainfo.org/IMG/pdf/Podsumowanie_wynikow_analiza_BRD_Podlasie-2.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl Poranny" spowodował wzrost ilości wypadków, hałas, 08.02.07, 01:55 to "Kurier Poranny" spowodował wzrost ilości wypadków, hałas, zanieczyszczenia i zniszczenie dróg poprzez tiry, które kiedyś omijały Białystok jadąc przez Łomżę, a po akcji "Kuriera Porannego" ("Via Baltica przez Białystok") jeżdzą przez Białystok - wariantem odrzuconym do dofinansowania przez Unię Europejską ze wskazaniem na przebieg trasy Via - Baltica przez Łomżę . To Kurier Poranny jest poniekąd winny wypadkowi Tira z autobusem, w ktróym zginęli białostoccy maturzyści pod Jeżewem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustowianin Żałosne są ataki na Wyborczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 10:14 > Komu zależy na stagnacji naszego regionu? Na stagnacji zależy temu, co w 1994 roku przesunął przebieg drogi bo była za blisko jego kurnika. Przedkłada swoje korzyści nad interes regionu i pozostaje w cieniu, sprawując bezustannie władzę. A pan Topczewski, który nie potrafi bez wzniecenia konfliktu zacząć budowy i remontu dróg. Wszędzie same niewiniątka tylko wyborcza przeszkadza w prowadzenia biznesu kilku osobom, co za nieszczęście. A ty po co sekundujesz tej około afrealnej grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl o tym, ze nawet autostrady (auto-straty <a href="http://www" targe 08.02.07, 01:37 o tym, ze nawet autostrady (auto-straty www.zieloni.osiedle.net.pl/auto- straty.htm) nie rozwiazuja problemu wypadków, wręcz przeciwnie www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070207/AUTOMOTO/70206033 7 lutego 2007 - 7:00 Czarne punkty na autostradzie A4 Opolski odcinek trasy A4 to jedna z najlepszych dróg w Polsce. Jednak i tu nie brakuje zagrożeń. Złą sławą cieszą się odcinki na wysokości Magnuszowic, na wysokości Ochódz oraz w rejonie Brzegu i na łuku w okolicach Strzelec Opolskich. PRZECZYTAJ WIĘCEJ Wypadki na opolskim odcinku autostrady A4: Rok 2004 - 42 wypadki, 15 zabitych, 58 rannych Rok 2005 - 42 zabitych, 6 zabitych, 57 rannych Rok 2006 - 33 wypadki, 9 zabitych, 42 rannych.Zanim w ubiegłym roku wybudowano na autostradzie miejsca obsługi podróżnych (MOP), prawdziwą plagą były wypadki spowodowane przez kierowców, którzy zasnęli podczas jazdy. - Teraz MOP-y są średnio co 20 - 30 kilometrów i każdy czujący zmęczenie kierowca może tam bezpiecznie odpocząć - mówi Bolesław Pustelnik, dyrektor opolskiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. - Na razie są tylko parkingi z sanitariatami, ale prawdopodobnie jeszcze w tym roku rozstrzygnięty zostanie przetarg na wykonawcę bazy gastronomicznej i budowę stacji benzynowych. Z danych policji wynika, że odkąd oddano do użytku parkingi, na autostradzie spadła liczba wypadków. O ile w latach 2004 i 2005 było ich po 42 rocznie, w 2006 ta liczba zmniejszyła się do 33. - Przy ilości samochodów, które przejeżdżają przez opolski odcinek autostrady, można uznać tę trasę za jedną z najbezpieczniejszych w województwie - ocenia Jacek Zamorowski, naczelnik Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Opolu. - Do wypadków dochodzi tam stosunkowo rzadko, ale jeżeli już się przytrafiają, ich skutki są - z powodu dużych prędkości - tragiczne. Nawet przy dozwolonej prędkości 130 km na godzinę zderzenie z innym pojazdem najczęściej kończy się czyjąś śmiercią. Nie trzeba więc łamać przepisów, żeby zginąć. Są na naszej autostradzie i takie miejsca, gdzie kolizji jest więcej niż na każdym innym odcinku. Nie wiadomo, dlaczego. Taką złą sławą cieszą się odcinki: między 206. a 213. km na wysokości Magnuszowic, między 229. a 232. km na wysokości Ochódz oraz między 198. a 202. km w rejonie Brzegu i na łuku w okolicach Strzelec (272. km). Choć autostrada to najwyższa kategoria drogi, zdarza się, że i na niej z powodu śniegu i mrozu jechać da się tylko jednym pasem. Na opolskim odcinku najgorzej jest w okolicach Góry św. Anny. Duże ciężarówki na podjazdach stają w poprzek drogi, tarasując ją albo - ślizgając się - blokują drogę. - W Austrii i Niemczech też mają autostrady biegnące przez tereny górzyste, ale tam musi naprawdę ostro sypać śnieg, by trasa była sparaliżowana - zauważa Jacek Zamorowski. - W okolicach Góry św. Anny powinno się, według mnie, sypać więcej droższych i skuteczniejszych środków chemicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Twoja ksywa "zewsi" wskazuje, że nie jesteś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 11:54 obiektywny, bo ekolodzy proponują rozebrać parę stodół zamiast rozwalać dolinę Rospudy. Żałosna jest więc twoja stronniczość Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi DD - udajesz naiwnego? 07.02.07, 12:06 Abstrahując od Twego twierdzenia, to chyba przyznasz że obiektywność powinien zachowywać ogólnopolski dziennik a nie nicnieznaczący forowicz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd To ironia była. po prostu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 15:41 ironia. ale "GW" akurat wydaje się dośc obiektywna tylko poniewczasie. unijne przepisy są jednoznaczne. jeśli jest inne rozwiązanie to trzeba je wykorzystać i tyle. i znowu rolnik okazał się ważniejzy niż wszystko inne. parę stodół do ewentualnego wyburzenia ważniejsze niż endemiczne gatunki. kto tu jest ku.wa naiwny? i kiedy pi.dolny chłopek i takiż sam górnik będą traktowani jak inni a nie jak święte krowy w które wali się kasę jak za przeproszeniem w kaczy kuper? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd To byl komentarz (to o "GW") IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 15:43 a obiektywna prawda jest taka, że doliny rozpudy trzeba bronić, bo to jest nasze dziedzictwo. to, a nie parę krzywych stodół Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: To byl komentarz (to o "GW") 08.02.07, 08:03 Powiedz to na Bojarach, albo w okolicach Młynowej. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żubr Augustowskie sobiepanki IP: *.kp.pl 07.02.07, 08:29 Jaką stagnację pokonujemy budując obwodnicę, pokonajmy głupotę (ale o to trudniej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Trzebaby rozpisać ankietę kto za i kto przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 11:52 tej obwodnicy, to jak nas ukarzą będzie miał kto płacić Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Przygnebiajace i okropne 07.02.07, 12:43 Demokracja jest wspaniala sprawa Demokracja w kraju ludzi niedojrzalych do niej jest sprawa problematyczna. Demokracja tam gdzie niedojrzali, niedoinformowania i niekompetentni wylaniaja swych przedstawicieli ktorzy wspolpracuja z obojetnymi i niezaangazowanymi nad pograzeniem kraju jest rzecza straszna. Demokracja bez wyobrazni prowadzi do barszczu. Dla uczacych sie jezyka polskiego: barszcz to taka zupa z burakow. Sa one z wlasnej winy ugotowane i nie wiedza jak im sie stalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Gazetowe sobiepanki IP: 212.33.64.* 07.02.07, 12:45 Po raz kolejny p.Medek pokazuje, że nie jest dziennikarzem, tylko zaangażowanym po uszy po stronie "ekologów" uczestnikiem przepychanki z mieszkańcami Augustowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.medek Re: Gazetowe sobiepanki 07.02.07, 13:59 Gość portalu: jerzy napisał(a): > Po raz kolejny p.Medek pokazuje, że nie jest dziennikarzem, tylko zaangażowanym > > po uszy po stronie "ekologów" uczestnikiem przepychanki z mieszkańcami > Augustowa. Witam mojego wiernego czytelnika, pana Jerzego. Jak widzę nadal ma Pan kłopot z odróżnieniem komentarza czy felietonu od tekstu informacyjnego. Przykro mi niezmiernie, że w wydaniu internetowym Gazety ta informacja nie jest zamieszczana, specjalnie na pana potrzeby wyraźną, najlepiej kolorową czcionką. Pozwoliłoby nam to uniknąć tego rodzaju, zupełnie zresztą zbędnych, nieporozumień. Pozdrawiam serdecznie Z wyrazami szacunku Jakub Medek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Gazetowe sobiepanki IP: *.cnb.com.pl 07.02.07, 17:12 Sądzę, że prezentuje Pan albo brak profesjonalizmu albo lekceważenie dla czytelnika Pańskich wytworów. Prawdę mówiąc nie wiem co jest gorsze w Pańskim zawodzie. Jeżeli Pan wie, że w wydaniu internetowym Gazety felietony nie są w żaden wizualny sposób wyróżnione spośród tekstów informacyjnych - to powinien Pan swoje teksty zaczynać od słów : moim zdaniem, uważam, myślę że itp. Tak byłoby po prostu uczciwiej. W przeciwnym wypadku uprawia Pan propagandę - pod pozorem informowania. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.medek Re: Gazetowe sobiepanki 07.02.07, 17:42 Gość portalu: jerzy napisał(a): > Sądzę, że prezentuje Pan albo brak profesjonalizmu albo lekceważenie dla > czytelnika Pańskich wytworów. Prawdę mówiąc nie wiem co jest gorsze w Pańskim > zawodzie. Jeżeli Pan wie, że w wydaniu internetowym Gazety felietony nie są w > żaden wizualny sposób wyróżnione spośród tekstów informacyjnych - to powinien > Pan swoje teksty zaczynać od słów : moim zdaniem, uważam, myślę że itp. Tak > byłoby po prostu uczciwiej. W przeciwnym wypadku uprawia Pan propagandę - pod > pozorem informowania. Drogi panie, znacznie przecenia pan moje możliwości. Jestem pracownikiem Gazety Wyborczej, czyli dziennika który codziennie (za wyjatkiem niedzieli) można kupić w każdym kiosku. Kosztuje półtora złotego. Tam komentarze i felietony opatrzone są stosownymi oznaczeniami. Szczerze mówiąc ich ton i jasno ocenny (opiniowy) charakter, nie pozostawia większości czytelników żadnych wątpliwości co do tego co czytają. Natomiast z portalem Gazeta.pl nie mam wiele wspólnego a już na pewno nie mam wpływu na jego oprawę graficzną. Stąd też pana żale i próby obrażania mnie poprzez zarzucanie bądź to ignorancji, bądź to lekceważenia czytelników są chybione. Z wyrazami szacunku Jakub Medek Odpowiedz Link Zgłoś
el44 Re: Gazetowe sobiepanki 07.02.07, 14:43 Gość portalu: jerzy napisał(a): > Po raz kolejny p.Medek pokazuje, że nie jest dziennikarzem, tylko zaangażowanym Zaangarzowany to jesteś ty Jerzy, w sianie kłamstw manipulacji i zawiści. To nie pierwsze takie twoje wystąpienie. Stale się tu pojawiasz i w takim samym tonie. > po uszy po stronie "ekologów" uczestnikiem przepychanki z mieszkańcami > Augustowa. Ciekawe, a może z interesami Burmistrza i jego paczki. A to oni zawiaduj mediami lokalnymi i ich siła w połaczeni z wpływem Pana Topczewskiego mediami podlaskimi. Co do tej sitwy brakuje wam Wyborczej. Oj nieszczęście nie da się jednolicie kłamać i insynuować. Przypisywać jakimś ekologom powodowanie wypadków w Augustowie i wszędzie. Wszystko po to by jakaś paczka sobie wyrwała trochę kasą podatnika budując na błotach Rospudy. Co podzielą się z tobą żeś taki aktywny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Gazetowe sobiepanki IP: *.cnb.com.pl 07.02.07, 17:19 Mam wrażenie, że pomylił mnie Pan, Panie el44, z kimś innym. Swoje zdanie na temat obwodnicy Augustowa prezentowałem na tym Forum zaledwie kilka razy i z pewnością w sposób bardziej wyważony niż Pan. Na pewno nie można do mnie odnosić takiej wypowiedzi "Zaangarzowany to jesteś ty Jerzy, w sianie kłamstw manipulacji i zawiści. > To nie pierwsze takie twoje wystąpienie. Stale się tu pojawiasz i w takim samym > > tonie." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el44 Re: Gazetowe sobiepanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 18:37 > temat obwodnicy Augustowa prezentowałem na tym Forum zaledwie kilka razy Tak i wszystkie czytałem i cechuje je napastliwe zwalczanie niewygodnego pismaka. Widać Pan Medek ością w gardle komuś staje. Nie chce się przyłączyć do zmasowanego szkalowania ekologów. Fakt, że ty Panie Jerzy operujesz językiem wyważonym w tonie, niemniej jednak napastliwym. Za tym twoim wyważeniem kryje się zwykła agresja człowieka, który pisywać potrafi. Niestety jakże jednostronnie. Nie przejmuj się Pan, nikt cię z nikim nie myli. Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl ku.. poronnej i malinowskiego nic nie przebije 08.02.07, 01:57 ku.. poronnej i malinowskiego nic nie przebije :) Kurier P O-ronny kłamie na zlecenie drogowców (300) www.zieloni-bialystok.w.pl forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=55220192 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medkomanka Augustowskie sobiepanki IP: 80.51.92.* 07.02.07, 13:58 Panie Kubo! fantastyczny felieton(ik)! jak zwykle rozbrajająca ironia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloseque Re: Augustowskie sobiepanki - Poranni i ich jaja.. IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 07.02.07, 14:13 Witam wszystkich! Po przeczytaniu artykułu w porannym (wczoraj) postanowiłem napisac do Pana Malinowskiego co myślę o jego pisaninie. Czpiałem się merytoryki, stronniczości i braku rzetelności. Napisałem o 150 tys. podpisów Gazety, napisałem o braku świateł czy kładek dla pieszych w augustowie, napisałem o nierealnym terminie 2 lat na zdugowanie tej drogi (co za bzdura), napisałem o wątpliwościach KE i o stanowisku Rzecznika Praw Obywatelskich. Oto co odpisał mi Pan Malinowski: Szanowny Panie! Właściwie nie powinienem z Panem polemizować, bo oprócz jadu nienawiści nie reprezentujesz Pan żadnego poziomu. Ale... Z wrodzonej sobie uprzejmości zapytam prywatnie - Swiatła, czyli sygnalizacja, ma być sposobem na rozwiązanie problemu tirów w Augustowie???? Mam wrażenie, że nie chodził Pan na lekcje fizyki, gdy omawiana była zasada funkcjonowania silnika spalinowego. Dla przypomnienia - silnik ten najwięcej wydziela spalin w momencie RUSZANIA I PRACY NA WOLNYCH OBROTACH!! Tak więc jak Pan postawisz parę takich sygnalizacji to zamienisz Pan mały Augustów w komorę gazową!! Co do stronniczości, to oczywiście dla Pana nie bylibysmy stronniczy, gdybyśmy pisali jak Wyborcza (która nota bene nie dopuszcza do głosu w drugiej strony - drogowców - w ogóle). Otóż będziemy pisać po swojemu, zestawiając opinie obu stron, tak jak to zrobiliśmy w dzisiejszym numerze na stronie drugiej!I Będziemy bronić racji mieszkanców, czy to się Panu podoba, czy nie! Kto działa zgodnie z prawem, kto je łamie? Hm... sugeruję studia prawnicze: bo dla mnie prawomocny plan zagospodarowania przestrzennego, prawomocny wyrok NSA, prawomocna procedura administracyjna - to jest działnie zgodne z prawem, a nie pyskowanie do mikrofonu i oszukiwanie ludzi za pomocą tzw mas mediów i działań tzw warszawki, co to do końca nie wie o co chodzi, ale bardzo głosno krzyczy. A jesli chodzi o prawo unijne, to zobaczymy - drogowcy w każdym razie bardzo chętnie przedstawią swoje racje przezd Europejskim Trybunałem Sprawieddliwości! No i jeszcze terminy... dwa lata nie starczy? Otóż wykonawca ma 33 miesiące na wszystko, włącznie z posprzataniem po sobie. I osobiście sądze, że w 2,5 roku wyrobi się z zakończeniem inwestycji! Na tym będę kończył, pozdrawiam życząc szerokiej drogi nad Rospudą już w 2009 roku!. Rafał Malinowski WARTO POCZYTAĆ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Augustowskie sobiepanki - Poranni i ich jaja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 15:21 Ciekawy tok rozumowania, mniej świateł - mniej spalin. Nobla jakiegoś powinien za to dostać. A ci idioci na całym świecie o tym nie wiedzą i dalej światła budują. A Japończyki to nawet w maseczkach na twarzach po ulicy chodzą i żaden nie wpadł na to by światła wyłączyć. Polak potrafi, a podlasianin to już wogóle thebesciak. Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl malinowksi to dyletant:szybciej=gorzej 08.02.07, 01:59 zdaniem Porannego tiry powinny jezdzic po Augustowie 90-100km/h:) ? malinowksi to dyletant i pisze bzdury:im wieksza predkosc w maistach tym mniejsza plynnosc ruchu, predkosc optymalna to ok 40km/h i np.zielona fala im szybciej tiry jada tym wiekszy halas, drgania, wibracje i oczywiscie wiecej wypadków, wiecej zabitych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uomrzan Re: Augustowskie sobiepanki - Poranni i ich jaja. IP: 212.33.75.* 07.02.07, 15:27 No cóż. Trochę to przykre ale wygląda na to, że ten pan jest stronniczy. Powtarza tylko nieco infantylne "argumenty" drogowców z GDDKiA. Myślę, że nie się czym przejmować. Przecież ekolodzy nie "odpuszczą". Minister dał zielone światło prawdopodobnie tylko po to, żeby sprawa trafiła do sądu (a może nawet do ETS). Dzięki temu nikt mu nie zarzuci, że cokolwiek blokuje, lub że wydał nieprawidłową decyzję. A w sądzie sprawa jest przegrana. I tyle... Czyli: Muzyka gra. Impreza dalej trwa. Bawimy się do końca... P.S. Obrona własnego interesu jest zawsze ważniejsza od interesu publicznego. Dotyczy to nie tylko polityków lecz także każdego z nas. Jeśli zgodne z interesem publicznym jest nie budowanie drogi przez dolinę Rospudy (względy ekonomiczne, prawne, ekonomiczne i inne) to optowanie za jej budową wynika z interesu niepublicznego. Prościej się tego "wyłożyć" nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwast Augustowskie sobiepanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 19:00 Żałosna gazeta, mali ludzie. Cenicie bardziej chwasty niż ludzi. Precz z wyborczą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uomrzan Re: Augustowskie sobiepanki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.07, 19:15 Których ludzi ? Czy tych, którym zależy na interesie publicznym, czy tych którym zależy na interesie niepublicznym. Chwastów też nie lubię. Co jest chwastem i trzeba go niszczyć a o co należy dbać i pielęgnować ? Do przemyślenia.... Rezerwat pokrzyw ? A może rezerwat idiotów ? Albo może rezerwat Rospudy... Co rwać z korzeniami a co pielęgnować ? P.S. To nie wybór między ludźmi a chwastami - to wybór między rozsądkiem a zaślepieniem. Niech każdy wybiera... Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl Więcej informacji na stronach internetowych: 08.02.07, 01:26 Więcej informacji na stronach internetowych: www.zieloni.osiedle.net.pl/via-baltica-rospuda.htm www.via-baltica.w.pl www.tiry-na-tory.w.pl www.zieloni-bialystok.w.pl -Białystok, Podlasie-lokalne informacje; eko - działalność, problemy, rozwiązania www.referendum-bialystok.w.pl - propozycja referendum w Białymstoku - mieszkańcy Białegostoku mają szansę powiedzieć, w jakim mieście i regionie chcieliby żyć i mieszkać - ZMIENIĆ BIAŁYSTOK I PODLASIE ! DOŚĆ ZAŚCIANKOWOŚCI ! www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm MAPA - DLACZEGO VIA BALTICA PRZEZ BIAŁYSTOK TO NONSENS, PROJEKT OBWODNICY AUGUSTOWA I SUWAŁK OMIJAJĄCY DOLINE ROSPUDY I TERENY PRZYRODNICZE, INFORMACJE: www.darzbor.v24.pl/vb/index.php wszystko nt. wariantu omijającego obszar chroniony - SZYBCIEJ I TANIEJ: www.siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/ www.viabalticainfo.org Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl cd: Więcej informacji na stronach internetowych: 08.02.07, 01:45 KURIER PORANNY KŁAMIE:OBWODNICA PRZEZ BAGNO JEST NIE UZASADNIONA EKONOMICZNIE, DLATEGO UE NIE DA NA NIĄ PIENIĘDZY, I NIE POWSTAŁA OD 15 LAT Ponieważ istnieje wariant alternatywny Obwodnicy Augustowa (przez Chodorki, wzdłuż istniejących dróg i linii wysokiego napięcia, nie wymagający np. wyburzeń, wysiedleń) - ekologiczny, SZYBSZY I TAŃSZY, który można wybudować poza obszarem Natura 2000 łącznie z obwodnica Suwałk. Obwodnica Augustowa przez bagna to nie tylko zniszczenie przyrody - to przede wszystkim wyrzucanie pieniędzy w błoto - bagno - czy w celu zawyżania kosztów i zysków firm budowlanych ? Jak wiadomo roboty ziemne są kosztowne i trudne do weryfikacji – trudno sprawdzić ile faktycznie ziemi wywieziono czy np. kruszywa użyto do utwardzania bagnistych, torfowych gruntów, a jak się szacuje często minimum 10 % kosztów inwestycji to łapówki dla urzędników, dlatego im droższe inwestycje tym więcej zarabiają urzędnicy i firmy budowlane - kosztem podatników - to idealne pole do nadużyć, szczególnie jeśli celowo dąży się do braku kontroli Unii Europejskiej nad tą inwestycją. „JAK NIE WIADOMO O CO CHODZI - CHODZI O PIENIĄDZE” - dlatego „eksperci” opłacani przez drogowców, Ministra Środowiska (który „zasłynął” absurdalnym pomysłem „obwodnicy w tunelu” pod bagnem) szukają zawsze tego co ma poprzeć ich błędne decyzje - gdyby nawet Głuszca zobaczyli, to przepłoszyli by go jak najdalej. To tzw. naukowa prostytucja – pseudonaukowe badania wykonywane na zlecenie osób zainteresowanych niszczeniem środowiska. Planowany początkowo przez GGDKIA koszt Obwodnicy Augustowa przez bagna to już nie 300 mln - GGDKIA koszty budowy szacuje teraz na minimum 540 mln zł – 800 mln zł i koszty ciągle rosną - od początku już o prawie 200%. Czy gdyby doszło do wybudowania okazało by się np. że most wybudowany na bagnie i torfach zacząłby osiadać grożąc zawaleniem jak np. most w Łomży co spowodowałoby zamknięcie trasy, powrót tirów do Augustowa, a mgły z terenów podmokłych byłyby przyczyną ciągłych wypadków ? W TEN SPOSÓB, WBREW PRAWU I ZDROWEMU ROZSĄDKOWI TYLKO NA OBWODNICE AUGUSTOWA PLANUJE SIĘ WYDATEK 550 MLN ZŁ Z BUDŻETU POLSKI (CZYLI TYLE ILE WIELKA ORKIESTRA ŚWIĄTECZNEJ POMOCY ZBIERAŁABY W CAŁEJ POLSCE PRZEZ...25 LAT !!!!), CHOCIAŻ UNIA EUROPEJSKA MOŻE DOFINANSOWAĆ PRAWIE W 100% SZYBSZY I TAŃSZY PROEKOLOGICZNY WARIANT WSPÓLNEJ OBWODNICY AUGUSTOWA I SUWAŁK OMIJAJĄCY DOLINĘ ROSPUDY I NIE NISZCZĄCY PRZYRODY. Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy zbiera w całej Polsce co roku około 25 mln zł ZAMIAST ZORGANIZOWAĆ DOFINANSOWANIE Z Unii Europejskiej TAK JAK PRZY KAŻDEJ DRODZE W POLSCE, A SZCZEGÓLNIE MIEDZYNARODOWEJ VIA BALTICA KTOŚ CHCE OKRAŚĆ NAS PODATNIKOW NA PONAD 800 MLN - TWIERDZĄC ŻE INWESTYCJA POWINNA BYĆ FINANSOWANA Z BUDŻETU POLSKI, SKORO Unia Europejska JEJ NIE DOFINANSUJE ZE WZGLĘDU NA NARUSZENIE UNIJNEGO PRAWA W OBECNYM ZŁYM WARIANCIE TIRY W TRANZYCIE POWODUJĄ HAŁAS,ZANIECZYSZCZENIA I WYPADKI, A NIE ROZWÓJ GOSPODARCZY NISZCZĄ DROGI Przez niekompetencje podlaskich polityków i urzędników plany rozbudowy i modernizacji podlaskich dróg ze względu na naruszenie unijnych przepisów dotyczących ochrony przyrody NIE MOGĄ UZYSKAĆ DOFINANSOWANIA UNII EUROPEJSKIEJ. Dość złodziejstwa i niekompetencji, działania na szkodę ludzi, przyrody i regionu ! - Ci ludzie nawoływali do niszczenia przyrody, pomawiali organizacje ekologiczne, oszukiwali mieszkańców regionu - to przez tych ludzi tiry rozjeżdżają Podlasie, a ludzie cierpią z powodu hałasu, wibracji, zanieczyszczeń i wypadków ! SLD (były wojewoda, obecnie poseł Marek Strzaliński) w ramach swojej kampanii wyborczej do Sejmu wydał decyzje dotyczące obwodnicy Augustowa w przebiegu niszczącym dolinę Rospudy Podlaski Urząd Marszałkowski (SLD – Janusz Krzyżewski, Zbigniew Krzywicki - www.umwp-podlasie.pl/bip/index.asp?pid=stan_natura, oraz wrotapodlasia.pl/Templates/Wiadomosci/informacja.aspx?NRMODE=Published&NRORIGINALURL=/pl/wiadomosci/samorzad/Stanowisko%20Sejmiku% 20droga%20nr%208.htm&NRNODEGUID={93B592ED-ADE9-4B6B-842A-2D4034F6DB4E} &NRCACHEHINT=NoModifyGuestnode_title) - nawoływali do niszczenia przyrody, pomawiali organizacje ekologiczne, oszukiwali mieszkańców regionu PIS - obecny wojewoda Dobrzyński, senator Krzysztof Putra , Roman Czepe (były poseł), LPR - poseł Fedorowicz wbrew np. WYPOWIEDZI Prezydenta Lecha Kaczyńskiego ZA ZMIANĄ TRASY obwodnicy Augustowa NIE PRZEZ DOLINĘ ROSPUDY wiadomosci.wp.pl/kat,9811,wid,8640322,prasaWiadomosc.html?P%5Bpage%5D =1 oraz www.przekroj.pl/index.php? option=com_content&task=view&id=2528&Itemid =48 „38 dni po po tym, jak Adam Wajrak, dziennikarz "Gazety Wyborczej" i lider akcji ochrony bagien nad Rospudą, złożył w Kancelarii Prezydenta 150 tysięcy podpisów za pozostawieniem w spokoju Doliny Rospudy, na internetowej stronie kancelarii prezydenta Lecha Kaczyńskiego pojawił się komunikat: "Podjęcie decyzji o budowie obwodnicy Augustowa i trasie jej przebiegu leży w gestii organów rządowych i samorządowych i jako Prezydent to szanuję. Jednakże, jeśli popełniono kiedyś jakiś błąd w tej budzącej tyle emocji sprawie, jeśli pominięto któryś z istotnych elementów, to lepiej zastanowić się jeszcze raz". Adam Wajrak nie kryje zadowolenia. - Prezydent zachował się jak głowa państwa. Tak jak i my prezydent dostrzega, jak bardzo potrzebne są drogi, ale przede wszystkim nienaruszone środowisko. Mam nadzieję, że apel o ponowne przeanalizowanie decyzji zostanie wysłuchany - dodaje Wajrak.” Inna wypowiedź Lecha Kaczyńskiego Prezydenta RP "W przypadku obwodnicy Augustowa należałoby dokonać małego uskoku, który omijałby teren Rospudy, bo jest on wyjątkowy. Zmiana trasy pociągnie dodatkowe koszty i to niemałe, ale byłbym za obroną przyrody. W tym przypadku ekolodzy działają rozsądnie" PO - burmistrz Augustowa Leszek Cieślik oszukujący od 12 lat mieszkańców Augustowa, narażając ludzi (15 zginęło) na śmierć od Tirów w Augustowie „Eurodeputowana” PO Barbara Kudrycka, która okłamywała ludzi, twierdząc, że wezwanie Komisji Europejskiej do rezygnacji z wariantu który zniszczyłby dolinę Rospudy i tereny chronione przyrody Natura 2000 nie wymaga żadnej reakcji i jest nieistotne:„Barbara Kudrycka, eurodeputowana z Podlasia: Organizacje ekologiczne przechodzą same siebie. Obecne działanie jest dla mnie jednoznaczne. Ekolodzy próbują ugrać własne interesy. Komisja Europejska musiałaby naprawdę źle życzyć Polsce, by takich uwag wysłuchać. Ale jeżeli ekolodzy chcą iść tą drogą, to proszę bardzo. W najbliższym czasie również złożę pismo do Komisji Europejskiej. Pismo, do którego dołączę dziesiątki tysięcy podpisów mieszkańców, którzy od kilkunastu lat zabiegają o poprawę warunków na podlaskich drogach” www.kudrycka.pl/media/index.htm Przypomnijmy: Komisja Europejska już „nie żąda TYLKO wyjaśnień” - dokumenty w tej sprawie zbadała już dwukrotnie, a jej przedstawiciele ocenili sytuacje na miejscu. Komisja Europejska uznała że Polska NARUSZA PRAWO I W RAZIE NIE WSRZYMANIA PRAC POLSKA ZOSTANIE UKARANA. ww6.tvp.pl/1875,20061212433003.strona „KE wysłała we wtorek do Polski OFICJALNE UPOMNIENIE w tej sprawie, gdzie napisano, że prace budowla Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl cd2: Więcej informacji na stronach internetowy 08.02.07, 01:46 Przypomnijmy: Komisja Europejska już „nie żąda TYLKO wyjaśnień” - dokumenty w tej sprawie zbadała już dwukrotnie, a jej przedstawiciele ocenili sytuacje na miejscu. Komisja Europejska uznała że Polska NARUSZA PRAWO I W RAZIE NIE WSRZYMANIA PRAC POLSKA ZOSTANIE UKARANA. ww6.tvp.pl/1875,20061212433003.strona „KE wysłała we wtorek do Polski OFICJALNE UPOMNIENIE w tej sprawie, gdzie napisano, że prace budowlane powinny zostać wstrzymane„KE UZNAŁA, ŻE WYDAJĄC ZGODĘ NA TE INWESTYCJE, POLSKA ZŁAMAŁA PRZEPISY UE O TERENACH CHRONIONYCH W RAMACH PROGRAMU NATURA 2000. To oznacza, że prace powinny być wstrzymane do czasu wyjaśnienia wątpliwości. Jeśli zaś będą kontynuowane, to Polska nie dostanie wsparcia z funduszy UE, a nawet musi się liczyć z karami finansowymi.” Telewizja Polska Oddział w Białymstoku np. Robert Głowacki, Małgorzata Ołdakowska (- propagandowe, kłamliwe, nierzetelne komentarze), lokalna brukowa gazeta „Kurier Poranny” po akcji której („Via Baltica przez Białystok”) tiry zaczęły rozjeżdżać Białystok. GDDKIA Białystok np. dyrektor Tadeusz Topczewski - socrealistyczne przyzwyczajenia widać w postępowaniu pomysłodawców, medialnej propagandzie sukcesu opierającej się na kłamstwach - bowiem najtańsza oferta obwodnicy, który oznacza wyrzucanie publicznych pieniędzy w błoto (bagno- czy w celu zawyżania kosztów i zysków form budowlanych ?) to już nie 300 mln - GGDKIA koszty budowy szacuje teraz na 540 mln zł i koszty ciągle rosną - od początku już o prawie 200%. Czy gdyby doszło do wybudowania okazało by się np. że most wybudowany na bagnie i torfach zacząłby osiadać grożąc zawaleniem jak np. most w Łomży co spowodowałoby zamknięcie trasy, a mgły z terenów podmokłych byłyby przyczyna ciągłych wypadków ? Odpowiedz Link Zgłoś