Dodaj do ulubionych

Nie chce do wojska

IP: *.elpos.net 14.02.07, 19:32
Od lat sie ucze i po zmianach przepisow wychodzi na to, ze bede sie uczyl
przez najblizszych 20 lat:(( Postanowilem cos z tym zrobic. Mam jednak sporo
pytan i licze, ze ktos z Panstwa bedzie umial mi odpowiedziec na nie:
1.Czy kazdy student moze odbyc przeszkolenie dla studentow? Moze sa
przypadki, ze komendat nie wyraza zgody. Po prostu chce zaczac w tym celu
studia ale nie wiem jaka jest szansa, ze rzeczywiscie zalicze te sluzbe?
2. Czy wyznawca Katolicyzmu moze powolac sie na to, ze zabijanie nie jest
zgodne z jego przekonaniami? Jesli nie to jaki religie zwalniaja i ile
kosztuje przynaleznosc do nich? Moze ktos cos wie o jakiejs organizacji
pacyfistycznej. Byleby tylko nie zabardzo ta przynaleznosc mnie obciazala.
3. Czy umiarkowany stopien niepelnosprawnosci wraz z dodatkiem pielegnacyjnym
u czlonka rodziny, ktorym sie opiekuje zwalnia czy tez koniecznie musi byc
znaczny?
Prosze tez o inne madre rady, gdyz mam juz dosc tego wszystkiego a do wojska
isc nie moge. Jestem doroslym czlowiekiem, pracuje, mam kredyty do splacenia,
mysle o rodzinie itp.
Dziekuje
A moze ktos cos innego doradzi. Bardzo prosze o wszelkie rady.
Obserwuj wątek
    • Gość: uomrzan Re: Nie chce do wojska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 19:39
      Idź do wojska. Na prawdę warto.
      I nie dlatego, że czegoś oni Cię nauczą. Ty sam czegoś się nauczysz...

Jeśli na prawdę nie możesz iść (z różnych powodów) to pogadaj z lekarzami.

P.S. Student iść nie musi... Studiuj. Albo wyjedź za granicę.
      • morfeusz_1 Re: Nie chce do wojska 14.02.07, 19:48

Bądź mężczyzną i nie mazgaj się bo kto nie był we wojsku ni razu temu ładne
        panny sznurem nigdy się nie uczepią ;)
    • fiat_lux Re: Nie chce do wojska 14.02.07, 19:56
      widze ze juz opracowales kilka wyjsc. zastanawiam sie czy ta osoba w rodzinie
      ktora ma zostac kaleka nie wolalaby zebys jednak sie zapisal do jehowych?
      kiedys pamietam bylo jeszcze kilka innych wyjsc - nie brano ludzi z platfusem
      (teraz sie juz bierze), ale pamietam ze tatuaz sie liczyl jako samookaleczenie i
      psychicznie wtedy nie nadawal sie czlowiek do sluzby. do wojska nie biora tez
      dziewczyn jesli bralbys taka operacje jako jedna z opcji
      jesli chodzi o katolicyzm i zabijanie to biblia dostarcza wiele argumentow za i
      przeciw. mozesz w wku twierdzic ze jezus niby byl pacyfista, ale facet z wku
      moze powiedziec ci na przyklad ze jezus powiedzial "Lecz teraz - mówił dalej -
      kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój
      płaszcz i kupi miecz!" (Ew. Łukasza 22:36), a wiec niestety jednak jezus
      sugerowal odbyci sluzby - dobrowolnie, nawet jesli nie trzeba. jehowi maja swoja
      interpretacje tylko wydaje mi sie ze musisz miec staz i z wawy daja ci jakies
      zaswiadczenie ze nie musisz isc
      rozwaz rowniez fakt ze w wieku poborowym bez odpowiedniego wpisu w ksiazeczce
      wojskowej bedziesz mial problem ze znalezieniem pracy (oprocz faktu ze jest
      wysokie bezrobocie)
      • Gość: sbs Re: Nie chce do wojska IP: *.icm.edu.pl 14.02.07, 20:42
        > rozwaz rowniez fakt ze w wieku poborowym bez odpowiedniego wpisu w ksiazeczce
        > wojskowej bedziesz mial problem ze znalezieniem pracy
        OSmiele sie stwierdzic ze to BE-ZE-DURA. Mowie to przez pryzmat "mojej" firmy,
        jesli umiesz cos robic, masz fach w reku to nikt ci nie bedzie bruzdzil z powodu
        kat. E.
        • fiat_lux Re: Nie chce do wojska 14.02.07, 21:08
          Gość portalu: sbs napisał(a):

> > rozwaz rowniez fakt ze w wieku poborowym bez odpowiedniego wpisu w ksiaze
          > czce
          > > wojskowej bedziesz mial problem ze znalezieniem pracy
          > OSmiele sie stwierdzic ze to BE-ZE-DURA. Mowie to przez pryzmat "mojej" firmy,
          > jesli umiesz cos robic, masz fach w reku to nikt ci nie bedzie bruzdzil z powod
          > u
          > kat. E.

ale ja pisze o kategorii A + wiek poborowy + nieodbyta sluzba. wtedy ciezko z praca
          • Gość: Kamil Re: Nie chce do wojska IP: *.elpos.net 14.02.07, 22:26
            Dzieki
            Mam 27 lat, prace mam, mam zaciagniety kredyt i zamierzam zalozyc rodzine.
            Osoba, o ktorej pisalem rzeczywiscie jest chora. W tej sytuacji wojsko jest dla
            nas ogromna przeszkoda:(( Wojsko rowna sie z niesplacaniem przez rok kredytu, z
            odejsciem z pracy, z pozostawieniem tych, ktorych kocham. Mysle, ze to za duza
            cena biorac pod uwage, ze to panstwo poza licznymi klodami nic mi nie dalo:((
            Do Jehowy moge sie zapisac ale jestem zbyt niesmialy zeby chodzic po domach i
            nawracac ludzi. Jestem katolikiem bo moi rodzice byli, obecnie nie praktykuje.
            Prawda jest jdnak taka, ze nie tylko nie zabijam to nawet nie umiem ludzi
            slowem ranic. Kiedys myslalem, ze do 28 roku sie przemecze a teraz wszystko sie
            zmnienilo, gdyz pobor trwa do 50 roku. Za granica owszem bywalem, ale nie moge
            wyjechac na stale, bo tu moja partnerka ma starszych rodzicow, ktorych nie moze
            zostawic samych. Wlasnie nasunelo mi sie pytanie: czy sa mezczyzni w podobnej
            sytuacji jak ja? Co zamierzaja robic? Czy porzuca wszystko i pobiegną do
            wojska? Ja narazie sie ucze w szkolach policealnych, ale to kosztuje i czesto
            koliduje z praca wiec na dluzsza mete jest to bardzo trudne i przynosi mi wiele
            strat.
            Moze ktos wie jak jest u tych Jehowych? Co wierny ma robic? Czy wystarczy, ze
            raz na tydzien pojdzie sie pomodlic. Czy bede mogl nada wiesc identyczne zycie
            jak teraz, a moze beda jakies ograniczenia? Powiem szczerze boje sie tego. Moze
            jest ktos z kim moge porozmawiac o tym wyznaniu?
            • Gość: azp11 Re: Nie chce do wojska IP: *.elpos.net 14.02.07, 23:24
              Ładnie to tak wymigiwać się od obowiązków?
            • fiat_lux Re: Nie chce do wojska 14.02.07, 23:39
              jak nie jestes nigdzie zameldowany to teoretycznie cie nie znajda. moga szukac w
              miejscu ostatniego zameldowania. pozostaja tez studia - wieczorowki chyba tez
              nie biora do wojska ale nie jestem pewien
            • fiat_lux Re: Nie chce do wojska 14.02.07, 23:41
              Gość portalu: Kamil napisał(a):

> Dzieki
              > Mam 27 lat, prace mam, mam zaciagniety kredyt

jesli chodzi o ten kredyt, to jest prawo (musisz sobie potwierdzic) ze na czas
              sluzby masz zawieszona splate kredytu
            • makbrajd Re: Nie chce do wojska 14.02.07, 23:51
              obetnij sobie lewą dłoń a twe problemy odejdą
              • makbrajd Re: Nie chce do wojska 14.02.07, 23:51
                makbrajd napisał:

> obetnij sobie lewą dłoń a twe problemy odejdą

a może lepiej prawą?
                (co o tym myślisz fiacie?)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka