Dodaj do ulubionych

(Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasia ...

IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 15:20
tak bardzo dają zrobić sobie wodę z mózgu. Zupełnie jakby Wam poprzedni system
za mocno głowy wyprał.

Czy do nikogo jakoś nie dotarło, że:

1. cała Polska mieszka na trasach szybkiego ruchu, gdzie jeżdżą TIR i jakoś
np. w Wielkopolsce nikomu przez dekady nie przychodziło do głowy niszczyć
przyrodę dla zbudowania obwodnicy na 2-ce, 5-tce, czy 11-tce? Może mało
jeździcie po kraju, gdyż patrząc na dane o natężeniu ruchu drogowego, to
znacznie więcej samochodów jeździ krajową 5-tką przez Leszno i Gniezno, o 2-ce
nie wspominając. I wszyscy cierpliwie czekają, gdyż kraj mamy biedny, choć
coraz bogatszy.

2. gra nie idzie o to, by obwodnicy nie budować, lecz nadać jej innych
przebieg. Opóźnienie będzie można liczyć w skali 2-4 lat, gdyż Polska ma
obligacje do zbudowania całego odcinka. A zamiast tego moglibyście
WYNEGOCJOWAĆ wybudowanie dziesięciu przejść dla pieszych z sygnalizacją
świetlną, co uchroniłoby ludzkie życie Augustowian.

3. w interesie nas wszystkich jest budowa przez Raczki, gdyż pozwoli ona ...
oszczędzić ok. 40-50 mln PLN z naszych, budżetowych pieniędzy. Mimo, że byłaby
(wierzę, że będzie!) dłuższa o 15 km, to i tak byłaby tańsza!

4. jesteście w prostacki sposób manipulowani. W jakiś dziwny sposób lokalne
władze od dekady forują ten przebieg. W jakiś dziwny sposób, gdyż władze się
zmieniają, a wspólnie forsują takie absurdalne rozwiązanie. Dlaczego nie
alternatywa przez zwykłe pola przez Raczki? Widać komuś bardzo (bardzo,
bardzo, bardzo) zależy, aby trasa biegła po starej trasie Augustów-Suwałki.
Może kupił tam grunty? POWINNIŚCIE do tego sami dojść.

5. nie ma małej grupy ekologów, którzy protestują przeciw przecięciu Rospudy w
tym miejscu. To jest powszechna solidarność przelewająca się przez kraj.
Wystarczy popytać ludzi na innych forach Gazety w innych miastach co o tym sądzą.

Mam nadzieję, na rzeczowe odpowiedzi, a nie krzyki klakierów mających swe
drobne interesy.
Obserwuj wątek
    • cat8 Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi 25.02.07, 15:24
      w Zielonogórskim jak budowano trasy to wycinnano lasy nawet w rezerwatach, gdzie byłeś wtedy? obrońco przyrody...
      • Gość: Włodek z Poznania Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 15:30
        Myślałem, że znam kwestie obrony przyrody w Polsce. Podaj proszę udokumentowany
        przykład.

Nie jestem obrońcą przyrody. Jestem trzeźwo myślącym menedżerem, który został
        wychowany w innym świecie. I nie lubię anachronizmów (jak obecna władza, której
        się wydaje, że żyje w latach 30-tych ubiegłego wieku), ani prymitywnych
        manipulacji (którym poddano najpewniej w większości Bogu Ducha winnych
        mieszkańców Augustowa).
        • cat8 Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi 25.02.07, 15:32
          nowe trasy dojazdowe do przejść granicznych np. w Świecku, w Poznaniu budowa szybkiego tramwaju przez Bogdanke...
          • Gość: Włodek z Poznania Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 15:42
            Trasa do Świecka wytyczona została jeszcze za zaborów pruskich. I nie było
            żadnych zmian. Powoli powstawały na niej obwodnice miast, choć wiele jeszcze ich
            nie ma. Ale nie zbudowano nic nowego do teraz. Ani tym bardziej niemożliwym było
            ustanowienie żadnego rezerwatu na wytyczonej od stulecia trasie.

Bogdanka, poza leśnym odcinkiem od jeziora Kierskiego do jez. Rusałka, nie jest
            już od czasów pruskich strumieniem naturalnym. Prusacy tworząc osiedle Sołacz w
            drugiej połowie XIX w. uregulowali tę rzeczkę, która od lat 70-tych jest
            obetonowana. No o rezerwacie nie ma tam mowy. Tam nawet nie jest ładnie i w
            Poznaniu rozpoczęła się dyskusja, jak rosnących tam kilkadziesiąt drzew
            wkomponować w osiedle mieszkaniowe. To w końcu niemal centrum miasta.

Jeszcze gdzieś były jakieś rezerwaty? Po prostu na studiach miałem prawo ochrony
            środowiska i zaangażowałem się dzięki memu profesorowi w temat. Takiej checy jak
            z Rospudą w Polsce jeszcze nie było (od roku 1992).
            • cat8 Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi 25.02.07, 15:45
              jak powstawał szybki tramwaj wiadukt nad Bogdanka to ekolodzy protestowali, że to raj na ziemi a ty piszesz,ze to wielkie ge...
              • Gość: Włodek z Poznania Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 16:48
                Poszperałem i masz rację! Ale to było, gdy rozpoczęto budowę w ... latach
                70-tych. Potem budowa stanęła, Bogdankę (strumień szerokości 1-2 metrów)
                zabetonowano. Zatem myliłem się, że to już władze pruskie ją uregulowały. Ale w
                czasie, gdy Polska wróciła do istnienia takich historii już nie było.

Poza tym odnieś się do tego co napisałem. Nie chodzi o ekologię, ale o zdrowy
                rozsądek. Nierozsądne jest wytyczanie trasy droższej, technologicznie
                niesprawdzonej (nie sprawdzano głębokości podłoża, gdyż już naruszono by
                ekosystem) i ekologicznie szkodliwej. O tym pisałem powyżej.
            • cat8 Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi 25.02.07, 15:47
              Nowe drogi do Świecka budowano przez ostoje chronionych zwierząt....
              • Gość: Włodek z Poznania Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 16:43
                Ja bym tak bardzo chciał mieć nową drogę do Świecka... Ale wciąż jest ta stara :-)
                • Gość: antena Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 16:49
                  Przez to, że Ty nie masz to inni też nie mogą mieć?
                  • Gość: Włodek z Poznania Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 17:12
                    Czegoś nie zrozumiałaś. Kontekstu tej wypowiedzi :-)))
                    • Gość: august Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.bsk.vectranet.pl 25.02.07, 17:46
                      Te poznaniak, a byłbyś tak odważny zamieszkać choć przez 2 dni w Augustowie -
                      tam gdzie huczą tiry ?
                      Taki jesteś mocny, jak siedzisz na tyłku kilkaset kilometrów od Augustowa ?
                      • Gość: Włodek z Poznania no pomyśl... IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 18:17
                        TIRy huczą wam i nam. Tu nawet bardziej, gdyż trzy bardziej ruchliwe trasy
                        przecinają Wlkp niż 8emka. Gniezno, Leszno, czyli miasta większe od Augustowa
                        nie mają jeszcze obwodnic, choć leżą na bardziej ruchliwych 2-ce, 5-tce i
                        11-tce. Statystyki natężenia ruchu znajdziesz na stronie Ministerstwa Transportu.

Poza tym - przeczytaj inne moje wypowiedzi - mieszkańcy Augustowa za zgodę na
                        przesunięcie terminu budowy w związku ze zmianą trasy, mogą wytargować budowę za
                        budżetowe sygnalizacji na przejściach dla pieszych oraz remontu drogi. I to
                        wszystko za to, że poczekają 3 lata.
                        • Gość: bstok Re: no pomyśl... IP: *.koba.pl 06.03.07, 22:41
                          nie no, Włodku, nie rozumiesz... Nic a nic nie rozumiesz. Już nie ma czasu na odkladanie budowy, wytyczanie nowej trasy itp. a sygnalizacja nic nie pomoze. Jechales kiedys na drodze wsrod tirow z Litwy? To M A S A K R A.. a tam giną ludzie... Zreszta, Ten teren nie jest az tak bardzo wartosciowy, skoro nie jest pod ochroną - nie ma tam zadnego parku... A poza tym, zaproponowana trasa przez tych ludzi z Greenpeace, a raczej narysowana mazakiem na mapie kreska, bo nie moze byc tu mowy o zadnych wyrysach, obliczeniach itp - przebiega przez tereny należące m.in. do kogo??? bingo, ludzi zwiazanych z zielonymi. Jak dla mnie i wielu mieszkańców Augustowa - normalnych rozbójników, klasycznych, żerujących na tego typu sprawach. Zauważyłeś na proteście zielonych kogoś z Augustowa?
                      • Gość: Wawiak Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: 84.13.157.* 07.03.07, 14:17
                        Te August. Moze dla ludzi mieszkających w Augostowie samochody sa nowoscią i
                        nie wiedzą jak sie z nimi obchodzić. Gdzie macie tam przejscia dla pieszych?
                        Gdzie są swiatła? Co?
                        Nie opowiadaj mi o tym wielkim bohaterstwie mieszkania przy trasie z tirami.
                        Mieszkałem 17 lat przy bardziej ruchliwej, niż ta augustowska, ulicy w
                        Warszawie, i to na parterze. W czasie obiadu talerze skalały po stole jak
                        przejezdzały tiry (nie tylko jadące na Litwę, ale wszystkie jadące na wschod),
                        do tego jeszcze tramwaje (ktorych w Augustowie nie ma) autobusy i setki
                        samochow na godzine...nie podobna bylo oglądać TV, uczyć się, rozmawiać...
                        To nie jest pretekst to tego by niszczyc doline Rospudy. Zastanow sie nad tym
                        co napisal Ten Poznaniak. Ktos ma tam interes, dlatego chce przeforsowac budowe
                        drozsza i szkodliwsza.
                        A tak dla wiadomosci wszytkich, ktorzy dzieki PiS i reszcie, znalezli sobie
                        wroga w ekologach... Ekolodzy nie sa przeciwni budowaniu obwodnicy! Sa
                        przeciwni zbudowaniu jej wtym miejscu! Było by miło gdyby to w koncu dotarlo do
                        mozgownic augustowskich mieszkancow.

Pozdrawiam
                        Nieprzecietnie odważny Wawiak
                        • zewsi Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi 07.03.07, 14:32
                          Widać, że nie jesteś w temacie.
                          Wariantu droższego i bardziej szkodliwego chcą przecież ekolodzy.
            • Gość: amp Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.elpos.net 02.03.07, 23:44
              Cały program budowy obwodnicy Augustowa sfinalizowł SLD . W 2005 już pierwszą
              decyzję o budowie obwodnicy podjął wojewoda z SLD Strzeliński. W tej sprawie
              jest wyrok NSA . Czy mając wyrok NSA byś szukał innych rozwiązań.
      • Gość: 123 Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.eranet.pl 01.03.07, 20:15
        banda gnojków ,którzy mają bogatych tatusiów i nie mają nic do roboty ,zabawili
        się w wielki protest w obronie prawie nic nie zanaczącego skrawka ziemi .wasz
        naczelny obrońca natury pon.aw sprowadził się do puszczy białowieskiej ch-wie
        skąd i sra w to unikatowe miejśce bez żadnych skrułów,fruwa sobie po świecie
        (strasznie zanieszcyczającymi środowisko samolotami) w celu sprzedania do
        gazetki (gazeta drukowana jest na papierze ,któdy produkowany jest z drewana)
        bzdurnych historyjek i wspomnień z podróży ,,,,panie wajrak gdzie pan
        mieszkał ,co pan robił-kim pan jest
    • Gość: August Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.bsk.vectranet.pl 25.02.07, 15:25
      Te poznaniak - czy ja ci się wpie..m w twoje sprawy ? Odpie..się od
      Augustowa. Co ty wiesz o tym co się u nas dzieje ? Jakim prawem chcesz
      decydować o tym co się u nas w Augustowie ma się stać ?
      A jakbym ja wam poznaniakom chciał na siłę coś wcisnąć, np. jakbym zaczął akcję
      na rzecz zasadzenia w centrum Poznania 5 hektarów lasu ? To co byś wtedy
      powiedział ? Może byłbyś przeciw ochronie przyrody ?
      • cat8 Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi 25.02.07, 15:29
        nie wszyscy w Poznaniu są za ekologami (czytaj ekoterrorystami), ja i moja rodzina mieszkamy w Poznaniu i wpełni popieramy mieszkańców Augustowa, którzy chcą normalnie żyć i pracować...
        • Gość: Włodek z Poznania Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 15:35
          Skąd Ty miszkasz cat8?
          W centrum żadnego miasta nie sadzi się lasu. To pomysł całkowicie absurdalny.
          1/3 powierzchni Poznania to tereny zielone. 17% powierzchni Poznania (miasta w
          jego granicach) to lasy, a 5% to jeziora.

Ochrona miejsc unikalnych jest sprawą całej Polski. To jest nasz kraj, nasz dom.
          Tylko politycy jakoś wciąż nie nasi ;-) I dlatego wszyscy musimy się jakoś
          dogadać. Nie widzę NAJMNIEJSZEGO powodu, dla którego mieszkańcy Augustowa nie
          mogliby poczekać 3-4 lata, zażądać na ten czas budowy kilkunastu świateł na
          przejściach dla pieszych, a dzięki temu wybudowalibyśmy tańszą trasę pod
          Raczkami i oszczędzili Dolinę Rospudy.

I zapraszam Was do ingerencji w łamanie prawa w Poznaniu. Mamy z tym tyle samo
          problemów co reszta Polski i mobilizacja opinii publicznej w całym kraju może
          tylko dobrze zrobić.
          • Gość: jaro Re: do Włodka IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.02.07, 15:43
            nasłuchałeś się reżimowej TV i eko-terrorystów i gadasz głupoty ! popieram
            mieszkańców Augustowa !!!
            • Gość: Krab Re: do Włodka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 15:48
              Gość portalu: jaro napisał(a):
              > nasłuchałeś się reżimowej TV i eko-terrorystów i gadasz głupoty ! popieram
              > mieszkańców Augustowa !!!

I ziemia pewnie jest płaska ???
              • Gość: antena Re: do Włodka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 15:57
                Gość portalu: Krab napisał(a):

>
                > I ziemia pewnie jest płaska ???

Nie, ma kształt woka.
                Jak nie wierzysz to zobacz z której strony ścierają Ci się obcasy.
                • Gość: Krab Re: do Włodka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 17:25
                  Gość portalu: antena napisał(a):

Jak nie wierzysz to zobacz z której strony ścierają Ci się obcasy.

Platfusa masz i tyle :)))
                  • Gość: antena Re: do Włodka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 21:00
                    Przy platfusie obcasy ścierają się od wewnątrz stopy co od biedy mogłoby być
                    dowodem na kulistość Ziemi.
      • rekin19 Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi 26.02.07, 15:04
        Gość portalu: August napisał(a):

> Te poznaniak - czy ja ci się wpie..m w twoje sprawy ? Odpie..się od
        > Augustowa. Co ty wiesz o tym co się u nas dzieje ? Jakim prawem chcesz
        > decydować o tym co się u nas w Augustowie ma się stać ?

Takim prawem,że Podlasie dostaje kasę z zewnątrz i darczyńcy mają prawo
        wypowiadać sie na temat wykorzystania pieniędzy.Gdyby nie pieniądze z zewnątrz
        to Podlasie nie byłoby Polską B tylko Z.Więc trochę umiaru radzę.
        • Gość: obcy won stad Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.elpos.net 27.02.07, 17:57
          Sluchaj rekin .Wedlug ciebie jestesmy murzynami z okresu segregacji rasowej w
          usa i biali panowie z obcej ziemi beda nam mowic co jest dla nas dobre.I co
          lamusie ty jestes tym darczynca wysylasz czeki dla Podlasia .My placimy podatki
          sami na siebie i bedziemy budowac u siebie to co chcemy a wam nic do tego
          .Pilnujcie wlasnego nosa.A jak bedzie dalej taka roznica zdan to nie mam nic
          przeciwko odlaczeniu sie od tego zacofanego kolchozu zwanego polska i utworzeniu
          niezaleznego Panstwa.
          zegnam
          • rekin19 Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi 04.03.07, 11:09
            Gość portalu: obcy won stad napisał(a):

> Sluchaj rekin .Wedlug ciebie jestesmy murzynami z okresu segregacji rasowej w
            > usa i biali panowie z obcej ziemi beda nam mowic co jest dla nas dobre.I co
            > lamusie ty jestes tym darczynca wysylasz czeki dla Podlasia.

Ja sam jestem z Podlasia.Nie ma co udawać,że jesteśmy Polską A jeśli jesteśmy
            Polską C

> My placimy podatki
            > sami na siebie i bedziemy budowac u siebie to co chcemy a wam nic do tego

Z tych podatków jakie płacą Podlasianie nawet kilku kilometrów zwykłej krajówki
            nie da się zbudować.
            > .Pilnujcie wlasnego nosa.A jak bedzie dalej taka roznica zdan to nie mam nic
            > przeciwko odlaczeniu sie od tego zacofanego kolchozu zwanego polska i
            utworzeni
            > u
            > niezaleznego Panstwa.
            > zegnam

Jak chcesz to się odłączaj.Tyle,że wówczas Podlasie bez pomoy humanitarnej z
            ONZ nie przetrwa.
        • Gość: amp Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.elpos.net 10.03.07, 11:40
          te drogi buduje sie przedewszystkim dla ruchu tranzytowego z Białorusią i
          krajami nadbałtyckim i to są projekty uni /konferencja ministrów transportu w
          Helsinkach/, kóra zaleciła by droga przebiegała przez Augustów i Białystok.
          Dla mruchu krajowego i lokalnego starczyły by drogi istniejące.
          Unia zalecila unia płaci i koniec.
    • Gość: antena Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 15:52
      Ad1. Ta budowa powinna już się rozpocząć, dlaczego Augustów na dalej czekać?
      2. 2-4 lata powiadasz, a zieloni twierdzą że można natychmiast (3 miesiące).
      3. Być może, chociaż nie wiem jak to wyliczyłeś?
      4. Jak coś wiesz konkretnie to pisz. Na razie są to dywagacje-manipulacje.
      5. Rzeczywiście na wiece w miastach gdzie są ośrodki tv przychodziło po
      kilkaset osób. Jeśli chodzi o interesów to każdy uczestnik ma swoje. Na jakiej
      podstawie sądzisz że są drobne, bo nie zgodne z Twoimi?
      • Gość: Włodek z Poznania mam wrażenie, że interes Augustowa masz w nosie IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 17:11
        Interesy niezgodne z interesem zachowania cennych przyrodniczo miejsc w Polsce,
        gdy JEST narzucająca się w sposób OCZYWISTY alternatywa są w skali kraju mikre,
        najmniejsze z możliwych. Nie mam żadnego interesu by siedzieć tu i stukać w
        klawiaturę poza przekonaniem, że tę dolinkę na tym jej konkretnym odcinku warto
        uchronić przed zniszczeniem.

Niestety odnoszę wrażenie, że wielu zwolenników tej inwestycji w tym jej
        kształcie kieruje się odmiennymi interesami, niż chęcią ulżenia mieszkańcom
        Augustowa. A moje przekonania popiera najzwyczajniej fakt, iż zwolennicy są
        głusi na argumenty, wątpliwości i - jak Ty w ad.1. - de facto nie widzisz
        problemu. 200 tys. osób podpisuje się pod listem w jakiejś sprawie, a Ty
        twierdzisz, że to prywatna sprawa Augustowian. Czy Ty nie umiesz wnioskować, czy
        grasz lewymi kartami?!
        Zupełnie nie interesuje Cię fakt, że przy okazji tego protestu Augustów mógłby
        uzyskać spore budżetowe pieniądze na budowę świateł na przejściach dla pieszych,
        na remonty skrzyżowań i drogi ze względu na przedłużanie się inwestycji o czas
        jej ukończenia alterantywnym wariantem (realistycznie 3-4 lat). Po prostu masz w
        nosie to co innych interesuje. I tak niestety (dla Ciebie) w demokracji musisz
        przegrać. Już nie mieszkamy w Sowietlandzie, gdzie "ciemnota przełknie wszystko"
        i "ukaz ważniejszy od prawdy".
        • Gość: antena Re: mam wrażenie, że interes Augustowa masz w nos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 18:35
          A ja jestem pewien że w tych przypuszczeniach się mylisz.

Miały być rzeczowe argumenty a są kolejne dywagacje :(((
          W ilu jeszcze wątkach rozsiewasz te pseudo-sensacyjne podejrzenia o wykupionych
          gruntach?
          • Gość: Włodek z Poznania Re: mam wrażenie, że interes Augustowa masz w nos IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 18:52
            Czyżby trafiony-zatopiony?

Wciąż jeszcze (podszywając się pod płeć przeciwną) nie odniosłeś się do żadnego
            konkretu w duchu zgody i znalezienia rozwiązania. Dotychczas znalazłem na tym
            forum dwie osoby, które wykazały potencjalną wolę, albo krytycyzm. Albo na
            Podlasiu ludzie są zapiekli (moje bogate kontakty zawodowe z firmami z
            Białegostoku i Suwałk jednak temu baaardzo przeczą), albo na forum udzielają się
            głównie klakierzy.
            • Gość: antena Re: mam wrażenie, że interes Augustowa masz w nos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 19:13
              Gość portalu: Włodek z Poznania napisał(a):

> Czyżby trafiony-zatopiony?

Chodzi Ci o te wykupione podobno tereny? Czy Twoje podejrzenia to rzeczowy
              argument? Ja je traktuję jako dywagacje.

> Wciąż jeszcze (podszywając się pod płeć przeciwną)

A co to ma do rzeczy czy mam nick żeński, męski czy nijaki?

>nie odniosłeś się do żadnego
              > konkretu w duchu zgody i znalezienia rozwiązania.

Czy to że pojawiłeś się na forum ze swoimi dywagacjami ma oznaczać, że trzeba
              szukać dla obwodnicy Augustowa nowej drogi? Ja uważam że nie.
            • Gość: zgniło-zielony Włodziu z Poznania przestań robić za gwiazdę. IP: *.cnb.com.pl 25.02.07, 19:29
              Założyłeś temat i ...? No właśnie i...? W jakim celu? ;]
              Jeszcze trochę i pomyślę, że powinieneś sie podpisać "Pan Władysław z Warszawy".
              Świat się nie kręci wokół ciebie.

• Gość: Włodek z Poznania Zatrważające i porażające IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 21:45
                Od tego tylko krok do "ty mi tu qu..wa się nie wpierdzielaj. U siebie w chacie
                mogę wszystko. Ważne, że jedynego słusznego słucham..."

Zatrważające, że zwolennicy obecnej inwestycji są w pełni pozbawieniu
                krytycznego osądu. Są niezdolni, impotentni do jakiejkolwiek dyskusji. Założyłem
                wątek podając kilka oczywistych korzyści ze zmiany trasy na Raczki. Może ktoś je
                potwierdzi, a może te korzyści są hipotetyczne. Ale i tak nie ma najmniejszej
                gotowości do rozmowy.

W takim razie, tylko się cieszyć, że Augustów jest w UE. I wspomnieć, że w
                którymś z hiszpańskich rezerwatów jest autostrada. Piękna, nowa, z przejściami
                dla zwierząt. I do tego jest na tyle wspaniała, że zupełnie nie truje. Nie truje
                dlatego, że nie ma na niej samochodów. Została zbudowana z naruszeniem
                poprzedniego programu Natura i wtedy jeszcze EWG wyegzekwowała zamkniecie 17 km
                odcinka dla ruchu. Sprawiło to oczywiście, że dalsze 15 km stały się
                bezużyteczne, a dla zbudowania obejścia tego już gotowego wadliwego połączenia
                trzeba było wybudować ok. 95 km i wyburzyć pięć wiosek. Czyli 5 wiosek i 125 km
                autostrady kosztowała błędna decyzja władz wyboru jednego z wariantów
                lokalizacyjnych.
                • Gość: Janosik Re: Zatrważające i porażające IP: *.bsk.vectranet.pl 25.02.07, 22:03
                  Jesteś taki mądry - to podaj mi swój adres, a przyjadę i np. każę ci wychodzić
                  sr.. na dworze, żeby użyźniając glebę - przynajmniej w taki sposób był z ciebie
                  pożytek.
    • Gość: uomrzan Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: 212.33.75.* 25.02.07, 16:16
      Nie jestem z Podlasia - jestem z woj. podlaskiego.
      Nie wszyscy mieszkańcy woj. podlaskiego są przeciw ekologom.
      Lokalnie u nas to nawet większość.

Czyli zgadzam się i nie rozumiem uporu "przeciwników".
      • Gość: Łomża Re:Nie każdy z Podlasia to kononowicz IP: *.lomza.mm.pl 25.02.07, 16:50
        Każdy kto uczciwei zdał maturę przyzana ekologom rację. Jak widziałem tych 500
        nieszczęsnych augustowian w TV jak przyszli do ekologów to chyba nikt normalny
        w Polsce nie przyzna im racji . ciemny ogłupiony lud wykorzystywany przez
        polityków w stylu Putry.
        • cat8 Re:W Augustowie mieszkaja normalni ludzie 25.02.07, 16:52
          Re:Mimo wrzawy medialnej milcząca większość
          Autor: cat8
          Data: 25.02.07, 16:49
          Polaków poparła mieszkańców Augustowa zostając w domach. Ekolodzy wyciagneli na ulice w całej Polsce około 800 osób, co to jest
          wobec 37 milionów Polaków.
          • Gość: Włodek z Poznania Re:W Augustowie mieszkaja normalni ludzie IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 17:00
            Widać jesteś niedoinformowany. Sam list wysłany do Prezydenta RP podpisało ponad
            200.000 obywateli.
            • Gość: normalny Re:W Augustowie mieszkaja normalni ludzie IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 17:50
              widziałem tych co pikietowali, listy nie widziałem
              • Gość: Włodek z Poznania dobra wola IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 18:21
                Wystarczy poszukać w internecie informacji o tym. Tego, że na świecie są takie
                malutkie atomy, elektrony i inne kwarki też nie widać. Boga też nie widać.
                Ekosystemu też nie widać :-) Trzeba sie postarać by dostrzec. Również by
                dostrzec dobrą wolę drugiej strony. Jakoś nikt się nie wykazał nią, gdyż na
                pewne argumenty z mojej strony znalazłem jeden pozytywny głos. W innym wątku na
                forum znalzał się drugi gotów do dyskusji. Trochę mało jak na całe forum.
      • Gość: Włodek z Poznania zwolennikami wstrzymania budowy nie są ekolodzy IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 16:58
        Holender, jak tych ekologów jest 450 tys., to ciekawe dlaczego partia
        ekologiczna ma takie koszmarne poparcie :-))) Szkoda, że ludzie nie zauważają,
        że w tę kwestię angażują się po prostu światli i wykształceni ludzie mający
        poczucie działania dla dobra wspólnego. I że mogą mieć jakąś rację, której bronią.

Ciekawe dlaczego żaden ze zwolenników przecięcia doliny nie potrafi odnieść się
        konstruktywnie. Jakby zupełnie nie widzieli problemu. Przecież wystarczy pogadać
        i pomyśleć wspólnie. Jednak z drugiej strony jest zapieczenie się z
        zawziętością. Nie ma co ukrywać, że "Kargul i Pawlak", to komedia o nas.
        Świadomość tego ułatwia myślenie o przyszłości i pozwala oczekiwać dobrej woli
        dla zrozumienia drugiej strony.
        • Gość: Łomża Re: zwolennikami wstrzymania budowy nie są ekolod IP: *.lomza.mm.pl 25.02.07, 17:08
          Wiekszośc Augustowian też nie poparła miejscowych oszołomów .Siedzieli w
          domach .Burmistrzowi udało sie zwerbowac Koło gospodyń wiejskich Partię
          emerytów i rencistów i ministrantów.
      • Gość: x Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.elpos.net 27.02.07, 18:13
        Umorzan i Lomza wy wykorzystujecie kazdy pretekst oby sie do nas przyczepic i
        zrobic na zlosc .Jak Bialystok popiera mieszkancow Augustowa to wy popieracie
        ekologow , ale gdyby Bialystok poparl ekologow to Lomzyniaki by
        napisali:);Dolina rospudy jest na Mazurach Bialystok nie powinien sie wtracac
        odlaczmy sie wspolnie od tego dziwnego tworu jakim jest woj.podlaskie:)
    • Gość: Acro Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.aster.pl 25.02.07, 20:11
      dodam jeszcze jednen argument za alternatywnym projektem: daje on tez obwodnicę
      mieszkańcom Suwałk, którzy przecież cierpią nie mniej niż Augostowianie - choc
      może się mylę i Augostowianie sa bardziej wrazliwi na zderzenie z tirem?...
      • wonalim Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi 25.02.07, 20:40
        "Zdecydowanie najlepszym wariantem przebiegu obwodnicy Augustowa, także z
        punktu widzenia ochrony przyrody, jest wariant uzgodniony z ministrem
        środowiska. Inwestycja zajmie tylko 600 m kw. Doliny Rospudy, co stanowi 0,1
        proc. jej powierzchni. Natomiast przestrzeń pod estakadą będzie niezbędnym
        korytarzem migracyjnym dla zwierząt.
        Nieprawdą jest, że w wyniku budowy estakady nad Doliną Rospudy zagrożony
        zostanie występujący tam miodokwiat krzyżowy, ponieważ występuje on w
        odległości ok. 500 metrów powyżej przeprawy.

W miejscu, w którym została wytyczona przeprawa, występuje najniższa miąższość
        torfów na terenie całej doliny. Torf występuje tam do głębokości 4 metrów, a na
        większości obszaru Doliny Rospudy miąższość torfu sięga 20 metrów. Z tego
        właśnie powodu jest to najlepsza lokalizacja estakady. Nieprawdą jest, że pale,
        na których ma opierać się estakada będą wbijane. Będą one wwiercane i dlatego
        nie spowodują zmiany stosunków wodnych w dolinie. Wszystkie opinie GDDKIA
        Oddział w Białymstoku są poparte ekspertyzami sporządzonymi przez
        wysokokwalifikowanych specjalistów"
        • Gość: Krab Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 21:10
          Weź i sie uspokuj spamerze jeden z tymi głupotami. Estakada mająca długość 500 metrów zajmie powierzchnie 600 m kw ???? Po wybudowaniu może i tak. Napisz ile m kw potrzebujecie do jej wybudowania. Zmieścicie się pasie o szerkości 300 m ??? Napisz ile tysięcy m sześciennych wody musicie wypompawać by osuszyć te miejsca.
          • Gość: antena Re: (Rospuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 21:20
            Krabie, trzymaj poziom i pilnuj przecinków. Jeszcze jakiś pismak przeczyta Twój
            tekst i dla fasonu machnie 3000. Albo to wypomowywanie wody, cożeś Ty wymyślił?
            • Gość: Krab Re: (Rospuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 21:37
              Oki, troche mnie poniosło :)))
              A poważniej, żeby wykonać filar trzeba wykonać szalunek, wwiercić pale,wybrać torf, odpompować wodę (pompowanie ciągłe, bo będzie napływać), zrobić zbrojenie, zalać betonem. No i trzeba tam dojechać maszynami, które ważą od 30 ton w górę. I to wszystko na powierzchni 600 m kw. przy długości estakady 530 metrów. Czyli wychodzi nam ścieżka ok. 1 m szerokości idealna by przeszedł nia facet z deską pod pachą.
          • Gość: Włodek z Poznania autostrada skaża po 200 m w każdą stronę w bok... IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 21:24
            od drogi. To nie będzie obszar chroniony, lecz obszar niszczony.

Poza tym najważniejsze pytanie, które postawiłem wciąż pozostaje bez odpowiedzi.
            Podałem jakie zalety ma budowa trasy alternatywnej. A tu NIKT ze zwolenników
            obecnej budowy nie ma nic do powiedzenia. Nikt nie potrafił się krytycznie
            odnieść. Wspaniale, że są ludzie, którzy myślą podobnie jak ja. Jednak
            zatrważające, że zwolennicy obecnej inwestycji są w pełni pozbawieniu
            krytycznego osądu. Są niezdolni, impotentni do jakiejkolwiek dyskusji.
            • Gość: antena Re: autostrada skaża po 200 m w każdą stronę w bo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 21:26
              A ten znowu,
              jak nie Rozpuda to autostrada.
            • Gość: Janosik Re: autostrada skaża po 200 m w każdą stronę w bo IP: *.bsk.vectranet.pl 25.02.07, 21:37
              Facet ty jesteś po prostu pie..ięty. Dzisiaj w główny wydaniu Dziennika
              pokazali autora twojej alternatywnej trasy przez rospudę, który sam przyznał na
              wizji, że ten jego projekt jest zły. To czego ty jesteś zwolennikiem ?
              • Gość: Włodek z Poznania Re: autostrada skaża po 200 m w każdą stronę w bo IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 21:49
                A może byś zamiast oglądać dziennik pomyślał swoimi szarymi komórkami. Nie ważne
                jak wiele ich masz.

Nie interesują mnie idiotyzmy na temat Wajraka na tym forum, ani na temat autora
                projektu alternatywnego.
                Interesuje mnie jedno - widziałem dolinę i widziałem te pola na zachód od niej
                będąc tam dobrą dekadę temu. I wiem, że przez te pola w kierunku Raczek budowa
                pójdzie szybciej, taniej, bez komplikacji i nie będzie niszczyć czegoś co
                wartościowe. Żywności w Polsce jest dość, więc pola uprawne mnie nie interesują.
                Pod Raczkami wystarczy kilkudzisięciometrowy mostek przez Rospudę.
                • Gość: bstok Re: autostrada skaża po 200 m w każdą stronę w bo IP: *.csk.pl 25.02.07, 21:54
                  Skoro wystarczy tylko mostek, to dlaczego ekolodzy chcą tam stawiać estakadę i
                  to jeszcze większą niż przy obecnym wariancie?
                  • Gość: Włodek z Poznania a chcą?! :-))) To mnie rozbawiłeś IP: *.icpnet.pl 25.02.07, 22:03
                    Czyli na wąskiej rzeczce chcą stawiac konstrukcję, która na Odrę byłaby
                    wystarczająca. To naprawdę nieźli idioci ci ekolodzy. Tylko na poparcie swego
                    przypuszczenia podaj mi proszę jakieś udokumentowane źródło proszę, dobrze?
                    • Gość: reks Re: a chcą?! :-))) To mnie rozbawiłeś IP: *.bsk.vectranet.pl 25.02.07, 22:11
                      włodek mam do ciebie następujące pytanie:
                      - czy zamiast tracić energię na siedzenie przy komputerze i pisanie tych bzdur,
                      nie lepiej byłoby żebyś podlał jakąś roślinkę ?
                    • Gość: janosik Wariant ekologów zniszczy nasze domy"! IP: *.bsk.vectranet.pl 25.02.07, 23:06
                      Mieszkańcy wsi położonych w gminach: Augustów i Raczki zamierzają protestować
                      przeciwko wariantowi obwodnicy, opracowanemu przez ekologów. Zakłada on bowiem,
                      że droga zniszczy wiele gospodarstw i domów. A w jednym wypadku z powierzchni
                      ziemi zniknie cała wieś.

Jeszcze w tym tygodniu do premiera rządu trafi więc skarga włodarzy gminnych,
                      która poparta jest 150 listami protestujących rolników.

Plan drugiego wariantu obwodnicy, który na zlecenie ekologów nakreślili
                      projektanci ze stowarzyszenia SISCOM pokazuje wyraźnie, że autostrada
                      przebiegnie przez kilka wsi, między innymi: Janówkę, Pruskę Wielką, Jabłońskie
                      i Mikołajewo. Mieszkańcy dowiedzieli się o tym od władz gminy i zapowiadają, że
                      nigdy nie zgodzą się na taki przebieg obwodnicy, bo to oznacza wyburzenie ich
                      gospodarstw. Grożą, że jak będzie trzeba to pojadą protestować pod Pałac
                      Prezydencki.

Najbardziej wstrząśnięci i zbulwersowani są jednak rolnicy Suchej Wsi położonej
                      w gminie Raczki. W ich przypadku musiałaby bowiem zostać wyburzona całą wieś.
                      Zapowiadają, że nie dopuszczą do budowy drogi tą trasą.

Przedstawiciele gmin zamierzają wysłać list protestacyjny do premiera Jarosława
                      Kaczyńskiego, w którym zapowiadają że ludzie nigdy nie wyrażą zgody na
                      przeprowadzenie obwodnicy przez ich miejscowości. Do pisma zostaną dołączone
                      podpisy 150 gospodarzy.

Źródłó - Informacyjna Agencja Radiowa
                      • Gość: Włodek z Poznania protesty mieszkańców, a cywilizowany świat IP: *.icpnet.pl 27.02.07, 08:47
                        I w tym momencie mieszkańcy podaugustowskich wsi zrównani zostali w prawach z
                        mieszkańcami całej Polski, których wysiedla się przy okazji budowy tras
                        ekspresowych, autostrad i obwodnic takie wyburzenia i wykupy są normalnością.
                        Przy budowie 11 km obwodnicy Poznania wyburzono 70 domów (to pewnie tyle co te
                        dwie wsie). Na odcinkach autostrady Września-Poznań-Nowy Tomyśl wyburzono jeśli
                        mnie pamięć nie myli ponad 200 domów. Przy obecnie prowadzonej budowie 4 km
                        odcinka wylotu na Wrocław wyburzono 20 domów. O tym mówi ustawa o budownictwie
                        drogowym.
                        Niestety najwyraźniej Augustowianie pomyśleli, że lepiej postawić coś przez
                        rezerwat, wydać publiczne pieniądze na drogie rozwiązania, zamiast poczuć się
                        obywatelem normalnego kraju. Gdyż takie praktyki to normalność inwestycyjna
                        całego cywilizowanego świata. I może tu wreszcie wyjdzie, dlaczego te protesty
                        mieszkańców Augustowa są takie sztuczne, gdyż nie biorące pod uwagę własnych
                        interesów.
                        • Gość: kjuba Re: protesty mieszkańców, a cywilizowany świat IP: *.bialystok.uw.gov.pl 27.02.07, 09:42
                          Włodku, zakładając ten wątek mówiłeś że zależy Ci na
                          wypowiedziach "rzeczowych", a skoro tak, to jak byś ocenił zdanie w którym
                          autor pisze o drugiej stronie "najwyraźniej.... pomyśleli". Ile tu rzeczowości,
                          a ile domysłów?
                          Ale wracając do tego co napisałeś.
                          Sugerujesz, że do tej pory mieszkańcy podaugustowskich wsi byli
                          uprzywilejowani, bo obecny wariant omijał ich domy. I tu się mylisz. Wystarczy
                          odrobinę wysiłku by się zorientować ile domów zostanie zburzonych, ile
                          gospodarstw zniknie w wersji obecnej. W zw. z tym, to co napisałeś nie jest
                          prawdą, niestety.
                          Zaś podawanie info, że przy budowie gdzieś w Polsce drogi wyburzono ileś tam
                          domów, ma być argumentem świadczącym o czym? Na pewno nie o tym,
                          że "równouprawnienie wobec prawa" liczy się po przekroczeniu "wartości
                          progowej", np. 50 domów. To może być odebrane jak zwykły populizm.
                          Natomiast zdanie, cytuję: "najwyraźniej Augustowianie pomyśleli, że lepiej
                          postawić coś przez rezerwat, wydać publiczne pieniądze na drogie rozwiązania,
                          zamiast poczuć się obywatelem normalnego kraju". Właściwie, tak na zdrowy
                          rozum, to tutaj nie ma wcale rzeczowości, tu są przypuszczenia -(najwyraźniej)
                          i domysły - (nie chcą się czuć obywatelami .... itd)
                          Wiesz, wydaje mi się, że ani Ty, ani ja nie mamy zielonego pojęcia o tym co
                          czują Ci ludzie ogólnie, a każdy z nich w szczególności. I wszelkie
                          psychologiczne, socjologiczne, czy jeszcze jakieś -iczne analizy mogą wywołać
                          dość cierpkie (i słusznie) komentarze.
                          Zaś pisanie o sztuczności protestów świadczy już zdecydowanie o tym, że nie
                          rozumiesz tych ludzi - niesety. Bo niby skoro, te protesty są "sztuczne". A
                          przypomnę, że rolnicy bronią swych domów, miejsc, gdzie się urodzili i
                          wychowali, miejsc dzięki którym mają co włożyć do ust. To jak nazwiesz protest
                          pracowników i woluntariuszy Greenpeace w lesie? Spontaniczny? Oddolny?
                          Niezorganizowany?
                          Mam nadzieję że nie uraziłem nikogo.
                          kjuba

ps. I mam takie malńkie pytanie Włodku. Skoro te protesty były "sztuczne",
                          jakie kryteria wg. powinien spełnić "spontaniczny" protest Augustowian?
                        • Gość: antena Re: protesty mieszkańców, a cywilizowany świat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 09:54
                          Ej Wałodia, nie ośmieszaj się.
                          Najpierw była Rozpuda, potem autostrada a teraz rezerwat!
                        • zewsi Re: protesty mieszkańców, a cywilizowany świat 27.02.07, 10:01
                          Na Podlasiu gdzie nie rzucisz kamieniem, to pak narodowy albo rezerwat. Ale tak
                          się składa, że w dolinie Rospudy żadnego rezerwatu nie ma i nigdy nie było.
                          Jak widać propaganda "ekologów" jest skuteczna.
                • Gość: antena Re: autostrada skaża po 200 m w każdą stronę w bo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 21:58
                  Pojechał, zobaczył ... i co?
                  Można budować!
                  • Gość: Krab Re: autostrada skaża po 200 m w każdą stronę w bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 22:08
                    Gość portalu: antena napisał(a):
                    > Można budować!

Nie można , bo unia zabrania.
                • Gość: Koro Re: autostrada skaża po 200 m w każdą stronę w bo IP: *.bsk.vectranet.pl 25.02.07, 22:27
                  Ej poznaniak - zobacz co się dzieje na trasie proponowanego przez was wariantu
                  obwodnicy Augustowa:

"Mieszkańcy kilkunastu wsi z gmin Augustów i Raczki nie zgadzają się na
                  poprowadzenie obwodnicy według propozycji ekologów. Zebrali już podpisy pod
                  listem protestacyjnym w tej sprawie do premiera.
                  Jak poinformował sołtys Janówki, Marek Kozłowski realizacja tzw. alternatywnego
                  wariantu obwodnicy, wymagałaby ingerencji we własność blisko 150 dużych
                  gospodarstw produkcyjnych.
                  Obwodnica - w wersji popieranej przez ekologów - przechodziłaby przez wsie:
                  Janówka, Sucha Wieś i Jaśki. W Suchej Wsi - zdaniem Kozłowskiego - trzeba by
                  zburzyć całkowicie 10 domów i wysiedlić z nich mieszkańców. Pozostali
                  mieszkańcy tych wsi musieliby na swoje grunty przejeżdżać przez autostradę.
                  Na ten wariant drogi nie chcą też zgodzić się m.in. mieszkańcy wsi Pruska
                  Wielka, Topiłówka, Jabłońskie, Swoboda i Mikołajewo."

"Gazeta Współczesna"

------
                  I co na to wymyślą twoje szare (chyba zzieleniałe) komórki ?
                  • opolak DDKiA - ultimatum 2 miesiące 26.02.07, 07:46
                    Jako premier wezwałbym wszystkich naczelnych z DDKiA , projektantów, leśników,
                    ministra Ochrony środowiska i dałbym im 2 miesiące na wykonanie projektu nowej
                    trasy- z uzgodnieniami, inwentaryzacją.
                    Gdyby nie wykonali w 100% - wszystkich w kamaszach do czyszczenia rowów wzdłuż
                    kanału augustowskiego.
                    Rozpędzić to tałatajstwo urzędnicze - zakazałbym im pełnienia wysokich funkcji
                    w administracji.
                    Takie jest moje stanowisko.
                    Dosyć bawienia się z aparatczykami
                    • Gość: jerzy Do Kraba IP: 212.33.64.* 26.02.07, 08:05
                      Czyżbyś Krabie nie słyszał o betonowaniu pod wodą? Tak np. wykonuje się korki
                      (dna) w zbiornikach szczelnych budowanych metodą studniarską na terenach o
                      wysokim poziomie wód gruntowych (np. oczyszczalnie ścieków).
                    • Gość: jerzy Ignorant IP: 212.33.64.* 26.02.07, 08:52
                      Mam nieodparte wrażenie, że masz jedynie "zielone" pojęcie (czyli żadnej
                      wiedzy) nt. o którym piszesz.
                      • Gość: jerzy Re: Ignorant IP: 212.33.64.* 26.02.07, 08:52
                        ps. To było do Opolaka.
                        • Gość: Włodek z Poznania zaś Tobie we wrzystkich wątkach, które oglądałem IP: *.icpnet.pl 27.02.07, 08:55
                          nie zdarzyło się jeszcze podać merytorycznego argumentu na rzecz jednej opcji
                          wobec drugiej. Bronisz obecnych planów pazurami, dodając inwektywy. I nie dziw
                          się, że Twoje głosy pozostają potem bez odzewu.
                          • Gość: jerzy Re: zaś Tobie we wrzystkich wątkach, które ogląda IP: 212.33.64.* 27.02.07, 11:08
                            Jeżeli sądzisz, że wypowiedż Opolaka to są jakiekolwiek argumenty (nie mówmy o
                            merytorycznych), to gratuluję rozsądku.
                            Opolak napisał:"Jako premier wezwałbym wszystkich naczelnych z DDKiA ,
                            projektantów, leśników,
                            ministra Ochrony środowiska i dałbym im 2 miesiące na wykonanie projektu nowej
                            trasy- z uzgodnieniami, inwentaryzacją.
                            Gdyby nie wykonali w 100% - wszystkich w kamaszach do czyszczenia rowów wzdłuż
                            kanału augustowskiego.
                            Rozpędzić to tałatajstwo urzędnicze - zakazałbym im pełnienia wysokich funkcji
                            w administracji.
                            Takie jest moje stanowisko.
                            Dosyć bawienia się z aparatczykami"
                            Moim zdaniem jest to wypowiedż wyrośniętego przedszkolaka, który zupełnie nie
                            orientuje się co do przebiegu procesu inwestycyjnego. Czyli nie ma żadnego
                            pojęcia na temat, na który się wypowiada, czyli jest ignorantem w tej
                            dziedzinie. Z czym takimś nie da się dyskutować.
                            Tak jak nikt rozsądny nie dyskutuje z propagandą Gazety Wyborczej, bo przecież
                            nie chodzi jej o przekonanie kogokolwiek w dyskusji, a tylko narzucenie opinii
                            publicznej poglądu, który Gazeta uznała za słuszny (możliwe, że kieruje się
                            również celami politycznymi - były takie głosy z uzasadnieniem).
                            1.Ja włączam się do dyskusji o obwodnicy Augustowa z prostego powodu - wiem, że
                            jeśli nie będzie budowana teraz, po tylu latach przygotowań, to nie będzie
                            wybudowana przez kolejne długie lata. Po prostu przygotowanie takiej inwestycji
                            musi zabrać określony czas - to jest zdetrmninowane przepisami prawa - i
                            polskiego i unijnego.
                            2.Nikt nie udowodnił, że budowa i istnienie estakady przez dolinę Rospudy
                            zniszczy ją. Większość wypowiedzi to albo propaganda albo przypuszczenia.
                            3.Zwracam uwagę na posty, które w sposób oczywisty są bzdurne (jak Opolaka)
                            albo których treść kłóci się z moją wiedzą lub doświadczeniem życiowym.
                            4.Przypominam, że dolina Rospudy nie jest nawet rezerwatem przyrody, choć mamy
                            ich wiele tysięcy. Rzeką płynie woda III klasy czystości.
                  • Gość: Włodek z Poznania Re: autostrada skaża po 200 m w każdą stronę w bo IP: *.icpnet.pl 27.02.07, 08:49
                    odpowiedziałem kawałek wyżej pod tytułem "protesty mieszkańców"
                    • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: autostrada skaża po 200 m w każdą stronę w bo IP: *.icpnet.pl 27.02.07, 08:52
                      To nie jest moja propozycja. Stoję sobie z boku i myślę niezależnie. Znam się na
                      inwestycjach z racji zawodowych, znam nieco na ekologii i prawie ochrony
                      środowiska z racji hobby, znam na komunikacji z racji pasji. Należę do
                      Demokratów (PD), ale nie pełnię żadnych funkcji, ani nie jestem człowiekiem tam
                      aktywnym. Jestem tu jako człowiek, który chce poznać racje, które
                      przeciwstawiałyby się przedstawionym przeze mnie na wstępie racjom. I liczyłem
                      na jakąś dyskusję. A są połajanki, warczenie, wyśmiewanie. Przykre, gdyż
                      mieszkamy w tym samym kraju. Niby mamy coś wspólnego.
                      • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: autostrada skaża po 200 m w każdą stronę w bo 27.02.07, 09:39
                        Dobra argumenty:
                        -obecny wariant jest najszybszy
                        -przechodzi w najwęższym miejscu doliny
                        -miąższość torfów jest najmniejsza
                        -przechodzi w miejscu, gdzie bagna jeszcze sie nie zaczynają
                        -ekspertyzy wskazują, że nie będzie miał negatywnego wpływu na dolinę i że jest
                        najmniejszym złem.

Czekam na merytoryczne kontrargumenty
                    • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: autostrada skaża po 200 m w każdą stronę w bo 27.02.07, 09:41

> odpowiedziałem kawałek wyżej pod tytułem "protesty mieszkańców"

www.augustow-online.pl/?q=node/216
            • Gość: kamilar Re: autostrada skaża po 200 m w każdą stronę w bo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 18:55

> od drogi. To nie będzie obszar chroniony, lecz obszar niszczony.
              >
              > Poza tym najważniejsze pytanie, które postawiłem wciąż pozostaje bez odpowiedzi
              > .
              > Podałem jakie zalety ma budowa trasy alternatywnej. A tu NIKT ze zwolenników
              > obecnej budowy nie ma nic do powiedzenia. Nikt nie potrafił się krytycznie
              > odnieść. Wspaniale, że są ludzie, którzy myślą podobnie jak ja. Jednak
              > zatrważające, że zwolennicy obecnej inwestycji są w pełni pozbawieniu
              > krytycznego osądu. Są niezdolni, impotentni do jakiejkolwiek dyskusji.

Nie można krytycznie wypowiadać sie na temat niemerytorycznych argumentów.
              Piszesz coś o autostradzie, a ja o żadnej na Podlasiu nie słyszałem. Niby
              podałeś jakieś "argumenty" na trasę alternatywną, ja zapytam co z tymi wioskami
              na drodze tej "kreski na mapie" wykonanej przez ekologów.

I pytanie, czy byłeś kiedykolwiek na Podlasiu i w Augustowie?? Bo ręcze Ci, że
              "tragiczne" drogi na zachód od Warszawy są w porównaniu do tej marzeniem, dwa
              pasy, oddzielone barierką, pobocze. A wiesz, że na trasie B-stok-Augustów są
              odcinki gdzie pobocza nie ma. Kiedy bylem w tym roku nad Rospudą zginęło 6 Litwinów.
              • Gość: Włodek z Poznania Re: autostrada skaża po 200 m w każdą stronę w bo IP: *.icpnet.pl 27.02.07, 08:59
                Oczywiście, że znam tę trasę. Nie jest gorsza niż większość dróg krajowych.
                Jeżdżę dużo po Polsce, więc ta trasa jest w gorszych 30% dróg krajowych. W
                Raczkach Rospudę widziałem zaś ponad 10 lat temu. I nie pamiętam tam dużych
                gospodarstw. Poza tym odpowiedź co z tymi domostwami podałem w odpowiedzi pod
                tytułem Protesty Mieszkańców w tym wątku.
    • Gość: kjuba Re: (Rospuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.bialystok.uw.gov.pl 26.02.07, 12:39
      Generalnie staram się nie mieszać do tej awantury. Ale ponieważ wreszcie ktoś
      napisał spokojnie i rzeczowo (za co Ci dziękuję) spróbuję z Tobą troszkę
      podyskutować.
      I tak:
      Ad. 1 - właściwie mam trudności by odnieść się do jakiegoś zdania. Bo info o
      tym, że na zachodzie Polski ruch jest większy to triuzm. A czy Podlasianie
      jeżdżą mało - ani Tobie ani mi to oceniać. Bo NIC o tym nie wiemy. A to że
      wszyscy cierpliwie czekają (choć wiadomo że nie czekają) to ma być argument
      świadczący o czym?
      Ad. 2 - W skrócie jest tak - ludzie czują się po prostu okradzeni, potraktowani
      jak jakiś gatunek na poziomie żaby (tak między nami - też to tak widzę).
      Okradzeni z możliwości zapewnienia sobie większego bezpieczeństwa. A to czy
      będą to 2 czy 4 lata, czy więcej - to już baaaaaardzo śliski temat. Zwł. że
      tubylcy ŚWIETNIE wiedzą co się działo podczas procesu wywłaszczania gruntów. I
      już teraz mieszkańcy zagrożonych wsi zapowiadają że będą robili dokładnie taką
      samą obstrukcję, tylko że oni nie będą musiali przyjeżdżać. Oni tam będą
      caluśki rok. I jeszcze jedno. Skąd u ludzi z Polski to przeświadczenie, że
      wystarczy postawić kładki i problem tirów zniknie? Chyba nie sądzisz, że tiry
      zabijają tylko pieszych.
      Ad. 3 - O! I to jest dla mnie jeden z ciekawszych problemów. A powiedz mi skąd
      wiesz, że będzie taniej? I skąd wiesz O ILE będzie taniej. Pytam, bo wystarczy
      zapytać kogokolwiek z GDDKiA i zamiast odpowiedzi zobaczy się kółka kręcone na
      czole..... I żeby nie było jasne - ja NIE WIEM kto mówi prawdę. (Bo to że ktoś
      kłamie - to jasne) I czyja droga jest tańsza.
      Ad. 4 - Równie dobrze mógłbym powiedzieć to samo o Tobie. Ty też jesteś
      manipulowany skoro wierzysz, że to lokalne władze forsują akurat tą nitkę. One
      forsują wersję "najszybszą"! I to nie lokalne władze wymyśliły, że to własnie
      tędy ma iść trasa. A że "komuś" bardzo zależy na tym wariancie to kolejny
      truizm. A nie zgodzisz się ze mną, że zielonym.....hm, powiedzmy.... aktywistom
      baaaaardzo zależy by droga przeszła przez Raczki?
      Ad. 5 - to czy jest ich więcej czy mniej niż zwolenników jest mitem. Tego nie
      wie nikt. 500 ludzi na miasto wielkości Poznania to chyba prawie tyle samo co
      500 z kilkakrotnie mniejszym Augustowie, nieprawdaż? I jeszcze jedno, tym
      ludziom z różnych miast Polski sprawa Rospudy jest ważna tak długo, jak długo
      będą o tym trąbiły media. Potem zainteresowanie opadnie. A Augustowianie
      zostaną z ręką w nocniku.
      To tyle. Starałem się pisał maksymalnie rzeczowo i emocji. I żeby nie było
      niejasności - nie jestem z Augustowa.

ps. na przyszłość ugeruję RoSpuda, zamiast RoZpuda.

kjuba
      • Gość: kamilar Re: (Rospuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 18:48
        Jeżeli można podpisuję się pod twoją wypowiedzią :)
        Jest zdecydowanie bardziej merytoryczna niż twórcy wątku.
    • Gość: MARTINES Najlepiej zrobić z Podlasia skansen tak!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 16:26
      A potem przyjeżdżać sobie latem pstryknać pare fotek i pokazywać jakie u nas
      zacofanie i ciemnogród! Rozumiem że Wam z Warszawki, Pyrlandi i Hanysowa bardzo
      na tym zależy bo wtedy pieniądze na drogi były by u Was wydawane ale nam one
      też potrzebne i nie pozwolimy zrobić z nas rezerwatu Indian.
    • gieroy_asfalta Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi 26.02.07, 18:10
      napisał Włodek, co sobie jeździ autostradą A2......
    • Gość: kamilar Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 18:40
      Propagandowy bełkot gościa, który nigdy nie był na Podlasiu i nie ma nawet
      pojecia gdzie jest Rospuda
      • Gość: Acro Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.aster.pl 26.02.07, 22:35
        Gość portalu: kamilar napisał(a):

> Propagandowy bełkot gościa, który nigdy nie był na Podlasiu i nie ma nawet
        > pojecia gdzie jest Rospuda

O - za to to, Kamilar - czysta merytoryka!
        Skoro ja bywam tu non stop, Rospudę znam bardzo dobrze, spływałem ją
        wielokrotnie i jestem przeciw temu wariantowi - to ci juz, jak rozumiem,
        wystarcza, aby zmienić zdanie?
        • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi 27.02.07, 08:48
          Nie, nie wystarczy. Twoje argumenty brzmią jak argumenty Macierewicza. "Ja coś
          wiem, ale nie powiem, ale możecie mi wierzyć bo ja widziałem".
          Wypowiedź założyciela wątku jest takim samym bełkotem jak zwolenników obecnego
          wariantu. Swoją wypowiedzią nie wychodzi poza lakoniczne, puste newsy w
          wiadomościach.

P.S. Wskaż mi proszę wypowiedź w której opowiadałem się stanowczo za obecnym
          wariantem. Bedę wdzięczny.
          • spiacy_z_otwartymi_oczami A tu moja rada na problem;) 27.02.07, 09:08
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=58016140&a=58086590
            Oni najlepiej w Eurolandzie dbają o przyrodę i mają świetne drogi.
          • Gość: Acro Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.aster.pl 27.02.07, 09:18
            Pogubiłem się - z kim ja dyskutuję: ze Śpiącym czy Kamilarem?
            Moje argumenty nie moga brzmieć jak bełkot Macierewicza, bo żadnych tu akurat
            nie podałem. Parafrazowałem tylko twoją ostatnia wypowiedź: że ktoś tam nie wie
            o co chodzi, bo nigdy tu nie był. Czyli krytykując mne krytykujesz siebie...
            • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi 27.02.07, 09:25
              śpiący i kamilar to jedna i ta sama osoba. Nigdy się z tym nie kryłem, za
              wynikłe nieporozumienie przepraszam.

> o co chodzi, bo nigdy tu nie był. Czyli krytykując mnie krytykujesz siebie...
              Nie koniecznie, co innego jest wątpliwość na temat czyjeś wiedzy, wynikajacy z
              braku rozeznania w temacie, a co innego jest czyjeś stwierdzenie, że On wie i
              należy mu wierzyć.
    • agnostic5 Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi 27.02.07, 11:09
      wiadomosci.onet.pl/1493571,11,item.html
    • Gość: ricewind Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 11:27
      Mialem sie nie odzywac, ale sie nie da jak sie to czyta:
      Jesli znasz sie na ochronie srodowiska (a piszesz ze sie znasz), musisz wiedziec
      ze estakada nie zniszczy doliny. Zmieni krajobraz, nie przecze, ale nie zniszczy
      ekosystemu. Ta wersja jest optymalna, najmniej ingeruje w doline, a w jakims
      stopniu musi, przyrody i czlowieka nie da sie w zaden sposob oddzielic jesli
      zyja obok siebie.
      Piszesz ze przetnie droga rezerwat?? Otoz Rezerwatu tam nie ma. Jest tylko
      program ochrony siedlisk Natura 2000. Jest to drzewostan rebny, ktory w
      przyszlym dziesiecioleciu zostanie wyciety i odnowiony. Najcenniejsze obszary w
      Polsce sa juz chronione, a nie mozna chronic wszystkiego, bo gdzie w tym
      wszystkim człowiek??
      Opoznienie ni bedzie trwac 3-4 lata, ale 10-12, (wkleje link do analizy nowego
      projektu jesli go znajde), dlatego w pelni rozumiem sprzeciw augustowian, ktorzy
      "otarli" sie o nowa obdwodnice. A przejscia i swiatla wydluza przejazd TIRow
      przez miasto, co na pewno nie poprawi sytuacji.
      Nowa inwestycja zaczela by sie od zera, i ty, jako menager powinienes wiedziec,
      ze to nie tylko koparki i betoniarki, ale długi i kosztowny proces
      projektowania, wykupywania, wywlaszczania, zatwierdzania... a to wszystko
      kosztuje. Na obecny projekt juz poszlo miliony zlotych, i jesli sie go porzuci,
      wydane pieniadze przepadna.
      PS. Ja tez nie jestem z Augustowa, chociaz bywam tam kilka razy w roku.
      • zdarek Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi 27.02.07, 11:32
        Co sadzisz o tunelu pod Augustowem?
    • spiacy_z_otwartymi_oczami Przeczytaj to Włodku 27.02.07, 13:05
      Białystok
      11 lutego 2007 - 23:00
      Nie przypnę zielonej wstążki
      Z Romanem Kalskim, przyrodnikiem z Północnopodlaskiego Towarzystwa Ochrony
      Ptaków, rozmawia Rafał Malinowski
      Nie przypnę zielonej wstążeczki, bo sprawa poprowadzenia obwodnicy w tym miejscu
      wcale nie jest jednoznacznie negatywna Na ten temat Niech spróbują ..
      11-02-2007 Kurier Poranny: Dlaczego nie pikietuje Pan Ministerstwa Środowiska?

Roman Kalski: Nie przypnę zielonej wstążeczki, bo sprawa poprowadzenia obwodnicy
      w tym miejscu wcale nie jest jednoznacznie negatywna. Jeśli budowa będzie
      prowadzona prawidłowo, to specjalnego zagrożenia dla środowiska nie widzę.
      Nie podoba się Panu, przyrodnikowi i ornitologowi, Dolina Rospudy?
      - Wręcz przeciwnie. To piękna i przyrodniczo wartościowa dolina, rzadko
      spotykane torfowisko...
      Ale tu wjadą buldożery, ucieknie ptactwo, zostaną zaburzone stosunki wodno-gruntowe?
      - Każde budowanie, czy to drogi, czy fabryki, czy lotniska, w miejscu, gdzie
      jest tylko przyroda, a więc choćby w szczerym polu, jest mniejszą lub większą
      ingerencją w środowisko, w przyrodę. Rzecz w tym, żeby skala tej ingerencji była
      znośna.
      Oczywiście, że ptactwo straci na budowie obwodnicy, ale jestem przekonany, że
      straty te są jak najbardziej możliwe do zrekompensowania w innej części Puszczy
      Augustowskiej. Zwłaszcza że integralną częścią projektu są tak zwane kompensaty
      przyrodnicze. A co za tym idzie będą na ten cel pieniądze. Jeśli zaś chodzi o
      stosunki wodne, to hydrologiem nie jestem, ale wnikliwie zapoznałem się z
      ekspertyzami opracowanymi przez specjalistów. Przeanalizowałem pod tym kątem
      także projekt budowlany i sądzę, że torfowiska także nie są zagrożone.
      Będzie jeszcze wycinka drzew...
      - Ale ten las nie jest jakimś europejskim unikatem, bo jest taki sam jak cała
      Puszcza Augustowska. To taka mozaika, są fragmenty starsze i młodsze, gdzie
      prowadzi się normalną wycinkę przemysłową.
      A może dla ochrony ptactwa czy szerzej - przyrody, lepszy jest `ekologiczny
      wariant' przez Raczki?
      - Tam droga ma być dłuższa, też przetnie Rospudę i też będzie prowadzić przez
      tereny dziewicze, choć może nie dzikie. Straty w ptactwie będą równie duże, co
      tutaj, tylko że zupełnie inne gatunkowo niż w miejscu, gdzie obwodnice
      zaprojektowali drogowcy. Różnica jest zasadnicza: ptactwo otwartych terenów
      rolniczych jest w Polce dużo bardziej zagrożone niż ptactwo leśne. Populacja
      tego ostatniego jest stabilna, a populacja ptactwa otwartych terenów rolniczych
      gwałtownie spada. I choćby dlatego straty w skowronkach, świergotkach czy
      bocianach białych na otwartych terenach, a więc tam, gdzie wyrysowano tzw.
      obwodnicę ekologiczną, są, moim zdaniem, bardziej dotkliwe dla przyrody.
      Zwłaszcza że to prawie dwa razy dłuższy odcinek.
      Dziękuję za rozmowę.

Ekoartyści drzewni, linoskoczki może za kasę, o tym nie mówią.
      • zewsi Re: Przeczytaj to Włodku 27.02.07, 13:13
        Natt, albo krab mi wyjaśnił, że Roman Kalski sprzedał się GDDKiA i wykonał dla
        niej jakieś opinie.
        • Gość: ricewind Re: Przeczytaj to Włodku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 13:25
          Argumenty ekoterrorystow: kto przeciw nim, to sie sprzedał. Żałosne.
        • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Przeczytaj to Włodku 27.02.07, 13:26
          Kto nie z nami to przeciwko nam. Każdy kto się z nami nie zgadza ten szuja,
          sprzedawczyk i hochsztapler:)

Albo mówiąc inaczej: prawda prawdą, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie:)
          • zewsi Re: Przeczytaj to Włodku 27.02.07, 13:34
            Ten kto przeprowadza badania lub sporządza opinie za pieniądze stowarzyszenia
            ekologicznego i robi to w zgodzie z własnym sumieniem i według swojej
            najlepszej wiedzy jest cool, a ten, który robi to samo, ale nie korzysta z
            funduszy ekologicznych drugiej stony jest stronniczy i nie warto mu ufać.
      • Gość: Acro Re: Przeczytaj to Włodku IP: *.aster.pl 27.02.07, 23:24
        To zdanie R Kalskiego, samo stowarzyszenie jest odmiennej opinii. Zresztą -
        słyszałem, że to zdanie RK tez naprawde jest lekko inne - wywiad był
        telefoniczny, nieautoryzowany i z rozmówcą w szpitalu. Sam zresztą mówi: sprawa
        nie jest jednoznacznie negatywna. Czyli co najmniej niejednoznacznie negatywna.
        Choc tu to wolałbym, żeby zapytac jego samego, czy to prawda.
    • Gość: tubylec Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.bsk.vectranet.pl 27.02.07, 16:49
      Dyskutujemy, szukamy rozwiązania, wysuwamy argumenty, ponoszą nas emocje...A
      problem obwodnicy Augustowa nazywa się:....sejmik województwa podlaskiego,
      którego nie ma. Najpóźniej w maju wybory. Co więc zrobić z problemem obwodnicy
      Augustowa, która z punktu widzenia prawa Unii Europejskiej, której jesteśmy
      członkiem jest jasna? Wiadomo, że Unia nie zgodzi się na precedens zezwalający
      na niszczenie terenów objętych programem Natura 2000. Bo co zaczęłoby się dziać
      w innych krajach? Cały projekt można będzie zlikwidować. Więc politycy PiS-u
      wiedzą, że sprawa jest przegrana. Polska spodziewać sie może kar "których nie
      będzie w stanie zapłacić" - to cytat z przedstawicielki władz Unii z programu
      TVN - Uwaga. Można jej wierzyć lub nie...ale dlaczego miałaby kłamać? Kolejne
      słowa - płynące z Brukseli - mówią o karach rzędu 1 miliona euro dziennie.
      Wiadomo, że nie będziemy w stanie płacić takich kar. Wiedzą od początku to
      także politycy. Co więc należało zrobić w kontekście zbliżających się wyborów?
      Przeciągać moment ogłoszenia decyzji rządu o rezygnacji z wariantu drogowców.
      Bo inaczej mieszkańcy Województwa Podlaskiego znienawidzą do cna PiS, a ten
      przegra wybory. Stąd pomysł z referendum. Może i pozbawiony podstaw prawnych
      ale dający możliwość odsunięcia momentu ogłoszenia decyzji. Tak oto klęskę uda
      się przekuć w zwycięstwo. Przynajmniej na kilka miesięcy. A po wyborach...powie
      się: trudno...nie możemy budować tu obwodnicy. Ale to Unia jest winna, bo chce
      nas tak karać. Coś mi się wydaje, że tak właśnie wygląda nasz problem. Problem
      z obwodnicą zaprojektowaną przez amatorów jeśli chodzi o znajomość prawa. I
      problem polityków, którzy znając sytuację, oszukują nas, że można w tym miejscu
      zbudować obwodnicę. Ale wszystko się wyjaśni...w maju, po wyborach. I wtedy
      dopiero poniosą nas emocje.
      • Gość: ricewind Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.bsk.vectranet.pl 27.02.07, 18:21
        Program Natura2000 nie wyklucza budowy na tych terenach czegokolwiek, ludzie,
        poczytajcie!!
        • Gość: tubylec Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.bsk.vectranet.pl 27.02.07, 19:25
          Ale wyklucza najwyraźniej naszą obwodnicę. Przynajmniej w kształcie
          zaplanowanym przez drogowców. Czy tego nie widać?
        • Gość: tubylec Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.bsk.vectranet.pl 27.02.07, 19:31
          ...i najwyraźniej nie tylko ja dochodzę do takich wniosków
          wiadomosci.wp.pl/kat,69314,wid,8748920,wiadomosc.html
      • Gość: Stanisław dlaczego nie ma ryb? IP: *.pools.arcor-ip.net 11.03.07, 23:45
        Dlaczego w Jeziorze Ełckim nie ma ryb?
        A przed wojną były?
        A gdzie dziś ryby są? W jakich mazurskich, warmińskich czy augustowskich
        jeziorach są ryby - ja się pytam?
        Bo za Niemca wokół jeziora Ełckiego chodziło kilku strażników wodnych i takich
        amatorów rybek to do magistratu za uszy ciągnęli gdzie już im biedy nie
        zabrakło.
        Kto nie wykupił pozwolenia i asygnaty na wędkowanie to do ciurmy szedł, prace
        społeczne na ulicach, gó..aki końskie zbierając, wykonywał albo i od bussgeldu
        się nie wykręcił. Bolało ale działało i tak będzie teraz - musi zaboleć i to
        mocno żeby do co poniektórych panpolitykowych główek dotarło, że przyroda z
        człowiekiem nie ma szans i nie można odłożyć jej ochrony na potem.
        Człowiek świadomy bowiem wie, że jest jedynie częścią przyrody a z racji swojej
        przewagi umysłowej jest szczególnie zobligowany do jej chronienia.
    • Gość: tomi74 Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 23:05
      najciekawsze jest to, że na wszystkich forach na temat rozpudy wypowiadają się
      ludzie którzy o tym poraz pierwszy albo usłyszeli gdzieś z gazet albo
      przypomnieli sobie,że jest takie miejsce i miejscowośc jak Augustów nucąc sobie
      piosenką siedem dziewcząt z albatrosa oni byli tu na wczasach lub wypowiadają
      się na temat rospudy bo tak trzeba i udaja , że wiedzą o co tutaj chodzi jaka
      jest rzeczywistoś to wiedzą ludzie którzy są tu na miejcu i to o ich życie
      przede wszystkim chodzi i tak to my jesteśmy skazani na to żeby tutaj żyć tu
      mieszkać a nie ludzie z wa-wy krakowa czy wrocławia dla ludzi mieszkających na
      podlasiu i suwalszczyźnie czasem wydaje się że zielone płuca polski to bardziej
      przekleństwo niż jakaś wielka wygrana na loterji my nie mamy tu ani zakładów
      montójących samochody , ani zakładów składających telewizory ani też żadnego
      przemysłu ciężkiego zato mamy największe bezrobocie i smród przejeżdzających
      tirów zarówno przez Augóstów jak i inne miejscowości w tym regionie co z tego że
      tu jest fajnie naturalnie i wogóle ale tylko w sezonie a poza nim to po środku
      na głównej ulicy Rucianego można poza sezonem jeździć na nartach to nie jest
      polska B to jest Polska Z najlepiej to ogrodzić całe mazury i podlasie i tylko
      sprzedaw2ać bilety do rezerwatu w którym żyją ludzie ża jakieś 100-150 zł na
      osobę miesięcznie. nie rozumiem dlaczego o moim losie ma decydować jakiś pożal
      sie boże ekolodzyna z kołtunowa na śląsku lub może najlepiej zróbmy referendum
      wewnątrz unji europejskiej przecież do niej należymy a torfowiska ponoć są już
      jednymi z ostatnich
    • Gość: yjjy Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.acn.waw.pl 27.02.07, 23:22
      ekolodzy to hu...........
      • Gość: OLO Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.hsd1.ct.comcast.net 03.03.07, 03:55
        NAZYWAJ ZECZY PO IMIENIU EKOLODZYTO PRAWDZIWE H..E
    • www.zieloneprzyglupy Tak jest wyburzyć tn durny Augustów 28.02.07, 07:36
      My ze szwagrem już już pług przyszykowalim i jak wyburzą to będziem orać to
      Augustowo. A te z Augustowa to są durne a najmądrzejsze to te ekologi
    • www.zieloneprzyglupy Poznań też będziem orać, a potem drzewa tam sadzić 28.02.07, 07:38
      I biznes traktorowo-furmankowy w Poznaniu rozwiniem. Bo jak dróg nie ma to
      furmanka najlepsza
    • www.zieloneprzyglupy A jak Poznań zaorzem to i Warszawę i całą Polskę 28.02.07, 07:39
      Ale durne te Augustowa, protestują a biznes traktorowy by sobie rozwineli.
    • www.zieloneprzyglupy A ten ekolog pan Wajrak to na prezydenta 28.02.07, 07:41
      Całej Polski a może i całej Europy
    • www.zieloneprzyglupy A do tej rospudy to stary olej będziem spuszczać 28.02.07, 07:43
      Pan Wajrak mówił że jak poprostestujem to pozwoli nam. Na olej ryby najlepiej
      łapać. Jak się spuści to same wypływają z brzuszyskami do góry
    • www.zieloneprzyglupy A w Poznaniu to te kozły co są na wierzy wywalim 28.02.07, 07:46
      I drzewa zasadzim po tej wierzy z kozłami. Bo ja kóz to nie lubię, bo śmierdzą
      capem. A u nas pod Ostrołęką to się śmieją z tych kóz. I mówią że tam w Poznaniu
      to same sknery i na drogi dawać nie chcą i nie tylko na drogi na nic
    • Gość: whitebank Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 08:01
      i co?? zatkało kakao panie wlodek??
    • Gość: buba Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 09:11
      Zgadzam się z tym. Niech ktoś wkońcu prześledzi losy wytyczania trasy Via
      Baltica.Jestem pewna,że okazać się to może bardzo ciekawe.
      • mazurka25 Re: (Rozpuda) Zaskakuje mnie, że ludzie z Podlasi 28.02.07, 22:20
        Od kilku lat już śledzę losy wytyczania trasy Via Baltica i rzeczywiście jest to
        bardzo ciekawe. W związku z tym zachęcam do lektury kilku artykułów na ten
        temat. Polecam strony:
        1. Alternatywny wariant: www.viabaltika.pl/spip.php?article52
        2. Czego Naprawdę Chcą Ekolodzy w sprawie Rospuda – Obwodnica:
        www.rospuda2004.republika.pl/warianty.htm - jest to bardzo zastanawiające
        3.[Augustów] Obwodnica - ratujmy Dolinę Rospudy:
        www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=375299
        4. Ochrona Rospudy, a sprawa Łomży: www.4lomza.pl/index.php?wiad=10523
    • Gość: Ian Włodku z Poznania IP: *.koba.pl 28.02.07, 13:26
      Nie dajmy sobie robić wody z mózgu przez ekoterrorystów o fundamentalistycznej
      mentalności Kazi Szczuki!
      Takich miejsc "do ochrony" jest u nas na Podlasi dostatek. Jeżeli nie możemy
      sie sami u siebie gospodarzyć to jest wyjście iście europejskie: jest nas na
      Polasiu ca 1 mln luda. Zróbcie z nas skansen i ustalcie pansyjki, a
      my "będziem" chodzić w ekołapciach, jeździć ekofurkami itd. A jak, to kolego z
      Poznania, nie zabieraj głosu jak nie znasz lokalny realiów i potrzeb. A ci
      etatowi gładcy na buźkach pankowie z "zielonegopokoju" niechaj się wynoszą i
      nie mącą. Precz z zieloną wstążką!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Acro Re: Włodku z Poznania IP: *.aster.pl 28.02.07, 14:39
        Gość portalu: Ian napisał(a):

> Nie dajmy sobie robić wody z mózgu przez ekoterrorystów o
        fundamentalistycznej
        > mentalności Kazi Szczuki!
        > Takich miejsc "do ochrony" jest u nas na Podlasi dostatek. Jeżeli nie możemy
        > sie sami u siebie gospodarzyć to jest wyjście iście europejskie: jest nas na
        > Polasiu ca 1 mln luda. Zróbcie z nas skansen i ustalcie pansyjki, a
        > my "będziem" chodzić w ekołapciach, jeździć ekofurkami itd. A jak, to kolego
        z
        > Poznania, nie zabieraj głosu jak nie znasz lokalny realiów i potrzeb. A ci
        > etatowi gładcy na buźkach pankowie z "zielonegopokoju" niechaj się wynoszą i
        > nie mącą. Precz z zieloną wstążką!!!!!!!!!!!!!

Można by ci odpowiedzeić w towim stylu np; tak, weź i zabetonuj se cała okolice
        wtedy będziesz miał postęp i szczęśliwość totalną, ale chyba postepu w dyskusji
        tak nie osiagniemy.
        Twierdzenie: nie jestes stąd, nie masz prawa sie wypowiadać, jest bezsensowne.
        Mówimy o faktach, jesli jakiś - np z nieznajomości terenu - się nie zgadza -
        sprostuj. Na tę inwestycję ida pieniadze wszystkich nas, więc wszyscy jesteśmy
        zainteresowani.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka