Gość: ciekawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 19:02 Czy ktoś był w sobotę w Tykocinie na uroczystościach rocznicowych? Ciekawa jestem, jak to wyglądało a zwłaszcza bitwa. Niestety, sama nie mogłam przyjechać i zobaczyć.Czy mam tego żałować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fiat_lux Re: Tykocin 26.02.07, 20:04 to sa chyba zdjecia z imprezy www.wrotapodlasia.pl/pl/wiadomosci/kultura+i+sztuka/Zdobycie_Tykocina.htm?wbc_purpose=Basicnapisz_zyczenia.htmlkategoriekategoriedefault.htm Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Tykocin 26.02.07, 20:06 www.tykocin1425.az.pl/reportaz_zdobyciezamku2007.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawska Re: Tykocin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 23:23 Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Tykocin IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 26.02.07, 23:55 Cokolwiek by nie powiedziec o pomysle powtornego szturmu na Tykocin, to zdjecia i wogole charakteryzacja (aktorow?), uczestnikow - jest przedniej jakosci. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Tykocin 27.02.07, 07:41 To nie byli aktorzy. To członkowie różnych bractw rycerskich z całej Polski. Mieli stroje, uzbrojenie i "gadkę" z epoki. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łomża Re: Tykocin IP: *.lomza.mm.pl 27.02.07, 18:27 Czemy wchłoneliście tę imprezę jako coś białostockiego . Tykocim to jeszcze mazowsze. Miasto założył Książe janusz I tak jak i łomżę .Założyli go koloniści z Mazowsza Potem oddano litwinom potem wciwelono do korony. Tam nie ma nic białostockiego .Czyżby tykocinem leczysie historyczne kompleksy? Początki miasta wiążą się z grodem mazowieckim, który znajdował się w odległości ok. 3 km na południe od obecnej lokalizacji. Do dziś w pobliżu wsi Sierki znajduje się grodzisko zwane Zamczyskiem. Był to w okresie od XI do XIV w. mazowiecki gród rzędu kasztelańskiego z podgrodziem. Silny rozwój wymiany handlowej od końca XIV w. między Polską i Wielkim Księstwem Litewskim przyczynił się do rozkwitu osadnictwa miejskiego wzdłuż wielkich szlaków handlowych biegnących ze wschodu na zachód. Szlak handlowy z Moskwy i Wilna w kierunku Poznania i Krakowa, biegł jedną ze swych dróg przez Grodno i Łomżę, przeprawiając się przez Narew we wsi Nieciece, a więc w odległości kilku kilometrów na zachód od obecnego Tykocina. Przypuszcza się, że dla skrócenia dawnej drogi, przeprawiającej się przez Narew w Nieciecach, założony został Tykocin. Odpowiedz Link Zgłoś