Dodaj do ulubionych

pomnik ofiar ludobójstwa UPA

27.02.07, 19:10
miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3948595.htmlPamiętamy.
Obserwuj wątek
    • liberum_veto Jeszcze raz właściwy link 27.02.07, 19:12
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3948595.html
      • fiat_lux Re: Jeszcze raz właściwy link 27.02.07, 19:29
        to z tego zdjecia z wikipedii
        pl.wikipedia.org/wiki/Rze%C5%BA_wo%C5%82y%C5%84ska
        • Gość: brawo warto poczytać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 20:20
          binek.pl/6d.htm
          • Gość: brawo Re: warto poczytać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 21:13
            www.opcja.pop.pl/numer21/21paw.html
        • aqrat1 Re: Jeszcze raz właściwy link 27.02.07, 20:48
          fiat_lux napisał:

> to z tego zdjecia z wikipedii
          > pl.wikipedia.org/wiki/Rze%C5%BA_wo%C5%82y%C5%84ska

powiem krótko, szczęka mi opadła
      • nekroskop88 Re: Jeszcze raz właściwy link 27.02.07, 20:39
        jestem za!
        a pomnik, moim zdaniem, jest świetny
        • Gość: idzikczortu Re: Jeszcze raz właściwy link IP: *.sub-66-174-92.myvzw.com 28.02.07, 01:00
          Watek ten przypomnial mi dawna historie podslyszana przy stole podczas
          uroczystego obiadu gdy jeszcze mialem 13 czy 14 lat.
          Bylo to okresowe spotkanie dwoch klanow rodzinnych z ktorych jeden celebrowal
          szczesliwe (choc niestety, szczesliwe tylko dla czesci rodziny) przemieszczenie
          sie w roku 1943 z kolonii polskiej nad Morzem Czarnym na Bialostocczyzne wlasnie
          przez Wolyn.
          Sluchalem zamarly o nieprawdopodobnych historiach jakie byly udzialem bliskich w
          czasie ich przeprawy przez Wolyn gdzie Ukraincy byli w jakims amoku mordowania
          wszystkiego co polskie, kiedy to na Ukrainie doslownie jakis okrutny "Dur na
          ludej naszol".
          Jedna historia, ktorej swiadkiem z ukrycia byla ciocia (po przekupieniu zlota
          moneta rodziny ukrainskiej ktora ich ukryla w stodole), chodzi za mna do dzisiaj.
          Do miasteczka gdzie sie wczesniej zatrzymali, wkroczyl maly oddzial UPA "na
          odpoczynek". Gdy ktorys z mieszkancow doniosl bandzie, ze w miasteczku ukrywa
          sie Polka, niedlugo potem bandyci UPA publicznie "wymierzyli kare" mlodej
          dziewczynie doprowadziwszy naga do dwoch blisko rosnacych mlodych brzozek przy
          zagrodzie (czyzby mieli to przecwiczone?); gdy jedna grupa osilkow przegiela
          czubek drzewka w jedna strone a druga w druga, reszta bandytow obwiazala sznurem
          krowim jedna noge razem z tak napietym drzewkiem i druga tak samo tylko, ze z
          drzewkiem napietym w strone przeciwna. Ponoc ten straszny krzyk dziewczyny byl
          niezwykle krotki...
          • fiat_lux Re: Jeszcze raz właściwy link 28.02.07, 01:30
            jesli to prawda to musieli miec pomyslowego speca od czarnego PR
            • Gość: Dziecko Wolynia Re: Jeszcze raz właściwy link IP: *.asfd.broadband.ntl.com 28.02.07, 05:26
              Mialem kolezke w szkole muzycznej, Rufin Makarewicz mu bylo.
              To on opowiedzial mi o nocnym napadzie na wies polska na Wolyniu.
              Zginela chyba cala rodzina jego matki z wyjatkiem jej samej. Z palacej
              sie chaty wydobyla sie ona na dach a tam siegnela ja w udo kula z ukrainskiego
              samopalu. Spadla w sam srodek gnojowki. Ukraincy obchodzili noca ta czarna plame,
              szukali dziewczyny, nie znalezli i nie poigrawszy z nia po swojemu wycofali sie
              niczym stado wilkow.
              Kto zacz dzisiaj moj kolezka Rufin to latwo mozna sprawdzic w internecie.
              Profesor katedry akustyki w Poznaniu, czlonek rzeczywisty PAN. Ilu takich
              przyszlych profesorow czy tez ich rodzicow wymordowali Ukraincy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka