liberum_veto 27.02.07, 19:10 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3948595.htmlPamiętamy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liberum_veto Jeszcze raz właściwy link 27.02.07, 19:12 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3948595.html Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Jeszcze raz właściwy link 27.02.07, 19:29 to z tego zdjecia z wikipedii pl.wikipedia.org/wiki/Rze%C5%BA_wo%C5%82y%C5%84ska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brawo warto poczytać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 20:20 binek.pl/6d.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brawo Re: warto poczytać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 21:13 www.opcja.pop.pl/numer21/21paw.html Odpowiedz Link Zgłoś
aqrat1 Re: Jeszcze raz właściwy link 27.02.07, 20:48 fiat_lux napisał: > to z tego zdjecia z wikipedii > pl.wikipedia.org/wiki/Rze%C5%BA_wo%C5%82y%C5%84ska powiem krótko, szczęka mi opadła Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Jeszcze raz właściwy link 27.02.07, 20:39 jestem za! a pomnik, moim zdaniem, jest świetny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Jeszcze raz właściwy link IP: *.sub-66-174-92.myvzw.com 28.02.07, 01:00 Watek ten przypomnial mi dawna historie podslyszana przy stole podczas uroczystego obiadu gdy jeszcze mialem 13 czy 14 lat. Bylo to okresowe spotkanie dwoch klanow rodzinnych z ktorych jeden celebrowal szczesliwe (choc niestety, szczesliwe tylko dla czesci rodziny) przemieszczenie sie w roku 1943 z kolonii polskiej nad Morzem Czarnym na Bialostocczyzne wlasnie przez Wolyn. Sluchalem zamarly o nieprawdopodobnych historiach jakie byly udzialem bliskich w czasie ich przeprawy przez Wolyn gdzie Ukraincy byli w jakims amoku mordowania wszystkiego co polskie, kiedy to na Ukrainie doslownie jakis okrutny "Dur na ludej naszol". Jedna historia, ktorej swiadkiem z ukrycia byla ciocia (po przekupieniu zlota moneta rodziny ukrainskiej ktora ich ukryla w stodole), chodzi za mna do dzisiaj. Do miasteczka gdzie sie wczesniej zatrzymali, wkroczyl maly oddzial UPA "na odpoczynek". Gdy ktorys z mieszkancow doniosl bandzie, ze w miasteczku ukrywa sie Polka, niedlugo potem bandyci UPA publicznie "wymierzyli kare" mlodej dziewczynie doprowadziwszy naga do dwoch blisko rosnacych mlodych brzozek przy zagrodzie (czyzby mieli to przecwiczone?); gdy jedna grupa osilkow przegiela czubek drzewka w jedna strone a druga w druga, reszta bandytow obwiazala sznurem krowim jedna noge razem z tak napietym drzewkiem i druga tak samo tylko, ze z drzewkiem napietym w strone przeciwna. Ponoc ten straszny krzyk dziewczyny byl niezwykle krotki... Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Jeszcze raz właściwy link 28.02.07, 01:30 jesli to prawda to musieli miec pomyslowego speca od czarnego PR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziecko Wolynia Re: Jeszcze raz właściwy link IP: *.asfd.broadband.ntl.com 28.02.07, 05:26 Mialem kolezke w szkole muzycznej, Rufin Makarewicz mu bylo. To on opowiedzial mi o nocnym napadzie na wies polska na Wolyniu. Zginela chyba cala rodzina jego matki z wyjatkiem jej samej. Z palacej sie chaty wydobyla sie ona na dach a tam siegnela ja w udo kula z ukrainskiego samopalu. Spadla w sam srodek gnojowki. Ukraincy obchodzili noca ta czarna plame, szukali dziewczyny, nie znalezli i nie poigrawszy z nia po swojemu wycofali sie niczym stado wilkow. Kto zacz dzisiaj moj kolezka Rufin to latwo mozna sprawdzic w internecie. Profesor katedry akustyki w Poznaniu, czlonek rzeczywisty PAN. Ilu takich przyszlych profesorow czy tez ich rodzicow wymordowali Ukraincy? Odpowiedz Link Zgłoś