dalenia 04.05.10, 20:51 Trafiły mi w ręce ostatnio książeczki z dzieciństwa, zauważyłam w nich bardzo ciekawe imiona "Kopciuszek" - Róża-sam Kopciuszek, Gertruda i Hortensja-dwie siostry "Kot w butach" - Szymon, Albert i Janek-bracia, Cecylia-księżniczka "Śpiąca królewna" - Aurora-królewna, Michał-książę "Czerwony kapturek" - Amanda-kapturek Moim zdaniem prezentują się bardzo ciekawie Szczególnie mnie zaskoczyła księżniczka Cecylia i książę Michał. A jakie Wy znacie imiona z bajek ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Imiona z bajek. 04.05.10, 21:22 A i owszem. Ale no problem, przecież "wszyscy w okolicy nazywali ją Czerwonym Kapturkiem." Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona z bajek. 04.05.10, 22:34 Ta Amanda dla Czerownego Kapturka chyba nie jest obligartoryjna? Tylko jakiś autor postanowił ją ozdobić pięknym imieniem. Podobnie jest w przypadku kilku innych wymienionych przez Ciebie bajek. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imiona z bajek. 04.05.10, 23:28 No jasne, że tak Każda bajka ma inne tłumaczenie. Akurat te, które ja wymieniłam wydają mi się dosyć ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Imiona z bajek. 05.05.10, 08:28 Nie wiem jak te inne, ale Aurora to imię z Disneya, brr. Inne imiona disnejowskie to Belle/Bella (Piękna i Bestia), Ariel (Mała Syrenka) i Jasmine/Jasmina (wymawiana z tego co wiem jako Dżasmina) z Aladyna. (czemu nie Jaśmina??) Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Imiona z bajek. 05.05.10, 11:52 Mi się od pierwszego obejrzenia/zasłyszenia niezmiennie podoba bajkowa Arabella niestety odpada jako imię dla ewentualnej córki bo cosik mi nie pasuje z nazwiskiem -cka Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Imiona z bajek. 05.05.10, 20:44 Kaj i Gerda z K.Śniegu z tv: księżniczka Kala z Gumiśków pszczółka Maja - 25 lat temu kochałam to imię Gustaw, Filip, Aleksander, Tekla i dżdżownica Magda Bolesław i Karol ze znanej kreskówki Ps trochę mnie podłamał Kapturek Amanda Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona z bajek. 05.05.10, 20:52 Podlinkowuję dwa stare wątki na zbliżony temat: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,26870737,,imiona_inspirowane_bajkami_dla_dzieci.html?v=2 forum.gazeta.pl/forum/w,12924,63907335,,imiona_dzieci_z_ksiazek_bajek.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Imiona z bajek. IP: *.chello.pl 10.05.10, 01:44 Jakiś czas temu z synkiem oglądałam na Mini Mini bajkę "Ola i jej zoo". Fajne były imiona występujących tam par: Leoś i Teosia - słonie, Stefek i Stefcia - foki, ale zdecydowanie najbardziej podobały mi się zestawy: Wacław, Zdzisław i Czesław - pingwiny, oraz Sara, Klara i Lara - koleżanki głównej bohaterki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: godziasia Re: Imiona z bajek. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.06.10, 23:07 w mojej wersji "Śpiącej królewny" był książę Filip zamiast Michała pozostałymi (oprócz Aurory), zostałam zaskoczona Bolek, Lolek i Tola Krzyś z "Kubusia Puchatka" Rumcajs, Cypisek i Hanka hmm, Baltazar Gąbka też? hehe, jakoś tak bardziej dobranockowo wyszło miałam kiedyś taką książkę ze zbiorem bajek, wszystkie królewny na obrazkach były boskie, co jedna to ładniejsza ale niestety nie pamiętam imion musiałabym poszukać tej książki. Odpowiedz Link Zgłoś